Pakar: Tidak ada bukti lombong pasir jejas Paya Indah Wetlands


PUTRAJAYA, 24 Julai — Firma perunding yang dilantik Kumpulan Semesta Sdn Bhd (KSSB) untuk pelan pengurusan alam sekitar bagi lombong pasir di Olak Lempit, Banting hari ini berkata tidak ada bukti menunjukkan kegiatan di kawasan seluas 48 hektar itu menjejaskan Paya Indah Wetlands.

Pengarah Enviro Enhance Sdn Bhd P.K. Geetha (gambar)memberitahu pemberita di sini bahawa firma itu tidak menemui sebarang impak ke atas kualiti air di Paya Indah Wetlands kerana lombong tersebut terletak di hilir kawasan paya berkenaan.

Beliau berkata proses membersih pasir juga dilakukan menggunakan air dari kolam di dalam kawasan lombong milik KSSB.

Ditanya mengenai laporan media yang menyatakan sesetengah spesies burung berhijrah tidak lagi datang ke kawasan paya itu, beliau berkata firmanya akan bekerjasama dengan wakil Paya Indah untuk meneliti perkara tersebut.

Katanya, firma itu juga akan menyarankan beberapa langkah tambahan yang boleh diambil oleh KSSB untuk menguruskan aspek alam sekitar dalam aktiviti perlombongannya.

Sementara itu, Pengerusi KSSB Abdul Shukor berkata syarikat itu berhasrat meningkatkan pengeluaran pasir di Selangor bagi mencegah perlombongan haram.

Katanya syarikat milik kerajaan negeri Selangor itu telah menandatangani perjanjian dengan dua syarikat iaitu Marita Sdn Bhd dan First Reap Sdn Bhd untuk melombong pasir di atas tanah milik persendirian.

Marita akan melombong pasir di atas tanah seluas 20 hektar di Mukim Labu, Sepang, manakala First Reap akan menggali di kawasan seluas 20 hektar di Tanjung 12, Kuala Langat, katanya.

Selangor mempunyai bekalan 500 juta tan pasir yang boleh bertahan kira-kira 30 tahun, katanya pada sidang media itu.

Terdahulu syarikat itu membawa sekumpulan wakil media melawat lombong pasir di Olak Lempik bagi membolehkan mereka melihat sendiri operasi perlombongan. — Bernama

Exco Selangor minta Khir Toyo ‘tutup mulut’ - Isu Pasir


PUTRAJAYA, 24 Julai — Exco Kerajaan Negeri Selangor Shuhaimi Shafiei meminta Datuk Seri Dr Mohd Khir Toyo supaya “tutup mulut” dan berhenti daripada menyerang kerajaan negeri Pakatan Rakyat kononnya gagal menangani isu perlombongan pasir haram.

Katanya, Khir selaku menteri besar sebelum Mac 2008 telah gagal dalam tugas dan tanggungjawabnya mengatasi masalah tersebut tetapi kini mempertikaikan kerajaan negeri pimpinan Tan Sri Khalid Ibrahim.

Khir (gambar) baru-baru ini mendakwa lombong pasir di Kuala Langat haram dan menjejaskan kawasan Paya Indah Wetlands.

Bagaimanapun pakar alam sekitar dilantik anak syarikat kerajaan Kumpulan Semesta Sdn Bhd mempertikaikan dakwaan Ketua Pembangkang itu.

“Selama lapan tahun Khir Toyo adalah menteri besar, apa yang beliau buat? Saya memberitahu, anda, diam (tutup mulut),” kata Shuhaimi kepada pemberita di sini hari ini.

Anwar Tidak Pernah Terdesak Untuk Berbaik Semula Dengan Nallakaruppan


Oleh Dzulkarnain Taib

KUALA LUMPUR 24 Julai - Peguam Manjeet Singh hari ini menafikan sekeras-kerasnya dakwaan yang dianggap karut yang sengaja direka oleh Annuar Shaari, bekas Setiausaha Sulit Datuk Seri Anwar Ibrahim berhubung usaha menjernihkan semula hubungan
persahabatan antara ahli perniagaan, Datuk K S Nallakaruppan dan bekas Timbalan Perdana Menteri itu.

Sambil menyifatkan Annuar seorang pembohong dan tidak tahu fakta sebenar, Manjeet berkata kalaulah ada usaha membawa Nallakaruppan berbaik semula dengan Anwar ini adalah kerana mereka berdua adalah sahabat paling rapat pada satu ketika dahulu.
"Annuar Shaari ini seorang yang karut dan suka mereka-reka cerita tanpa asas. Dia tidak tahu perkara yang sebenar.
"Saya tegaskan di sini bahawa Nallakaruppan berada di dalam Penjara Sungai Buloh pada yang sama Anwar dipenjarakan dan berdepan dengan hukuman gantung sampai mati. Mereka (konspirator) memang serius untuk mengantung Nallakaruppan atas tuduhan yang dilemparkan terhadap beliau sekiranya beliau tidak mahu belot terhadap Anwar.

"Perbuatan inilah yang menghancurkan satu ikatan persahabatan yang begitu rapat dan mesra yang melangkaui kepentingan politik. Setelah beliau bebas daripada hukuman tersebut, Nallakaruppan masih sering datang ke rumah saya dengan isteri dan keluarganya. Apa salahnya kalau saya hendak mengambil langkah supaya beliau berbaik semula dengan Anwar atas dasar menyambungkan kembali persahabatan yang telah terputus disebabkan apa yang telah berlaku ketika Anwar di sumbat ke dalam penjara," jelas Manjeet pada sidang media yang diadakan bagi menjawab dakwaan yang dibuat Annuar terhadap beliau dan dua rakan peguam lain, Americk Sidhu dan Amarjit Singh Sidhu.

Manjeet mempertahankan Anwar dengan berkata Ketua Pembangkang tersebut tidak pernah meminta bantuan beliau atau sesiapa untuk memujuk Nallakaruppan berbaik dengan beliau kembali.

