BN Membelanjakan RM65,000 Bagi Setiap Pengundi: Anwar

Barisan Nasional (BN) didakwa membelanjakan lebih RM100 juta bagi menjamin kejayaan mereka merampas semula kerusi parlimen Hulu Selangor, malam semalam.

Dalam satu kenyataan hari ini, ketua umum Parti Keadilan Rakyat (PKR), Datuk Seri Anwar Ibrahim berkata meskipun membelanjakan RM65,000 bagi setiap pengundi, di samping kegagalan Suruhanjaya Pilihan Raya menjamin pemilihan yang bersih dan adil, ugutan polis serta usaha menghalang pengundi menjalankan tanggungjawab mereka, BN hanya mampu menang dengan majoriti yang tidak memberangsangkan.

"Ini bermakna BN gagal mempelajari apa-apa sejak pilihan raya umum 2008. Serangan peribadi, isu perkauman, rasuah dan paksaan mungkin boleh membantu untuk menang di satu atau dua kerusi, tetapi rakyat Malaysia, tidak akan terpedaya,” katanya.

Walaupun PKR ditumbangkan malam semalam, namun Anwar berkata pembangkang berjaya meningkatkan sokongan popularnya di Hulu Selangor.

" Kita tahu kita perlu berusaha lebih gigih untuk mendekati penyokong khususnya di kawasan terpencil dan pedalaman, khususnya di kalangan peneroka Felda,” katanya.

Timbalan presiden PKR, Syed Husin Ali melahirkan sentimen yang hampir sama dan berpendapat pencapaian parti itu dianggap membanggakan di sebalik asakan padu daripada jentera BN.

"Kami gagal menembusi kubu-kubu kuat, khususnya di penempatan Felda tetapi keputusan pilihan raya itu satu tamparan kepada BN yang begitu angkuh bahawa mereka boleh menang dengan majoriti lebih 3,000 undi,” katanya dalam satu kenyataan.

"Kami an
ggap ia petanda bahawa polisi dan program Pakatan di terima rakyat, selepas dua tahun mengambil alih dan memberikan manfaat kepada mereka,” katanya.

Syed Husin berkata majoriti 1,725 undi yang diperolehi oleh BN jauh meleset daripada majoriti 6000 undi yang dimenanginya di ketiga-tiga kerusi dewan undangan negeri di parlimen Hulu Selangor pada pilihan raya umum 2008.

"Tiada apa untuk Najib raikan," katanya.

Masyarakat Cina tak 'dihukum' : Kenapa ya!!!..........

Setiausaha agung Barisan Nasional, Datuk Tengku Adnan Tengku Mansor (bawah, kanan) berkata kerajaan tidak akan mengabaikan kepentingan masyarkat Cina di Hulu Selangor meskipun majoriti besar mereka menolak Barisan Nasional.

"Kita tak boleh ambil balik peruntukan yang diberikan. Ada juga masyarakat Cina yang mengundi BN dalam pilihan raya kecil itu,” katanya ketika ditanya sama ada kerajaan akan bertindak mengikut cadangan pengerusi PERKASA, Datuk Ibrahim Ali.

Ibrahim pada satu kenyataannya mencadangkan kerajaan supaya tidak lagi melayan tuntutan masyarakat Cina kerana balasan ataupun sokongan yang diberikan tidak seberapa.

Ibrahim berkata amat wajar kerajaan menangguh dahulu apa-apa peruntukan kepada masyarakat Cina.

“Cuma pengundi kaum Cina nampaknya tidak berterima kasih pada kerajaan BN. Jelas pengaruh MCA dan Gerakan ditolak oleh masyarakat Cina.

“Amat wajar kerajaan tanguh dulu apa jua peruntukan dan kelulusan pada masyarakat kaum Cina. Mereka langsung tidak hargai apa yang diberi oleh kerajaan BN, walaupun kerajaan terpaksa menguris hati orang Melayu dan Bumiputera,” kata Ibrahim.

Beliau juga mendesak kerajaan supaya segera meneruskan dasar-dasar afirmatif untuk memperkasakan kaum Melayu dan Bumiputera.

Menurut Tengku Adnan BN sebuah parti pelbagai kaum perlu membantu rakyat tanpa mengira kaum, agama ataupun kepercayaan mereka.

Beliau memberikan kes Kelantan sebagai contoh.

