Tanah KTMB Boleh!!: Kenapa tidak serah royalti pada Kelantan.. Hampa Nilai Sendiri...


KOTA BHARU, 26 Mei: Menteri Besar Kelantan, Tuan Guru Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat, mahu Kerajaan Pusat menyelesaikan isu tuntutan royalti minyak yang dituntut oleh kerajaan negeri sejak tahun lalu secepat mungkin.

Menurutnya, sekiranya Kerajaan Malaysia menyerahkan semula tanah milik Keretapi Tanah Melayu Berhad (KTMB) di Singapura kepada negara jiran itu, kenapa kerajaan tidak melakukan perkara yang sama terhadap kerajaan Kelantan.

Beliau berkata demikian sebentar tadi ketika mengulas isu penyerahan semula tanah milik KTMB di Tanjung Pagar, Singapura kepada kerajaan negara itu.

Tuan Guru berkata, sekiranya Malaysia boleh bertolak ansur dengan negara lain, kenapa tidak boleh berbuat demikian dengan negeri yang berada di dalam negara ini sendiri.

“Jadi saya minta sangatlah jasa baik Kerajaan Malaysia di bawah pimpinan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak dapat menyerahkan royalti petroleum kepada kerajaan negeri.

“Kiranya kerajaan boleh menganggap penyerahan KTMB kepada Singapura sesuatu yang wajar serta tidak merugikan, begitu juga penyerahan wang royalti pada Kelantan juga amat wajar serta tidak merugikan,” ujarnya.

Kenapa & Mengapa: 'PKR Kurang Mesra Melayu'

Pakatan Rakyat tidak harus rasa selamat dengan undi Cina, justeru mengambil mudah sokongan orang Melayu bagi memenangi pilihan raya umum yang akan datang, kata Ketua Pembangkang Datuk Seri Anwar Ibrahim.

Bagaimanapun, tambahnya, gabungan pembangkang - PKR, PAS dan DAP - tidak perlu mengambil langkah drastik bagi mendapatkan kembali sokongan Melayu, sebaliknya hanya memerlukan sedikit "penyelarasan".

"Pada tahun 1999, lonjakan undi Melayu tinggi. Saya baca analisis, mereka tulis di kampung, konservertif, (golongan) Melayu sokong Umno.

"Itu jelas 'memori jangka pendek', sebab pada tahun 1999 orang Umno boleh berubah kerana maklumat itu sampai. Sekarang kita tengok kelemahan kita sebab maklumat tak sampai," kata Anwar yang juga ketua umum PKR.

Dalam wawancara denganMalaysiakini semalam, Anwar berkata pihaknya tidak perlu lagi menghabiskan masa dengan mendakwa bahawa pilihan raya di Malaysia dicemari rasuah dan tekanan daripada Umno sebab "itu sudah diketahui".

Menyentuh soal 'kemerosotan' undi Melayu di Hulu Selangor pada 25 April lalu apabila PKR tewas kepada BN, Anwar berkata keputusan itu tidak terlalu membimbangkan.

"Kalau itu keputusan pilihan raya kecil, dalam pilihanraya umum kita menang," katanya yakin.

Pekerjaan, ekonomi, 'maruah sebagai umat'

Beliau menambah, kecuali di dua kawasan Felda - Sungai Buaya dan Sungai Tengi - undi Melayu secara keseluruhannya meningkat.

Corak yang sama menurutnya turut dikenalpasti dalam pilihan raya kecil Sibu pada 16 Mei apabila undi Melayu/Melanau meningkat daripada 13 peratus kepada 35 peratus dalam tempoh berkempen dua minggu sahaja.

"Maknanya kita harus terima kenyataan, kita belum cukup kuat usaha mendampingi mereka.

"Kita tertumpu pada bandar pinggir dan bandar isu yang disenangi oleh orang bandar. Kita harus tahu juga ada isu desa yang harus diketengahkan," katanya.

Tambahnya, isu tersebut antaranya soal peluang pekerjaan, ekonomi dan "maruah sebagai umat" yang perlu ditangani.

Sementara itu, menyentuh hasrat Pakatan menembusi Sabah dan Sarawak, Anwar berkata kemenangan di Sibu membuka langkah yang besar kepada gabungan pembankang di kedua buah negeri itu.

"Sekarang menjadi tugas timbalan perdana menteri turun padang, perdana menteri turun tiga, empat hari. Ini mesej bahawa mereka (BN) hilang sokongan dan (terpaksa) guna pelbagai helah dan ancaman untuk mendapatkan kerusi.

Peluang: Saya tidak tahu

"Kita sudah melangkah dengan besar di Sibu. Jadi, kita kena kerja kuat," katanya yang juga ahli parlimen Permatang Pauh.

Anwar berkata, sepanjang lebih seminggu berkempen di negeri Kenyalang baru-baru ini, beliau melihat pemimpin Pakatan di peringkat negeri daripada parti yang berbeza bekerjasama dengan baik mengetengahkan isu-isu tempatan.

"Saya optimis lihat pengalaman mereka bekerjasama di Sarawak. Mereka buat dengan baik.

