MESYUARAT AGUNG PAS CAWANGAN


SEMUA AHLI PAS CAWANGAN SIMPANG TIGA SEDAKA DIJEMPUT HADIR BERAMAI.

Apa Khabar Adik Syafira Mazlin


Masihkah anda ingat mengenai cerita Kanak-kanak cacat perlukan kerusi roda
SAYA PERLUKAN MAKLUMAT.... SILA MAKLUMKAN MAKLUMAT TERKINI ke alamat email sedakasejahtera@gmail.com

YAN, 12 Mei: Seorang bapa berharap agar pihak yang bertanggungjawab dapat membantu anaknya yang mengalami cacat anggota sejak dilahirkan untuk mendapatkan kerusi roda bagi memudahkannya bergerak dengan sempurna.

Bagi Zulaini Abdullah, 35 tahun, dia tidak mampu untuk membeli kerusi roda untuk anaknya itu kerana dia hanya bekerja sendiri seperti mengambil upah mengerjakan sawah dan membina rumah dengan pendapatan yang tidak seberapa.


“Sejak dilahirkan, anak saya iaitu Syafira Mazlin, tujuh tahun terpaksa duduk di wad Hospital Alor Setar selama tiga bulan kerana dilahirkan tidak cukup bulan,” katanya.

Menurutnya, semasa berada di rumah, Syafira Mazlin tidak boleh berjalan dan bersekolah seperti kanak-kanak yang lain dan hanya mampu berbaring dan tidur setiap hari.


Selain Syafira Mazlin, Zulaini Abdullah turut mempunyai dua anak lagi iaitu Salina Mazlin, 14 tahun yang kini belajar di Sekolah Menengah Kebangsaan Batu 17 dan Zulazri Sanzy, 10 tahun yang belajar di Sekolah Kebangsaan Ulu Sedaka, Yan.

Beliau menjelaskan, Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM) Guar Chempedak turut menyalurkan bantuan sebanyak RM130 sebulan kepada Syafira Mazlin bagi meringankan beban yang terpaksa ditanggungnya.
“Saya bersama isteri, Umi Kalsom banyak membantu Syafira Mazlin terutama ketika dia hendak makan dan minum,” jelasnya.

Zulaini berkata, sebelum ini dia ada meminta kepada JKM Guar Chempedak untuk mendapatkan kerusi roda tetapi tidak berjaya.

Bagi mereka yang ingin membantu keluarga Zulaini Abdullah, bolehlah menghubunginya di alamat, No.ST7B, Kampung Sedaka Tengah, 06900 Yan, Kedah atau melalui telefon: 017-5966904 atau melalui akaun Giro Bank Simpanan Nasional (BSN): 0212529000037263.

Jangan makan limau madu Thai


Pengguna di Malaysia dinasihatkan tidak membeli buah limau madu dari negara ini kerana ia dikesan mengandungi racun serangga Ethion yang berlebihan dan boleh mengancam kesihatan sehingga membawa maut.

Ketua Penolong Pengarah (Kesihatan Antarabangsa), Pejabat Kesihatan Pintu Masuk Rantau Panjang, Dr. Mahyin Abd. Hakim berkata, racun serangga tersebut dipercayai digunakan tanpa kawalan oleh petani di negara ini bagi mengelakkan buah limau madu itu rosak akibat serangan serangga.

Menurutnya, keadaan tersebut menyebabkan racun serangga itu meresap ke dalam buah limau madu itu sebelum dipetik dan dipasarkan.

"Buah limau madu dari negara ini mula dikesan mengandungi racun serangga Ethion pada tahun lalu hasil kajian yang dilakukan ke atas sebahagian buah tersebut yang dieksport ke Malaysia," katanya.

TV3 diheret ke mahkamah jika gagal mohon maaf


Menteri Besar Perak yang disingkirkan Datuk Seri Mohammad Nizar Jamaluddin hari ini menafikan laporan dua stesen televisyen swasta, semalam bahawa pegawai khas beliau adalah antara 38 orang yang ditangkap Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) berhubung kes penyeludupan pasir.

Beliau memberi tempoh 24 jam sehingga 3 petang esok untuk TV3 dan TV9 memohon maaf secara terbuka berhubung laporan yang disifatkannya satu fitnah.