"Malah di Kelantan, kita beri wang yang banyak untuk pembangunan negeri itu meskipun negeri itu tidak dimiliki oleh BN,” katanya.

Tengku Adnan berkata Umno akan bekerjasama erat dengan MCA untuk memahami mengapa pengundi Cina tidak menyokong BN dan bagaimana mengatasi masalah itu.

"Saya percaya jika kita jalankan post mortem (mengenai pilihan raya kecil Hulu Selangor) kita akan mendapat jawapan cara memenangi hati pengundi Cina,” katanya kepada pemberita di ibu pejabat Umno, di Kuala Lumpur hari ini.

Katanya lagi, adalah penting bagi semua parti komponen BN bekerjasama mencari penyelesaian dan bukannya menghukum MCA.

Perkembangan Semasa Sdr Ahmad Lutfi Othman, Ketua Pengarang Kumpulan Harakah


Alhamdulillah... Pengarang Kumpulan Harakah, Ahmad Lutfi Othman telah pun menjalani pembedahan jantung bypass, pada hari ini,lebih kurang pukul 8.00 pagi tadi. Pembedahan yang mengambil masa lebih kurang enam jam.

Beliau keluar dari bilik pembedahan pada pukul 2.00 petang tadi dan sekarang ini beliau dimasukkan dalam wad ICU di Hospital Universiti Kebangsaan Malaysia (HUKM).

Buat masa sekarang status keadaan kesihatan beliau masih belum dapat disahkan lagi, beliau masih lagi dalam pemerhatian pakar.

Oleh itu, saya menyeru para sahabat teruslah mendoakan untuk kesejahteraan kesihatan beliau, dan ketabahan buat ahli keluarganya. Maklumat daripada anak saudara Ahmad Lutfi iaitu Sdr Zabidi Murad.

Lihatlah.. Plat-Plat Kereta Unik di Malaysia.. Hebat Malaysia

Dun Kuah Juarai Perlawanan Zon 1 Liga Bola Sepak Piala YAB Menteri Besar Kedah
Disediakan oleh : Faiz Hj. Othman
JITRA, 24 April 2010 – Kuah menempah tiket ke Suku Akhir Kejohanan Liga Bola Sepak Piala YAB Menteri Besar Kedah setelah berhempas-pulas menentang Kota Siputeh dengan kemenangan menerusi sepakan penalti 5 berbalas 4.

Perlawanan yang berlangsung di Stadium Mini Jitra itu turut disaksikan oleh penyokong kedua-dua pasukan di samping tetamu jemputan, YB Ustaz Abdul Ghani Ahmad, Ahli Mesyuarat Kerajaan Negeri Kedah Darul Aman.

Pertembungan antara Kuah dan Kota Siputeh mencetuskan sedikit ketegangan apabila pasukan Kuah diputuskan hanya layak memasuki perlawanan akhir selepas Dun Jitra digugurkan dari perlawanan akibat terdapat lebih daripada 3 orang pemain mereka yang pernah beraksi di peringkat negeri.

Skuad bimbingan Hazrul Hamad bagaimanapun menggunakan peluang itu sebaiknya dengan mempamerkan aksi cemerlang. Kuah yang merupakan pasukan pertama yang menempah tiket ke Suku Akhir pada Jun 2010 akan datang telah membawa pulang piala iringan dan wang tunai berjumlah RM 1,500.

Manakala Naib Juara Zon 1 Kejohanan Liga Bola Sepak Piala YAB Menteri Besar Kedah, iaitu Kota Siputeh telah membawa pulang piala iringan dan wang tunai RM 1,000.00 Sebanyak 3 kad kuning telah dilayangkan kepada pemain Kota Siputeh dan 1 kad kuning telah dilayangkan kepada pihak lawan. Sementara itu, 1 kad merah turut dilayangkan oleh pengadil perlawanan kepada pasukan Kota Siputeh membabitkan pemain berjersi 10.

Perlawanan Zon 1 telah menyaksikan pertembungan antara 6 pasukan yang terdiri daripada Dun Kuah, Kota Siputeh, Ayer Hangat, Air Hitam, Bukit Kayu Hitam dan Jitra. Liga Bola Sepak Piala YAB Menteri Besar Kedah akan diteruskan dengan perlawanan Zon 2 pada 01 Mei 2010 di Stadium Mini Kuala Nerang yang bakal memperlihatkan aksi pasukan Bukit Lada, Pedu, Derga, Kuala Nerang, Bukit Pinang dan Alor Mengkudu.

