TGNA Sedia Bersua Muka Dengan TPM Muhyiddin Di Mana Sahaja

Mursyidul Am PAS, Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat berkata beliau sedia bertemu dan berbincang dengan Timbalan Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin mengenai "apa juga perkara".

Ketika ditemui pemberita hari ini, Menteri Besar Kelantan itu berkata tiada halangan untuknya bersua muka dengan Muhyiddin tetapi perjumpaan itu biarlah tanpa diatur mana-mana pihak ketiga sebagai orang tengah.

"Yang moleknya tak payah orang (tengah). Kalau nak jumpa secara peribadi pun tak apa, boleh sangat," katanya selepas mempengerusikan mesyuarat exco kerajaan negeri di Kota Bharu hari ini.

“Beliau (Tan Sri Muhyiddin) boleh datang sendiri jumpa saya, saya tak kisah, tak perlu hantar orang tengah.

“Jangankan beliau datang nak jumpa saya kat sini, jika ke Kuala Lumpur pun saya boleh pergi,” katanya.

Bagaimanapun menurut Harakahdaily, soalan yang diutarakan pemberita kepada Nik Aziz tiada kaitan dengan hubungan Umno dan PAS, seperti dilaporkan media hari ini.

Muhyiddin, yang dijadual melawat Kelantan esok, dilaporkan semalam, berkata Umno sedia menjalin kerjasama dengan PAS dalam pelbagai bidang termasuk usaha untuk memperkukuhkan Islam serta kedudukan orang Melayu di negara ini.

Pada sebelah pagi timbalan presiden Umno itu dijadual melawat kompleks Imigresen dan Kuarantin di Bukit Bunga, Jeli.

Pada sebelah petang pula, beliau akan merasmikan karnival rakyat parlimen Tanah Merah di Sekolah Menengah Kebangsaan Tanah Merah.

Cerpen 'YB J': KDN Beri Surat Teguran Kepada Mingguan Malaysia

Kementerian Dalam Negeri mengeluarkan surat teguran kepada Mingguan Malaysia berhubung cerpen berjudul 'Politik Baru YB J' yang diterbitkannya itu pada 12 Oktober 2008.

Teresa Kok (DAP-Seputeh) mendakwa cerpen satira politik itu seolah-olah cuba mengambarkan dirinya sebagai YB Josephine, seorang ahli parlimen wanita yang dikatakan sebagai anti-Melayu dan anti-Islam yang berakhir dengan pembunuhan watak itu.

Pada 12 Disember 2008, beliau memfailkan saman ke atas akhbar itu dan juga pengarang cerpen berkenaan, Datuk Chamil Wariya, yang juga adalah ketua pegawai eksekutif Malaysian Press Institute (MPI) berhubung penerbitan cerita berkenaan.

Dalam jawapan bertulisnya kepada P Ramasamy (DAP-Batu Kawan) di Parliamen hari ini, Menteri Dalam Negeri, Datuk Seri Hishammuddin Hussein berkata cerpen itu menyalahi garis panduan penerbitan kementerian dan dikhuatiri boleh memudaratkan ketenteraman awam dan keharmonian kaum.

Surat teguran

Sehubungan itu, katanya, KDN mengeluarkan surat teguran kepada Mingguan Malaysia pada 21Oktober 2008.

Dalam jawapannya kepada Ramasamy, Hishamuddin berkata polis telah membuka tiga kertas dan membuat siasatan mengikut Seksyen 4(1)(c) Akta Hasutan berhubung empat laporan polis yang dibuat terhadap Utusan Malaysia kerana didakwa menyiarkan artikel berbaur hasutan dan perkauman.

Tiada maklumat lanjut diberikan berhubung laporan berkenaan.

Satu lagi laporan polis yang dilakukan diklasifikasikan sebagai 'rujuk kepada majistret' tanpa diberikan butiran lanjut.

Katanya, polis akan meneruskan pemantauan ke atas elemen-elemen berunsur hasutan dari semasa ke semasa.

Ramasamy dalam soalannya meminta menteri dalam negeri menyatakan berapa jumlah laporan polis yang telah dibuat terhadap akhbar Utusan Malaysia yang didakwa menyiarkan artikel-artikel berbaur hasutan dan perkauman.

Beliau juga menuntut untuk mengetahui tindakan yang telah dan akan diambil oleh kementerian dan polis terhadap akhbar berkenaan.

MB Selangor Utus Surat Kepada TPM, Menteri KDN, KPN, AG & KP Selangor Untuk Tangkap Sapa Yang Curi Pasir

Selangor telah menghantar surat kepada Tan Sri Muhyiddin Yassin untuk memohon kerjasama timbalan perdana menteri itu dalam menangani isu kecurian pasir di negeri itu, kata menteri besarnya Tan Sri Khalid Ibrahim.

Katanya, surat yang sama telah dihantar hari ini kepada menteri dalam negeri Datuk Seri Hishammuddin Hussein, ketua polis negara Tan Sri Musa Hassan, peguam negara Tan Sri Abdul Gani Patail serta ketua polis negeri Datuk Khalid Abu Bakar.

"Saya telah hantar surat kepada timbalan perdana menteri untuk jelaskan isu kecurian pasir di Selangor dan jemput beliau dan agensi kerajaan persekutuan untuk perangi kegiatan ini.

Tambahnya, turut disertakan dalam surat tersebut ialah laporan polis yang dibuat oleh kerajaan negeri berhubung kegiatan tersebut, serta penjelasan mengenai langkah-langkah yang telah dijalankan Selangor dalam menangani isu berkenaan.

"Sebab dalam berita dia kata 'bila kita tahu siapa terlibat, kita akan tangkap.' Jadi sekarang kita telah beri maklumat ini kepada beliau.

"Kalau dia tidak tangkap, dia bersubahat dengan pencuri pasir pula," katanya dalam satu sidang media selepas persidangan DUN Selangor hari ini.

PR hanya benar Ganesan pengerusikan mesyuarat bukan iktiraf sebagai speaker

Pakatan Rakyat (PR) Perak memberi jaminan bahawa kekecohan yang berlaku pada persidangan Dewan Undangan Negeri (DUN) lalu tidak akan berlaku pada 3 Ogos nanti.

Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Sitiawan, Datuk Ngeh Khoo Ham berkata, beliau memohon kepada Menteri Besar, Datuk Seri Dr Zambry Abdul Kadir memberi kerjasama dalam memastikan persidangan kali ini berjalan lancar.

“Kita telah menyatakan hasrat kita iaitu memastikan sidang DUN akan dapat berjalan lancar dan kita meminta beliau memberi kerjasama dalam memastikan semua soalan yang ditanya oleh ADUN dapat dijawab dan juga peluang untuk berdebat akan diberikan kepada semua ADUN.

