MAJLIS SOLAT HAJAT PERDANA di Ekspo Kedah


MAJLIS SOLAT HAJAT PERDANA SEMPENA 2 TAHUN PAKATAN RAKYAT KEDAH

ALOR SETAR: Seluruh pendokong dan penyokong Pakatan Rakyat khususnya di negeri Kedah dijemput hadir beramai-ramai ke majlis kesyukuran yang akan diadakan sempena Ekspo Sambutan 2 Tahun Pakatan Rakyat Kedah di Kompleks PAS Kedah, Kota Sarang Semut pada hari Jumaat, 12 Mac depan, jam 7.00 malam.

Majlis tersebut akan dipimpin tokoh ulama, Tuan Guru Salleh Musa bermula dengan solat Maghrib berjamaah, solat hajat dan bacaan Yasin sebelum diteruskan dengan aturcara sambutan yang berlangsung selama seminggu dari 8 Mac hingga 14 Mac.

Menurut Pesuruhjaya PAS Kedah, Dato’ Seri Ustaz Azizan Abdul Razak, selama ini telah menjadi amalan dalam PAS mengadakan munajat sebagai usaha memohon kemenangan.

Maka katanya, apabila telah diberi kemenangan, usaha seumpama perlu diteruskan tetapi sebagai menyatakan kesyukuran atas kurniaan tersebut.

Sehubungan itu, beliau menyeru agar majlis seumpama menjadi intipati seluruh pendokong dan penyokong dalam meraikan nikmat kemenangan dan kejayaan dapat mentadbir dengan baik sebagai kesyukuran kepada Allah.

"Layan Buat Apa. Biar Dia Melalak," Kasihan Dia


Dakwaan ahli parlimen Kulim-Bandar Baharu Zulkifli Noordin bahawa wujudnya 'badut hingusan' dalam PAS, tidak perlu di layan, kata Naib Presiden PAS Datuk Mahfuz Omar.

"Layan buat apa. Biar dia melalak," katanya ketika dihubungi Malaysiakini petang ini,

Mahfuz, juga ahli parlimen Pokok Sena diminta mengulas kenyataan Zulkifli - yang dipecat daripada PKR Sabtu lalu - bahawa terdapat “badut hingusan” dalam parti itu yang melatah susulan ura-ura penyertaan kembali beliau dalam PAS.

Menulis dalam blognya semalam, Zulkifli berkata, beliau geli hati dan pelik dengan gelagat pemimpin itu yang melenting dengan perkara tersebut sedangkan beliau tidak pernah memohon bagi menyertai semula parti Islam itu.

Menjelang dan selepas Zulkifli dipecat daripada PKR Sabtu lalu, beberapa pemimpin kanan PAS dilaporkan menolak penyertaan semula ahli parlimen kontroversi itu dengan mengambil kira “setiakawan dalam Pakatan Rakyat”.

Selain Mahfuz, beberapa pemimpin PAS yang turut dilaporkan membantah hasrat beliau itu, antaranya dua lagi naib presiden PAS - Salahuddin Ayub dan Datuk Tuan Ibrahim Tuan Man.

Dua ahli jawatankuasa pusatnya - Mohamed Hanipa Maidin dan Dr Hatta Ramli - turut menentang kemasukan semula Zulkifli dalam PAS.

Manakala setiausaha agungnya Datuk Mustafa Ali pula sebelum ini membayangkan gelapnya masa depan Zulkifli dalam parti itu.

Salahuddin juga enggan memanjangkan lagi perdebatan berhubung penyertaan semula ahli parlimen kontroversi itu.

"Saya tidak mahu komen, biarkan dia," katanya, senada dengan pandangan rakan sejawatannya itu.

Debat Tak Berani Pi : Tau2 Report Polis, Cerdik Ka??

.

Seluruh rakyat Pulau Pinang jadi saksi !!! BAHAWA:

Takut berdebat hingga buat laporan Polis...malunya...
Jais : Hanya layak jadi Presiden Gabungan Pelajar 'Menikus' Semenanjung !

Rizal : Hanya layak jadi Yang Dipertua Dewan Perniagaan 'Menikus' Malaysia Pulau Pinang !

Norman : Hanya layak jadi Ketua Pergerakan Pemuda 'Menikus' Malaysia !


Sementara itu, Ketua Pemuda Umno P.Pinang Norman Zahalan (berbaju merah terpaksa bersalam dengan aktivis SAMM) cuba menggagalkan debat perdana yang dijangkakan diadakan apabila bertindak membuat laporan polis di Balai Polis Sungai Nibung pukul 11.00 pagi ekoran mempamerkan nama Ketua Pergerakan Pemuda Umno negeri, Norman Zailan bersama dua lagi ahli panel sedangkan beliau tidak mengatakan persetujuan untuk hadir.

Exco Angkatan Muda Keadilan Rakyat Malaysia (AMK), Zulkifli Ibrahim menegaskan, tindakan Umno membuat laporan polis kononnya kain rentang berbaur perkauman dan sektretariat Pemuda Pakatan Rakyat tidak berdaftar merupakan sikap kebudak-budakan.

Walhal tambahnya, Norman dijemput cara terhormat bersurat dan bersemuka di pejabatnya maka menjadi tanggungjawabnya membalas surat berkenaan bukan mengoyak di hadapan media.

"Bila kita jemput bersurat balaslah surat itu bukan buat laporan kononnya kita mempergunakan namanya dalam debat berkenaan. Sikap itu menggambarkan kecetekan fikiran Norman sendiri," ujarnya.

