HOT!!! Inilah Gambar Warga Israel Berusia 24 Tahun Dibenarkan Masuk Ke Universiti Putera Malaysia....Peserta dari Israel Ilya Grad ‘Archilles’ yang menyertai ‘Muaythai World Champion' di UPM, Serdang.

Hubungan Malaysia-Israel merupakan isu yang sensitif bagi umat Islam di Malaysia. Malaysia dan kebanyakan negara Islam tidak mengiktiraf negara Israel dan tidak mengadakan hubungan dengan Israel.

Dan Jabatan Imigresen Malaysia menetapkan negara Israel haram dilawati oleh rakyat Malaysia. Ini kerana Malaysia tidak mengiktiraf negara terbabit.

Biarpun secara rasminya Malaysia tidak pernah mengiktiraf kewujudan Negara Yahudi itu namum beberapa pemimpin Negara dan pemimpin UMNO sendiri mengenepikan sensitivity umat Islam di Malaysia.


Berikut adalah beberapa insiden lawatan warganegara Malaysia ke Israel dan kemasukkan warga Israel ke Malaysia yang dipetik dari Wikipedia :

Pada 6 Julai 1994, Pengerusi Kumpulan Melewar Corporation Bhd. dan MBf, Tunku Abdullah Tuanku Abdul Rahman telah membuat pengakuan bahawa beliau telah berkunjung ke Israel pada bulan Jun 1994. Pengakuan Tunku Abdullah ini telah disiarkan dalam Utusan Malaysia dan mengejutkan ramai pihak. Beliau dikatakan rakyat Malaysia pertama melawat negara Israel sejak 1957. Tunku Abdullah merupakan adik kepada Yang diPertuan Agong.

Pada 17 Julai 1994, Berita Harian melaporkan Tunku Abdullah dijemput menemui Yizhak Rabin dan Shimon Peres. Potensi pelancongan rakyat Malaysia ke Baitul Maqdis amatlah besar.

Dalam kes Gilad Feldman dari Israel, beliau tidak dapat hadiah utama 2GB iPod Nano dari “LiewCF.com Survey 2006” kerana tidak ada hubungan antara Malaysia dengan israel.

Pada 21 Mac 1997 pasukan kriket Israel dibenarkan menyertai pertandingan bertaraf antarabangsa itu di Kuala Lumpur. Kebenaran itu diberikan oleh Perdana Menteri Malaysia , Dr Mahathir Mohamad atas semangat kesukanan .Mereka hadir dalam Kejohanan kriket Trofi Majlis Kriket Antarabangsa (ICC). Kehadiran mereka mengundang demontrasi oleh mahasiswa di perkarangan Universiti Malaya. Turut ditahan ialah Mahfuz Omar dari PAS.

Pada 29 Julai 2008 Pasukan bola sepak Chelsea dari Britain yang melakukan perlawanan persahabatan dengan Malaysia mengundang kontroversi. Ini kerana pasukan itu mempunyai dua warga Israel iaitu pengurus pasukan, Avram Grant dan pemain pertahanan, Tal Ben Haim.

Pada 21 Julai 2011, Pasukan bola sepak Chelsea sekali lagi menjadi sasaran ejekan sebahagian besar penonton yang mengejek seorang pemain Chelsea yang berasal dari Israel iaitu Yossi Benayoun. Perkara itu telah menjadi bahan utama bualan seluruh dunia yang menuduh Malaysia mempunyai sifat perkauman yang tinggi kepada rakyat Israel. Pengurus Chelsea Villa Boas meminta Football Association of Malaysia (FAM) membuat kenyataan rasmi dan memohon maaf diatas kejadian yang berlaku. FAM akur dengan permintaan Chelsea, dan meminta maaf diatas sikap penonton.

Itu adalah antara insiden yang telah dilaporkan oleh kebanyakkan media massa, namun begitu tanpa kita sedari sekitar june 2011 yang lalu sekali lagi sensitiviti ummat Islam Malaysia dibakul sampahkan oleh pemimpin UMNO.

Malah pemimpin tersebut iaitu Ahmad Shabery Cheek Menteri Belia dan Sukan dengan bangganya bergambar beramai-ramai dengan peserta yang menyertai pertandingan itu..


Pertandingan yang dimaksudkan ialah ‘Muaythai World Champion’ terbitan Image Group dan The Group Entertainment dibawah pengawasan World Muaythai Council (WMC).


Ianya telah berlangsung sekitar Jun 2011 yang lalu di Dewan Putra 3, Kolej Pendeta Za’aba bertempat di Universiti Putra Malaysia (UPM), Serdang yang dianjurkan oleh AXN Astro untuk rancangan 'The Challenger Muaythai’

Pertandingan yang menawarkan hadiah wang tunai berjumlah USD$100.000,00 dan gelaran ‘Muaythai World Champion’ dijadualkan mula disiarkan mulai 15 September 2011 di AXN (Astro channel 701) dan AXN HD (Astro B.yond channel 721).

Seramai 16 peserta telah dari berbagai Negara telah mengambil bahagian antara negaranya ialah Malaysia, Thailand, Israel dan South Africa.

