BEBAS Dah Pupus Di Hulu Selangor - Hanya 2 Penjuru (Johan Cangkul Tarik Diri)


Pilihan raya kecil parlimen Hulu Selangor Ahad ini akan menyaksikan perebutan satu lawan satu antara calon BN dan PKR selepas dua calon Bebas menarik diri hari ini.

Siang tadi, V S Chandran mengumumkan diri, diikuti oleh seorang lagi calon Bebas, Johan Mohd Diah.

Timbalan Pengerusi Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR), Datuk Wan Ahmad Wan Omar mengesahkan Johan Mohd Diah telah menarik diri.

Berikutan itu, calon BN, P Kamalanathan akan berdepan dengan calon PKR, Datuk Zaid Ibrahim Ahad ini.

Kerusi tersebut kosong ekoran kematian penyandangnya dari PKR, Datuk Zainal Abidin Ahmad bulan lalu.

Arak Menjahanamkan Manusia - Pemimpin UMNO Terkena Tempiasnya...

Beberapa pemimpin utama Umno kini turut terkena tempias kepanasan kempen serangan peribadi terhadap calon PKR Datuk Zaid Ibrahim yang dikaitkan dengan tabiat minum arak.

Ia ekoran tindak balas penulis blog pro-Pakatan yang menyiarkan foto yang dikatakan menunjukkan pemimpin Umno itu, turut melakukan perkara yang sama.

Dua blog memulakan 'perang' dengan mendakwa mereka akan menyiarkan bukti tabiat minum Zaid tengahari ini. Berita tersebut turut disiarkan di muka depan akhbar milik Umno, Utusan Malaysia.

Dua blog pro-Umno - Gerakan Anti-PKR dan Pisau.net- masing-masing menyiarkan gambar Zaid meletakkan tangannya atas meja dengan memegang sebotol wiski yang belum dibuka.

Selepas beberapa jam berlaku, posisi ganjil tangan dan botol tersebut, membuat warga internet membuat kesimpulan bahawa gambar itu telah diubahsuai.

Gambar asalnya disiarkan pada 2008 oleh portal berita Nut Graph,yang menunjukkan Zaid sedang diwawancara di sebuah restoran, tanpa botol wiski tersebut.

'Gambar menteri dan isteri'

Menurut artikel Gerakan Anti-PKR, gambar tersebut diberikan oleh 'orang dalam PKR' dan penulisnya berjanji banyak lagi pendedahan akan menyusul.

Penulisnya mendakwa dia memiliki lapan lagi gambar dan video selama lapan minit mengenai tiga pemimpin PKR dalam "situasi yang memalukan".

Dalam reaksi tindakan balas, blog bernama Salt, Pepper and a little kicap menyiarkan satu siri foto yang dikatakan menunjukan seorang pemimpin kanan Umno yang juga menteri kabinet, sedang memegang satu tin bir. Foto itu juga menunjukkan isteri pemimpin Umno tersebut, juga melakukan perkara yang sama.

Artile tersebut kemudiannya dipetik oleh peguam terkemuka Haris Ibrahim dalam blognya, di mana beliau mengecam menteri berkenaan kerana mendakwa Umno tidak terbabit dalam serangan peribadi terhadap Zaid.

Ahli parlimen Kota Belud yang juga bekas setiausaha Pemuda Umno, Datuk Abdul Rahman Dahlan terus menjawab melaluitwitternya,mendakwa gambar tersebut telah diubahsuai.

Kemudiannya, satu lagi gambar muncul di internet di mana seorang individu yang kelihatan seperti ahli parlimen Rembau yang juga ketua Pemuda Umno, Khairy Jamaluddin bersama dengan seorang lelaki yang tidak dikenali dan dua orang wanita.

Suasananya kelihatan seperti di kelab malm dan mereka duduk di depan meja yang penuh dengan botol minuman keras.

Perkara itu sampai ke perhatian Khairy yang menjawabnya melalui Twitter.

"Apa yang betul? Adakah saya minum apa2 dalam gambar tersebut?" soalnya.

Ketika dihubungi, ketua penerangan PKR, Latheefa Koya berkata pengedaran gambar Zaid yang diubahsuai itu dan paparan besar mengenainya oleh Utusan Malaysia, menunjukkan bahawa BN sudah ketandusan idea.

Sebaliknya, kata beliau, pihaknya tidak mahu tersimpang daripada isu-isu sebenar di Hulu Selangor dan para penulis blog berkenaan "boleh buat apa sahaja yang mereka mahu".

Usaha untuk menghubungi Khairy untuk mendapatkan komennya tidak berhasil.


MalaysiaKini


Pendedahan Hangat: Siapa Zaid Ibrahim Yang Sebenarnya!


Ini cerita lama. Tapi baik juga untuk dibuka kembali agar kita semua dapat tahu apa yang berlaku puluhan tahun dahulu. Cerita-cerita ini kalau baik kita jadikan tauladan. Kalau tidak molek dapat kita jadikan sempadan. Kalau tidak pun kita baca untuk ketawa.