Kain rentang yang dipamerkan di kebanyakan persimpangan jelasnya, memang tertera tiga gambar iaitu Norman, Jais Karim dan Rizal Faris Mohideen kerana bagi penganjur selagi tidak menerima surat mengatakan tidak dapat hadir selagi itulah beranggapan mereka bersetuju untuk bersama berdebat dengan tajuk ‘Melayu Pulau Pinang: Antara Realiti dan Provokasi’ bertempat di Tapak Ekspo Seberang Jaya.

Bagi pengetahuan Norman, mana ada kenyataan yang mengaitkan perkauman dalam tulisan di kain rentang berkenaan dan mendesak Norman menambahkan ilmu pengetahuan mana ada sekretariat didaftarkan kerana ia hanya badan pengelola sementara dalam penganjuran sesuatu majlis.

"Jelas sekali apa yang dibuat oleh Pemuda Umno Pulau Pinang bagaikan budak-budak sehingga tidak tahu langsung undang-undang pertubuhan. Sebab itu Ketua Pergerakan Pemuda Umno Malaysia, Khairy Jamaludin melantik orang yang akalnya sempit untuk memudahkan beliau mengarahkan sesuatu bagi kepentingannya " tegas beliau kesal.

Mahkamah Sengaja Lengah Kes Qazaf : ANWAR

.

KUALA LUMPUR, 10 Mac: Ketua Umum Parti Keadilan Rakyat (PKR), Datuk Seri Anwar Ibrahim mendakwa Mahkamah Tinggi Syariah Kuala Lumpur sengaja melengahkan-lengahkan pendengaran kes permohonan qazaf yang difailkannya.

Beliau memfailkan permohonan bagi mendapatkan perintah mahkamah untuk mengarahkan Ketua Pendakwa Syarie Wilayah Persekutuan, Shamsuddin Hussain supaya mendakwa Mohd Saiful Bukhari dengan tuduhan qazaf kerana mendakwa diliwat beliau.

Ketua Pembangkang di Parlimen itu berkata, tiga responden yang dinamakannya iaitu Shamsuddin, Pengarah Jabatan Agama Wilayah Persekutuan (Jawi), Datuk Che Mat Che Ali, dan Menteri di Jabatan Perdana Menteri (JPM), Senator Datuk Jamil Khir Baharom lebih mengikut telunjuk pimpinan Umno dalam kes berkenaan.

"Mereka bercakap soal sumpah, soal syariah, jadi teruskan (membicarakan kes qazaf) di Mahkamah Syariah. Ini forum yang tepat untuk memutuskan soal sumpah atau soal syariah.Tetapi ternyata mahkamah mencari helah tidak mahu mendengar kes ini.

"Ini bagi saya cukup aneh, cukup janggal dan cukup memalukan bagaimana ustaz-ustaz yang ditugaskan dalam kes ini menghukum orang bawahan dan memilih untuk mendengar arahan orang atasan. Ini satu kejanggalan yang harus kita tentang," katanya kepada pemberita di luar kamar mahkamah selepas perbicaraan kes berkenaan.

Anwar membuat permohonan qazaf pada 7 Januari lepas dan 9 Februari lalu, Jamil bersama dua responden memfailkan bantahan terhadap permohonan qazaf tersebut.

Mengikut Seksyen 41 Akta Kesalahan Jenayah Syariah Wilayah Persekutuan 1997, qazaf ialah tuduhan terhadap seseorang yang melakukan zina tanpa membawa empat orang saksi lelaki.

Seksyen itu adalah bagi mengelak seseorang menuduh orang lain berzina.

Jika sabit kesalahan, pesalah boleh dikenakan denda RM5,000 atau penjara sehingga tiga tahun atau kedua-duanya.

Sementara itu, peguam Anwar, Kamar Aniah Kamaruzaman dalam penghujahannya memohon agar mahkamah syariah terus mendengar kes itu dan membantah tuntutan responden.

Beliau juga menolak hujah peguam responden, Zainul Rijal Abu Bakar bahawa Mahkamah Tinggi Syariah tidak boleh mencampuri bidang kuasa mahkamah syariah dalam membicarakan kes qazaf itu.

Beliau berkata, jika mahkamah memutuskan bahawa mahkamah syariah tidak ada bidang kuasa untuk mengarahkan Ketua Pendakwa Syarie itu mendakwa Saiful, Anwar boleh membawa kes itu ke mahkamah sivil.

"Tapi adakah kita mahu kes-kes melibatkan orang Islam didengar di mahkamah sekular dan didengar oleh hakim bukan Islam?” soalnya.

Bilik mengatakan bahawa jika mahkamah memutuskan bahawa Mahkamah Syariah itu tidak mempunyai bidang kuasa untuk memerintahkan Ketua Syariah perundangan untuk kos kemudiannya Anwar boleh membawa kasusnya ke mahkamah sivil.

"Tapi apakah kita ingin isu yang mempengaruhi orang-orang Muslim untuk didengar di mahkamah sekular dan oleh seorang hakim yang bukan Islam?" soalnya.

Mahkamah menetapkan 14 April ini untuk membuat keputusan berhubung bantahan awal itu.

Al-Fatihah: Syeikh Mohamed Sayed Tantawi meninggal

.10/03/2010 5:04pm

DUBAI 10 Mac – Syeikh Al-Azhar, Syeikh Mohamed Sayed Tantawi meninggal dunia semasa melakukan lawatan ke Arab Saudi.