“Saya hendak dapatkan jaminan daripadanya bahawa polis juga tidak akan mengerumuni dan memasuki kawasan Dewan selain mikrofon ADUN-ADUN Pakatan Rakyat (PR) tidak ditutup dan media dilayan dengan baik,” katanya kepada pemberita dalam satu sidang media di di Pejabat Perhubungan Pas Perak.
Invalid Domain NameInvalid Domain Name
Menurutnya, dalam masa sama, mereka akan bekerjasama dengan Datuk R Ganesan sebagai pengerusi mesyuarat.

“Siapa speaker sah itu satu soalan perundangan sehingga dijawab oleh mahkamah. Demi kebaikan rakyat dan kepentingan rakyat, kami bersetuju dan bersedia bekerjasama membenarkan Datuk Ganesan mempengerusikan mesyuarat tetapi bukan sebagai speaker,” katanya.

Khoo Ham berkata, beliau turut mempertikai isu yang dibangkitkan Pakatan Rakyat yang tidak dibalas oleh Datuk Seri Dr Zambry.

“Sebagai Menteri Besar dan kerajaan, dia harus menjawab. Ini sistem demokrasi. Dia bertanggungjawab menjawab soalan. Isu akan dibangkitkan oleh wakil rakyat adalah isu rakyat.

“Selain itu, notis untuk hadir pada persidangan ini juga tidak disertakan apa-apa agenda. Ini perkara pelik yang menunjukkan mereka tidak mengikut peraturan,” katanya. -TVS

WarkahDaily - Tapi hari ini, akhbar arus perdana upahan Umno telah melaporkan kononnya ADUN Pakatan Rakyat mengiktiraf Ganesan sebagai speaker. Dalam laporan itu, akhbar berkenaan hanya membuat andaian tanpa ada sesiapa pun Adun PR yang mengeluarkan kenyataan pengiktirafan Ganesan sebagai speaker yang sah.

Jadi dengan kenyataan yang dibuat Datuk Ngeh Khoo Ham itu terjawab sudah apa yang dibohongi akhbar arus perdana sebagai alat Umno untuk mengelabui mata rakyat.

KPN: "Kita tengah siasat." Suara Keadilan

Akhbar rasmi PAS, Harakah, tiada masalah langsung dalam memberikan kerjasama kepada Kementerian Dalam Negeri, kata menterinya, Datuk Seri Hishammuddin Hussein.

Bagaimanapun, katanya, akhbar pembangkang lain yang mengalami masalah memperbaharui permit penerbitan seperti Suara Keadilan, sejak awal lagi bersikap sebaliknya.

"Suara Keadilan dari awal lagi dia dah umum nak terbit (tanpa permit)," katanya.

Bercakap dalam sidang media selepas menyampaikan anugerah kecermelangan kepada balai polis terpilih di Putrajaya, Hishammuddin berkata pihaknya bukan mengawal akhbar pembangkang semata-mata.

Akhbar BN juga disiasat

"Ia melibatkan 20 akhbar. Ada juga akhbar parti-parti komponen BN," katanya.

Tambahnya, status ke atas semua akhbar berkenaan bergantung juga kepada kerjasama yang diberikan kepada KDN.

Sehubungan itu, Hishammuddin berharap tiada pertimbangan politik dilibatkan dalam soal tersebut.

"Yang salah tetap salah," katanya.

Sementara itu, Ketua Polis Negara Tan Sri Musa Hasan pula memberitahu pihak polis sedang menyiasat Suara Keadilan di bawah akta penerbitan dan mesin cetak serta akta hasutan kerana menyiarkan surat sulit kerajaan.

"Dah mula (siasatan)," katanya ketika diminta menjelaskan status siasatan terhadap akhbar PKR itu.

"Kita tengah siasat."

Beliau bagaimanapun enggan mendedahkan pihak-pihak yang akan dipanggil memberikan keterangan kepada pihak polis.

Permit Rocket: DAP ambil pendekatan diplomatik

DAP mahu penyelesaian diplomatik berhubung tindakan Kementerian Dalam Negeri yang mengeluarkan surat tunjuk sebab kepada dua akhbar parti itu yang terus diterbitkan walaupun permitnya sudah berakhir.

Ketua publisiti DAP merangkap editorRocket, Tony Pua berkata parti itu 'tiada masalah' dengan kementerian berkenaan yang bertanggungjawab mengeluar dan memperbaharui permit penerbitan dan percetakkan.

Beliau bertekad untuk menyelesaikan kemelut yang dihadapi dengan cara baik berdasarkan pendekatan yang betul.

KDN semalam mengeluarkan dua surat tunjuk sebab kepada DAP dengan memberi mereka tempoh tujuh hari bagi menjelaskan mengapa edisi bulanan Rocket versi Inggeris dan Cina terus diterbitkan meskipun permitnya telah berakhir.

"Kami sedang memohon temu-janji dengan menteri bagi membincangkan isu terbabit, berdasarkan konvensyen yang diamalkan pada tahun-tahun lalu. Kami akan merujuk kepada beliau berhubung tindakan yang sepatutnya diambil,” kata Pua di lobi parlimen hari ini.

Akhbar DAP versi Inggeris itu berakhir bulan lalu manakala lesen untuk edisi versi Melayu dan Cina, masing-masing berakhir pada September dan November, tahun lalu.

Menurut Pua,Rocket sebelum ini juga terus diterbitkan selepas permit tahunannya berakhir, sementara menunggu pembaharuan oleh kementerian.

"Sebagai contoh, kami mengemukakan permohonan pembaharuan permit untuk edisi Bahasa Malaysia pada 10 Julai tahun lalu - lebih setahun lalu - menjelang tarikh akhirnya pada 15 Sept 2009.

"(Namun) kita hanya terima permit pada 11 Jun tahun ini, dengan tarikh dikebelakangkan kepada September...dan ia akan berakhir dalam tempoh dua bulan lagi.”

Jawatankuasa pusat eksekutif DAP dijadualkan bermesyuarat minggu depan dan dijangka akan membincangkan tindakan seterusnya.

DAP adalah parti pembangkang terbaru yang diberi surat tunjuk sebab oleh KDN berhubung pembaharuan permit akhbar mereka.

Sebelum ini, PKR memilih mengketepikan penggantungan KDN ke atasSuara Keadilan dengan terus dan menerbit dan mengedarkan akhbar berkenaan manakala PAS pula diberi dua surat tunjuk sebab berhubung Harakah.

Surat Sokongan Ahli Parlimen Yang Membawa Rebah

Oleh Frederick Luccas


KUALA LUMPUR 14 Julai - Ahli Parlimen Petaling Jaya Utara, Tony Pua mempersoalkan motif komen Kelab Penyokong Barisan Nasional yang dilaporkan tidak berpuashati dengan kenyataan Ketua Pegawai Eksekutif Pengerusi Unit Penyampaian dan Prestasi Pengurusan (Pemandu), Datuk Seri Idris Jala berkenaan surat sokongan yang dikeluarkan ahli parlimen untuk sesuatu projek.

