Perangi Rasuah : Rang Undang2 Mula Dibentang

erajaan hari ini membentangkan Rang Undang-undang Perlindungan Pemberi Maklumat 2010 bagi memerangi rasuah dan memudahkan pendedahan kegiatan itu.

Dibacakan buat kali pertama di Dewan Rakyat hari ini, rang berkenaan memberi perlindungan kepada pemberi maklumat supaya tidak mendedahkan maklumat sulit dalam mana-mana prosiding mahkamah.

Maklumat itu meliputi mana-mana buku, dokumen atau kertas catatan yang menamakan pemberi maklumat berkenaan.

"Segala petikan sedemikian (hendaklah) disembunyikan daripada pandangan atau dipadamkan setakat yang perlu untuk melindungi pemberi maklumat itu daripada diketahui, tetapi tidak lebih daripada itu," rang tersebut dipetik.

Perlindungan itu, yang terkandung dalam Bahagian III dalam fasal berkenaan, juga memberi kekebalan kepada pemberi maklumat daripada tindakan sivil.

"Tertakluk kepada subseksyen 11(1), seseorang pemberi maklumat tidak tertakluk kepada apa-apa liabiliti sivil atau jenayah atau apa-apa liabilit yang berbangkit melalui proses pentadbiran," menurut rang undang-undang itu lagi.

Ini termasuklah tindakan tatatertib, tiada tindakan (no further action), tuntutan mahupun desakan.

Pemberi maklumat berkenaan boleh membuat aduan kepada mana-mana agensi penguatkuasaan sekiranya dikenakan apa-apa "tindakan yang memudaratkan."

Tindakan memudaratkan itu digariskan sebagai ancaman untuk mengambil tindakan, mengapi-apikan mahupun membenarkan pihak lain mengancam atau mengambil tindakan.

Selain itu, undang-undang itu juga melindungi mata pencarian seseorang pemberi maklumat, sama ada seorang penjawat awam mahupun pekerja swasta sekiranya mereka membuat sesuatu pendedahan.

Pelanggaran kepada peruntukan undang-undang itu diperuntukkan hukuman denda tidak melebihi RM100,000 atau penjara tidak melebihi 15 tahun, atau kedua-duanya.

Bagaimanapun, agensi penguatkuasaan diberi kuasa untuk membatalkan perlindungan kepada pemberi maklumat berkenaan sekiranya pemberi maklumat itu sendiri terlibat dalam kelakuan yang didedahkannya itu.

Status perlindungan itu juga terbatal sekiranya pemberi maklumat berkenaan sengaja membuat pendedahan palsu.

Selain itu, ia perlindungan itu juga terbatal sekiranya pendedahan itu dianggap "remeh dan menyusahkan" dan sekiranya pendedahan itu mempersoalkan merit dasar kerajaan.

Pendedahan yang sengaja dibuat untuk menyelamatkan diri daripada dibuang kerja atau dikenakan tindakan tatatertib lain, juga tidak dilindungi.

Pihak yang tidak berpuas hati dengan keputusan agensi penguatkuasaan dalam kes tersebut bagaimanapun bebas untuk merujuk keputusan berkenaan ke mahkamah.

Pendedahan Anwar: Najib dan Khairy Perlu Disiasat


KUALA LUMPUR 6 April - Angkatan Muda KEADILAN mendesak Polis DiRaja Malaysia untuk menyiasat Perdana Menteri dan Ketua Pergerakan Pemuda Umno berhubung isu APCO Worldwide yang didedahkan Ketua Pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim di Parlimen pada 30 Mac lalu.

Bercakap kepada media selepas membuat laporan polis di Ibu Pejabat Polis Daerah Dang Wangi hari ini, Ketua AMK Shamsul Iskandar Mohd Akin mahu polis mengambil tindakan terhadap laporan beliau serta menyiasat dakwaan campur tangan APCO dalam urusan keselamatan negara.

"Kita tidak mahu polis berdiam diri atau mengambil sikap "double standard. Kita menbuat laporan polis ke atas dua individu yang mempertahankan penglibatan Apco Worldwide Sdn Bhd, iaitu Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak dan juga Ketua Pemuda Umno Khairy Jamaluddin.

