Saiful Beritahu Tentang Ajakan SEKS


Mohd Saiful Bukhary Azlan memulakan keterangannya dalam perbicaraan kes liwat terhadap Datuk Seri Anwar Ibrahim hari ini, dengan menceritakan tentang dakwaan ajakan seks oleh ketua pembangkang itu.

Mohd Saiful adalah pengadu dalam kes tersebut dan merupakan saksi pertama pihak pendakwaraya.
Anwar dituduh melakukan kesalahan tersebut di Kondominium Desa Damansara, Jalan Setiakasih, Bukit Damansara, antara 3.01 petang dan 4.30 petang 26 Jun 2008.

Pertuduhan itu dibuat mengikut Seksyen 377B Kanun Keseksaan yang membawa hukuman penjara sehingga 20 tahun dan sebatan jika disabit kesalahan.

Dalam kenyataan pembukaannya, Peguamcara Negara, Datuk Mohd Yusof Zainal Abidin berkata pihak pendakwaraya akan membuktikan bahawa kesan air mani Anwar ditemui dalam dubur Mohd Saiful.

Katanya, kesan air mani itu diperolehi oleh doktor dari sampel tisu.

Mohd Yusof berkata, pihak pendakwa akan membuktikan kesnya melalui keterangan oleh Mohd Saiful dan laporan ahli kimia, pakar forensik dan doktor.

Menurut Mohamed Yusof berkata, pihak pendakwaraya akan memanggilkan lebih 20 saksi untuk memberi keterangan dalam perbicaraan tersebut, yang didengar di hadapan Hakim Datuk Mohamad Zabidin Mohd Diah.

Berikut adalah kemaskini laporan dari Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur.-

5.30pmu Anwar meninggalkan mahkamah di tengah-tengah laungan "reformasi", "hidup rakyat", "bebas Anwar".

4.50pm: Karpal memohon supaya baki keterangan Mohd Saiful dibuat secara tertutup. Hakim Mohamad Zabidin bersetuju dan menangguhkan prosiding sehingga jam 9.30 pagi esok.

4.45pm: Mohd Saiful mendakwa dia menyerahkan beberapa dokumen kepada Anwar dan Anwar berkata: "Can I f*** you?"

4.40pm: Walaupun hujan lebat, para penyokong Anwar brerhimpun dekat pintu masuk komplek mahkamah. Dua penyokongnya kelihatan memakai topeng Najib dan Rosmah. Polis mengeluarkan amaran tangkap.

4.30pm: Mohd Saiful berkata dia diarahkan pergi ke kondominium Desa Damansara pada jam 2.30 petang, untuk membincangkan dengan Anwar mengenai urusan tugasnya.

4.15pm: Peguam Karpal Singh membuat bantahan kerana laporan polis menyebut kejadian liwat itu didakwa berlaku pada kira-kira jam 6 petang, yang berbeza dengan waktu yang tercatat pada kertas tuduhan.

DPP Mohd Yusof menjawab banyak insiden yang berlaku. Katanya, laporan polis itu merupakan bukti utama, yang membawa polis melakukan penyiasatan.

4.05pm: Mohd Saiful berkata Anwar mengambilnya bekerja antara bulan Mac dan Jun tahun berkenaan.

Walaupun surat peletakan jawatannya menyebut dia berbuat demikian kerana malas dan tidak berdisiplin, Mohd Saiful berkata motif sebenarnya ialah kerana tidak tidak tahan lagi diliwat seperti dalam tuduhan tersebut.

Laporan polis Mohd Saiful yang dibuat di hospital besar Kuala Lumpur bertarikh 28 Jun 2008, diserahkan sebagai bahan bukti.

4.00pm: Mohd Saiful berkata, dia bekerja untuk Anwar sebagai seorang sukarelawan seminggu sebelum pilihan raya umum Mac 2008, dengan gaji RM1,000.

Selepas pilihan raya tersebut, dia menjadi pengawai khas, dengan tugasw mengatur perjumapan dengan ahli-ahli parlimen BN yang berkemungkinan melompat parti.

3.55pm: Mohd Saiful menceritakan mengenai latar belakang pendidikannya kepada DPP kanan DPP Mohd Yusof.

Katanya, dia tercicir dari Universiti Tenaga kerana keputusannya yang teruk.

Dia kemudiannya menunjuk ke Anwar ketika diminta mengecamnya. Anwar tidak memandang ke arahnya.
Sebelum itu, ketika Mohd Saiful melangkah ke kandang saksi, kedengaran seseorang melaung "taubatlah", menyebabkan mukanya berubah.