Beliau menjelaskan saranan yang dibuat Idris yang juga Menteri di Jabatan Perdana Menteri berpandukan penelitian dan penyelidikan rapi yang dibuat Pemandu dan disokong oleh Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia serta dimasukkan di dalam Pelan Transformasi Kerajaan (GTP).

Kata Tony pada sidang media di parlimen semalam, ini bertujuan agar tidak memberikan tekanan yang tidak sepatutnya kepada pegawai kerajaan untuk mengelak dan melanggar dasar yang ditetapkan kerajaan.

"Pegawai kerajaan apabila mendapat surat sokongan daripada 'big boss' terpaksa menurut sahaja hanya kerana mahu menyenangkan hati ahli politik terbabit," tegas Tony.

Kata beliau, laporan media juga menyatakan terdapat ahli parlimen Umno-BN yang berkata ini adalah cara anggota Dewan Rakyat membantu masyarakat di kawasan parlimen masing-masing terutamanya dalam situasi mendapatkan tempat di universiti dan sebagainya.

"Selain Backbenchers, Datuk Seri Nazri Aziz yang bertanggungjawab untuk bidang anti-korupsi dalam Bidang Keberhasilan Utama Negara (NKRA) juga menentang saranan Idris Jala.

"Ini menunjukkan betapa kurangnya kemahuan politik BN untuk berubah dan menentang penyelewengan yang berleluasa di negara kita," kata beliau lagi.

Tony memberi satu contoh penggunaan surat sokongan dari daripada bekas Menteri Pengangkutan, Tan Sri Chan Kong Choy untuk menyokong Kuala Dimensi Sdn Bhd milik Pengerusi Kelab Penyokong BN, Datuk Seri Tiong King Sing yang mengakibatkan kerajaan terpaksa menjadi penjamin kepada pinjaman KDSB sebanyak RM3.6 bilion.

"DAP menyokong tindakan Pemandu untuk menghapuskan penggunaan surat sokongan ini dan ingin menambah jika surat menyatakan "dapat dipertimbangkan" maksudnya pertimbangkan dan bukannya membawa maksud mesti dibuat.

"Kami ingin menggesa kerajaan untuk terus menghentikan penggunaan surat sokongan bagi apa-apa tujuan mendapatkan kepentingan daripada agensi kerajaan sebagai bukti usaha dan komitmen kerajaan membanteras penyelewengan dan salahguna kuasa.

"Jika tidak, GTP ini akan tinggal hanya retorik, lantas membuktikan kerajaan Umno-BN tiada kemampuan untuk berubah," tegas Tony.

BN: Kerajaan Selangor cipta kerja untuk kawan-kawan...

Peruntukan di dalam Enakmen Kebebasan Maklumat (Negeri Selangor) 2010 dikhuatiri akan memberi peluang kepada anggota kerajaan negeri itu melantik kroni mereka ke jawatan pegawai maklumat dan ahli lembaga rayuan, kata wakil pembangkang dalam sesi perbahasan rang undang-undang itu hari ini.

Ismail Sani (BN-Dusun Tua) berkata beliau bersama wakil BN lain cenderung menyimpulkan demikian memandangkan pelantikan ke jawatan berkenaan dibuat melalui pihak berkuasa negeri.

"Cuba kita lihat Bahagian II, Perlantikan Pegawai Maklumat (3) menyebut 'Pihak Berkuasa Negeri bolehlah melalui Warta melantik Pegawai Maklumat bagi setiap jabatan.' Sudah tentu pegawai maklumat dilantik akan dibayar gaji oleh kerajaan negeri, jabatan atau agensi kerajan berkaitan.

"Kemudian kita lihat pula Perkara (16) menyebutkan 'ahli Lembaga Rayuan hendaklah dibayar, daripada Kumpulan Wang Disatukan Negeri, elaun yang ditetapkan oleh Pihak Berkuasa Negeri.'

"Ini membuktikan ”sudah terang lagi bersuluh”, enakmen ini hanyalah satu lagi daripada sekian banyak mekanisme kerajaan negeri Pakatan Rakyat untuk beri kerja pada kawan-kawan dalam parti," katanya.

Beliau juga mencabar kerajaan negeri supaya memberi jaminan bahawa pelantikan pegawai berkenaan bebas daripada pengaruh politik.

"Mungkin kerajaan negeri pun tak tahu hendak beri peluang kepada rakan-rakan politik mereka. Nak beri lombong pasir asyik kena serbu dan berebut-rebut sesama sendiri. Nak beri kerja kontrak pun terhad. Maka ciptalah pelbagai badan dan mekanisme untuk memberi ruang dan peluang kepada pendukung-pendukung parti bekerja dan mendapat ganti habuan politik," katanya.

Katanya lagi, undang-undang tersebut bakal memberi peluang kepada mana-mana pihak untuk mendapatkan sesuatu maklumat sulit kerajaan bagi tujuan politik.

"Cuba bayangkan menteri besar ”mengkelaskan semula” sesuatu maklumat secara senyap-senyap, kemudian meminta mana-mana pihak (rakyat) dari parti politik dukungan beliau datang meminta maklumat tersebut.

"Maka dia dapat maklumat tersebut yang seolah-olahnya telah dikelaskan dan mudah diperolehi dek kerana adanya ”Enakmen Kebebasan Maklumat (Negeri Selangor) 2010” ini.

"M
alah beliau boleh pula berpakat dengan mana-mana pihak untuk mencungkil maklumat tertentu dan untuk memburukkan tentang sesuatu perkara demi matlamat politik parti beliau," katanya ketika membahaskan rang undang-undang tersebut hari ini.

Katanya lagi, menteri besar juga mungkin boleh menggunakan bidang kuasanya untuk menolak permohonan daripada penyokong pembangkang daripada mendapatkan maklumat tertentu.

"Cuba bayangkan pula ada rakyat dari parti politik yang bertentangan dengan menteri besar meminta suatu maklumat yang diklasifikasikan berhubung dengan tindak tanduk kerajaan sekarang, maka tentulah kurang cerdik kalau menteri besar mengklasifikasikannya.

"Lagipun jelas dalam enakmen bahawa ”pegawai maklumat” boleh menolak mana-mana permohonan dengan apabila (a) pemohon tidak berhak untuk mengakses maklumat” yang nyata boleh membuat alasan tersebut mengikut budi bicara untuk menolak sebarang permohonan," katanya.

Kudus, MPAJ cuba selesai isu 'pecat' luar mahkamah

Pengarah penguatkuasa yang dipecat Kapt (B) Abdul Kudus Ahmad dan Majlis Perbandaran Ampang Jaya (MPAJ) sedang berusaha untuk menyelesaikan isu pemecatan beliau di luar mahkamah dalam tempoh dua minggu.