"Sekiranya kedua-dua stesen televisyen berkenaan gagal membuat permohonan maaf berkenaan, kita tidak teragak-agak untuk mengambil tindakan perundangan," katanya kepada pemberita di Ipoh.

"Kami juga sedang cuba mendapatkan video berkenaan bagi menentukan perkataan yang digunakan," tambah Nizar.

Menurut Nizar besar kemungkinan stesen televisyen berkenaan mendapt maklumat 'palsu' itu daripada sumber yang rapat dengan ahli politik yang berseteru dengannya.

Isu sebat: Tengku Abdullah sedia bertemu Kartika


KUANTAN 26 Jan. – Tengku Mahkota Pahang, Tengku Abdullah Sultan Ahmad Shah bersedia menerima mengadap model sambilan, Kartika Sari Dewi Shukarnor berhubung isu penangguhan perlaksanaan hukuman sebatnya.

Tengku Abdullah yang juga Yang Dipertua Majlis Ugama Islam Dan Adat Resam Melayu Pahang (MUIP) bagaimanapun bertitah, baginda belum menerima permohonan secara rasmi daripada model itu setakat ini.

"Kita tidak mahu isu ini berpanjangan... mungkin ada hikmah bagi kita mencari penyelesaiannya,” titahnya selepas menyampaikan pengurniaan insentif Sukan SEA di sini, hari ini.


Baginda bertitah demikian ketika mengulas mengenai perlaksanaan hukuman ke atas Kartika, 32, yang belum dilaksanakan selepas dijatuhkan hukuman denda RM5,000 dan enam sebatan oleh Mahkamah Tinggi Syariah Kuantan pada 20 Julai tahun lepas setelah mengaku bersalah meminum arak di sebuah hotel di Cherating pada 11 Julai 2008.

Tengku Abdullah bertitah, isu tersebut perlu ditangani secara bijaksana serta dengan penuh keinsafan berikutan ia satu isu yang sensitif.

Khutbah Masjid Negara Mengelirukan


KHUTBAH Masjid Negara(Jumaat, 22 Jan) amat menarik. Menarik kerana ia mengambarkan seolah-olahnya Malaysia sebuah negara Islam yang unggul dan umat Islam terpelihara akidahnya.

Khutbah yang bertajuk 'Kafir zimmi kafir harbi' itu mempertegaskan pendirian Kabinet Malaysia dalam beberapa mesyuarat yang tegas melarang penggunaan kalimah Allah oleh golongan bukan Islam.

Dalam khutbahnya, khatib mempertahankan tindakan Kabinet dan memberi gambaran bahawa kerajaan yang diterajui orang Islam dari parti Umno, tidak akan bertolak ansur dalam soal memelihara iman dan akidah.

Persoalan yang hendak dibahaskan di sini, bukan setakat kalimah Allah. Harus ditanya, apakah benar Umno-BN serius atau genuine dalam memelihara iman dan akidah umat Islam?

Pada aspek mana Umno boleh diyakini sebagai parti yang memelihara kesucian Islam dan menjaga kepentingan umat Islam keseluruhannya?

Jika Umno mahu memelihara kalimah Allah dari digunakan orang kafir, kononnya bagi mengelakkan akidah umat Islam terjejas, sedarkah mereka apakah aspek atau sebenar yang boleh merosakkan akidah?

Apakah selama ini Umno sebagai sebuah parti besar dianggotai oleh kaum Melayu-Islam yang begitu komited melaksanakan apa sahaja arahan Allah yang terkandung dalam al-Quran?

Tidak payah sebut soal Islam. Tidak perlu bahas soal ketulenan amalan dan perlaksanaan Islam oleh Umno. Lihat sahaja konsep 1Malaysia yang diuar-uarkan. Semua jadi caca merba dan huru hara.

Konsep 1Malaysia yang dipelopori Perdana Menteri, Dato' Seri Mohd Najib Tun Razak, masih belum memberikan impak yang memberangsangkan buat Najib, apatah lagi ia terus gagal menjernihkan imej BN di mata rakyat.

Dalam menanggani isu kalimah Allah, Pakatan Rakyat begitu konsisten dengan pendirian mereka, sebaliknya dalam BN, hanya Umno sahaja yang kelihatan 'begitu pantang', apabila mahkamah membenarkan penganut Kristian menggunakan kalimah tersebut.