Mereka adalah Pinto Antoine ‘The Phenom’ (Prancis/Thai), Cedric Muller ‘Underground Samurai’ (Prancis), Cyrus Washington ‘Black Dynamite’ (Amerika), Fadi Merza ‘The Beast’ (Austria), Frank Giorgi ‘The Italian Stallion’ (Itali), Ilya Grad ‘Archilles’ (Israel), Jason Woodham ‘The Handsome Hero’ (British), Jesse Miles Lacombe ‘Smiles’ (Kanada), Jordan Watson ‘Quadzilla’ (British), Marco Pique ‘The Sniper’ (Belanda), Mostafa Abdollahi ‘Persian Mos’ (Iran), Pidsanu Kunchat ‘Mardsua’ (Thai), Michael Chase Corley ‘Cool Hand’ (Amerika), Moh. Faizal Bin Ramli ‘Golden Elbow’ (Malaysia), Vuyisile Colossa ‘The Cheetah’ (Afrika Selatan) dan yang termuda Rhyse Saliba ‘Poison Dart’ (Australia).

Peserta yang keenam ialah Ilya Grad ‘Archilles’ dari Israel.

Untuk lebih jelas sila klik imej atau lihat di (SINI)

Dan adalah mustahil untuk dikatakan bahawa Ahmad Shabery Cheek Menteri Belia dan Sukan pemimpin Melayu yang berugama Islam itu tidak menyedari akan kehadiran peserta dari Israel itu sedangkan beliau sendiri berada disitu ketika pelancaran.

Persoalannya sekarang bagaimana pihak Jabatan Imigresen Malaysia dan Kerajaan Malaysia sendiri yang telah menetapkan bahawa negara Israel adalah haram untuk dilawati oleh rakyat Malaysia boleh membenarkan peserta dari Israael dan penyokongnya itu yang sudah tentu dari Israel juga memasuki Malaysia khususnya di Universiti Putra Malaysia sedangkan Malaysia tidak pernah mengiktiraf Israel?

Sekali lagi sensitiviti umat Islam Malaysia diinjak-injak oleh pemimpin UMNO!!

Apa Sebenarnya: KM Pulau Pinang "Cemburu" atau Umno Mahu Johor Benci Pakatan Rakyat?

Guan Eng "cemburu" atau Umno mahu Johor benci pakatan?Setiausaha Agung DAP Lim Guan Eng yang dituduh "Cemburu" terhadap Johor,  telah membuat keputusan untuk bersuara apabila beliau diserang media baru-baru ini. Beliau dikatakan memberi komen buruk terhadap kadar jenayah di Johor.

Walau bagaimanapun, beliau yang sering menjadi sasaran akhbar yang dikawal oleh BN lebih berhati-hati dalam menjawab soalan mengenai kenyataan beliau itu. Ketua Menteri Pulau Pinang itu berkata beliau masih memeriksa rakaman audio yang disiarkan oleh Buletin Utama di TV3 yang memperdengarkan komen-komen yang kritikal terhadap Johor semasa lawatan ke Singapura baru-baru ini.

"Jika saya telah membuat KENYATAAN itu, mari kita lihat pada konteks di mana ia telah dibuat ... Itu merupakan perbualan peribadi," Guan Eng memberitahu sidang akhbar pada hari Khamis.

Cemburu! 
Timbalan Menteri Pelajaran Puad Zarkashi telah sehari yang lalu menuduh Guan Eng tidak senang dengan sokongan Singapura terhadap koridor ekonomi Iskandar dan mungkin cuba untuk menakut-nakutkan pelabur supaya beralih arah ke Pulau Pinang.

"Malah, sebelum penubuhan Iskandar Malaysia, banyak pelabur dari negara jiran datang untuk melabur di kawasan perindustrian Pasir Gudang, Tebrau, Kualijaya dan Senai.  Guan Eng bersikap iri hati dan bagi saya ia adalah satu perbuatan sabotaj dan tidak patriotik, tidak bertanggungjawab dan tidak mempunyai bersikap kolektivisme, "kata Puad.

"Sepatutnya, sebagai seorang Ketua Menteri, dia tidak seharusnya bertindak sebagai pembangkang untuk menarik pelabur asing ke negara ini kerana dia dan Pulau Pinang adalah sebahagian daripada Malaysia. Kerajaan Persekutuan sentiasa jelas dan telus terutama dalam usaha untuk menarik pelabur-pelabur asing tidak seperti negeri-negeri yang diperintah oleh pembangkang. "

Pandangan Rakyat Singapura 
Walau bagaimanapun, tidak ramai rakyat Malaysia dan Singapura bersetuju dengan Puad, Ahli Parlimen UMNO Batu Pahat. Rakyat Singapura tidak menidakkan kritikan terhadap apa yang mereka panggil "ketiadaan undang-undang" di Johor.

Terdapat beberapa kes di mana orang Singapura yang berkunjung ke pub-pub di Johor, yang akhirnya dibunuh selepas mengalami pertengkaran dengan kaki judi atau  kaki dadah di sana.