Jika mereka gagal, Mahkamah Tinggi pada 19 dan 20 Ogos akan mendengar saman yang difailkan oleh Abdul Kudus terhadap MPAJ, kata peguam Abdul Kudus, M Manoharan.

Peguam kedua-dua pihak bertemu dengan Hakim Noor Azian Shaari untuk pengurusan kes hari ini.

Pada 7 Jun 2006 Abdul Kudus menfail saman terhadap pemecatan beliau oleh lembaga disiplin MPAJ pada 11 Jun 2003, dengan mengatakan bahawa ia tidak sah dan bertentangan dengan undang-undang.

Katanya, beliau dan MPAJ menyetujui perjanjian supaya beliau menjadi pegawai penguatkuasa selama tiga tahun mulai 15 Januari 2001, namun lembaga disiplin itu menamatkan perkhidmatannya berdasarkan kepada bukti dengar cakap, dan mendakwa bahawa seorang menteri menfitnah beliau menerusi akhbar tempatan.

Abdul Kudus yang mengatakan bahawa beliau tidak diberi peluang untuk membuat rayuan, meminta mahkamah mengisytiharkan bahawa beliau masih seorang pegawai penguatkuasa dan berhak untuk mendapat gaji tertunggak serta faedah dan ganti rugi am.

MPAJ dalam pembelaannya berkata bahawa pemecatan itu dibuat mengikut undang-undang.
Pada 30 Jun lalu Mahkamah Sesyen Ampang menjatuhi hukuman terhadap Abdul Kudus, 47, penjara selama tempoh 11 tahun dan 10 bulan serta denda RM370,000 terhadap 24 kesalahan menerima rasuah berjumlah RM59,000.

Mahkamah Tinggi Shah Alam dijangka mendengar rayuannya pada 23 Julai.

- Bernama

PM Najib: Umno tidak perlukan PAS

Najib berkata bahawa Umno mempunyai kekuatan sendiri. — gambar fail

PUTRAJAYA, 14 Julai — Datuk Seri Najib Razak berkata Umno mempunyai kekuatan tersendiri dan parti itu bukan terlalu lemah sehingga terpaksa bekerjasama dengan PAS.

Perdana Menteri dan Presdien Umno itu berkata PAS harus menghormati Umno sebagai parti yang memperjuangkan Islam, yang merupakan satu daripada teras perjuangan mereka selama ini.

Beliau berkata tiada sesiapa yang harus meragui perjuangan Umno dalam hal tersebut.

“Saya tidak mahu buat apa-apa kenyataan lagi sebab Timbalan Presiden Umno (Tan Sri Muhyiddin Yassin) telahpun membuat kenyataan. Saya rasa cukuplah dengan kenyataan tersebut.

“Saya cuma nak nyatakan bahawa Umno memang mempunyai kekuatan tersendiri dan bukan kerana kita ini terlalu lemah, kita terpaksa mencari kawan baru dengan PAS,” katanya.

Beliau berkata demikian kepada pemberita selepas majlis perhimpunan bulanan, penyampaian Anugerah Khidmat Cemerlang 2009 dan Penganugerahan Pembaharuan Pensijilan 5S Perbendaharaan Malaysia di sini.

Semalam, Muhyiddin menyatakan komitmen serta kesediaan Umno untuk bertemu dan menjalin kerjasama dengan PAS dalam pelbagai bidang termasuk usaha untuk memperkukuhkan Islam serta kedudukan orang Melayu di negara ini.

Sebelum ini, Panel Pemikir Jabatan Hal Ehwal Khas (Jasa), Lokman Nor Adam dipetik sebagai berkata bahawa hasrat untuk menjadikan Malaysia sebuah negara yang mengamalkan dasar Islam akan menjadi kenyataan sekiranya PAS dan Umno bersatu.

Ekoran daripada itu, Presiden Angkatan Belia Islam Malaysia (Abim), Razak Idris mencadangkan penubuhan satu jawatankuasa khas supaya kerjasama antara Umno dan PAS dapati dicapai.

Mengulas lanjut, Najib berkata sama ada kerjasama antara Umno dan PAS itu menjadi kenyataan atau sebaliknya bergantung kepada perkembangan selanjutnya. — Bernama

3 Jam Bala diambil keterangan Polis Perancis sebut nama Najib-Rosmah

"Najib" dan "Rosmah Mansor" antara nama yang disebut oleh polis Perancis, dalam masa lebih daripada tiga jam ketika mengambil keterangan daripada penyiasat persendirian, Balasubramaniam a/l Perumal. Malah, nama-nama seperti Abdul Razak Baginda, Deepak Dinesh, ASP Suresh dan beberapa nama baru yang belum dikenalpasti turut disebut sepanjang proses ini, menurut sumber maklumat.

Balasubramaniam ialah saksi penting dalam perbicaraan kes pembunuhan Altantuya Shaariibuu, tiba di Direction Centrale de la Police (DNIF), Nanterre Prefecture pada pada jam 2.30 petang (waktu Perancis) Isnin lalu, ditemani peguamnya, Manjeet Singh Dhillon.

Menurut sumber maklumat, polis Perancis sendiri mengungkit nama Perdana Menteri Najib Razak (gambar kiri, kanan) dan isteri beliau, Rosmah Mansor (gambar kiri, kiri) ketika mengambil keterangan Balasubramaniam. Malah, nama tertuduh ketiga dalam perbicaraan kes pembunuhan Altantuya Shaariibuu, Abdul Razak Baginda; dan Deepak Dinesh (peniaga permaidani yang dituduh mengatur perjalanan Bala ketika melarikan diri) juga disebut sepanjang keterangan Bala diambil.

Dalam satu laporan eksklusif MerdekaReview pada 10 Julai 2010, Balasubramaniam (gambar kanan) yang melarikan diri ke London telah menerima panggilan rasmi daripada polis Perancis untuk memberi keterangan berhubung kes pengambilan komisen dalam urus-niaga pembelian kapal selam oleh Malaysia daripada Perancis.

Selain itu, sumber maklumat juga memberitahuMerdekaReview, Balasubramaniam telah bertemu dengan peguam SUARAM (Suara Rakyat Malaysia) di Perancis, Joseph Breham untuk dua jam, semalam. Beliau kini sedang merangka satu kenyataan untuk diedarkan pada hari esok, kata sumber maklumat itu.

Latar belakang : Pembelian kapal selam: Bala dipanggil Polis Perancis

*Chen Shaua Fui ialah Assistant Editor MerdekaReview, edisi bahasa Cina. Diterjemah dan disunting oleh Lim Hong Siang dari teks asal.

Mahfuz: Umno 'DEMAM', Tuduh Sesat Tapi Pelawa

PAS hari ini bersedia menyediakan pakar sakit jiwa kepada Umno dan timbalan presiden parti itu, Tan Sri Muhyiddin Yassin, kerana masih membangkitkan isu kerjasama PAS-Umno meskipun parti Islam itu secara jelas menolak pelawaan Umno itu, kata naib presiden PAS, Datuk Mahfuz Omar.