Pagi semalam, pasukan pembelaan Anwar mengemukakan permohonan agar keputusan Mahkamah Persekutuan yang dibuat pada 29 Januari lalu itu, disemak semula.

Kedua-dua pihak berhujah lebih 40 minit sebelum Hakim Datuk Mohd Zabidin Mohd Diah memutuskan tiada sebab-sebab khas bagi menangguhkan perbicaraan dan mengarahkan ia disambung.

Kelebihan (Fadhilat) Berselawat


1.Sekali selawat Allah akan membalas 10 kali selawat kepadanya.

2.Doa yang disertakan dengan selawat akan diperkenankan atau dimakbulkan Allah.

3.Mendapat syafaat dari Nabi Muhammad SAW.

4.Allah dan para Malaikat membaca selawat kepada Nabi Muhammad SAW.

5.Orang yang beriman ialah orang yang berselawat dan salam kepada Nabi Muhammad SAW.

6.Orang yang berselawat akan mendapat tempat yang dekat dengan Nabi Muhammad SAW.

7.Allah akan melimpah kurnia kepada orang yang berselawat kepada Nabi Muhammad SAW.

8.Orang yang berselawat ialah orang yang mewariskan kecintaan kepada Nabi Muhammad SAW.

9.Orang berselawat dapat membersihkan hati, jiwa, roh dan diri yang kotor dengan dosa dan maksiat yang berselaput dalam dada.

10.Orang yang berselawat dicintai oleh Allah dan membuktikan ia cinta kepada Nabi Muhammad SAW.

11.Orang yang berselawat akan dijauhkan dari segala dukacita dunia dan akhirat.

12.Orang yang berselawat akan dimurahkan segala rezekinya yang tidak dijangka.

13.Orang yang berselawat akan mendapat keberkatan diri dan keluarganya daripada Allah.

14.Orang yang berselawat akan diingatkan mereka kembali daripada perkara yang mereka lupa.

15.Orang yang berselawat akan ditingkatkan timbangan amal kebajikan mereka.

16.Orang yang berselawat akan disayangi oleh orang-orang mukmin.

17.Orang yang berselawat akan didekatkan dirinya dengan telaga haudh (telaga Rasulullah) dan dapat meminum airnya.

Zulklifi Nordin akan letak jawatan hari ini??


Walaupun biro politik PKR belum memutuskan tindakan yang sewajarnya yang sepatutnya dikenakan ke atas Zulkifli Noordin berhubung beberapa kenyataan kontroversi berhubung isu kalimah Allah, namun ahli parlimen yang lantang itu menyatakan kesediaannya meletakkan jawatan pada bila-bila masa.

Sambil mendedahkan beliau tidak mempunyai kedudukan di PKR, kecuali memegang kerusi parlimen Kulim-Bandar Baharu, Zulklifi berkata kerjaya politik bermula apabila ditawarkan kerusi berkenaan pada pilihan raya umum lalu.

Zulklifi mengakui ketika itu, dia masih merupakan ahli PAS dan diberi notis singkat bagi menggantikan pemimpin PKR Sheih Azmi yang menghidap kencing manis. Malah dia langsung tidak menaruh harapan akan memenangi kerusi di kubu kuat Barisan Nasional itu.

Zulklifi menjadi terkenal apabila dia mewakili Datuk Seri Anwar Ibrahim dalam kes liwat bekas timbalan perdana menteri itu pada tahun 1998.

Dia dikatakan mengambil pendekatan konservatif khususnya dalam menangani isu-isu agama dan pendiriannya itu lazimnya pula bercanggah dengan dasar pelbagai kaum PKR.

Bagi Zulklifi, politik bukan keutamaannya dan dia sanggup meninggalkan PKR jika dilihat sebagai membawa masalah kepada gabungan pembangkang itu.

“Umum tahu, saya amat sayang dan hormati Anwar dan ini tidak pernah luntur..tetapi cinta saya kepada agama saya jauh melebihi segalanya dan ini saya tidak akan bertolark ansur.

“Jika ia mencapai peringkat saya menimbulkan masalah dalam membantutkan usaha Anwar dalam perjalanannya ke Putrajaya, saya akan menarik diri. Saya sanggup meninggalkan parti walaupun pada hari ini,” katanya.

