Malang Apa Yang Melanda JKR Integriti DiPinggir - MBKu Memacu Tahap Integriti Tertinggi..

AHMAD LUTFI OTHMAN
Ramai pejuang yang bersedia diasak penderitaan, mampu ditekan kezaliman dan bersabar dikurung elit penguasa. Namun, apabila digoda pangkat dan kedudukan, dihampar khazanah dunia, ditawar kemasyhuran dan prestij, tidak sedikit yang kecundang lemas. Rasuah, salahguna kuasa dan penyakit beriringan, seperti kronisme, mudah merebak bersama arus deras "KUASA".


Integriti, maruah dan kehormatan diri sekadar basahan bibir tetapi sukar dipertahankan, apatah lagi jika ia tercabar semasa diri keseorangan dan tiada mata yang memandang. Malah ada individu yang menduduki singgahsana kuasa, mulanya berpegang dengan prinsip luhur dan etika mulia, tetapi secara perlahan-lahan meleburkan idealisme, dengan seribu satu justifikasi.

Selepas pilihan raya umum 2008, ramai aktivis dan pimpinan Pakatan Rakyat, yang dahulunya berdepan tekanan dan tribulasi daripada pemerintah, kini dikelilingi dugaan lebih mencabar. Sememangnya, akta-akta zalim seperti ISA masih menganga luas dan tetap mengintai mangsanya, tetapi "cubaan" yang datang bersama kuasa memerintah -- walaupun baru di peringkat negeri dan kerajaan tempatan -- cukup menakutkan.

Kuasa menawarkan kedudukan, imbuhan ekonomi dan penghormatan masyarakat. Peluang, dalam bermacam-macam aspek, untuk disambar begitu luas terbuka. Kesempatan itu begitu mengiurkan. Jika seseorang itu mahu bersama-sama berebut sumber, baik daripada segi politik mahupun ekonomi, maka pelbagai alasan boleh diberikan, termasuk yang dikaitkan dengan "kepentingan umum", termasuk parti politik yang diwakilinya.

Sebahagian tindakan itu mungkin tidak tergolong dalam kategori rasuah, yang boleh diserkup SPRM. Ia lebih bergantung kepada integriti dalaman. Seorang pemimpin kerajaan atau ketua jabatan, yang memegang posisi strategik, semasa membuat keputusan penting khususnya berkaitan kewangan, boleh sahaja memihak kepada mana-mana orang atau syarikat, tanpa melanggar mana-mana peruntukan undang-undang. Bagaimanapun nalurinya lebih mengetahui apakah ia bercanggah atau menepati prinsip integriti.

Ada yang menakrifkan integriti individu itu adalah keselarasan di antara apa yang dikatakan oleh individu dengan apa yang dikotakannya; keselarasan di antara tindakannya dengan prinsip moral (akhlak), etika dan undang-undang; serta keselarasan di antara kepentingan individu dengan kepentingan umum. Dan apa yang dilakukan itu pula cepat, tepat dan bermutu. Tindakannya pula konsisten.

Integriti ibarat konsep ihsan dalam Islam: "Ihsan adalah bahawa engkau menyembah Allah seolah-olah kamu melihat-Nya, jika kamu tidak dapat melihatnya, maka sesungguhnya Dia sedang melihat kamu." Maknanya, baik semasa bersendirian dan tiada yang menyaksikan, atau ketika di hadapan publik, menjadi tontonan awam atau diperhatikan CCTV, seseorang itu tetap berkeperibadian unggul.

Bercakap soal integiti, saya tertarik dengan khabar bahawa Ketua Pengarah Kerja Raya, Prof Ir Judin Abd Karim, secara tiba-tiba ditukarkan ke CIDB (Lembaga Pembangunan Industri Pembinaan), iaitu satu jawatan yang lebih rendah, yang meletakkannya seolah-olah diturun pangkat. Pertukaran ini memeranjatkan banyak pihak khususnya warga Jabatan Kerja Raya kerana Judin dikenali dengan ketegasannya berdepan kontraktor kroni dan politikus Umno, yang begitu tamakkan projek-projek di JKR.

