Inilah Kerja Karut Umno dan SPR....Datuk Abd Halim


Pengarah Jabatan Pilihan raya PAS Pusat, Datuk Abdul Halim Abdul Rahman menyifatkan cadangan Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) untuk memperluaskan hak pengundi pos kepada mereka yang berada dalam perkhidmatan-perkhidmatan penting sebagai mengarut dan tidak masuk akal.

Abdul Halim berkata, prinsip PAS jelas untuk memansuhkan undi pos di kalangan anggota polis dan tentera dan tidak akan bersetuju jika ianya mahu diperluaskan kepada pengundi selain mereka.

"Ini cadangan yang mengarut. Pada dasarnya PAS memang tidak bersetuju sebab kita berjuang selama ini untuk hapuskan undi pos di kalangan polis dan tentera, tiba-tiba SPR nak luaskan hak pengundi pos," katanya ketika dihubungi Harakahdaily, sebentar tadi.

Ahli Parlimen Pengkalan chepa itu juga berkata, cadangan itu hanyalah rancangan politik Barisan Nasional (BN) untuk meningkatkan jumlah undi mereka.

"Ini rancangan politik Kerajaan BN untuk mengawal pengundi supaya mengundi mereka, tidak lebih dari itu. Tidak munasabah SPR membuat cadangan itu," katanya.

PAS, katanya akan meminta penjelasan daripada SPR berhubung perkara itu dan bersedia mengadakan pertemuan untuk berdialog.

"Kita akan dapatkan maklumat terperinci dan minta penjelasan dari pihak SPR berkenaan perkara ini. Kalau perlu kepada pertemuan, kita akan bertemu mereka," katanya lagi.

Sementara itu, salah seorang jurucakap Gabungan Pilihanraya Bersih dan Adil (Bersih), Mohamad Sabu berkata, cadangan itu merupakan satu lagi cara yang membolehkan Umno/BN memanipusi undi pos untuk kemenangan mereka.

"Kita memang tidak setuju. Kalau semua orang boleh mengundi pos, lagi banyak berlaku manipulasi undi pos," katanya yang juga Ahli Jawatankuasa PAS Pusat.

Beliau juga menegaskan, cadangan SPR itu menunjukkan mereka sedang cuba menghapuskan kebebasan para pengundi kerana undi pos memang diragui ketelusannya.

Ditangguh Lagi.. kes liwat Anwar bermula Feb 2

PUTRAJAYA, Jan 20 — Mahkamah Persekutuan memutuskan untuk menangguhkan keputusan rayuan permohonan Datuk Seri Anwar Ibrahim bagi memperoleh dokumen-dokumen pendakwaan berkaitan kes liwat keduanya sehingga 29 Jan ini.

Sehubungan itu, mahkamah juga memutuskan bahawa perbicaraan kes liwat Anwar yang sepatutnya bermula di Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur Isnin ini ditangguhkan kepada 2 Feb.

Anwar didakwa meliwat Mohd Saiful Bukhari, 25, bekas pembantu peribadinya, di sebuah kondominium di Bukit Damansara, Kuala Lumpur pada 26 Jun 2008.

Perbicaraan kes liwat itu ditetapkan bermula Isnin ini selepas permohonannya untuk membuang kes tersebut ditolak oleh Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur bulan lalu.

KENYATAAN BANKRAP IDEA BERNIAT JAHAT


ALOR SETAR, 19 Jan: Pejabat Menteri Besar Kedah menyifatkan kenyataan Menteri Kemajuan Luar Bandar dan Wilayah, Datuk Seri Mohd Shafie Apdal yang menyebut tiada sebarang pembangunan di negeri ini bersifat provokasi, berniat jahat serta mengelirukan rakyat.