Ceritanya bagini:

Saya ingat lagi pada tahun 1972 - ketika itu saya anak mahasiswa yang mengulang tahun satu di Universiti Malaya. Saya telah aktif dalam perjuangan gerakan mahasiswa sejak dari awal tahun pertama lagi

.Pada tahun itu, ketika Kongres Tahunan Persatuan Kebangsaan Pelajar-Pelajar Malaysia (PKPM ), saya telah dilantik untuk menjadi setiausaha agung. Badan yang bernama PKPM ini telah diharamkan pada tahun 1974 - sesudah demo pelajar menyokong warga Baling.

Ketika saya dilantik sebagai setiausaha agung PKPM – perang Vietnam sedang rancak. Kuasa imperial Amerika sedang melancarkan perang kolonial ke atas Vietnam, Laos dan Kamboja – sama seperti yang sedang berlaku di Iraq dan Afghanistan hari ini.

Justeru dalam Kongres PKPM tahun 1972 itu ada terdapat resolusi yang mengutuk imperialis Amerika Syarikat dan menyokong perjuangan menuntut keadilan oleh rakyat Indo China. Ketetapan yang dibuat dalam kongres akan menjadi dasar persatuan sehingga ke kongres tahun hadapan.

Pada zaman itu gerakan mahasiswa cukup rancak. Saya adalah seorang ahli kelab sosialis yang aktif. Justeru pandangan politik saya adalah kiri. Buku dan akhbar yang saya baca adalah kiri. Negara dan pemimpin negara yang saya hormati adalah dari jalur kiri.

Berdasarkan resolusi PKPM yang anti-Amerika, saya telah memasang poster-poster anti-perang Vietnam yang kami terima dari InternationalUnion of Students yang berpangkalan di Prague.

Rupa-rupanya ada juga kumpulan mahasiswa, terutama dari PMUKM yang yang tidak bersetuju dengan pemasangan poster ini. Lalu saya dikritik sebagai setiausaha agung PKPM yang tidak bertanggungjawab. Sebenarnya isu poster anti-perang Vietnam ini hanya alasan. Kritikan ini datang dari pelajar reaksionari bermazhab
kanan.

Akhirnya satu persidangan tergempar telah diadakan. Persidangan ini diadakan di Dewan Majlis Persatuan Universiti Malaya. Saya ingat lagi petang itu – delegasi dari PMUKM, dari Serdang College, dari Institut Teknologi Kebangsaan, KSITM dan tuan rumah PMUM turut hadir.

Saya dapat merasakan seolah-olah telah ada persetujuan untuk menyingkirkan saya dari PKPM. Idris Jusi, dari PMUKM mula bercakap membuka kes tentang saya yang dikatakan tidak mengikut dasar PKPM dan dilihat pro-komunis. Dari KSITM, presidennya Zahari tidak pula bercakap. Yang banyak bercakap ialah Ibrahim Ali.

Pandangan-pandangan kanan dan reaskioner bertaburan pada petang itu.

Sebelum keputusan dibuat untuk menyingkirkan saya dari PKPM, tiba-tiba seorang wakil delegasi dari KSITM mengangkat tangan untuk berucap. Saya masih ingat lagi anak muda itu. Dia kurus lansing dan kacak. Berkulit sawo matang. Anak muda ini memakai seluar hitam dan berbaju biru. Mustahil saya akan melupakan susuk
ini. Sampai akhir hayat saya ingat apa yang berlaku pada petang itu. Tidak mungkin saya akan lupa kerana pada petang itu saya sedang disalib.

Masih terngiang di telinga saya hingga ke hari ini apa yang dikatakan oleh anak muda itu:

“Sebelum dia dibuang, dia berhak untuk diberi peluang bersuara. Ini adalah cita-cita demokrasi pelajar… dan ini adalah hak dia.”

Saya terperanjat kerana tidak ada sesiapa dari persatuan lain yang menyokong saya kecuali PMUM. Saya terperanjat kerana anak muda ini berani 'pecah regu' untuk menyokong saya. Saya kagum atas keberaniannya.

Saya tidak kenal anak muda ini. Tapi saya tahu anak muda ini datang dari KSITM – satu persatuan pelajar yang saya anggap reaksionari. Bila saya selidiki baru saya sedari anak muda ini ialah Zaid Ibrahim – pelajar jurusan undang-undang Institut Teknologi Mara. Saya juga difahamkan si Zaid ini datang dari Sekolah Tuanku
Abdul Rahman (STAR) seteru kuat sekolah saya, MCKK.

Semenjak petang itu saya tidak bertemu dengan Zaid Ibrahim. Kami meneruskan keyakinan diri. Saya difahamkan Zaid telah menjadi seorang peguam yang berjaya. Saya terus menjadi diri saya.

Lima tahun dahulu seorang kawan dari MCKK mengajak saya untuk menjadi ahli Civil Society of Malaysia. Ini badan hak asasi manusia yang cuba diwujudkan oleh Zaid Ibrahim. Cuma ada 'catch' - sesiapa yang ingin menjadi ahli wajib membayar RM250. Jumlah ini agak berat untuk saya - lalu saya menolak jemputan ini.

