BN mahu status quo kekal, MIC tanding : Hulu Selangor


KUALA LUMPUR, 27 Mac — Barisan Nasional (BN) akan mengekalkan status quo dengan meletakkan wakil MIC bertanding pada pilihan raya kecil kerusi Parlimen Hulu Selangor walaupun Umno Selangor juga menunjukkan minat turun gelanggang.

The Malaysian Insiderdifahamkan Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak yang mempengerusikan mesyuarat Majlis Tertinggi (MT) Umno malam tadi dikatakan membayangkan akan “terus menghormati” keputusan ketika pilihan raya umum 2008.

“Umno akan menghormati persetujuan yang telah dibuat... Datuk Seri Najib juga mahu perkara ini diterima,” kata seorang anggota MT yang ditemuiThe Malaysian Insider.

Bagaimanapun anggota itu menambah, MT tidak menyentuh soal itu malam tadi.

“Tiada perbincangan langsung soal itu tetapi kami akan menghormati kata persetujuan yang telah diamalkan sebelum, bermakna MIC akan bertanding,” kata anggota itu lagi.

Anggota itu secara peribadi berpendapat bahawa MIC sebagai komponen BN yang pernah bertanding dua tahun lalu wajar meneruskan tradisi kali ini.

MIC telah bertanding di kerusi itu sejak 1980-an.

Bagaimanapun anggota MT itu secara berseloroh berkata Umno akan menyokong Datuk G. Palanivel tetapi berharap “akan datang sebagai Palanivel baru.”

“Memang ada perbezaan pandangan tetapi itu perkara biasa, tetapi itu tidak pernah bermakna kita akan mengetepikan perjanjian masa lalu,” katanya.

Malam tadi, Najib berkata beliau akan mengadakan pertemuan dengan Presiden MIC Datuk Seri S. Samy Vellu berhubung soal calon BN bagi kawasan Hulu Selangor.

“Saya akan mengadakan pertemuan dengan Presiden MIC,” kata beliau selepas mempengerusikan mesyuarat MT Umno.

Najib yang juga Pengerusi BN mengulas mengenai kenyataan Samy Vellu semalam untuk meletakkan semula Palanivel sebagai calon di Hulu Selangor.

Pada masa yang sama Umno Selangor juga mahu partinya diberikan peluang bertanding di kawasan itu.

Kerusi itu kosong ekoran kematian penyandang jawatan Datuk Dr Zainal Abidin Ahmad kelmarin.

Palanivel tewas di tangan Zainal dengan perbezaan 198 undi pada 8 Mac 2008.

Suruhanjaya Pilihan Raya akan menetapkan tarikh pilihan raya pada Jumaat ini.

Dr Ismail Di Majlis Pelancaran TM Blockbuster Deals Di Alor Setar Mall


Alor Setar,26 Mac:

Pelancaran TM blockbuster deals peringkat Negeri Kedah bertempat di Alor Setar Mall telah dilakukan oleh Exco ICT Kedah,Yb Dr Ismail Salleh bersama Pengarah TM Kedah/Perlis,Puan Fauziah Taib.

Majlis pelancaran ' Transform your home with blockbuster deals' adalah untuk memperkenalkan promosi terbaru oleh pihak TM dengan menawarkan pakej perkhidmatan internet jalur lebar dan pakej panggilan yang memberi penjimatan menarik,khas untuk meningkatkan penembusan jalur lebar dikalangan isi rumah di negeri Kedah.


Kumpulan Rabbani turut menghiburkan peminat.
Aishah tidak ketinggalan bertemu peminat.
Selain dari kumpulan Rabbani dan Aishah majlis itu turut dihiburkan dengan sesi bersama Nabil,Aizat dan Daniel Lee.
Disebelah paginya pula diadakan pertandingan nasyid piala Rabbani.Hadiah kepada pemenang telah disampaikan oleh Yb Dr Ismail.

VIDEO HOT: UCAPAN ANWAR DI HULU SELANGOR SEMALAM87 rumah rosak dalam kejadian ribut petang kelmarin


gambar hiasanKANGAR 27 Mac – Sebanyak 87 buah rumah di beberapa kawasan di Perlis rosak akibat kejadian ribut yang melanda negeri itu petang semalam.

Pengerusi Jawatankuasa Kebajikan Masyarakat Perlis, Mansor Jusoh berkata, berdasarkan bancian Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM) kerugian dinilai sekitar RM85,000.

Kawasan paling teruk terjejas ialah Guar Sanji dengan 32 buah rumah diikuti kawasan Tambun Tulang sebanyak 28 buah rumah, Pauh (13), Santan (13) dan sebuah rumah di Bintong, katanya di sini hari ini.

Beliau berkata, kebanyakan kerosakan melibatkan bahagian bumbung rumah yang diterbangkan angin kencang.

Tidak ada kecederaan dilaporkan berlaku dalam kejadian kira-kira pukul 6 petang semalam itu, katanya. – Bernama

Bergelar Doktor Pada Usia 75 tahun - Tan Sri Jins ShamsuddinSINTOK 27 Mac – Pengorbanan dan kesungguhannya menuntut ilmu pada usia 75 tahun, akhirnya menghasilkan kejayaan apabila Tan Sri Jins Shamsuddin hari ini menerima Ijazah Doktor Falsafah (Ph.D) pada Majlis Konvokesyen Universiti Utara Malaysia (UUM) di sini.

Kejayaan manis itu datang setelah beliau bersusah payah melengkapkan kajian tesis selama dua tahun.

"Saya tidak pernah menganggap semua ini cabaran walaupun terpaksa sering berulang-alik dari Kuala Lumpur ke sini, kerana ia akan membuat kita mudah mengalah.

"Sebaliknya saya menganggap ia adalah satu tanggungjawab yang perlu diteruskan sehingga selesai,” kata Jins atau nama sebenarnya Mohamed Zain Shamsuddin, anak kelahiran Taiping, Perak.

