Saman Ekor Bukan Menyusahkan Tetapi Menganiayakan


SEMUA rakyat yang sayangkan negara mengalu-alukan langkah kerajaan berusaha untuk menambahkan pendapatan negara. Dalam keadaan ekonomi meleset manakala pemimpin pula terkial-kial mencari idea macam mana untuk menambah pendapatan, apa juga ikhtiar oleh kerajaan perlu disokong oleh rakyat. Kerjasama dan sokongan rakyat sangat penting. Kalau tanpa sokongan rakyat usaha yang baik kerajaan tidak akan berhasil dan tanpa sokongan rakyat ia tidak membawa berkat.

Bagaimana pun dalam hal ini kerajaan hendaklah memahami masalah rakyat. Janganlah semata-mata kerana kerana hendak tambah wang perbendaharaan negara maka rakyat jadi mangsa. Dikikis wang dari saku rakyat. Memang pun rakyat perlu dimangsakan, tetapi jangan melampau sehingga menyusahkan.

Ada beberapa tindakan kerajaan menunjukkan kerajaan begitu terdesak kerana ketiadaan wang dan rakyat dimangsakan sesuka hatinya.

Salah satu ialah mengenai tindakan pihak polis dan Jabatan Pengakutan Jalan (JPJ) yang tiba-tiba jadi iseng menguatkuasakan tindakan menyenaraihitamkan kenderaan yang disaman sehinggakan sukar untuk empunya memperbaharui cukai jalan adalah satu tindakan menganiayakan rakyat.

Pelik, sebelum ini kenderaan yang disaman ekor tidak disenaraihitamkan. Tetapi mulai April lalu ianya telah disenarai hitamkan. Saman yang tertunggal beberapa tahun sebelum yang diberikan pengecualian tiba-tiba dikenakan tindakan tegas. Sikap tiba-tiba menjadi iseng oleh JPJ dan polis ini menunjukkan keterdesakan kerajaan dalam mencari wang!

Tindakan itu bertentangan dengan slogan Najib Razak Rakyat Didahlukan Pencapaian Diutamakan. Memahami dari seruan Najib itu, PM itu mahu memberikan kesenangan dan keselesaan kepada rakyat disamping para pegawai kerajaan dan agensinya pula berusaha sebaik mungkin mempertingkatkan mutu kerja. Apakah bagi polis dengan menguatkuasakan tindakan itu sebahagian kerja baik mereka?

Kalau polis atau JPJ menyahut seruan Najib ini sudah pasti tindakan menguatkuasakan tindakan menyenarai hitam kenderaan ini tidak dilakukan sewenang-wenangnya. Ataupun kalau hendak dikuatkuasakan haruslah dinotiskan dulu dan tidak melaksanakan undang-undang ikut suka hati dan nafsu saja.

Mungkin kalangan rakyat yang terlibat dengan masalah ini dapat merasakan bagaimana kerajaan khasnya pihak polis dan JPJ menganiaya mereka. Bayangkan berapa seseorang kena bayar kalau mereka ada dua atau tiga saman? Bukankah separuh gaji mereka harus diberikan kepada Polis hanya untuk mendapat cukai jalan baru. Ini tidak adil kerana kesalahan yang ditunding kepada mereka belum pasti lagi betul atau tidak.

Saya baru mendapat tahu hal ini dari beberapa orang rakan yang menghadapi kesulitan untuk memperbaharui cukai jalan masing-masing. Rata-rata mereka mengeluh dan menyatakan kerajaan tidak adil, menyusahkan dan menganiayakan.

Sebelum ini kenderaan yang disaman ekor (saman poerangkap laju) tidak dikenakan tindakan kenderaan disenarai hitamkan. Tuan punya masih boleh memperbaharui kenderaan masing-masing. Hanya saman di sekatan jalan yang ditanda tangani langsung oleh pemandu saja yang dikuatkuasakan. Mana-mana saman demikian kalau tidak dilunasi pihak JPJ tidak akan memperaharui cukai jalan melainkan selepas menjelaskan kepada pihak polis.