Kuasa Sultan : Sidang DUN Negeriku bertikam Lidah - Keputusan Speaker Bijak


Sidang DUN Kedah 'panas' pertikaman lidah berkaitan kuasa Sultan


Sidang Dewan Undangan Negeri (DUN) Kedah hari ini 'panas' apabila berlaku pertikaman lidah antara anggota parti pemerintah dan wakil Barisan Nasional (BN) berhubung bidang kuasa Sultan Kedah sebagai ketua Agama Islam negeri.

Kekecohan tercetus selepas ketua pembangkang Datuk Seri Mahdzir Khalid (BN-Pedu) bangun meminta soalan bertulis ketiga (a dan b) Mohd Nasir Mustafa (Pas-Kubang Rotan) ditarik balik.
Soalan (a) ialah Sejauh manakah bidang kuasa KDYMM Tuanku Sultan sebagai Ketua Agama Islam Negeri ini dihormati oleh Kerajaan Pusat dan (b): Setakat manakah tahap tidak boleh campurtangan Kerajaan Negeri Kedah dalam pentadbiran hal ehwal agama Islam, nyatakan perkara tidak boleh berkenaan.
Mahdzir berkata semasa BN mentadbir kerajaan negeri Kedah, soalan yang menyentuh bidang kuasa Sultan tidak pernah dibangkitkan di DUN dan kuasa baginda juga tidak pernah dipertikaikan.

Penerangan Mahdzir itu bagaimanapun mendapat bantahan anggota penyokong kerajaan negeri yang membawa kepada pertikaman lidah antara kedua-dua belah pihak sehingga ada yang meninggikan suara.

Menteri Besar, Datuk Seri Azizan Abdul Razak (PAS-Sungai Limau) berkata soalan itu diajukan bagi mendapatkan penjelasan terperinci mengenai bidang kuasa Sultan Kedah berkaitan hal ehwal agama Islam.

Suraya Yaacob (BN-Sungai Tiang) kemudiannnya bangun mempertikaikan kedua-dua soalan itu dengan menjelaskan bidang kuasa Sultan telah termaktub dalam Undang-Undang Tubuh Kerajaan Negeri.

Speaker Datuk Dr Abdul Isa Ismail akhirnya membuat keputusan supaya kedua-dua soalan bertulis itu ditarik balik.

Abdul Isa mengakui beliau mungkin terlepas pandang perkara berkenaan.

Terdahulu, Ahmad Izzat Shauki (PAS-Bukit Lada) dipilih sebagai Timbalan Speaker selepas namanya dicadangkan oleh Azizan dan disokong Datuk Phahrolrazi Zawawi (Pas-Pengkalan Kundor). - Bernama

Rampas Hulu Selangor : BN Guna SPR & Wang Rakyat

Oleh Roziyah Mahamad (Emel penulis ini)

KUALA LUMPUR : Pakatan Rakyat (PR) dalam usaha untuk bertanding dengan adil di Hulu Selangor terpaksa berhadapan dengan sikap Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) yang berat sebelah.

Tindakan SPR yang menukar tempat mengundi lebih 13 ribu pengundi menyebabkan Pakatan telah kehilangan undi dan menjadi faktor kemenangan Barisan Nasional (BN) dalam Pilihan Raya Kecil (PRK) Hulu Selangor.

"Perkara ini amat serius dan menyukarkan penyokong kita yang telah dipindahkan keluar dari kawasan dan mereka telah menghilangkan nama penyokong kita dari kawasan asal," kata Pengarah Strategik Parti Keadilan Rakyat (PKR), Tian Chua kepada erapakatan.com.

Pengarah Pilihan raya PKR, Fuziah Salleh sebelum itu telah mengumumkan bahawa SPR telah memindahkan lebih 13,000 nama pengundi berdaftar ke parlimen berhampiran beberapa hari sebelum tarikh membuang undi.

Tindakan tersebut hakikatnya bakal menyukarkan pengundi Hulu Selangor kerana apabila tiba pilihan raya semalam kebanyakan pengundi yang telah diubah pusat pengundiannya menjadi keliru apabila nama mereka hilang daripada pusat pengundian asal.