Seminggu sebelum NGO ini berkumpul dan bersidang, saya telah mendapat panggilan telefon mengatakan bahawa RM250 telah dibayar oleh Zaid Ibrahim. Saya hairan kerana seumur hidup saya – saya belum pernah bercakap sepatah pun dengan susuk ini. Dari panggilan telefon - saya telah diberi kebenaran untuk datang ke
persidangan pertama Civil Society ini di Hotel Renaisance.

Inilah kali kedua saya melihat Zaid Ibrahim. Kali kedua ini agak berbeza. Anak muda kurus yang berbaju biru dan berseluar hitam dahulu telah agak bersisi.

Rambutnya telah dicantikan oleh anyaman uban. Baju dan pantalon yang dipakainya kelihatan dari jenis yang baik dan bermutu. Nah! Pastilah dia telah berjaya hinggakan sanggup membayar yuran untuk orang yang tidak dikenalinya.

Dua hari sebelum nama Zaid Ibrahim dimahsyurkan sebagai calon di Hulu Selangor, saya telah pergi menemuinya. Rumah kediaman si Zaid ini bukanlah sama seperti bilik sewa tempat saya menginap. Ini kawasan lumayan yang hanya 30 minit dari Serendah Hulu Selangor.

Mata saya memerhati dengan rapi untuk mengetahui lebih dalam lagi manusia yang bernama Zaid Ibrahim ini. Rumahnya tidak mengancam tapi pastilah lebih luas dari bilik sewa saya. Dalaman tidak lucah dan bukan bermotifkan budaya 'arriviste – horray henry' yang sering kita temui di wilayah-wilayah mewah.

Tujuan saya datang kerana ingin bertanya apakah dia masih ingat lagi apa yang terjadi di Dewan Majlis PMUM 38 tahun dahulu. Zaid termenung sebentar sebelum mengakui yang dia pernah datang ke PMUM untuk bermesyurat. Tetapi tidak ingat apa tujuan dia hadir. Malah dia juga tidak ingat bahawa pada petang itu yang disalib ialah saya.

Saya tidak merasa kecewa kerana si Zaid tidak mengingati episod itu. Inilah perjalanan hidup kita sebagai manusia . Terpencar pencar - ada yang kita ingati dan ada yang kita lupakan. Untuk kita – perkara yang ini mungkin penting dan untuk orang lain perkara yang sama adalah 'non event – tidak ada apa apa yang penting'.

Kenapa saya menulis kisah ini? Saya menulis kerana susuk yang bernama Zaid Ibrahim ini sedang berkempen untuk memenangi kerusi di Parlimen. Saya menulis ini kerana saya yakin bahawa manusia yang bernama Zaid Ibrahim ini adalah manusia demokrat. Tiga puluh lapan tahun dahulu – ketika kami masih lagi anak pelajar - si Zaid ini telah memperlihatkan sifat jujur dan demokratnya.

Pada petang itu – 38 tahun dahulu - si Zaid telah tidak terpengaruh dengan tohmah anti-komunis, anti-kiri dan anti-sosialis. Sifat demokratiknya telah tertanam dalam sebelum dia meletakan jawatan sebagai menteri kabinet kerana menentang ISA. Susuk yang bernama Zaid Ibrahim dapat melihat salah dan benar.

Jika saya warga Hulu Selangor saya merasa senang hati untuk menobatkan Zaid Ibrahim sebagai wakil suara saya di Parlimen.

Kisah ini di tulis oleh Hishamuddin Rais

Royalti Minyak: Umno-BN Tak Patuh Pada Janji - Dato' MahfuzOleh Norasikin Samsi

KUALA LUMPUR 19 Apr - Naib Presiden PAS, Datuk Mahfuz Omar menyokong penuh tindakan Kerajaan Negeri Kelantan membawa kes tuntutan royalti minyak daripada kerajaan pusat ke mahkamah.

Menurut beliau, penetapan itu dibuat sebagai jalan akhir selepas rundingan bersama Petronas gagal dilaksanakan dan ia wajar dilakukan berikutan keengganan kerajaan pusat menunaikan janji tersebut malah bersikap angkuh dengan menafikan hak rakyat Kelantan.

"Keputusan kerajaan Kelantan itulah tindakan paling akhir yang boleh dibuat. Tetapi sebelum pergi kepada mahkamah haruslah diberikan ruang yang masih ada untuk berbincang bagi mendapatkan royalti minyak itu dibayar kepada Kelantan. Dan ini jalan terakhir yang sepatutnya dilakukan.

"Tetapi sebagai sebuah kerajaan yang adil, amanah, demokratik yang berpegang kepada prinsip itu sendiri tidak sepatutnya menunggu keputusan itu dibuat di mahkamah.
Sebaliknya mereka sendiri harus sedar segala bentuk perjanjian yang telah dilakukan atas nama kerajaan sebelum ini harus ditunaikan oleh mereka. Jadi kerajaan yang ada hari ini mengatakan kalau hendak membuat tuntutan hendaklah dibuat di mahkamah.
"Ini menunjukkan bahawa kerajaan tidak berpegang pada janji, angkuh. Kalau dia salahpun dia hanya minta mahkamah yang mengatakan dia yang bersalah. Saya fikir itu adalah satu perkara yang tidak kena. Sepatutnya kerajaan yang bertanggungjawab dan dari awal lagi tak perlu kecoh-kecoh berjanji nak bayar royalti sedangkan yang hanya mampu mereka berikan hanya wang ihsan," katanya kepada Suara Keadilan di lobi Parlimen hari ini.