Rasanya kelonggaran ini ada baiknya dan masih dirasakan tidak begitu menganiayakan rakyat. Manakala saman yang ditandan tangani patutlah kuatkuasakan. Ada alasannya kerana saman yang ditanda tangani itu jelas kenderaan itu melakukan kesalahan. Polis dan pemandu kenderaan itu sendiri dapat mengetahui akan kesalahan mereka.

Berlainan dengan saman ekor, (perangkap laju) di mana polis bersembunyi di dalam semak atau di balik tembok. Di mana tuan punya kenderaan tidak mengetahui apakah dan dimana kesalahan mereka. Selalu terjadi bila mana kenderaan mereka dibawa oleh orang lain. Walaupun pihak polis ada mengeluarkan surat minta penjelasan siapa yang memandu kenderaan tempoh hari, tetapi surat penjelasan itu tidak pratikal.

Adakalanya surat tidak sampai kerana pertukaran alamat. Kalau mengikut prosuder biasa mana-mana saman yang tidak diserahkan sendiri kepada si pesalah ianya tidak boleh dibawa ke mahkamah?

Peraturan atau sistem saman sebegini tidak praktikal sebenarnya. Ia juga lebih kepada menganiaya rakyat. Rata-rata kalau saman ekor ini di bawa ke mahkamah saya rasa mahkamah akan menolaknya. Ada pendapat mengatakan saman ekor ini tidak valid untuk dibicarakan kerana ia tidak menurut peraturan-peratusan mengenai perundangan. Tetapi kerana sikap rakyat kita malas berurusan dengan mahkamah dan ingin mengelekkan berlaku 'kelecean' ke mahkamah menyebabkan mereka terus sahaja membayarnya.

Mungkin baik juga kalau ada sesiapa yang menghadapi kenderaan mereka disenaraihitamkan ekoran tidak melunas saman ini membawanya ke mahkamah. Biar ianya menjadi precedent apakah saman itu valid atau sebaliknya. Persatuan-persatuan penggunan mungkin boleh menguruskan hal ini. Banyak perkara yang berlaku dalam negara ini di mana rakyat diminta bayaran sedangkan ianya tidak sepatutnya.

Berbalik kepada tindakan iseng Polis menyenaraihitamkan kenderaan yang disaman ekor kerana tidak melunasi kompoun itu perlulah dikaji balik. Musim ini musim 'kaat' - musim rakyat sesak janganlah menyusahkan lagi rakyat dengan kesusahan-kesusahan baru. Harapnya Perdana Menteri peka dan prihatin mengenai hal ini ada kemungkinan juga tindakan iseng Polis ini sebahagian dari ciri-ciri mensebotajkan dan menterbalikan seruan Najib itu, rakyat hendaklah disusahkan!

[wm.kl. 9:30 am 20/06/10] - MSO

"Kita sepatutnya bertelagah dengan pembangkang" PM ajak Berkelahi Ke???

Najib mahu komponen BN henti bertelagah, bersatu hadapi lawan

 NAJIB  ketika  berucap pada Perhimpunan Agung PPP Ke-57 di PWTC, semalam.
NAJIB ketika berucap pada Perhimpunan Agung PPP Ke-57 di PWTC, semalam.

KUALA LUMPUR: Datuk Seri Najib Razak menegaskan pentingnya pemimpin parti komponen Barisan Nasional (BN) bersatu bagi menghadapi pembangkang dan memastikan BN terus kekal berkuasa.

Sehubungan itu, Perdana Menteri yang juga Pengerusi BN berkata, mereka seharusnya berhenti bertelagah sesama sendiri secara terbuka selain berusaha mendapatkan semula keyakinan rakyat.

"Kita perlu bersatu dalam BN. Saya bekerja keras siang dan malam untuk memastikan BN menjadi parti yang kukuh, maka kita perlu fokus menentang pembangkang. Jika ada masalah kita selesaikan secara dalaman. Inilah kejayaan yang perlu kita capai.