"Anwar bukan seorang yang 'desperate' sehingga terpaksa menggunakan saya untuk memujuk Nallakaruppan. Itu bukannnya sifat Anwar yang saya kenali.

"Saya tidak kenal pun siapa karektor Annuar ini dan dari mana dia datang. Siapa dia yang secara tiba-tiba hendak menimbulkan isu ini? Adakah belliau berbuat begini untuk kepentingan tuan yang berdiri dibelakangnya?," tanya Manjeet.

Manjeet juga menyelar Annuar kerana membuat dakwaan berhubung pembiayaan bekas penyiasat persendirian, P Balasubramaniam semasa beliau berada di London dan Paris.

"Saya bersama Americk dan Amarjit bertindak selaku peguam Bala kerana kami mahukan keadilan dalam kes pembunuhan Altantuya. Mungkin orang seperti Annuar tidak faham bahawa afa segelintir rakyat negara ini yang sanggup ketepikan soal wang ringgit kerana berjuang di atas dasar prinsip bukannya habuan.

"Saya sudah berbuat begini (memberi khidmat guaman tanpa bayaran) selama 40 tahun. Selama 11 tahun saya menjadi peguam kepada Munawar Anees dan turun naik daripada satu mahkamah ke satu mahkamah. Satu sen pun saya tidak pernah caj Munawar malah duit saya sendiri yang banyak dihabiskan," jelasnya.

Beliau berkata sekiranya ada pihak yang ingin membantu Bala dalam perjuangan ini adalah usaha yang patut digalakkan.

"Kalaulah betul Anwar membantu Bala, apa salahnya sekiranya Anwar juga ingin melihat keadilan ditegakkan dalam kees pembunuhan Altantuya. Adalah itu satu kesalahan, malah orang seperti Annuar juga sepatutny membantu Bala supaya semua pihak yang terlibat dengan kes Altantuya di bawa ke muka pengadilan dan hukuman setimpal dijatuhkan kepada pihak yang bersalah," tegas peguam terkenal itu lagi.

Manjeet mencabar Annuar supaya berani berdepannya dengan beliau bersama Americk dan Amarjit.

"Saya cabar dia datang hari ini tapi dia tidak datang. Saya nak dia cakap didepan saya dan dua rakan saya apa yang dia dakwa dalam sidang media yang dia buat. Saya cabar dia bawa bukti untuk sokong dakwaan beliau.

"Tapi saya percaya dalam tangan dia tidak ada apa-apa bukti seperti juga di dalam kepalanya," sindir Manjeet.

Dakwaan dibiayai Anwar: Peguam PI Bala minta bukti

Peguam-peguam yang mewakili penyiasat persendirian P Balasubramaniam berang apabila didakwa yuran perundangan mereka dibiayai oleh ketua pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim.

L to R - Amarjeet, americk, manjeet Bala PCSebaliknya mereka mencabar bekas setiausaha sulit Anwar - Anuar Shaari yang membuat tohmahan itu tampil memberikan bukti.

“Saya cabar beliau. Buktikan apa yang anda ada. Tunjukkan kepada kami. Anda tidak mempunyai apa-apa pun, Anuar Shaari, baik di tangan mahupun di kepala anda.

“Saya anggap dia menipu. Anuar adalah pembohong dan tidak berkata perkara yang benar,” kata peguam kanan Manjeet Singh Dhillon dengan nada marah.

Bukan jenayah

Bercakap pada sidang akhbar di sebuah hotel di Kuala Lumpur, hari ini, Manjeet juga menafikan dakwaan Anuar bahawa beliau telah berkali-kali menawarkan bekas penyokong ketua umum PKR itu - S Nallakarupan untuk menyertai PKR semula.

“Saya cuba menghubungkan dua kawan yang bergaduh ketika itu untuk berbaik semula. Persahabatan Anwar dan Nallakaruppan menjangkaui parti politik. Jika dua kawan bergaduh, adakah salah untuk cuba merapatkan mereka semula?” soalnya.

anuar shaari permatang pauh leave pkr 270307 sadAnuar (kanan) juga memberi bayangan bahawa Anwar menanggung yuran perundangan dan mempertikaikan siapa yang sebenarnya membiayai Balasubramaniam supaya beliau mampu tinggal di kota London.

Dia juga dilaporkan menggesa ketiga-tiga peguam yang mewakili penyiasat persendirian itu supaya mengisytiharkan gaji dan aset mereka kepada Lembaga Hasil Dalam Negara bagi membuktikan mereka tiada kaitan dengan Anwar.

“Kenapa perlu kami mengisytiharkan pendapatan kami kepada pihak yang tidak terbabit. Komen oleh Anuar menunjukkan dia tidak tahu apa yang sebenarnya berlaku.

“Dia tiada apa-apa,” kata seorang lagi peguam Balasubramaniam - Americk Singh Sidhu.

Manjeet juga berkata jika benar Anwar membiayai yuran mereka, ia bukan satu kesalahan jenayah.

“Ia hanya membuktikan betapa berminatnya untuk melihat mereka yang melakukan jenayah itu diheret ke muka pengadilan. Bukankah itu satu perkara yang baik?” kata Manjeeet.

balasubramaniam holiday villa 070710Peguam-peguam itu kemudiannya memaklumkan bahawa mereka membantu mengendalikan masalah Balasubramaniam secara dasar pro bono ataupun sukarela.

“Kami tidak pernah menuntut wang atau bayaran. Apa yang kami berminat ialah mengheret pihak yang bersalah ke muka pengadilan,” kata Americk.

Beliau berkata perbelanjaan Balasubramaniam ditampung daripada dana RM750,000 yang didakwa 'diserahkan' kepada penyiasat persendirian itu melalui seorang kenalan rapat isteri perdana menteri, Datin Seri Rosmah Mansor - iaitu ahli perniagaan permaidani
Deepak Jaikishan.