Harakahdailymemetik Mahfuz (kanan) ketika diminta mengulas perkara itu berkata, Umno juga seperti terkena demam panas yang kuat sehingga mengganggu fungsi otak mereka.

"Kita dah kata dah tak nak, duk bercakap lagi. Orang yang duk bercakap sorang-sorang ni ada problem la. Kita sedia sediakan khidmat pakar psikiatri untuk Umno dan Muhyiddin," katanya sinis.

Mengulas lanjut, ahli parlimen Pokok Sena itu berkata, Umno secara jelas membuktikan mereka dalam keadaan kritikal dan sangat lemah sehingga terpaksa mempelawa PAS.

"Setelah tuduh PAS sesat, kemudian nak pelawa kerjasama pulak.

"Sekarang Umno melihat hanya PAS yang boleh jadi talian hayat kepada mereka tapi PAS sudah jelas, tidak mahu menanggung biawak hidup," katanya.

Umno, jelasnya sedang mengalami krisis sokongan Melayu terhadap mereka lebih-lebih lagi dengan penubuhan Pertubuhan Pribumi Perkasa Malaysia (PERKASA) yang dilihat telah merubah pemikiran Melayu sehingga berani menentang Umno sendiri.

"PERKASA telah merubah mentaliti orang Melayu sehingga mereka berani mempersoal Umno yang dulu dianggap 'tangan yang menyuap mereka'," katanya lagi.

Sementara itu beliau juga berkata, orang Melayu sebenarnya akan lebih maju tanpa Umno kerana selama ini yang merosakkan Melayu adalah Umno.

PAS juga, jelasnya akan mengambil peranan menjaga kepentingan Melayu dan Islam seperti termaktub dalam perlembagaan tanpa mengabaikan hak warganegara lain.

Ia juga antara resolusi semua parti dalam Pakatan Rakyat yang dicapai pada konvensyen Pakatan Rakyat sebelum ini.

Muhyiddin kelmarin sekali lagi mengulangi kesediaan Umno untuk bekerjasama dengan PAS dengan alasan mahu menjaga kepentingan Melayu.

Sotong Luar Negara Dengan Katak Dalam Negara Mana Lebih Hebat???
Oleh: WFAUZDIN NS

NAMPAKNYA nama seekor sotong yang telah menjadi `Nujum Pak Belalang' amat popular semasa Kejohanan Bola Sepak Piala Dunia baru-baru ini. Kebanyakan `ramalan' si sotong yang dipelihara di Akuarium Sea Life, Selatan Jerman itu menjadi kenyataan . Sebanyak 6 perlawanan yang membabitkan Jerman, ramalan sotong tersebut adalah tepat.

Kekalahan Jerman seperti yang diramal oleh sotong berkenaan amat mengecewakan warga Jerman, sehinggakan diberitahu seorang Chief dari Jerman amat marah dengan kekalahan tersebut . Beliau bercadang ingin menjadikan sotong berkenaan sebagai bahan masakannya. Hebat pengaruh sotong terhadap manusia, kan?

Amalan mempercayai ramalan sebegini di sisi Islam hukumnya Haram dan dianggap Khurafat. Namun, media di negara ini termasuk stesyen TV menghebahkan kisah `ajaib' serta ramalan si sotong sepanjang kejohanan berjalan. Maka, budak-budak dan orang dewasa yang menonton TV di rumah pun ada yang terpedaya dengan ramalan tersebut termasuklah kaki `judi' bola. Maknanya media kerajaan pun ada saham mempromosikan amalan khurafat tersebut. Tidak tahulah kita apa pula nanti yang diperkatakan oleh Ulamak Tua dan Muda di dalam Umno di dalam hal ini.


Seandainya sotong tersebut kerajaan kita beli, mungkin dia boleh dipelihara di rumah Najib. Mudahlah beliau untuk membuat satu-satu keputusan. Mungkin juga sotong tersebut akan digunakan untuk menentukan benar atau tidak kerajaan terlibat di dalam Apco. Mungkin juga boleh dijadikan rujukan atau ilham untuk menentukan tarikh Pilihanraya Umum Ke 13 nanti. Jangan ada yang cuba bertanya sotong berkenaan siapakah yang terlibat membunuh Al-Tantuya sudahlah. Nanti ada sotong yang kena ISA pula kalau pun tidak kena bom C4 .

Itulah kisah sotong yang lebih cerdik dari manusia. Nasib baik di negara kita tiada spesis sotong secerdik ini. Kita cuma ada spesis `katak' yang lapar dan bodoh-bodoh belaka.

Dato' Mahfuz: Mansuhkan Saman Ekor Yang Membebankan Rakyat

Oleh Frederick Luccas

KUALA LUMPUR 14 Julai - Kerajaan digesa memansuhkan saman ekor oleh Polis DiRaja Malaysia kerana membebankan pemilik kenderaan ketika mahu memperbaharui cukai jalan.

Ahli Parlimen Pokok Sena, Datuk Mahfuz Omar tindakan PDRM dan Jabatan Pengangkutan Jalan menghalang pemilik yang belum membayar saman ekor daripada memperbaharui cukai kenderaan hanya akan membawa masalah sosial baru.

"Kalau JPJ tak bagi, mereka ini akan mula membuat cukai jalan palsu dan memandangkan ada begitu banyak yang dihalang daripada memperbaharui cukai jalan, sudah tentu kebanyakan mereka ini terpaksa mencari alternatif lain. Secara tidak langsung ini akan menyebabkan aktiviti membuat cukai jalan palsu berkembang dan menular," tegas beliau pada sidang media di parlimen Isnin lalu.

Tambah Mahfuz lagi, cara terbaik mengatasi masalah ini ialah dengan membenarkan pemilik kenderaan memperbaharui cukai jalan dan mencari cara lain untuk mengutip saman ekor.

"Kerajaan Umno-BN perlu memikirkan cara lain untuk mendapatkan bayaran saman ekor kerana sekatan memperbaharui cukai jalan jelas bukan satu alternatif yang baik. Jangan kerana mahukan wang lebih, kita berdepan dengan masalah lebih banyak pemilik mendapatkan cukai jalan palsu. Akhirnya wang pun tak dapat, wang cukai jalan yang patut kerajaan dapat pun tiada," kata beliau.

Katanya, kerajaan Umno-BN patut memansuhkan terus saman ekor dan membatalkan semua tuntutan bayaran saman tersebut kerana ia merupakan satu bentuk saman yang tidak dapat dibuktikan dan tidak boleh dijustifikasikan.

"Kalau kerajaan Umno-BN boleh berbelanja berbilion untuk kapal selam yang masih tak boleh menyelam, apa salahnya korbankan sedikit untuk memenangi dan memberikan ketenangan kepada rakyat," tegas Mahfuz lagi.

