Mungkin Pilihan raya mengejut di Perak - September


Menjadi persoalan mengapa Timbalan Pengerusi Barisan Nasional (BN) Perak, Datuk Seri Ahmad Husni Hanadzlah hari ini menafikan desas-desus bahawa satu pilihan raya negeri mengejut akan diadakan di Perak menjelang September ini.

Beliau berkata, parti komponen BN di Perak juga tidak menerima sebarang arahan untuk mengemukakan senarai calon parti masing-masing sebagai persediaan menghadapi pilihan raya mengejut itu.

Ahmad Husni berkata, selaku Bendahari BN dan UMNO serta memegang jawatan Timbalan Pengerusi UMNO Perak, beliau pastinya telah mempunyai maklumat jika benar satu pilihan raya mengejut akan diadakan di Perak.

"BN Pusat bermesyuarat kira-kira dua minggu lepas, UMNO Pusat bermesyuarat pada minggu lepas dan BN Perak juga telah bermesyuarat baru-baru ini, tidak ada dibincangkan langsung mengenai soal pilihan raya mengejut.

"Sebaliknya mesyuarat berkenaan hanya mengingatkan bahawa semua parti komponen BN perlu bersedia menghadapi pilihan raya umum akan datang bagi memastikan kerajaan BN mendapat mandat besar bagi terus mentadbir negara,” katanya kepada pemberita selepas Majlis Bersama Pemimpin di Dewan Merdeka di sini hari ini sempena lawatan kerja beliau ke Parlimen Tapah.

Desas-desas pilihan raya mengejut di Perak timbul selepas seorang Timbalan Presiden sebuah parti komponen BN dikatakan menyerahkan senarai nama calon daripada parti itu kepada Menteri Besar Perak, Datuk Seri Dr. Zambry Abdul Kadir dalam satu perjumpaan tertutup di kediaman rasmi Menteri Besar pada petang semalam.

Sumber daripada parti komponen BN itu turut mendakwa bahawa pilihan raya mengejut berkenaan akan berlangsung pada September ini mengikut perancangan awal Zambry.

Oleh itu, kita tunggu dan lihat perkembangannya. Apa yang digembar-gemburkan bahawa pilihanraya bakal diadakan. Tarikhnya adalah bergantung kepada Zambry dan dengan perkenan DS Najib.

Isu Royalti Minyak Dibawa ke Sidang DUN Esok
KOTA BAHARU 28 Feb. - Satu usul berhubung isu tuntutan royalti minyak mungkin dikemukakan pada persidangan Dewan Undangan Negeri Kelantan esok bagi membawa isu tuntutan itu ke mahkamah, kata Pengerusi Jawatankuasa Tuntutan Royalti Petroleum Kelantan, Datuk Husam Musa.

"Saya tidak tahu apa yang akan ADUN bincangkan esok. Mungkin mereka akan membawa satu usul mengenai itu. Ini akan menguatkan lagi langkah kerajaan negeri untuk membawa isu itu ke mahkamah kerana ia mendapat mandat daripada DUN negeri,” katanya kepada pemberita selepas mesyuarat Exco di sini hari ini.

Hari ini kerajaan negeri menjemput semua ADUN termasuk ADUN Barisan Nasional (BN) untuk mendengar taklimat berhubung royalti minyak Kelantan yang diberikan oleh bekas Ketua Hakim Negara, Tun Salleh Abas dan bekas Ketua Jabatan Undang-Undang Petronas Nik Saghir Mohd Noor.

Husam yang juga Exco Kanan kerajaan Negeri Kelantan berkata, melalui taklimat itu, beliau berharap kesemua ADUN mendapat penjelasan lebih nyata dan membincangkan isu tuntutan royalti minyak Kelantan pada sidang dewan.

Beliau berkata, kerajaan negeri perlu mendapatkan sokongan daripada DUN kerana sewaktu perjanjian antara Petronas dan kerajaan negeri pada 1975, perkara itu dibawa di dalam sidang DUN untuk dipersetujui bahawa lima peratus hasil keuntungan minyak di Kelantan diberikan kepada negeri dan lima peratus lagi diberikan kepada pusat. - Bernama

EXCO- Klinik 1Malaysia Agenda UMNO : Operasi Haram


ALOR SETAR - Klinik 1Malaysia didakwa beroperasi secara haram kerana tidak menepati kriteria yang ditetapkan oleh Kementerian Kesihatan, terutama dari aspek pentadbiran.