Menurut seorang pegawai kanan JKR, Judin mungkin menjadi mangsa keadaan disebabkan menteri dan kontraktor tidak menggemari cara kerjanya yang tidak mudah berkompromi dengan perkara yang tidak mengikut peraturan. Difahamkan, menjelang pilihan raya, projek JKR merupakan di antara sumber utama dana Umno bagi membiayai kempennya nanti.

"Malang sekali apabila JKR kehilangan seorang ketua pengarah yang dikenali dengan sifat warak, solat dhuha dan puasa sunatnya, selain komited dengan amalan profesionalime yang tinggi," tambah pegawai kanan itu. Karier Judin, yang berkelulusan PhD dalam bidang Kejuruteraan Sivil dari University of Southern California, Amerika Syarikat, lebih tertumpu dalam bidang rekabentuk.

Sikap Menteri Besar Kedah, Ustaz Azizan Abd Razak lebih mengujakan. Beliau cukup berhemat dalam membelanjakan wang negeri. Posisinya dalam parti dan kerajaan sentiasa dibezakan. Hinggakan ada ahli PAS yang merungut disebabkan parti tidak mendapat apa-apa kelebihan walaupun selepas memerintah. Kedudukan kerusi Pakatan di Kedah mungkin tidak sekukuh Kelantan, Pulau Pinang mahupun Selangor, namun Ustaz Azizan tetap berpegang dengan prinsipnya untuk tidak menyalahgunakan kuasa demi survival parti.

Dalam satu program PAS di Baling baru-baru ini, beliau menegaskan, walaupun sudah mentadbir kerajaan selaku MB, namun beliau tidak membenarkan sama sekali wang kerajaan digunakan untuk parti apatah lagi untuk kepentingan diri sendiri. "PAS sentiasa berdikari dan bergerak atas duit dan sumbangan ahlinya, tidak pernah menggunakan duit kerajaan. Bukan macam parti sebelah sana, yang bergantung kepada harta dan jentera kerajaan untuk apa juga program yang dilakukan," tegasnya.

Justeru, gaya pentadbirannya turut dipuji mantan Perdana Menteri, Dr Mahathir Mohamad dan bekas Menteri Kewangan, Daim Zainuddin. Sikap sederhana beliau terlihat jelas dalam kehidupan sehariannya, dan menjadi buah mulut rakyat Kedah, termasuk penyokong dan ahli Umno. Kepada pegawai kerajaan negeri, beliau memberi kebebasan sepenuhnya untuk menyokong mana-mana parti politik.

Ketika berucap kepada anak-anak Kedah yang belajar di Mesir (dan ibu bapa mereka), yang menerima bantuan kerajaan negeri untuk kembali selepas revolusi Medan Tahrir, Ustaz Azizan menitipkan kata-kata hikmatnya: Jangan terima kasih kepada Kerajaan Negeri. Ini duit rakyat. Duit cukai."

Kol Azmi Digantung Tugas Selepas Pendedahan RPK Berkaitan Pembunuhan Altantunya

Kementerian Pertahanan hari ini mengesahkan tugas-tugas rasmi Kol Azmi Zainal Abidin digantung berikutan pendedahan penulis blog Malaysia Today Raja Petra Kamaruddin bahawa pegawai kanan tentera itu membekalkannya dengan maklumat berhubung pembunuhan model Mongolia, Altantuya Shaariibuu.

najib rosmah and altantuya murder caseMenurut laporan Bernama yang memetik Panglima Angkatan Tentera Jen Tan Sri Azizan Ariffin berkata pihak tentera sedang menyiasat penglibatan pegawai itu.

"Maklumat yang disampaikan pegawai tersebut kepada penulis blog Raja Petra Kamarudin adalah palsu dan maklumat itu tidak pernah wujud dalam simpanan pihak tentera," katanya.

Menurut Azizan siasatan pihak tentera mendapati bahawa tindakan pegawai itu melibatkan diri dengan seorang pemimpin pembangkang adalah bersifat peribadi dan tidak mempunyai kaitan dengan ATM.

Beliau berkata siasatan terhadap dakwaan oleh Raja Petra yang dilaporkan akan dilaksanakan dengan secepat mungkin dan sebuah Lembaga Siasatan akan ditubuhkan untuk menyiasat dakwaan itu.

NONE"Hasil siasatan akan dijadikan asas terhadap tindakan yang akan diambil oleh ATM," kata Azizan.