Zulklifi diarahakan tutup mulut sebelum kesnya dirujuk kepada jawatankuasa disiplin PKR baru-baru ini kerana membuat laporan polis ke atas Khalid Samad berhubung cadangan ahli parlimen PAS itu untuk meminda enakmen agama Selangor yang didakwanya ketinggalan zaman.

Syeikh al-Mutawalli Sya'rowi: Kematian Yang Ditangisi.


03 Februari 2010
19 Safar 1431h
Umat Islam hari ini terkejut dan tersentak apabila seorang Imam yang digelar Sehingga memperjuangkan Islam Sebagai "Lampu Kebenaran" telah meninggal dunia berumur Ketika 87 tahun. Beliau adalah Syeikh al-Mutawalli Sya'rowi yang dilahirkan pada 19 April 1911 M di Mayyit Ghemar, Daqohliah.

Beliau menghabiskan hidupnya dengan memperjuangkan kalimah Allah SWT, menerangkan Islam dengan kefahaman yang sahih, menafsirkan al-Quran dengan uslub yang tiada bandingnya hingga mampu menarik Pendengar. Beliau telah mendapat syahadah Tertinggi Gambar dari kuliah Lughah Arabiah pada tahun 1941 M dan Syahadah 'dengan kebenaran Alimiyyah mengajar pada tahun 1943.

Umat Islam hari ini terkejut dan tersentak apabila seorang Imam yang digelar Sehingga memperjuangkan Islam Sebagai "Lampu Kebenaran" telah meninggal dunia berurnur Ketika 87 tahun. Beliau adalah Syeikh al-Mutawalli Sya'rowi yang dilahirkan pada 19 April 1911 M di Mayyit Ghemar, Daqohliah.

Beliau menghabiskan hidupnya dengan memperjuangkan kalimah Allah SWT, menerangkan Islam dengan kefahaman yang sahih, menafsirkan al-Quran dengan uslub yang tiada bandingnya hingga mampu menarik Pendengar. Beliau telah mendapat syahadah Tertinggi Gambar dari kuliah Lughah Arabiah pada tahun 1941 M dan Syahadah 'dengan kebenaran Alimiyyah mengajar pada tahun 1943.
Syeikh al-Mutawalli Sya'rowi pernah berkhidmat sebagai tenaga pengajar di Ma'ahad Dini Tanta, Ma'ahad Iskandariah dan Ma'ahad Zaqaziq, seterusnya dipanggil oleh kerajaan Arab Saudi untuk mengajar di sana pada tahun 1950. Beliau berhijrah ke Universiti al-Malik Abdul Aziz al-Mukarramah sebagai pensyarah di Kuliah Syariah selama 10 tahun. Kemudian, dilantik sebagai Timbalan Mudir di Ma'ahad Tanta pada 1960 dan akhirnya dinaikkan pangkat sehingga menjadi Menteri Waqaf dan Kementerian Hal Ehwal Azhar pada tahun 1976. Beliau juga Merupakan ahli Majma 'Bu'uth al-Islamiyyah, anggota Majlis Syura dan juga Majma' Lughah 'Arabiyyah.

Sejak kecil lagi beliau dikenali dengan nama as-Syeikh al-Amin (yang amanah) dan pernah dipenjara Ketika baginda Menuntut di Ma'had Zaqaziq selama sebulan akibat mengadakan sambutan sempena mengingati Saad Zaghlul, seorang ulama al-Azhar yang pada Ketika itu berjuang menentang kerajaan .

HIKMAH ANUGERAH ALLAH

Beliau telah dikurniakan oleh Allah SWT dengan ilmu yang tinggi, ingatan yang kuat serta Peribadi yang sempurna. Sewaktu beliau menjawat Menteri Waqaf Mesir, seorang doktor pernah berkata: "Aku himbang apabila kamu menjawat Jawatan ini, ia akan menyibukkan kamu dalam banyak perkara". Syeikh lalu Sya'rowi Menyatakan: "bertenang! Sesungguhnya mereka (kesibukan) tidak akan dapat menewaskan aku."

Syeikh Sya'rowi menjadi Menteri Waqaf Mesir selama 2 tahun, walaupun demikian, Jawatan tersebut tidak mengubah pendiriannya sedikitpun. Beliau merupakan seorang yang amat pemurah dan menafqahkan gaji yang diperolehi kepada pelajar-pelajar dan orang-orang faqir. Beliau juga amat cinta kepada kaum keluarga Nabi SAW. Gemar lebih beliau tinggal berhampiran dengan kawasan Hussain dan Sentiasa menziarahi maqam Saiyyidah Sentiasa MENGHADIRI Nafisah serta majlis sambutan Maulidur Rasul di perkarangan Masjid Hussain.