Setiausaha Akhbar Menteri Besar Kedah, Mohd Helmi Mohd Khalid berkata, ucapan menteri itu yang dibacakan oleh timbalannya, Datuk Hassan Malek yang menyebut bahawa tiada sebarang pembangunan serta dasar Kedah Sejahtera Nikmat Untuk Semua hanyalah retorik dan Kerajaan Kedah hanya mampu menyambung apa yang telah diasaskan oleh BN sebelum ini adalah amat melucukan, geli hati dan lawak.

Dalam kenyataan kepada Harakahdaily, hari ini, Mohd Helmi berkata, selayaknya teks ucapan itu hanya dibaca oleh seorang pemimpin Umno peringkat cawangan dan bukannya dibaca atas sifat mewakili seorang menteri dalam satu majlis yang sebegitu besar ertinya bagi pembangunan ekonomi Melayu.

Berikut ialah kenyataan penuh Mohd Helmi.

Terlebih dahulu saya mengucapkan syabas dan terima kasih kepada pihak media yang sudi menyiarkan kenyataan Datuk Seri Mohd Shafie Apdal tersebut.

Kenyataan itu cukup untuk membuktikan bahawa penulis teks ucapan, serta pembacanya yang mewakili Shafie iaitu Timbalan Menteri Kemajuan Luar Bandar dan Wilayah, Datuk Hassan Malek langsung tidak mengetahui perkembangan yang berlaku di Negeri Kedah Darul Aman.

Teks ucapan itu juga lebih kepada bersifat provokasi, berniat jahat serta mengelirukan pandangan rakyat kepada Kerajaan Negeri Kedah Darul Aman serta tidak merujuk mana-mana asas serta tidak berfakta.

Selayaknya teks ucapan itu hanya dibaca oleh seorang pemimpin Umno peringkat cawangan dan bukannya di baca atas sifat mewakili seorang menteri dalam satu majlis yang sebegitu besar ertinya bagi pembangunan ekonomi Melayu – saya berkata demikian berpandukan isi ucapan yang langsung tidak berkualiti dan tidak berpijak di bumi yang nyata.

Ucapan itu juga sekaligus menafikan titah KeBawah Duli Yang Maha Mulia Tuanku Sultan Kedah sempena Hari Keputeraan baginda pada 17 Januari lalu antara lain menitahkan bahawa: “Corak pentadbiran Kerajaan Negeri yang baik di bawah kempimpinan Menteri Besar, Dato’ Seri Ustaz Azizan Abdul Razak dengan meningkatkan kualiti hidup rakyat khususnya golongan berpendapatan rendah tanpa mengira kaum amat dipuji”.

Dalam ucapan yang dibaca oleh Hassan itu menyebut bahawa tiada sebarang pembangunan serta dasar Kedah Sejahtera Nikmat Untuk Semua hanyalah retorik dan Kerajaan Kedah hanya mampu menyambung apa yang telah diasaskan oleh BN sebelum ini.

Ia amat melucukan, geli hati dan lawak.

Saya langsung tidak berhajat untuk membariskan satu persatu perancangan yang dalam pelaksanaan oleh Kerajaan Kedah.

Buat pertama kali dalam sejarah Negeri Kedah, pada tahun 2009, sebanyak 11 GLC berjaya memberi sumbangan sejumlah RM30 juta kepada kerajaan negeri.

Laporan Audit Negara tahun lalu bagi Negeri Kedah dengan jelas menyebut bahawa peningkatan hasil sebanyak 205% dalam kutipan hasil balak, kadar kemiskinan pula dicatatkan menurun dan pertumbuhan KDNK hanya kurang 0.02% kenaikannya jika dibandingkan dengan KDNK Negara (KDNK Kedah 4.6%)

Pembinaan kampus tetap Kolej Universiti Insaniah di Kuala Ketil dengan harga sekitar RM380 juta dengan memperkenalkan pengajian di bidang profesional termasuk bidang perubatan atau pembinaan kilang yang bakal menjadi hub kepada hasil tanaman seperti nanas, mempelam serta rambutan yang menjadi lambakan tanpa hasil sejak zaman sebelum merdeka di kalangan rakyat, rasanya cukup memadai bagi menjawab tohmahan dan ucapan dendam kesumat oleh menteri berkenaan.