"Dengan kejayaan ini juga, saya harap ia dapat memberi galakan kepada semua karyawan seni terutama generasi muda untuk terus belajar sehingga ke akhir hayat,” kata penggiat seni ini selepas menerima ijazahnya daripada Sultan Kedah, Tuanku Abdul Halim Mu’adzam Shah yang juga Canselor UUM.

Beliau melengkapkan tesis bertajuk “Filem Melayu 1930-an hingga 1960-an Sebagai Citra Budaya dan Sejarah Negara”, di mana beliau memilih 50 filem Melayu dari sepanjang tahun berkenaan untuk dijadikan sampel kajiannya. – Bernama

PERKASA buat laporan polis terhadap Anwar


Pertubuhan Pribumi Perkasa Malaysia (PERKASA) hari ini membuat 13 laporan polis terhadap Datuk Seri Anwar Ibrahim berhubung isu “16 September” yangdidakwa menggunakan nama Yang di-Pertuan Agong bagi mendapatkan sokongan politik.

Kira-kira 50 anggota pertubuhan itu sebelumnya berarak daripada Pusat Dagangan Dunia Putra (PWTC) di ibu negara ke ibu pejabat polis daerah (IPD) Sentul - berdekatan dengan tempat itu - selepas perasmian mesyuarat agungnya.

Menurut ketua Wiranya Arman Azhar, sebanyak 13 laporan itu dibuat terhadap ketua pembangkang itu secara berasingan oleh wakil PERKASA daripada 13 negeri di seluruh negara.

Bercakap kepada pemberita selepas membuat laporan tersebut tengah hari tadi, Arman berkata, mereka membuat laporan tersebut bagi “mempertahankan institusi raja-raja Melayu.”

Beliau juga mempersoalkan kenapakah polis tidak mengambil tindakan terhadap bekas timbalan perdana menteri itu sedangkan telah banyak laporan dibuat terhadapnya.

“Apa beza antara Anwar dan rakyat Malaysia yang lain?” soalnya yang berpakaian Melayu lengkap dengan bersamping dan bersongkok.

Bekas ahli parlimen PKR Datuk Seri Zahrain Mohd Hashim sebelum ini dilaporkan berkata Anwar menggunakan nama Yang di-Pertuan Agong dan pasukan tentera dalam usaha membentuk kerajaaan Pakatan Rakyat.

Arman berkata, dalam laporan yang sama juga, PERKASA juga membuat laporan terhadap penyebaran VCD ulama terkenal Dr Yusof Qardawi yang mengulas isu tuduhan liwat terhadap Anwar.

Laporan itu turut meminta polis menyiasat penyebaran surat yang ditandatangai oleh setiausaha agung PKR Saifuddin Nasution Ismail yang menyifatkan tuduhan terhadap Anwar adalah fitnah.

Menurut Arman, tindakan tersebut mengganggu proses mahkamah yang masih berlangsung.

Dr M: Kepercayaan Melayu terhadap Umno terhakis

Kepercayaan orang Melayu terhadap Umno sebagai pelindung nasib mereka kini terhakis dan Melayu kini perlu berusaha untuk melindungi diri mereka sendiri, kata bekas Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohammad.

perkasa first agm 270310 crowd"Maaf saya katakan, wujudnya begitu ramai NGO Melayu yang memberi tumpuan masalah Melayu kerana terhakisnya kepercayaan mereka kepada UMNO sebagai pelindung nasib mereka,” katanya ketika merasmikan mesyuarat agung tahunan Pertubuhan Pribumi Perkasa Malaysia (Perkasa).

Menurut Mahathir, prestasi Umno pada pilihan raya tahun 2008 adalah terlalu buruk dan Barisan Nasional (BN) hanya mampu menubuhkan kerajaan yang lemah, yang dilihat sebagai tidak berupaya mempertahankan kedudukan orang Melayu.

“Kita lihat seolah-olah kerajaan memberi layanan kepada mereka daripada apa yang ada pada kita. Saya tak kata kerajaan berat sebelah tetapi lemah kerana ada sipolan yang tak tau Umno dan BN hampir kalah.

Jangan biadap

“Masa saya jadi PM, ada juga tuntutan, tapi jangan la biadap ,” kata Mahathir.

perkasa first agm 270310 mahathir speechBeliau berkata tuntutan dan desakan pada zaman itu tidaklah sebiadap seperti hari ini.

“Saya bukan rasis, saya keturunan orang Melayu.nak aman,hidup rukun dan damai.negara dapat dibangunkan. hampir 50 tahun tak ada masalah yang besar dihadapi kecuali tahun 1969 dan 1987. Tak ada tuntutan yang bukan bukan dari mana-mana pihak..

“Zaman Tunku (Abdul Rahman), Tun Razak, (Tun) Hussein dan zaman saya, tak ada tuntutan yang bukan-bukan. Apa yang saya perkatakan adalah benar belaka, negara kita unik, penduduk pelbagai kaum, negara lain, penduduk tempatan tak akan beri hak kepada pendatang,orang lain melainkan guna syarat-syarat yang ketat seperti guna bahasa tempatan, budaya tempatan,” kata Mahtahir.

Katanya, orang Melayu amat bermurah hati dan sanggup berkongsi negara ini hampir tanpa sebarang syarat yang ketat.Umno lemahBagaimanpun akibat kerajaan BN yang ditunjangi oleh Umno adalah lemah, maka golongan berkenaan mula berani menuntut perkara-perkara yang tidak sepatutnya dan ia ditambah burukkan lagi dengan bantuan parti pembangkang yang memuatr-belitkan perkara itu.

“10 peratus anak Melayu yang berada di universiti, anak Melayu yang melanjutkan pengajian ke luar negeri, pun tak ramai. Kita boleh buat banci,,siapa yang lebih ramai?

perkasa first agm 270310 big keris“Ramai penuntut Melayu dapat biasiswa.kita beri sebab tak ada duit atau duit tak cukup. Yuran setahun RM60 ribu, mana ibu bapa Melayu yang mampu. Zalimkah kita bagi biasiswa untuk tambah Melayu berpelajaran?” soal Mahathir lagi.

Selain itu, menurut Mahathir, bukan Melayu juga tidak seharusnya mempertikaikan kedudukan Bahasa Melayu ialah bahasa kebangsaan.

