Timbalan Pengerusi, Pengarah SPR Negeri Halang Agen Undi Pos Pakatan Rakyat


Oleh Dzukarnain Taib

SIBU 17 Mei - Ketua Undi Pos pilihan raya kecil Sibu bagi Pakatan Rakyat, Zaidi Ahmad menyanggah tuduhan Pengerusi Suruhanjaya Pilihan Raya yang mengatakan ajen parti itu yang menyebabkan kelambatan pengumuman keputusan undi pos semalam.

Malah Zaidi berkata pegawai SPR termasuk beberapa pengarah SPR negeri dan Timbalan Pengerusi SPR, Datuk Wan Ahmad Omar yang sebenarnya menghalang tugas agen sah yang dilantik calon DAP, Wong Ho Leng untuk memantau dan meneliti undi pos.

"Timbalan Pengerusi SPR, Pengarah SPR Pahang, Pengarah SPR Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur memberi tekanan dan seolah-olah memaksa petugas kami yang menjaga peti undi pos supaya mengenepikan peraturan yang SPR buat sendiri dan memaksa petugas kami mempercepatkan proses pengundian.

"Sebenarnya SPR yang melanggar undang-undang mereka sendiri dalam keinginan untuk memenangkan calon Barisan Nasional," kata Zaidi ketika dihubungi Suara Keadilan.

Zaidi menjelaskan terdapat 2,808 undi pos yang mana setiap pengundi pos akan diberikan Sampul Keutamaan yang mengandungi tiga item iaitu Sampul A, Sampul B dan Borang 2.

Sampul A pula mengandungi kertas undi sementara Borang 2 adalah borang identiti pengundi pos.

Setelah pengundi pos memangkah kertas undi serta menandatanganinya ia dimasukkan semula ke dalam Sampul A dan begitu juga Borang 2 yang telah ditandatangan.

"Berbanding undi biasa, undi pos amat teknikal sifatnya, sebab itu kami mengambil masa berjam-jam untuk meneliti dan memeriksa setiap undi pos supaya tidak berlaku penipuan. Kita mesti ingat peraturan SPR membenarkan pengundi pos membawa balik kertas undi pos dan timbul kemungkinan kertas undi tersebut dipangkah oleh pihak lain dan bukan pengundi pos tersebut. Kita mesti buat bantahan dan tolak mana-mana undi yang cacat dan disyaki undi hantu. Kita membuat kerja dalam kerangka peraturan dan undang-undang yang SPR buat bukan di luar peraturan. Jadi SPR kena hormat undang-undangnya sendiri dan tidak menuduh pihak lain tidak bertanggungjawab.

"Yang melambatkan ialah SPR kerana untuk membuat perjumlahan setiap peti undi pos mereka mengambil masa dua jam walhal ianya boleh dilakukan dalam masa 5 ke 10 minit sahaja. Mungkin kita perlu adakan kelas matematik asas untuk pegawai SPR yang bertugas semasa pilihan raya," kata Zaidi sinis.

Beliau juga membidas sikap SPR berusaha untuk menjadi rakan BN daripada menjadi sebuah badan yang bebas, telus dan adil.

"Kami ada hak sebagai sebuah parti yang bertanding di dalam pilihan raya kecil ini. Kalau SPR nak kerja 'cincai' lebih baik bagi saja semua undi pos itu kepada BN dan sememangnya sejak dulu hingga kini 98 peratus undi pos memihak kepada BN.

"Setiap peti undi ada seorang petugas kami yang jaga dibandingkan BN yang hanya hantar seorang agen untuk memantau 11 peti undi pos. Tetapi apabila keadaan sudah gawat bagi BN dan mereka melihat undi pos akan menentukan hidup mati mereka dalam PRK ini berduyun-duyun mereka hantar wakil yang hanya memakai pas agen yang difotokopi dan bukan pas yang sah tetapi SPR buat tak tahu," tegas beliau.

Pada PRK Sibu semalam Wong menang dengan majoriti 398 undi dengan mendapat 18,845 undi berbanding calon BN, Robert Lau Hui Yew yang memperolehi 18,447 undi manakala calon Bebas, Narawi Haron mendapat 232 undi. Jumlah undi rosak ialah 395.
BN menang undi pos dengan mendapat 2,323 undi manakala Wong mendapat 70 undi dan calon Bebas pula 36 undi.

"Kemarahan dan Kebencian" Pengundi Sibu Faktor BN Tewas

PAS menyifatkan "kemarahan dan kebencian" pengundi di Sibu sebagai punca utama BN tumbang pada pilihan raya kecil Parlimen Sibu semalam.

"Isu-isu seperti kerugian Sime Darby, Pos Malaysia dan berbagai lagi termasuk penyerahan dua telaga minyak yang sepatutnya memberi hasil royalti kepada Sarawak dan Sabah.

"Kalau 320 bilion hasil yang ada pada telaga itu, Kalau 5 peratus, (maka) jadi 16 bilion akan diperolehi. Jadi ia satu kerugian yang besar kepada Sarawak dan Sabah," kata Naib Presiden PAS Datuk Mahfuz Omar.

Mahfuz yang juga ahli parlimen Pokok Sena juga kesal dengan penyerahan telaga tersebut kepada Brunei yang sudah terkenal dengan hasil minyaknya.

Beliau mengulas faktor kemenangan DAP dan Pakatan Rakyat pada sidang media di ibu pejabat parti itu, hari ini.

Dalam
pilihan raya tersebut, calon DAP, Wong Ho Leng, menang dengan majoriti 398 undi setelah memperolehi 18,845 undi menewaskan calon Barisan Nasional, Robert Lau Hui Yew, yang mendapat 18,447 undi dan calon Bebas, Narawi Haron, meraih 232 undi.

Mengulas lanjut, Mahfuz (atas, tiga dari kiri) juga menempelak kerajaan kerana tidak bertegas untuk menuntut kedaulatan kawasan minyak itu yang dikatakan kawasan pertindihan.

Beliau mempersoalkan sekiranya ia merupakan kawasan pertindihan, mengapa kerajaan tidak mempertahankan kedaulatannya dengan merujuk kepada Mahkamah Antarabangsa seperti pertikaian Pulau Batu Putih.

"Sedang ini adalah dua telaga minyak, yang dikatakan bertindih oleh kerajaan, yang mempunyai hasil yang lumayan. Sepatutnya diperolehi negara. Kita tidak pertahankan sehingga ke Mahkamah Antarabangsa. Ini sangat memalukan negara," katanya

Selain itu, Mahfuz yang juga mendakwa kegagalan kerajaan negeri Sarawak untuk menyelesaikan masalah tanah di kalangan Melayu, turut menjadi faktor kemenangan DAP dan Pakatan.