"Penglibatan kedua individu ini secara langsung ataupun tidak langsung memberi impak yang sangat besar kepada negara dalam konteks keselamatan khususnya. Apatah lagi bukti konkrit telah didedahkan di Parlimen mengenai kaitan tokoh Zionis dalam Apco yang dilantik sebagai perunding komunikasi Malaysia yang langsung tidak dinafikan secara imperikal oleh mana-mana pihak daripada kerajaan Malaysia khususnya Umno," jelas Shamsul.

Beliau berharap isu pencabulan negara melalui APCO dapat dihentikan dengan segera.
"Najib sebagai pemimpin seharusnya sedar akan risiko yang diambil dengan membenarkan APCO terlibat untuk menasihati beliau dalam hal ehwal komunikasi dan "image building". Beliau dilihat obses dengan slogan 1Malaysia yang hanya mencetus polemik yang berpanjangan kerana didakwa wujud acuan Zionis dalam gagasan tersebut yang diwar-warkan saban hari oleh Najib.

"Hubungan baik Khairy dan Pengarah Ethos & Company Omar Mustapha Ong yang dahulunya merupakan penasihat kepada Najib sewaktu beliau menjadi Timbalan Perdana Menteri, boleh memberi petunjuk mengapa Khairy bermatian mempertahankan Ethos dan Omar yang didakwa bertanggungjawab menghubungkan kerajaan Malaysia dan Apco.
"Kita percaya hubungan baik sama sekali tidak boleh digunapakai untuk menghalalkan susupan masuk Zionis di dalam pentadbiran negara. Kita mengulangi gesaan Ketua Pembangkang betapa wujud keperluan sebuah Suruhanjaya DiRaja di bentuk untuk menyiasat penglibatan APCO demi menjamin keselamatan negara. Kita tidak mahu negara ini digolok gadai demi melempiaskan niat politik Umno semata-mata," sambung beliau lagi.

Shamsul juga berharap siasatan terperinci dibuat terhadap Najib dan Khairy ekoran tindakan mereka mempertahankan APCO tanpa membuat sebarang penjelasan.

"Tindakan kedua-dua individu terbabit menunjukkan seolah-olah isu keselamatan negara ini tidak penting sekali pun maklumat keselamatan negara secara tidak langsung akan diperolehi oleh kerajaan Israel melalui perjanjian yang telah dimeterai.

"Saya juga memohon supaya satu siasatan dibuat bagi memastikan apakah tujuan sebenar Najib dan Khairy mempertahankan kontrak yang dimeterai dan apakah "interest" mereka dalam perjanjian yang telah di meterai," jelas Shamsul lagi.

Turut hadir di IPD Dang Wangi termasuk Timbalan Ketua Angkatan Muda, Fariz Musa, Ahli Parlimen Jerai, Mohd Firdaus Jaafar dan Ahli Parlimen Padang Terap, Mohd Nasir Zakaria.

MAIK tak 'main politik', nafi paksa imam bersara

Jabatan Agama Islam Kedah (MAIK) tidak pernah "bermain politik" dengan memaksa penjawat masjid - termasuk imam, bilal dan siak - di negeri itu mengisi borang persaraan (M4) sukarela.

NONEYang dipertua Majlis Agama Islam Negeri Kedah (MAIK) - yang menaungi JAIK - Datuk Syeikh Uzir Baharom berkata, institusi itu berada bawah bidang kuasa Sultan Kedah dan tidak melibatkan terikat dengan pandangan atau kefahaman parti politik yang memerintah.

"Tidak tepat untuk berkata kita main politik. Apa yang kita buat hanyalah keputusan majlis (MAIK) supaya imam yang sudah melangkau umur 60 dan tidak lagi berminat, lebih baiklah mereka pencen.

"Semua idelogi politik tidak ada kena mengena dengan kita," kata Syeikh Uzir.