"Semua pemimpin parti komponen BN perlu fokus jika hendak mengukuhkan kedudukan BN iaitu tidak bertelagah antara satu sama lain sama ada secara terbuka, khalayak atau di dalam media.

"Kita sepatutnya bertelagah dengan pembangkang. Mengapa bertelagah sesama pemimpin BN? Beritahu saya mengapa kita perlu bertelagah sesama sendiri?

“Musuh kita di luar sana... musuh kita mahu kerusi kita dalam kerajaan... mereka mahu ke Putrajaya. Kita mesti pastikan BN terus kekal berkuasa. Mengapa kita perlu dedahkan masalah kita sendiri? Beritahu saya kenapa kita perlu mencari masalah,” katanya berucap merasmikan Perhimpunan Agung Parti Progresif Penduduk (PPP) ke-57 di Pusat Dagangan Dunia Putra (PWTC), semalam.
Hadir sama, Presiden PPP, Datuk M Kayveas dan Naib Presiden Kanan PPP, Datuk Maglin D’Cruz yang juga Timbalan Menteri Penerangan, Komunikasi dan Kebudayaan.
Najib berkata, parti komponen perlu mengukuhkan kedudukan BN dan memastikan terus relevan kepada rakyat dengan cara meningkatkan sumbangan serta peranan mereka bagi menjayakan pelbagai agenda dirancang untuk memakmurkan negara.

“Saya percaya jika kita melakukan proses ini, setiap daripada kita sama ada individu mahupun atas nama kolektif sebagai parti politik, boleh meningkatkan lagi sumbangan dan peranan kita agar kekuatan politik BN akan terus bertambah dari semasa ke semasa,” katanya.

Najib berkata, pemimpin komponen BN perlu sedar bahawa masalah dalam BN tidak sehebat masalah yang melanda pakatan pembangkang.

“Di pihak sana (pembangkang) lagi banyak masalah tetapi mereka bijak menutupnya. Oleh itu jangan dedahkan masalah kita kepada umum,” katanya.

Najib turut menasihatkan kepemimpinan PPP menangani masalah dalaman parti sambil menegaskan beliau sedia membantu mencari menyelesaikan permasalahan parti itu.

“Bagaimana saya dapat membantu PPP kalau anda tidak berkuasa, tetapi PPP mesti tolong saya dengan cara menumpukan kekuatan untuk BN, bukan di luar BN.

“Jika anda mempunyai masalah, beritahu saya. Sebagai pengerusi BN, beritahu saya jika anda tidak suka orang tertentu, bisik kepada saya, tetapi secara terbuka anda lawan pembangkang... PKR, DAP dan PAS tetapi jangan bertelagah antara kita,” katanya.

Dalam perkembangan lain, Najib gembira apabila gagasan 1Malaysia yang beliau wujudkan selepas mengambil alih tampuk pemerintahan dalam tempoh 14 bulan lalu berjaya menjadi jenama yang amat popular.

Perdana Menteri berkata, beliau sangat komited dan mahu memastikan semua rakyat mendapat faedah menerusi agenda pembangunan yang beliau rancang termasuk Rancangan Malaysia Kesepuluh (RMKe-10) yang beliau umumkan baru-baru ini.

Makan Malam Dana Pembangunan Kompleks Pendidikan Islam Sarawak bersama Naib Presdien PAS

Adik PM Dedah Kegagalan DEB - Mahukan Kajian SemulaKUALA LUMPUR, 20 Jun — Datuk Seri Nazir Razak, anak perdana menteri kedua berkata, sudah tiba masanya kerajaan mengkaji semula Dasar Ekonomi Baru (DEB) kerana hilang tujuan untuk mencapai matlamat asal dan disalah guna oleh pihak tertentu.

Adik kepada perdana menteri semasa itu berkata, kajian itu memandangkan dasar tersebut gagal mencapai matlamat asal untuk mencapai perpaduan.