Siapa Yang Keterlaluan Memperjuangankan Kaum? Kenapa PM Najib Sibuk Sekarang??


PUTRAJAYA, 14 Julai (Bernama) -- Datuk Seri Najib Tun Razak mengingatkan semua pihak supaya tidak mengambil tindakan keterlaluan dalam memperjuangkan kepentingan mana-mana kaum di negara ini.

Perdana Menteri berkata mereka perlu melihat dalam konteks negara ini secara keseluruhannya yang terdiri daripada masyarakat berbilang kaum dan agama.

"Kita tidak boleh menyekat mana-mana pihak tetapi kita tidak hendak perbalahan berlaku yang menyebabkan sentimen perkauman itu menjadi-jadi dalam negara kita.

"Itu yang mesti kita bendung kerana saya mengajukan bahawa semangat 1Malaysia itu menjadi panduan kita," katanya kepada pemberita selepas majlis perhimpunan bulan, penyampaian Anugerah Khidmat Cemerlang 2009 dan Penganugerahan Pembaharuan Pensijilan 5S Perbendaharaan Malaysia di sini Rabu.

Najib diminta mengulas mengenai cadangan penubuhan "Perkasa Cina" oleh Naib Presiden MCA Datuk Donald Lim untuk berdepan dengan pertubuhan bukan kerajaan (NGO) yang memperjuangkan hak orang Melayu iaitu Pertubuhan Pribumi Perkasa Malaysia (Perkasa) yang diterajui Datuk Ibrahim Ali.

Ditanya mengenai cadangan supaya kuasa pendakwaan kes-kes rasuah diberikan kepada Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM), Najib berkata perkara itu masih dalam kajian dan memerlukan pindaan Perlembagaan.

"Jadi, ada kekangan dalam hal itu sebab pada masa sekarang, kita (Barisan Nasional) tiada majoriti dua pertiga dalam Parlimen," katanya.

Diminta mengulas mengenai pendirian pakatan pembangkang yang bersetuju supaya kuasa pendakwaan itu diberikan kepada SPRM, Najib berkata: "Nanti kita timbang dan kaji."

Sebelum ini, Jawatankuasa Khas Parlimen Mengenai Rasuah berpandangan kuasa untuk pendakwaan kes rasuah harus diletakkan di bawah Ketua Pesuruhjaya SPRM dan bukan di bawah Peguam Negara.

Kempen Mansuh Akta Mesin Cetak & Penerbitan: Hentikan Segera Keangkuhan Menteri

Kebebasan media adalah antara ciri utama sistem demokrasi selain elemen lain seperti kebebasan berucap, proses pilihan raya bebas dan adil, kebebasan berorganisasi, pemerintahan berasaskan suara majoriti, hak minoriti dihormati, kewujudan pembangkang yang berkesan, kehadiran NGO dan kumpulan pendesak yang berautonomi, dan kebebasan badan kehakiman. Media yang bebas dan berintegriti boleh menjadi "The Fouth Estate" yang berupaya mencorakkan pandangan umum dan bertindak sebagai "semak dan imbang" terutama dalam pemerintahan yang dikuasai oleh suatu parti yang dominan.

Namun, elit politik yang seringkali menyalahgunakan kuasa, korup dan mengkhianati amanah rakyat cukup bimbang dengan peranan media bebas. Mereka gentar jika pelbagai penyelewengan dapat dibongkar, sekali gus menimbulkan kesedaran sivil yang meluas, serta boleh menggugat survival regim yang memerintah. Justeru, pelbagai akta drakonian dikuatkuasakan, bertujuan menekan media dan menghalang rakyat daripada mendapat maklumat yang benar. Fenomena globalisasi dan langit terbuka yang menyaksikan kepantasan pengaliran maklumat merentasi apa jua sempadan fizikal rupanya tidak berjaya memaksa pemerintah semi-autoritarian itu untuk melonggarkan - apatah lagi membatalkan - peraturan yang bukan sahaja tidak demokratik, kuno malah "karut-marut".

Ketika gelombang pendemokrasian dilihat mendapat reaksi positif di negara jiran, Indonesia, selepas kejatuhan Suharto lebih 10 tahun lalu, Malaysia yang juga pernah menghadapi gegaran hampir sama (tuntutan reformasi 1998) langsung tidak menunjukkan perubahan membanggakan. Meskipun kadar urbanisasi dan pertumbuhan kelas menengah (satu petunjuk jelas yang sepatutnya membuka lebih luas ruang sivil dan perdebatan awam) lebih pantas di sini, namun pemerintah UMNO-BN tetap bersikap bebal, mengamalkan budaya lapuk menutup telinga daripada mendengar suara kritikan atau teguran.

Pandangan berbeda daripada masyarakat sivil dihadapi dengan penuh prejudis, ditanggapi dengan bermacam-macam label negatif dan jahat. Hujah dan rasional langsung tidak dihormati. Pemerintah lebih selesa memilih pendekatan keras menolak perbincangan.

Ketika Indonesia, bermula di bawah era Habibie dan Gus Dur, melakukan perubahan drastik memulihkan demokrasi seperti pemansuhan dwifungsi Angkatan Bersenjata Republik Indonesia (ABRI) dan undang-undang yang menekan kebebasan, selepas 12 tahun Malaysia tidak menyentuh pun sebarang akta rimba.

Baru-baru ini kerajaan memaklumkan akan membentangkan beberapa pindaan terhadap tujuh akta berkenaan, antaranya Akta Keselamatan Dalam Negeri (ISA) dan Seksyen 27 Akta Polis 1960 berkaitan perhimpunan awam yang tidak memerlukan permit, namun ia belum menjamin ruang untuk rakyat berpatisipasi dalam hal-hal politik diperluaskan. Gesaan agar ISA dihapuskan pernah disuarakan dalam satu perhimpunan raksasa di Kuala Lumpur tidak lama dulu.

Apabila timbul isu permit penerbitan Suara Keadilan tidak disambung (diharamkan) ekoran dakwaannya bahawa "Felda bankrap", saya merasakan sudah sampai masanya peraturan mengenai kebebasan media, iaitu Akta Mesin Cetak dan Penerbitan 1984 diberikan perhatian istimewa. Tentunya usaha ini tidak mudah dan memerlukan penggemblengan dan dokongan luar biasa.

Kempen pemansuhan akta, yang mengandungi pelbagai syarat-syarat permit yang "karut-marut, tidak masuk akal dan tidak cerdik" itu semakin relevan dan kena pada masanya apabila hayat penerbitan Harakah juga turut terancam di bawah peraturan sama. Selama ini operasi penerbitan dan pengedaran terhad akhbar-akhbar milik parti bukan-BN itu hanya dibenarkan atas ehsan Menteri Dalam Negeri, yang sering dijawat oleh menteri kanan.