Semalam Timbalan Pengerusi Badan Perhubungan Umno Kedah Datuk Ahmad Bashah Md Hanipah mendakwa, sekumpulan penjawat masjid di negeri itu dipaksa bersara oleh JAIK atas motif-motif politik.

Beliau dilaporkan berkata, pihaknya dimakluman sendiri oleh imam dan bilal terbabit, kumpulan itu diminta mengisi persaraan itu borang M4 yang dikeluarkan JAIK sejak minggu lepas - perkara yang didakwanya tidak pernah berlaku sepanjang pentadbiran BN di Kedah.

Ketika dihubungi Malaysiakini hari ini, Syeikh Uzir menjelaskan, JAIK tidak memaksa imam-imam yang berumur di negeri itu meletakkan jawatan, sebaliknya hanya memberikan pilihan kepada mereka.

Tambahnya, tindakan itu diambil berdasarkan peruntukan dalam enakmen pentadbiran agama Islam negeri itu - pindaan tahun 2008 - supaya penjawat masjid di Kedah memperbaharui atau menamatkan perkhidmatan mereka ketika melepasi umur 60-an.

Kumpulan tersebut dikehendaki membuat pilihan dan mengisi borang tertentu secara sukarela, tambahnya.

"Mereka yang memilih berhenti, kita berikan mereka sedikit hadiah bagi mengenang perkhidmatan mereka," katanya yang enggan mendedahkan jumlah imam, bilal dan siak yang terlibat, daripada keseluruhan 549 masjid di negeri itu.

Ditanya kenapa jabatan agama tersebut mengambil masa dua tahun untuk melaksanakan undang-undang tersebut, Sheikh Uzir berkata sambil ketawa kecil: "Perlahan-lahanlah."

Sementara itu, Ahmad Bahsah pula ketika dihubungi berkata, beliau masih mengumpulkan bukti-bukti bagi membuktikan dakwaan beliau semalam adalah benar.

"Saya dalam perjalanan pulang daripada Kuala Lumpur (ke Kedah) sekarang. Sampai di sana, saya akan dapatkan lagi maklumat lanjut mengenai perkara ini," katanya kepada Malaysiakini.

Beliau yang juga ketua Umno bahagian Alor Setar berkata, kenyataannya semalam dibuat berdasarkan pengakuan empat penjawat masjid daripada satu mukim di kawasannya.

RM100: Shahrizat tawar takziah pada warga emas

Menteri Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat, Datuk Seri Shahrizat Abdul Jalil, hari ini menyifatkan pemberian RM100 setahun kepada warga emas di Pulau Pinang sebagai suatu yang memalukan.

Katanya, ini kerana kerajaan negeri pimpinan DAP itu sebenarnya meletakkan nilai warga emas di negeri tersebut sebagai kurang daripada RM10 sebulan.

"Saya rasa malu bila terbaca (Ketua Menteri Pulau Pinang, Lim) Guan Eng beri RM100 setahun kepada warga emas. Kalau nak dikira tak sampai RM10 sebulan. Pemberian itu kononnya sebagai pernyataan penghargaan. Sebagai menteri yang menjaga kebajikan saya rasa malu.

"Saya nak tawarkan ucapan takziah kepada warga emas di Pulau Pinang kerana nilai mereka kepada kerajaan Pakatan Rakyat hanya kurang daripada RM10 sebulan. Itulah dia nilai warga emas di Pulau Pinang," katanya kepada pemberita, di Seremban hari ini.

B
eliau ditemui selepas mendengar taklimat program pembasmian kemiskinan dan kebajikan Negeri Sembilan di Bilik Gerakan, Wisma Negeri di Seremban yang turut dihadiri Menteri Besar Datuk Mohamad Hasan, Speaker Dewan Undangan Negeri, Datuk Razak Mansor, dan Setiausaha Kerajaan Negeri, Datuk Mat Ali Hassan.

Menyifatkan pemberian itu bukan saja tidak membantu membasmi kemiskinan, jumlah RM100 itu juga katanya tidak dapat menampung keperluan warga emas terbabit.