Terdahulu, Pengerusi Jawatankuasa Perancangan Ekonomi, Kewangan dan Kebajikan Negeri, Datuk Husam Musa dilaporkan berkata, langkah itu diambil sebagai memenuhi resolusi yang diputuskan oleh kerajaan dalam persidangan Dewan Undangan Negeri (DUN) lepas.
Beliau berkata pada persidangan itu, semua anggota dewan bersetuju supaya tuntutan royalti minyak yang diperoleh di perairan negeri ini dibuat secara rundingan dengan Petronas dan jika gagal, barulah tindakan mahkamah diambil.

Pesuruhjaya PAS II Kelantan itu berkata, kerajaan negeri berusaha untuk berunding dengan Petronas dan sudahpun menghantar surat kepada Ketua Pegawai Eksekutif (CEO) Petronas yang baru, Datuk Shamsul Azhar Abbas untuk tujuan itu tetapi tiada jawapan.
"Atas dasar itulah, kita akan tetap mengemukakan tuntutan royalti minyak kerajaan negeri ke mahkamah. Bagaimanapun, bila dan bentuk tindakan itu bergantung kepada keadaan," katanya.

Najib dicabar saman media antarabangsa, Sekatan Eksport Gas Kepada IranKUALA LUMPUR, 19 April: PAS mencabar Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak menyaman media antarabangsa berhubung pendedahan tentang sekatan eksport gas ke Iran oleh Petronas.

Laporan seperti The Wall Street Journal, AFP dan Reuters sebelum ini melaporkan sekatan terhadap Iran itu dibuat sebagai usaha Malaysia untuk menyokong Amerika yang berkempen untuk melakukan sekatan ke atas negara itu.

Ketua Penerangan PAS Pusat, Idris Ahmad berkata, walaupun Najib menafikan bahawa Petronas menghentikan bekalan gas ke Iran kerana menyokong kempen Amerika, namun itu tidak dapat menafikan kerjasama Malaysia untuk menekan Iran bersama Amerika.

Media AFP jelasnya turut melaporkan bahawa Najib dalam pertemuannya dengan Barack Obama didalam Nuklear Security Summit, Washington baru-baru ini memberikan amaran kepada Iran bahawa negara itu perlu mendapatkan kepercayaan antarabangsa dan satu-satu cara untuk mendapatkan perkara itu adalah dengan bersikap telus dan membenarkan IAEA membuat siasatan keatas program nuklear di negara itu.

Sebelum ini negara dikejutkan dengan pendedahan bahawa kerajaan Malaysia membayar syarikat perunding yang dikuasai pelobi Israel, APCO dengan bayaran RM 77 juta setahun. Dan APCO yang menjadi sandaran untuk program 1 Malaysia juga merupakan syarikat perunding utama yang banyak mempengaruhi keputusan Amerika dan Britain untuk menyerang Iraq pada 2003.

Syarikat sama juga katanya pernah memainkan peranan memburuk-burukkan negara Islam selepas tragedi 911, dalam usaha mereka melindungi kepentingan kuasa zionis di Timur Tengah.

"Tekanan ke atas Iran juga dipercayai adalah pengaruh dari APCO yang melihat negara itu sebagai ancaman.

"APCO juga telah membawa Najib berjumpa Obama, untuk mengukuhkan pengaruh mereka dinegara ini selepas rakyat mengetahui pembabitan mereka dalam Kerajaan selama ini," katanya dalam satu kenyataan.

Keengganan Najib menyingkirkan APCO dari Putrajaya pula jelasnya membuktikan Kerajaannya dikongkong dan tidak bebas dari pengaruh antarabangsa.

"Malaysia yang selama ini bersuara lantang dalam isu Palestin dan Nuklear menjadi lemah selepas Najib mengambil alih.

"Najib perlu membuktikan identiti Malaysia dalam dirinya dan meneruskan hubungan baik negara ini dengan Iran dan seluruh negara Islam," tegasnya lagi.

Selain itu, Malaysia juga katanya harus mainkan peranan untuk membantu Iraq memerdekakan dirinya dari penjajahan serta menghalang usaha Amerika dan sekutunya yang tekad untuk menyekat ekonomi Iran.

"Rakyat menunggu Najib menyaman media-media barat dan menghalau APCO dari negara ini dengan segera sebagai membuktikan komitmennya dalam membina hubungan baik dengan Iran dan negara Islam lainnya," katanya.

DUN Kedah Akan Bubar Jua Bila Sampai Masanya... Takkan Hampa Nak Pakat Lompat Sampai Habis Kot


Menteri Besar Kedah Datuk Seri Azizan Abdul Razak berkata beliau tidak khuatir jika masih ada Anggota Dewan Undangan Negeri (Adun) daripada pakatan pembangkang bertindak keluar parti sehingga menumbangkan kerajaan negeri pimpinan PAS itu.

