Malaysia Di Tempat 131 daripada 175 Negara Laporan Indeks Kebebasan Media - Kawalan Ketat Atas Media Cetak dan Elektronik

Pengasas bersama ensiklopedia online - Wikipedia yang dalam lawatan ke Malaysia berkata negara ini mesti menyingkirkan penapisan yang membantutkan pertumbuhan ekonomi, lapor AFP.

Menurut Jimmy Wales, penapisan adalah tidak produktif bagi Malaysia yang berada pada senarai 131 daripada 175 negara dalam laporan indeks kebebasan media yang dikeluarkan oleh Wartawan Tanpa Sempadan pada 2009. Ini kerana Malaysia mengenakan kawalan ketat yang dikenakan ke atas media cetak dan elektronik.

"Ini adalah negara yang mempunyai rekod campuran...masih ada penapisan di negara ini dan saya berfikir kita mula melihat bahawa ia tidak lagi mempunyai stategi efektif apabila kita memikirkan pertumbuhan ekonomi,” katanya.

"Apabila anda berkata untuk memastikan orang ramai mempunyai maklumat yang mereka perlukan bagi membuat keputusan yang betul dalam kehidupan mereka , adalah penting bagi memastikan pengaliran maklumat terbuka,” katanya pada persidangan kewangan.

Penerjun Warga Australia Maut Terhempas Di Ketinggian 165 Meter - Terjunan Di Menara Alor Setar

ANGGOTA Polis dan Jabatan Pertahanan Awam Malaysia (JPAM) mengangkat mayat penerjun wanita warga Australia, Tantikey Lie Marion, 42, yang maut ketika membuat latihan terjunan di Menara Alor Setar, hari ini. - Foto Syaharim Abidin

ALOR SETAR: Seorang penerjun wanita warga Australia maut selepas jatuh terhempas apabila payung terjun yang digunakan ketika menjalani latihan `base jump' di Menara Alor Setar di sini gagal berfungsi, petang tadi.

Ketika kejadian pada kira-kira jam 4.20 petang itu, mangsa yang berusia 42 tahun sedang menjalani latihan bersama beberapa lagi penerjun `base jump' sebagai persiapan untuk menyertai pertandingan Terjun Antarabangsa Malaysia Menara KL tidak lama lagi.
Mangsa, Tantiekey Lie Marion mati di tempat kejadian kerana cedera parah di kepala dan badan akibat terhempas di atas simen dari ketinggian kira-kira 165 meter.
Mayatnya dihantar ke Jabatan Forensik Hospital Sultanah Bahiyah (HSB) di sini, untuk dibedah siasat.

Prof Madya Mohd Agus : Kekecohan Mesyuarat PKR Kerana Demokrasi Parti Belum Matang

agus2Oleh Muda Mohd Noor

PETALING JAYA: Seorang penganalisa politik tempatan berkata, kekecohan yang berlaku dalam mesyuarat pemilihan PKR menunjukkan ahli parti tidak mempunyai disiplin memilih pemimpin.

Prof Madya Mohd Agus Yusof dari Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM) berkata, ia sekaligus memperlihatkan prinsip demokrasi di kalangan ahli belum matang.

"Kalau kekecohan disebabkan kekalahan dan tidak dapat menerimanya persepsi tidak elok akan muncul di kalangan parti lain.

"Tetapi kalau bantahan itu ada asas, maka parti perlu mengatasi dan menanganinya secara berhemah supaya keyakinan ahli dan penyokong kepada parti kekal," katanya ketika dihubungi hari ini.

Beliau berkata demikian sebagai mengulas beberapa kekecohan yang berlaku dalam mesyuarat cabang PKR.

Antara yang paling kecoh ialah cabang Kota Raja, Selangor di mana beberapa individu telah membuat laporan polis.

Mohd Agus juga mengulas mengenai tindakan ahli Parlimen Lembah Pantai, Nurul Izzah Anwar bertanding jawatan naib presiden PKR November ini.

Menurutnya, tidak ada sebarang kesalahan walaupun ayahnya, Datuk Seri Anwar Ibrahim merupakan ketua umum PKR manakala emaknya, Datin Seri Dr Wan Azizah Ismail adalah presiden PKR.