"Tapi bila saya datang ke Negeri Sembilan di bawah kerajaan BN (Barisan Nasional) yang dipimpin Menteri Besar Datuk Mohamad Hasan, saya dapati program pembasmian kemiskinan dan kebajikan lain di negeri ini berjalan begitu baik sekali.

"Saya nak ucapkan tahniah kepada Menteri Besar Negeri Sembilan kerana mengikut rekod kami pencapaian Negeri Sembilan dalam program untuk pembasmian kemiskinan begitu baik sekali berbanding kerajaan Pulau Pinang di bawah kerajaan pakatan pembangkang," katanya.

Beliau berkata, sehingga 25 Mac lalu hanya terdapat 95 keluarga dikategorikan miskin tegar di Negeri Sembilan dan 646 di dalam kategori miskin iaitu pendapatan isi rumah di bawah RM440 sebulan.

"Ini menunjukkan program jaringan keselamatan sosial Negeri Sembilan begitu berkesan sekali dalam membasmi kemiskinan di negeri itu. Kita berharap akan mencapai sasaran NKRA (Bidang Keberhasilan Utama Negara) kita untuk pembasmian kemiskinan tegar dan miskin di Negeri Sembilan pada hujung tahun ini," katanya.

- Bernama

Anwar: Perisik Israel wujud dalam PDRM .. BETUL KA..

Ketua pembangkang, Datuk Seri Anwar hari ini mendedahkan kewujudan perisik Israel dalam pasukan Polis Diraja Diraja Malaysia (PDRM).

Katanya, perkara berkenaan sebelum ini telah disahkan sendiri oleh cawangan khas Bukit Aman.

Bercakap ketika membahaskan bajet tambahan Kementerian Dalam Negeri di Dewan Rakyat hari ini, Datuk Seri Anwar turut mengemukakan beberapa dokumen bagi menyokong dakwaannya itu.

Beliau yang juga MP Permatang Pauh menamakan sebuah syarikat yang terbabit dan dikatakan berpengkalan di Israel.

Katanya lagi ini membuktikan maklumat negara telahpun dijual kepada ejen asing.

Katanya lagi ini juga menunjukkan sikap kerajaan yang bermuka-muka.

"Tak iktiraf israel tapi bersekongkol dengan rejim Zionis yang kejam," katanya.

Dr. Chua: Tee Keat, Ka Ting tolak anggotai majlis presiden.. Mungkin tak mahu subahat dengan skandal lama..Bekas Presiden MCA, Datuk Seri Ong Tee Keat hari ini secara rasmi menyerahkan tampuk pemerintahan parti itu kepada penggantinya, Datuk Seri Dr Chua Soi Lek.

Majlis ringkas penyerahan tugas itu berlangsung di Wisma MCA, Kuala lumpur.

Ia diadakan dalam suasana riang dengan kedua-dua pihak melahirkan rasa terhutang budi mereka kepada satu sama lain.

Chua juga berkata beliau telah menjemput Tee Keat dan juga bekas presiden, Tan Sri Ong Ka Ting yang tewas pada pemilihan MCA, 28 Mac lalu untuk menganggotai majlis presiden MCA.

Namun menurut Chua, kedua-dua mereka menolak jemputan berkenaan.

Tee Keat yang ditemui wartawan selepas majlis itu berkata dia tidak tahu mengenai tawaran berkenaan dan berkata “adakah tawaran sedemikian?”

Dia kemudian menukar jawapannya dan berkata Chua hanya memberitahunya tawaran menganggotai majlis presiden MCA secara lisan ketika mereka memasuki ke bilik untuk majlis peralihan kuasa itu.

Katanya lagi, keanggotaan majlis presiden adalah terhad bagi pemimpin semasa dan dia masih boleh menyumbang kepada MCA tanpa menjadi ahli majlis itu.

MP Kulim/Bandar Baharu Gemar Ptar Belit Fakta : Exco Kedah


ALOR SETAR - Exco Kerajaan Negeri, Lim Soo Nee menyifatkan Ahli Parlimen Kulim /Bandar Baharu, Zulkifli Noordin seorang yang gemar memutar belit fakta.