Beliau juga menyifatkan kemenangan Pakatan Rakyat di Sibu adalah satu permulaan untuk menghapuskan bahawa negeri tersebut merupakan "simpanan tetap dan talian hayat" kepada BN dalam pilihan raya.

"Dahulu ia dijadikan simpanan tetap untuk terus berkuasa. (Kemenangan) Ini satu permulaan kepada Sarawak yang akan menghadapi pilihan raya kecil negeri dan pilihan raya umum di peringkat nasional.

"(Selepas ini) Ia tidak akan menjadi satu simpanan tetap kepada BN. Ini merupakan satu perkembangan agak baik," katanya.

Katanya, walaupun Pakatan kalah di peti undi Hilir Nangka yang majoritinya adalah pengundi Melayu tetapi terdapat peningkatan jumlah undi Melayu yang diperolehi di kawasan tersebut.

"Kesediaan pengundi Melayu, yang bukan sahaja bersama dengan PAS tetapi bersama DAP telah menunjukkan satu perubahan baru di Sarawak untuk politik Malaysia," katanya.

Sehubungan itu, kata Mahfuz, berdasarkan perkembangan tersebut, PAS akan membentuk satu jawatankuasa penaja bagi menubuhkan PAS di kawasan tersebut.

Katanya PAS pusat akan berbincang dengan PAS negeri berhubung perkara tersebut selepas Muktamar PAS yang dijadual berlangsung bulan hadapan.

Pilihanraya Kecil Parlimen Pekan?? PM Terbabit dalam "Pembelian Undi" PRK Sibu, Jelas Cabul Akta Kesalahan Pilihan Raya: Karpal

Pengerusi DAP Karpal Singh hari ini mendakwa Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak terbabit dalam 'pembelian undi' pada pilihan raya keci parlimen Sibu yang berakhir semalam.

Beliau merujuk kepada satu majlis di Rejang Park, sehari sebelum tarikh mengundi seperti mana yang dilaporkan oleh akhbar harian bahasa Inggeris Sunday Eastern Times.

Berikut petikan kata-kata Najib yang dipertikaikan oleh Karpal itu dalam bahasa Inggeris.

“I want to make a deal with you. Can we have an understanding or not? The understanding is quite simple. I help you, you help me,”
kata Najib.

Menurut Karpal, Najib menjanjikan kerajaan persekutuan akan memberi RM5 juta untuk projek tebatan banjir di Sibu jika BN menang pilihan raya berkenaan.

“Ini jelas mencabuli Akta Kesalahan Pilihan Raya. Jika tidak berhati-hati, PM akan dihumban ke penjara. Kita mungkin terpaksa adakan pilihan raya kecil di Pekan,” kata Karpal.

Beliau bercakap kepada pemberita selepas menghadiri mesyuarat pertama Jawatankuasa Hak dan Kebebasan Parlimen bagi membincangkan dakwaan Ketua Pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim bahawa 1Malaysia diciplak dari One Israel.

Dewan Penyokong bukan ahli penuh PAS

Perkembangan Dewan Himpunan Penyokong PAS yang akan menjadi sayap parti itu tidak lama lagi akan diteliti terlebih dahulu sebelum ahli-ahlinya diberikan keanggotaan penuh.

"Kita baru bermula dengan apa yang ada pada hari ini. Kita akan tengok keperluan kita pada masa akan depan dan parti akan memikirkan tentang apa yang berlaku pada masa depan.

"Jadi Ketua Pemuda Gerakan (Kedah) perlu sabarlah. Kalau dia nak pun, dia perlu masuk Dewan Himpunan dulu bersama kita, barulah dia boleh bercakap apa yang akan berlaku pada masa depan," kata Naib Presiden PAS, Salahudin Ayub dalam satu sidang media hari ini.

Salahudin mengulas kenyataan Ketua Pemuda Gerakan Kedah, Tan Keng Liang yang mendesak PAS memberi keahlian "kelas penuh" kepada bukan Islam dan bukannya "keahlian kelas kedua" sekiranya PAS ikhlas menjadi parti berbilang kaum.

Menurut Salahudin lagi, mereka hanya menjadi ahli kepada dewan tersebut dan bukannya ahli PAS kerana antara syarat utama sebelum seseorang boleh menjadi ahli PAS ialah mereka harus beragama Islam.
Dewan Himpunan itu bakal dilancarkan secara rasmi oleh Presiden PAS Datuk Seri Abdul Hadi Awang di Dewan Serbaguna Pejabat Tanah dan Daerah Klang pada 23 Mei ini.

Majlis p
elancaran itu akan bermula jam 8.30 pagi hingga 2.30 petang.

"Satu sejarah bagi PAS dilakarkan bahawa secara rasmi kita mempunyai sayap baru yang bernama Dewan Himpunan Penyokong PAS," kata ahli lembaga penasihat dewan ini Salahudin Ayub (berbaju biru).

Katanya, ahli dewan tersebut adalah ahli kelab penyokong PAS yang ahlinya terdiri daripada pelbagai kaum antaranya Cina, India, Siam, Orang Asli dan sebahagian kecil bumiputera dari Sabah dan Sarawak.

Salahudidin yang juga ahli parlimen Kubang Kerian menjelaskan PAS pusat telah meluluskan satu aturan dan peraturan bagi sayap berkenaan.
Ahli boleh jadi calon
Ditanya sama ada ahli dewan ini boleh menjadi dicalonkan untuk bertanding pada pililihan raya umum mewakili PAS, Salahuddin berkata perkara itu telah dilakukan sejak awal lagi.

Katanya, sebagai contoh, seorang ahlinya yang berketurunan India telah dicalonkan untuk bertanding atas tiket parti itu di Johor pada pilihan raya umum ke-12 lalu.

"Dengan tertubuhnya dewan ini, yang diluluskan oleh Majlis Syura, saya rasa tidak ada masalah. Calon bukan Islam boleh bertanding atas tiket PAS," katanya.

Ditanya sama dewan tersebut boleh mempengaruhi keputusan PAS, Salahuddin berkata:

"Sudah tentu mereka boleh memberikan pandangan. PAS terbuka untuk menerima pandangan mereka," katanya sambil menambah berdasarkan peraturan seramai 15 orang akan mewakili dewan tersebut dalam muktamar yang diadakan.

Manak
ala Pengerusi Lajnah Perpaduan Nasional PAS, Mujahid Yusuf (dua dari kanan) menambah penubuhan dewan tersebut adalah berdasarkan kepada peruntukkan Fasal 26 perlembagaan parti.