Itu belum mengambil kira pembinaan rumah kos rendah di Baling dan Kubang Pasu yang bakal dibina, yang kesemuanya dibina berpandukan kemampuan rakyat, bagi menggantikan pembinaan projek perumahan berpandukan kemampuan para pemaju seperti yang diamalkan oleh rakan-rakan Shafie ketika menerajui pentadbiran BN di Kedah.

Menteri Besar senantiasa menyahut saranan Kerajaan Pusat serta memberi kerjasama yang amat baik bagi kepentingan rakyat, tetapi apabila Shafie mula mengungkit-ungkit bahawa hanya BN yang membantu rakyat, saya musykil bahawa Naib Presiden Umno ini seolah-olah mahu meruntuhkan jambatan perpaduan serta kersama erat yang terbina antara Presidennya sendiri, YAB. Dato’ Seri Najib Tun Razak bersama Dato’ Seri Ustaz Azizan bagi kepentingan dan masa depan rakyat seluruhnya.

Bagi saya, ‘serangan’ ini adalah idea terkini pihak Umno dan BN Kedah untuk memburukkan imej baik pimpinan Ustaz Azizan yang semakin disenangi rakyat, selepas usaha Umno dan BN selama ini memfitnah melalui laman blog dan sebagainya tidak berhasil.

Saya tekankan bahawa ucapan tersebut telah menafikan titah ucapan Kebawah Duli Yang Maha Mulia Tuanku Sultan Kedah serta Laporan Audit Negara 2008 selain berniat jahat memburukkan imej baik Kerajaan Kedah di bawah pimpinan Ustaz Azizan Abdul Razak.

Marilah sama-sama kita renungi antara ucapan awal Ustaz Azizan ketika diberi amanah menerajui Kerajaan Negeri Kedah dua tahun yang lalu: “Kedah kita punya, saya anak Kedah dan tuan-tuan, puan-puan juga anak Kedah, kita sama-sama sayangkan negeri Kedah, adalah menjadi tanggungjawab saya dan semua dari kita untuk sama-sama membangunkan Kedah yang kita cintai ini, kita bina semula Kedah, Kedah Sejahtera, Nikmat Untuk Semua.” /Harakahdaily

Saiful pohon 'bimbingan' hadapi perbicaraan


"Hari Kebenaran yang dinanti-nantikan oleh seluruh rakyat Malaysia bakal tiba. Syukur kehadhirat Allah s.w.t kerana dengan Izin-Nya, saya masih lagi dapat bertahan untuk meneruskan perjuangan hingga ke hari ini."

Itulah kata-kata Mohd Saiful Bukhari Azlan, yang sekali lagi akan menjadi tumpuan apabila perbicaraan kes liwat terhadap Datuk Seri Anwar Ibrahim mula didengar Isnin ini.

Selepas genap satu dekad Anwar dipecat dari jawatan timbalan perdana menteri atas dakwaan 'salahlaku seks' dan salahguna kuasa, Saiful menjadi tajuk utama berita, apabila membuat laporan polis pada Jun 2008, mendakwa Anwar meliwatnya.

Sepertimana dalam 1998, Anwar menafikan dakwaan tersebut dan menuduh musuh politiknya mereka konspirasi tersebut untuk menyekatnya ekoran tsunami politik pada 8 Mac tahun lalu.

Dalam catatan terbaru dalam blognya, Saiful memohon bimbingan dari orang ramai sebagai persiapan menghadapi perbicaraan tersebut.

"Dalam meniti hari-hari terakhir episod penantian yang bakal menjangkau satu tahun setengah ini, persiapan rapi perlu dilakukan bagi memperlengkapkan diri sebelum masuk ke gelanggang perbicaraan nanti.