“Saya bukan pengkritik DEB kerana saya setuju bahawa dasar berkenaan telah membantu Malaysia mencapai pertumbuhan ekonomi kukuh, selain kestabilan politik.
Grab a Celcom Blue Bear(TM) and stand to walk away with RM10,000!

“Apa yang saya tegaskan adalah keperluan kepada kajian menyeluruh terutamanya daripada aspek pelaksanaan. DEB diwujudkan pada 1971 dan untuk tempoh pelaksanaan 20 tahun. Kita sudah mencapai 40 tahun sejak ia dilaksanakan.

“Jadi, kita perlu menilai DEB dalam konteks dan keperluan semasa, keadaan ekonomi terbuka yang dipraktikkan di Malaysia serta mengambil kira persaingan sengit untuk meraih pelaburan di antara negara,” kata beliau dalam temu bual dengan Mingguan Malaysian disiarkan hari ini.

Ketua Eksekutif Kumpulan CIMB ini menambah, ketika DEB dilancarkan empat dekad lalu, Allahyarham Tun Razak menekankan bahawa dasar itu bukan bertujuan untuk mempromosikan kepentingan kaum tertentu tetapi ia adalah rangka untuk kemajuan dan perpaduan negara.

“Pada jangka panjang DEB adalah mengenai perpaduan. Tetapi sekarang kita sudah hilang tumpuan mengenai matlamat asal untuk mencapai perpaduan yang dinyatakan dalam DEB.

“Bagi pihak tertentu, DEB menjadi punca perpecahan kerana dasar ini disalah guna oleh pihak tertentu untuk meraih keuntungan,” katanya.

Berhubung soalan sama ada matlamat DEB masih relevan, Nazir memberitahu, bagi beliau matlamat DEB membasmi kemiskinan dan menyusun semula masyarakat masih relevan dan perlu dikekalkan tetapi pada masa sama kita perlu menambah satu lagi matlamat membina dan mewujudkan masyarakat bumiputera yang lebih kompetitif.

Katanya ia sangat penting untuk memastikan kelangsungan orang Melayu.

Bagaimanapun kata beliau, untuk mewujudkan orang Melayu kompetitif “kita tidak dapat lari daripada mengkaji semula cara DEB dilaksanakan.”

“Kita tahu atas nama DEB, saham syarikat yang disenaraikan diagihkan kepada bumiputera tetapi persoalannya siapa yang layak dan siapa yang meraih keuntungan?

“Anda lihat pemberian AP, apa asas pemberian AP, siapa yang dapat, bagi saham, siapa yang dapat?

“Saya lihat orang yang senang dapat, senang juga menjualkannya,” kata Nazir.

Jelas Nazir, semasa beliau menguruskan penyenaraian pada 1990-an, ada seorang usahawan yang digelar sebagai ‘Lord of The Second Board’.

“Tetapi kemahirannya ialah mendapat peruntukan daripada MITI (Kementerian Perdagangan Antarabangsa dan Industri).

“Sejauh mana ia membantu bumiputera dalam jangka panjang?” kata beliau.

Oleh itu kata beliau, kerajaan perlu menentukan dengan jelas masa yang diberikan untuk perlindungan kepada Bumiputera.

“Bumiputera boleh bersaing dalam peruntukan 30 peratus di kalangan bumiputera dan pada masa sama bersaing dalam 70 peratus yang disaingi oleh semua pihak.

“DEB perlu adil dan untuk Melayu berjaya, Malaysia perlu berjaya sepenuhnya,” kata beliau.

Malah tegas beliau, semua kaum perlu menyumbang bagi kejayaan tersebut.

“Malaysia tidak mampu menjadi sebuah negara perpaduan sekiranya terdapat perbezaan polisi selama-lamanya.

“Itu pandangan saya. Sebab itu, perlu mewujudkan tempoh masa untuk melaksanakannya kerana sasaran kita mestilah satu bangsa Malaysia,” katanya lagi.

Nik Aziz: ‘Walaupun MB tapi saya hanya tumpang rumah orang’

Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat ketika berkongsi kepimpinannya sebagai Menteri Besar Kelantan yang genap dua dekad tahun ini.