Katanya, Zulkifli sanggup melakukan apa sahaja untuk kepentingan dirinya, walaupun terpaksa mempergunakan nama pihak ketiga.

“Saya dedahkan perkara ini kerana tidak sanggup lagi melihat rakyat ditipu dengan mudah oleh Zulkifli. Dengan penampilan dirinya itu saya yakin ramai yang sudah terpedaya,” katanya, ketika ditemui, di sini.

Soo Nee, yang juga Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Kulim berkata, beliau terpanggil untuk mendedahkan rahsia Zulkifli kerana tidak sanggup lagi bersubahat dengan Ahli Parlimen bebas itu, terutama apabila Zulkifli mendakwa beliau ditawarkan ganjaran besar untuk memfitnah Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak dan isteri, Datin Seri Rosmah Mansor untuk mengaitkan mereka dengan kes pembunuhan wanita Mongolia, Altantuya Shaariibuu.

“Jika benar beliau ikhlas dan profesional, sepatutnya ketika menerima tawaran itu beliau membuat laporan polis atau mendedahkannya kepada umum. Tetapi kenapa baru sekarang, setelah hampir empat tahun berlalu?” katanya.

Soo Nee berkata, ketika sama-sama berkempen pada Pilihan Raya Umum ke-12 (PRU-12), Zulkifli pernah mengaku menyimpan bukti kes pembunuhan itu, ketika mewakili tertuduh dalam kes terbabit, Cif Inspektor Azilah Hadri, tetapi menarik diri kerana didakwa terdapat campur tangan pihak ketiga dalam persediaannya membuat pembelaan.

Mengulas mengenai insiden yang dianggapnya menganiayai rakan separti, Soo Nee berkata, Zulkifli pernah menghantar dua khidmat pesanan ringkas (SMS) kepadanya pada PRU-12, untuk meminta wang bagi digunakan ketika berkempen dengan menggunakan nama pihak ketiga.

“Mengikut rekod SMS itu, katanya, jentera Pas meminta RM21,000 untuk berkempen dan jika tidak dipenuhi, jentera Pas akan memboikot kempen itu. Katanya, saya hanya perlu tanggung sebahagian kos, iaitu RM7,000,” katanya.

Soo Nee berkata, memandangkan beliau tidak memberi maklum balas kepada SMS itu dengan segera, Zulkifli menghantar SMS kedua, memaklumkan kemarahan pihak terbabit dan meminta beliau memberi sejumlah yang mampu.

“Setelah Pakatan Rakyat (PR) menang dalam pilihan raya itu, kebetulan saya terjumpa Yang Dipertua Pas Kulim Bandar Baharu ketika itu, Yaakub Husin dan bertanya mengenai hal itu, tetapi beliau menafikan meminta wang untuk berkempen. Sejak itu, saya tertanya-tanya bagi tujuan apa duit itu diambil oleh Zulkifli?” katanya.:

Dengan pendedahannya itu, Soo Nee mencabar Zulkifli membuat kenyataan balas terhadap semua tindakannya, atau setidak-tidaknya meletakkan jawatan untuk menegakkan kebenaran.

“Eloklah buat pilihan raya kecil (PRK). Selepas itu kita lihat sama ada penduduk Kulim Bandar Baharu masih menyokong beliau atau sebaliknya,” katanya.

Soo Nee berkata, beliau berani membuat tuduhan ini kerana sehingga kini beliau masih menyimpan bukti, termasuk SMS yang dihantar Zulkifli dua tahun lalu, bertarikh 5 Mac dan 6 Mac.

Sementara itu:, Zulkifli, ketika dihubungi berkata, beliau tidak berminat berbalas kenyataan secara terbuka.

Menurutnya, apa sahaja tuduhan yang dilemparkan kepadanya “tidak perlu diperbesarkan” dan beliau “tidak kisah dengan tuduhan itu”, walaupun tuduhan itu sedikit sebanyak akan mencalar imejnya sebagai seorang pemimpin.

“Saya tidak minat untuk menjawab semua pertuduhan itu secara terbuka.