Kol Azmi adalah orang kedua dalam unit cawangan khas ATM pada tahun 2008 sebelum dipindahkan ke cabang lain. Beliau kini bertugas di Markas Tentera Darat.

Dalam satu temu bual bersama TV3 kelmarin, Raja Petra mendakwa beliau tidak pernah menuduh Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak atau isterinya terbabit dalam kes pembunuhan Altantuya.

Beliau berkata kenyataan bersumpahnya sebelum ini hanya merujuk kepada maklumat yang diperolehi bersabit laporan risikan ATM itu yang memerlukan siasatan lanjut.

Dalam wawancara dengan stesen telivisyen pro-Umno itu, Raja Petra berkata dua individu yang pernah bekerja untuk Tengku Razaleigh Hamzah mengesahkan dokumen itu wujud dan mahu beliau mendedahkanya.

Raja Petra semalam dalam blognya berkata beliau memberikan wawancara kepada TV3 bersabit isu itu kerana mahu menarik perhatian pihak berkuasa untuk menyiasat Kol Azmi dan pihak lain yang terlibat bersabit dokumen itu.

Calon BN Bagi DUN Bukit Begunan Lepaskan Tembakan, Adakah SPR Akan Batalkan Calon Ini Kerana Jenayah???

Polis Daerah Sri Aman hari ini mengesahkan menerima laporan satu insiden melibatkan tembakan senjata api yang dilepaskan oleh seorang calon BN.

Calon BN bagi DUN Bukit Begunan itu, Mong Dagang didakwa melepaskan tembakan yang mengenai seorang individu, dipercayai seorang pegawainya.


Bagaimanapun, setakat ini masih belum jelas sama ada tembakan yang dilepaskan itu dibuat dengan sengaja ataupun tidak kerana siasatan polis masih berjalan.

"Kita siasat bawah Akta Senjata Api. Lepas siasat, kita akan serah laporan pada pihak atasan," kata Ketua Polis Daerah Sri Aman ASP Mat Jusoh Muhamad kepada Malaysiakini.

"Jika dibuat secara sengaja, ada unsur jenayahlah. Tetapi perkara ini masih dalam siasatan dan saksi-saksi akan dipanggil (membantu siasatan)."

Menurut Mat Jusoh, pihaknya menerima aduan berhubung insiden tersebut yang berlaku pada minggu lalu.

Usaha Malaysiakini menghubungi Mong setakat ini belum berhasil.

Pagi ini, wakil rakyat DAP Jeff Oii menghebahkan perkara itu melaluiTwitter dan meminta pengesahan daripada pengikutnya di laman sosial itu.

"Dengar-dengar calon BN (bagi kerusi) N26 Bukit Begunan lepaskan tembakan dan cederakan setiausahanya. Boleh sahkan perkara ini? (Ada) risiko dikeluarkan kelayakan (bertanding)," tulisan anggota parlimen Jelotong itu dipetik.

Kempen: Ada laporan, 'bukan serius'

Ketika ditanya kenapa DAP mahu menjadikan perkara itu isu dalam tempoh berkempen, Jeff menjelaskan, oleh kerana ia didakwa melibatkan pihak bertanding dalam pilihan raya, rakyat mestilah dimaklumkan.

"Calon mestilah bebas daripada sebarang dakwaan jenayah. Polis mestilah mengesahkan sama tembakan yang dilepaskan itu bebas daripada unsur jenayah kerana ia melibatkan pihak yang bertanding (dalam pilihan raya).

"SPR juga mesti dimaklumkan secepat mungkin dan perkara ini mesti dihebahkan kepada pemilih sebelum hari pengundian. Jika beliau didapati bersih, ia mesti diumumkan," katanya kepada Malaysiakini.

Bukit Begunan, kawasan majoriti Iban antara kubu kuat BN dalam pilihan raya negeri kali ini. Mong sebagai penyandang menghadapi persaingan tiga penjuru dengan calon PKR dan SNAP.

Sementara itu, mengulas tentang perjalanan kempen yang tinggal tidak sampai 24 jam lagi, Mat Jusoh berkata ia masih berjalan dengan aman tanpa sebarang insiden.

Ditanya tentang laporan yang diterimanya setakat ini, beliau mengakui ada menerima beberapa laporan tetapi bukan melibatkan perkara yang serius.

