Kawan Makan Kawan, Benarkah Ada Unsur Khianat Kematian Pegawai Kanan Kastam

Beberapa orang rakan Allahyarham Ahmad Sarbani Mohamed yang ditemui hari ini mengesyaki berlakunya unsur khianat dalam kes kematian pegawai kanan Jabatan Kastam Diraja Malaysia (JKDM) itu.

NONESalah seorang rakannya sekerja Allahyarham, yang enggan dinamakan, berkata Ahmad Sarbani berdepan dengan tuduhan menerima rasuah.

Namun, beliau menjelaskan bahawa Allahyarham merupakan pegawai yang "paling bersih" dan paling disukai di kalangan kakitangan beliau di pejabat JKDM Selangor itu.

Katanya, kakitangan berkenaan mengetahui siapakah yang sebenarnya menerima rasuah dan Allahyarham setentunya tidak berbuat demikian.

NONESumber berkenaan turut mendakwa, Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) telah memaksa Allahyarham supaya mengakui dakwaan berkenaan.

SPRM turut mengugut untuk memenjarakan pegawai kastam berkenaan sekiranya tidak mengakui dakwaan tersebut, dakwa sumber itu lagi

Jom Kenali Calon Termuda PAS Di DUN Beting Maro Disambut Bagaikan Artis, Jejaka Kacak Dan Seorang Lawyer...

Politik Sarawak mungkin sedikit berbeza; tindakan PAS meletakkan calon muda di sebuah DUN yang ditandinginya menyebabkan Abang Ahmad Kerdee Abang Masagus - peguam berusia 32 tahun - disambut seperti artis.

Ditambah lagi dengan kempen agresif jentera parti itu daripada Kelantan dan Terengganu, Abang Ahmad malah dijulang beberapa kali oleh kira-kira 300 penyokongnya selepas tamat penamaan calon di Beting Maro, dalam parlimen Batang Lupar tengah hari tadi.

NONEBagaimanapun, sebagai calon termuda PAS yang diketengahkan kali ini, Abang Ahmad menjadi perhatian kamera banyak pihak, terutamanya pengundi yang ditemuinya di sekitar pasar Pusa dan kedai makan sekitar pekan kecil itu.

Beliau juga dipanggil "handsome boy" (jejaka kacak) oleh golongan wanita di situ yang dilihat cuba mengusiknya.

"Hansome-nya, muda lagi," kedengaran bisik wanita Melayu sekitar umur 40-an sesama mereka.

Bagaimanapun, diajukan perkara itu oleh pemberita, Abang Mat nampaknya tidak rasa terganggu dan secara bergurau berkata:

"Saya pergi rumah panjang, ada yang beritahu, habis poster saya dicabut, letak (tampal) di almari rumah."

NONEBeliau malah menjawab, menjadi lumrah manusia sukakan kecantikan.

"Apabila muka cantik orang pun terpikat," katanya berseloroh sambil disambut gelak ketawa pengunjung di sebuah kedai makan.

Abang Mat yang hadir ke pusat penamaan dengan berbaju putih dan songkok hitam bagaimanapun mengakui beliau sudah berkahwin dan sudah mempunyai dua orang anak.

Dalam pilihan raya umum lalu PAS mengetahkan calon daripada kalangan ustaz Alem Din yang akhirnya tewas di tangan calon BN Bolhassan @ Ahmad Di dengan majoriti 895 undi. Kawasan Melayu/Melanau itu mempunyai keseluruhan 4,742 pengundi.

Pasai Apa La Banyak Sangat Orang Cemburui Kat MB Kedah Nie? Kegemparan Habat Berlaku Di Kedah Sekarang Nie....


ALOR SETAR – Sehingga penutupan akaun 31 Disember 2010, jumlah Simpanan Tetap Kerajaan Negeri adalah berjumlah RM268 juta.

Menteri Besar Kedah, YAB Dato’ Seri Ustaz Azizan berkata, berdasarkan Penyata Kewangan Kerajaan Negeri, jumlah ini adalah merupakan jumlah yang tertinggi sejak tahun 1998.

“Jumlah Simpanan Tetap Kerajaan Negeri bagi tahun 1998 adalah RM12 juta. Manakala tahun 1999 tiada simpanan tetap direkodkan dalam Penyata Kewangan Kerajaan Negeri,” ujar beliau.

Maklumat ini dijelaskan kepada pertanyaan bertulis yang dikemukan oleh ADUN Pedu, YB Dato’ Seri Mahawangsa Dato’ Seri DiRaja Mahdzir Khalid yang ingin mengetahui jumlah Simpanan Tetap Kerajaan Negeri.

Beliau turut bertanyakan mengenai hutang kerajaan negeri kepada Kulim Hi-Tech Park (KHTP), syarikat air Teleworks Sdn Bhd, Syarikat Air Utara Indah dan Syarikat Air Darul Aman (SADA).

“Jumlah yang patut dilangsaikan kepada KHTP adalah RM40 juta dan Teleworks RM42 juta.

“Tiada hutang yang perlu dilangsaikan kepada Syarikat Air Utara Indah. Manakala SADA masih terhutang kepada kerajaan negeri sebanyak RM12.8 juta setelah diambil kira bayaran yang didahulukan oleh kerajaan negeri bagi bayaran pukal untuk Januari hingga April 2010,” jelas beliau.

Setelah ditolak kesemua hutang-hutang di atas, baki Simpanan Tetap Kerajaan Negeri adalah sebanyak RM186 juta.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Powered by Blogger.

Search