“Keris ialah simbol bangsa kita. Kita hargai. nak guna simbol kita pun tak kan nak kena minta maaf? Hanya kerana satu kaum nak hidup bahagia, kaum satu lagi hidup sengsara?” soalnya.

Justeru, kerana keadaan sedemikian orang Melayu, kata Mahathir memerlukan NGO seperti Perkasa bagi memperjuangkan hak mereka.Rintihan rakyatKata beliau lagi, tanpa menamakan pihak yang bertanggungjawab: “Kita taklah tuntut banyak banyak..dia dah pergi, biarlah dia pergi.”

Mahathir bagaimanapun mengingatkan kerajaan supaya perlu mendengar pandangan dan rintihan daripada semua rakyat tanpa mengira kaum. Ini kerana, katanya, sebagai sebuah negara yang demokratik, membentuk sebuah kerajaan bergantung kepada sokongan undi.

“Oleh itu, penting bagi kerajaan dengar rintihan rakyat, di samping cuba mengambil kira pandangan mereka (rakyat). Bukan daripada satu kaum tetapi daripada semua kaum.

perkasa first agm 270310 keris 03“Orang Melayu perlu mengambil kira orang India serta Cina dan di Sabah atau Sarawak,” katanya.

Beliau berkata walaupun jumlah mereka tidak ramai dan tidak dapat menentukan siapa yang akan memerintah, namun orang Melayu perlu beringat bahawa kemenangan bukan bergantung kepada ratusan ribu undi tetapi kelebihan satu undi sahaja,

“Satu undi itulah yang akan menentukan menang atau kalah seseorang atau sesebuah parti.
Hendak menang atau kalah bukan kerana ribuan undi, dua tiga undi pun boleh menentukan menang atau kalah.

"Kalau mereka ada rintihan dan perasaan tidak puas hati, harus dengar. Kalau tutup telinga atau desakan mereka tidak didengar, dalam pilihan raya, akan kalah," katanya.Media Cina, India diberi amaran


Pada ucapannya itu, Mahathir turut meminta media bahasa Cina dan India supaya melapor dengan benar.

“Tolong buat laporan yang benar. jangan putar belit kenyataan saya. Saya harus prihatin kepada nasib orang Melayu. Saya yakin ahli perkasa bukan berniat tidak adil terhadap bukan Melayu tapi tuntut hak mereka. Tuntut hak adalah tindakan yang adil,” katanya.

Beliau juga mengingatkan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak supaya jangan melupakan rintihan dan tuntuan orang Melayu.

“Nak negara berada dalam keadaan aman, adil, saksama sesama kaum, nak keadilan dalam pengagihan kekayanaan dalam negara kita. Bukan kita nak rebut tapi jangan ambil yang sedikit yang kita ada untuk diberi kepada mereka yang dah ada,” katanya lagi.

perkasa first agm 270310 kerisMahathir mengakhiri ucapannya dengan meminta Perkasa supaya berperanan secara bijak, dan bukan untuk mendabik dada.

Selesai ucapannya, Mahathir dianugerahkan 'Bintang Perkasa Pribumi Negara' yang pertama oleh presiden NGO itu.

Ia diikuti dengan laungan “Hidup Tun” sebanyak tiga kali.

Wakil Rakyat Pendang Berbahas Titah YDP Agong di Parlimen


Bahas titah di Raja Oleh MP Pendang

Ini antara teks ucapan ana semasa berbahas menjunjung kasih atas Titah Baginda Yang Dipertuan Agong semasa meresmikan sidang dewan Rakyat pada 15 Mac lalu.
Ucapan sebenar akan dikeluarkan dalam handsard kemudian, ada antara perkara yang tidak terdapat dan ada penambahan dan kekurangan daripada teks ini boleh dilihat pada handsard nanti.

Perbahasan Titah YDP Agong 2010.

1. Pendidikan dan kesihatan adalah dua perkhidmatan penting yang menjadi kewajipan pemerintah untuk dinikmati oleh rakyat. Oleh itu apa juga persediaan mestilah kepada usaha untuk menjadikan rakyat sihat dan cerdik. Usaha kearah itu perlu dilakukan agar perubatan yang mampu diperolehi oleh rakyat dan pendidikan yang berkualiti dan murah tidak membebankan demi melahirkan generasi yang berilmu , kerana generasi yang berilmu dan cerdik serta sihat lah yang akan membantu membangunkan negara. Kalau negara tidak mempunyai rakyat yang sebegini, sudah pasti akan menemui kesusahan untuk pembangunan negara.

2. Rakyat amat hairan dan ibubapa amat terkilan apabila mendengar peruntukan ratusan juta untuk permata negara padahal dalam masa yang sama peruntukan untuk anak-anak di sekolah biasa khabarnya terpaksa dikurangkan sehingga 10 ke 15 % dek kerana kekangan bajet 2010 yang semakin menguncup pada pembentangan hujung tahun lepas. Keluhan terhadap makanan asrama yang dikurangkan daripada 250 hari setahun kepada 200 hari memaksa sesetengah ibu bapa membawa balik anak mereka disetiap hujung minggu ke rumah, yang sudah pasti akan lebih membebankan kalau mereka tinggal agak jauh, bukan setakat kos minyak, kos tol bahkan masa dan tenaga terbuang begitu sahaja. Begitu juga pakaian pasukan beruniform yang diberikan dizaman Pak Lah telah ditarik balik, peruntukan tuisyen juga sudah ditiadakan.

3. Jadi adakah berbaloi dengan kita memperhebatkan peruntukan pra sekolah melalui permata tetapi mengkesampingkan sekolah aliran perdana yang menjadi intipati utama pendidikan anak-anak disekolah.

