MB Kedah Sekali Lagi Bikin Gempar - Apa dah Jadi Dengan Pekan Rabu? Bikin Kecoh Nie....

ALOR SETAR, 8 Jun: Pekan Rabu yang menjadi mercu tanda Bandaraya Alor Setar tapaknya disewa oleh Majlis Amanah Rakyat (Mara) sudah tamat tempoh pada tahun 2004.

Tapak seluas 3,028 meter persegi itu diserah semula kepada Kerajaan Negeri, kata Menteri Besar Kedah YAB Dato’ Seri ustaz Azizan Abdul Razak kepada media selepas mempengerusikan mesyuarat mingguan Exco hari ini.

“Tanah itu sudah tamat sewaan pada tahun 2004 oleh Mara dan diserahkan semula kepada kerajaan negeri untuk tindakan seterusnya,” katanya.

Menurutnya, Majlis Mesyuarat Kerajaan Negeri telah membuat keputusan akan menyerahkan kepada Koperasi Pekan Rabu selama 30 tahun. Ini kerana pentadbiran premis di Pekan Rabu diurus oleh koperasi berkenaan.

Apabila ditanya, adakah Koperasi Pekan Rabu tahu hal ini, YAB Dato’ Seri Azizan memberitahu pihak koperasi berkenaan belum lagi diberitahu keputusan ini.

Ujarnya lagi, kadar sewaan belum ditentukan lagi dan akan beritahu setelah pihak Jabatan Penilaian dan Perkhidmatan Hartanah membuat penilaian.

Beliau menyerahkan kepada jabatan itu menilainya walaupun harganya dianggap murah.

“Biasalah dalam memberi perkhidmatan kerajaan negeri rugi sikit tak apa. Sepatutnya kita bagi banyak lagi sebab Pekan Rabu adalah pusat pelancongan dan mercu tanda Alor Setar,” katanya.

Katanya, pelancong yang datang ke Alor Setar akan singgah di Pekan Rabu untuk berbelanja sama seperti Pasar Khadijah di Kelantan dan Pasar Payang di Terengganu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Powered by Blogger.

Search

Swedish Greys - a WordPress theme from Nordic Themepark. Converted by LiteThemes.com.