"Saya bukan maksudkan (pemimpin kanan Pakatan) Ustaz (Datuk Seri) Hadi (Awang), Lim Kit Siang dan (Datuk Seri) Wan Azizah (Ismail), saya cakap tentang (pemimpin) peringkat negeri," katanya.

Enggan memberitahu sasaran kerusi yang diletakkan di negeri itu, Anwar juga kelihatan tidak mahu bercakap banyak tentang peluangnya kali ini.

"Saya tak tahu. Tetapi kita lihat orang Iban, Melayu/Melanau dan Cina kita ada anjakan besar. Lagi pun sepanjang perjalanan politik saya, saya tak beritahu berapa kerusi yang akan diperoleh.

"Dekat dengan pilihan raya nanti saya beritahulah, walaupun kamu semua tak percaya apa yang saya katakan pada 2008," katanya sambil ketawa.

Kes Aminul: Polis diminta akui kesilapan, 'tak politik'


Polis Selangor diminta segera mengakui kesilapan dan "tidak berpolitik" dalam menyelesaikan siasatan berhubung kematian remaja Aminul Rashid Hamzah.

Ahli parlimen Shah Alam, Khalid Samad berkata, polis tidak sepatutnya turut mempolitikkan isu kerana ia melibatkan masa depan seorang lagi remaja - saksi utama kes berkenaan.

"Didapati polis negeri Selangor dan disokong ketua polis negara masih enggan tarik balik tuduhan bahawa Aminul Rashid itu seorang penjenayah.

"(Mereka juga) masih enggan akui bahawa pedang atau parang yang dijumpai dalam kereta kakak almarhum Aminul Rashid sebagai perkara yang diletakkan, (suatu) planted evidence," kata Khalid.

Katanya, polis Selangor sepatutnya mencontohi sikap ketua polis Negeri Sembilan yang bertindak meminta maaf kepad seorang mangsa tembakan polis di negeri itu.

"Saya tidak faham mengapa di Selangor mereka begitu berkeras mempertahankan perkara yang semua orang tahu tak betul.

"Tapi di Negeri Sembilan, hari itu juga ketua polis negeri meminta maaf kepada keluarga pihak yang ditembak dan mengakui bahawa mereka tersilap.

"Saya rasakan, lebih cepat pihak polis membetulkan keadaan dengan menyatakan keadaan dan kenyataan sebenar, akan melepaskan dirinya (saksi utama) daripada trauma yang sedang dia alami," katanya.

Khalid juga mempersoalkan sama ada sikap yang ditunjukkan oleh polis Selangor itu berkait dengan pentadbiran negeri itu yang dikuasai Pakatan Rakyat.

"Adakah ini ada hubungkait dengan Negeri Sembilan kerajaannya BN, Selangor ini kerajaan Pakatan Rakyat, maka pihak polis mempunyai dasar dan pendekatan berbeza?

"Janga

nlah polis pun nak berpolitik dalam perkara ini. Saya rasa semua menyedari bahawa Aminul Rashid bukan penjenayah dan Azam bukan penjenayah," katanya lagi.

Khalid berkata demikian bagi mengulas kehadiran saksi utama itu, Azamuddin Omar yang berada di kerusi penumpang pada kejadian itu ke Bukit Aman hari ini bagi membuat satu laporan polis.

Katanya lagi, Azamuddin akan menduduki peperiksaan PMR pada hujung tahun ini dan tidak seharusnya terus terbeban dengan trauma akibat kejadian tersebut.

"Ganjaran Apa Samy Vellu Mahu"??? Anak Samy: ‘Ayah saya tolak gelaran Tun, jawatan duta’

KUALA LUMPUR, 26 Mei — Ketika ramai beranggapan Datuk Seri S. Samy Vellu mengharapkan ‘ganjaran’ gelaran “Tun” dan jawatan sebagai duta sebelum bersara, anaknya mendedahkan Presiden MIC itu sebenarnya telah menolak kedua-dua tawaran itu ketika ‘kompromi’ dicapai berhubung isu calon pilihan raya kecil Hulu Selangor bulan lalu.

Sehubungan itu, S. Vell Paari mempertahankan ayahnya dengan berkata, ia menunjukkan “ayah saya tidak mahu kekal memegang jawatan politik atau kerajaan sebagaimana didakwa oleh sesetengah pihak.”

“Ia menunjukkan ayah saya bukan seorang yang ingin kekal dalam jawatan yang dipegangnya buat selama-lamanya... ini tidak benar, saya bersama beliau, saya tahu,” kata beliau ketika dihubungi The Malaysian Insider.

“Saya hendak memberitahu anda hari ini, ayah saya menolak apabila pegawai khas Perdana Menteri datang jumpa dengan ayah saya ketika pilihan raya kecil Hulu Selangor (bulan lalu) dengan tawaran gelaran “Tun” dan jawatan dilantik sebagai duta.

“Ayah saya kata tidak, beliau tidak mahu terima kedua-dua tawaran ini,” katanya ketika timbul pelbagai spekulasi di sebalik perubahan calon Barisan Nasional (BN) pada minit-minit terakhir untuk diturunkan di Hulu Selangor dan pelan peralihan kepimpinan dalam MIC.