"Bukan Anwar dan Dr Wan Azizah yang memilih, tetapi ahli parti, Jika ahli parti mahu Nurul Izzah menjadfi naib presiden PKR tidak ada salahnya.

"Begitu juga dalam isu Khairy Jamaluddin, Datuk Mukhriz Mahathir, Datuk Seri Hishammuddin Hussein dan Datuk Seri Mohd Najib Tun Razak.

"Jangan kata ada nepotime tetapi kena ingat mereka semua berjaya kerana dipilih dan bukannya dilantik.

"Itu semua tidak perlu menjadi isu, kena terima semangat majoriti" katanya

Terjemahan Ucapan Presiden Iran - Ahmadinejad di PBB pada 23 Okt. 2010

Berikut adalah hasil terjemahan dari teks Arab Ucapan Ahmadinejad, Presiden Iran di PBB pada 23 Oktober 2010 yang lalu ke Bahasa Melayu yang diterjemah oleh Ustaz Mohd Yusof Awang, EXCO Dewan Pemuda PAS Kedah.

Terima kasih Ustaz: Masih ada sebahagian lagi yang belum diterjemah bacalah sepenuhnya Siri 1 ini.DENGAN NAMA ALLAH YANG MAHA PEMURAH LAGI MAHA PENGASIHANI

Selawat dan Salam ke atas Junjungan, Penghulu dan Nabi kami MUHAMMAD SERTA KELUARGA DAN SAHABAT YANG TERPILIH disamping Para Anbiyak dan Para Rasul

"YA ALLAH, PERCEPATKANLAH KEMENANGAN BAGI PENOLONG AGAMAMU DAN JADIKANLAH KAMI GOLONGAN YG TERBAIK, PENOLONG AGAMAMU SERTA SEBAIK-BAIK SAKSI

Pengerusi dan seluruh rakan-rakan anggota,

Bersyukur kepada Allah yang Maha Berkuasa yang memberikan saya peluang untuk keberapa kalinya bagi menghadiri perhimpunan yang bertaraf dunia ini. Saya memulakan permulaan saya dengan PENGHORMATAN terhadap roh-roh mangsa banjir besar yang mutaakhir di Pakistan dan saya menyeru agar marilah kita sama-sama menghulurkan bantuan yang sudah menjadi kewajipan kita sebagai manusia yang bermaruah.

Pernah saya berucap beberapa tahun yang lepas mengenai harapan, krisis yang dihadapi oleh masyarakat dunia disamping keamanan, kemuliaan insani, ekonomi serta suasana bagi merealisasikan perdamaian dan keadilan sejagat .

Hari ini Sistem Kapitalis dan Sistem Pentadbiran yang sudah pun dimakan arus zaman sudah lemah dan tidak berdaya untuk menyahut kehendak-kehendak masyarakat Dunia. Melalui tinjauan terhadap kegagalan ini saya ingin mengemukakan ciri-ciri Sistem FUTURE ..MUSTAQBAL..AKAN DATANG yang diingini dunia !!!!

Semua yang berada di dalam dewan ini mengetahui bahawa seluruh para anbiyak dipertanggungjawabkan agar menyeru manusia supaya menyembah Allah yang Esa, mengeratkan hubungan kasih sayang dan memperkenalkan kepada manusia jalan sebenar menuju kebahagiaan...dalam masa yang sama mengajak manusia agar berfikir dan mendalami ilmu agar mereka mengenali hakikat sebenar serta menjauhkan SYIRIK.