Jika beberapa tuntutan massa seperti proses pilihan raya yang bersih-bebas-adil, dan pemansuhan ISA serta PPSMI dapat menggegarkan Kuala Lumpur, saya kira lobi menguburkan Akta Mesin Cetak dan Penerbitan harus dimulakan dengan pembentukan gabungan NGO yang prihatin dengan kebebasan bersuara dan hak asasi. Sebelum ditamatkan perkhidmatan melalui satu rombakan kabinet oleh Najib Razak, Menteri Dalam Negeri, Syed Hamid Albar pada Ogos 2009 berkata kementeriannya bercadang memansuhkan akta tersebut kerana ia sudah tidak relevan dengan perkembangan teknologi dan juga tidak disenangi ramai. "Rakyat tidak suka akta itu, syarikat-syarikat media pun tidak suka akta itu," kata Syed Hamid. Sayangnya cadangan beliau hilang lenyap begitu sahaja dan tidak sempat pun mencetuskan perbincangan mengenainya.

Beberapa tokoh media, misalnya A Samad Said, Pak Said Zahari dan Haji Subky Abdul Latiff dilihat boleh menjadi sumber inspirasi buat gerakan pemansuhan akta berkenaan. Rakyat harus didedahkan dengan kewujudan peraturan "karut-marut yang membodohkan" itu, yang bercanggah sama sekali dengan perkembangan canggih dunia maklumat. Segala-galanya terletak di bawah budi bicara mutlak menteri, sama ada mahu meluluskan, menggantung atau membatalkan sesuatu permit (seksyen 6), tanpa perlu memberikan sebarang alasan.

Akta yang dipinda pada 1998 itu dengan bangganya, melalui seksyen 13A dan 13B, mengisytiharkan bahawa keputusan menteri adalah muktamad dan tidak boleh dipersoalkan di mahkamah, malah "tiada seorang pun boleh diberi peluang untuk didengar berkenaan dengan permohonannya untuk mendapatkan permit atau berhubungan dengan pembatalan atau penggantungan permit".

Itu belum dibahas lagi syarat-syarat permit organ parti yang tidak munasabah langsung, misalnya larangan menjual kepada bukan ahli parti, hanya boleh dijual di premis parti dan tidak boleh dijual di tempat awam. Kandungan akhbar berkenaan juga hanya dihadkan kepada aktiviti dan kenyataan pemimpin parti tersebut sahaja. Seolah-olah PAS dan KeADILAN itu suatu organisasi bawah tanah, atau menteri merasakan ahli-ahli parti berkenaan hanya boleh dibilang dengan jari dan tinggal di gua terpencil!

Pilihan Raya Umum Ke-13 memang kritikal bukan saja buat UMNO-BN, malah kepada Pakatan Rakyat. Najib, yang dilihat dekat dengan Mahathir Mohamad, mungkin mengambil pendekatan sama seperti mentornya itu kepada seteru politik. Meskipun kini ada pilihan lain seperti munculnya kuasa siber, namun Pakatan Rakyat tidak boleh memandang mudah sekatan kepada penyebaran maklumat secara tradisional ini. Selain menuntut kreativiti dan inovasi hebat mencari peluang baru dan memanfaatkan potensi di ruang maya, kempen memansuhkan Akta Mesin Cetak dan Penerbitan tidak boleh dilengahkan.

*Ahmad Lutfi Othman ialah Editor Harakah.

Wanita Penan lahirkan anak berikutan dakwaan dirogol

Seorang wanita Penan dari Long Item, Baram, Sarawak, yang diberi nama samaran 'Bibi' oleh Laporan Petugas Nasional oleh Kementerian Pembangunan Wanita, September lalu telah melahirkan seorang anak pada Februari tahun ini.

Bapanya yang didakwa merogol wanita itu dikenali sebagai seorang pekerja syarikat pembalakan dan dikenali sebagai 'Johnny' atau Ah Hing.

Bibi membuat laporan polis berhubung pemerkosaannya di Bukit Aman pada 2008 dan diberi perlindungan oleh Pertubuhan Bantuan Wanita (WAO) yang terbabit dalam pasukan petugas nasional itu. Bagaimanapun, dia kemudiannya pulang ke Long Item untuk berjumpa keluarganya sebelum jatuh semula dalam kawalan Ah Hing.

Ah Hing memaklumkan kepada polis dan Borneo Post, sebuah akhbar harian yang dimiliki oleh sebuah syarikat pembalakan bahawa Bibi adalah isterinya dan beliau tidak merogol wanita itu.

Nam
un Kumpulan Penyokong Penan (PSG) mempunyai bukti bahawa Ah Hing didaftarkan oleh pihak berkuasa sebagai bapa kepada dua kanak-kanak daripada dua wanita lain, selain Bibi. Wanita berkenaan - seorang berbangsa Cina manakala seorang lagi adalah wanita Penan.

Bibi memberitahu polis di Bukit Aman dan pasukan petugas nasional yang Ah Hing merogolnya pada 2005 selepas beliau menolak tuntutannya supaya dia menjadi isterinya kerana menurut penduduk kampung Ah Hing sudah mempunyai dua isteri dan dua keluarga.

Ah Hing mendakwa Bibi sebagai isteri barunya dan memaksa beliau melahirkan tiga orang anak - pada 2006, 2008 dan 2010. Bibi juga gagal membebaskan dirinya daripada cengkaman Ah Hing, meskipun merayu bantuan daripada Bukit Aman dan kementerian pembangunan wanita.

Majlis fatwa: Kursus ESQ boleh dilaksanakan

Muzakarah khas jawatankuasa fatwa majlis kebangsaan bagi hal ehwal agama Islam Malaysia memutuskan kursus ESQ Leadership Training boleh dilaksanakan di negara ini.

Pengerusinya, Tan Sri Datuk Abdul Shukor Husin berkata, bagaimanapun ia harus dilaksanakan di bawah pengawasan sepenuhnya oleh panel syariah ESQ yang direstui Jabatan Kemajuan Islam (Jakim).

Katanya, keputusan itu dibuat setelah muzakarah yang bersidang pada 16 Jun lalu berpuas hati dan berpandangan bahawa kebanyakan unsur keraguan dalam kursus itu boleh diperbetul dan diperjelaskan.

Berita Harian pada 9 Julai lalu melaporkan Mufti Wilayah Persekutuan Datuk Wan Zahidi Wan Teh menandatangani warta yang mengharamkan program motivasi ESQ mengikut subseksyen 34(1) Akta Pentadbiran Undang-undang Islam (Wilayah-wilayah Persekutuan 1953), selepas perbincangan dengan Jawatankuasa Perundingan Hukum Syarak.

Mengikut warta yang dikeluarkan, ia diharamkan kerana mendukung fahaman liberalisme, iaitu memahami dan mentafsir nas agama dan fahaman pluralisme yang mengajar semua agama adalah sama.