“Beliau memberitahu pegawai khas Najib bahawa keutamaan beliau ialah menyelesaikan isu Maika Holdings,” katanya.

Vell Paari (gambar), salah seorang anggota Jawatankuasa Kerja Pusat (CWC) MIC berkata, pegawai khas berkenaan juga meminta Samy Vellu kekal dalam Majlis Presiden parti atas kapasiti sebagai penasihat apabila melepaskan jawatan presidennya.

“Jawatan ini pun ditolak oleh ayah saya,” katanya. Menurut Vell Paari, alasan Samy Vellu ialah sebaik sahaja berhenti sebagai Presiden MIC, beliau tidak mahu kekal dalam MIC walaupun satu hari.

Vell Paari memberikan maklumat ini ketika timbul desakan agar Samy Vellu meninggalkan jawatan Presiden MIC dengan segera.

Empat orang termasuk bekas Timbalan Ketua Pemuda MIC, V. Mugilan, yang menyatakan pandangan itu telah dipecat baru-baru ini.

Samy Vellu mengumumkan pelan peralihan kepimpinan dengan mahu melepaskan jawatannya pada suku ketiga tahun depan.

Bagaimanapun empat pemimpin mendesak Samy Vellu berundur segera atau selewat-lewatnya 31 Disember ini.

“Desakan mereka ini tidak asas,” kata Vell Paari sambil berpendapat bahawa jika pun seseorang pemimpin syarikat mahu melepaskan jawatan dia akan meminta atau akan diberikan tempoh enam bulan.

“Inikan sebuah parti politik dengan keahlian 700,000 orang. Kita tidak boleh meninggalkan parti begitu sahaja,” katanya.

Vell Paari juga berkata, mengikut perancangan Samy Vellu telah bercadang untuk menjelajah ke seluruh negara bersama Palanivel, yang akan digunakan sebagai peluang mengucapkan terima kasih kepada pemimpin cawangan dan bahagian.

“Malah ia juga salah satu cara untuk memperkenalkan Palanivel kepada akar umbi dan kemudian membuat persediaan memimpin parti,” katanya lagi.

Ketika mengumumkan pelan peralihan kepimpinan, Samy Vellu berkata, beliau telah memaklumkan kepada Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak. Selepas tewas dalam pilihan raya umum Mac 2008, Samy Vellu yang bekas anggota Kabinet kerajaan persekutuan, dikatakan menyasarkan jawatan sebagai duta dan gelaran “Tun”.

Dua minggu lalu, sayap pelaburan MIC Maika Holdings yang berhadapan dengan masalah kewangan telah menemui jalan penyelesaian. Syarikat itu ditubuhkan oleh Samy Vellu 26 tahun yang lalu tetapi berakhir masalah, sekali gus modal kritikan ke atas beliau.

Penyelesaian itu dilihat sebagai sebahagian daripada formula menangani masalah-masalah dalam MIC sebelum Samy Vellu berundur.

Lesen Judi: Dua mufti sudah terima memo PAS - DPP Pas Pusat

Pemuda PAS berjaya menyerahkan memorandum kepada mufti di dua negeri supaya pakar agama itu memainkan peranan dalam isu pemberian lesen judi bola sepak.

Setakat ini, dua mufti negeri-negeri - Johor dan Kedah - sudah menerima memorandum tersebut semalam.

"Pada 25 Mei (semalam) pemuda PAS negeri telah menghantar memorandum kepada mufti Johor (Datuk Mohd Tahrir Shamsuddin) mengenai desakan bantahan judi bola sepak," Ketua Pemudanya Nasrudin Hassan.

Di Kedah pula, ketua pemuda negeri Ahmad Yahaya baru sahaja menyerahkan memorandum bantahan yang sama kepada pejabat mufti petang ini.

Diiringi ahli parlimen Padang Terap Nasir Zakaria, Ahmad berkata morandum tersebut diserahkan melalui timbalan muftinya Syeikh Marwazi Dziyauddin.

Sementara tarikh serahan di negeri-negeri lain setakat ini masih belum diketahui.

Malaysiakini difahamkan kesemua Pemuda PAS negeri diarahkan menyerahkan memorandum bantahan kepada pihak mufti negeri masing-masing sebelum Julai ini.

Sementara itu, Nasrudin menjelaskan pihaknya merangka kempen menyeluruh bagi membantah pemberian lesen judi, termasuklah mengadakan forum, ceramah dan penganjuran "perlawanan bola sepak bertemakan antijudi".

"Saya akan buat senarai untuk sesi jelajah (kempen)," katanya kepada Malaysiakini semalam.

Tarikh program tersebut belum ditetapkan kerana ia masih dalam peringkat perancangan.

Katanya menjelang perhimpunan besar mereka pada 3 Julai ini, Pemuda PAS juga akan menghantar surat bantahan kepada Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak.

GMJ: Platform Baru Bantah Judi di Kedah

Kesemua sayap Pemuda Pakatan Rakyat dan beberapa NGO di negeri Kedah menggiatkan bantahan terhadap kelulusan lesen judi bola sepak, kini melalui platform baru dinamakan Gerakan Membantah Judi (GMJ).