Semua dakwah para Anbiyak adalah sama. Setiap nabi memperkuatkan perjuangan nabi sebelumnya, memberi khabar gembira dengan kedatangan nabi yang akan datang dan menyampaikan Islam secara keseluruhan sesuai dengan kemampuan manusia. Ini berterusan sehinggalah datangnya Muhammad saw. Nabi Akhir Zaman yang dianggap PENYEMPURNA RISALAH namun disebalik itu kami mendapati golongan DIKTATOR DAN MADDIYYAH tercegat di hadapan menghalang dakwah yang mulia ini berwajahkan NAMRUZ berhadapan dengan IBRAHIM..berwajahkan FIRAUN berhadapan MUSA dan MATERIALISTIK berhadapan ISA dan MUHAMMAD saw. !!!..begitulah kurun ini yang menyaksikan BARAT yang RAKUS dengan kekejaman dan kezaliman, sedangkan di kurun pertengahan telah muncul mereka yang berada di barat agar berpegang dan iltizam dengan ISLAM yang penuh dengan nilai-nilai murni serta akhlak insani dan lebih dari itu mereka sanggup berhadapan jahiliyyah semasa dengan penuh keilmuan dan akal yang waras

Terputusnya manusia dengan wahyu langit bermakna terputusnya manusia dengan rohnya sendiri. Manusia sememangnya sesuai untuk menggapai hakikat alam, menyerlahkan kebenaran, keadilan, kesempurnaan, kebahagiaan dan lebih dari itu amat sesuai menjadi khalifah di atas mukabumi. Malangnya manusia mengatasi kemampuannya dengan hanya sekadar menumpukan kepada alam kebendaan, kerja, perut dan naluri peribadi maka sebab itulah nafsu manusia sudah mengatasi keaslian hakikat dirinya !!!

Individu dan masyarakat sentiasa bertelagah dan kebahagiaan mereka hanyalah seumpama barang gadaian. Pertelagahan lebih terserlah berbanding pembangunan insan kerana ingin mengekalkan kuasa. MANUSIA MENYEMBAH KAPITALIS DAN BUKANNYA ALLAH MAHA ESA YANG MENJADI LAMBANG PERPADUAN DAN KASIH SAYANG. Justeru itu terbukalah pintu kehambaan sesama manusia, penjajahan sehinggakan banyak negara di dunia terpaksa mengemis kepada negara Barat dan kesempatan ini digunakan oleh Barat untuk memperhambakan jutaan manusia, meruntuhkan institusi kekeluargaan sehingga kekayaan bumi, hak asasi dan intelektual bangsa terhidang untuk diragut, diperangi, diceroboh dan dirampas dan penghapusan etnik yg menghinakan.

Namun kehidupan mereka kembali mulia dan bersinar setelah penjajah yang rakus itu berambus dari bumi mereka dan kemerdekaan mereka diiktiraf.

Di awal kurun yang lalu terdapat slogan-slogan yang cantik dan sedap didengar seperti BEBAS, HAK ASASI MANUSIA, DEMOKRASI sebagai pengharapan dan ubat yang mengubati bangsa luka-luka parah yang lalu, namun sekarang lenyap pengharapan itu dengan berlakunya tragedi-tragedi lebih dahsyat dari apa yang pernah dirakamkan sejarah perang dunia kedua dahulu seperti penjajahan Palestin, perang Korea, perang Vietnam, perang Iran Iraq, perang di Afghanistan dan peperangan di Afrika.. bunuh..dera..keganasan..dadah..kefaqiran..aparthied perbezaan warna kulit.. rampasan kuasa dan jangan lupa kerajaa
n diktator Amerika Selatan yang bertulang belakangkan Barat melariskan jenayah..menodai genjatan senjata..berleluasa penggunaan senjata nuklear dan kimia menyebabkan dunia lebih terdedah kepada bahaya.. Ya! ianya tidak mengapa.. asalkan kuasa Barat dapat mencapai matlamat mereka!!!.

Rakan-rakan anggota,

Terbaru kita menyaksikan perbuatan yang cukup BIADAB serta tidak bersifat dan berwajahkan manusia tatkala dibiarkan PEMBAKARAN TERHADAP ALQURAN.. kitab langit yang merupakan mukjizat yang kekal bagi NABI ISLAM, dialah yang menyeru manusia ke arah penyembahan Allah yang Esa, tegakkan keadilan, eratkan kasih sayang, makmurkan bumi, berfikir dan berakal, membela mereka yang dizalimi serta memerangi kezaliman. AlQuran menghidangkan cerita-cerita baik NABI-NABI ALLAH seperti Nuh, Ibrahim, Ishak, Yusof, Musa dan Isa Alaihimussalam menyampaikan RISALAH DENGAN PENUH AMANAH.. adakah mereka membakar agar terbakar segala kebenaran ???