Menurutnya fasal tersebut menyebut bahawa PAS Pusat boleh menubuhkan mana-mana aturan dan peraturan untuk melicin dan mengembangkan matlamat parti.

Jelasnya lagi, aturan dan peraturan tersebut meliputi antaranya berhubung bidang kuasa, hak dan kewajipan yang diperuntukkan kepada ahli dewan..

"Aturan dan peraturan ini dibaca sebanyak tiga kali dalam mesyuarat PAS Pusat dan bacaan kali ketiga pada 10 Januari lalu, diluluskan dan dikuatkuasakan.
Ada 20 ribu ahli
"Maka lahirlah Dewan Himpunan Penyokong PAS, yang statusnya diiktiraf oleh perlembagaan parti. Ahli kelab penyokong PAS menjadi ahli dewan himpunan ini," kata Mujahid sambil menambah setakat ini terdapat kira-kira 20,000 ahli di seluruh negara.
Mengulas lanjut, kata Mujahid ahli dewan tersebut boleh menyalurkan pandangan kepada parti, menerusi ketua dewan berkenaan yang dibenarkan menghadiri mesyuarat PAS di peringkat pusat, negeri dan kawasan.

"Begitu juga dengan pengarah pilihan raya (dewan) boleh terlibat dengan pilihan raya PAS Pusat...Ia bukan retorik. Ada saluran yang ditetapkan," katanya.

Mujahid yang juga ahli jawatankuasa pusat PAS menjelaskan berdasarkan perlembagaan parti, syarat untuk menjadi ahli PAS mestilah beragama Islam.

"Kalau nak menerima menjadi ahli PAS penuh, perlu dibuat perlembagaan di peringkat induk. Dan ini belum berlaku lagi di atas sebab mungkin belum perlu lagi.

"Tapi kalau kita tengok syarat di sini, ahli dewan himpunan ini adalah warganegara Malaysia, yang bukan Islam, berumur 18 tahun, menerima dasar dan tujuan PAS dan bersedia patuh dengan aturan dan peraturan," katanya sambil membaca aturan dan peraturan tersebut

"Semua peraturan yang ada di sini mematuhi dengan perlembagaan yang ada. Sama sahaja. Patuh kepada parti, ikut arahan parti, wajib hadiri program parti. Tak ada beza... Dari segi rohnya, mereka ahli PAS, cuba dari segi teknikal perlembagaan, belum dapat dibereskan lagi, buat masa ini," katanya.

Mujahid yang juga ahli parlimen Parit Buntar berkata jawatan terpenting dalam dewan tersebut adalah ketua, timbalan ketua, tiga orang naib, setiausaha dan ketua penerangan di peringkat pusat, negeri dan kawasan.

Sementaran itu ketika ditemui selepas sidang media itu, Salahudin menjelaskan bahawa ahli dewan itu "belum lagi ke tahap" untuk dilantik ke jawatan tertinggi dalam parti.

Sebaliknya mereka hanya memegang jawatan di peringkat dewan sahaja, tambahnya.

Projek tebatan banjir Di Sibu RM5j: Najib Dah Mula 'Berkira', Nak Bagi Ka Tak Nak...

Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak hari ini masih berkira-kira sama ada akan meluluskan peruntukan berjumlah RM5 juta untuk satu projek mitigasi banjir di Sibu.

Peruntukan itu merupakan satu tawaran yang dibuat oleh perdana menteri pada hari terakhir kempen pilihan raya kecil Sibu, Sabtu lalu.

"Kita akan teliti terlebih dahulu, kerana kita belum membuat sebarang keputusan tentang hal tersebut,” katanya dalam satu sidang akhbar di Kuala Lumpur hari ini.

Najib yang juga pengerusi BN mengumumkan bahawa beliau akan menandatangani cek untuk projek tebatan banjir tersebut hari ini, sekiranya mereka menyokong Robert Lau Jr.

"Mari kita membuat perjanjian. Jika anda memberikan sokongan kepada Robert Lau Jr pada hari Ahad, saya akan menandatangani cek pada hari Isnin," katanya seperti dilaporkan sebelum ini.

Lau bagaimanapun tewas kepada calon DAP Wong Ho Leng dengan majoriti tipis 398.

Ketika ditanya, Najib juga enggan mengulas sama ada ketua menteri Sarawak Tan Sri Abdul Taib Mahmud merupakan salah satu faktor kekalahan BN.

Katanya, beliau "tidak mahu membuat spekulasi” berhubung mengenai perkara itu.

Para penganalisis, antara lainnya menyebut, pengundi daripada masyarakat Cina di situ tidak menggemari corak pentadbiran Abdul Taib.

Wajah ketua menteri itu juga tidak banyak dipaparkan dalam bahan-bahan kempen seperti poster di kawasan bandar Sibu, semasa kempen berlangsung.

Bangkok Makin Tegang ; Pakar Strategi Baju Merah Meninggal Dunia


Laporan berita Thailand menyatakan jeneral tentera yang belot dan bekerja untuk penunjuk perasaan Baju Merah sudah meninggal dunia, lima hari selepas terkena tembakan penembak tepat.

Televisyen Channel 9, akhbar Thai Rath dan media lain melaporkan Maj Jen Khattiya Sawasdiphol meninggal dunia hari ini.

Khattiya ditembak di kepala Rabu lalu.

Serangan itu mencetuskan pertempuran di jalanan antara penunjuk perasaan antikerajaan dan tentera di tengah Bangkok. Sekurang-kurangnya 36 orang terkorban dalam keganasan itu.


Kumpulan Baju Merah itu menunjuk perasaan sejak pertengahan Mac lalu menuntut Perdana Menteri, Abhisit Vejjajiva, meletakkan jawatan dan membubarkan Parliamen. - AP

Umno-Apco: Anwar Dipanggil Mengadap Jawatankuasa Khas, 8 Jun

Ketua Pembangkang, Datuk Seri Anwar akan dipanggil menghadapi Jawatankuasa Hak dan Kebebasan Parlimen pada 8 Jun.

Beliau terpaksa mempertahankan dirinya kerana pada sidang Dewan Rakyat yang lalu mendakwa gagasan 1Malaysia yang diterajui oleh firma Apco Worldwide berkaitan dengan kempen 'One Israel'.

MP Bukit Gelugor Karpal Singh, yang juga anggota jawatakuasa itu berkata mesyuarat pertama hari ini bertujuan menyediakan agenda dan jadual mesyuaratnya.