Sementara itu, Manjeet berkata Balasubramaniam mungkin mendedahkan
kenyataan yang dibuatnya kepada Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia.

balasubramaniam holiday villa 060710“Soalan tersebut mungkin ditandakan sebagai 'rahsia' tetapi jawapannya tidak. Akan tiba masanya bila kita mendedahkan jawapan itu,” katanya.

Pegawai SPRM membatlakan
pertemuan mereka denagn Balasubramaniam di London, wealaupun telah berjanji untuk merakamkan kenyataannya. Sebaliknya suruhanjaya itu menghantar 52 soalan dan memintanya menghantar jawapannya dalam bentuk pengakuan bersumpah.

Wawancara itu adalah bagi SPRM menyiasat dakwaan Balasubramaniam bahawa adik Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak - Nazim juga “terbabit” dalam usaha supaya penyiasat persendirian itu menarik balik pengakuan bersumpah pertamanya yang menceritakan kaitan antara pembunuhan warga Mongolia, Altantuya Shariibuu dengan Rosmah dan juga Najib.

Apa Bernama Bikin??? Bernama amal pendekatan professional dan seimbang

KUALA LUMPUR, 24 Julai — Bernama mengamalkan pendekatan yang profesional dan seimbang semasa mengendalikan berita, di samping melaksanakan tindakan pembetulan dengan segera apabila berlaku kesilapan, kata agensi berita nasional itu dalam satu kenyataan hari ini.

Dengan merujuk kepada satu berita yang memetik Ketua Menteri Pulau Pinang Lim Guan Eng berhubung isu Pegawai Kemajuan Negeri (SDO) Pulau Pinang hari ini, Bernama berkata ia sudah membuat pembetulan sebaik sahaja kesilapan dikesan.

Pemberita yang berkenaan di pejabat Biro Bernama Pulau Pinang sudah ditegur, tambahnya.

— Bernama

Apa Bernama Bikin??? Bernama amal pendekatan professional dan seimbang

KUALA LUMPUR, 24 Julai — Bernama mengamalkan pendekatan yang profesional dan seimbang semasa mengendalikan berita, di samping melaksanakan tindakan pembetulan dengan segera apabila berlaku kesilapan, kata agensi berita nasional itu dalam satu kenyataan hari ini.

Dengan merujuk kepada satu berita yang memetik Ketua Menteri Pulau Pinang Lim Guan Eng berhubung isu Pegawai Kemajuan Negeri (SDO) Pulau Pinang hari ini, Bernama berkata ia sudah membuat pembetulan sebaik sahaja kesilapan dikesan.

Pemberita yang berkenaan di pejabat Biro Bernama Pulau Pinang sudah ditegur, tambahnya.

— Bernama

Hasan Akui Temu Harussani Tetapi Bukan Sulit Dalam Bulan Mei Yang Lalu...

SHAH ALAM, 24 Julai: Exco kerajaan negeri Selangor, Datuk Dr Hasan Mohamed Ali (gambar) mengesahkan beliau ada bertemu dengan Mufti Perak, Datuk Seri Harussani Zakaria dua bulan lalu tetapi bukan ada agenda sulit.

Beliau memberitahu, pertemuan tersebut diadakan secara terbuka dan ditempat yang terbuka bagi pihak kerajaan negeri Selangor atas kedudukannya sebagai exco yang menjaga hal ehwal Islam dan adat Melayu.

Sehubungan itu, beliau meminta supaya semua pemimpin dan ahli PAS khasnya agar jangan berprasangka jahat terhadap beliau dan menumpukan kepada persiapan menghadapi pilihan raya yang dijangka akan diadakan tidak lama lagi.

"Saya tidak pernah diberi mandat oleh parti saya untuk membincangkan hal-hal politik perpaduan, oleh itu tidak ada agenda khusus membincangkan soal itu;

"Pertemuan tersebut tidak menatijahkan apa-apa tindakan susulan di kedua-dua pihak bahkan tidak ada sebarang perhubungan antara kami berdua selepas itu," kata Hasan yang juga Pesuruhjaya PAS Selangor dalam kenyataannya hari ini.

Hasan mengulas kenyataan beberapa pihak yang mendakwa beliau ada bertemu dengan Harussani. Ini ekoran kenyataan Harussani bahawa beliau ditemui oleh pimpinan PAS dan Umno yang memintanya menyatukan PAS dan Umno.

Berikut adalah kenyataan penuh Hasan Ali mengenainya:-


KENYATAAN AKHBAR YB DATO DR HASAN BIN MOHAMED ALI
AHLI EXCO KERAJAAN NEGERI SELANGOR


Kerajaan Negeri Selangor tidak pernah menyekat malah sentiasa menggalakkan ahli-ahli Exconya mengadakan pertemuan dengan mana-mana pihak tanpa mengira bangsa, agama dan fahaman politik mereka. Pertemuan seperti ini diatur bagi meningkatkan keupayaan, kemampuan, prestasi serta profesionalisme ahli-ahli Exco berkenaan. Dengan cara ini sistem pengurusan dan pembangunan negeri terus dapat dipertingkatkan.

Pertemuan saya dengan Dato’ Mufti Kerajaan Negeri Perak Darul Ridzuan pada kira-kira dua bulan yang lepas merupakan salah satu daripada “engagement” sedemikian yang dilakukan atas sifat saya sebagai ahli Exco Kerajaan Negeri yang bertanggungjawab secara langsung antara lainnya portfolio Hal Ehwal Islam dan Adat-adat Melayu.

Pertemuan tersebut diatur bagi membolehkan saya meninjau ilmu dan pengalaman beliau secara amali mengurus Hal Ehwal Islam dan Adat-adat Melayu. Saya dimaklumkan beliau telah berkhidmat lebih 30 tahun sebagai Mufti dan sebelum itu menjawat jawatan sebagai Kadhi Besar Negeri Perak Darul Ridzuan. Ilmu dan pengalaman yang begitu luas yang beliau miliki sudah tentu dapat dimanfaatkan untuk kebaikan bersama dan umat Islam seluruhnya.