"Akan tetapi, pada hemat saya persiapan yang dilakukan secara bersendirian mesti banyak kelemahan-kelemahannya.

"Maklumlah, ilmu pun tidak secukup mana dan ini baru pertama kali saya akan beri keterangan di mahkamah.

"Saya dengan rasa rendah diri ingin memohon jasa baik anda bagi memberi bimbingan persiapan perbicaraan dari segi psikologi, spiritual, kekuatan rohani, perundangan, bahan bacaan, cara-cara memberi keterangan, menjawab soalan, atau ilmu-ilmu yang sepatutnya bagi memantapkan diri saya apabila di mahkamah.

"Nasihat dan bimbingan oleh pakar-pakar dan profesional yang berkenaan dan para ilmuan juga amat dialu-lukan," tulisnya.

Kepada mereka yang berminat berbuat demikian, Saiful berkata, mereka bolehlah menghantarnya ke alamat emel HariKebenaran@gmail.com atau di ruangan komentar di blognya atau di Facebook.

"Kesudian anda untuk membimbing dan membantu saya dahului dengan ucapan terima kasih. Semoga Allah s.w.t membalas jasa-jasa anda," tulis Saiful.

Saiful juga berharap agar pihak tertuduh tidak lagi berdolak dalih untuk menangguh perbicaraan yang bakal berlangsung Isnin nanti.

Dalam nota kakinya, Saiful menulis, atas faktor 'keselamatan', beliau tidak dapat membalas emel yang dihantar, manakala identiti pengirim akan dirahsiakan.

Sangat Pelik !!! Tabuk di SAUDI Dilanda Banjir Besar


Isnin (18/0), banjir besar kembali terjadi di Saudi. Tepatnya di Tabuk. Lebih dari 75 orang terdampar di sejumlah lembah di seluruh wilayah. Sekitar 27 orang cedera, sekolah dan kerja ditangguhkan, serta bekalan elektrik terputus.

Jenderal Suleiman Al-Huwaiti, Ketua Pertahanan Awam di Tabuk, mengatakan hujan lebat membanjiri semua kawasan lembah-lembah. "Pertahanan Awam menyelamatkan lebih dari 75 orang dan operasi penyelamatan sedang berlangsung. Pada hari Ahad, Pertahanan Awam mengeluarkan peringatan meminta orang-orang untuk berhati-hati. Banyak orang yang tidak serius. Saya berharap orang akan mengambil pelajaran pada masa depan," ujarnya.

Gabenor Tabuk Pangeran Fahd bin Sultan menindaklanjuti operasi penyelamatan dan telah meninjau keadaan darurat yang sedang dilaksanakan. Brigjen Mamdouh Salman, jurucakap rasmi untuk Pertahanan Awam Tabuk, mengatakan hujan lebat terjadi di Deba, Al-Bada dan Haql di sekitar tengah malam hari pada Ahad.

"Lembah terbesar Tabuk, Wadi Dahkan, kebanjiran," kata Salman. "Hal ini mengakibatkan banyak orang, terutama pekerja penternakan, terbawa banjir. 68 orang diselamatkan dari Wadi Dahkan dan 27 orang sedang dirawat di Rumah Sakit Umum Deba.”

Padahal selama ini Tabuk termasuk daerah yang sama sekali kering dari hujan. Tidak hairan jika banjir yang selalu terjadi di Arab Saudi sejak dari musim haji sekitar satu bulan yang lalu, menjadi pertanyaan banyak orang, bahkan rakyat Arab Saudi sendiri. (sa/arabnews)

Iklan Coke Hina Islam di Eropah


Gambar di atas ialah iklan yang ditayangkan di Eropah. Perhatikan betul-betul, secara kasar, ia nampak seperti botol coke yang tersusun, tetapi realitinya ia adalah orang yang sedang sujud dan memakai kopiah bertulis coke. Ini semua adalah kerja yahudi bangsat. Ayuh,..jom kita boikot coke..