Sebaliknya beliau telah bersedia menghadapi segala kemungkinan termasuk membubarkan Dewan Undangan Negeri (DUN) jika ianya benar-benar berlaku.

"Saya dengar macam-macam cerita sehingga sudah ada di antara Adun Umno yang bercakap siapa bakal menteri besar, tetapi saya langsung tidak khuatir, kerana jika ini (lompat parti) benar-benar berlaku, saya akan bubar DUN dan kita pulang semula kepada rakyat untuk menjadi hakim," katanya kepada Bernama hari ini.

Azizan diminta mengulas desas-desus yang semakin kuat kedengaran bahawa beberapa lagi wakil rakyat pakatan pembangkang di Kedah akan keluar parti sehingga menyebabkan kerajaan negeri hilang majoriti.

Sehingga kini kerajaan yang dipimpin pakatan pembangkang itu sudah kehilangan dua wakil rakyatnya apabila dua Adun daripada Parti Keadilan Rakyat (PKR) iaitu Mohammad Radzhi Salleh (Lunas) dan Tan Wei Shu (Bakar Arang) bertindak keluar parti.

Kedua-duanya mengisytiharkan diri sebagai wakil Bebas.

Kerajaan Kedah kini menguasai 20 daripada 36 kerusi DUN. Daripada jumlah itu PAS menguasai 16 kerusi, PKR (3 kerusi) dan DAP satu kerusi.

Barisan Nasional mempunyai 14 kerusi termasuk Kota Siputeh yang masih berada pada peringkat Mahkamah Rayuan selepas Speaker DUN Datuk Dr Abdul Isa Ismail tidak mengiktiraf Datuk Abu Hasan Sarif sebagai wakil rakyat kawasan itu.

Mahkamah Tinggi sebelum itu memutuskan DUN Kota Siputeh sebagai kosong berdasarkan Undang-undang Tubuh Kerajaan Negeri Kedah selepas Abu Hasan didapati gagal menghadiri sidang DUN sebanyak dua kali berturut-turut.

- Bernama

Terkini : Betul Ka... Gambar Zaid Ibrahim Minum Arak?


Gambar di atas boleh dilihat di beberapa tempat di Hulu Selangor dan bersepah-sepah dalam blog pro-umngok. Nampak sangatlah puak-puak umngok sudah tiada modal dan tidak punya apa-apa isu untuk menyerang Zaid Ibrahim. Lalu mereka mencipta sebuah gambar yang telah di edit untuk memburukkan imej Zaid Ibrahim. Memang sahih gambar diatas telah diubahsuai dan diedit. Lihat gambar sebenarnya di bawah!

Hahaha. Bukti sudah ada. Mana blogger2 umngok yang kata gambar tu tulen?
Kepala hotak lu orang tulen kejadahnye....


Berita Berkaitan~HULU SELANGOR: Calon Parti Keadilan Rakyat (PKR), Datuk Zaid Ibrahim berkata tuduhan yang mendakwa bahawa beliau seorang peminum arak merupakan satu fitnah semata-mata.

Zaid menegaskan perkara tersebut hanyalah rekaan yang dibuat oleh Umno dan Barisan Nasional untuk menyerang peribadainya sepanjang tempoh berkempen dalam pilihan raya kecil Parlimen Hulu Selangor.

“Itu fitnah sahaja. Umno ini banyak fitnah. Buktikanlah kalau betul (dakwaan) mereka itu,” katanya kepada pemberita selepas menghadiri ceramah di Taman Desa Kelisa di Batang Kali di sini malam tadi.

Beliau berkata demikian ketika mengulas dakwaan sebuah blog anti-pembangkang yang mendakwa Zaid yang juga bekas Menteri di Jabatan Perdana Menteri seorang peminum arak.

Telan ludah Ustaz, Asri beri keterangan pada JAIS


Bekas mufti Perlis, Dr Mohd Asri Zainul Abidin hari ini tampil memberi keterangan kepada Jabatan Agama Islam Selangor (JAIS) berhubung kolum dalam Malaysiakini bertajuk 'upacara telan air ludah ustaz'.

Beliau hadir kira-kira jam 3 petang dengan ditemani oleh dua orang peguam - Jahaberdeen Mohamed Yunos dan Mohd Irwan Mohd Mubarak.

Dr Mohd Asri disoal siasat selama kira-kira sejam oleh tiga pegawai daripada bahagian penyelidikan dan pembangunan JAIS.

Bagaimanapun, dalam sesi tersebut, peguamnya tidak dibenarkan masuk menemaninya.

Dalam sidang media selepas siasatan tersebut, Dr Mohd Asri memberitahu yang beliau telah memberi maklumat berhubung tulisan mengenai perkara itu.

Bagaimanapun, katanya, beliau tidak memberi maklumat secara terperinci kerana menurutnya "itulah adalah tugas JAIS untuk mencarinya".

Katanya, beliau yakin kesahihan maklumatnya itu kerana dimaklumkan oleh pelbagai sumber yang enggan didedahkannya.