4. Ada kedengaran dan disebut didalam parlimen tadi bahawa wujud desakan daripada pihak PIBG sesetengah sekolah di Pahang untuk anak-anak membawa cat kesekolah untuk menceriakan sekolah dengan mengecat semula. Begitu teruk sekali suasana kewangan di kementerian yang nak mendidik anak-anak kita ini. Sampai cat pun ibu bapa kena beri kepada sekolah, konon wang tak cukup, bajet mengecil tetapi ratusan juta disediakan untuk permata negara , pet project isteri perdana menteri. Bahkan ada sekolah yang diberitakan membuka ruang seluas-luasnya untuk ibubapa membayar yuran sekolah sehingga akhir tahun hanya untuk memberikan ruang supaya sekolah dapat duit yuran ini.

5. Apakah benar bahawa KWAM sudah tiada atau menyusut jumlahnya berbanding dulu, bantuan biasiswa sukan sudah tiada terutama mereka yang berada disekolah sukan, RMT , yuran tuisyen yang dimulakan dizaman Pak Lah , pendek kata selagi potongan ini tak sampai 10-15 %, maka senarai ini tak akan berhenti.

6. Saya ingin bertanya apakah khabar ini hanya khabar angin atau memang berita sahih, kerana keluhan ini saya perolehi daripada ibubapa yang anak mereka berada disekolah sukan yang tinggal diasrama.

7. Seperkara lagi yang tak kurang pentingnya adalah masalah kos rawatan perubatan. Pelaksanaan ‘full paying patient’ atau ‘private wing in major government hospital’ akan diteruskan ke semua hospital berkepakaran ini sudah pasti akan menimbulkan rasa tidak senang hati dikalangan rakyat . Apa tidaknya kalau pesakit yang akan membayar kos perkhidmatan untuk mendapat rawatan pakar yang sama akan juga terpaksa melakukan rawatan kepada pesakit yang tidak membayar saperti kos diswasta. Ini sudah pasti akan menimbulkan ‘conflic of interest’ kerana beliau terpaksa melayan pesakit yang membayar melebihi rawatan pesakit biasa yang tidak membayar saperti petani dan penoreh dikampong yang datang kerana dirujuk dari hospital daerah misalnya.

8. Fokus untuk memberi rawatan tentulah lebih kepada mereka yang membayar, walaupun dikatakan hanya boleh dibuat selepas waktu pejabat. Sakit tidak kira jam dan saat. Masa dia datang maka Dr lah manusia yang dia buru. Itu baru petugas yakni Pakar itu sendiri, bagaimana pula dengan kemudahan lain saperti peralatan, dewan bedah, pakar bius dan seangkatan dengannya. Bayangkan kalau ibu yang mengandung hendak bersalin telah menjadi pesakit berbayar dan pakar bius sedang merawat pesakit biasa yang tak berbayar, apakah pakar bius yang akan memberi bius untuk LSCS padahal pesakit telah membayar akan meninggalkan pesakit yang tak berbayar tadi untuk melayan pesakit yang membayar tersebut.Sudah pasti pakar tadi berada didalam dilema.

9. Perlu diingat bahawa didalam negara kita yang terdiri daripada 28 juta rakyat, 60 % masih lagi didalam kategori miskin.

10. Pelaksaan skim FPP ini dilakukan pada awalnya adalah satu usaha untuk menghalang daripada doktor pakar berhijrah kesektor swasta , tetapi kerajaan kena membuat kajian yang lebih lagi berhubung perkara hijrah ini kerana bukan setakat gaji yang menjadi teruhan tetapi dari segi khidmat dan kemudahan lain perlu juga diberikan perhatian didalam membendung masalah ini. Kewujudan terlalu banyak hospital swasta didalam sesuatu kawasan sudah pasti akan menjadi daya tarikan kepada bertambahnya penghijrahan ini berlaku. Menghadkan jumlah kewujudan hospital swasta ini perlu difikirkan seccara serius juga untuk keutuhan sistem di hospital awam. Khidmat sokongan termasuk peralatan canggih dan terbaru perlu diwujudkan dihospital awam selari dengan yang ada di swasta, barulah khidmat yang diberikan menimbulkan rasa kepuasan kepada para pakar tadi.

11. Mengujudkan skim perkhidmatan yang lebih baik serta peluang kenaikan pangkat dan memberikan insentif yang lumayan sudah pasti akan mengurangkan penghijrahan ini.
Pada masa ini , daripada keseluruhan doktor yang ada didalam negara ini, 30 % doktor yang bertugas di hospital awam terpaksa merawat 70 % pesakit yang datang berbanding dengan 70 % doktor disektor swasta yang merawat 30 % pesakit disana. Perkhidmatan yang tidak seimbang ini sudah tentu akan menjadikan kerjaya disektor awam begitu membebankan sehingga berlaku punca kepada penghijrahan kesektor swasta ini.

12. Kita bimbang pelaksanaan FPP bukan nanti menghalang Doktor berhijrah tetapi ia akan menjadi push faktor pula untuk menambah lagi syarat untuk dr berhijrah keluar kerana ratio sekarang masih jauh daripada standard iaitu 1: 1,105 pesakit.

13. Memang sudah terang lagi bersuluh, tindakan awal didalam usaha untuk membuka ruang kepada penswastaan sepenuhnya hospital saperti kerja-kerja yang lain yang sedikit demi sedikit telah terlaksana sekarang di bahagian pembekalan ubat, dobi, pembersihan, pelupusan sisa perubatan dan lain lagi kesemuanya yang melibatkan enam perkhidmatan sekarang ini dihospital awam telah berlaku.

14. Sebab itulah kalau sesuatu pembedahan itu hendak dilakukan dan memerlukan sesuatu peralatan atau prosthesis saperti kanta mata, besi untuk patah dan sebagainya pesakit diarahkan membeli dahulu sebelum pembedahan dapat dijalankan. Ada barang ada pembedahan, atau kena hutang dan bayar kemudian. Kalau tidak, tunggulah disitu melainkan ada peruntukan daripada tabung bantuan perubatan yang diluluskan.