KUALA LUMPUR, 20 Jun — “Tiada masa saya tidak susah, cuma suka (hari gembira) saya lebih daripada susah.” Demikian rumusan Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat mengulas dua dekad kepimpinan beliau sebagai Menteri Besar Kelantan.
Mengulas lanjut mengenai perjalanan kepimpinannya sejak akhir 1990, Nik Aziz berkata, “susah senang memang hidup saya.”

“Hidup seorang pejuang mesti ada senang, ada susah... tiada masa saya susah, senang campur susah susah campur senang, saya boleh bertahan,” kata beliau dalam satu pertemuan dengan The Malaysian Insider di Kota Baru baru-baru ini.

Mursyidul Am PAS ini menambah, sebagai seorang Islam beliau yakin bahawa apa yang dibuatnya adalah betul.

“Allah akan bagi restu kepada saya, dunia akhirat, ini kelebihan Islam,” kata pemimpin berusia 79 tahun ini yang sejak dua tahun kebelakangan ini berhadapan siri kritikan termasuk berhubung isu pelantikan anak dan menantunya dalam jawatan agensi kerajaan negeri.

Mereka termasuk Nik Abduh dan menantu Ariffahmi Abdul Rahman.

Mengulas lanjut peringkat awal memimpin Kelantan, Nik Aziz berkata, beliau sudah tentu berhadapan dengan kesukaran jika memimpin tanpa ada pandungan dan pengalaman pemimpin lain sebelum itu.

“Tetapi oleh kerana sebelum saya datang, sudah ada pemimpin, pemimpin yang saya maksudkan ini ialah Nabi Muhammad... Nabi Muhammad adalah pemimpin yang dilantik oleh Allah sendiri,” katanya.

“Kesusahan yang menimpa saya dalam memimpin ini, 101 (peratus sedikit) berbanding dengan Nabi Muhammad, terlalu sikit kerana segala usaha penentangan yang dibuat oleh manusia kepada Nabi, orang yang sama... oleh yang demikian, saya hanya tiru, tiru, tiru ajaran Nabi Muhammad.

“Perkara yang pertama Nabi Muhammad atasi ialah pemikiran manusia, bukannya jalan. Kalau Nabi Muhammad tak ada pun manusia akan buat jalan, saya pergi ke China tiga, empat kali, saya pergi ke London serupa sahaja.

“Sedangkan China komunis, dan Amerika ini demokrasi, orang ini berperang bukan... tapi dari segi jalan serupa sahaja, fizikal serupa, yang penting ialah pemikiran. Nabi Muhammad bawa Islam supaya manusia tumpu pada Allah,” katanya lagi.

Dalam temu bual yang turut diselitkan dengan misalan-misalan prinsip agama, Nik Aziz menambah, oleh yang demikian manusia tidak boleh pandai-pandai bertindak.

“Tak boleh pandai-pandai di atas bumi yang ditumpang ini. Macam saya, walaupun saya menteri besar, kalau saya pergi kampung saya tak boleh masuk dapur.

“Saya menteri besar pun saya menumpang rumah orang,” kata beliau. yang meluangkan setiap Jumaat untuk kuliah pagi di Dataran Ilmu, Kota Baru.

Menggambarkan lagi perjalanan kepimpinananya, Nik Aziz memberitahu, Melayu Umno menggunakan dendam dan kekerasan dalam menghadapi perjuangan PAS.

“Alhamdulillah... dulu dalam 50 tahun dulu, masa mula-mula PAS terima (ditubuhkan) dulu, Oh! bukan sahaja Umno-Melayu ini lawan saya, sampai tok guru agama pun ditangkap ISA (Akta Keselamatan Dalam Negeri) oleh Umno, tok guru-tok guru banyak kena ISA kerana Umno tidak boleh jawab.

“Bila kita soal orang, bila dia tidak boleh jawab, dia (akan) guna kuasa, manusia akan guna kuasa selagi dia tidak boleh jawab... macam sekatan jalan, polis buat sekatan jalan, (dan tanya) ada lesen?