Perdana Menteri, Najib Razak juga hari ini dengan bangganya telah menafikan penguguman pelbagai projek di Hulu Selangor bertujuan untuk membeli undi dalam PRK itu semalam.

Bagi Tian yang juga Ahli Parlimen Batu, kenyataan itu tidak masuk akal kerana peruntukan itu telah diberikan kepada penduduk Hulu Selangor apabila bermulanya pilihan raya.

"Najib sendiri telah turun ke Hulu Selangor semasa tempoh berkempen dan mengumumkan pelbagai projek dan peruntukan kepada pengundi," kata Tian.

Menurut beliau, Najib dan sekutunya tidak segan silu untuk menggunakkan jentera kerajaan dan wang rakyat bagi mendapatkan undi di Hulu Selangor.

Najib Razak dikatakan telah menghabiskan RM64 juta untuk membeli undi dalam PRK Parlimen Hulu Selangor.

Bekas calon PR bagi PRK berkenaan, Datuk Zaid Ibrahim berkata, kerana amalan membeli undi adalah ‘halal’, menyebabkan beliau kalah dalam pilihanraya semalam.

Beliau yang juga bekas Menteri Undang-undang berkata, Malaysia mempunyai sistem politik yang tidak menghormati pilihan raya yang bersih.

KAMI BANTAH: Jom Sertai Bantahan Aman GST 1 Mei di Dataran Merdeka

Sekiranya kerajaan ikhlas untuk mengetahui pandangan umum mengenai cukai barangan dan perkhidmatan (GST), mereka hanya perlu ke Dataran Merdeka di Kuala Lumpur, Sabtu ini.

Aktiviti Hari Buruh pada 1 Mei, sabtu ini akan menyaksikan bantahan secara aman terhadap GST yang didakwa akan 'memiskinkan golongan miskin'.

Lebih 1,00
0 orang dijangka akan mengambil bahagian.

Ketika dihubungi penyelaras bantahan itu, E Nalini berkata pelaksanaan GST akan mempengaruhi setiap rakyat di Malaysia.

Pada Mac lalu, kerajaan menangguhkan perdebatan rang undang-undang GST dengan alasan bagi mendapatkan maklum balas daripada orang ramai.Bil berkenaan dibentangkan untuk bacaan pertama di Dewan Rakyat pada Disember lalu.

“Ini adalah maklum balas kami, kami 100 peratus menentang GST kerana ia akan membebankan rakyat. Kami mahu GST dimansuhkan,” kata Nalini.

Antara NGO yang akan hadir pada Sabtu lalu ialah Jaringan Rakyat Tertindas (Jerit), Suaram, Saya Anak Bangsa Malaysia dan Shabat Wanita, bersama dengan parti politik seperti PSM dan PAS serta juga kumpulan hak asasi manusia.

Nalini berkata isu lain yang membabitkan pekerja seperti gaji minimum akan juga ditimbulkan pada perhimpunan di Dataran Merdeka itu.

Mana Setiakawan Pas Dalam PakatanSEJAUH manakah kemantapan dan keakraban parti-parti dalam Pakatan Rakyat? Hubungan ini sering kali dipersoalkan oleh pihak UBN tetapi dinafi keras oleh Pakatan Rakyat. Apabila ada pemimpin UBN mengatakan ikatan Pakatan Rakyat longgar, caca merba atau tidak kukuh, maka pemimpin Pakatan Rakyat akan menafikan sekeras-kerasnya. Mereka akan mengatakan tuduhan itu sengaja untuk memecah belahkan Pakatan Rakyat.

Dari apa yang dapat disaksikan malam tadi, ternyata apa yang dikatakan itu benar. Bahawa setia kawan dan keakraban kalangan pemimpin Pakatan Rakyat tidak begitu padu dan kukuh. Kepaduan mereka tidak sampai ke tulang hitam. Kepada saya persahabatan dalam PKR adalah persahabatan 'serba salah'.

Malam semalam semasa PKR membawa para pendokongnya ke mini stadium untuk menenangkan perasaan selepas kalah, tidak ada seorang pun pemimpin Pas di pentas ataupun turut tampil dalam upacara itu. Ke mana mereka? Ataupun media massa tersalah lapor? Harap mana-mana pemimpin Pas yang turut berada di petas atau dalam mini stadium tetapi tidak terjangku oleh wartawan dapat memaklumkan kepada saya untuk tidak mneimbulkan fitnah mengenai hal ini.