Umno-BN berbangga dengan konsep 1 Malaysia, dengan 'Salam 1Malaysia', 'Klinik 1Malaysia' dan banyak lagi, kononnya melambangkan betapa majmuknya BN.

Dalam masa yang sama Umno cuba 'menangguk di air yang keruh', mengambil kesempatan politik daripada isu-isu yang membabitkan perkauman dan agama.

Demi kepentingan politiknya yang sempit, dalam satu masa wajah Umno boleh berubah-rubah, bersikap double-standard dan 'talam dua muka' mereka semakin terserlah.

Selepas mahkamah membenarkan buletin The Herald milik penganut Kristian menggunakan kalimah Allah, media arus perdana milik Umno-BN memainkan sentimen kebangkitan orang Melayu-Islam yang menentang keputusan tersebut.

Mereka menentang kerana bagi mereka kalimah Allah adalah hak ekslusif orang Islam, mereka menentang kerana mereka tidak mahu Kristian menyalahgunakan kalimah tersebut untuk memesongkan atau memurtadkan umat Islam. Dan ada pula kalangan mereka yang berhujah, dari segi bahasa (bahasa Melayu), kalimah Allah tidak sesuai digunakan oleh gereja.

Dalam hal ini, PAS melalui Mursyidul Amnya, Tuan Guru Dato' Nik Abdul Aziz Nik Mat dan Presiden, Dato' Seri Tuan Guru Abdul Hadi Awang mempunyai pendirian yang konsisten, selaras dengan Islam, iaitu tiada halangan untuk penganut agama samawi, seperti Kristian (disebut Nasara dalam al-Quran), untuk menggunakan kalimah Allah.

Kalimah Allah tidak menjadi hak ekslusif umat Islam semata-mata. Allah adalah tuhan bagi seluruh alam. Soal bagaimana tuhan Allah ditafsirkan mengikut fahaman agama masing-masing, harus dibahaskan pada platform yang lain. Yang jelas Allah pada tafsiran Islam tidak sama dengan agama-agama lain.

Bagaimanapun di dalam keterbukaannya, PAS dengan tegas memberi amaran supaya kalimah itu tidak disalahgunakan untuk memesongkan akidah umat Islam.

Untuk menjawab dakwaan yang menyatakan kebimbangan tentang terpesongnya akidah, harus ditanyakan kembali, akidah umat yang bagaimana bakal dimurtadkan? Atau ciri-ciri umat yang bagaimana, mudah terpengaruh dengan ajaran Kristian. Atau golongan manakah yang menjadi sasaran dakyah Kristian?

Sudah tentulah mereka ini tergolong dari kalangan orang miskin yang melarat, anak-anak muda yang terlalu sosial serta rosak akhlak, sentiasa menjadikan kelab-kelab malam sebagai tempat 'iktikaf' mereka, dan mereka yang menyuburkan kehidupan dengan 'budaya kuning.'

Pokok persoalannya di sini ialah dasar pemerintahan. Bukankah, kemiskinan sengaja dibiarkan oleh Umno-BN? Kemiskinan dijadikan alat. Mengambil kesempatan dan mengumpan golongan yang melarat ini pada setiap kali pilihan raya.

Akibat amalan Umno-BN, yang menjuruskan perjuangannya mengamalkan secara berleluasa dasar korupsi, kronisme dan nepotisme, menyebabkan rakyat kebanyakan terpinggir, melarat dan dibelengu kemiskinan. Apabila dasar sudah rosak, maka rakyat yang terbiar, akan mudah dipesongkan.

Gejala riddah (murtad) mudah berlaku ketika mana anak-anak muda disuburkan dengan budaya Barat. Mengunjungi kelab malam, berpesta siang malam, pergaulan bebas, terlibat dalam gejala arak dan maksiat.

Salahnya ialah apabila kerajaan Umno-BN tidak mahu melaksanakan undang-undang selaras dengan syariat Islam, maka anak-anak remaja Islam, semakin tidak terkawal dan jauh dari agama. Gaya hidup bebas, menyebabkan mereka tidak melakukan solat, tidak berpuasa dan memandang remeh perihal agama.

Malah ada penganalisis mengatakan sejak dahulu lagi, Umno-BN sengaja membiarkan anak-anak muda ini subur dengan budaya kuning supaya mereka tidak peduli dengan politik, malah jauh dengan politik Islam yang dipelopori PAS.