Tantawi meninggal dunia di ibu negara Saudi, Riyadh selepas mengalami serangan sakit jantung.

Berita kematian Tantawi itu dilaporkan oleh stesen televisyen Al Jazeera hari ini, dengan memetik wartawannya di Saudi.

Al-Azhar, antara pusat pengajian Sunah paling terkemuka di dunia Islam, mengendalikan sekolah, universiti dan institusi pendidikan lain di seluruh Mesir.

Menteri JPM & Pengarah JAWI bantah Qazaf Anwar


Bantahan awal batal permohonan qazaf Anwar 14 April
10/03/2010 1:07pm

KUALA LUMPUR 10 Mac – Mahkamah Tinggi Syariah Kuala Lumpur di sini hari ini menetapkan 14 April ini bagi memutuskan sama ada bantahan awal pihak responden untuk membatalkan permohonan Datuk Seri Anwar Ibrahim agar Ketua Pendakwa Syarie Wilayah Persekutuan mendakwa Mohd. Saiful Bukhari Azlan mengikut qazaf dibenarkan atau sebaliknya.

Pada 7 Januari lalu, Anwar memfailkan permohonan qazaf bagi mendapatkan perintah mahkamah untuk mengarahkan Ketua Pendakwa Syarie Wilayah Persekutuan, Shamsuddin Hussain supaya mendakwa Mohd. Saiful dengan tuduhan qazaf kerana mendakwa diliwat Penasihat PKR itu.

Beliau menamakan Shamsuddin; Pengarah Jabatan Agama Wilayah Persekutuan (Jawi), Datuk Che Mat Che Ali; dan Menteri di Jabatan Perdana Menteri (JPM), Senator Datuk Jamil Khir Baharom sebagai responden pertama hingga ketiga.

Mengikut Seksyen 41 Akta Kesalahan Jenayah Syariah Wilayah Persekutuan 1997, qazaf ialah tuduhan terhadap seseorang yang melakukan zina tanpa membawa empat orang saksi lelaki.

Seksyen ini adalah bagi mengelak seseorang menuduh orang lain berzina.

Pada 9 Februari lalu, Jamil bersama dua responden memfailkan bantahan terhadap permohonan qazaf tersebut. – Utusan

SYABAS- Rombakan EXCO, 2 Muka Baru DilantikDua muka baru menyertai senarai Exco Kerajaan Negeri Kedah, manakala lapan lagi dilantik semula ke jawatan berkenaan untuk tempoh setahun lagi.

Dua muka baru itu ialah Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) Ayer Hitam, Abdul Ghani Ahmad dan Adun Sidam, Tan Chow Kang.


Dua exco yang digugurkan ialah Pengerusi Jawatankuasa Sains, Inovasi dan Teknologi Maklumat negeri yang juga Adun Pantai Merdeka, Abdullah Jusoh dan Pengerusi Jawatankuasa Alam Sekitar, Hal Ehwal Masyarakat Cina dan Pengangkutan negeri yang juga Adun Bakar Arang, Tan Wei Shu.

Ini adalah pertama kali dalam sejarah Pakatan Rakyat yang mengugurkan exco mereka.

Sebelum ini, khabar angin mengenai beberapa exco yang tidak menunjukan prestasi yang diinginkan akan digugurkan bertiup kencang.


Barisan exco baru itu mengangkat sumpah jawatan di hadapan Sultan Kedah, Tuanku Abdul Halim Muadzam Shah di Istana Anak Bukit, Alor Setar, pagi ini.

Upacara mengangkat sumpah ini juga dihadiri oleh Menteri Besar Kedah, Datuk Seri Azizan Razak (atas, bersongkok).

Semua mereka dilantik untuk tempoh setahun.

Perbicaraan Gobalakrishnan Hari Ini..
BUKIT MERTAJAM 9 Mac - Perbicaraan kes Ahli Parlimen Padang Serai N. Gobalakrishnan yang didakwa menghalang tugas seorang anggota polis semasa pilihan raya kecil Dewan Undangan Negeri Permatang Pasir tahun lalu.

Dalam perbicaraan semalam pihak pendakwaan belum lagi menyerahkan seluar dan tali pinggang milik tertuduh yang masih dalam simpanan polis walaupun arahan memulangkannya sudah dikeluarkan.

Ini menyebabkan Majistret Mohd Azhar Hamzah mengeluarkan arahan buat kali kedua supaya barang kepunyaan milik pemimpin KEADILAN itu dipulangkan.

Sebelum itu peguam J.M. Martin yang mewakili Gobalakrishnan memohon supaya tindakan menghina mahkamah dikenakan terhadap pihak pendakwaan kerana tidak mematuhi arahan tersebut.

Mohd Azhar menetapkan esok untuk mahkamah membuat keputusan berhubung permohonan menghina mahkamah itu sebelum perbicaraan dimulakan.

Gobalakrishnan dihadapkan ke mahkamah pada 18 Ogos tahun lalu atas tuduhan menggunakan kekerasan jenayah ke atas Sub Inspektor M. Karunamuthi bagi tujuan menghalangnya daripada menjalankan tugas.

Dia dituduh melakukan perbuatan tersebut pada hari penamaan calon PRK Permatang Pasir kira-kira pukul 11 pagi 17 Ogos tahun lalu di hadapan Institut Kemahiran Belia Negara di sini.