Pada bulan Disember lepas, seorang lelaki Singapura telah ditembak di luar sebuah pub di Johor tetapi beliau terselamat. Pada bulan Jun, seorang pemandu lori berusia 37 tahun dari Singapura ditemui mati di sebuah kelab malam di Johor Baru. Isteri dan anaknya, ada bersama. Dia telah dipercaya dibunuh atas pergaduhan mengenai dadah. Ini hanya beberapa kes-kes yang dilaporkan dalam media.

"Secara umumnya, sesetengah rakyat Singapura datang ke Johor untuk membeli-belah dan makanan yang murah, tetapi tidak dinafikan mereka merasakan bahawa Johor adalah satu tempat yang sangat berbahaya dan tidak banyak rakyat Singapura kelas menengah akan pergi ke sana. Mereka menganggapnya sebagai kawasan slum," ujar seorang rakyat Singapura yang bekerja di sebuah cawangan makanan francais di Malaysia kepada Malaysia Chronicle.

"Saya tidak fikir adalah adil kepada Guan Eng. Sudah tentu dia boleh bertindak lebih bijaksana, tetapi jika ia adalah perbualan peribadi, siapa yang kata dia tidak boleh bercakap apa yang ada dalam fikirannya? Jalan-jalan di Johor tidak selamat, saya boleh memberi jaminan itu. Ini adalah fakta selama ini walau sebelum Guan Eng membuat apa-apa komen, "kata seorang rakyat Malaysia yang pernah bekerja di Singapura dan  kerap ulang- alik ke Johor.

Buli 
Mungkin Umno yang mahu menawan semula Pulau Pinang pada pilihan raya umum ke-13 sedang cuba sebaik mungkin untuk memalukan pemimpin DAP itu. Walau bagaimanapun, cara mereka seperti burung helang memerhatikan Guan Eng sememangnya melucukan.

"Mereka memainkan rakaman yang sama bankrap dari segi intelektual berkali-kali. Ia mencerminkan kekurangan kebebasan individu di Malaysia dan hipokrasi pentadbiran Najib. Ia juga menunjukkan sikap pembuli Umno. Singapura kini menikmati komedi yang disiarkan oleh Najib dan rakan-rakannya, "naib presiden PKR Tian Chua memberitahu Malaysia Chronicle.

Sementara itu, Guan Eng sedang memfailkan saman terhadap akhbar Utusan milik Umno berhubung artikel yang mencadangkan beliau mahu menghapuskan Dasar Ekonomi Baru (DEB).

"Mereka mahu mengalihkan perhatian saya dan membuat saya lemah. Saya sudah memfailkan saman terhadap akhbar Utusan Malaysia milik UMNO, dan itu sudah cukup memakan masa. Tetapi saya tidak akan membiarkan mereka begitu sahaja ... jika saya berbuat demikian, mereka akan terus memainkan permainan mereka, "kata pemimpin DAP itu.

Tidak berkesudahan 
Guan Eng juga berkata, pengkritik beliau sudah terlalu banyak, "melompat dari satu tempat ke tempat" untuk mengkritik beliau mengenai komen-komen yang beliau buat di luar negara, bermula dengan wawancara dengan Perbadanan Penyiaran Australia di Melbourne baru-baru ini.

"Mereka bermula dengan Australia, mereka kini akan melompat ke China, Hong Kong dan Surabaya. Kami akan berurusan dengan mereka satu demi satu, bermula dengan agensi berita nasional Bernama. Jika agensi berita tidak memberi maklum balas kepada kami, kami akan mengarahkan peguam untuk mengambil tindakan yang perlu, "kata Lim.

Pada 23 September lepas, Bernama melaporkan, Lim "didakwa" berkata bahawa Johor adalah sebuah negeri yang tidak selamat; penculikan adalah sesuatu yang biasa, tidak seperti Pulau Pinang.
Laporan itu menarik perhatian Timbalan Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin; seorang anak Johor, yang menuduh Guan Eng cuba untuk melemahkan Johor dan menggambarkan negeri itu tidak sesuai sebagai sebuah destinasi pelaburan.
Ini telah mencetuskan tindak balas berantai di kalangan pemimpin-pemimpin Umno dan BN, yang bergegas untuk menggemakan kata-kata TPM. Walaupun, ia tidak berupaya mewujudkan banyak kesan politik di Pulau Pinang bagi Pakatan Rakyat, tetapi masyarakat Melayu di Johor mungkin kecewa jika Umno-BN terus membangkitkan kebencian melalui tuduhan terhadap Guan Eng.

Walau bagaimanapun, ini tidak mungkin dapat menghentikan Guan Eng atau pemimpin-pemimpin Pakatan yang lain daripada bersuara kerana pentadbir BN-lah yang patut dihukum kerana tidak menguruskan negeri masing-masing dengan lebih baik, dan bukannya mengharapkan orang lain untuk terus memuji dan membuat laporan palsu mengenai keadaan sebenar.

Malaysia Chronicle
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Powered by Blogger.

Search

Swedish Greys - a WordPress theme from Nordic Themepark. Converted by LiteThemes.com.