Rabbani Kabulkan Hajat Ustaz Asri


SATU persatu hajat bekas vokalis Rabbani, Allahyarham Ustaz Asri Ibrahim yang belum terkabul akan dipenuhi oleh anggota Rabbani yang lain.

Dalam banyak-banyak hajat insan yang amat disenangi dan disayangi kerana sifat luhur budi pekerti baik dari segi percakapan dan perlakuannya itu, Allahyarham pernah berkongsi hajatnya untuk mengadakan Konsert Malam Sinar Maulidur Rasul 1431 Hijrah secara terbuka dan percuma berbanding konsert itu dua tahun lalu.

Menurut salah seorang anggota Rabbani, Azadan Abd Aziz yang turut dikenali sebagai jurucakap kumpulan nasyid paling popular itu, mereka akan mengabulkan hajat Allahyarham itu dengan mengadakan konsert sempena sambutan Maulidur Rasul itu di Taman Tamadun Islam, Pulau Wan Man, Kuala Terengganu pada 19 Februari ini, pukul 8 malam.

Konsert yang berkonsepkan perjuangan itu turut melibatkan penyanyi Jamal Abdillah, Aishah, Datuk Sharifah Aini, Yasin, Joe Flizzom, Akbar dan penceramah tersohor Datuk Ustazah Siti Nur Bahyah.

“Konsert anjuran Rabbani Productions (M) Sdn Bhd ini akan dipersembahkan kepada semua peminat secara percuma dan di kawasan terbuka dengan tajaan sepenuhnya oleh Telekom Malaysia Berhad (TM).

“Kami memilih untuk mengadakan konsert yang ketiga ini di Taman Tamadun Islam, Pulau Wan Man, Kuala Terengganu kerana mahukan kelainan berbanding tahun lepas sekaligus menunaikan hasrat Ustaz Asri yang mahu membuat secara terbuka tanpa tiket.

“Ustaz Asri memang teruja untuk lakukan program berbentuk kebajikan. Semasa kami melakukan mesyuarat dengan TM iaitu sehari sebelum arwah meninggal dunia, arwah ada beritahu niat untuk berkongsi konsert kali ini dengan semua peminat dan pertama kali tanpa tiket.

“Pada mulanya kami ingat nak jelajah satu Malaysia tapi bila fikir-fikir, bajet kami hanya mampu tampung satu konsert dalam setahun,” katanya yang turut menggalas tugas sebagai Pengarah Bahagian Komunikasi Korporat & Pembangunan Perniagaan dalam Rabbani Productions.

Kata Azadan, antara hajat Ustaz Asri yang lain yang telah tercapai adalah mengerjakan umrah bersama-sama isterinya, Haliza pada bulan Jun tahun lalu.

Selain itu, Azadan berkata Ustaz Asri pernah berpesan, ‘Semasa bulan Ramadan tahun 2007, dia pernah beritahu di Hotel Singgahsana, Petaling Jaya, pentas ini (di Hotel Singgahsana) adalah gelanggang Rabbani walaupun tanpa dia.’

“Saya beritahu arwah yang kami malu untuk berada di pentas tanpanya kerana selama ini dialah tunjang Rabbani,” tutur Azadan lagi.

Azadan turut merungkaikan tentang satu kiriman pesanan ringkas (SMS) yang diberikan oleh Ustaz Asri kepada seorang promoter untuk konsert Malam Imbauan Rasul di Tawau, Sabah yang berlangsung pada 25 Oktober lalu.

SMS itu seolah-olah memberitahu niatnya untuk meminta Zulkiflee Azman atau Zul untuk mengganti tempatnya sebagai vokalis.

“Selepas arwah meninggal, promoter itu menghantar semula SMS yang dihantar oleh Ustaz Asri yang berbunyi ‘kalau ana tak ada, tak apa sebab Zul boleh nyanyi’,” beritahu Azadan sambil mengakui berasa seram bulu romanya apabila mengingat semula pesanan arwah itu.