Dakwaan terhadapnya dibuat mengikut seksyen 353 Kanun Keseksaan yang memperuntukkan hukuman penjara maksimum dua tahun atau denda atau kedua-duanya jika didapati bersalah.

Sepupu PM lebih popular... 1Malaysia tiada Ke mana


Populariti Najib Menjunam

Populariti Presiden Umno merangkap Perdana Menteri Malaysia semakin merosot meskipun pelbagai taktik digunakan oleh media arus perdana untuk melonjakkan imejnya sebagai pemimpin yang kononnya dekat dengan rakyat.

Malah jika berdasarkan kempen khusus yang diusahakan oleh TV3 untuk membina imej Najib sebagai pemimpin yang berwawasan dengan slogan 1 Malaysianya, langkah itu ternyata amat memalukan.

Suara Keadilan melaporkan, TV3 menerbitkan program yang diberi nama "Soal Jawab" yang ditayangkan di waktu "perdana" pada setiap Isnin sejak awal tahun ini.

Bagaimanapun bilangan penonton atau "rating" yang diharap dapat membantu mengekang kemerosotan penonton stesen televisyen itu tidak berhasil walaupun yang diundang untuk bersoal jawab dengan hos sama ada Datuk Ahmad Talib mahu pun Datuk Manja Ismail ialah Datuk Seri Najib Razak sendiri.

“Ini memberi gambaran bahawa rakyat tidak berminat dengan omong dan slogan kosong Najib. Kempen 1Malaysia langsung tidak menarik minat rakyat," menurut sumber penerbitan TV3.

Adalah difahamkan bahawa syarikat pemantauan data dan trend penonton televisyen, AGB Nielsen mencatatkan hanya 270,000 orang menonton wawancara Ahmad Talib dengan Najib pada 18 Januari lalu.

Ini adalah jauh lebih rendah daripada wawancara dengan sepupu Najib, Menteri Dalam Negeri, Hishammuddin Hussein yang mencatat 487,000 penonton pada Selasa 12 Januari. Difahamkan "Soal Jawab" dengan menteri ini ditayangkan Selasa kerana beliau tidak sempat datang pada hari Isnin.

Sumber itu memberitahu "rating" yang dicatatkan bagi rancangan ini pada slot perdana amatlah mengecewakan. Lazimnya pada slot jam 10 hingga 11 malam "rating" yang dapat dipungut oleh TV3 ialah sekitar 1.5 juta hingga 2 juta penonton.

Yang pasti program "Soal Jawab" dilihat sebagai satu program propaganda politik dan ini menjengkelkan penonton kerana kandungannya kebanyakannya adalah dari sudut Kerajaan sahaja.

Sumber itu memberitahu bahawa apabila Ahli Parlimen Kulim Bandar Baru, Zulfkifli Nordin dijemput untuk bualbicara, "rating"nya ialah jauh lebih baik daripada siaran yang menampilkan Najib. Difahamkan wawancara Zulkifli mencatat 438,000 penonton.

Naib Presiden PAS, Dato’ Mahfuz Omar berkata, wawancara dengan Perdana Menteri itu tidak mendapat sambutan kerana Najib tidak mempunyai kewibawaan dan kredibiliti di mata rakyat, malah dalam partinya sendiri.

"Keadaan itu menunjukkan bahawa masyarakat tidak dapat menerima dan ia merupakan satu protes secara jelas terhadap kepimpinan Najib. Ahli Umno sendiri yang dikatakan mempunyai keahlian lebih 2 juta tidak mengikuti rancangan itu,"katanya.

"Perkara ini sangat mengejutkan dan sekiranya perkembangan ini berterusan, ia akan membawa kepada satu lagi "grand design" untuk menjatuhkan Najib sepertimana yang pernah berlaku kepada Pak Lah (mantan Perdana Menteri Abdullah Ahmad Badawi) apabila popularitinya jatuh merudum dan merosot teruk,"katanya.

Sementara itu, Ahli Parlimen Sungai Petani Datuk Johari Abdul berkata, rancangan soal jawab itu tidak menjurus kepada soalan-soalan asas mengenai Najib iaitu kredibiliti beliau dan hubung kaitnya dengan pelbagai skandal.

"Rakyat tidak yakin beliau sebagai perdana menteri kerana sehingga sekarang beliau tidak boleh membersihkan dirinya dengan pelbagai skandal dan tuduhan jenayah yang dihadapi beliau. Kita tidak tuduh beliau membunuh Altantuya, tetapi sehingga kini Najib tidak menafikan dan seolah ingin melindungi jenayah itu," katanya.

Menurutnya, kredibiliti Najib telah musnah teruk kerana dikaitkan dengan pelbagai skandal termasuk rasuah dalam pembelian kapal selam dan kehilangan enjin pesawat TUDM.

Mutakhir ini TV3 berusaha menerbitkan program yang boleh memperbaiki imej pemimpin kerajaan, terutama Perdana Menteri.

Antaranya termasuk "Terubok Masin untuk PM".

Ahad lalu sempena sambutan Hari Kanak-Kanak Sedunia, TV3 menyiarkan slot wawancara Najib dengan kanak-kanak yang berlakon sebagai wartawan dan penyampai berita.

"Ini adalah cara terdesak TV3 untuk mengampu Najib. Dan Najib yang tidak ada modal ikutkan sahaja. Walhal itu adalah eksploitasi kanak-kanak untuk mengiklankan betapa peramahnya Najib dengan generasi muda," kata Johari.