Beberapa berita yang dibaca baik cetak atau protal di internet tidak menyebut seorang pun nama pemimpin Pas di pentas mini stadium itu selepas kekalahana itu. Kenapa? Kenapa? yang ada ialah pemimpin PKR, dan DAP. Antara pemimpin PKR yang ada ialah Mohamad Azmin Ali, Sivarasah, Norida Kamaruddin dan Fauziah Salleh. Manakala pemimpin DAP, Lim Kit Siang.

Mungkin tidak perlu semua perlu berada di mini stadium itu. Tetapi cukup kalau seorang pemimpin tertinggi mewakili Pas sebagai menandakan bahawa Pas juga turut bersimpati dengan kekalahan calon PKR. Benar Zaid bukan calon Pas, tetapi Pas kena ingat Zaid adalah calon Pakatan Rakyat.

Mungkin Mursyidul Pas Nik Abdul Aziz tidak perlu hadir kerana beliau uzur. Begitu juga dengan Presiden Pas, Abdul Hadi Awang. Tetapi pemimpin seperti Nasharudin Mat Isa, Sallahuddin Ayub yang sihat belia harus ada di pentas kekalahan. Jangan hanya menanti dan menunggu masa untuk panjat pentas kemenangan saja. Anda harus menunjukkan semangat setia kawan dan sikap gentlemen yang tinggi. Malu kepada Lim Kit Siang dan tirulah perangai dia berpolitik.

Saya berani menegaskan kalau Zaid menang akan berbaris orang Pas berebut kerusi untuk duduk di depan. Tentu akan ada Mustapa Ali, Nasharuddin Mat Isa, dan silap-silap Abdul Hadi Awang juga akan diusung sama.

Suasan dan realiti ini diperhatikan oleh orang ramai. Orang akan mempersoalkan keadaan ini. Dengan apa yang berlaku itu ia boleh menambah dan mengurangkan semangat sokongan mereka. Mungkin bagi yang tidak tajam pengamatan tidak merasakan apa-apa sebab, kalau sudah kalah balik sajalah.

Dalam politik dan apa saja perjuangan untuk mencari rakan setia sangatlah suasah. Rakan akan datang tanpa diundang apabila saat kemenangan dan pembahagian ghanimah. Rakan dan kawan akan menghilang bila saat kekalahan dan harta ghanimah sudah dibahagikan dan berkurangan. Medan perjuangan akan dinggalkan saat asap dan puing-puing kekalahan memenuhi runag. Kenapa? Di sinilah kelemahan dan ia perlu diperbetulkan di masa akan datang. Baik saat menang dan saat kalah semua pemimpin hendak bertanggungjawab.

Sumber: MSO

Teoh Sedar Sebelum Jatuh: Pakar forensik Britain, Dr Peter Vanezis

Pakar forensik Britain, Dr Peter Vanezis mula memberi keterangan pada inkues Teoh Beng Hock dengan berkata kecederaan pada tubuh pembantu khas DAP itu konsisten dengan kejatuhan dari tingkat tinggi.

Beliau

juga berkata Teoh sedar sepenuhnya sebelum jatuh.

Beliau mengemukakan laporan bedah siasat yang bertarikh 16 Disember dan berkata pemerhatiannya mendapati tiada tanda-tanda kecederaan diri sendiri seperti luka ataupun suntikan di tubuh mangsa.

Mayat Teoh dijumpai di verandah tingkat lima Plaza Masalam di Shah Alam pada 16 Julai lalu ketika beliau disoal siasat oleh Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) di pejabatnya di Selangor.

Mengenai kecederaan di leher mangsa, Vanezis berkata beliau tidak dapat menentukan sama ada ia akibat daripada dicekik, tercekik tetapi percaya Teoh sedar sebelum jatuh.

SPRM membawa Vanezis untuk memantau perjalanan bedah siasat kedua ke atas Teoh dan memberikan pandangan balasnya. Beliau melawat tempat kejadian pada 23 Nov lalu, iaitu sehari selepas bedah siasat dijanlankan.

Ketika memberi penerangan pagi tadi, pakar dari Britain itu berkata beliau memiliki kelulusan tertinggi dalam kecederaan, khususnya di leher dan pernah memberi keterangan semasa inkues Puteri Diana.

Koroner juga hari ini akan menentukan sama ada untuk menerima permohonan menghina mahkamah yang dibuat oleh keluarga Teoh ke atas Menteri Di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Seri Nazri Aziz.