Dalam pertemuan malam tadi, gerakan yang disertai 22 anggota, - termasuk SAYAP Pemuda sebuah parti komponen BN, GERAKAN - mahu kerajaan membatalkan kelulusan judi bola sepak secara serta-merta.

Angota lain gerakan itu antaranya Angkatan Belia Islam Malaysia (ABIM), Teras Pengupayaan Melayu (TERAS) dan Persatuan Ulama Kedah (PUM).

Ketua Pemuda PAS Ahmad Yahya ketika dihubungi Malaysiakini hari ini mengesahkan pertemuan di kompleks PAS di Kota Sarang Semut malam tadi.

Dalam kenyataan GMJ, mereka melahirkan rasa kesal, sedih dan kecewa dengan penjelasan Timbalan Menteri Kewangan Datuk Awang Adek Awang Hussein mengenai kewajaran tindakan kerajaan itu.

"Kami berpandangan dan menegaskan bahawa kewujudan judi sukan ini akan menambahkan lagi kemusnahan institusi keluarga dan masyarakat serta meruntuhkan tamadun manusia walaupun mendatangkan perolehan lumayan kepada negara dalam bentuk kewangan.

"Kami tidak pernah menghalang kemajuan sukan negara kita bahkan kami akan terus menyokong pembangunan sukan. Namun industri sukan negara akan hancur apabila ia terlibat dengan pertaruhan.

"Pihak kerajaan wajib mendapat pandangan awam yang menentang kelulusan lesen baru di samping kewujudan lesen-lesen yang ada yang sudah terlalu banyak," kata kenyataan tersebut.

Awang Adek sebelum ini antaranya dilaporkan berkata kerajaan mempertimbangkan pemberian lesen jenis itu bagi mengawal aktiviti perjudian haram.

Kenyataan itu juga menyebut, kerajaan sepatutmya memikirkan kepentingan rakyat daripada membuat keputusan yang "sangat condong kepada taukeh judi yang hanya memikirkan keuntungan".

Selain itu, GMJ berkata kerajaan patut mendapatkan sumber lain "yang baik" untuk membangunkan negara.

"Kami akan menggunakan apa sahaja cara untuk membantah keputusan yang tidak masuk akal ini.

"Kami juga menyeru seluruh rakyat negeri Kedah, tanpa mengira latarbelakang agama, bangsa dan parti politik untuk bangkit membantah keputusan ini," kata kenyataan itu.

Sebelum ini, kerajaan secara rasmi dilaporkan memberi lesen judi semasa kejohanan bola sepak Piala Dunia 2010 kepada Kumpulan BERJAYA.

Tindakan itu dibantah pelbagai pihak, khususnya termasuk pakatan pembangkang dan NGO Melayu-Islam di Malaysia.

Mahkamah benar semakan tahanan Ordinan Darurat

Mahkamah Tinggi Sivil Kuala Lumpur hari ini membenarkan permohonan seorang bapa untuk membatalkan perintah penangkapan dan penahanan anak lelakinya mengikut Ordinan Darurat (Ketenteraman Awam dan Mencegah Jenayah) 1969 kerana didakwa terlibat dalam kes samun dan curi motosikal.

Hakim Datuk Mohd Zawawi Salleh turut membenarkan permohonan M Panir Sevam, 54, mendapatkan semakan kehakiman untuk satu perintah mandamus untuk membebaskan dan melepaskan anaknya yang berumur 18 tahun itu daripada sekatan dan syarat sekatan yang telah dan akan dilaksanakan.

Mohd Zawawi membuat keputusan itu dalam kamar selepas tiada bantahan ke atas permohonan itu (semakan kehakiman) daripada Peguam Kanan Persekutuan Mohd Zin Ismail yang mewakli Timbalan Menteri Dalam Negeri, Ketua Polis Negeri Sembilan, Ketua Polis Negara dan Kerajaan Malaysia.

Peguam Daniel Albert yang mewakili pemohon, memberitahu pemberita di luar mahkamah bahawa semua pihak perlu memfailkan afidavit masing-masing sebelum perbicaraan berlangsung.

Katanya, kes itu akan disebut 28 Jun di hadapan Timbalan Pendaftar.

Panir Sevam memfailkan permohonan itu pada 19 April lalu di pejabat pendaftar Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur.

Beliau memohon satu deklarasi bahawa perintah di bawah Seksyen 4A(1) Ordinan Darurat (Ketenteraman Awam dan Mencegah Jenayah) 1969 bertarikh 11 Mac lalu oleh responden pertama (Timbalan Menteri Dalam Negeri) adalah batal, tidak sah dan tidak berkuatkuasa.

Panir Selvam juga memohon certiorari untuk membatalkan perintah tersebut dan perintah mandamus terhadap kesemua responden untuk melepaskan dan membebaskan anaknya yang ditahan ketika berusia 17 tahun daripada sekatan dan syarat sekatan yang telah dilaksanakan dan/atau akan terus dilaksanakan melalui perintah ordinan tersebut serta menuntut gantirugi.

Di dalam penyata permohonannya, Panir Selvam mendakwa anaknya ditahan pada 21 Dis tahun lalu dan dibawa ke balai polis Beranang sebelum dipindahkan di balai polis Kajang keesokannya.