Bagaimanapun, Ketua Panel Syariah ESQ Datuk Mustafa Abdul Rahman yang juga bekas ketua pengarah Jabatan Agama Islam Malaysia (Jakim) pula dilaporkan menyangkal dakwaan wujud unsur penyelewengan dan kesesatan dalam program syarikatnya.

Teras Bantah Keras Persidangan Agensi Perisik Amerika di Kuala Lumpur 18 - 23 Julai Nanti...


KUALA LUMPUR, 14 Julai: Teras Pengupayaan Melayu (Teras) membantah keras persidangan agensi perisik Amerika yang akan diadakan di Garden and Residences, Mid Malley, dekat sini pada 18 hingga 23 Julai ini.

Presidennya, Mohd Azmi Abdul Hamid memberitahu, maklumat itu diperoleh daripada laman web FBI National Academy Associatites untuk Asia Pasifik yang diketuai oleh presidennya, SAC 1 Datuk Shahbudin Abdul Wahab.

"Teras membantah dengan keras persidangan ini diadakan di Malaysia yang melibatkan sebuah agensi risikan Amerika yang jelas mempunyai rekod menjadi dalang dalam pelbagai konspirasi untuk menjatuh pemimpin-pemimpin negara yang tidak sebulu dengan Amerika,"
katanya dalam satu kenyataan media.

Difahamkan, perhubungan FBI National Academy Associates dengan Polis Diraja Malaysia (PDRM) bermula pada 1964 apabila SAC Kassim Ali menghadiri sesi FBI NAA itu buat kali ke-74 .

Sejak itu katanya, 58 pegawai polis kanan dari PDRM telah menghadhiri kursus yang dianggap sangat istimewa, antara yang turut hadir ialah bekas ketua polis negara, Tun Haniff Omar, kecuali 16 orang , yang lain dikatakan sudah bersara.

Mohd Azmi berkata, pihaknya amat kesal apabila mengetahui Malaysia telah menjalinkan hubungan kepolisian dengan FBI yang membuktikan perhubungan seperti ini dilakukan tanpa pengetahuan dan perbahasan di kalangan rakyat mahupun di Parlimen.

Justeru, Teras mendesak kerajaan menjelaskan kepada umum rasional mereka menjalinkan hubungan dengan FBI dan mahu kerajaan segera menghentikan perhubungan dengan FBI.

"Teras mendesak agar pihak kerajaan menjelaskan apakah rasional perhubungan PDRM dengan FBI selama ini, sejauh mana maklumat keselamatan negara diserah kepada FBI dan berapa perbelanjaan yang terlibat dalam latihan pegawai PDRM di FBI.

"Teras juga menuntut agar pihak kerajaan menghentikan perhubungan dengan FBI," katanya.

Menurut Mohd Azmi juga, Shabudin dalam kata-kata aluannya menyatakan bahawa persidangan itu disebut sebagai simbol kuasa dan hubungan rapat yang dapat dijalinkan dengan PDRM melalui FBI NAA Asia pasifik.

Persidangan berkenaan dipercayai ditaja oleh beberapa pihak termasuk Permodalan Nasional Berhad, Tourism Malaysia dan Public Bank Berhad.

Tegasnya juga, kerajaan bersikap hipokrit apabila menyatakan kedaulatan sendiri tetapi secara rahsia menjalinkan hubungan dengan Amerika.

"Tidak ada gunanya kerajaan menyatakan Malaysia mempunyai kedaulatan sendiri tetapi secara rahsia menjalinkan hubungan dengan kuasa perisik Amerika yang mempuyai agenda untuk mengawal pengurusan keselamatan negara.
Sebagai sebuah agensi perisikan Amerika yang utama selain CIA , katanya pelbagai rekod operasi melibatkan penyeludupan agen-agen perisik di seluruh dunia dilaksanakan untuk kepentingan Amerika.

Dua agensi paling berkuasa di Amerika iaitu FBI dan CIA terkenal di Amerika sendiri sebagai agensi yang merosakkan hak individu, hak kebebasan bersuara dan hak memilih pemimpin yang semuanya dilakukan atas nama keselamatan nasional.

Oleh itu, sejarah Amerika sarat dengan skandal yang dikaitkan dengan dua agensi itu termasuk insiden asasinasi Kennedy, kegagalan membunuh Fidel Castro; bom Oklahoma City; pembunuhan beramai-ramai Waco Texas dan 9/11.

Berita Dari Mekah: Tenang Di Mekah Berkocak Di Malaysia

Alhamdulillah saya dan Azizah dapat menunaikan ibadat umrah dengan tenang. Doa kami moga umrah mabrur, sa'i mashkur dan amalan solehah.

Rupa-rupanya tatkala di Makah al Mukarramah, serangan fitnah bertali arus ditujukan kepada peribadi saya. Namun apa yang baru? Pencak mereka hanyalah fitnah, jika tidak agen Cina, India pastinya tali barut CIA. Khabar ini langsung tidak mengejutkan. Apatah lagi walau Umno-Bn punyai dana puluhan juta, kemiskinan idea begitu terserlah apabila mahu memintal fitnah.

Hanya dengan mengutip tulisan blog Elaine Supkis(kononnya blog terkenal) dan kenyataan seseorang yang bernama Joshua Trevino, Utusan Malaysia milik Umno, tanpa berpandukan etika kewartawanan mulai satu kempen dangkal dan berakarkan kebencian. Terpampang di muka hadapan fitnah Anwar Agen CIA. Pimpinan Umno pula bersahuti-sahutan menyokong. Tidakkah mereka sedar rakyat Malaysia mual untuk disogok dengan berita sedemikian.

Hari ini terungkailah segala pembohongan yang dipintal serta dianyam pimpinan Umno yang diketuai Dato' Sri Najib Razak. CNN telahpun mengeluarkan satu kenyataan bahawa organisasi media tersebut tidak menerima sebarang bentuk bayaran dari saya. Kemunculan saya untuk ruang 'Connect The World' merupakan keputusan penerbit program tersebut.

Penafian CNN bukan sahaja meruntuhkan bongkah penipuan media berhaluan kanan ekstrem seperti New Ledger, namun mendedahkan makar Utusan selaku lidah rasmi Umno yang berusaha memfitnah saya. Malahan organisasi CNN yang berpengkalan di Hong Kong berpandangan adalah janggal mengapa tiada usaha dari pihak Utusan untuk mendapatkan kepastian dari pihak mereka. Namun bagi kita tidaklah mengejutkan kerana mengetahui peranan Utusan yang selama ini sudahpun luluh integritinya sebagai sebuah organisasi yang bebas.

ANWAR IBRAHIM
Sent via BlackBerry from Maxis
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Powered by Blogger.

Search

Swedish Greys - a WordPress theme from Nordic Themepark. Converted by LiteThemes.com.