Di peringkat sekolah pula, ada syarikat separa kerajaan menganjurkan pertandingan menulis "Warkah untuk PM" bagi membuat Najib dan rakyat umumnya berasa generasi muda amat kagum dengan anak bekas Perdana Menteri Malaysia kedua itu.

SMK Syed Alwi Gempar, Pelajar Terjun dari Tingkat 3


Pelajar 17 Thn Terjun Bangunan Kerana Terdengar Suara Halus

Warga Sekolah Menengah Kebangsaan Syed Alwi di sini semalam diselubungi misteri apabila seorang pelajar perempuan terjatuh dari tingkat tiga bangunan sekolah sebaik mendakwa terdengar satu bisikan suara ghaib yang menyuruhnya terjun.

Kejadian pukul 7.05 pagi itu mengakibatkan, Noor Izzatie Nasir, 17, cedera parah apabila tulang pinggul, tangan serta kakinya patah dan kini dimasukkan ke Unit Rawatan Rapi (ICU) Hospital Tuanku Fauziah (HTF), Kangar.

Difahamkan, sebelum kejadian itu, pelajar tersebut yang merupakan anak kepada pasangan guru dihantar oleh bapanya pukul 7 pagi ke sekolah berkenaan sebelum dia dilihat seolah-olah berada dalam keadaan separuh sedar.

Pada pagi itu juga, dia sepatutnya menyambung kembali peperiksaan ujian bulanan yang telah pun bermula sejak kelmarin.

Dalam kejadian jam 7.15 pagi itu, pelajar berkenaan cedera di pinggul, tangan dan kaki sebelum dikejarkan ke wad kecemasan Hospital Tuanku Fauziah (HTF). Bagaimanapun keadaannya dilaporkan stabil.

Dia bernasib baik kerana tersangkut pada wayar pembesar suara yang merentangi antara dua bangunan berkenaan ketika terjun pada ketinggian lapan meter sebelum terhempas ke tanah.

Pengarah Pelajaran Perlis, Mansor Lat, berkata setakat ini, pihaknya tidak mengetahui punca sebenar pelajar itu bertindak demikian memandang dia pelajar cemerlang.

Penulis Tersohor Umar Junus Kembali Ke Rahmatullah
KUALA LUMPUR 9 Mac – Bekas pensyarah Universiti Malaya (UM) yang banyak menghasilkan beberapa buku ilmiah kesusasteraan, Profesor Dr. Umar Junus meninggal dunia akibat sesak nafas dan paru-paru berair malam tadi.

Allahyarham yang berusia 76 tahun menghembuskan nafas terakhir kira-kira pukul 9.20 malam di Pusat Perubatan Universiti Malaya (PPUM) di sini berikutan penyakit dialaminya sejak tiga tahun lalu.

Beliau yang mula membabitkan diri dalam bidang penulisan pernah menghasilkan buku-buku berbentuk ilmiah, antaranya bertajuk Perkembangan Puisi Melayu Moden, Sosiologi Sastera, Persoalan Teori dan Metode serta antologi esei Catatan Si Malin Kundang.

Menurut anaknya, Revina, 47, bapanya sempat meminta supaya dia menyiapkan manuskrip dalam bidang pendidikan yang sedang dihasilkan, selepas pemergiannya kelak.

“Beliau berpesan kepada saya, apabila manuskrip itu siap, ia perlu dicetak dan didermakan kepada mana-mana persatuan pendidikan,” katanya ketika dihubungi di sini hari ini.

Allahyarham meninggalkan isteri, Farina Salaha, 69, tiga orang anak dan tujuh cucu.

YDP DPMPP: Rizal Faris Yg. Penakut diCabar DatukDatuk Azman Shah Cabar Rizal Faris Untuk Jawatan YDP DPMPP

PULAU PINANG: Ahli perniagaan, Datuk Azman Shah Omar Shah akan mencabar Rizal Faris Mohideen Abdul Kader bagi merebut jawatan Yang Dipertua Dewan Perniagaan Melayu Pulau Pinang (DPMPP) pada mesyuarat agung dewan itu Khamis ini.

Azman Shah, 49, berkata, kelayakannya untuk bertanding bagi jawatan itu telah disahkan oleh pengurusan DPMPP setelah beliau menerima pencalonan lebih dari mencukupi kuota.

Pengarah syarikat Edaran Timur Jauh itu bertanding buat kali pertama manakala Rizal Faris pula akan mempertahankan jawatannya buat kali kedua.

Mesyuarat agung itu dijangka hangat apabila hampir kesemua kerusi jawatankuasa dewan itu ditandingi.

Bagi jawatan Timbalan Dipertua, seorang usahawan dan pakar bedah jantung, Datuk Dr Zainuddin Wazir akan mencabar penyandang, Ahmad Feisal Ahmad Tajuddin manakala Datuk Dr Faldze Ariffin mencabar penyandang, Syed Hassan Syed Ali bagi jawatan Naib Yang Dipertua. - BERNAMA

PR Jauh Lebih Baik Dari BN ; Muhyiddin Cemburu

Pengerusi Persatuan Anak-Anak Felda Kebangsaan (Anak) DitangkapKUALA LUMPUR, 10 Mac: Ahli Jawatankuasa PAS Pusat, Mazlan Aliman, sebentar tadi mengesahkan bahawa beliau ditangkap dan dibawa ke Ibu pejabat Polis Daerah (IPD) Raub.