Beliau mendakwa anaknya telah dipukul semasa dalam tahanan dan pada 26 Dis tahun lalu anaknya direman sekali lagi sebelum dibawa ke balai polis Rawang.

Pada 5 Jan lalu, anaknya dibawa pula ke balai polis Seremban dan seterusnya pada 12 Jan, di bawa pula ke balai polis Kajang untuk ditahan di bawah Ordinan Darurat selama 60 hari.

Bermula dari hari itu (12 Jan lalu), anaknya ditahan di Pusat Tahanan Semenyih dan pada 11 Mac dibawa semula ke balai polis Kajang dan di situ, Panir Selvam dimaklumkan bahawa anaknya dikenakan satu perintah sekatan.

Pemohon mendakwa ordinan tersebut tidak boleh digunakan ke atas kanak-kanak/orang belum dewasa berdasarkan Akta Hak Kanak-kanak 2001.

-Bernama

Anak Samy Vellu Pertahan Dakwaan Terhadap Umno.. TPM Kata Dia Ni Biadap???

Vell Paari masih yakin yang Umno dibelakang rancangan untuk menepikan ayahnya dari MIC. - Gambar oleh Jack Ooi

TERKINI

KUALA LUMPUR, 26 Mei — S. Vell Paari, anak Presiden MIC Datuk Seri S. Samy Vellu mempertahankan tuduhannya kelmarin bahawa Umno menjadi punca kepada masalah dalam MIC termasuk kini menyokong kempen puak anti-Presiden MIC.

“Apa yang saya perkatakan adalah isi hati orang bukan Melayu, dalam hal ini yang membabitkan ahli-ahli MIC dan masyarakat India... untuk itu, jika Tan Sri Muhyiddin mengatakan saya biadap, saya dilabelkan biadap, biarkan,” kata beliau ketika dihubungi The Malaysian Insider di Australia.

“Saya masih berpegang kepada apa yang saya cakap (kelmarin),” kata beliau ringkas tengah malam tadi.

Semalam, Timbalan Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin menyifatkan tuduhan yang dilemparkan oleh Vell Paari kononnya Umno menjadi punca kepada masalah dalam MIC, sebagai sesuatu yang biadap.

Timbalan Presiden Umno menafikan sekeras-kerasnya tuduhan itu dan meminta Vell Paari, anggota terbaru yang dilantik menyertai Jawatankuasa Kerja Pusat MIC, supaya menghentikan tindakan tidak bertanggungjawabnya itu.

“Umno ingin menafikan sekeras-kerasnya tuduhan oleh anak Samy Vellu itu. Ia adalah sesuatu yang biadap,” katanya.

Vell Paari mendakwa Umno menggunakan pendekatan “pembunuhan politik” untuk memecahbelahkan MIC.

Mengulas lanjut pendiriannya ketika dihubungi pagi ini, Vell Paari berkata, beliau tiada masalah untuk memohon maaf kepada kepimpinan Umno jika apa yang diperkatakan itu sesuatu yang salah dan dibuat secara sembarangan dan tanpa alasan munasabah.

“Saya seorang yang berpendirian untuk mengatakan sesuatu itu betul jika betul, dan jika salah tetap salah... oleh itu jika ada kesilapan, saya akan mengaku ia sebagai satu kesilapan, dan akan memohon maaf.

“Begitu juga dalam keadaan ini, jika apa yang dikatakan itu (tuduhan ke atas Umno) adalah salah, adalah kesilapan, saya sanggup memohon maaf. Tetapi kita kena tahu apa yang sebenarnya berlaku sepanjang dua tahun lalu?” kata beliau sambil menambah, wujud banyak perkara yang menyinggung dan menguris perasaan ahli-ahli MIC dan masyarakat India.

“Adakalanya perkara-perkara itu menyebabkan wujud satu persepsi MIC tidak berbuat apa-apa sehingga mereka mendakwa kepimpinan tidak buat kerja,” katanya.

Sambil mendakwa reaksi Umno dan pemimpin parti itu sejak dua hari lalu sebagai sesuatu yang memang telah dijangkakan, Ketua Pegawai Eksekutif Maika Holdings ini, sayap pelaburan MIC itu menambah, “mereka hanya tersinggung dengan satu perkataan yang saya gunakan iaitu Umno menjadi punca kepada masalah dalaman MIC.”

“Saya minta mereka, tolonglah... mereka perlu meletakkan diri mereka dalam kasut MIC dan melihat isu yang berlaku dari perspektif MIC,” katanya.

“Tolong lihat pada keperitan dan keseksaan yang masyarakat India lalui apabila kerajaan melaksanakan sesetengah dasar yang tidak adil... saya lihat pada perkara-perkara ini yang tidak menfaatkan masyarakat India... jadi saya menyampaikan apa yang terpendam dalam hati mereka,” katanya.

“Melabelkan orang India pendatang, pengemis.... bukankah ini semua menyinggung perasaan mereka? Adakah mereka datang ke sini (Malaysia) sebagai pengemis?

“Jangan pandang sepi undi masyarakat India, yang mula kembali kepada BN,” katanya lagi.