"Polis sendiri tak boleh paksa untuk orang beritahu siapa pemberi maklumat.

"Setiap kalau kali ada pemberi maklumat datang pada saya, saya dedah, esok tak ada orang beri malumat pada saya," kata tokoh agama yang terkenal dengan kelantangannya itu.

Walaupun mungkin terdapat perbezaan versi, tetapi menurutnya Dr Mohd Asri, upacara telan air ludah itu berlaku.

"Sama ada air liur itu diludah, atau dititik ke dalam mulut, tetapi unsur pemindahan air liur itu berlaku. Siapa, perinciannya, saya kata pihak JAIS kena cari," katanya.

Menurutnya, beliau juga memakluman bahawa upacara tersebut berlaku di sebuah masjid di Ampang.

Ditanya kenapa proses memberikan keterangan itu mengambil masa agak lama, pensyarah Universiti Sains Malaysia (USM) itu berkata, pegawai JAIS yang mengambil keterangannya itu turut mengambil kesempatan bertanya hal yang tidak berkaitan.

"Mereka tanya (tentang) artikel lain sama, yang tak wajar, tetapi saya layan. (Tanya) cerita luar, (misalnya) kenapa tulisan saya sinis kepada pengarah JAIS. Biasalah," katanya sambil ketawa.

"Sebahagiannya (ditanya) dengan ikhlas, untuk mereka sendiri tahu."

Beliau juga tidak pasti sama ada akan dipanggil sekali lagi untuk proses tersebut dan tidak jelas disiasat bawah seksyen apa.

Sementara itu Jahaberdeen pula memakluman, anak guamnya telah datang memberikan kerjasama dan menjadi tanggungjawab JAIS untuk menyiasatnya.

"Satu lagi kena jelas, yang disiasat bukan ustaz (Dr Mohd Asri), yang disiasat adalah kes (upacara telan ludah) terbabit. Ustaz cuma pembantu dalam kes tersebut," katanya.

PANAS: TGNA Balik Dari Mekah Terus Ke Hulu Selangor Kempen Untuk Memenangkan Zaid

Nik Aziz sokong penuh Zaid, akan turun 23 AprilKOTA BHARU, 19 April: Mursyidul Am, Tuan Guru Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat, menyokong penuh calon Pakatan Rakyat dalam pilihan raya kecil Hulu Selangor, Datuk Mohd Zaid Ibrahim dan akan turun ke sana 23 April ini.

Timbalan Pesuruhjaya PAS Kelantan, Datuk Husam Musa, berkata sebaik sahaja dimaklumkan Zaid bakal bertanding di Hulu Selangor, Tuan Guru menelefonnya dari tanah suci memaklumkan sokongan penuhnya terhadap calon Pakatan Rakyat.

Jelas Husam, Tuan Guru memberitahu Zaid akan mendapat sokongan dalam pilihan raya kecil itu nanti memandangkan kelebihan yang ada padanya disamping peka terhadap masaalah rakyat.

“Kerana itu, Tuan Guru akan turun ke Hulu Selangor pada 23 April ini untuk berkempen bagi membantu kemenangan calon Pakatan selepas pulang ke tanah air 21 April ini,”ujarnya.

Beliau berkata demikian kepada media selepas majlis penyerahan kunci rumah kedai Bandar Baru Tunjung, dekat sini pagi tadi.

Sambung Husam lagi, bukan itu sahaja Tuan Guru turut menghubungi Zaid selepas beliau diistiharkan calon Pakatan Rakyat dihari penamaan calon.

“Malah dua hari berikut Tuan Guru sekali lagi menelefon Datuk Zaid untuk memberi semangat dan sokongan,”ujar Husam lagi.

Bagi Husam, Zaid merupakan calon yang paling layak untuk bertanding dalam pilihan raya itu kerana kekuatannya yang tersendiri.

Sambungnya, calon berkenaan secara jelas telah melepaskan jawatannya sebagai Menteri diJabatan Perdana Menteri semata-mata kerana rakyat yang telah diperbodohkan oleh kerajaan BN khususnya dalam masaalah ISA.

Sehubungan itu, beliau turut menyeru bakal pengundi di Hulu Selangor menolak calon BN dalam pilihan raya itu nanti dan sebaliknya menyokong penuh calon Pakatan Rakyat yang akan meneruskan perjuangan mereka.

Nampaknya Pemimpin Perkasa Dah Terlalu Hipokrit....


Presiden Pertubuhan Pribumi Perkasa Malaysia (PERKASA), Datuk Ibrahim Ali berkata beliau memberi sokongan kepada calon BN dari MIC, P Kamalanathan itu atas dasar 'kepentingan negara' dan sekaligus menafikan dakwaan beliau mengamalkan sikap perkauman.

Menurutnya, beliau ada menerima SMS daripada pihak tertentu yang menggesanya agar menyokong calon PKR, Datuk Zaid Ibrahim kerana beliau seorang calon berketurunan Melayu.

"Melayu, Melayu lah. Tapi saya nak tengok pendirian politik beliau. Adakah beliau menyokong PERKASA. Mungkin beliau tidak menyokong," kata Ibrahim yang juga ahli parlimen Pasir Mas.

