Pengarah Terkenal, Yusri Abdul Halim Sanggup Guna Bomoh Untuk Filemnya.. Kenapa Ini Menjadi Pilihannya???

Yusri bersama pelakon-pelakon Vikingdom
 
PUTRAJAYA: Pengarah filem Vikingdom, Yusry Abdul Halim mengakui telah menggunakan khidmat bomoh untuk menahan hujan ketika penggambaran filem tersebut.

Kata Yusry, dia menggunakan alternatif tersebut sekadar salah satu usaha untuk menjalankan penggambaran filem tersebut secepat mungkin.

"Saya tidak percaya tentang perkara-perkara begini tetapi ia hanya hanya satu usaha sahaja untuk kami melakukan penggambaran dengan lancar.

"Alhamdulillah sama ada betul atau kebetulan penggambaran untuk beberapa babak yang dilakukan di luar kawasan berjalan lancar biarpun hujan lebat turun selepas setiap kali selesai penggambaran," katanya ketika majlis memperkenalkan barisan pelakon filem Vikingdom, di Marriot Putrajaya, di sini, Khamis.

Filem ini membariskan beberapa pelakon antarabangsa seperti Dominic Purcell, Crig Fairbrass, Natassia Malthe dan Jon Foo sebagai tunggak utama.

Filem yang dianggap projek bertaraf antarabangsa bagi KRU Studio ini telah menjalani penggambaran hampir dua minggu di beberapa lokasi di Malaysia.

"Kita menjalankan penggambaran di beberapa lokasi di Malaysia yang jarang dilakukan oleh produksi lain seperti di Kelly Castle di Perak.

"Sementara lokasi luar negara hanya dilakukan di dalam studio, kami hanya ada masa hingga 21 November ini untuk pelakon-pelakon ini sebelum mereka pulang semula ke negara mereka," katanya.

Jon Foo, Dominic Purcell, Natassia Malthe dan Crig Fairbrass. 
 
Bercerita tentang pengalaman mengarahkan pelakon-pelakon popular tersebut, kata Yusry kesemua mereka memberi kerjasama dengan baik sepanjang di lokasi penggambaran.

"Mereka semua profesional dan datang ke lokasi dengan persiapan yang cukup. Mereka juga banyak memberi idea untuk mencantikkan lagi skrip dan cerita.

"Bagi saya sepanjang tempoh penggambaran ini tiada yang berlagak bagus dan lebih penting adalah hasil depan skrin yang memuaskan," tuturnya.

Filem ini turut menggunakan 100 peratus bahasa Inggeris dan skripnya ditulis James Coine.

Selain itu, Vikingdom akan menggunakan teknologi terkini, stereoskopik 3D yang pernah digunakan dalam pembikinan filem fiksyen Avatar.

Filem ini dijangka akan berada di pawagam penghujung tahun 2012 atau awal 2013.

Ada Video: Kekuatan Angin Selaju 140km/H, 85 Keluarga Hilang Tempat Berteduh Di Kuala Kedah..ALOR SETAR: Sebanyak 85 keluarga hilang tempat berteduh buat sementara selepas bumbung dan dinding rumah mereka diterbangkan ribut dalam kejadian di Taman Bersatu, Kuala Kedah dekat sini, hari ini.

Ribut yang disertai hujan lebat selama beberapa minit itu bermula kira-kira jam 4.30 petang turut merosakkan 15 rumah lain. Hampir keseluruhan bumbung rumah terbabit diterbangkan angin.

Bagaimanapun, tiada mangsa kemalangan atau kecederaan susulan ribut terbabit.

Salah seorang mangsa, Mahathir Budin, berkata ketika kejadian, dia, isteri dan tiga anaknya sedang menonton televisyen di rumah.

“Kami terkejut apabila terdengar bunyi deruan angin kuat dan pada masa sama kami melihat bumbung rumah diterbangkan angin,” katanya semasa ditemui selepas kejadian itu.

“Kami meniarap atas lantai ruang tamu rumah untuk mengelak daripada ditimpa kayu atau bumbung. Saya juga sempat melaungkan takbir dengan harapan angin kencang reda,” katanya.

Mahathir berkata, selepas keadaan reda beliau keluar dan mendapati bumbung rumahnya dan jiran, kebanyakannya diterbangkan angin serta rosak.

Jabatan Kebajikan Masyarakat turut memberi bantuan makanan kepada mereka. 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Powered by Blogger.

Search

Swedish Greys - a WordPress theme from Nordic Themepark. Converted by LiteThemes.com.