Apabila anak-anak muda berpeleseran ini, tidak peduli tentang politik, maka ia memudahkan kerajaan yang ada, disokong dan terus kekal, kerana mereka menyediakan kemudahan 'hiburan' yang mencukupi bagi memuaskan kehendak anak-anak muda.

Namun strategi ini barangkali tidak boleh bertahan lama. Sejak zaman dunia tanpa sempadan, zaman internet, golongan muda semakin celik politik dan sentiasa mengikuti perkembangan semasa, walaupun mereka tidak menyertai mana-mana parti politik.

Sejak perubahan iklim politik tahun 1998/1999, ramai golongan muda yang sudah tidak menyokong Umno-BN.

Apa pun kebanyakan golongan yang terjamin ekonomi mereka, golongan yang mendampingi masjid dan menjadikannya sebagai tempat ibadah dan bersosial, serta menjadikan Islam sebagai ad-din, insya Allah akan terpelihara dan tidak risau dengan ancaman riddah.

Ada juga kalangan ahli-ahli bahasa menyebutkan bahawa dari segi bahasa Melayu tidak sesuai orang Kristian menggunakan kalimah Allah. Mereka berhujah bahawa, dari sudut sejarah dan perlembagaan, Melayu dan Islam dalam konteks Malaysia sangat sinonim. Maka dengan itu golongan bukan Melayu tidak wajar menggunakan kalimah Allah.

Hujah ini merupakan hujah yang tidak praktikal. Kepada mereka harus ditanya, dari mana asalnya bahasa persuratan Melayu? Bukankah dari Indonesia yang mempunyai ratusan juta umat Melayu? Indonesia menjadi tempat suburnya karya-karya persuratan dan vocabulary Melayu sejak zaman berzaman.

Sudah ratusan tahun Melayu-Kristian di Indonesia menggunakan kalimah Allah. Serupa juga dengan Sabah dan Sarawak.

Malah, yang harus ditanya mengapa kerajaan Umno-BN membenarkan Kristian di Sabah-Sarawak mengunakan kalimah tersebut, tetapi di Semenanjung tidak dibenarkan?

Apakah ada beza (dari segi kependudukan kaum dan agama) Semenanjung Malaysia dengan Malaysia Timur? Mengapa tidak diterimapakai konsep 1Malaysia dalam konteks ini? Ini sudah jadi 2Malaysia!

Maka pada penulis, pokok persoalannya di sini ialah bukan soal kalimah Allah. Ia adalah persoalan dasar, persoalan prinsip dan asas kepada sesebuah pemerintahan. Persoalan ini yang sengaja dielakkan oleh penulis-penulis teks khutbah, sehingga memberikan gambaran yang mengelirukan.

Selama lebih 50 tahun Umno-BN memerintah, tidak melaksanakan syariat Allah, menjauhkan umat dari agama Allah, malah berusaha menyekat dan menganiaya PAS dan berusaha memartabatkan kalimah Allah sejak sekian lama, maka bagaimana boleh diharapkan golongan seperti ini untuk melindungi kesucian Allah?

JUsteru dalam membuat kesimpulan ini, penulis ingin mengungkapkan SMS dari seorang rakan yang asalnya Melayu-Islam tetapi tidak mempercayai agama. Ketika ditanya kepada beliau, apakah beliau tidak mempunyai apa-apa perasaan dalam isu Allah, lalu dijawabnya kepada penulis.

"Allah tidak memerlukan insan yang lemah untuk melindungi-Nya."

Bayi Lelaki Mati Tertelan Puting

KULIM: Sungguh menyayat hati apabila seorang bayi lelaki berusia 16 bulan maut selepas dipercayai tertelan puting semasa tidur di rumah pengasuhnya di Taman Jati, dekat sini, kira-kira jam 3 petang semalam.

KULIM: Sungguh menyayat hati apabila seorang bayi lelaki berusia 16 bulan maut selepas dipercayai tertelan puting semasa tidur di rumah pengasuhnya di Taman Jati, dekat sini, kira-kira jam 3 petang semalam.


Difahamkan, ketika kejadian, mangsa Ahmad Shaqif Firdaus Yuzamberi dari Taman Sri Petaling, di sini, dikatakan sedang menghisap puting sebelum tertelan bersama pemegang puting berkenaan.