“Jika perkara ini tidak diambil kira, jangan salahkan kami apabila mereka mengundi pihak lain (dalam pilihan raya),” kata beliau.

“Saya tidak berminat untuk apa-apa jawatan dalam politik,” katanya menjawab dakwaan bahawa beliau adalah pihak yang ada kepentingan dalam parti dan sebab itu membuat tuduhan sedemikian.

Vell Paari menambah, sepanjang dua tahun lalu “banyak pihak luar telah dibenarkan menggunakan nama Umno dan Perdana Menteri untuk menyerang MIC dan kepimpinannya.

“Laporan-laporan media khususnya media online dengan jelas menggunakan nama Umno sejak dua tahun lalu, mereka menyerang kami (MIC)... mengapa Umno tidak muncul dengan menafikan dakwaan-dakwaan sedemikian?

“Umno diam apabila wujud laporan-laporan macam itu, menyebabkan orang ramai membuat persepsi bahawa Umno di belakang mahu menjatuhkan ayah saya (Samy Vellu) dari MIC.

“Mengapa sekarang apabila saya mengatakan Umno digunakan (oleh kumpulan Mugilan), mereka marah dengan saya... oleh itu, sekali lagi saya hendak mengatakan bahawa jika dakwaan saya itu tidak betul, saya sedia memohon maaf.

“Sekarang Tan Sri Muhyiddin sudah menafikan Umno tidak terlibat, bagus... oleh itu, apa yang saya mahukan ialah mereka telah menafikan perkara ini dari dulu lagi, yang ia tidak terlibat sebagaimana dilaporkan oleh media dan orang-orang tertentu sebelum ini,” katanya.

Mengenai pandangan bahawa beliau menyerang Umno kerana merupakan anak kepada Presiden MIC, Vell Paari berpendapat, “hanya saya, sebagai seorang anak (lelaki), faham sumbangan dan cabaran dilalui oleh ayah saya (Samy Vellu) dalam memimpin MIC.”

“Apakah saya seorang anak tidak boleh mempertahankan ayah saya? Apabila Tun Dr. Mahathir diserang, siapa yang mempertahankan beliau, anak beliau (Datuk) Mukhriz, siapa yang keluar parti (Umno) bersama Dr. Mahathir? Anak dan isteri beliau.

“Jadi, hanya seorang anak yang berada dekat dengan mereka (ayah) dan faham perjalanan politik ayah mereka,” katanya lagi.

Malah Vell Paari juga menyenaraikan alasan keperitan dilalui MIC apabila Umno dikatakan mahu meletakkan V. Mugilan yang dipecat minggu lalu sebagai calon pilihan raya kecil di Hulu Selangor berbanding Timbalan Presiden MIC Datuk G. Palanivel yang disyorkan oleh MIC.

Selain itu katanya, Menteri Sumber Manusia Datuk Dr. Subramaniam yang juga Naib Presiden terpaksa melalui situasi sunggguh ‘sukar’ apabila kerajaan memutuskan mengubah sistem pengambilan subjek peperiksaan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM).

“MIC, Palanivel dan Subramaniam... semua melalui situasi yang pahit, tetapi mereka tidak faham kedudukan kami,” katanya.

Dasar baru mengehadkan subjek peperiksaan SPM didakwa menimbulkan perasaan tidak puas hati di kalangan masyarakat India.

MIC Sudah Jadi Lembu Tua Dalam BN

KEMELUT kepimpinan dalam MIC nampaknya menjadikan liabiliti kepada BN. Ada tanda-tanda menunjukkan BN yang diketuai Umno kurang senang dengan krisis yang berlaku di dalam parti berkenaan. Tindak tanduk pemimpinnya dilihat sebagai memberi masalah kepada BN.

Apa yang jelas kini pemimpin Umno tidak begitu senang dengan kemelut dalam parti tersebut, terutamanya kedegilan pemimpin nombor satunya, Samy Velly untuk tidak berundur. Kedegilan Samy Vellu (foto) itu memuakkan Umno. Sedar atau tidak sedar ada semacam campur tangan Umno bagi mengatasi kemelut dalam MIC termasuk menyingkirkan Samy Vellu.

Aksi ini dilakukan tersembunyi oleh Umno dengan memberi sokongan kepada kumpulan tertentu dalam MIC yang menyerang presiden MIC itu.

Sikap judis Umno kepada MIC ini bermula apabila parti tidak dapat mengekalkan prestasinya dalam pilihan raya umum lalu. Disebabkan corak politik diktator Samy Velly dalam MIC menjadikan parti berkenaan kalah teruk pada pilihan raya umum lalu. Gara-gara itu menjadikan BN kehilangan majoriti 2/3 di parlimen.

Sebenarnya Umno tidak boleh meletakkan kesalahan itu kepada MIC seratus peratus. Kegagalan itu juga adalah tanggungjawab Umno. Umno juga berada dalam keadaan lemah ketika menghadapi pilihan raya umum ke - 12 lalu. Jadi kalau Umno menyalahkan MIC seratus peratus ianya sangat tidak adil. Tetapi itulah apa yang berlaku dan begitulah perangai Umno. Parti Melayu itu mudah menunding jari kepada pihak lain tanpa melihat kesalahannya sendiri. Beginilah perangai parti yang ego dan sombong dan terus bernostalgia dengan kehebatan masa silam.