Exco Kesihatan, Badan-Badan Bukan Kerajaan (NGO) dan Pembangunan Insan negeri, Dr Ismail Salleh berkata, untuk membuka dan menjalankan operasi klinik di negara ini, permohonan oleh doktor bertauliah yang mempunyai Sijil Amalan Tahunan (APC) sahaja yang diluluskan Kementerian Kesihatan.

“Ini bermakna hanya doktor yang memiliki APC sahaja yang boleh dan berhak membuka dan menjalankan operasi klinik. Namun kerajaan masih boleh membuka klinik 1Malaysia seperti yang ada sekarang, tanpa dikendalikan oleh doktor bertauliah tetapi pentadbirannya mestilah di bawah Pejabat Kesihatan Daerah (PKD),” katanya.

Dr Ismail yang juga Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Alor Mengkudu berkata, disebabkan kedua-dua kriteria itu tidak dipenuhi oleh Kementerian Kesihatan, ini menjadikan Klinik 1Malaysia adalah haram dari segi pentadbirannya.

“Saya berani mengatakan dari segi pentadbiran, Klinik 1Malaysia adalah haram dan tidak mengikut peraturan,” katanya.

Berikutan itu, katanya, tiada apa boleh dibanggakan dengan penubuhan Klinik 1Malaysia yang dilancarkan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak dan telah beroperasi di hampir setiap negeri.

“Apa yang nak dibanggakan jika hanya perlu membayar RM1 tetapi tidak dapat memberi perkhidmatan menyeluruh, terutama penyakit kronik yang memerlukan pembiayaan besar. Maknanya tidak juga dapat membantu golongan berpendapatan rendah. Oleh itu, tiada apa boleh dibanggakan dengan Klinik 1Malaysia yang menghabiskan peruntukan RM10 juta,” katanya.

Dr Ismail berkata, Klinik 1Malaysia hanyalah boneka Najib untuk menjuarai rakyat selain berperanan sebagai agenda politik.

Menurutnya, sebelum wujud Klinik 1Malaysia, telah lama wujud Klinik 1Alor Mengkudu yang rawatannya setaraf klinik swasta untuk penduduk setempat.

“Saya telah lama memberi khidmat perubatan terutama kepada warga DUN Alor Mengkudu. Setiap Khamis, Pusat Khidmat Wakil Rakyat Alor Mengkudu akan menjadi klinik 1Alor Mengkudu yang memberi rawatan sebagaimana di klinik swasta,” katanya.

Terdapat dua buah klinik 1Malaysia di Kedah, iaitu di Taman Kota Kenari, Kulim dan Bandar Puteri Jaya, Kuala Muda.

Karnival Pokok Sena: Malam Ni Malam Last

Malam ni.. jom pakat pi ramai di Kompleks PAS Pokok Sena.

Pinjaman Buku Teks Untuk Semua Pelajar Agama


SHAH ALAM 28 FEB: Semua pelajar sekolah rendah agama di Selangor baik dari keluarga miskin ataupun sebaliknya bakal menerima pinjaman buku teks mulai tahun 2011.

Demikian jaminan yang diberikan EXCO Pendidikan, Pendidikan Tinggi dan Pembangunan Modal Insan, Dr Halimah Ali.

Beliau bercakap ketika merasmikan Mesyuarat Agung Persatuan Ibu Bapa Dan Guru di Sekolah Rendah Agama Seksyen 3 Shah Alam pagi ini, yang dihadiri lebih 50 ibu bapa murid sekolah berkenaan.

“Buku-buku teks yang diperlukan sekolah-sekolah agama yang mengikuti program JAIS ini. Saya sudah minta 2010 tapi tak sempat, insya-Allah pada 2011 kita mahu mengurangkan beban bayaran oleh pihak ibu bapa," katanya.

Skim pinjaman buku teks ini mengutamakan mereka yang berpendapatan rendah iaitu bawah RM1500 tetapi jika peruntukan mencukupi, semua golongan akan menerima kemudahan itu.

“Kita mahu mengurangkan atau merakyatkan ekonomi Selangor. Dan ini salah satu caranya,” kata beliau.