Anggota lain jawatankuasa itu adalah Razali Ibrahim (BN- Muar), Datuk Seri Foong Chan Onn (BN-Alor Gajah), Nancy Shukri (BN-Batang Saadong), timbalan speaker, Datuk Ronald Kiandee dan speaker Tan Sri Pandikar Amin Mulia.

MP Subang R Sivarasa tidak hadir kerana cuti sakit.

PRK Sibu : Peraturan & Pelaksanaan Undi POS Sangat2 Lemah


Seperti yang saya tegaskan sejak PRK Bagan Pinang peraturan undi pos dan perlaksanaanya adalah terlalu lemah dan mudah untuk di manipulasi. Dibawah ini saya nyatakan beberapa perkara sebagai bukti kepada pandangan saya ini.

1. Petugas SPR sebagai pengundi Pos

SPR boleh mengiktiraf petugasnya sebagai pengundi pos. Penolong Pengurus Pilihanraya (PPP) boleh menerima permohonan petugas sehingga ke saat akhir pengundian. Tiada limit tarikh ditetapkan. Oleh kerana SPR tiada sistem online terhadap data pemilih di pusat-pusat pengundian maka petugas SPR sebenarnya boleh mengundi dua kali. Satu sebagai pengundi pos dan keduanya sebagai pengundi awam. Setakat ini SPR tiada sistem untuk menghalang mereka untuk mengundi sebanyak dua kali. Yang ada hanyalah pemantauan ejen parti yang bertanding sahaja. Jika ejen ini lemah maka petugas SPR mempunyai ruang untuk mengundi dua kali.

2. Petugas SPR membawa balik kertas undi

Sesuatu yang tidak pernah berlaku sebelum ini lebih daripada 200 orang petugas SPR membawa balik kertas undi. Apakah tujuannya ? Bukankah membawa balik kertas undi akan membawa kepada penjualan kertas undi kepada pihak luar. Team undi pos di Sibu dapat mengesan beberapa individu yang disyakki menjadi ejen membeli kertas-kertas undi ini. Maka pemantauan terhadap beberapa inidividu ini telah dilakukan. Al-hamdulillah berjaya.

Team Undi Pos Sibu telah dapat mengambil gambar beberapa pengundi pos kononnya petugas SPR tetapi gayanya semacam penjual VCD dan semacam pelajar sekolah . Mereka ada yang telah mengundi dan ada yang cuba mengundi tetapi gagal. Suatu insiden telah berlaku dimana 3 orang pemuda cina berumur dari 15 hingga 25 tahun cuba untuk mengundi. Team Undi Pos telah meminta kad pengenalan tetapi mereka memberi alasan kad pengenalan berada dalam kereta. PPP telah meminta mereka mengambilnya. Sehingga tempoh pengundian di tutup tiga orang pengundi ini tidak muncul-muncul.

Insiden kedua team undi pos telah bertanya kepada pengundi pos apakah mereka petugas SPR. Jawapnya beliau adalah seorang wayar man dan bukan petugas SPR. Persoalannya bagaimana mereka boleh dapat kertas undi ini dan bagaimana mereka seolah-olahnya menjadi wakil kepada petugas SPR untuk mengundi.

Team undi pos menyedari semacam adanya sindekit membeli kertas undi ini. Maka kawalan ketat telah dibuat. Kenyataan media telah di buat oleh DEPSI. Akhirnya al-hamdulillah 190 daripada 290 kertas undi petugas SPR telah berjaya disekat. SPR harus dipersoal mengapa petugasnya sendiri gagal menghantar 65.52 % dalam PRK Sibu. Sebagai petugas SPR mereka harus bertanggungjawab terhadap kertas undi mereka. Kemana 65.52% kertas undi pos petugas hilang. Sila jawab SPR.

3. Petugas SPR bukan sebagai pemilih

Terdapat seorang petugas SPR bernama Justin Leo B. Lewis No Kad Pengenalan 540131-13-5063 telah didaftarkan sebagai pengundi pos tetapi beliau sebenarnya bukanlah seorang pemilih yang sah. Bagaimana seorang pemilih yang tidak sah boleh diterima sebagai pengundi pos petugas SPR. Mengikut prosesnya mereka memohon kepada SPR untuk menjadi pengundi pos. Permohonan beliau ini diluluskan sedangkan beliau bukan pemilih. Atas asas apa SPR meluluskan beliau sebagai pengundi pos? Saya minta SPR jawab perkara ini.

4. Undi yang berlebihan mengikut kod

Terdapat 3 kod yang mempunyai undi yang lebih dibandingkan dengan undi yang telah dikeluarkan :

Kod 708(Unit Udara PDRM). Undi dikeluarkan 6 tetapi undi yang diterima 24

Kod 429 (Unit Tentera Darat). Undi dikeluarkan 160 tetapi undi yang diterima 161

Kod 431(Unit Tentera Darat). Undi dikeluarkan 47 tetapi undi yang diterima 55

Undi yang diterima mestilah kurang atau sama dengan undi semasa dikeluarkan. Jika undi yang diterima lebih maka ada sesuatu yang tidak kena. Bantahan telah dibuat oleh team undi pos tetapi SPR tidak melayannya atas alasan bahawa kod ini diwujudkan untuk panduan kepada petugas sahaja. Saya minta SPR jawab isu ini, kenapa kertas undi tersebut berlebihan? Adakah sesuatu telah berlaku?

5. 1040 undi Tentera dan Polis Tampa Kawalan Ejen PR

Terdapat 1040 undi tentera dan polis tidak dapat dikawal oleh ejen PR. Ini kerana mereka berada di luar Sibu. Jabatan Rekod dan Pencen tentera kononnya telah menghantar kepada pihak terbabit. Apakah yang berlaku semasa penghantaran tersebut. Apa jaminan tiadanya penyelewengan telah berlaku.

6. Saksi Tentera Meragukan

Terdapat beberapa pegawai tentera yang mempunyai tandatangan berbeza dalam borang 2. Bagaimana seorang saksi yang sama mempunyai tandatangan yang berbeza. Ini sesuatu kemuskilan yang perlu dijawab oleh angkatan tentera Malaysia (ATM). Jika tandatangan pegawai pun boleh menjadi kemuskilan, rakyat kuatir ATM tidak dihormati rakyat suatu masa nanti.