Ibrahim memberitahu demikian dalam satu sidang media selepas berceramah di Batang Kali malam tadi.

Menurutnya, beliau menyokong Kamalanathan dalam kempen pilihan raya kecil Parlimen Hulu Selangor kerana beliau mengenali ketua penerangan MIC itu.

"Saya kenal beliau. Beliau seorang anak muda yang ada visi, dan bercakap pun yang fasih bercakap Melayu. Saya cukup kagum. Dan beliau juga seorang pengamal perhubungan awam. Ini sesuai menjadi seorang wakil rakyat.

"Beliau seorang yang muda dan bertenaga. Beliau tidak mempunyai kontroversi dan tidak membuat kenyataan yang bukan-bukan," katanya.

Selain Zaid dan Kamalanathan, dua lagi calon Bebas menyerahkan borang pencalonan mereka untuk bertanding dalam pilihan raya kecil parlimen Hulu Selangor 25 April ini.

Ujian Besar Buat Anwar: Adik Beradik Pun Masuk UMNO di Hulu Selangor.


Bendahari PKR Hulu Selangor, Dr Halili Rahmat hari ini mengumumkan keluar daripada PKR dan menyertai Umno.
Dr Halili Rahmat merupakan seorang pakar bedah saraf dan dikatakan mempunyai hubungan yang rapat dengan keluarga Ketua Umum PKR Datuk Seri Anwar Ibrahim.

Sebelum ini, beliau disebut-sebut antara yang disenaraikan untuk bertanding mewakili PKR dalam pilihan raya kecil parlimen Hulu Selangor.

Bagaimanapun, Anwar kemudiannya mengumumkan pemilihan penyelaras Pakatan Rakyat, Datuk Zaid Ibrahim untuk bertanding dalam pilihan raya kecil tersebut.

Anak kelahiran Ulu Yam, Dr Halili pernah dua kali bertanding dalam pilihan raya umum sebelum ini pada 1999 (Hulu Selangor) dan 2004 (DUN Batang Kali), tetapi tewas kedua-duanya.

Keluar Parti: Thank You Ezam.. Pengikutmu Dah Lompat


SHAH ALAM 18 Apr -Keputusan Ketua dan Timbalan Angkatan Muda KEADILAN Cabang Shah Alam, keluar parti hari ini tidak menjejaskan perjalanan di cabang tersebut.

Menurut Setiausaha AMK Shah Alam, Wan Loqman Hakim Wan Aminuddin berkata tindakan Pemangku Ketua AMK, Nor'isham Manap dan Timbalannya, Muhammad Ali Mukhtar sememang sudah diduga kerana mereka tidak pernah menghadiri mesyuarat cabang.

"Tindakan kedua-dua pemimpin ini sudah lama diketahui kerana mereka ini adalah pengikut Ezam Mohd Noor, tetapi disebabkan mereka ini telah dilantik, tidak ada apa-apa tindakan dapat dibuat kecuali menunggu pemilihan parti pada November akan datang.

"Nor'isham ini cuma pemangku sahaja dan bukan ketua yang dipilih tetapi dilantik.Wan Loqman menegaskan media milik Umno-Barisan Nasional mengembar-gemburkan tindakan mereka keluar parti walhal yang terlibat hanya dua individu sahaja.

"Beliau sememangnya tidak layak untuk digelar pemimpin kerana mereka jarang hadir mesyuarat bulanan tambahan pula pada Mesyuarat Agong baru-baru ini beliau juga tidak hadir dan tidak menyediakan laporan mesyuarat menyebabkan mesyuarat tahunan AMK terpaksa ditangguh.

"Saya tahu mereka sudah lama tidak berpuas hati tetapi menunggu masa yang sesuai untuk mengisytihar keluar parti dan sudah tentunya ada habuan besar di saat KEADILAN menghadapi pilihan raya kecil di Hulu Selangor.

"AMK Shah Alam akan terus berjuang memperkasakan parti serta akan terus menentang rejim Umno Barisan Nasional," tegas Wan Lokman lagi.

Sambil itu, Wan Lokman berkata jawatan tersebut akan dipangku oleh Hisham Shariman selaku Naib Ketua AMK dan jawatan timbalan akan ditentukan kelak.

CERITA ARAK: ZAID Dalam UMNO APCO Lagi... Lama Dah, Tapi UMNO Mainkan Semula Demi Seorang India

Calon Parti Keadilan Rakyat (PKR) bagi pilihan raya kecil Hulu Selangor, Datuk Zaid Ibrahim hari ini membidas Barisan Nasional yang menyerangnya secara peribadi.

Katanya, dakwaan beliau meminum arak adalah cerita lama.

hulu selangor banner on zaid alcoholic"Itu cerita lama. Kalau mereka nak ungkit, ungkitlah. Saya dah minta maaf dengan Allah s.w.t.

"Apapun kelemahan saya, apapun ketidaksempurnaan, saya adalah seorang manusia dan mampu jadi wakil rakyat. Saya tidak hipokrit, apa yang silap, silaplah," katanya kepada pemberita.