15. Ketua Pengarah Kementerian Kesihatan baru-baru ini dlm akhbar 17 Mac 2010 menyatakan Kementerian akan melaksanakan penghantaran ubat kerumah melalui pos laju. Saya ingin tahu apakah jenis penyakit yang akan dihantar melalui pos ini . Alasan yang diberikan adalah untuk mengurangkan kesesakan dihospital dan memudahkan pesakit kerana menjimatkan masa. Bagaimana dengan pemeriksaan sebelum rawatan diberikan misalnya darah tinggi ke, kencing manis ke ,epilepsy ke atau lain-lain penyakit yang memerlukan pemeriksaan dan diagnosa tepat sebelum rawatan diberikan.

16. Apakah kementerian sudah mulai lari daripada konsep asal rawatan iaitu mesti melakukan diagnosa dahulu kemudian baru merawat kerana bagi rawatan sambungan saperti ini , ia memerlukan pemeriksaan berkala dan setelah doktor berpuas hati barulah rawatan diteruskan atau pun perlu kepada penambahan dos atau pengurangan dos bergantung kepada hasil pemeriksaan atau ujian makmal kalau diperlukan.

17. Apakah konsep klinik 1 Malaysia juga akan digunakan disini kerana tidak perlu pemeriksaan doktor , hanya pembantu perubatan sahaja terus dirawat, atau hanya pegawai farmasi sahaja yang memainkan peranan . Apakah kalau terjadi sesuatu komplikasi, maka pembantu perubatan atau pegawai farmasi ini boleh dipertanggungjawabkan.

18. Satu persoalan yang merunsingkan saya sebagai pengamal perubatan adalah kewujudan klinik 1 Malaysia ini, nak dikatakan dibawah hospital tidak, dibawah PKD pun tidak, bahkan kalau swasta pun sudah pasti tidak. Didalam RUU Akta 586 penjagaan kesihatan swasta, yakni menubuhkan klinik mestilah diketuai oleh seorang pegawai perubatan yang berdaftar dengan MMC dan diperbaharui sijil amalan tahunan setiap tahun, premis mesti menepati kriteria tertentu umpamanya saiz pintu, kemana pintu dibuka dan arah pintu, berapa jumlah pintu serta apa peralatan yang perlu ada didalam klinik dan semua ini termasuk didalam syarat untuk menjadi sebuah klinik, jadi dimanakah letak Klinik 1 Malaysia ini. Setelah semuanya ada barulah bahagian amalan swasta akan datang memeriksa dan meluluskan untuk boleh beroperasi dibawah pengendalian pegawai perubatan berdaftar dengan MMC.

19. Sekiranya dibawah PKD, PKD manakah yang bertanggung jawab, kalau dibawah hospital unit manakah yang mengendalikan klinik ini. Janganlah kepada pengamal swasta kita kenakan deraan dengan berbagai karenah birokrasi yang berat-berat, tetapi bagi klinik 1 M ini, semuanya boleh. Siapakah nanti yang menanggung risikonya.

20. Dr T Jayabalan, yang mewakili pekerja dan Majlis Kesatuan Pekerja Malaysia (MTUC) penasihat kesihatan Persatuan Pengguna Pulau Pinang (CAP).
mendakwa, kajian klinik-klinik 1Malaysia mendapati ada pegawai pembantu perubatan memberikan ubat yang silap kepada pesakit.
Kajian berkenaan didakwa dilakukan di Kampar, Perak.
“Mereka memberi preskripsi untuk ubat yang salah dan ada juga yang membekalkan ubat yang mereka tidak ditauliahkan untuk berbuat demikian.
"Ada juga yang didapati gagal mengenalpasti sakit yang dihadapi oleh pengunjung klinik itu,”.

21. Baru beberapa bulan Klinik 1M ini dibuka, sudah ada kes sebegini, saya bimbang banyak lagi kes kesilapan diagnosa dan rawatan serta kesilapan memberi preskripsi akan berlaku sekiranya amalan ini diteruskan , pastinya Pembantu Pegawai Perubatan tidak mampu untuk dipertanggungjawabkan seandainya sesuatu yang tidak diingini berlaku.

22. Saya juga ingin mendapat penjelasan daripada Kementerian Pelajaran berhubung mengkategorikan pelajar cemerlang SPM yang kerap mengelirukan rakyat terbanyak apabila sahaja keputusan diumumkan. Sebagai contoh pada keputusan SPM 2009 lalu, pelajar cemerlang peringkat negara Gladys Tan Yee dari Sek Men Keb Green Road Kuching mendapat 10 A+, beliau dinobatkan sebagai pelajar cemerlang negara , tetapi kalau ditinjau daripada keputusan , ada pelajar lain yang lebih daripada itu saperti Saudara Zamer Eizaaz Ab Raihan dari maahad Tahfiz Al Quran Pulai Chondong yang mendapat 14A ( 13 A+ dan 1A) serta hafiz 30 juzuk , dan Ahmad Harith Zabidi Azhar dari Maahad Muhammadi Lelaki 15A ( 12A+, 2A, 1A-), Habibah Hanan Mat Yusof dari Maahad Muhammadi Perempuan 15A (10A+). Cemerlang apa maknanya begini , apakah banyak A+ yang diperoleh atau dari mana sekolah dimana pelajar datang?.

Media perlu bebas dari kongkongan fitnah.

Di negeri Pakatan Kedah misalnya, media tidak menyebarkan kerja yang dibuat Kerajaan yang memerintah tetapi menyiarkan tugas wakil rakyat pembangkang, bahkan tugas ketua UMNO pun dimasukkan didalam RTM , tetapi apa program yang dihadiri MB untuk menfaat rakyat langsung tidak diberikan liputan. RTM nampaknya sudah tidak menjadi lagi Media kerajaan tetapi sudah menjadi media parti politik UMNO BN di Negeri Pakatan Rakyat.

Bantah akhbar Sweden: PAS & NGO turun padang - Hantar Memo Kepada Kedutaan SwedenKira-kira 500 umat Islam berkumpul di depan kedutaan Sweden di ibu negara bagi menyatakan bantahan mereka terhadap tindakan tiga akhbar Sweden yang didakwa menghina Nabi Muhammad hari ini.

Sejurus selepas menunaikan solat Jumaat di masjid bersebelahan bangunan Tabung Haji di Jalan Tun Razak, mereka berarak di kedutaan tersebut, kira-kira 500 meter sahaja daripada tempat tersebut.