Pada majlis itu juga berlangsung penyampaian penghargaan kepada bekas murid tahun 6 sekolah itu yang mendapat keputusan cemerlang pada peperiksaan sekolah rendah agama 2009.

Mesyuarat Agung itu adalah kali yang ke-12 diadakan bagi perbincangan dan usul dan cadangan serta pemilihan Ahli Jawatankuasa sesi 2010-2011.

*************************************************************


Ulasan: Kerajaan Negeri Kedah bila nak laksanakan pulak macam ni...
Sekolah Rendah Islam Darul Ulum pun tak dapat lagi Buku Teks untuk UPSR pun kalut.. PIBG dapat sediakan untuk 30 orang murid sahaja. Jenuh bergilir.
Jadi PIBG SRIDU mengalu-alukan sumbangan dari para dermawan. Anggaran jumlah yang diperlukan RM40 ribu ringgit. Hubungi 04-771 5639 / 013-591 3412 (Ustazah Surida: Setiausaha PIBG)

DENGAR CERAMAH: YB Dato' Sri Nizar Jamaludin

Ceramah Perdana YB Dato' Sri Nizar Jamaludin Bertempat Di Padang Majlis Daerah Machang,Kelantan.Pada 24/2/2010.
Antara Isu-isu yang di kupas Dato Sri Nizar ialah perancangan jahat UMNO sejak dari awal pemerintahan Pakatan rakyat di Perak sehingga membawa kepada Rampasan Kuasa oleh Zamry Abd Kadir.
Diselitkan juga kisah lucu bagaimana Zamry telah di buli oleh 3 orang ADUN yang di belinya sendiri.

Dengan Ehsan Blog http://ijoks2009.blogspot.com/
1


2


3


4


5

Contoh Resit SK Santan

Kedah Sejahtera: KHTP terus jadi pilihan pelaburKULIM – Kedah terus menjadi pilihan para pelabur untuk menanam modal dan mengembangkan perniagaan mereka. Baru-baru ini satu perjanjian di antara Taman Teknologi Tinggi Kulim (KHTP) dan LMA International N.V telah dimeterai.

Majlis menandatangani perjanjian telah diadakan di Pusat Perniagaan KHTP, antara Presiden KHTP, Haji Muhammad Sobri Osman dan Presiden LMA International N.V, Encik Trevor Swete.

Menurut Haji Muhammad Sobri Osman, KHTP kini telah menarik lebih daripada 21 pelabur. Perkembangan semasa menunjukkan semakin banyak syarikat multinasional termasuk dari Jepun, Amerika Syarikat, Jerman, Singapura dan Asia Barat menaruh keyakinan untuk melabur di KHTP.

Jelasnya lagi, pelaburan awal oleh syarikat LMA sebanyak RM35 million ini tidak akan disia-siakan oleh KHTP.

“Kerajaan negeri dan KHTP akan mempastikan mereka akan terus melabur tanpa ada rasa bimbang terhadap ekonomi di Negeri Kedah,” ujarnya.

Menurut Pengarah Urusan LMA International N.V, tujuan utama LMA melabur di Kedah ialah kerana tiada amalan rasuah, kestabilan politik, peluang perniagaan yang kukuh dan kemudahan infrasuktur yang memuaskan.

“Kedudukan Negeri Kedah yang berada di tempat kelima jumlah pelaburan yang terbanyak di Malaysia menyebabkan LMA berminat untuk melabur di sini,” katanya.

KHTP telah mengekalkan reputasi yang baik di peringkat antarabangsa sebagai satu taman teknologi terkemuka di dunia. Untuk tempoh fasa pertama daripada 1996 hingga 2008, KHTP telah berjaya menarik lebih daripada 21 pelabur yang terdiri daripada syarikat multinasional dan tempatan dengan jumlah pelaburan melebihi RM23 billion.

Oleh: NIK NURUL NADZIRAH NIK MD ZABARI

Dapat RM10 untuk pi dengar ceramah... DI Mana???
GUAR JERING 28 Feb - Melihat rakyat kurang memberi sambutan kepada program mereka, Umno terpaksa "merasuah" RM10 kepada setiap penduduk Guar Jering di Penanti, Pulau Pinang yang rela hadir ceramah anjuran parti itu bagi menggelakkan terus dimalu.