Beliau yang juga Pengerusi Persatuan Anak-Anak Felda Kebangsaan (Anak) berkata, polis tidak memberitahunya sebab beliau ditangkap.

Pun begitu, beliau tidak menolak kemungkinan penangkapan itu ada kaitan dengan ceramah politik di Felda Klau, Raub petang tadi.

Sebelum pada itu, Ahli Parlimen Kubang Kerian, Salahudddin Ayub berkata, pihak polis wajib menjelaskan tujuan penangkapan tersebut.

"Sebagai rakyat, Mazlan sendiri wajib diberitahu sebab penangkapan beliau, itu hak asasi mereka yang polis tak boleh nafikan," ujarnya yang juga Naib Presiden PAS.

Penangkapan itu, menurutnya sekaligus mengakibatkan rakyat bertambah benci kepada Umno dan BN sendiri.

Zul Lawyer - Dah Tahu Orang Tak Minat..Sendiri Fikir
Kes qazaf: Zul Noordin tarik diri dari bela Anwar

KUALA LUMPUR, 9 Mac — Ahli Parlimen Kulim-Bandar Baharu Zulkifli Noordin, yang dipecat dari Parti Keadilan Rakyat (PKR) Sabtu lalu, tidak akan mewakili kes qazaf Ketua Umum Pakatan Rakyat Datuk Seri Anwar Ibrahim esok.

Surat yang dialamatkan kepada Pendaftar Mahkamah Tinggi Syariah Wilayah Persekuatan hari ini turut dimuatkan dalam blognya lewat petang ini.

Dalam surat itu, Zulkifli tidak menyatakan sebab beliau menarik diri daripada mewakili Anwar.

Bagaimanapun ketika dihubungi The Malaysian Insider, Zulkifli berkata beliau sendiri memutuskan untuk menarik diri selepas mengambil kira perkembangan semasa yang tidak lagi kondusif untuk menganggotai pasukan guaman Anwar.

“Ini keputusan profesional saya... saya sendiri yang membuat keputusan, tiada tekanan daripada sesiapa termasuk Anwar sendiri. Malah, Anwar sendiri tidak menghubungi saya,” kata beliau yang kini bertindak sebagai wakil rakyat Bebas.

Zulkifli menambah, beliau mengambil keputusan itu selepas firma guaman Kamar Ainiah, Raziff & Zashidi menghubunginya kira-kira 4 petang tadi memaklumkan wakil rakyat itu masih merupakan peguam utama kes ini.

Kamar Aniah Kamaruzaman dari firma guaman itu merupakan seorang lagi peguam pasukan Anwar dalam kes ini.

“Bagaimanapun selepas berbincang dengan kawan-kawan saya susulan panggilan itu (dari firma guaman Kamar Ainiah, Raziff & Zashidi), saya memutuskan untuk menarik diri.

“Saya merasakan jika saya terus mewakili Anwar dalam kes ini, saya akan terpaksa berkompromi dalam prinsip-prinsip saya.

“Jadi adalah lebih baik saya berundur daripada mewakili kes ini,” katanya lagi.

Kes qazaf dijadual untuk disebut semula pagi esok.

Dalam surat yang difaks kepada Mahkamah Syariah Wilayah Persekutuan petang tadi, Zulkifli berkata, “dimaklumkan bahawa berdasarkan kedudukan mutakhir yang sedia dimaklumi, saya tidak bersedia meneruskan perwakilan mewakili Datuk Seri Anwar Ibrahim bagi kes permohonan di atas (kes qazaf).”

“Saya dengan ini memaklumkan menarik diri dan terhenti daripada mewakili dan atau bertindak sebagai peguam syarie Datuk Seri Anwar Ibrahim berkuat kuasa serta-merta,” katanya.

Sehubungan itu kata Zulkifli beliau tidak akan hadir pada sebutan kes qazaf Anwar pagi esok.

Salinan surat juga dihantar kepada firma guaman Kamar Ainiah, Raziff & Zashidi, Zainul Rijal & Associates dan Anwar sendiri.

Semalam Zulkifli mengeluarkan kenyataan terbuka balas mengkritik Presiden PKR, Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail yang juga isteri Anwar, sambil mencabar beliau melepaskan jawatan itu dan bertanding mencabarnya di kerusi Parlimen Kulim-Bandar Baharu

Ketika dihubungi The Malaysian Insider pagi ini, Zulkifli berkata setakat pagi tadi beliau masih merupakan peguam utama Anwar dalam kes yang difailkan terhadap bekas pembantu peribadinya Mohd Saiful Bukhari Azlan.

Oleh itu katanya, beliau akan berada di mahkamah esok atas kapasitinya sebagai peguam yang telah dilantik secara rasmi oleh Anwar, yang juga Penasihat PKR dan Ketua Umum Pakatan Rakyat.

“Berdasarkan rekod, saya masih merupakan peguam Anwar... saya akan berada di mahkamah esok. Sama ada saya akan diminta tarik diri ataupun sebaliknya, saya perlu berada di mahkamah (esok).

“Jika saya diminta menarik diri, saya juga kena memaklumkan secara rasmi kepada mahkamah. Jadi, saya akan berada di mahkamah esok,” kata beliau sambil menambah, apa yang dilalui sekarang bukan sesuatu yang bersifat peribadi.

Zulkifli memberitahu beliau akan bertindak secara profesional sebagai seorang peguam dalam kes qazaf.

Beliau pernah terlibat dalam pasukan peguam Anwar dalam kes peringkat awal selepas beliau dipecat dari jawatan kerajaan dan parti pada September 1998.