Permohonan Anwar Ditolak Lagi.. Lagi2 Tolak

Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur hari ini menolak permohonan Ketua Pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim untuk membatalkan pernyataan pembelaan bekas Timbalan Menteri Perumahan dan Kerajaan Tempatan, Datuk Hamzah Zainuddin (bawah, kanan) dalam kes saman fitnah RM10 juta.

Pesuruhjaya Kehakiman, Prasad Sandosham Abraham ketika menolak permohonan itu, memerintahkan supaya Hamzah selaku defendan membayar kos RM2,500 kerana kelewatannya memfailkan butiran lanjut dalam pernyataan pembelaan yang di luar tempoh masa yang ditetapkan oleh mahkamah.

Pada 22 Ogos 2008, Anwar memfailkan saman RM10 juta kerana mendakwa Hamzah mengucapkan kata-kata fitnah dan menyebabkan penerbitan artikel bertajuk 'Anwar Harrassed My Wife' dalam akhbar Cina, Kwong Wah Jit Poh.

Plaintif menyatakan, perkataan berkenaan telah diucapkan oleh Hamzah selaku defendan pada 19 Ogos 2008 dalam sebuah ceramah di kawasan parlimen Permatang Pauh.

Anwar mendakwa perkataan itu disiarkan dalam artikel berkenaan, bermakna dan difahami bahawa beliau secara langsung dan atau tidak langsung dan atau oleh innuendo, diberikan sebagai gambaran dan persepsi bahawa beliau terbabit dengan aktiviti hubungan seksual terlarang dan atau dalam aktiviti yang sama, ialah seorang yang bermoral rendah, seorang lelaki yang tidak ada nilai-nilai Islam dan berperangai buruk.

Beliau berkata, bahawa artikel itu sangat cuai, tidak berhati-hati, tidak bertanggungjawab, dengan sengaja, berniat jahat dan bertujuan merendahkan kehormatannya di mata umum dan mendedahkannya kepada dendam, penghinaan, benci yang amat sangat, hina dan cemuhan.

Anwar berkata, artikel itu menyebabkan fitnah yang sangat serius terhadap beliau dan mengakibatkan beliau malu yang amat sangat dan sengsara.

Beliau memohon RM10 juta sebagai ganti rugi, kos dan relif lain yang difikirkan wajar oleh mahkamah.

Hamzah, dalam pembelaan beliau pada 13 November 2008, berkata perkataan dalam artikel itu adalah wajar.

Hampa Pakat2 Semak, Lepas Ni Jangan Dok Teriak Tak Berlagu Pulak...: Rang Daftar Pemilih Tambahan Suku Tahun Keempat 2009 Dipamer


Rang Daftar Pemilih Tambahan Suku Tahun Keempat 2009 Dipamer

KUALA LUMPUR: Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) menerima 134,294 permohonan pendaftaran pemilih baru dan 23,028 permohonan pertukaran alamat pusat mengundi dalam tempoh tiga bulan pertama tahun ini.

Pegawai Perhubungan Awam SPR Sabri Said berkata selaras dengan kehendak Peraturan 13(5A) Peraturan-Peraturan Pilihan Raya (Pendaftaran Pemilih) 2002, Rang Daftar Pemilih Tambahan bagi Suku Tahun Keempat 2009 akan dipamerkan mulai Isnin ini hingga 2 Mei depan, di 998 tempat di seluruh negara.

Para pemohon yang telah mendaftar sebagai pemilih baru atau membuat pertukaran alamat pusat mengundi boleh menyemak senarai tersebut di pejabat pilihan raya negeri (14 tempat), pejabat pos berkomputer (459 tempat), kompleks/ pejabat kerajaan (96 tempat), pejabat daerah/ pejabat tanah (159 tempat), majlis daerah/perbandaran (50 tempat), dewan serbaguna, rukun tetangga, balai raya, penghulu dan dewan orang ramai (188 tempat) dan lain-lain (32 tempat).

Dalam satu kenyataan, beliau berkata mereka yang baru mendaftar sebagai pemilih tetapi mendapati nama tidak tersenarai dalam daftar itu boleh membuat tuntutan menggunakan Borang B, manakala pemilih berdaftar yang hendak membuat bantahan ke atas kemasukan nama mana-mana orang dalam bahagian pilihan raya tertentu boleh berbuat demikian dengan mengisi Borang C.