7. Kempen Dalam Kem Tentera

Perdana Menteri Dato Seri Najib Tun Razak telah dibenarkan memasukki Kem di Sibu. Terdapat dua Kem di Sibu Oya Batu 14 dan Kem Rescom Batu 10. PM telah dapat bertemu dengan anggota tentera di sana. Atas nama Perdana Menteri beliau telah berkempen dengan anggota tentera. Calon PR tidak dapat peluang tersebut. Minta SPR beri jawapan kenapa insiden Bagan Pinan berlaku semula di Sibu? Pemimpin BN boleh masuk Kem tetapi calon PR tidak boleh masuk Kem.

8. Terdapat Sampul B Tidak Berkod.

Dalam kumpulan 7 Undi Pos yang saya sendiri menjadi ejennya, terdapat lebih 50 sampul B yang tidak berkod. Saya perhatikan mereka terdiri daripada petugas SPR dan pihak polis. Mengapa SPR tidak meletakkan kod sedangkan mengikut panduan yang telah diberikan oleh SPR sendiri sampul B mestilah diletakkan kod. SPR memberi alasan kod bukan alasan untuk menolak undi pos. Jika kod tidak penting untuk mempastikan keselamatan undi pos mengapa buku panduan undi pos meletakkan kod sebagai perkara yang penting ? Bukankah ini mekanima untuk mengelakkan penipuan?

- Suhaizan Kayat
Ketua Penerangan Pemuda PAS Malaysia

Takziah Buat SPR Dan BN ... Dah Kehendak Ilahi


temuramah RTM dengan Datuk Aziz. SPR.
Datuk Aziz menjelaskan:

... mengucap terima kasih kepada pengundi Sibu yang menunaikan amanah Pilihanraya TANPA kejadian yang tidak di ingini seperti kepala berdarah, baling batu atau bergaduh sebagaimana PRK di Semenanjung.
Sehingga Jam 5.00 petang, semua pusat mengundi ditutup.
56 % telah menunaikan tanggungjawab mengundi.
Keputusan boleh diketahui sebelum jam 9 malam.

Pertama sekali nak ucapkan Takziah kepada SPR dan BN diatas kekalahan mereka didalan PRK Sibu semalam. Kedua takziah kepada penaung BAM , yang mendapat gelaran' First Lady Malaysia 'dalam Iklan akhbar New Yorks Times 16 April lalu kerana kekalahan dengan China dalam Piala Thomas.

Ucapan kepada SPR bukan apa, kerana seluruh negara dah tahu, sebagai anggota yang ke 14 dalam BN kalau boleh dikatakan, mereka bertungkus lomos sedaya upaya kudrat yang ada berusaha bersungguh sungguh untuk memenangkan BN dalam setiap PRK dan Umum supaya senang nak teruskan makan , apa tidaknya dalam suasana terang benderang PM umum dan ugut untuk mendapatkan undi dengan habuan juta-juta duit negara pun depa (SPR) kata itu bukan rasuah pilihanraya, tapi kalau itu yang dibuat oleh pemimpin yang pegang negeri Pakatan Rakyat, awal-awal lagi mereka kata 'void and null 'keputusan tu.

Satu lagi yang cukup menghairankan kita adalah bilamana pada masa tutup pusat pengundian, pengerusi SPR kata turn out 56 %, tetapi tetiba bila masa nak bilang pula turn out jadi 70 %. Macam mana angka ni naik mendadak jadi 70 % wahai manusia yang cekap matemetik oi?. Anta kira macam mana Tan Sri Aziz , dari 59 jadi 70 %. Apa yang rakyat boleh buat andaian sebab hampa tak bagi alasan adalah bila mana nampak BN jauh ketinggalan dan tong dah nak habis kertas undi, maka ditambahlah jumlah pengundi agar kot-kot ada lagi yang nak sokong parti berkarat bitu haru tu. Tetapi nampaknya yang berlebihan pada DAP jauh melebihi jumlah pengundi yang dikatakan keluar sehingga 70 % tersebut. Itulah anatara sebab kenapa cop jari dakwat kekal tidak dibuat pada PRU ke 12 lalu, kerana nak bawa masuk hantu jembalang dan jin pelesit mengundi sama, rakyat dak tahu bila lihat saja terkilas ikan diair aduhai TS ooi.!.

Rakyat juga amat hairan kenapa peratus yang keluar mengundi diketahui selepas kertas buang undi dikira, bila pegawai SPR kata kita tunggu kiraan undi baru tahu berapa peratus yang keluar. Pening kepala nak fikir, dimana integriti SPR kini, kalau dah ada senarai daftar undi dan dipotong siapa yang keluar dan siapa yang belum, awal-awal lagi dah boleh beri jawapan yang tepat berapa peratus yang keluar dan yang tak keluar, tak payahlah tunggu dan tipu rakyat dari 59 % boleh naik jadi 70 %.

Kalaulah keadaan macam ni berlaku lagi ditempat lain, dan mengkin akan berlaku lagi selagi SPR dinamakan SPR dan diletakkan dibawah JPM, maka tak payah ada senarai daftar pemilihlah macam ni, siapa nak mengundi pi saja mengundi,lepas tu bila kira kertas undi baru beritahu sekian peratus yang keluar mengundi macam yang berlaku kepada PRK Sibu kelmarin.

Amat malang bagi Malaysia mempunyai PM yang memberikan rasuah sebelum mengundi juta-juta, mana ambil duit kalau bukan dari kantung negara hasil mahsul negara dan cukai dari rakyat. Kalau duit tu dari kocek Taib Mahmud dan DS Najib, lantak hampa la,tapi tak nampak pula PM pergi atas kapasiti Pengerusi BN tetapi atas tugas PM.

Satu lagi pasal undi POS, kenapa keputusan mereka diketahui begitu lewat, padahal mereka mengundi lebih awal dan hanya 2 ribu lebih pengundi yang boleh diketahui sebelum tong yang lain diketahui, apakah saperti yang berlaku di Pekan pada PRU 1999 dahulu nak dibuat di Sibu kerana melihat kekalahan demi kekalahan tong-tong yang dibawa kepusat pengiraan undi, nampaknnya sekali lagi SPR hanya membawa tong yang telus dan tembus, tetapi cara mereka buat PRK tak telus pada kacamata rakyat.

Oleh kerana terlalu besar kemenangan kepada pihak DAP, maka undi POS yang 2 ribu lebih pun tak dapat menimbusi kekalahan BN, maka terpaksa umumkan jugalah kemenangan DAP walaupun lewat kerana menunggu keputusan undi pos tersebut.

Seperkara yang ana rasa paling ajaib bila ada pegawai SPR kata , peratus mengundi yang tepat akan diketahui bila kita habis kira jumlah undi pos. Anda ulaslah sendiri kata-kata ini, bagi ana sah nak tipu rakyat kalau macam ni.