Umno terus menerus menyalahkan MIC terutamanya Samy Vellu. Mungkin alasan itu benar. Tetapi kenapa sewaktu Mahathir Mohamad menjadi presiden Umno selama 22 tahun tidak ada siapa dari Umno yang mempertikaikannya. Tidak ada desakan besar. Kalau bukan kerana reformasi yang dipimpin Anwar Ibrahim 1998 mungkin Mahathir tidak akan turun lagi dan masih tercokol dalam Umno seperti Samy Vellu duduk atas tunggul MIC sampai berakar umbi.

Disebabkan itu apabila Umno beriya ingin menggugurkan Samy Vellu jelas Umno cuba campur tangan dalam kepimpinan MIC dan tidak menghormati piagam BN. Apa yang berlaku di Hulu Selangor baru-baru menjelaskan realiti itu. Umno terang-terang menolak calon dikemukakan oleh MIC, G Palanivel sebaliknya mengemukakan calonnya sendiri. Kamalanthan. Penolakan Palanivel itu satu penghinaan yang mengaibkan Samy Vellu dan MIC.

Jadi apabila anak Samy Vellu Vella Paari menuduh Umno melakukan politik membunuh berdasarkan aksi-aksi Umno itu ia adalah satu kebenaran. Walaupun cara Umno ingin mengembalikan kekuatan MIC seterusnya mengukuhkan kedudukan BN, tetapi cara Umno melayan musuh-musuh Samy Vellu tidak kena.

Umno sepatutnya tidak bercakap membela Mugilan apabila Samy Vellu memecat Naib Ketua Pemuda MIC itu. Pembelaan Tengku Adnan Mansor terhadap Mugilan dengan menafikan Mugilan sebotaj calon MIC di Hulu Selangor, itu membuktikan Umno memcampuri urusan MIC secara langsung. Campur tangan itu juga merendahkan kedudukan Samy Vellu sebagai presiden parti. Inilah menyebabkan anak Samy Velly marah kepada Umno dan bersikap membela bapanya.

Dengan apa yang berlaku dan dilakukan BN terhadap MIC kini sudah cukup untuk memberi peluang kepada parti itu mengenali stail dan budaya oportunis politik BN yang diketuai oleh Umno. Umno akan mencari kesempatan atas apa saja untuk kesenangan dan mendapat kuasa. Umno akan menyokong mana-mana juga pihak asalkan memberi hasil kepadanya. Dan Umno sanggup menendang mana-mana sahabatnya yang tidak lagi menguntungkannya. Apa yang berlaku ke atas Pas tahun 1974 yang ditendang dari BN sepatutnya diingat oleh MIC.

Hari ini Umno lihat MIC semakin lemah dan ditolak oleh orang India. Jadi untuk apa lagi Umno terus memelihara Umno dan komponen BN. MIC dan Samy Vellu sudah jadi macam lembu tua buat Umno. Lembu tua sudah lemah dan tidak dapat digunakan untuk melakukan kerja-kerja tenggala tanah atau menari pedati lagi. Jadi untuk apa dipeliharanya lagi sedangkan makan dan minum harus disediakan. Untuk memudahkan kerja lembu tua itu perlu dibuangkan saja.

Saya tidak mahu meramalkan sesuatu yang buruk akan berlaku ke atas MIC dan Samy Vellu. Tetapi melihat kepada gaya hari ini hubungan Umno dengan MIC khususnya Samy Vellu sudah terlalu teruk dan mulai mengusut. Apakah mungkin MIC akan ditendang dari BN atau meminta keluar dari BN, adalah sesuatu pengakhiran yang ditunggu oleh kita semua.

Serah 2 Pelantar Minyak Ketua Pembangkang Tuntut Penjelasan Kerajaan UMNO

Ketua Pembangkang Datuk Seri Anwar Ibrahim akan menuntut penjelasan penuh daripada kerajaan di Parlimen minggu depan berhubung penyerahan dua pelantar yang kaya dengan hasil minyak kepada Brunei dengan alasan negara itu kononnya bersetuju mengugurkan tuntutannya ke atas wilayah Limbang di Sarawak.

TV Selangor yang memetik sumber berkata Anwar telah memperolehi kelulusan khas daripada speaker Dewan Rakyat Datuk Pandikar Amin Mulia untuk membahaskan isu itu pada 8 Jun, sebelum ketua umum PKR itu dihadapkan ke Jawatankuasa Hak dan kebebasan Parlimen pada hari yang sama.

Umno meng
gunakan majoritinya dalam parlimen untuk memastikan Anwar dikenakan tindakan kerana mendedahkan kerajaan Umno-BN menggunakan kepakaran Zionis-Yahudi dalam membuat keputusan-keputusan kerajaan, khususnya dalam merangka konsep 1Malaysia yang mirip dengan program One Israel.