Borang berkenaan kemudiannya perlu dikemukakan kepada Pengarah Pilihan Raya negeri masing-masing dalam tempoh tujuh hari daftar pemilih itu dipamerkan.

Sabri berkata selain itu, SPR juga mempamerkan senarai nama pemilih yang akan dikeluarkan daripada daftar pemilih.

"Asas SPR mengeluarkan nama pemilih berkenaan daripada Daftar Pemilih kerana mereka ini didapati telah meninggal dunia, lucut hak warganegara dan telah bersara daripada angkatan tentera atau polis di mana mereka ini telah hilang kelayakan sebagai pemilih pos dan sebagainya," katanya.

Sehubungan itu, SPR memohon kerjasama mana-mana waris untuk menghantar salinan sijil kematian atau permit mengubur anggota keluarga mereka yang telah meninggal dunia kepada SPR melalui pos, faks atau datang sendiri ke mana-mana Pejabat Pilihan Raya Negeri atau Ibu Pejabat SPR di Putrajaya.

Pemilih berdaftar juga digalakkan menyemak daftar pemilih induk menerusi laman web SPR www.spr.gov.my bagi membetulkan sebarang kesilapan seperti ejaan nama, nombor kad pengenalan, jantina dan alamat rumah atau datang sendiri ke pejabat SPR di Putrajaya atau mana-mana pejabat SPR negeri.- BERNAMA

Yang Dipertua Dewan Negara: Presiden Mubarak Menggantikan Datuk Woon Foon Meng


Presiden Majlis Bekas Wakil Rakyat (Mubarak), Tan Sri Abu Zahar Ujang hari ini mengangkat sumpah sebagai Yang Dipertua Dewan Negara yang ke-16.

Beliau menggantikan Datuk Wong Foon Meng dari MCA yang meletakkan jawatannya pada 12 April lalu setelah memegangnya selama dua penggal.

Abu Zahar mengangkat sumpah sebaik sahaja persidangan Dewan Negara bermula pada pukul 10 pagi selepas dilantik sebagai senator.

Beliau memulakan kariernya pada 1964 sebagai Inspektor Polis Diraja Malaysia dengan jawatan terakhir sebagai Timbalan Penguasa Polis di Jabatan Siasatan Jenayah Komersial Bukit Aman pada 1979.

Pada 1980 hingga Jun 1986, Abu Zahar meneruskan profesion guaman di ibu negara sebelum dipilih sebagai Aahli dewan undangan negeri Pilah dan Exco Perumahan dan Kerajaan Tempatan Negeri Sembilan.

Pada 1991, beliau mempertahankan kerusi DUN berkenaan sebelum dipilih sebagai Ahli Parlimen Kuala Pilah selama satu penggal bermula 1995 hingga 1999.

Pegawai Exco Selangor Dibebaskan Kes Pecah Amanah - Hakim Bidas SPRM

Pegawai khas kepada exco kerajaan Selangor Ronnie Liu - Wong Chuan How dilepas dan dibebaskan oleh Mahkamah Tinggi Shah Alam daripada tuduhan pecah amanah cek bernilai RM2,500 dua tahun lalu.

Ini ada

lah tuduhan ketiga dan terakhir yang dihadapi Wong yang sebelum ini juga dibebaskan dalam dua kesnya itu.

Dalam penghakimannya, Mat Ghani Abdullah juga membidas Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) berhubung siasatan yang dijalankan.

“Pada pandangan saya, SPRM sepatutnya mendakwa saksi ketiga, bekas ahli PKR Mohd Zaini Abdul Rahman, yang menerima wang berkenaan,” katanya pada pagi tadi.

"Saya telah menilai kes pendakwaan daan mendapati ia gagal memmbuktikan kes prima facie...justeru tertuduh dilepas dan dibebaskan. Bonnya juga mesti dipulangkan.”

Wong, 51, menghadapi tuduhan pecah amanah wang berkenaan bagi menganjurkan program gotong-royong dan majlis ramah mesra di Kampung Baru Lanjut dalam kawasan Dewan Undangan Negeri (DUN) Sungai Pelek antara 30 Julai dan 16 September 2008.