Walaupun begitu, sekali lagi ana ucapkan Tahniah kepada penduduk SIBU yang telah mengajar SPR dan BN serta PM dan Menteri kabinet bahawa apakah erti pilihanraya yang sepatutnya dikendalikan oleh SPR.

-MP Pendang

Sibu Buktikan Kuasa Rakyat Kuasa Keramat : DS Anwar


KUALA LUMPUR, 17 Mei — Datuk Seri Anwar Ibrahim menyifatkan kemenangan calon DAP, Wong Ho Leng dalam pilihan raya kecil kerusi Parlimen Sibu semalam membuktikan kuasa rakyat adalah kuasa “keramat” yang tidak lagi tunduk kepada sogokan oleh pimpinan Umno-BN.

“Rakyat Sibu membuktikan bahawa kita semua bahawa kuasa rakyat adalah kuasa keramat.

“Mereka membuktikan bahawa tidak lagi tunduk kepada sogokan yang dilakukan pimpinan Umno-BN,” kata Ketua Umum Pakatan Rakyat (PR) itu.

Beliau berkata kemenangan itu memperlihatkan kekuatan penggerak PR yang mengagumkan dalam berhadapan dengan jentera lawan yang dilengkapi wang ringgit.

“Syabas dan setinggi-tinggi penghargaan buat semua penggerak dan aktivis Pakatan Rakyat,” kata yang beliau yang juga ketua pembangkang di Parlimen.

Katanya, pengundi Sibu telah memperlihatkan kekuatan yang mengagumkan walaupun terpaksa berhadapan dengan jentera lawan yang dilengkapi wang ringgit serta bantuan-bantuan lain.

“Ternyata keikhlasan, kecekalan dan kegigihan membuahkan hasil bermakna, malah memberi pelajaran berguna kepada PR bahawa erti semangat perjuangan selama ini akan menjadi pemangkin kepada Agenda Selamatkan Malaysia,” katanya.

Semalam PR menerusi DAP mencipta sejarah dengan merampas semula kerusi Sibu yang menjadi kubu kuat Barisan Nasional (BN) sejak 28 tahun yang lalu.

Calon DAP, Wong Ho Leng menewaskan Robert Lau Hui Yew dari BN dan calon Bebas Narawi Haron.

Wong menerima 18,845 undi manakala Robert Lau menerima 18,447 undi manakala Narawi pula 232 undi.

Pilihan raya kecil Sibu diadakan berikutan kematian Timbalan Menteri Pengangkutan, Datuk Robert Lau Hoi Chew yang merupakan Ahli Parlimen Sibu selama lima penggal pada 9 April.

-tMI

Ibrahim Ali Minta BN Kaji Janji Bantuan dan Projek Kepada Masyarakat Cina.. Makin BlurrrSibu: Perkasa lagi pertikai undi Cina kepada BN

KUALA LUMPUR, 17 Mei — Perkasa yang mempersoalkan sumbangan balas pengundi Cina ketika pilihan raya kecil Hulu Selangor bulan lalu, sekali lagi mempertikaikan tahap sokongan mereka kepada Barisan Nasional (BN) di Sibu semalam.

Presiden Perkasa, Datuk Ibrahim Ali mendakwa pengundi-pengundi Cina di kawasan Sibu tidak menghargai janji-janji projek dan bantuan kewangan dibuat oleh Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak ketika berkempen.

“Pengundi-pengundi Cina tidak menghargai apa yang diberikan oleh Perdana Menteri kepada mereka, misalnya menyokong sekolah vernakular dan sebagainya.

“Masyarakat Cina secara terbuka menyokong dasar DAP.

“Pengundi Cina mahukan cara Cina sendiri, meskipun Bumiputera terpaksa menelan tolak ansur yang dibuat oleh BN dalam memenuhi kehendak mereka,” katanya.

Ibrahim, Ahli Parlimen Bebas Pasir Mas, yang mewakili Perkasa iaitu pertubuhan bukan kerajaan Melayu terbesar di Malaysia sekarang, mengulas keputusan pilihan raya kecil kerusi Parlimen Sibu yang diumumkan lewat malam tadi.

Kerusi itu yang mempunyai majoriti pengundi Cina dirampas oleh DAP yang diturunkan oleh Pakatan Rakyat.

Di Hulu Selangor tiga minggu lalu walaupun BN berjaya merampas balik kubu kuatnya daripada PKR, tetapi merekodkan kemerosotan sokongan pengundi Cina.

Sehubungan itu, Perkasa meminta BN mengkaji semula janji bantuan kewangan dan projek pembangunan kepada masyarakat Cina.

Saranan hukuman itu tidak mendapat sokongan pemimpin-pemimpin BN dan Umno.

Bagaimanapun kata Ibrahim, keputusan semalam sebenarnya satu pengajaran kerana ia memotivasikan kaum Melayu dan Bumiputera agar lebih bersatu padu selepas ini.

“Mereka tidak boleh meminda perlembagaan (negara). Jika begitu ia akan membawa kepada malapetaka,” katanya.

“Bagi saya selaku orang Melayu dan sebagai seorang Islam, ini satu hikmah pengajaran... kita akan ke depan, kita akan lihat,” katanya yang berkempen untuk calon BN di Hulu Selangor tetapi tidak di Sibu.

Calon DAP Wong Ho Leng memenangi pilihan raya kecil kerusi Parlimen Sibu dengan majoriti 398 undi.

Beliau memperolehi 18,845 undi bagi mengalahkan calon Barisan Nasional Robert Lau Hui Yew yang mendapat 18,447 undi dan calon Bebas Narawi Haron yang beroleh 232 undi.

-TMI

Undi Pos Wajib Dihapuskan - Tidak Relevan Lagi : Ketua DPP


SIBU, 17 Mei: Dewan Pemuda PAS Pusat menuntut agar undi pos dihapuskan kerana pengamalannya sudah tidak lagi relevan malah bertentangan dengan matlamat asal ia diwujudkan.

Ketuanya, Nasruddin Hassan (gambar) berkata, undi pos pada waktu ini hanya semata-mata dijadikan talian hayat Umno BN untuk memenangi pilihan raya.

"Walaupun Pakatan Rakyat menang di Sibu, tapi kita tetap tuntut undi pos dimansuhkan," katanya selepas keputusan pilihan raya kecil Sibu diumumkan malam tadi.

Selain itu, kekalahan BN di Sibu, katanya sangat memalukan kerana undi pos yang sering digunakan untuk talian hayat mereka, gagal memenangkan parti pemerintah itu.