Apatah lagi ahli Umno di situ tidak mahu menjatuhkan air muka Pengerusi Perhubungan Umno Pulau Pinang, Datuk Seri Dr Zahid Hamidi yang hadir pada ceramah tersebut.

Ketika mendedahkan perkara ini Naib Presiden KEADILAN Azmin Ali berkata Umno terus mengumpan rakyat melalui amalan rasuah dan imbuhan material bagi mendapat belas kasihan serta perhatian semula rakyat.

"Umno rasuah RM10 kepada penduduk Guar Jering untuk tarik penduduk hadir majlis Umno yang diadakan pada hari yang PKR membuat ceramah tapi penduduk di sini tidak termakan pujuk rayu duit haram yangingin disampaikan.

"Halal haram Umno tidak peduli lagi, yang penting bagi mereka janji rakyat boleh dibeli supaya Umno boleh berangan-angan kembali merampas kembali kawasan mereka kalah," kata Azmin pada ceramah isu semasa dan menolak fitnah terhadap Datuk Seri Anwar Ibrahim di Guar Jering, Penanti bersama Timbalan Ketua Menteri I Pulau Pinang Mansor Othman semalam.

Tambah Azmin, Umno juga terus menipu rakyat dengan sengaja mereka cerita bahawa beberapa ahli Pakatan Rakyat telah keluar parti tetapi realiti menunjukkan keahlian Pakatan Rakyat terus meningkat menyebabkan Umno tergugat.

"Ditangan saya ada lebih daripada dua ratus ahli yang baru mendaftar menjadi ahli Pakatan Rakyat tetapi puak ini (Umno) sengaja membuat cerita untuk mencalar imej kita," kata beliau.

Apabila Umno hilang arah dan tidak mampu mencapai dasar-dasar yang dijanjikan mereka merancang untuk memporak-perandakan Pakatan Rakyat supaya rakyat mengalih perhatian tetapi malangnya bagi mereka akyat tetap bersama Pakatan Rakyat manakala Umno terus ditinggalkan kata Azmin lagi.

"Kita tidak perlu bagi 10 sen pun rasuah kepada rakyat kerana rakyat tetap terus membanjiri semua majlis yang dijalankan. Ini membuktikan rakyat memberi sokongan tanpa batasan kerana mereka yakin kepada Pakatan Rakyat berbanding Barisan Nasional.

"BN yang zalim dan rakus hanya mahu mengaut keuntungan haram dan oleh sebab itu mereka akan terus disingkirkan. Kewujudan mereka hanya merosakkan negara dan anak bangsa tidak mampu dibela," katanya lagi.

Jelas beliau jika kezaliman dan penyelewengan Umno berterusan negara akan tergadai.

Ini kerana Umno ingin melihat kemusnahan negara selepas mengaut keuntungan.

Oleh Qayum Rahman

Nasihat Jauhi Pantai Bagi Penduduk Selatan SabahPenduduk di kawasan pantai selatan Sabah dinasihatkan menjauhi pantai kerana terdapat kemungkinan akan berlaku keadaan laut bergelora dan kenaikan paras laut bermula 12 tengah hari sehingga 6 petang hari ini, menurut kenyataan akhbar Jabatan Meteorologi Malaysia.

Katanya, ini berikutan kejadian gempa bumi kuat berukuran 8.8 berskala Richter 90 km dari timur laut bandar Conception, Chile kira-kira pukul 3.34 pagi waktu tempatan (2.43 petang waktu Malaysia) Sabtu, lapor Bernama.

Kebimbangan tersebut ekoran gempa bumi berukuran 8.8 di Chile semalam, dengan negara-negara di Lautan Pasific bersiap sedia memindahkan rakyat mereka ke tanah tinggi.

Siren pemindahan penduduk memenuhi ruang udara Hawaii, French Polynesia dan Selatan Pasific. Gempa bumi di Chile mengakibatkan sekurang-kurangnya 147 orang terkorban.

Kira-kira 50 negara dan wilayah dari New Zealand ke Jepun sebelum ini pernah dilanda tsunami di Lautan India yang mengorbankan lebih 220,000 nyawa.

Lima belas jam selepas gempa semalam, ombak tsunami melanda pantai Chile dan wilayah barat French Polynesia dan kepulauan Chatham di New Zealand. Para pegawai bimbang ia bakal diekori ombak yang lebih besar.