Beliau ditemui semasa berkempen dari rumah ke rumah di sebuah perkampungan estet India di Kerling di Hulu Selangor.

Zaid berkata apa yang membezakan antara beliau dengan pemimpin lain ialah beliau tidak bersikap hipokrit.

“Saya bukan seperti pemimpin Umno. Mereka hiprokit.

Zaid in Kerling, where he turned the liquor thing into a good thing 180410"Kalau orang tanya kes-kes tertentu, mereka kata terlalu kecil. Tetapi bagi saya, saya jawab. Saya percaya rakyat Hulu Selangor boleh menilai manusia Zaid Ibrahim ini sama ada dia layak jadi wakil rakyat. Kalau layak saya menanglah, kalau tak layak, tak layaklah," katanya.

Bekas menteri itu berkata demikian ketika mengulas dakwaan beliau adalah seorang kaki botol tegar seperti dilaporkan oleh beberapa blog.

Malah, semalam Zaid mengakui kepada pemberita bahawa pernah minum alkohol seperti yang didakwa oleh BN dalam kempen mereka.

Zaid in Kerling, where he turned the liquor thing into a good thing 180410Tetapi katanya, perkara itu dilakukannya ketika masih muda dan beliau kini sudah insaf.

Pilihan raya kecil 25 April ini menyaksikan pertandingan empat penjuru antara Zaid, calon Barisan Nasional (BN) P Kamalanathan dan dua calon bebas iaitu VS Chandran dan Johan Md Diah.

Kerusi parlimen itu kosong berikutan kematian penyandangnya Datuk Zainal Abidin Ahmad pada 25 Mac lalu akibat barah otak.

[Baca berita penuh]

VIDEO | 5 min

Demi Kamalanathan : Seorang Melayu dihina dan dicaci demi undi & demi One Malaysia

Gelas ini pernah dipegang oleh Najib, Hishamuddin dan KJ?

Seorang Melayu Islam dihina demi seorang India Hindu?

Oleh: WFAUZDIN NS

FOTO di atas boleh diperolehi di dalam sebuah portal/web Agenda Daily selaku sekutu kepada parti pemerintah yang pernah menggunakan khidmat APCO. Apa yang ingin dibuktikan oleh mereka adalah Dato' Zaid calon PR di Hulu Selangor adalah `kaki botol' hanya berdasarkan gambar tersebut. Jika inilah corak atau kaedah mereka ingin mainkan di dalam kempen PRK Hulu Selangor, mereka pasti akan menyesal kerana kita juga punyai banyak gambar-gambar sedemikan bahkan melibatkan terlalu ramai pemimpin Umno termasuk Najib sendiri. Mahukah kita bermain dengan cara ini?

Soal foto Dato' Zaid memegang gelas yang kununnya mengandungi arak itu sama seperti gambar Najib yang juga pernah memegang gelas yang sama. Hishamuddin dan KJ pun ada. Dan, ramai lagi termasuk gambar-gambar peribadi yang lebih mengaibkan pemimpin-pemimpin Umno. Foto di atas adalah sewaktu Dato' Zaid berada di dalam Umno dan jika benar sekali pun itu adalah air arak, perbuatan itu dilakukannya sewaktu beliau berada di dalam sebuah parti yang bernama Umno yang tidak mampu menginsafkannya. Dato' Zaid telah pun menunaikan Haji dan beliau sendiri telah banyak meninggalkan perbuatan-perbuatan yang negatif sewaktu beliau berada di dalam Umno. Sepertimana yang dikatakan oleh Tuan Guru Hj Hadi, Dato' Zaid kini telah insaf dan berubah. Salahkah kita mengangkat orang yang telah insaf dan berubah ini menjadi pemimpin sebagaimana ramai di kalangan sahabat Nabi juga dahulunya seorang yang zalim dan dipenuhi dengan dosa dan maksiat. Dato' Zaid berani untuk berubah, tetapi bagaimana dengan pemimpin Umno yang terus bergelomang dengan maksiat itu sehingga sanggup berkongsi dengan APCO dan Israel Laknatullah itu?

Foto yang menggelar calon MIC Kamalanathan seorang hindu dengan nama `Kamal' kemudian digandingkan dengan Dato' Zaid seorang Melayu Islam dengan botol arak adalah satu perbuatan jijik, tidak bermaruah serta satu fitnah yang amat dahsyat sekali. Bayangkan, kita melakukan fitnah serta membuka aib seseorang yang telah kembali ke pangkal jalan dan ingin menjadi manusia yang lebih baik. Jenis apakah perbuatan sedemikian? Sanggup melabelkan seorang Melayu berugama Islam dengan fitnah sedemikian rupa semata-mata untuk menaikkan seorang India berugama Hindu?

Hakikatnya mereka tidak mampu berlawan hujah dengan kita. Rakyat tidak sebodoh mereka yang tidak nampak perbuatan pemimpin-pemimpin mereka yang lebih dahsyat lagi. Jangan nanti kamu menuduh kami pula memainkan isu peribadi setelah kamu yang memulakannya.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Powered by Blogger.

Search

Swedish Greys - a WordPress theme from Nordic Themepark. Converted by LiteThemes.com.