Pagi Ini Ahmad Lutfi (Ketua Pengarang Kumpulan Harakah) Jalani Pembedahan Jantung - Doakan Semoga Beliau SelamatSetelah Operasi angioplasti jantung yang ke 3 Ketua Pengarang Kumpulan Harakah, Ahmad Lutfi Othman pada pagi Isnin 12 April 2010 yang lalu tidak berjaya, Ahmad Lutfi akan menjalani pembedahan jantung bypass, dijangka pagi ini di Hospital Universiti Kebangsaan Malaysia (HUKM).

Seluruh kaum keluarga beliau di Kampung Raja, Tunjang telah pergi menziarahi dan berada di sana sepanjang pembedahan dilakukan. Ahamad Lutfi Dan Keluarga mengucapkan jutaan terima kasih atas segala ingatan, keperhatinan, bantuan, sokongan doa di waktu sukar ini. Semoga Allah mengganjarinya sebagai amalan kebajikan disisiNya.

Di kampung halaman beliau, di Kampung Raja akan diadakan solat hajat mohon dipermudahkan segalanya dan proses pembedahan berjalan lancar. Bacaan Yassin beramai-ramai yang akan diadakan tidak beberapa jam dari sekarang. Kepada semua sahabat-sahabat marilah kita bersama-sama berdoa, mengadakan baca yassin serta solat hajat sama ada dalam bentuk berjemaah atau individu bagi mendoakan untuk kesejahteraan beliau, dan kesabaran buat ahli keluarganya serta pembedahan berjalan dengan lancar. Insya Allah...

Datuk Zaid Akur Dengan Kekalahan - "satu sistem politik yang teruk dan pemimpin yang tidak hormat pada undang-undang"

Calon Parti Keadilan Rakyat (PKR), Datuk Zaid Ibrahim akur dengan kekalahannya pada pilihan raya kecil Parlimen P 094 Hulu Selangor hari ini.

Bekas Menteri di Jabatan Perdana Menteri itu berkata, beliau akan berasa puas hati sekiranya rakyat merasakan mereka tidak tertipu dengan keputusan malam ini.

“Apa yang kita hadapi ialah satu sistem politik yang teruk dan pemimpin yang tidak hormat pada undang-undang,” katanya ketika berucap dihadapan 300 penyokong PKR di Stadium Kuala Kubu Baru di sini.

Beliau mendakwa pilihan raya kecil kali ini adalah yang paling buruk dan penuh dengan penipuan dalam sejarah pilihan raya kecil berlangsung.

“Saya harap penyokong-penyokong kita bersabar dan usah risau dengan keadaan ini kerana saya boleh menghadapi cabaran ini.

“Saya berjanji saya akan sama-sama dengan Menteri Besar Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim dan bekerja keras dalam menghadapi pilihan raya umum ke-13 nanti,” katanya yang kelihatan tenang ketika menyampaikan ucapan.

Beliau berharap pengundi di Hulu Selangor akan dapat memahami dan menerima perjuangannya nanti.

Turut hadir pada majlis itu, Menteri Besar Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim, Penasihat Dap, Lim Kit Siang, Naib Presiden PKR, Azmin Ali, Ketua Wanita PKR, Zuraida Kamaruddin, Pengarah Pilihan Raya PKR, Fuziah Salleh dan Pengarah Strategik PKR, Tian Chua.

Rata-rata penyokong yang hadir terdiri daripada golongan muda yang bersorak ‘Hidup-hidup, Hidup Rakyat, Hidup-hidup, Hidup Keadilan’.

Sementara itu Fuziah yang juga Ahli Parlimen Kuantan berkata, Pakatan Rakyat tidak seharusnya menyerah kalah dan mereka akan kembali berjuang pada pilihan raya kecil Sibu tidak lama lagi.

Barisan Nasional memenangi kerusi Parlimen Hulu Selangor dengan calonnya, P. Kamalanathan memperoleh 24,997 undi, sementara Zaid hanya mendapat 23,272 undi.Kamalanathan menang dengan majoriti 1725 undi.

Keputusan itu diumumkan oleh Pegawai Pengurus Pilihan Raya Parlimen Hulu Selangor, Nor Hisham Ahmad Dahlan pada pukul 9.15 malam tadi di Dewan Serbaguna dan Kompleks Sukan Pejabat Daerah Hulu Selangor di Kuala Kubu Baru.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Powered by Blogger.

Search

Swedish Greys - a WordPress theme from Nordic Themepark. Converted by LiteThemes.com.