SESUNGGUHNYA KEBENARAN TIDAK AKAN MUNGKIN DIBAKAR DAN ALQURAN TETAP AKAN KEKAL ABADI kerana ia adalah kalam ALLAH YANG KEKAL ABADI !!!

Perbuatan ini hanyalah lebih menambahkan jurang kebencian antara penduduk dunia dan inilah 'PERBUATAN SYAITAN' yang mesti ditumpukan perhatian agar kita tidak sama terjebak. Saya mewakili rakyat Iran menghulurkan penghormatan terhadap kesemua kitab-kitab SAMAWI langit dan beriman dengannya.. lagi-lagilah AlQuran..kitab yang suci yang cukup kami agungi.

Bersambung....

Semoga diberi kesihatan yang baik dan sentiasa dalam rahmat Allah untuk meneruskan terjemahan. Doa dari Abang Aris Untuk Ustaz Yusof.

Diambil dari bolg Pak Teh - Terima Kasih

"NGO Itu" Boleh Uji Kekuatan Di Galas - Terbuka Untuk Semua : PRK Galas

JENAZAH Adun Galas, Che Hashim Sulaima telah selamat dikebumikan di tanah perkuburan kampung kelahirannya di kampung Kerinting, Gua Musang lewat tengah malam tadi. Berakhirlah riyawat hidup seorang hamba Allah. Berakhir juga liku-liku perjuangan beliau atas muka bumi ini. Semoga Allah memberi kerahmatan kepada rohnya. Juga didoakan Allah memberi kekuatan iman kepada keluarganya dan penyokong partinya menghadapi takdir yang sudah ditentukan itu.

Kini kerusi Galas sudah terbuka untuk dipenuhi. Speaker Dun Kelantan akan memaklumkan kepada Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) mengenai kekosongan itu. SPR pula akan bermesyuarat menentukan pilihan raya baru dalam tempoh 60 hari.

Sudah pasti Pas akan mempertahankan kerusi berkenaan. Dan sudah tentu juga BN akan meletakkan calonnya. Musuh tradisi itu akan bertarung sekali lagi. Diharapkan semoga perjalanan pilihan raya itu nanti berjalan dalam keadaan dan suasana penuh tertib. Tolonglah...

Di sini apa yang hendak disentuh, ekoran kekosongan kerusi itu ia juga memberi peluang kepada sebuah NGO yang kini sedang mempersiapkan diri untuk menjadi parti politik. Kononnya NGO itu kini mendapat sambutan kalangan Melayu. Keahliannya sudah sampai puluhan ribu. Ia juga mendakwa memperjuangkan Melayu. Walaupun kebanyakan ahlinya terdiri ahli Umno dan bekasannya, tetapi mereka sudah tidak mempercayai kepada Umno.

NGO ini mendakwa perjuangan mereka hendak membela Melayu. Dalam masa sama mengutuk perjuangan Pas dan PKR. Kononnya kedua parti itu tidak mempertahankan Melayu malahan mengkhianati perjuangan orang Melayu.

Nah sekarang ini dengan kekosongan kerusi Galas moleklah kalau NGO itu mencuba sejauh mana kekuatan mereka. Mereka boleh menguji apakah mereka diterima atau pun tidak. Orang ramai mahu tengok sejauh mana kekuatan mereka apakah suaranya sama lantang dengan suara yang dilaungkan.

NGO itu boleh letak calon mereka kalau benar mereka berani dan mendapat sokongan. Kalaupun mereka tidak dapat bertanding atas lambang NGO berkenaan kerana ianya masih belum didaftar sebagai parti politik, mereka boleh guna apa-apa lambang yang dibenarkan SPR. Mereka boleh guna lambang payung ataupun harimau ataupun beruk ekor pendek.