Merupakan Sya'rowi Syeikh juga seorang peniaga yang berjaya. Salah seorang anaknya, Ahmad berkata bahawa ayahnya telah mengkhaskan gaji kepada Beberapa orang penduduk yang tinggal di Kaherah, Tanta dan Doqdus (kampung beliau). Mengkhaskan bayaran beliau juga ceramah di radio-radio dan Televisyen serta tulisan-tulisan dalam Akhbar-Akhbar dan majalah-majalah untuk Kebajikan. Wang 250 juta Pound Mesir (lebih kurang 73 juta Us Dollar) yang Merupakan hadiah daripada Raja Dubai telah didermakan sebanyak 500,000 Junaih (lebih kurang 146.000 Kami Dollar) kepada pelajar-pelajar al-Azhar dan yang selebihnya telah didermakan kepada Kementerian Waqaf bagi diedarkan kepada penghafaz -penghafaz al-Quran.

SAAT KEMATIAN

Sebelum Syeikh Sya'rawi rneninggal dunia, beliau mengalami kesakitan pada dadanya yang parah menyebabkan beliau tidak mampu untuk hernafas dengan baik dan sakit tulang. Anak saudaranya yang bernama Hajah Suad Menyatakan bahawa sewaktu hampir jam kematian, beliau cuba untuk bangun dan berteriak dengan suara yang jelas sehingga didengari oleh orang yang berada di sekelilingnya, "Selamat datang wahai Husain! Anda telah datang berjumpa aku sendiri, aku gcmbira dengan kedatanganmu" . Kemudiannya, beliau melafazkan ucapan hamdallah lalu menghembuskan nafasnya yang terakhir.

Jenazah beliau telah dikebumikan di kampungnya iaitu Doqdus berdasarkan wasiat beliau sendiri. Jenazahnya telah dihawa oleh anak-anak muridnya, penduduk kampung serta semua pencinta beliau. Hampir sejuta orang telah MENGHADIRI pengkebumian baginda.

Sejarah Hidup Syeikh Muhamad Mutawalli al-Sya’rawi (1911-1998M) :
Tokoh Tafsir Mesir abad 21
Oleh Mohd Rumaizuddin Ghazali, Timbalan Presiden ABIM

Saya menulis sejarah hidup Syeikh Muhammad Mutawalli al-Sya’rawi sebagai sebagai satu penghormatan kepada guru saya ini yang banyak memberi kesan dalam kehidupan semasa saya menuntut di al-Azhar. Antara guru yang memberi kesan kepada diri saya antaranya ialah Syeikh Ismail al-Adawi, Syeikh Muhammad al-Ghazali, Syeikh Mustafa dan Syeikh Muhammad al-Mutawalli. Setiap minggu saya membeli buku tafsirnya yang dikeluarkan pada masa itu seminggu sekali oleh Akhbar al-Yawm di Mesir. Di samping itu, kami mengikuti kuliah-kuliah tafsir yang disiarkan oleh TV dan radio di negara Mesir ketika itu. Menurut Dato’ Abdul Hamid Othman, Mantan Menteri di Jabatan Menteri Perdana Menteri Malaysia, bahawa jika beliau datang ke Mesir maka beliau tidak akan melepaskan peluang membeli buku-buku Syeikh Mutawalli al-Syarawi dan kaset kuliah-kuliah tafsir untuk dipelajarinya kerana tafsirnya bersifat semasa dan memberi kesan kepada jiwa.
Syeikh Muhammad Mutawalli al-Sya’rawi dilahirkan pada 15 April 1911 di Daqadus, daerah Mit Ghamir, Negeri Daqaliyyah, Mesir. Beliau tamat menghafaz al-Quran ketika berusia 11 tahun. Pada tahun 1916, beliau telah memasuki Sekolah Rendah Zaqaziq dan berjaya memperolehi Sijil Sekolah Rendah pada tahun 1923 dan kemudiannya memasuki sekolah peringkat menengah. Beliau terkenal dengan seorang yang sukakan syair dan kesusasteraan Arab sehingga rakan-rakannya melantik beliau menjadi Ketua Persatuan Pelajar dan Ketua Persatuan Kesusasteraan di daerah Zaqaziq.