Sejak 20 Ogos lalu, Zul secara rasminya telah menggantikan Ustaz Asri sebagai vokalis kumpulan yang terkenal dengan lagu Pergi Tak Kembali dan Intifada itu dengan melakukan persembahan sempena Perasmian Bazar Ramadan Peringkat Kebangsaan di Kampung Baru, Kuala Lumpur.

“Zul memang layak jadi penyanyi utama dan kami tidak merancang untuk mencari penyanyi lain kerana Zul boleh sandang tugas Ustaz Asri.

“Kami dah lama bersama, jadi agak sukar untuk mencari pengganti yang baru dan meneruskan dengan apa yang ada.

“Kami akui Zul agak pemalu untuk bercakap di atas pentas kerana dia perlukan masa untuk menyesuaikan diri dengan peminat,” tambah Azadan.

Katanya lagi, walaupun Ustaz Asri telah pergi, semangat lelaki yang dianggap seperti bapa dan abang dalam kumpulan itu tetap akan diteruskan dalam perjuangan mereka.

“Jika Zul menggalas tugas sebagai penyanyi utama, Asri Ubaidillah pula ditugaskan untuk membaca doa. Jadi, kami tahu tugas masing-masing.

“Arwah juga pernah berpesan agar kami pandai-pandai mengemaskini jadual kerja tanpa bergantung dengannya..cuma kami yang tak perasan.

“Jadi, setiap kali rakaman lagu, kami akan mensedekahkan surah Al-Fatihah kepada arwah. Pernah sekali berlaku semasa kami hendak merakamkan lagu Kejora Sinar Zaman yang ditujukan khas kepada arwah, secara tiba-tiba kami teringatkan arwah sehingga tidak tahu hendak berbuat apa-apa.

“Kami terus membuat keputusan untuk pergi ke kubur arwah dan membacakan Surah Yasin,” beritahu Azadan dalam majlis yang turut melancarkan album terbaru mereka iaitu Mahabbah (kasih sayang).

Album yang ditaja sepenuhnya oleh PRM Global Vision Sdn Bhd itu sudah berada di pasaran sejak 18 Disember lalu dengan memuatkan lagu-lagu seperti Mahabbah, Kejora Sinar Zaman, Syahadah, Nurul Iman, Bicara Hijrah, Ya Man Satufariq (dalam bahasa Arab), Tanpa Agama termasuk Inikah Petanda (nyanyian Ustaz Asri dan Mawi).

Jelas Azadan, kelainan dalam album ini adalah vokal Zul yang lebih universal berbanding vokal Ustaz Asri yang lebih kepada irama lagu Timur Tengah.

“Semua lagu dinyanyikan oleh Zul kerana kami mula merakam lagu-lagu itu pada awal November kecuali lagu Inikah Petanda dirakamkan pada dua tahun lalu.

“Antara cabaran yang sukar untuk kami harungi apabila arwah tiada apabila hendak meletak gambar untuk kulit album dan poster,” jelasnya lagi.

Ekspo Fama, IKS Berakhir Meriah


GUAR CEMPEDAK - Ekspo Lembaga Pemasaran :Pertanian Persekutuan (Fama) bersama peniaga Industri Kecil Sederhana (IKS) anjuran Fama Daerah Yan/Pendang dan Nazrina Beauty yang berlangsung selama sebulan di pekarangan tempat letak kereta Kompleks Pasar Tani Guar Chempedak, berakhir dengan meriah.

Ekspo berkenaan telah menarik orang ramai untuk memeriahkan Pasar Tani Guar Cempedak sekali gus mempromosikan Pasar Tani berkenaan yang sebelum ini kurang mendapat sambutan.

Penyelia Pasar Tani Guar Chempedak, Muhamad Zaidi Hussain berkata, program berkenaan berjaya mencapai sasarannya walaupun terpaksa bersaing dengan beberapa program seumpama itu di sekitar kawasan berhampiran kerana ia mempunyai ‘auranya’ yang tersendiri.