Jika pun BN menang dengan mengeksploitasi undi pos ujarnya, ia bukan sesuatu yang hebat bagi BN malah calon BN itu tidak layak digelar wakil rakyat namun layak dipanggil wakil pos.

"Kalah malu besar kerana undi pos tidak dapat cover, dan kalau menang pun tidak hebat.

"Orang tak panggil wakil rakyat, tapi orang panggil wakil pos," katanya lagi.

Dalam pada itu, Pemuda PAS menyampaikan ucapan tahniah kepada Pakatan Rakyat khususnya DAP yang telah menang PRK Sibu melalui calonnya, Wong Ho Leng.

Wong yang juga Adun Bukit Assek, memperoleh 18,845 undi menewaskan calon BN, Robert Lau Hui Yew, yang mendapat 18,447 undi manakala calon Bebas, Narawi Haron memperoleh 232 undi.

Bagaimanapun kata Nasruddin, Pakatan Rakyat tidak perlu mendabik dada malah lebih penting adalah terus berbakti kepada rakyat dengan penuh amanah dan dedikasi.

"Semoga dapat laksanakan tugas dan amanah dengan penuh dedikasi dan berbakti kepada rakyat dan tidak mendabik dada. Tugas Pakatan Rakyat masih banyak dan sukar," ujarnya.

RASMI: Kemenagan bergaya - DAP berjaya rampas parlimen Sibu


10.58malam: DAP berjaya merampas kerusi parlimen Sibu dengan menewasan BN dengan majoriti tipis 398 undi.

NONECalon DAP Wong Ho Leng mendapatkan 18,845 undi untuk menewaskan calon BN Robert Lau Hui Yew yang mendapat 18,447 undi. Manakala calon Bebas Narawi Haron mendapatkan 232 undi.

Undi rosak pula berjumlah 395. Keputusan tersebut diumumkan oleh pengurus pilihan raya, Wong See Meng.

Mengenai undi pos pula, BN memperolehi 2,323 undi manakala calon DAP mendapat 70 undi dan calon Bebas pula mendapat 36 undi.

Manakala jumlan pemilih yang keluar mengundi hari ini ialah 70 peratus atau 37,919 orang.

Pilihan raya kecil ini diadakan ekoran kematian penyandangnya dari BN, Datuk Robert Lau Hoi Chew, yang timbalan menteri pengangkutan, pada 9 april lalu.

Dalam pilihan raya umum 2008, Hoi Chew menang dengan majoiri 3,235 undi. Beliau memperolehi 19,138 undi, manakala Wong Ho Leng mendapat 15,903 dan Lim Chin Chuang dari PKR yang mendapat 812 undi.

Pilihan raya kecil hari ini merupakan yang kedua di Sarawak dalam tempoh setahun. April lalu BN mengekalkan DUN Batang Ai.

azlan10.35malam: Nampaknya berlaku pertikaian kecil berhubung undi pos. Bagaimanapun, difahamkan SPR akan mengumumkan keputusan pilihan raya kecil parlimen Sibu tidak lama lagi.

Difahamkan juga, DAP menang antara 300 hingga 400 undi.

10.15malam: Di Dewan Suarah, dua pemimpin SUPP sedang mengadakan pertemuan dengan pegawai pengurus pilihan raya, Wong See Meng. Difahamkan mereka sedang berbincang mengenai kelewatan pengumuman keputusan undi pos.

Mereka kemudian disertai oleh pemimpin DAP Ng Wei Aik, Lim Lip Eng dan Ronnie Liu.

Hujan masih turun di Sibu. Penyokong kedua belah pihak yang berpayung, sedang menunggu di luar Dewan Suarah.

10.10malam: Pengerusi SPR, Tan Sri Abdul Aziz Yusof memberitahu Malaysiakini melalui SMS bahawa Borang 15 bagi undi pos sedang dibawa ke pusat perjumlahan di Dewan Suarah.

"SPR sedang menunggu keputusan rasmi undi pos," katanya.

Sementara itu, Timbalan Pengerusi SPR, Datuk Wan Omar Wan Omar berkata pihaknya akan memberi penjelasan mengenai kelewatan tersebut.

NONE"Saya akan jelaskan selepas kami umum keputusannya sebentar lagi," katanya.

10.09malam: Semua pemimpin utama DAP sedang menunggu di Wisama Sanyan, tempat undi pos dikira.

Lim Guan Eng memberitahu Malaysiakini bahawa beliau bimbang "sesuatu yang tak kena sedang berlaku" dan berharap pegawai SPR boleh mengeluarkan Borang 15 - dokumen yang mengesahkan keputusan rasmi undi pos.

Juga difahamkan Timbalan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin telah pulang ke Kuala Lumpur.

NONE9.50malam: Pemimpin veteran DAP Lim Kit Siang mempersoalkan kelewatan SPR mengumumkan keputusan kiraan 2,571 undi pos.

"Pengiraan undi pos bermula jam 5.30 petang dan selesai pada jam 8.30 malam."

Beliau bertanya mengapa berlaku kelewatan lebih satu jam untuk mengumumkan keputusannya.

9.35malam: Pengiraan undi polis telah selesai. Bagaimanapun, wakil DAP gagal memperolehi Borang 15 - yang mengandungi jumlah rasmi, yang ditandatangani oleh pengurus pilihan raya.

Difahamkan BN menang 2,300 undi pos. Ini bermakna DAP menang dengan majoriti 300 undi.

Calon DAP Wong Ho Leng belum lagi mahu mengaku menang.

"Saya tak mahu ulas. Tunggulah pengumuman rasmi," katanya kepada Malaysiakini.

9.24malam: Pemimpin DAP menuju ke Wisma Sanyan di mana undi pos sedang dikira.

Pemimpin veteran DAP Lim Kit Siang ingin tahu apa yang menyekat SPR daripada mengumumkan keputusan pilihan raya kecil parlimen Sibu.

9.21malam: Pengerusi SPR, Tan Sri Abdul Aziz Yusof memberitahu Malaysiakinimelalui SMS bahawa jumlah pemilih yang keluar mengundi mungkin melebihi 60 peratus.

Malaysiakini sebelum ini telah meminta beliau mengesahkan sama ada peratusan yang keluar mengundi adalah 59.86% seperti yang diumumkan oleh SPR sebelumnya.

9.10malam: Ketua Menteri Pulau Pinang yang juga setiausaha agung DAP Lim Guan Eng dan pemimpin lain parti itu akan bergerak meninggalkan ibupejabat DAP.