Saya ingin menegaskan bahawa:


1. Pertemuan tersebut adalah pertemuan di antara saya selaku ahli Exco Kerajaan Negeri Selangor dengan beliau selaku Mufti Kerajaan Negeri Perak Darul Ridzuan;

2. Pertemuan diatur bagi meraih kebaikan bersama demi untuk kemajuan Islam dan kesejahteraan umat;

3. Pertemuan tersebut bukan pertemuan sulit, malah diadakan secara terbuka ditempat yang terbuka.

4. Saya tidak pernah diberi mandat oleh parti saya untuk membincangkan hal-hal politik perpaduan, oleh itu tidak ada agenda khusus membincangkan soal itu;

5. Pertemuan tersebut tidak menatijahkan apa-apa tindakan susulan di kedua-dua pihak bahkan tidak ada sebarang perhubungan antara kami berdua selepas itu;

6. Pertemuan itu diadakan sehari sebelum mesyuarat Majlis Kebangsaan Hal Ehwal Islam yang dipengerusikan oleh YAB Perdana Menteri. Saya telah diminta mewakili kerajaan negeri dalam mesyuarat tersebut. Saya menjadikan pertemuan itu sebagai sebahagian daripada persediaan saya menghadiri mesyuarat tersebut.

Kepada sesiapa yang mempunyai prasangka dan agenda jahat terhadap saya dalam hal ini, saya menyeru supaya mereka dapat merenung semula dan bermuhasabah diri agar tidak menghabiskan masa dengan kerja-kerja yang tidak memberi manfaat kepada kemajuan agama, parti yang sama-sama kita cintai dan umat seluruhnya. Marilah kita bersama-sama menumpukan tenaga dan pemikiran bagi menghadapi cabaran Pilihanraya Umum Ke 13 yang dijangka akan berlaku tidak berapa lama lagi.

Sekian terima kasih.

24 Julai 2010

YB Dato’ Dr Hasan Bin Mohamed Ali
Ahli Majlis Mesyuarat Kerajaan Negeri Selangor
Pengerusi Jawatankuasa Tetap Hal Ehwal Islam,
Adat-adat Malayu, Infrastruktur dan Kemudahan Awam
Tingkat 2, Bangunan Sultan Salahuddin Abdul Aziz Shah,
40000 Shah Alam, Selangor Darul Ehsan

Harakahdaily

TPM : Luar bandar aset penting negara

Kerajaan tidak akan mengabaikan pembangunan dan kemajuan kawasan luar bandar kerana kawasan luar bandar adalah aset penting negara, kata Timbalan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin.

Muhyiddin berkata, kerajaan akan terus memberi perhatian kepada usaha menaikkan taraf hidup masyarakat luar bandar dan meningkatkan pembangunan di kawasan berkenaan.

Katanya, kerajaan juga akan terus membantu usahawan dan industri desa melalui bantuan pembangunan infrastruktur, bantuan latihan, bantuan modal, pinjaman mudah serta lain-lain lagi.

Muhyiddin berkata, kerajaan mahu membangunkan desa-desa yang berdaya maju dan berdaya saing yang memberi peluang hidup kepada rakyat agar mereka tidak perlu berhijrah ke kawasan bandar mencari nafkah hidup dan peluang ekonomi.

"Sebab itu kita harus jaga aset ini. Setiap satu unit di luar bandar kita anggap sebagai unit ekonomi...maknanya ia boleh menghasilkan pendapatan sendiri...dan boleh menyokong program mereka dengan sokongan dan bantuan kerajaan," katanya kepada pemberita selepas melancarkan Karnival Usahawan Desa 2010 anjuran Kementerian Kemajuan Luar Bandar dan Wilayah di Kompleks Sukan Negara di Bukit Jalil, di Kuala Lumpur hari ini.

Tak perlu hijrah

Muhyiddin berkata apabila peluang ekonomi yang baik diwujudkan di kawasan luar bandar, maka rakyat tidak perlu berhijrah ke kawasan bandar mencari nafkah hidup kerana sudah ada peluang hidup dan ekonomi di kawasan luar bandar.

Timbalan Perdana Menteri berkata sejak dulu lagi kerajaan mengiktiraf kepentingan kawasan luar bandar, lebih-lebih lagi masih terdapat sebahagian besar penduduk negara tinggal di kawasan luar bandar.

Namun katanya, dalam tempoh 10 hingga 15 tahun kebelakangan ini, kerajaan berjaya meningkatkan aktiviti ekonomi di kawasan luar bandar sehingga berjaya membawa kepada penurunan kadar kemiskinan, peningkatan pendapatan per kapita dan aktiviti dengan nilai ekonomi yang bertambah.

"Yang penting bagaimana kawasan luar bandar dapat dinaik taraf dari segi peluang-peluang hidup yang lebih baik," katanya.

Terdahulu dalam ucapannya, Muhyiddin berkata kadar kemiskinan luar bandar telah menurun daripada 11.9 peratus pada 2004 kepada 8.4 peratus pada 2009, manakala purata pendapatan isi rumah masyarakat desa pula meningkat daripada RM1,875 sebulan pada 2004 kepada RM2,545 sebulan pada 2009.

"Pencapaian ini membuktikan usaha kerajaan yang gigih serta komited bagi memastikan taraf serta kualiti hidup rakyat terus dipertingkatkan," katanya.

Perniagaan bernilai tinggi

Muhyiddin berkata bidang pertanian yang banyak melibatkan masyarakat dan kawasan luar bandar tidak harus dilihat sebagai satu kegiatan biasa, sebaliknya satu perniagaan yang bernilai tinggi serta perlu ditambah nilai bagi menjana peningkatan pendapatan.

Katanya proses ini memerlukan penghasilan barangan pertanian dan asas tani yang berkualiti serta pembungkusan yang baik, bukan sahaja untuk pasaran tempatan malahan pasaran antarabangsa.