Menurut sumber, pengasuh berusia 30-an itu, terpaksa memegang puting dengan jarinya untuk mengelakkannya terus ditelan mangsa sebelum dia membawa bayi berkenaan ke hospital untuk rawatan kecemasan.


“Bagaimanapun, bayi terbabit meninggal dunia selepas berada beberapa minit mendapat rawatan di wad kecemasan Hospital Kulim (HK) dipercayai akibat kesesakan nafas,” katanya.


Difahamkan, sebelum kejadian, pengasuh bayi terbabit menjenguk Ahmad Shaqif dalam bilik kerana terdengar seakan bunyi benda tersekat sejurus beberapa minit bayi itu tidur.

“Pengasuh terbabit terkejut dan panik apabila melihat puting terbabit berada di dalam mulut bayi berkenaan.


“Untuk mengelakkan puting itu masuk lebih jauh dalam tekak mangsa, pengasuhnya terpaksa menggunakan jari untuk menahan puting berkenaan sehingga ke hospital,” katanya di sini, semalam.


Sebelum dibawa ke hospital, bayi terbabit dibawa ke pusat kesihatan Taman Selasih untuk rawatan lanjut.


“Bagaimanapun, selepas mendapat rawatan lanjut di situ, pihak pusat kesihatan meminta kes ini dirujuk ke HK dengan ambulans untuk dirawat di wad kecemasan,” katanya.


Namun, katanya, ketika dalam perjalanan ke Hospital Kulim, tubuh bayi terbabit berubah kebiru-biruan.


Difahamkan, pengasuh terbabit terus memaklumkan kejadian itu kepada ibu bapa bayi berkenaan yang masing-masing bekerja di sebuah bank di Prai dan Bukit Mertajam, Pulau Pinang, mengenai kejadian malang yang menimpa anak tunggal pasangan berusia 33 tahun itu.


Difahamkan, kedua ibu bayi bayi malang itu tidak membuat sebarang laporan polis dan tidak membenarkan anak mereka dibedah siasat pihak hospital.

Jenazah Ahmad Shaqif akan dikebumikan di kampung keluarganya di Kampung Kedah, Parit Buntar, Perak, hari ini.


Bagaimanapun, ibu bapa bayi itu enggan ditemuramah kerana terlalu sedih dan masih terkejut dengan kejadian yang menimpa anak mereka.

Agong jalani rawatan, Sultan Kedah Memangku


Jan 25, 10 4:27pm
Sultan Kedah Tuanku Abdul Halim Mu'adzam Shah berkenan melantik empat anggota Jemaah Pemangku Baginda bagi menjalankan tugas-tugas Sultan Kedah berkuatkuasa esok sehingga 25 Feb.

Anggota-anggota Jemaah Pemangku itu ialah adinda baginda, Tunku Bendahara Datuk Seri Tunku Anuar dilantik sebagai Yang Dipertua Jemaah Pemangku Sultan, tiga anggota Jemaah Pemangku Sultan ialah Tunku Temenggong Kedah Datuk Seri Tunku Sallehuddin, Tunku Laksamana Datuk Seri Tunku Abdul Hamid Thani dan puteri baginda, Tunku Panglima Besar, Datuk Seri Puteri Intaz Safinaz.

Keempat-empat anggota jemaah tersebut melafaz sumpah yang disaksikan Hakim Mahkamah Tinggi, Datuk Azman Hussin dan Ketua Hakim Syarie Datuk Wira Sheikh Yahya Jusoh.

Istiadat pelantikan yang berlangsung di Balai Penghadapan Istana Anak Bukit pagi tadi dilakukan kerana baginda akan menjalankan tugas sebagai pemangku Yang di-Pertuan Agong selama sebulan.

Yang di-Pertuan Agong Tuanku Mizan Zainal Abidin akan menjalani rawatan fisioterapi selama 21 hari di Medical Park, St.Hubertus, Bad Wiessee, Jerman.

Dalam titah baginda, Sultan Abdul Halim menyeru rakyat Kedah memberikan sokongan dan taat setia kepada keempat-empat Anggota Jemaah Pemangku yang dilantik sepanjang tempoh itu manakala Anggota Jemaah berkenaan pula diminta supaya menjalankan tugas dengan dedikasi dan adil untuk kepentingan rakyat.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Powered by Blogger.

Search

Swedish Greys - a WordPress theme from Nordic Themepark. Converted by LiteThemes.com.