Terkini!! Identiti Pelacur China Dalam "Kes Video Lucah Dato' T" Turut Terdedah

KUALA LUMPUR – Siasatan terkini ke atas video seks yang pelakunya seorang lelaki mirip pemimpin parti pembangkang memasuki episod baru apabila polis mengesahkan telah merakamkan percakapan semua individu terlibat termasuk pelacur yang dikaitkan dalam kes tersebut.

Ketua Polis Negara, Tan Sri Ismail Omar berkata, identiti pelaku dalam video seks berkenaan juga telah dikenal pasti selepas siasatan terperinci dilakukan oleh pasukan khas Polis Diraja Malaysia (PDRM).

Beliau bagaimanapun enggan mengulas lanjut mengenai identiti pelaku dalam video seks itu kerana dikhuatiri akan mengganggu siasatan polis.

“Tidak kira di mana rakaman itu dirakam, yang penting kesahihan video itu penting. Imej itu tidak menggunakan teknik pertindihan.

“Identiti pelaku tersebut juga disahkan berdasarkan fakta-fakta yang kukuh,” katanya kepada pemberita di Bukit Aman di sini semalam.

Kosmo! pada 22 Mac lalu melaporkan tindakan sekumpulan tiga tokoh yang menamakan diri mereka sebagai Datuk T membuat pendedahan mengenai rakaman video seks seorang lelaki didakwa pemimpin pembangkang dengan wanita dipercayai pelacur dari China di sebuah hotel.

LIVE: Sidang Dewan Undangan Negeri Perak Hari Ini

LIVE: Kuliah Ilmu Dari Medan Ilmu, Kota Bharu...

Penyanyi Hattan Ke Tanah Suci Bersama Para PekerjaNya Yang Setia Jun Nanti...

Hattan

KUALA LUMPUR: Penyanyi Hattan akan membawa pekerjanya seramai kira-kira 10 orang bagi mengerjakan Umrah pada pertengahan Jun depan.

Menurut Hattan, ia sebagai tanda terima kasih kepada pekerja-pekerjanya yang bertungkus lumus mendapatkan projek dan pada masa yang sama menaikkan nama syarikatnya, Ria Event Sdn Bhd.

"Nak ikutkan agak sukar untuk saya merancang untuk mengerjakan umrah. Selalunya saya akan beli tiket penerbangan dan terus pergi.

"Bagaimanapun, kali ini saya rancang untuk membawa mereka (pekerja) bersama-sama saya sebagai tanda terima kasih kepada mereka yang bekerja keras dengan saya.

"Ia juga sebagai pemberi semangat dan inspirasi untuk mereka menjadi lebih efisien. Lagipun, kalau dah ada rezeki lebih, tidak salah jika kita berkongsi bersama," katanya.

Tambah Hattan lagi, jika segala perancangan kerjanya berjalan dengan lancar, dia mungkin akan mengerjakan Haji pula pada hujung tahun ini.

Sementara itu, Hattan kini sibuk dengan latihan menyanyi sebagai persiapan untuk konsert Wings Opera Hidup and Superfriends yang akan berlangsung pada 30 dan 31 April, depan di Istana Budaya.

Ia akan berlangsung pukul 3 hingga 5 petang.

Hattan akan memeriahkan konsert tersebut bersama 19 penyanyi rock lain antaranya Ramli Sarip, M.Nasir, Nash, Yantzen, Mus (May), Azlan and The Typewriter, Rosli Mohalim, Man Kidal, Kid Search, Hillary Ang, Yan, Edrie Hashim, Ujang, Yazit (Search) dan Lola.

"Penglibatan saya dalam konsert ini semestinya menyeronokkan kerana semua kawan-kawan saya berkumpul untuk menghiburkan peminat-peminat kami.

"Konsert tersebut juga mengingatkan kembali kepada memori lama di mana kami sentiasa bergerak bersama setiap kali mengadakan konsert.

"Sampaikan segala masalah dan susah senang, kami bersama. Saya harap penonton akan terhibur dengan konsert itu nanti," ujarnya.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Powered by Blogger.

Search

Swedish Greys - a WordPress theme from Nordic Themepark. Converted by LiteThemes.com.