Syeikh Mutawalli mengambarkan kampungnya yang begitu indah dengan pemandangan, subur dengan tanaman hijau-hijauan di perlembahan Sungai. Nil. Nama penuhnya ialah Muhammad bin Mutawalli al-Sya’rawi al-Husaini yang nasab keturunan bapanya sampai kepada Imam Husain bin Ali k.w.

Satu peristiwa yang terpenting dalam hidupnya yang berubah segala-galanya apabila keinginan bapanya untuk meminta beliau melanjutkan pelajaran ke al-Azhar di Kaherah sedangkan beliau hanya ingin tinggal bersama-sama saudaranya di kampung dan menjadi petani. Menurutnya, tidak ada bagi seorang kanak-kanak cita-cita atau keinginan tertentu. Baginya hanya apa yang ada di sekeliling iaitu untuk menjadi petani dan bekerja di situ. Tetapi keinginan ayahnya yang inginkan beliau belajar di Kolej al-Azhar apabila beliau telah tamat menghafaz al-Quran. Namun keinginan beliau untuk menjadi petani menjadikannya membuat berbagai helah agar tidak masuk ke Kolej al-Azhar. Beliau telah memasukkan habuk tanah ke dalam matanya agar menjadi rabun dan ditolak semasa peperiksaan kesihatan. Namun helah ini juga tidak berjaya kerana kolej itu menerima orang buta. Helah kedua ialah gagap dan berbuat lupa ketika ujian hafalan al-Quran. Namun guru tersebut tetap menerimanya sebagai pelajar. Helah ketiga ialah meminta ayahnya membeli kitab-kitab yang besar dan mahal harganya di kedai dengan mengatakan ini adalah silibus kolej. Lalu dibeli oleh ayahnya. Apabila pulang ayahnya berkata : “ Wahai Amin (gelaran yang diberikan oleh ayahnya), janganlah kamu menyangka aku lupa bahawa semua buku-buku tersebut bukanlah silibus untuk kamu. Harga buku silibus kamu tidak sampai 37 Qurus sahaja. Tetapi, wahai anakku, semoga Allah memanfaatkan kamu dengan buku-buku ini.”

Inilah peristiwa yang merubah hidupnya untuk mendalami ilmu dan membaca buku-buku yang muktabar. Beliau telah memasuki Kolej Agama Zaqaziq pada tahun 1930an dan mendapat sijil agama pada tahun 1936.

Beliau telah memasuki Kuliah Bahasa Arab pada tahun 1937 dan beliau aktif dalam persatuan pelajar di Universiti al-Azhar. Beliau menjadi graduan pada tahun 1941 dan menyambung pelajaran dalam Pengkhususan Bahasa Arab (peringkat M.A) dan berjaya dalam tahun 1943. Beliau pernah dipenjara ketika beliau menuntut di Ma'had Zaqaziq selama sebulan akibat mengadakan sambutan sempena mengingati Saad Zaghlul, seorang ulamak al-Azhar yang pada ketika itu berjuang menentang kerajaan. Apabila ia tamat graduan, beliau bertugas sebagai guru agama di Kolej Tanta, kemudian berpindah di Kolej Zaqaziq, kemudian berpindah ke Kolej Agama Iskandariah. Pada tahun 1950, beliau menjadi guru di Kolej al-Anjal di Arab Saudi dan kemudian menjadi pensyarah syariah di Universiti Ummul Qura, Mekkah. Beliau mengajar di situ sehingga tahun 1963. Al-Sya’rawi mengambarkan bahawa kuliah Syariah ini terletak berhampiran dengan Masjidil Haram. Ketika saya mengajar, saya dapat melihat dengan jelas Kaabah dan ini memberi kesan yang besar terhadap jiwa saya, jiwa para guru dan pelajar-pelajar di situ. Pada waktu itu, tidak terlepas seditikpun dari mengingati Allah dan rasul-Nya.