Hakim Syarie Mohd Shukor Sabudin juga akan mendengar bantahan awal dikemukakan oleh pihak pembelaan, diketuai peguam Zainul Rijal Abu Bakar iaitu mengenai bidang kuasa Mahkamah Syariah yang akan mendengar kes ini, prosedur permohonan yang tidak dibuat mengikut Akta Prosedur Mal 1998 serta kelayakan Zulkifli untuk mewakili Anwar.

Pada 7 Jan lepas, Anwar yang juga Ahli Parlimen Permatang Pauh, memfailkan permohonan di Mahkamah Tinggi Syariah bagi perintah supaya pihak pendakwaan meneruskan pertuduhan qazaf terhadap Saiful.

Dalam tuntutan notis permohonan itu, Anwar menamakan Ketua Pendakwa Syarie Wilayah Persekutuan Shamsuddin Hussain, Pengarah Jabatan Agama Islam Wilayah Persekutuan Datuk Che Mat Che Ali dan Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Jamil Khir Baharom sebagai responden.

Anwar memohon perintah mahkamah mengarahkan Shamsuddin menggunakan kuasanya yang sedia ada padanya untuk menjalankan prosiding pertuduhan qazaf terhadap Saiful dan menghalang Che Mat dan Jamil daripada menghalang Shamsuddin menjalankan pertuduhan itu.

Mengenai serangan ke atas Wan Azizah, Zulkifli menjelaskan beliau telah memaklumkan Presiden PKR itu semalam melalui seseorang bahawa akan mengeluarkan kenyataan balas berhubung permintaannya agar mengosongkan kerusi Kulim-Bandar Baharu.

Zulkifli mempertahankan tindakannya berkata beliau mengeluarkan kenyataan semalam kerana pendirian Wan Azizah kelihatan sebagai “serangan peribadi.”

“Oleh kerana kenyataan Wan Azizah sangat bersifat berperibadi, mendakwa saya tidak berprinsip... maka saya tidak boleh berdiam diri.

“Pun begitu sebelum saya mengeluarkan kenyataan semalam, saya melalui seseorang telah memaklumkan, menyampaikan mesej kepada Wan Azizah bahawa saya akan mengeluarkaan kenyataan balas berhubung pendiriannya kelmarin,” katanya.

“Sekurang-kurangnya Wan Azizah sepatutnya menghubungi saya dan memaklumkan secara peribadi jika beliau ada apa-apa hendak katakan, bukannya secara terbuka menyerang saya secara peribadi,” katanya.

Dalam kenyataannya semalam, Zulkifli menasihatkan Wan Azizah supaya tidak berperang, sebaliknya menegaskan agar beliau melepaskan jawatannya atas alasan sudah gagal memimpin PKR.

“Saya menasihatkan Wan Azizah supaya beliau sendiri meletakkan jawatan Presiden kerana gagal mempertahankan dasar PKR yang kononnya berikrar akan mempertahankan Islam dan kedudukan istimewa umat dan institusi Islam saperti yang diperuntukkan dalam Perlembagaan,” kata Zulkifli.

Zulkifli juga mencabar Wan Azizah jika berani agar bertanding di kerusi Parlimen Kulim-Bandar Baharu, satu lawan satu.

Bagaimanapun Wan Azizah tidak boleh bertanding selama lima tahun sehingga Ogos 2013.

Kata Zulkifli, isteri Anwar itu lebih daripada tahu yang beliau tidak sepatutnya memilih untuk berperang dengannya.

“Tetapi Wan Azizah telah membuat kenyataan yang mengutuk saya, saya terpaksa dan akan hanya menjawab kutukan itu, dan saya berharap selepas ini Wan Azizah akan berhenti dengan serta-merta daripada memilih untuk terus menyerang saya,” katanya. - MalaysianInsider

Pemuda UMNO Pertikai Bantuan Zakat Sek. Agama Rakyat


Selangor diminta jelas pembahagian RM200j zakat

Beberapa pemimpin pembangkang di negeri-negeri yang dikuasai Pakatan Rakyat tidak yakin dengan data yang diumumkan sebagai petunjuk prestasi pentadbiran negeri tersebut.

Isu berkaitan bantuan yang dihulurkan kepada rakyat, hasil yang diraih kerajaan, aktiviti pelaburan serta kerancakan ekonomi sebenar yang dirasai di negeri tersebut masih dipersoalkan.

Di Selangor, Pemuda Umno negeri itu menuntut kerajaan Pakatan mendedahkan baki daripada kutipan zakat yang disalurkan sebagai bantuan kepada Sekolah Agama Rakyat (SAR) di negeri itu.

Ketuanya, Suhaimi Mohd Ghazali berkata kerajaan Pakatan perlu tampil menjelaskan bagaimana kutipan zakat berjumlah lebih RM200 juta itu dibahagikan.

"Kerajaan pakatan perlu jelaskan bagaimana baki daripada kutipan zakat itu digunakan bagi memberi sumbangan kepada masyarakat Islam di Selangor," katanya ketika dihubungi Malaysiakini.

Beliau berkata demikian apabila ditanya pandangannya ke atas prestasi pentadbiran negeri Selangor selama dua tahun di bawah pakatan.

Pakatan semalam mengeluarkan beberapa petunjuk ekonomi di negeri-negeri tadbirannya, termasuk Selangor yang mencatat jumlah pelaburan sebanyak RM6.76 bilion tahun lalu.