“Saya tak minat langsung nak komen isu ini. Apa yang saya boleh katakan ialah saya kenal Soo Nee sebagai seorang rakan dan ucapkan selamat maju jaya kepadanya.:

”Saya minta dia jaga kawasan dia dengan elok supaya dapat jadi calon pada masa akan datang.

“Biarlah apa dia nak kata. Saya tetap dengan pendirian saya, tak mahu berbalas kenyataan tentang isu yang dibangkitkan,” katanya.

Sekadar Ingat Mengingati Buat Insan Bernama Bung Mokhtar : Seksaan Allah Maha Hebat"Patutlah Bung kurang lantang di Parlimen sekarang. Senyap. Foto Bung bersama bini baru Zizie, seksi sakan di Anugerah Bintang Popular. Mungkin di Parlimen Bung selalu keletihan dan kepenatan kalau ditengokkan bininya itu.

Nampaknya bini Najib, Rosmah dah jauh ketinggalan berbanding bini Bung dalam mendapat perhatian. Kalau digandingkan Rosmah dan Zizie, Bung tersenyum besar. Kalau ada anugerah Bini Ahli Parlimen Paling Popular, gerenti bini Bung yang dapat. Jangan harap bini ahli-ahli Parlimen lain akan dapat.


Pandai Bung memilih bini tapi nampaknya tak pandai Bung menjaga bini. Tengoklah bininya, ramai orang mengerling kerana nampak seksi dan sememangnya seksi. Kalau lelaki pandang tentu jadi lama-lama. Dalam hati mungkin berkata ”Cesss! Bung juga yang dapat”. Mungkin Bung bangga orang mengerling bininya. Yelah cantik lagi seksi. Tak patutlah Bung biarkan bininya macam itu. Bung ahli Parlimen, orang akan pandang, orang akan perhati. Alangkah baiknya kalau dikurangkan seksi, kalau pun tak tutup semua. Seksi-seksi juga tapi ingat seksanya juga.

Harapnya Bung sedar-sedarlah. Bung kena jaga. Berbini-berbini juga. Bini pun wajib dijaga. Di sana nanti Bung disoal juga dan bukannya hanya soal-menyoal di Parlimen. ek-ele"

Penggunaan nama Allah di Bible - 2244 kali perkataan "Allah" : Menurut Gereja St Takla
Banyak sudah diperbincangkan mengenai isu larangan penggunaan nama Allah kepada pihak Gereja di Malaysia. Apa yang diperlihatkan adalah larangan tersebut lebih kepada usaha-usaha menghalang pendakwah Kristian dari berdakwah kepada orang Melayu Islam. Pada hakikatnya, Allah swt sendiri didalam al-Quran tidak melarang ahli Kitab dari menggunakan namanya. Namun demikian, disebabkan demi mempertahankan masyarakat Melayu dari di murtadkan, maka pelbagai golongan Islam telah mengeluarkan pandangan melarang menggunakan nama Allah. Strategi ini diambil dalam suasana umat Islam yang berkeadaan lemah di Malaysia, dan bukan melihat kepada perspektif hukum menggunaan nama Allah.

Namun demikian, tidak kurang juga cerdik pandai Kristian yang menafikan sekeras-kerasnya bahawa perkataan Allah memang tidak wujud didalam Bible yang berbahasa Hebrew atau Greek. Paling hampir perkataan"alah" yang membawa maksud laknat, berkabung atau naik, dan tidak dimaksudkan dengan Tuhan (Strongs 425).

Bible didalam Old Testament dan New Testament tidak wujud Nama Allah menurut mereka. Cuma Bible yang diterjemahkan didalam bahasa Arab wujud pada abad ke 9 dan penggunaan kalimah Allah. Namun bagi mereka, bahasa Arab wujud lebih awal dari kedatangan Islam. Kerajaan seperti Gassanids dan Muntherites merupakan kerajaan Kristian, dimana bahasa perantaraan adalah bahasa Arab.