Katanya peluang pasaran antarabangsa terbentang luas termasuk untuk produk halal dan dalam hal ini promosi secara agresif juga penting bagi menembusi pasaran yang penuh saingan itu.

Menurut Muhyiddin, adalah juga penting mewujudkan satu pangkalan data mengenai pengusaha sebagai bahan rujukan untuk pasaran dan pengusaha.

Karnival empat hari bertema "Usahawan Desa Produktif, Luar Bandar Progresif" yang berakhir esok menghimpunkan kira-kira 500 usahawan dan bertujuan mempromosi dan menjual produk mereka kepada orang ramai.

- Bernama

Guan Eng terima teguran Najib dan Muhyiddin

GEORGE TOWN, 24 Julai —Ketua Menteri Lim Guan Eng berkata beliau menerima dengan baik teguran Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak dan Timbalan Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin berhubung kecamannya terhadap Pegawai Kemajuan Negeri Pulau Pinang Nik Ali Mat Yunus.

“Saya terima mesej dari Perdana Menteri dan Timbalan Perdana Menteri...saya ucap terima kasih atas mesej tersebut,” katanya kepada pemberita selepas merasmikan Hari Keluarga Perbadanan Pembangunan Pulau Pinang (PDC) di sini hari ini.

Perdana Menteri dalam kenyataan semalam berkata kabinet tidak dapat menerima tindakan Lim yang membuat kenyataan hingga menjatuhkan maruah seorang pegawaipersekutuan.

Najib berkata, Lim sebagai ketua menteri seharusnya membuat teguran berhemah dan secara tertutup.

Pertelingkahan antara Lim dan Nik Ali timbul apabila Ketua Menteri itu didakwa beberapa kali mengeluarkan kenyataan menyerang pegawai terbabit. — Bernama

Pemberian Insentif RM500 Bagi Pelajar Yang Ingin Berkahwin : Kerajaan Melaka


SEKOLAH khas untuk pelajar mengandung dicadang bagi mengelak berulangnya kes seperti bayi perempuan dalam gambar ini yang ditemui di perhentian bas oleh orang ramai sebelum dihantar ke Hospital Sultan Ismail (HSI), Johor Bahru semalam.


MELAKA - Kerajaan negeri Melaka semalam mengemukakan cadangan menubuhkan sekolah khas untuk pelajar mengandung, sama ada mengandung hasil perkahwinan sah atau menerusi perhubungan luar nikah, bagi mengatasi gejala pembuangan bayi sekaligus menyelesaikan isu keciciran dalam pelajaran.

Jika menjadi kenyataan, sekolah itu akan menerima pelajar dari seluruh negara.

Ketua Menteri Melaka, Datuk Seri Mohd. Ali Rustam berkata, cadangan penubuhan sekolah itu akan dikemukakan kepada Kementerian Pelajaran untuk pertimbangan.

"Kami serius mengenai cadangan ini, jika kementerian tak setuju, kami sendiri akan mengusahakan penubuhannya,'' ujar beliau selepas merasmikan Sekolah Rendah Arab (SRA) Jabatan Agama Islam (JAIM) Batang Tiga Timur di sini semalam.

Mohd. Ali berpendapat adalah lebih baik remaja yang mengandung mempunyai saluran meneruskan persekolahan daripada berhenti dan seterusnya tercicir dalam pelajaran.

Beliau bagaimanapun tidak mahu cadangan itu disalah tafsir sebagai galakan untuk remaja berkahwin atau hamil anak luar nikah.

"Apa yang penting kita nak selesaikan masalah remaja berzina dan selepas itu mereka buang bayi,'' katanya.

Bagi membantu remaja yang masih bersekolah untuk berkahwin, beliau turut mengumumkan pemberian insentif RM500 kepada mereka untuk membantu urusan perkahwinan.

"Perkara ini telah dibincangkan bersama MAIM (Majlis Agama Islam Melaka) dan diluluskan pada mesyuarat Exco dua bulan lalu," katanya.

Americk Cabar Annuar (bekas s/u DS Anwar) Ke Sidang Media Hari Ini Jawab Dakwaan

SHAH ALAM 24 Julai - Peguam Americk Sidhu mencabar bekas Setiausaha Sulit kepada Datuk Seri Anwar Ibrahim supaya tampil bersama dalam sidang media yang akan diadakan hari ini untuk mempertahankan dakwaan beliau terhadap tiga peguam kepada belas penyiasat persendirian - Americk, Manjeet Singh Dhillon dan Amarjit Singh Sidhu.

Semasa sidang akhbar semalam, Annuar telah mendakwa Manjeet kini berbaik dengan ahli perniagaan, Datuk K S Nallakaruppan untuk memujuk bekas ahli KEADILAN itu kembali bersama Anwar.

Annuar juga mendesak agar ketiga-tiga peguam tersebut mendedahkan aset serta akaun mereka berhubung dakwaan mereka menanggung kos kehidupan Bala semasa beliau berada di London dan juga Paris.

"Kami mencabar Annuar supaya bersama kami bertiga pada sidang media hari ini. Kalau beliau berani untuk membuat dakwaan beliau juga mesti sanggup membukti dan mempertahankan dakwaan yang dibuat.

"Kami akan menunggu kehadirannya terutamanya Manjeet yang akan bercerita banyak hal mengenai individu ini," kata Americk ketika dihubungi Suara Keadilan.
Sidang akhbar tersebut akan diadakan Bilik Mesyuarat, Peninsula Suites, Jalan Semantan, Bukit Damansara pada pukul 4.00 petang.

Selain ketiga peguam tersebut sidang media itu turut dihadiri Ahli Parlimen Indera Mahkota, Azan Ismail dan Ahli Parlimen Kelana Jaya, Gwo-Burne Loh.