Begitu juga kalau mereka tidak ada calon kerana tidak ramai ahli NGO itu di Gua Musang, mereka boleh pinjaman mana-mana ahli Umno atau sesiapa yang mendaftar sebagai pengundi dalam Dun Galas. Rasanya tidak ada masalah untuk NGO berkenaan mendapatkan calon. Keluar sedikit wang tentu ramai yang kepingin menjadi calon. Orang Asli juga boleh dipinjam oleh NGO itu untuk menjadi calonnya. Lagipun perjuangan mereka untuk memperkasakan kaum peribumi. Orang Asli juga merupakan peribumi negara ini.

Sekiranya dalam pilihan raya ini NGO itu 'mengelip' dengan menyokong BN nampaklah ianya hipokrit. Nampak sangat ia penipu. Dan nampak sangat kemarahan kepada Umno kini adalah sadiwara sahaja. Kita mahu tengok apakah NGO berkenaan berani ataupun akan menjadi hidung tidak mancung pipi pula tersorong-sorong akan menyokong calon BN.

Semasa berucap di stesen kereta api dua tiga hari lalu pemimpin NGO itu mendakwa mereka juga mendapat sokongan dari Cina dan India dan semua kaum. (Anih juga kalau Cina dan India di Kelantan kalau boleh bersetuju dengan perjuangan rasis NGO berkenaan). Tidak mengapa, kita terima ianya sebagai benar. Kalau begitu NGO berkenaan tidak perlu gerun untuk meletak calon di Galas. Cina, India dan Orang Asli di sana akan menyokong mereka.

Taburan pengundi di Galas boleh dianggap sebagai terbuka dan tidak begitu berpihak kepada mana-mana kaum. Ia bukan monopoli Melayu sepenuhnya. Daripada 10,330 pengundi yang berdaftar pada tahun 2008 orang Melayu mewakili sebanyak 65.81%, China 22.03%, India 1.81% dan lain-lain 10.32%. Kedudukan ini masih terbuka.

Kalau NGO itu merasakan orang bukan Melayu juga menyokong mereka, mereka tidak perlu takut untuk turut sama bertanding di Galas. Galas akan menjadi petanda sejauh manakah NGO itu diterima rakyat. Sebaliknya kalau NGO itu tidak berani meletakkan calon maka jelas suara lantang yang dikeluarkan oleh pemimpin NGO berkenaan tidak ubah seperti suara dalam tempayan budu sahaja, di mana talunnya lebih kuasa suara sebenarnya!

Sama-sama kita memerhati tindak tanduk dan hipokrasi NGO berkenaan dalam pilihan raya kecil Galas nanti.

MSO- [wm.kl. 7:20 am 28/09/10]

LEGASI NOUVELLES VISAGES AKAN DITERUSKAN... Rita

LEGASI NOUVELLES VISAGES AKAN DITERUSKAN... Anak sulung jutawan kosmetik Allahyarham Datuk Sosilawati Lawiya Erni Dekritawati Yuliana Bukhari tenang menjawab soalan juruhebah Radio24 BERNAMA menerusi program 'Kerusi Panas' di Wisma Bernama di sini, Isnin. - M. Azhar Arif


KUALA LUMPUR: Anak sulung Allahyarham Datuk Sosilawati Lawiya iaitu Erni Dekritawati Yuliana Bukhari kecewa dengan sikap segelintir media yang membuat pelbagai andaian berkaitan tragedi pembunuhan ibunya termasuk pendedahan nilai aset syarikat kepada umum.

Dia yang lebih dikenali sebagai Rita berkata ada di antara spekulasi yang dibuat membuatkan dia berasa tidak selesa kerana bukan daripada sumber polis sebaliknya pihak lain.

“Saya telah memberitahu sesetengah media yang berjumpa saya secara individu. Apa yang nak mahu dikeluarkan mestilah rujuk dengan pihak polis untuk dapatkan fakta yang betul, bukan buat cerita atau dapatkan cerita dari pihak yang mereka-reka cerita,” katanya yang muncul sebagai tetamu eksklusif program ‘Kerusi Panas’ terbitan BERNAMA Radio24, di sini pada Isnin.