Warisan Arab Kristian diketahui bermula pada 750AD hingga 1350AD, dimana pada masa itu paderi-paderi berbahasa Arab mula menulis buku-buku didalam bahasa Arab bagi mempertahankan pendirian mereka terhadap kedatangan Islam. Mereka menulis buku-buku Teologi, falsafah, sejarah gereja dan sebagainya didalam bahasa Arab. Abad ke 8 sehingga ke 14 merupakan kegemilangan bahasa Arab di Gereja, sehinggalah bahasa Eropah, seperti Itali, Perancis, German, Inggeris, dsb, bermula pada abad ke 14, iaitu 600 tahun selepas warisan Arab Kristian bermula.

Dikalangan puak-puak Kristian yang berbahasa Arab, yang hidup dinegara-negara Arab, mereka tetap mempertahankan bahawa perkataan Allah wujud didalam Bible dan merekalah yang mula-mula menggunakannya sebelum kedatangan Islam. Baru-baru ini, Paderi Pecerillo menjumpai lebih dari 20 Gereja di Madaba di Selatan Jordan, beberapa rumah di abad ke 4 di Syria, Lubnan, Iraq dan Palestin mempunyai tulisan khat Arab : Bism El-Lah al-Rahman al-Rahim. Ia dikatakan wujud, 200 tahun sebelum Islam.

Menurut Gereja St Takla, terdapat 2244 kali perkataan "Allah" didalam Bible berbahasa Arab. Dengan menggunakan pencarian dilaman webnya, didapati terdapat 1235 nama Allah didalam Old Testament dan 1011 didalam the New Testament, sepertimana dipaparkan pada imej dibawah.
[Old Testament]
[New Testament]

Fakta ini jelas menunjukkan bahawa faktor budaya bahasa Arab yang menjadikan puak-puak Kristian menggunakan nama Allah didalam biblenya. Bagi penganutnya yang tidak berbahasa Arab, mereka menyangkal sama sekali penggunaan nama Allah didalam bible dengan memaparkan istilah-istilah seperti alah, elah, dsb.

Berbalik kepada suasana di Malaysia, disebabkan pengguna-pengguna Bible tidak menggunakan versi Arab, sudah sepatutnya perkataan Allah itu ekslusif hanya bagi penganut Islam di Malaysia sahaja. Oleh yang demikian, bible berbahasa Melayu hendaklah dilarang menggunakan kalimah Allah. Banyak lagi implikasi lain yang boleh merosakkan pemikiran anak muda kita jika pengetahuan Agama Islam tidak mantap apabila membaca Bible ini.

Didalam versi bible Arab, banyak sekali menceritakan fakta batil yang ditujukan kepada Nabi-Nabi Allah. Misalnya Nabi Nuh as, dikatakan seorang petani yang mempunyai kebun anggur, pernah minum arak, lalu mabuk dan bertelanjang. Dikatakan didalam kitab tersebut beliau telah melihat aurat anaknya dan melaknati cucunya yang tidak bersalah. [Sanitasi 9: Isu 20,28].

Nabi Lut as. dikatakan peminum Arak, mabuk, lalu berzina dengan anak perempuannya, lalu menjadi ayah kepada dua anak lelaki Moab dan Amon! [Genesis 19: 30]. Nabi Syuib as. dikatakan berjalan sambil bertelanjang dan berkaki ayam selama 3 tahun - Isaiah [20: 2 5] . Sukar untuk diterima oleh akal jika manusia yang digelar Nabi berkelakuan demikian.

Banyak lagi cerekarama yang terdapat didalam bible, mengisahkan fakta palsu mengenai Nabi-Nabi Allah swt. Kalaulah cerita-cerita ini dibaca oleh golongan Melayu Islam masakini, apakah yang akan terjadi kepada mereka ini. Bayangkan apa yang akan mereka komen terhadap hukum Hudud dan Qisas, perkahwinan Nabi :saw dan A'isyah, Isra' dan Mi'raj, Azab kubur, dsb?

Written by kamin :
http://al-ahkam.net/home/index.php?option=com_content&view=frontpage
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Powered by Blogger.

Search

Swedish Greys - a WordPress theme from Nordic Themepark. Converted by LiteThemes.com.