Umno Mula Menyerang Di Selangor - Pasir: Umno 'bantu' bumiputera bukan kroni


Tanpa berlengah, timbalan ketua perhubungan Umno negeri Datuk Noh Omar memulakan ceramahnya dalam kempen "Selamatkan Selangor" lewat malam tadi dengan menjelaskan soal hubungannya dengan Datuk Seri Mohd Khir Toyo yang kini dikatakan berada dalam konflik.

ceramah selamatkan selangor, klang, noh omarDalam pada itu juga, beliau turut mengambil peluang untuk menghentam ADUN Sri Muda Shuhaimi Shafiei yang bertanggungjawab membangkitkan isu konflik di antara Noh dan Mohd Khir.

"Shuhaimi ni. Siapa dia? Wakil rakyat (kawasan sini) sini ke? Kasihan... SPRM (Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia) pun belum selesai siasat dia, hendak laga-lagakan saya dengan Datuk Khir Toyo pula," kata Noh (
atas) dalam ucapannya.

Menyentuh isu pasir yang menjadi modal utama bagi ceramah di Taman Sri Andalas, Klang itu, Noh kemudiannya membangkitkan mengapa hanya syarikat tertentu sahaja diberikan lesen untuk melombong pasir di negeri itu.

'KSSB sisih bumiputera'

Beliau menimbulkan persoalan tersebut bagi menangkis dakwaan yang ditimbulkan setiausaha publisiti DAP Tony Pua semalam bahawa Umno mengetengahkan isu pasir apabila tidak lagi mendapat habuan daripada kroni mereka dalam industri perlombongan tersebut.

Noh mendakwa, syarikat milik bumiputera itu disisihkan daripada mendapat peluang melombong daripada Kumpulan Semesta Sdn Bhd (KSSB) kerana pemilihan tidak dibuat secara telus.

"Syarikat (Bumiputera) inilah yang patut dibantu. Kita bantu (sebelum ini). Tapi bila kita buat demikian, dia kata kita mementingkan kroni pula.

ceramah selamatkan selangor, klang"Tapi bila mereka memerintah (Selangor), mereka buat lebih teruk lagi," katanya lagi dalam ceramah yang dihadiri seramai kira-kira 500 orang itu.

Dalam serangan balasnya itu juga, Noh mendakwa syarikat yang mendapat lesen melombong pula mungkin dinaungi oleh pemimpin PKR tertentu

"Mungkin ada pemimpin PKR tertentu yang di belakang syarikat ini... Mungkin syarikat ini yang agih keuntungan kepada mereka," katanya.

Ezam: Wujud rasuah dalam BN

Seorang lagi penceramah, Ezam Mohd Nor dalam ucapannya selepas itu bagaimanapun tidak menafikan wujudnya rasuah dalam pentadbiran BN.

bukit selambau by election 060409 ezam"Saya tidak kata semua pemimpin BN tidak rasuah... Tapi tidak semua. Kalau ada rasuah pun, setidak-tidaknya BN sudah memerintah lebih 50 tahun.

"Tapi mereka (Pakatan Rakyat Selangor) baru naik angkat sumpah, sudah ada yang kena tangkap," kata Ezam yang dilantik sebagai senator Dewan Negara selepas menyertai Umno pada Mei 2008 lalu.

Selain Ezam, turut berucap di ceramah yang diadakan di dewan komuniti ituialah ADUN Kuang Shukor Idrus dan juga ketua bahagian Umno Kota Raja Kamaruzzaman Johari.

Turut hadir ialah dua lagi ADUN Umno - Satim Diman (Sri Serdang) dan juga Datuk Abdul Rahman Palil (Sementa), selain beberapa pemimpin parti komponen BN di kawasan itu yang digelar sebagai "bakal wira dalam pilihan raya umum akan datang" oleh pengerusi majlis.

Sepupuku Kembali Ke Ramatullah Pagi Ini : Al FatihahKemaskini: Pagi ini aku dikejutkan dengan panggilan dari adikku memberitahu sepupuku Abang Rejab bin Abdullah telah dijemput menghadap Ilahi pagi ini. Beliau merupakan adik kepada YB Cikgu Yahya (ADUN Jeneri). Agak lama juga arwah terlantar sakit akibat diserang angin ahmar (stroke).

Moga keluarga allahyarham bersabar dengan dugaan ini. Sesungguhnya Allah lebih sayangkan hambanya... Al-Fatihah.

Jenazah dikebumikan di Tanah Perkuburan Islam Titi Selangor, Jalan Sanglang-Kodiang pada jam 1.35 petang.

Semoga rohnya dirahmati Allah SWT.

Gaji Pengerusi Syabas RM425,000 Sebulan, Mutu Bekalan Air Selangor Corot

Pengarah Penerangan Negeri Selangor, Dr Badrulamin Bahron membidas ketidak cekapan dan ketelusan pengurusan Syarikat Bekalan Air Selangor Sdn Bhd (Syabas) dan sikap kerajaan pusat yang sengaja melengah-lengahkan penstrukturan semula syarikat pengurusan air di Selangor sebagai punca sebenar disebalik isu bekalan air.

Dr Badrulamin membandingkan pengurusan bekalan yang tidak cekap yang tidak setimpal dengan gaji amat tinggi yang dinikmati oleh pengerusi eksekutif Syabas, Tan Sri Rozali Ismail (gambar).

"Penaikan harga air juga akan meningkat kerana pengurusan Syabas yang tidak telus, antaranya gaji tahunan pengerusi Syabas mencecah RM5.1 juta setahun, RM425,000 sebulan, Puncak Niaga gagal menaiktaraf loji rawatan air yang sudah uzur dan tidak mampu untuk merawat air, pembaziran air yang berterusan akibat air tanpa hasil (NRW) yang tinggi dan penswastaan industri air yang hanya menguntungkan kroni-kroni pimpinan politik," tegas beliau dalam satu kenyataan media semalam.