“Di samping pengunjung dapat membeli produk di ekspo berkenaan, pengunjung juga dapat membeli barangan keperluan harian dengan harga borong seperti ikan, ayam, sayur di Kompleks Pasar Tani Guar Chempedak ini.

“Tujuan ekspo ini diadakan adalah lebih kepada mempromosi Pasar Tani Guar Chempedak sebagai Pasar Tani Pilihan di daerah ini kepada orang ramai di luar sana,” katanya.

Menurutnya, berbalik kepada acara penutupan ekspo berkenaan, pelbagai acara menarik telah diadakan antaranya pertandingan akhir Karaoke Bintang Pasar Tani Guar Chempedak, penyampaian sijil penghargaan kepada semua yang terlibat dalam ekspo itu dan Auto Show dari Zone Auto Car Gurun yang melibatkan hampir 30 kenderaan mempamerkan kreativiti masing-masing dalam penjagaan kenderaan.

Sementara itu, Pengurus Nazrina Beauty, Sharifah Mat Yusuf berkata, Nazrina Beauty akan terus menganjurkan lagi ekspo sebegini pada masa terdekat.

“Saya mengucapkan terima kasih kepada pihak pengurusan Kompleks Pasar Tani Guar Chempedak atas sokongan yang tidak berbelah bahagi sepanjang ekspo ini berlangsung.

“Semoga kerjasama sedia terjalin ini dapat dieratkan dalam perancangan program akan datang,” katanya.

Salah seorang peserta peniaga Pasar Tani Guar Chempedak, Abu Kassim A Rahman berkata, dengan adanya ekspo seperti ini secara tidak langsung gerai jualannya turut menjadi terkenal.

“Jualan di gerai saya turut meningkat sejak adanya ekspo kerana sebelum ini orang luar tidak mengetahui bahawa di dalam kompleks ini ada gerai makanan yang beroperasi sehingga jam 12 malam setiap hari. Bagi saya secara peribadi, ini satu perkembangan yang bagus,” katanya.

Dr M: Ada yang berbohong tentang pasir 'silika'


Tun Dr Mahathir Mohamad sentiasa sensitif apabila membabitkan isu pasir Malaysia dibawa ke Singapura.

Dalam catatan terbaru dalam blognya, mantan perdana menteri itu mengulas kenyataan Menteri Kerja Raya, Datuk Shaziman Abu Mansor bahawa 500 lori mengangkut pasir dari Johor ke Singapura setiap hari.

Bagaimanapun, Dr Mahathir berkata seorang rakannya memberitahu bahawa jumlah sebenarnya ialah 700 lori pasir.

Dan menurut Dr Mahathir lagi, rakannya itu memberitahu, ianya adalah pasir salika yang digunakan untuk menghasilkan mikrocip.

"Singapura memerlukannya untuk membuat mikrocip," jelasnya.

Dan dalam nada yang sinis, Dr Mahathir menambah: "Saya tidak tahu beberapa banyak pasir yang digunakan untuk membuat mikrocip itu. Mesti banyak sekiranya mereka perlukan 700 lori pasir sehari."

Katanya, menjual bahan mentah tidak banyak pulangannya dan oleh itu adalah lebih baik ditambah nilainya dengan memproses bahan mentah itu.

"Ia tidaklah begitu sukar untuk menghasilkan silika dari pasir silika. Kilang kaca melakukannya (saya rasa) sepanjang masa. Dan kita ada kilang kaca di Malaysia.

"Mengapa tidak hasilkan wafer silicon dan menjualnya kepada Singapura," soalnya.

"I rasa ada orang yang tidak bercakap benar," tambahnya.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Powered by Blogger.

Search

Swedish Greys - a WordPress theme from Nordic Themepark. Converted by LiteThemes.com.