Kumpulan tersebut diketuai Ketua Pemuda PAS Nasrudin Hassan dan Presiden Gabungan Pelajar Melayu Semenanjung (GPMS) Jais Abdul Karim.

Di samping bertakbir dan berselawat, mereka melaungkan slogan anti-Sweden seperti “Biadap Sweden” dan “Jahanam Sweden”.

Mereka juga membawa kain rentang dan poster bertulis “Kami kasih Nabi", “Jangan Hina Nabi Muhammad” dan "Kami berjuang untuk nabi kami".

Kelihatan kira-kira 40 anggota polis, termasuk Unit Simpanan Persekutuan (FRU) mengawal sekitar kawasan tersebut. Tiada sebarang insiden yang tidak diingini berlaku.

Setibanya kumpulan itu ke kedutaan negara terbabit di Plaza OSK, Jalan Ampang kira-kira jam 2.15 petang, Nasrudin dan Jais kelihatan naik ke pejabat kedutaan tersebut di tingkat 8 untuk menyerahkan memorandum bantahan mereka.

Memorandum dua halaman itu - ditandatangani 19 NGO Islam - antaranya menuntut kerajaan Sweden mengambil tindakan tegas terhadap pelukis karikatur itu dan tiga akhbar yang didakwa menimbulkan kemarahan umat Islam di seluruh dunia.

Selepas itu, pemimpin tersebut turun dan berucap kepada kumpulan penunjuk perasaan tersebut, sebelum disudahi dengan tindakan Nasrudin membakar bendera Sweden kira-kira jam 3.00 petang.

Nasrudin dalam ucapannya menyifatkan karikatur yang disiarkan itu amat menyentuh sensitiviti dan mencabar umat Islam seluruh dunia.

"Kita berhimpun serentak bersama dengan umat Islam di seluruh dunia, disebabkan kebiadaban pelukis karikatur di mana Rasulullah digambarkan seperti seekor binatang.

"Oleh itu kita minta kerajaan Sweden mengambil tindakan tegas kepada pelukis dan akhbar itu," katanya.

Manakala Jais pula dalam ucapannya berkata GPMS tidak akan bertolak ansur dengan mana-mana pihak yang menghina Nabi Muhammad.

"Mana-mana pihak yang menghina Melayu dan Islam, kita akan bersama-sama (bangkit) untuk menyatakan pendirian kita dengan jelas," katanya.

Sebelum ini, dilaporkan lakaran karikatur yang menggambarkan kepala Nabi Muhammad pada badan anjing - karya pelukis Sweden Lars Vilks - dikemukakan sebagai bahan pameran di sebuah pusat warisan budaya Sweden.

Bagaimanapun, lakaran itu ditolak atas sebab-sebab keselamatan.

Namun, sebuah akhbar Sweden kemudian menyiarkannya bersama tulisan editorial yang mempertahankan kebebasan bersuara. Tiga lagi akhbar Sweden kemudiannya turut menyiarkan semula karikatur itu.

Tindakan itu yang membawa kepada bantahan negara-negara Islam sehingga Vilks menerima beberapa ancaman bunuh.

SIDANG DUN PERAK DIJANGKA PANAS -USTAZ MISBAHUL MUNIR

Sidang DUN Perak yang akan bermula 30 Mac ini dijangka panas, dan tidak mustahil akan berulang sebagaimana sidang-sidang yang lepas. Dua sidang yang lepas, persidangan hanya berjalan selama satu hari. Berlaku kekecohan di luar bangunan SUK dan di dalam dewan itu sendiri.


Sidang 7 Mei menyaksikan bagaimana Sivakumar sebagai Speaker yang sah diusung dan diheret keluar oleh pihak polis dengan cara yang sangat biadab dan tidak bertamaddun, bukan itu sahaja, malahan Sivakumar di kurung dalam bilik stor selama lebih kurang satu jam.

Adun-adun PR yang cuba mempertahankan Sivakumar dari kerusinya dikasari oleh pihak polis. Sivakumar failkan ke mahkamah mempertikaikan perlantikan Ganesan sebagai Speaker dan tindakan polis mencampuri urusan dalam dewan. Sehingga sekarang kes ini belum dibicarakan dan diputuskan oleh mahkamah.

Sidang 28 Oktober sekali lagi berlaku kekacauan. Sebagai Speaker yang sah, Sivakumar tetap mengeluarkan notis kepada semua adun untuk menghadiri persidangan. Berbagai usaha dibuat di luar dan di dalam dewan bagi menghalang atau melambat-lambatkan adun PR memasuki dewan. Sekali lagi polis diperkudakan oleh BN. Kemasukan adun-adun PR cuba dihalang oleh pihak polis bermula di luar bangunan, setelah berjaya masuk ke bangunan SUK, mereka cuba dilambat-lambatkan perjalanan oleh polis.

Sivakumar dikepung oleh pihak polis, dan jubah Speakernya cuba dirampas. Berlakulah ketegangan dan adengan tarik menarik antara Sivakumar dan adun-adun PR dengan pihak polis. Sayangnya wartawan tidak ada ketika itu, Polis bertindak kasar dan biadab dalam usaha merampas jubah speaker. Mereka berjaya merampas Jubah Speaker yang koyak dan songkok Speaker juga hilang. Sivakumar dapat juga sebahagian cebisan jubah yang koyak. Mereka akhirnya berjaya masuk ke dalam dewan, dan ketika itu sidang sudah dimulakan oleh Speaker haram BN.

Berlakulah dua sidang dalam satu dewan. Sidang UMNO BN dipengerusikan oleh Speaker haram Ganesan. Pembentangan bajet 2010 hanya berlangsung kira-kira 20 minit tanpa dibahas oleh anggota dewan, ia diluluskan begitu sahaja.

Manakala sidang satu lagi di pengerusikan oleh YB Sivakumar. Mereka bersidang di kerusi adun masing-masing. Sidang PR tidak membentangkan bajet sebaliknya meluluskan beberapa usul.