Justeru itu Dr Badrulamin yang juga Ahli Majlis Pimpinan KEADILAN Pusat mengesa Menteri Tenaga, Teknologi Hijau dan Air (KeTTHA) Datuk Sri Peter Chin Fah Kui berhenti daripada mengelirukan rakyat dengan menimbulkan isu krisis air di Selangor.

"Masalah yang bakal didepani rakyat Selangor bukan krisis kekurangan air, tetapi kadar air meningkat disebabkan keengganan kerajaan Pusat menyerahkan pengurusan industri air Selangor kepada kerajaan negeri, sebaliknya meneruskan agenda penswastaan air.

"Dakwaan Selangor menghadapi krisis bekalan air bertujuan memberi alasan untuk menaikkan kadar air adalah satu yang tidak benar dan melihat kepada hujah Peter Chin yang mengulas kenyataan Menteri Besar Selangor, Tan Sri Khalid Ibrahim adalah yang tidak bertanggungjawab.

"Pandangan Menteri tersebut jelas sekadar bertujuan untuk mengalihkan tumpuan terhadap isu pengambilalihan pengurusan industri air di Selangor, bukannya melihat pada pokok pangkal masalah sebenar yang berpunca daripada Kerajaan Pusat. Sekiranya kerajaan pusat Barisan Nasional terus menghalang penstrukturan semula industri air di Selangor," jelas beliau lagi.

Beliau juga menambah kadar air akan meningkat disebabkan pembinaan Projek Penyaluran Air Mentah Pahang-Selangor yang berkos RM8 bilion, sementara kerajaan negeri dapat melaksanakan projek tersebut pada kos RM2 bilion.

"Air, tanah, sumber mineral merupakan milikan negeri Selangor, maka adalah menjadi tanggungjawab kerajaan negeri untuk menjaga hak rakyat Selangor.

Antara usaha kerajaan negeri untuk menghalang Syabas yang bertindak sebagai alat kerajaan pusat bagi merampas hak rakyat Selangor ialah mencadangkan pengambilalihan industri air di Selangor, serta memberikan air percuma bagi setiap penggunaan 20 meter padu.

"Rakyat lebih berkeyakinan di bawah kepimpinan Khalid Ibrahim, kerajaan negeri mampu mengurus pentadbiran industri air dengan jauh lebih telus dan bekesan," sambungnya lagi.

Dr Badrulamin juga menyeru agar Kerajaan Pusat pimpinan Barisan Nasional mengaku air sebagai hak asasi manusia dan tidak diperalatkan untuk keuntungan kroni atau kepentingan politik.

Beliau juga rayu kepada seluruh rakyat Selangor bertegas memberi sokongan penuh kepada kerajaan negeri dalam usaha mengambilalih industri air di Selangor dan membantah penswastaan air di Selangor.

Dalam kenyataan yang lain Dr Badrulamin menghargai keputusan Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) untuk menutup siasatan kes terhadap Menteri Besar Selangor, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim yang membabitkan jamuan Aidilfitri rumah terbuka Menteri Besar Selangor di Bandar Tun Razak, Kuala Lumpur pada 2008.

"Alasan SPRM bahawa tiada bukti dan saksi setelah menjalankan siasatan selama dua tahun membuktikan tindakan awal mendakwa Menteri Besar Selangor adalah tidak berasas dan bermotif politik untuk memburukkan imej Menteri Besar Selangor. Walau bagaimanapun, SPRM seharusnya menjalankan tugas secara professional dan tidak memilih bulu dalam kes penyelewengan dan rasuah yang membabitkan pimpinan tertinggi kerajaan.

"SPRM wajar menjalankan siasatan dan dakwaan terhadap bekas Menteri Besar Selangor Datuk Seri Dr Khir Toyo dan pimpinan Barisan Nasional lain yang jelas terbabit dalam kes rasuah, agar dapat memulihkan keyakinan orang awam terhadap SPRM," ulasnya.

KSN Sepatutnya Neutral, profesional

GEORGETOWN, 24 Julai: Ketua Menteri Pulau Pinang, Lim Guan Eng (gambar) menyelar Ketua Setiausaha Negara (KSN), Tan Sri Mohd Sidek Hassan apabila beliau bertindak mempertahankan Pegawai Kemajuan Negeri, Nik Ali Mat Yunus yang didakwa cuba mensabotaj kepimpinan kerajaan negeri.

Lim juga mendakwa sokongan yang diberikan oleh KSN membuktikan kegagalan yang wujud pada mereka dalam membina sebuah pentadbiran yang telus dan profesional.

Katanya, tindakan KSN mempertahankan Nik Ali walaupun sebelum ini ternyata setiap pegawai perkhidmatan awam sepatutnya bersikap berkecuali dan profesional serta neutral sudah tidak wujud lagi pada perkhidmatan awam yang ada sekarang.

Mereka ini, ujarnya sudah dipolitikkan dengan membenarkan penjawat awam mengkritik dan mengecam kerajaan negeri yang mendapat mandat dari rakyat.

Sepatutnya, kata beliau sebagai seorang Pegawai Kemajuan Negeri yang profesional dan berkaliber, kenyataan kesat seperti yang dilemparkan kepada Ketua Menteri iaitu biadap dan dayus adalah suatu tindakan yang tidak seharusnya dilemparkan oleh seorang penjawat awam kepada pemimpin yang memerintah negeri.

Mengulas kenyataan KSN yang menyokong tindakan Nik Ali menyelarnya, Guan Eng menambah, Sidek tidak mengambil tindakan yang proaktif untuk mengatasi masalah yang wujud.

"KSN seharusnya menegur tindakan Nik Ali sebagai Pegawai Kemajuan Negeri yang mengkritik kerajaan negeri secara terang-terangan. Ini adalah bertentangan dengan prinsip dan jawatan seorang penjawat awam dalam kerajaan negeri yang memerintah," tambahnya lagi.

Ketegangan antara Lim dan Nik Ali bermula setelah isu kecurian pasir di Balik Pulau mulai dipersoalkan setelah ianya bergerak sebelum kerajaan negeri diperintah oleh Pakatan Rakyat pada Mac 2008 yang lalu.