Pusat amaran tsunami pasific, memberi amaran mengenai kemungkinan 'kerosakan besar' akibat hempasan ombak yang boleh mencecah sehingga tiga meter.

mStar Mingguan: Kini Di Pasaran


Pengarah Urusan Kumpulan dan Ketua Pegawai Eksekutif Star Publications Datin Linda Ngiam (dua dari kanan) menekan butang selepas perasmian percetakan pertama di kilang percetakan, Star hub, Shah Alam. Turut serta adalah Ketua Pengarang Kumpulan The Star, Datuk Seri Wong Chun Wai (dua dari kiri) dan Pengarang Bersekutu mStar, Rozaid A.Rahman (kiri) dan Timbalan Pengarang mStar, Faridah Hitam (tengah). - Foto oleh AZMAN GHANI

SHAH ALAM: Satu majlis doa selamat diketuai oleh Ustaz Mohd Azizi dari Masjid Bukit Jelutong sempena perasmian percetakan pertama akhbar Mingguan mStar selamat disempurnakan di kilang percetakan, Star hub, di sini sebentar tadi.

Akhbar mingguan bahasa Melayu yang pertama kali diterbitkan The Star itu akan mula berada di pasaran esok, Ahad, sebagai sisipan kepada akhbar berbahasa Inggeris, Sunday Star.

Edisi pertama membawa laporan khas bertaraf eksklusif dunia dengan tajuk,'Wajah Hambali Dari Guantanamo'. Sisipan yang mengandungi 40 muka surat itu hanya boleh didapati di beberapa kawasan sekitar Kuala Lumpur, Petaling Jaya, Shah Alam dan Putrajaya.

Khamis lalu, Sultan Selangor, Sultan Sharafuddin Idris Shah berkenan melancarkan akhbar Mingguan mStar di sebuah hotel terkemuka di ibu negara.

Seramai 400 jemputan yang terdiri dari tokoh korporat, pengamal media dan selebriti tanah air turut memeriahkan majlis itu.

Menurut Pengarah Urusan Kumpulan merangkap Ketua Pegawai Eksekutif Kumpulan Media Star, Datin Linda Ngiam berkata, langkah menerbitan Mingguan mStar dibuat berikutan keyakinan syarikat terhadap potensi akhbar berbahasa Melayu itu selepas kejayaan di luar jangkaan mStar Online setelah lima tahun beroperasi.

Kata Linda, kumpulan Media Star yakin bahawa penerbitan akhbar yang asalnya secara dalam talian itu adalah langkah yang tepat.

"Penerimaan pembaca yang luar biasa terhadap mStar Online dengan purata pageview mencapai 3.5 juta hit setiap bulan memberi kami inspirasi untuk menawarkan sesuatu yang dicetak sebagai sebahagian daripada produk kami yang paling berjaya iaitu akhbar Sunday Star.

"Kerana itu kami ingin merakamkan rasa penghargaan kepada kerajaan khususnya Kementerian Dalam Negeri yang meluluskan lesen penerbitan akhbar bahasa Melayu sulung kami," kata Linda.

Beliau memberitahu, pada awalnya pihak syarikat terkejut dengan cadangan berani menerbitkan akhbar Mingguan mStar kerana belum ada lagi akhbar bahasa Inggeris dipasarkan bersama sisipan sebuah akhbar bahasa kebangsaan.

"Memang ada sisipan pendidikan dalam bahasa Melayu tetapi ia berbeza dengan Mingguan mStar dalam Sunday Star," jelas beliau.

Linda juga memberi jaminan bahawa akhbar hujung minggu itu bukan salinan akhbar bahasa Inggeris terbitan syarikat itu. Sebaliknya, tegas beliau, Mingguan mStar memiliki kandungannya tersendiri.

"Memandangkan kami mempunyai pasukan yang komited memajukan mStar Online, kami membuat keputusan mengorak langkah mengembangkan lagi peranan pasukan tersebut.

"Mingguan mStar merupakan bahan bacaan pilihan yang ideal untuk segmen ini. Kami yakin bahawa akhbar ini akan terus berkembang," katanya.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Powered by Blogger.

Search

Swedish Greys - a WordPress theme from Nordic Themepark. Converted by LiteThemes.com.