“Kalau boleh jawab kita jawab, (misalnya) baru sekejab tadi lesen jatuh dari poket saya, kita boleh jawab. Tapi bila lesen tak ada, pemandu ini guna kuasa dia melarikan diri atau dia merempuh polis.

“Bila dia merempuh polis, bila kita tak boleh hujah kita menggunakan kekuasaan, manusia begitu,” katanya sambil menambah, “begitu juga dengan PAS dan Umno.”

Nik Aziz mempertahankan partinya dengan berkata, PAS berada di jalan yang sebenar sejak ditubuhkan enam dekad lalu.

“Umno tak boleh jawab, maka dia guna ISA untuk mendiamkan, mematikan pemikiran rakyat sendiri,” kata Nik Aziz yang salah seorang anak lelakinya turut ditahan di bawah ISA ketika pentadbiran Tun Dr Mahathir Mohamad.

“Ini dendam yang dibuat oleh Melayu-Umno terhadap perjuangan PAS. Anak saya kena ditangkap ISA, tak tahu apa sebab, banyak (lagi) guru-guru agama,” kata Nik Aziz lagi.

Nik Adli ditahan pada 4 Ogos 2001 kerana dipercayai mempunyai kaitan dengan pergerakan Kumpulan Militan Malaysia (KMM) dan dibebaskan lima tahun kemudian.
Grab a Celcom Blue Bear(TM) and stand to walk away with RM10,000!

Ketika ditanya adakah beliau sedih anaknya ditahan di bawah ISA, Nik Aziz memberitahu, “sedih itu sedihlah.”

“Tetapi saya dah tahu dari awal-awal lagi, lawan Umno ini bukan sebarangan orang, Umno ini ada kuasa,” katanya sekali lagi merujuk kepada pengalaman Nabi Muhammad yang terpaksa meninggalkan Mekah untuk ke Madinah “oleh kerana jahatnya bapa saudara.”

“Jadi saya tahu, bila saya lawan Umno saya tahu benda ini, sedih, sedih lah tapi kita ada Tuhan, kita berdoa,” katanya.

Nik Aziz seterusnya menjelaskan bahawa beliau berpegang pada prinsip semua orang akan mati satu hati nanti.

“Mu (kamu) akan mati aku (saya) akan mati, dia akan mati, mati dah banyak dah... ketua-ketua polis yang kacau itu dah mati habis dah.

“Sebab itu kata saya tadi, walaupun tugas saya berat untuk melawan Umno, tapi saya ada contoh untuk tiru sebelum saya datang iaitu Nabi Muhammad, ada senang ada susah,” kata beliau dengan menambah oleh kerana Umno dari awal-awal lagi sudah menolak Islam dengan menggunakan kebangsaan Melayu, maka tiada contoh kepimpinan untuk mereka jadikan sebagai teladan.

“Dia buat salah, tak erti dosa, sekarang alhamdulillah bukan sahaja Melayu Umno sokong PAS, malah Cina, India... dia sokong dengan adanya Kelab Penyokong PAS, bukan Kelab Penyokong Umno.

“Dia tahu PAS tidak ada apa-apa, tapi ada kebenaran, manusia boleh hidup dengan kebenaran, hati senang,” katanya lagi.

Ketika ditanya sama ada gembira dengan pencapaian sebagai Menteri Besar Kelantan, Nik Aziz menambah:

“Alhamdulillah... saya walau bagaimanapun gembira. Pertama, saya berada di landasan yang betul, ini perkara pokok.”

“Soal orang hendak sokong, orang tidak mahu sokong, itu masalah orang. Saya gembira kerana saya berada di landasan yang betul iaitu Islam.

“Islam datang daripada Allah, bukan daripada Nabi Muhammad, bukan dari PAS tidak,” katanya.

Mengenai kritikan terhadap kepimpinannya, Nik Aziz berkata, isu yang paling banyak dilontarkan oleh Umno ialah tiadanya pembangunan.