Sidang 30 Mac ini sedang dinanti-nanti oleh rakyat Perak. Apa akan berlaku, tunggulah 30 Mac ini. Semua adun PR telah menyatakan akan hadir dalam sidang tersebut atas panggilan menghadiri sidang oleh Sivakumar sebagai Speaker yang sah. Soalan-soalan lisan dan bertulis juga telah dihantar oleh semua adun. Kemungkinan sidang kali ini juga akan menyaksikan dua sidang dalam satu dewan. Kemungkinan juga sidang kali ini walaupun ada ucapan titah Tuanku akan berlangsung satu hari juga.

Inilah padahnya apabila peraturan tidak dihormati dan hak rakyat dinafikan. UMNO BN walaupun dapat kuasa haramnya itu melalui mahkamah, rakyat Perak tetap tidak puas hati. PR hanya hilang 3 majoriti dalam dalam DUN Perak, tetapi 54 % rakyat tetap setia dan menyokong PR. Punca segalanya adalah kepada 3 petualang rakyat ini, mereka wajar dihukum oleh rakyat dalam pilihanraya akan datang. Sekarang mereka hidup senang dengan habuan yang mereka dapat, rakyat pula menderita akibat pengkhianatan mereka.

Justeru itu, penyelesaian kemelut Perak hanya melalui pembubaran DUN supaya pilihanraya dapat diadakan semula dan rakyat akan memberi mandat baru samada kepada PR atau BN. Contohilah MCA yang berdepan dengan krisis kepimpinan, mereka beramai-ramai meletakkan jawatan, yang akhirnya berlangusng persidangan khas bagi memilih semula kepimpinan MCA yang baru. Sebaliknya UMNO BN hanya meniru nafsu rakusnya untuk berkuasa secara haram di Perak.


http://sisibukit.blogspot.com/

Alhamdulillah...depa dah rancak membayar

Alhamdulillah..saya dimaklumkan bayaran di kaunter wisma sahaja mencecah RM30,000 sehari sekarang ni. Jumlah minimum RM15 ribu sehari. Sebelum ni kerani kaunter menguap sakan dok tunggu orang, nak dapat tiga ribu sehari pun sakit, lani tak menang tangan laaa... Kaunter di daerah juga bergerak cergas. Terima kasih kepada semua penghuni PAKR yang terjaga dari buaian mimpi lama.


Dua tiga hari lepas, ada kaunter bayaran menerima bayaran sekaligus RM24,000. Selesai!!! semua sekali. Alhamdulillah... tak gadoh dok pi ketuk pintu hantar notis. Masa ibu bapak dapat rumah tu barangkali memang susah, kini anak-anak dah ada keupayaan membayar, pakat-pakat la tolong settle bayaran rumah. Rabu lepas MB maklumkan rundingan sedang dibuat dengan dua buah bank untuk menguruskan kutipan.

Minggu lepas saya berceramah di Taman Wira, bila saya umumkan bayaran yang diterima di kaunter-kaunter bayaran Bahagian Perumahan SUK, hadirin bertepuk tangan. Tak dak sapa yang suruh tepuk, tapi depa seronok kerana yang liat sudah mula membayar. Yang tepuk tu tentu yang tak puas hati kerana mereka saja yang bayar, orang lain tak. Bila semua dah pakat bayar, baru lah adil namanya... Ada yang mai bayaq sehari dua kali! Apa ada dalam kepala dia saya tak tau...

Inilah langkah yang efisyen dari kerajaan yang efektif. Pemuda yang berdemo hari tu kata kerajaan tak reti buat kerja hingga nak serah kepada bank. Hari ni nak kata apa pulak? Orang ramai hanya perlu sedikit kejutan dan peringatan, mulalah mereka membayar. Terima kasih sekali lagi. Kedah Sejahtera nikmat Untuk Semua!

Hulu Selangor: Komposisi kaum beri kelebihan pada PR

Dzulfikar Mashoor


KUALA LUMPUR, 26 Mac: Komposisi kaum yang agak ‘kacukan’ di kawasan Parlimen Hulu Selangor dengan pengundi Melayu sebanyak 53.9 peratus, Cina (26.7), India (19) dan lain-lain (0.4), memberi kelebihan kepada PKR dan Pakatan Rakyat berbanding Umno dan BN.

Bagi Pengarah Pilihan raya Parti Keadilan Rakyat (PKR) Pusat, Fuziah Salleh , pihaknya masih belum memilih calon walaupun tumpuan umum banyak menjangkakan bahawa Datuk Zaid Ibrahim bakal mewakili Pakatan Rakyat dalam pilihan raya kecil itu.

“Keputusan berkenaan calon itu, sekarang ini ada ramai yang cukup berwibawa untuk dicalonkan, bagaimanapun saya akan menyerahkan nama-nama mereka kepada pucuk pimpinan untuk dibuat keputusan terakhir,” jelasnya yang juga Ahli Parlimen Kuantan.

Pun begitu, beliau berkata, PKR tidak mempunyai banyak masalah dalam memilih calon kerana identiti PKR bukanlah berasaskan pada perkauman, bukan seperti Umno/BN.

Maka, kata beliau, Majlis Pimpinan Tertinggi PKR akan membuat ketetapan akhir berhubung persiapan pilihan raya kecil tersebut pada 4 April depan, sebelum dilanjutkan dalam Majlis Mesyuarat Pakatan Rakyat kelak.

Parlimen Hulu Selangor bakal menyaksikan pilihan raya kecil berikutan kematian wakilnya, Datuk Dr Zainal Abidin Ahmad, 71, malam tadi.

Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) akan membuat keputusan berhubung perkara itu Jumaat depan.

Dalam pada itu, Fuziah sendiri mengakui bahawa Umno tempatan, khususnya di Hulu Selangor cuba untuk meletakkan calon mereka di kerusi terbabit atas dasar majoriti pengundi adalah Melayu, sedangkan kerusi tersebut sebenarnya adalah kerusi tradisi MIC, Datuk G. Palanivel.