Walaupun berhadap dengan kemungkinan digantung dari parlimen, Anwar tetap bertekad untuk mencabar keputusan kerajaan menyerahkan dua pelantar minyak yang dianggar bernilai RM320 bilion kepada Brunei, sekaligus menafikan rakyat Sabah dan Sarawak daripada mengecapi hasil lumayan itu.

Malaysia mendakwa sebagai balasan pemberian itu, Brunei menggugurkan tuntutannya ke atas Limbang, namun hakikatnya ialah Brunei tidak pun mengeluarkan sebarang kenyataan rasmi menarik balik tuntutannya itu.

Ahli Parlimen
Ipoh Timur, Lim Kit Siang berkata, Pakatan Rakyat mahu kerajaan menjelaskan berhubung kehilangan hak milik Malaysia ke atas dua lapangan minyak itu secara jelas dan terbuka.

"Ini Dewan Rakyat dan tentulah satu perkara yang melibatkan kepentingan orang ramai di mana kerajaan perlu memberi penjelasan yang memuaskan berhubung kedudukan Limbang kerana adalah tuntutan kedaulatan Limbang oleh Sultan Brunei" ujar beliau.

Kit Siang yang juga penasihat DAP berkata, walaupun keputusan untuk membenarkan atau pun tidak usul tersebut dibahaskan pada sesi parlimen kali ini, semuanya terletak di tangan speaker dan juga perdana menteri.

"Sama ada Datuk Seri Anwar akan diberikan peluang untuk mengemukakan satu usul akan bergantung kepada pendirian kerajaan Barisan Nasional. Sampai sekarang kita tidak tahu bagaimana pendirian perdana menteri dan sebab itu kita menggesa perdana menteri untuk menyetujui bahawa perkara ini adalah perkara yang penting dan patut mendahului urusan parlimen" ujarnya lagi.

Sementara itu, ahli parlimen Pokok Sena, Mahfuz Omar mencadangkan kerajaan membentangkan kertas putih bagi menjelaskan isu kedaulatan wilayah Limbang sekiranya tidak bersedia menerima usul dari ketua pembangkang.

Katanya kerajaan harus memperakui kelemahan namun dalam masa yang sama menggantikannya dengan ketelusan.

"Kami boleh bersetuju jika pihak kerajaan sendiri yang membawa usul satu bentuk pembentangan kertas putih, maknanya kami boleh terima kalau mereka kata mereka belum bersedia menerima usul dari ketua pembangkang atau dari mana-mana ahli parlimen pembangkang".

Dato’ Bashah cipta isu untuk ‘Syok Sendiri’

Laporan berita RTM hari ini kononnya 51 ahli PAS Cawangan Alor Penyengat, Alor Setar yang diketuai oleh Abu Bakar Husein adalah pembohongan yang paling nyata.

Daripada rekod keahlian PAS Kawasan Alor Setar, hanya Abu Bakar seorang adalah ahli PAS. Dia adalah bekas ahli Umno sebelum menyertai PAS dan kembali ke pangkuan Umno. Selain Abu Bakar, semuanya dikenalpasti bukan ahli PAS.

Abu Bakar menyertai Umno dipercayai untuk mendapat kemudahan tertentu seperti jalan mini tar ke rumahnya. Di kalangan kira-kira sejuta ahli PAS, terdapat seorang yang longgar pegangannya terhadap parti bukan perkara pelik.

Tapi apa yang peliknya ialah orang yang bernama Abu Bakar Husein ini telah dua kali mengisytiharkan keluar PAS masuk Umno. Pertama kali ialah pada 18 Mac 2010 dia menyerahkan 61 borang kepada Ketua Umno Bahagian Alor Setar, Dato’ Ahmad Bashah Md Hanipah. Kali kedua di hadapan orang yang sama, pada 24 Mei 2010 dalam satu majlis yang diadakan di rumahnya sendiri. Kali ini mereka melaporkan 51 ‘ahli PAS masuk Umno.’

Hakikatnya, berita 'ahli PAS masuk Umno' di kawasan Alor Setar akhir-akhir ini hanyalah berita recycle, bohong dan penuh propaganda. Dato' Ahmad Bashah mencipta isu untuk 'syok sendiri' bagi menunjukkan kekuatan di saat ramai ahli-ahli dalam bahagiannya sendiri keluar parti untuk menyertai PAS.

Pada 28 Mei 2010, satu majlis penyerahan borang kemasukan ahli-ahli Umno dalam Bahagian Alor Setar ke dalam PAS akan diadakan di Taman Wira Mergong dalam satu program ceramah yang akan diadakan di situ.


Kenyataan akhbar oleh:

ZULKIFLI YAHAYA Ketua Penerangan PAS Kawasan Alor Setar.

Kenari Seri Di Laman Sendiri... Keputusan TM Liga Super
KEDAH 0 vs 0 KELANTAN

K.LUMPUR 0 vs 0 JOHOR FC

KL PLUS 1 vs 1 N.SEMBILAN

PAHANG 2 vs 3 SELANGOR

TERENGGANU 1 vs 0 T-TEAM

PERLIS 3 vs 0 PERAK

JOHOR 1 vs 0 P.PINANGRelated Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Powered by Blogger.

Search

Swedish Greys - a WordPress theme from Nordic Themepark. Converted by LiteThemes.com.