“Tetapi sekarang ini dia sendiri boleh tengok pembangunan. Berbanding dengan 10 tahun dahulu sekarang pembangunan banyak (dapat dilihat di Kelantan). Susah Umno sekarang, susah Umno apabila melihat pembangunan di Kelantan dan di Kota Baru.

“Dulu dia kritik tiada pembangunan, sekarang ada pembangunan, baru-baru (kami) menandatangani perjanjian pembangunan Bandar Baru Tunjong,” kata Nik Aziz yang merupakan Pengerusi Perbadanan Pembangunan Bandar Baru Tunjong.

Bandar yang meliputi kawasan seluas 800 hektar itu terletak kira-kira lima kilometer dari pusat bandar Kota Baru dan mula diusahakan pada Februari 2006.

Beliau juga menjelaskan, isu pelantikan Ariffahmi sebagai Ketua Pegawai Eksekutif Perbadanan Menteri Besar Kelantan.

“Saya melantik menantu saya di depan penasihat undang-undang dalam mesyuarat penuh, depan setiausaha kerajaan negeri, dia tak kata apa-apa, dia senyap... dia tak kata apa-apa, diam.

“Dalam Islam diam itu tanda bersetuju... tak salah saya, dia diam, tiada bantahan. Sekarang saya minta dia keluar (berhenti),” katanya lagi.

-TMI

Jangan Ketawa.... Sekadar Release tension Pagi2 Nie...

Jom Para Sahabat Rajin2 La Beli & Baca Buku Agama

KOTA BHARU, 19 Jun: Menteri Besar, Tuan Guru Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat (gambar) menyeru umat Islam memperuntukkan sejumlah pendapatan bulanan bagi membeli buku pengetahuan khususnya buku agama bagi mewujudkan perpustakaan mini di rumah.

Katanya, koleksi buku itu penting untuk bacaan dan rujukan seisi keluarga.

“Ini kerana umat yang maju serta meningkat ilmu pengetahuannya adalah umat yang gemar membaca, dengan menghabiskan masa lapang dengan membaca walau pun agama mereka tidak menggalakkan pembacaan, namun sebaliknya umat yang mundur dan ketinggalan zaman adalah umat yang tidak gemar membaca.

“Bahkan mereka lebih cenderung mengisi masa lapang dengan kegiatan hiburan, berbual kosong dan melepak,” katanya pada Majlis Perasmian Pesta Buku Islam Antarabangsa Kelantan 2010 yang berlangsung di Balai Islam, Lundang dekat sini hari ini.

Teks ucapannya dibacakan oleh Pengerusi Jawatankuasa Penerangan, Pembangunan Maklumat, Sains dan Teknologi negeri, Dr Mohd Fadhli Hassan.

Pesta buku bertema “Kelantan Memimpin Budaya Ilmu” itu bermula 18 hingga 22 Jun, anjuran bersama Urusetia Penerangan Kerajaan Negeri Kelantan, Dewan Ulama PAS Pusat, Management Sdn Bhd dan Alfa Event & Entertainment Sdn Bhd.

Menteri Besar berkata, walau pun agama Islam telah memberi penekanan khusus kepada kegiatan membaca sejak awal turunnya wahyu yang pertama, tetapi malangnya pada hari ini masih terdapat umat Islam yang sanggup membelanjakan beratus ribu ringgit pada setiap bulan bagi membeli perkara yang tidak bermanfaat.

Justeru, anjuran pesta buku antarabangsa itu bagi menarik lebih ramai masyarakat khususnya di neger ini agar menjadikan budaya dan amalan membaca sebagai amalan harian.

“Marilah sama-sama kita menukarkan tradisi bahawa umat Islam adalah umat yang tidak jemu-jemu belajar, mengkaji dan mendalami ilmu pengetahuan yang bermanfaat dalam semua aspek kehidupan.