Tetapi mereka bukan hendak ke pusat perjumlahan undi di Dewan Suarah, tetapi merancang untuk ke Wisma Sanyan, tempat undi pos dikira.

8.57malam: Menurut keputusan tidak rasmi terkini, DAP mendahului dengan majoriti 2,590 undi. Sehingga ini, 109 daripada 110 saluran telah dikira.

DAP - 18,570
BN - 15,980
Bebas - 201

Majoriti 2,590

Keputusan setakat ini tidak termasuk satu lagi saluran yang belum dikira dan 2,571 undi pos. BN dijangka memenangi 90 peratus undi tersebut tetapi adakah ianya mencukupi untuk menang?

8.30malam: Keadaan di bilik gerakan DAP dipenuhi kegembiraan dan ada pemimpin DAP telah mengisytiharkan kemenangan parti tersebut, termasuk ahli parlimen Jelutong, Jeff Ooi melalui twitternya.

Manakala naib presiden PKR, Azmin Ali, melalui twitternya, turut mengucapkan tahniah kepada Pakatan Rakyat.

Bagaimanapun, para pemimpin utama DAP masih mahu menunggu keputusan rasmi.

NONE

8.14malam: Menurut keputusan tidak rasmi terkini, DAP terus mendahului dengan majoriti 3,944 undi. Sehingga ini, 103 daripada 110 saluran telah dikira.

DAP - 18,211
BN - 14,267
Bebas - 138

Majoriti 3,944

Undi pos masih dikira. Keputusan dari kg Ilir Nangka - kubu kuat BN - belum tiba.

8.10malam: Menurut keputusan tidak rasmi terkini, DAP terus mendahului dengan majoriti 3,279 undi. Sehingga ini, 99 daripada 110 saluran atau kira-kira 95.5 peratus, telah dikira.

DAP - 17,120
BN - 13,841
Bebas - 137

Majoriti 3,279

7.58malam: Menurut keputusan tidak rasmi terkini, DAP terus mendahului dengan majoriti 3,130 undi. Sehingga ini, 97 daripada 110 atau 93.90 peratussaluran telah dikira.

DAP - 16,786
BN - 13,656
Bebas - 136

Majoriti 3,130

7.52malam: Menurut keputusan tidak rasmi terkini, DAP terus mendahului dengan majoriti 3,048 undi. Sehingga ini, 96 daripada 110 saluran atau 92.6 peratus telah dikira.

DAP - 16,538
BN - 13,490
Bebas - 136

Majoriti 3,048

7.40malam:
Menurut keputusan tidak rasmi terkini, DAP terus mendahului dengan majoriti 3,022 undi. Sehingga ini, 93 daripada 110 saluran atau kira-kira 90.5 peratus, telah dikira.

DAP - 16,178
BN - 13,156
Bebas - 134

Majoriti 3,022

7.35malam:
Menurut keputusan tidak rasmi terkini, DAP terus mendahului dengan majoriti 2,920 undi. Sehingga ini, 92 daripada 110 saluran atau kira-kira 89 peratus, telah dikira.

DAP - 15,981
BN - 13,061
Bebas - 134

Majoriti 2,920

7.30malam: Menurut keputusan tidak rasmi terkini, DAP terus mendahului dengan majoriti 2,817 undi. Sehingga ini, 90 daripada 110 saluran atau kira-kira 87 peratus, telah dikira.

DAP - 15,655
BN - 12,838
Bebas - 132

Majoriti 2,817

7.15malam: Menurut keputusan tidak rasmi terkini, DAP terus mendahului dengan majoriti 2,236 undi. Sehingga ini, 83 daripada 110 saluran atau kira-kira 81 peratus, telah dikira.

DAP - 14,83
BN - 12,049
Bebas - 129

Majoriti 2,236

NONE7.07malam: Menurut keputusan tidak rasmi terkini, DAP terus mendahului dengan peningkatan majoriti kepada 2,091 undi. Sebanyak 67 peratus undi sudah dikira.

DAP - 11,901
BN - 9,850
Bebas - 99

Majoriti 2,091

7.03malam: Menurut keputusan tidak rasmi terkini, DAP mendahului dengan 1,544 undi. Sehingga ini, 66 daripada 110 saluran atau kira-kira 51 peratus, telah dikira.

DAP - 10,773
BN - 9,229
Bebas - 97

Majoriti 1,544

6.50petang: Hujan mulai turun di Sibu kerana perjumlahan undi sedang berlangsung di Dewan Suarah.

6.480petang: Jumlah pemilih yang keluar mengundi hari ini ialah 59.86 peratus atau 32,742 orang.

6.42petang: Menurut keputusan tidak rasmi terkini, DAP mendahului dengan 914 undi. Sehingga ini, 59 daripada 110 saluran atau kira-kira 56 peratus, telah dikira.

DAP - 9,188
BN - 8,274
Bebas - 89

Majoriti - 914

6.38petang: Menurut keputusan tidak rasmi terkini, DAP masih mendahului dengan 838 undi.


DAP - 8,888
BN - 8,050
Ind - 87

Majoriti - 838

6.24petang: Menurut keputusan tidak rasmi terkini, DAP pula sedang mendahului kiraan undi.

DAP - 7,026
BN - 6,243
Bebas - 52

Majoriti - 783

Sehingga ini, 44 daripada 110 saluran atau kira-kira 43% undi, telah dikira.

"Jelas menunjukkan undi Cina menyebelahi kita," kata pemimpin DAP leader Anthony Loke. "Persoalannya ialah sama ada ia cukup untuk kita menang."

6.16 petang: Kira-kira 150 orang berkumpul di pusat operasi DAP di Sibu. Setiap kali keputusan menyebelahi mereka dipaparkan, mereka bersorak.

6.09 petang: Mengikut pengiraan tidak rasmi terkini, BN mendahului dengan 1,869 undi. Setakat ini, 26 daripada 110 saluran, atau kira-kira 20 peratus undi, telah dikira.

BN - 4,303
DAP - 2,434
Ind - 41

Majoriti - 1,869

5.50 petang: Pengerusi SPR Tan Sri Abdul Aziz Mohd Yusof berkata beliau tidak berpuas hati kerana peratusan keluar mengundi lebih rendah berbanding 67% yang dicatatkan dalam pilihan raya umum 2008.

Sementara itu, Ketua Polis Sibu ACP Shafie Ismail berkata proses pengundian berjalan lancar, kecuali insiden kecil melibatkan perang mulut antara penyokong pihak bertanding.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Powered by Blogger.

Search

Swedish Greys - a WordPress theme from Nordic Themepark. Converted by LiteThemes.com.