Nik Ali yang cuba mempertahankan tindakannya telah mengeluarkan kenyataan yang merendahkan status Ketua Menteri sehinggalah Lim menyelar Nik Ali dan memintanya supaya melepaskan jawatan sebagai Pegawai Kemajuan Negeri Pulau Pinang setelah tidak dapat memberi komitmen dan kerjasama kepada kerajaan negeri.

Kerajaan Prihatin: RM1000 kepada anak yang menjaga Ibu Bapanya di P.Pinang

UMNO yang ditunggangi oleh MCA dan Gerakan dalam memerintah Pulau Pinang selama 50 tahun, tidak pernah atau gagal memikirkan apakah bantuan sebagai kerajaan yang mereka boleh hulurkan kepada warga Pulau Pinang.

Biarpun dikalangan mereka itu terdapat ramai cerdik pandai yang berkebolehan samada bijak melakukan pentadbiran mahupun bijak dalam memikirkan bagaimana mereka boleh membina harta dari kuasa dan pangkat yang ada.

Ramai juga pemimpin UMNO yang kini menjadi pembangkang di Pulau Pinang berkemampuan dalam menjadikan Melayu Pulau Pinang merempat di Tanah Air sendiri dengan cara membeli tanah-tanah mereka dan menjualkannya pula kepada pemaju-pemaju yang hendak memajukan kawasan tersebut.

Atas nama kemajuan Melayu Pulau Pinang terpaksa berkorban atau terkorban.

Kini Pulau Pinang dikuasai oleh Pakatan Rakyat ryang diterajui oleh DAP, dalam usia yang masih mentah mereka berusaha sedaya upaya untuk membantu rakyat biarpun terdapat kekangan kewangan dan waktu (pinjam ayat DSAI).

Bermula pada Mac lalu kerajaan negeri telah menunjukkan pengiktirafan dan penghargaan buat semua warga emas melebihi 60 tahun yang bermastautin di Pulau Pinang dengan memberi saguhati sebanyak RM100.

Biarpun kelihatan sedikit, ini lebih baik dari tidak dihargai langsung semasa UMNO ditunggangi oleh MCA dan Gerakan semasa memerintah Pulau Pinang.

Yang menarik disini ialah bila pendaftaran permulaan dijalankan ramai Warga Emas yang merupakan Penyokong Tegar UMNO enggan mendaftar kerana tidak yakin dengan janji kerajaan PR itu.. ya lah.. mereka kan biasanya mendapat habuan dari pemimpin UMNO bila pilihanraya menjelang tiba sahaja..

Dan apabila pembayaran dilaksanakan, sessi pendaftaran kedua dijalankan yang menyaksikan hampir 70% yang mendaftar itu merupakan penyokong UMNO.

Biarpun sedikit.. ada hati yang terusik dan mula sedar betapa mereka tidak dihargai langsung oleh UMNO biarpun mereka menyokong UMNO.

Insentif baru yang akan diperkenalkan oleh Kerajaan Negeri Pakatan Rakyat Pulau Pinang bagi menggalakkan anak-anak menjaga ibu bapa mereka yang telah berusia 60 tahun keatas atau berstatus warga emas ialah, Apabila berlaku kematian yang melibatkan Ibu ataupun bapa yang dipelihara oleh waris atau anak-anak mereka, kerajaan negeri akan memberikan RM1,000 kepada waris atau anak-anak yang menjaga mereka.

Pemberian bagi mengurangkan beban menguruskan jenazah dan sebagai penghargaan dari kerajaan negeri buat waris.

Itu antara dua langkah membantu warga Pulau Pinang oleh kerajaan Pakatan Rakyat Pulau Pinang, berikut adalah keseluruhan langkah yang telah dan akan diambil:


10 Agenda Perkayakan Rakyat

1. Negeri pertama di Malaysia yang berjaya membasmi miskin tegar dalam masa setahun dan memastikan setiap keluarga memperolehi bantuan RM500 sebulan melalui program Rakan Anti Kemiskinan (RAK) .

2. Memberi pengiktirafan dan penghargaan RM100 setahun kepada semua warga emas melebihi 60 tahun yang bermastautin di Pulau Pinang, bermula pada 20 Mac 2010.

3. Memberi RM1,000 kepada waris warga emas yang menjaga orang tua mereka, bermula pada pertengahan tahun 2010.

4. Memperuntukkan RM3 juta bagi pinjaman mikro kredit tanpa faedah sehingga jumlah maksimum sebanyak RM5,000 untuk rakyat miskin, terutamanya ibu-ibu tunggal.

5. Dalam tahun 2008-2009, memberi rebet bekalan air sebanyak RM100 sekeluarga untuk 170,000 buah keluarga susah yang berpendapatan sederhana dan rendah dengan jumlah peruntukan sebanyak RM17 juta.

6. Rebet bekalan air sebanyak 50% bagi semua tempat tempat ibadat di Pulau Pinang.

7. Memperuntukkan RM10 juta untuk mengadakan Pusat Latihan dan Bantuan Kerjaya (CAT) bagi membantu mereka yang telah dibuang kerja atau mencari kerja.

8. Membatalkan semua saman dan kompaun meletak kereta dan lesen penjaja yang dikeluarkan oleh Majlis Perbandaran Pulau Pinang (MPPP) dan Majlis Perbandaran Seberang Prai (MPSP) sebelum 8 Mac 2008.

9. Diskaun bayaran lesen sebanyak 50% kepada semua penjaja dan nelayan di Pulau Pinang mulai 2010 dan

10. Menghulurkan bantuan kebajikan kepada mangsa kebakaran, banjir dan bencana alam dalam tempoh 24 jam.

Keseluruhan dasar sila download dari
SINI

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Powered by Blogger.

Search

Swedish Greys - a WordPress theme from Nordic Themepark. Converted by LiteThemes.com.