“Sesungguhnya semua kemajuan itu hanya dapat dicapai oleh umat manusia dengan ilmu pengetahuan, yang hanya diperolehi menerusi pembacaan serta pengkajian yang mendalam dan berkesan, insya Allah,” katanya.

Ceramah Politik...

Hati2 !! Kaligrafi menyerupai ayat Al Quran...tapi ianya dari kitab injil...

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjpO75_10NuMZ9kQxneWcpEF6dqh4S47eFCHoNgfq7MH4VtYv82R5Tz6UH_hTQAcLmXvzvyrnRA7FDqLl4rg8qBdFyUWagruS2hj1pFDAQqEFrQDqCWC2HTP-24ZMcb8K4yU-TvKhrria4/s1600/kaligrafi-injil1.jpg


https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjdeDpmf4uZJLSC4asxCtACkrBsPEzwXpVZ0d-r3boBIvpb4yFQ23b6K1cCDZNV1-_-3AnHOAavjde4Dyb8bGQABEvlG_GyMgOrXzFxJF3TAE8sMrfmYPMNkb-5Qo1mnAwLSnXbIK1d5vs/s1600/injil.jpg


Wow.. pasti terpegun dengan kaligrafi ini tapi awas !! ini bukan kaligrafi ayat suci Al Quran tetapi kaligrafi ayat dari kitab Injil..

jadi jangan sampai anda terpedaya..

5 Sukarelawan Mavi Marmara Masih Dalam Keadaan Kritikal


5 Sukarelawan Mavi Marmara Masih Dalam Keadaan Kritikal

Lima orang sukarelawan yang cerdera parah akibat serangan brutal tentera komando Zionis Israel ke atas kapal kemanusiaan Mavi Marmara pada 31hb May lalu masih dirawat di sebuah hospital di Ankara, Turki. Salah seorang dari mereka masih dalam keadaan sangat kritikal dan tidak sedarkan diri.

Demikian menurut kenyataan Ketua Pasukan Medik kapal Mavi Marmara, Dr. Mevlit Yurtseven, yang telah dikeluarkan oleh Sahabat Al-Aqsha, sebuah NGO di Indonesia yang turut menghantar sukarelawan menyertai misi bantuan kemanusiaan ke Gaza itu. Menurut Dr Mevlit, sukarelawan yang masih tidak sedarkan diri itu mengalamai kecederaan parah di bahagian otak akibat tembakan di kepala. Manakala empat orang lagi mengalami kecederaan di kepala, dada dan juga perut.

Dalam serangan tentera komando ke atas sukarelawan-sukarelawan yang tidak bersenjata di atas kapal Mavi Marmara itu, sekurang-kurangnya 50 orang tercedera. 7 orang daripada mereka berbangsa Arab manakala 2 lagi daripada Indonesia. Manakala masih ramai lagi dilaporkan masih hilang dan tidak pulang ke tanahair masing-masing.

Dalam perkembangan berkaitan, Dr Arief Rachman, iaitu sukarelawan MER-C yang turut berada di atas kapal Mavi Marmara, telah menyerahkan laporan perubatan ke atas Surya Fachrizal kepada Dr Mevlit. Surya, seorang petugas media yang cedera parah setelah ditembak di bahagian dadanya kini masih terlantar di sebuah hospital di Amman, Jordan. Sejurus selepas kejadian, beliau telah dibawa ke Hospital Universiti Rambam di Haifa, Israel.

Manakala seorang lagi sukarelawan Indonesia yang tercedera, Okvianto Emil Baharudin, telah selamat menjalankan pembedahan lanjut di sebuah hospital di Indonesia bagi membuang sejumlah 12 serpihan peluru dari dalam lengannya. Beliau ditembak oleh komando Israel ketika mengambil gambar peristiwa serangan tersebut.

Dr. Mevlit Yurtseven

Dr. Mevlit Yurtseven

Surya yang di bedah di bahagian dada dan perut

Surya yang di bedah di bahagian dada dan perut

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Powered by Blogger.

Search

Swedish Greys - a WordPress theme from Nordic Themepark. Converted by LiteThemes.com.