“Sesiapa pun (calon BN) yang diletakkan di situ, ia suatu kelebihan bagi kita, calon PKR sudah pun dilihat mewakili semua kaum,” ujarnya.

Ekoran itu, PKR menurut beliau, tidak perlu menganggap kelemahan BN tersebut sebagai kekuatan pada PKR.

Sebaliknya, beliau berkata, PKR serta Pakatan Rakyat seharusnya bersedia membuat persiapan kempen politik yang lebih rasional dan demokratik, bukannya kempen perkauman seperti Umno BN.

“Apabila kita masuk apa-apa pilihan raya, fokus dan persediaan kempen kita adalah apa yang boleh kita tawarkan kepada rakyat, tidak perlu fokus pada kedudukan orang lain (Umno BN),” jelasnya.

Demi menjayakan kempen tersebut, beliau bercadang untuk mengemukakan pencapaian-pencapaian Pakatan Rakyat sepanjang memerintah negeri Selangor supaya rakyat boleh membuat perhitungan dan perbandingan dengan rekod pemerintahan kerajaan negeri di bawah Umno/BN, sebelum Pilihan Raya Umum ke-12 yang lalu.

“Itu lebih penting, apa pencapaian Pakatan Rakyat di Selangor, bagaimana rakyat boleh mendapat manfaat dari kerajaan negeri,” katanya.

Menurut beliau, dengan berbuat demikian, rakyat sekaligus dididik dengan politik yang lebih sihat, anti perkauman, anti kronisme serta anti-kezaliman yang selama ini disinonimkan dengan pemimpin tertentu dalam Umno/BN.

Harakahdaily

Kempen Selamatkan Negara Bermula di Stadium Mini Kuala Kubu Baru

Pakatan Rakyat memulakan kempennya malam tadi untuk mempertahankan kerusi parlimen Hulu Selangor dengan perhimpunan kira-kira 5,000 penyokongnya di Stadium Mini Kuala Kubu Bharu.

Majlis yang dinamakan "kempen selamatkan negara" itu, menyaksikan Kuala Kubu Bharu sesak dengan kenderaan orang ramai yang datang, termasuk dari luar Kuala Kubu Bharu.

pakatan gathering hulu selangor02Ada yang datang dari Tanjung Malim dan sejauh Sungai Besar, Perak. Mereka termasuk 50 orang yang menyewa bas dari sebuah ested di Tanjung Malim untuk datang menghadiri majlis malam tadi.

Pemimpin utama Pakatan termasuk timbalan presiden PKR, Syed Husin Ali; naib presiden PKR, Azmin Ali; pengarah strategi PKR, Tian Chua; ahli jawatankuasa pusat PAS, Dr Hatta Ramli dan ADUN DAP bagi Kampung Tunku, Lau Weng San adalah antara mereka yang menghadiri majlis tersebut.

Turut hadir ialah penyelaras Pakatan, Datuk Zaid Ibrahim, yang disebut-sebut mungkin dipilih sebagai calon PKR untuk bertanding dalam pilihan raya kecil parlimen Hulu Selangor.

Manakala ketua umum PKR, Datuk Seri Anwar Ibrahim dan Menteri Besar Selangor, Tan Sri Khalid Ibrahim tiba sejurus sebelum jam 11 malam.

pakatan kkb talks anwarPara pemimpin Pakatan itu berucap dengan menyampaikan ucapan takziah kepada keluarga allahyarham Datuk Zainal Abidin Ahmad - wakil rakyat Hulu Selangor yang meninggal dunia kelmarin kerana barah otak.

Menurut Tian Chua, Zainal Abidin yang pernah menjadi timbalan menteri besar Selangor ketika di bawah pentadbiran BN, telah bekerja keras berkhidmat untuk rakyat sehingga ke akhir hayatnya.

Mereka yang berucap malam tadi kemudiannya beralih kepada nada kempen, dengan masing-masing menyentuh isu-isu panas, antaranya kes kehilangan enjin pesawat pejuang TUDM, kontrak kapal selam Scorpene, rasuah dan lain-lain lagi.

Khalid pula menegaskan bahawa dalam pilihanraya umum lalu, rakyat Malaysia telah membuat keputusan untuk membawa perubahan.

pkr gathering in hulu selangorDi Selangor, katanya, Pakatan telah diberi mandat untuk memerintah dan "kami membalasnya dengan memberi perkhidmatan yang terbaik", dengan diikuti tepukan gemuruh para hadirin.

Difahamkan perhimpunan malam tadi dirancang lebih awal sebelum Zainal Abidin meninggal dunia.

Menurut Dr Hatta, Pakatan sedang membuat persiapan untuk mengadakan perhimpunan tersebut apabila Zainal Abidin menghembuskan nafasnya yang terakhir.

Ekoran itu, "kempen selamatkan negara" telah bertukar menjadi kempen untuk pilihan raya kecil.

Azmin yang juga ahli parlimen Gombak pula, dalam ucapannya berkata, PKR mahu meletakkan seorang calon yang boleh menrealisasikan impian Pakatan.

Katanya, kerajaan Selangor di bawah Pakatan telah berjaya membawa masuk pelaburan berjumlah RM7 bilion dalam tempoh dua tahun.

Pada tahun 2009 sahaja, katanya, Selangor telah menyediakan peluang pekerjaan kepada 20,753 orang.

pakatan kkb talks anwar and crowdMenteri besar Selangor, tegasnya, menggunakan harta kerajaan negeri untuk rakyat dan "bukan membina istana bernilai RM24 juta untuk dirinya".

Anwar mula berucap mulai jam 11.45 malam. Mengambil kira jumlah pengundi kaum India yang besar di Hulu Selangor, beliau menegaskan bahawa dua aktivis utama Hindraf yang ditahan di bawah Akta Keselamatan Dalam Negeri (ISA) kini bersama Pakatan.

“(T) Vasanthakumar, yang menyertai PKR, berada di sini," kata Anwar sambil menambah, V Ganabatirau, yang turut hadir, telah menjadi ahli DAP.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Powered by Blogger.

Search

Swedish Greys - a WordPress theme from Nordic Themepark. Converted by LiteThemes.com.