Rita mendakwa, terdapat juga laporan yang disifatkan tidak sesuai untuk dihebahkan kepada umum kerana sebab-sebab tertentu.

“Spekulasi yang saya maksudkan ialah spekulasi yang tak sesuai. Contohnya memberitahu latar belakang syarikat dan aset-aset yang dimiliki keluarga kami.

“Saya sendiri tak tahu tentang aset-aset syarikat, dan saya sendiri belum dapatkan pengesahan tentangnya.

“Bila membaca tentang berita itu saya rasa terkejut dan kecewa. Perlukah dalam keadaan sebegini perkara ini disiarkan,” tegasnya.

Menurut anak jutawan kosmetik itu, media tidak sepatutnya mendedahkan tentang keluarga dan perkara seperti itu kepada masyarakat di luar sana kerana bimbang sedikit-sebanyak akan menggugat keselamatan mereka.

Menafikan dakwaan beliau enggan bekerjasama dengan pihak media, Rita meminta pihak media supaya menjadikan polis sebagai rujukan.

“Setiap apa yang ingin dikeluarkan mestilah dirujuk dengan pihak polis terlebih dahulu. Itulah tempat rujukan terbaik daripada mendapat maklumat daripada sumber lain. Polis lebih arif tentang kes-kes ini,” katanya.

Mengulas keengganannya bertemu atau bekerjasama dengan pihak media terutama dalam tempoh dua minggu selepas laporan pembunuhan jutawan itu menjadi punca tersiarnya pelbagai spekulasi dan berita sensasi, Rita menolak dakwaan tersebut dengan alasan tersendiri.

“Bukan saya tak mahu kongsi maklumat, cuma saya tak mahu ganggu siasatan polis,” jelas beliau yang kini bergelar Pengarah Urusan Nouvelle Visage itu.

Dalam pada itu, dia turut menjawab soalan-soalan ‘nakal’ tentang diri beliau yang dikatakan tidak mempamerkan kesedihan di khalayak ramai sejak kematian ibunya.
Gadi berusia 25 tahun itu menjelaskan, dia dan adik-adiknya tidak perlu menunjukkan kesedihan mereka sebaliknya reda serta tenang menerima ujian tersebut.
“Kami sedang menerima kenyataan ini. Bukannya kami tak sedih, tetapi hidup perlu diteruskan dan kami perlu pandang ke hadapan.

“Saya juga tak perlu menangis dan perlu kuat. Saya perlu tunjukkan ketabahan dan sifat kental untuk meneruskan legasi ibu,” kata kakak kepada enam beradik itu.
Rita juga tidak menafikan yang beliau akan bertindak sebagai jurucakap bagi pihak keluarganya selepas ini.

“Saya tak bersendirian, saya masih ada sokongan adik-beradik yang lain. Begitu juga sokongan staf-staf syarikat walaupun mereka tak menonjol.

“Sebagai kakak sulung, biarlah apa yang keluar itu datangnya dari mulut saya sendiri dan biarlah saya yang bercakap bagi pihak keluarga,” katanya.

Ditanya mengenai tindakan yang akan diambil kepada pihak media sekiranya berterusan melaporkan kisah-kisah yang tidak sepatutnya didedahkan kepada umum beliau berkata:
“ Saya akan minta nasihat peguam saya. Tapi saya minta sangat-sangat supaya jangan membuka privasi yang kami ada.

“Bukannya kami tak nak bercerita. Cuma tak mahu ganggu siasatan. Apa yg kami cakap mungkin akan jadi akibat pada masa akan datang.

Dia berharap wartawan memahami keadaannya sekarang bagi mengelakkan tindakan undang-undang diambil jika keadaan masih berterusan.

Dalam temuramah kira-kira satu jam bersama hos Azlan Idris itu, Rita turut mengucapkan terima kasih kepada rakyat Malaysia yang tidak putus-putus memberi sokongan kepada beliau sekeluarga sejak pemergian arwah ibunya.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Powered by Blogger.

Search

Swedish Greys - a WordPress theme from Nordic Themepark. Converted by LiteThemes.com.