Negeri itu juga dilaporkan berjaya menyalurkan peruntukan sebanyak kira-kira RM6 juta kepada Sekolah Agama Rakyat (SAR) sepanjang 2010.

"Zakat ini adalah untuk orang Islam. Dulu ada cadangan untuk kerajaan Pakatan beri juga duit zakat ini kepada orang bukan Islam, jadi mereka kena jelaskan asnaf mana lagi yang dapat (duit zakat)," katanya.
Tambahnya, kerajaan itu juga perlu menjelaskan bagaimana ia berjaya memperuntukkan RM5.5 bilion untuk pembinaan rumah rakyat dan membaik pulih projek rumah terbengkalai di negeri itu.

"Sedangkan kutipan (hasil) negeri itu cuma berjumlah RM1.76 bilion sahaja. Ini satu pembohongan kalau mereka tidak dapat jelaskan punca RM5.5 bilion itu," katanya lagi.
Mengulas lanjut, Suhaimi berkata Selangor juga masih gagal menunaikan beberapa manifesto pilihanraya 2008 mereka, termasuk pengurangan cukai pintu dan bantuan kepada beberapa golongan sasaran.

"Yang kita boleh nampak setakat ini hanya bekalan air percuma, tetapi pengurangan cukai pintu, bantuan kepada anak yang masuk universiti dan yang masuk tadika tidak ada." katanya.
Manakala di Kedah pula Timbalan Pengerusi Umno negeri Datuk Ahmad Bashah Md Hanifah mendakwa kerajaan Pakatan pimpinan Datuk Seri Azizan Abdul Razak "tidak mampu" untuk mentadbir negeri.

Menurutnya, jumlah perlaburan sebanyak 839 juta seperti yang dilaporkan, hanya sekadar angka semata-mata.
"Pembangunan tidak ada, boleh cerita sahaja, itu sekadar angka," katanya

Sebaliknya beliau mendakwa pelabur asing lari dari melabur di negeri itu, kerana mereka tidak begitu yakin dengan pentadbiran Pakatan.
Beliau memberi contoh program penapisan minyak yang dijalankan di Yan yang didakwanya "tidak jadi".

Menurutnya lagi, beliau juga menerima rungutan peniaga terutama di kawasan Sungai Petani dan Alor Star yang mendakwa tidak mempunyai bisnes di negeri itu.
Ahmad Bashah juga mendakwa tidak lagi mendengar perkembangan terkini perindustrian dan perkilangan antaranya di Kulim Hi-Tech dan kawasan perkilangan yang lain.

Ditanya mengenai tahap kelicinan pentadbiran kerajaan negeri, Ahmad Bashah mendakwa wujud keluh kesah masyarakat Melayu, Cina dan India yang mempertikaikan kemampuan kerajaan negeri.
"Janji pilihan raya tidak ditunaikan. Rakyat dapat menilai. Sepatutnya kalau dua tahun boleh ada kemampuan untuk membuat perubahan tapi saya tidak dengar.

"Rakyat mengharapkan ketelusan dan perubahan, tapi tak nampak," katanya.
Sementara seorang pemimpin kanan Umno Pulau Pinang, Datuk Arif Shah Omar Shah pula berkata kerajaan Pulau Pinang tidak memberikan apa-apa maklumat baru daripada kenyataan berhubung prestasi kerajaan pakatan yang diumumkan semalam.

ADUN Seberang Jaya itu berkata, tidak ada apa yang hendak dibanggakan daripada kenyataan berkenaan kerana ia tidak menggambarkan situasi sebenar di negeri berkenaan.
Beliau mengambil contoh kelulusan sebanyak 104 projek industri yang diluluskan kerajaan negeri itu sebenarnya bernilai lebih rendah daripada jumlah projek yang diluluskan kerajaan BN sebelum ini.

"Projek yang diluluskan kerajaan dulu bernilai lebih RM10 billion, tetapi nilai projek yang diluluskan mereka sebenarnya tidak sampai pun RM3 billion," katanya ketika dihubungi Malaysiakini hari ini.
Jelasnya, lebihan belanjawan negeri itu sebanyak RM88 juta, juga tidak menunjukkan cara perbelanjaan yang berhemah.

"Ini tidak menghairankan sebab sememangnya akan meningkat setiap tahun daripada bayaran emolumen, khususnya untuk bayar gaji kakitangan. Gaji mereka setiap tahun akan ada kenaikan," katanya lagi.
Tambahnya, kerajaan negeri juga gagal menyelenggara infrastruktur di negeri itu dengan baik, khususnya longkang dan jalan raya.

"Taman perumahan di Seberang Jaya ini, kalau hujan selama satu jam saja sudah banjir. Kalau dulu hujan lebat tiga jam pun belum banjir lagi. Ini sebab pembersihan tidak dijalankan dengan baik," katanya lagi.
Tambahnya, dakwaan negeri itu berjaya menghapuskan kemiskinan tegar sepenuhnya juga merupakan satu pembohongan.

"Mana boleh dihapuskan seratus peratus? Kalau hari ini dihapuskan kemiskinan tegar daripada 300 keluarga, bila habis duit bantuan yang dia bagi RM500 itu, bulan depan akan ada lagi 100 orang. Maknanya masalah ini tidak akan selesai," katanya lagi.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Powered by Blogger.

Search

Swedish Greys - a WordPress theme from Nordic Themepark. Converted by LiteThemes.com.