Pada tahun 1963, apabila berlaku krisis antara Gamal Abdul Naser. Presiden Mesir dengan Raja Saud, maka Gamal Abdul Naser melarang beliau untuk ke Arab Saudi dan melantik beliau menjadi Pengarah di Pejabat Syeikh al-Azhar Syeikh Hassan Makmun. Kemudian beliau bertugas di Algeria sebagai Wakil al-Azhar dan menetap di sana selama tujuh tahun. Apabila beliau pulang ke Mesir, beliau dilantik menjadi Pengarah Kementerian Wakaf, Negeri Gharbiyyah kemudian menjadi wakil bahagian Dakwah dan Pemikiran dan kemudian menjadi wakil al-Azhar. Selepas itu, beliau pergi ke Arab Saudi untuk mengajar dui Universiti Raja Abdul Aziz. Pada November 1976, Mamduh Salim menjadi Perdana Menteri Mesir dan melantik beliau menjadi Menteri Wakaf dan Pentadbiran Al-Azhar. Beliau menjadi menteri sehingga tahun 1978 selama dua tahun. Beliau memegang jawatan ini bukan kerana kepentingan dunia dan dikenali sebagai seorang menteri yang mudah berinteraksi dan bertanggungjawab. Pintu pejabatnya sentiasa untuk para ulamak, kawan-kawan dan pelajar-pelajar untuk berbincang dengannya. Walaupun menjawat jawatan menteri, jawatan tersebut tidak mengubah pendiriannya sedikitpun. Beliau merupakan seorang yang amat pemurah dan menafkahkan gajinya kepada para pelajar dan orang miskin.

Dalam satu temuramah oleh Fatimah al-Sahrawi mengenai kenapa beliau menerima jawatan Menteri Wakaf dan kemudian meninggalkannya. Beliau menjawab : “ saya menerima kerana saya berpendapat saya telah lama meninggalkan Mesir sejak tahun 1950 dan berada di luar negeri. Saya tidak mempunyai hubungan dengan pemerintah dan pegawai-pegawainya. Dan apabila saya berdakwah saya dapati diri saya jauh dari mereka. Saya berfikir kenapa mereka meminta saya untuk memegang jawatan tersebut sedangkan saya berjauhan dengan mereka. Ini menandakan bahawa mereka memilih untuk melakukan sesuatu tugas yang mulia. Sekiranya saya tidak menerimanya, maka mereka akan mengatakan saya tamakkan harta kerana saya dibayar gaji di Arab Saudi sebanyak 2000 ribu sebulan sementara menjadi Menteri di Mesir sebanyak 250 Junaih tetapi saya perlu berkorban.” Dalam satu pertemuan yang lain mengenai isu ini juga, beliau mengatakan syukur kepada Allah kerana jawatan menteri itu bukan sesuatu yang diminta-minta tetapi ditawar kemudian beliau menerimanya.

Pada tahun 1980, beliau dilantik menjadi anggota Majma’ al-Buhuth al-Islamiah ( badan Penyelidikan Islam) di al-Azhar. Setelah itu, beliau bergiat dalam aktiviti dakwah dan menyebarkan ilmu dan menolak jawatan yang ditawarkan kepadanya.

Beliau telah dianugerah pingat darjat pertama pada tahun 1976, sebelum dilantik menjadi Menteri Wakaf dan Pingat Kebangsaan pada tahun 1983 dan 1988. Beliau juga mendapat Doktor Kehormat Kesusasteraan dari Universiti Mansurah dan Universiti Manufia. Beliau juga dipilih sebagai pemenang tokoh oleh Negeri Daqaliah pada tahun 1989. Beliau juga pernah mendapat Anugerah Dubai dan Pingat Amir Zaid Ali Nahyan. Duit yang beliau dapat dari pingat itu disedekahlam kepada al-Azhar dan para pelajar di Bu’us Islamiah ( Asrama Pelajar al-Azhar).

Beliau juga terkenal sebagai seorang dermawan dan membuat kebajikan. Beliau mendirikan di kampungnya Daqadus Maahad Al-Azhar, Sekolah Tahfiz, Masjid dan Pusat Kesihatan untuk orang Miskin. Royalti buku-buku beliau didermakan untuk kebajikan. Beliau wafat pada pagi Rabu 22 Safar tahun 1419H bersamaan 17 Jun 1998.Jenazahnya telah dimandikan oleh Dr Omar Hashim dan diimamkan oleh Dr Sayyid al-Tantawi.Sebelum meninggal dunia, beliau berwasiat kepada anak-anaknya agar jangan bergaduh kerana harta dan berwasiat agar disiapkan satu juzuk terakhir tafsir al-quran yang belum disiapkan lagi dengan melihat rakaman yang dirakamkan di TV dan Radio.Malah dua hari sebelum meninggal dunia, beliau berwasiat agar mempersiapkan kuburan untuknya di kampung.

Menurut anaknya, Ahmad bahawa bapanya telah mengkhaskan daripada gajinya kepada beberapa orang penduduk yang tinggal di Kaherah, Tanta dan kampungnya. Malahan wang yang diperolehi dari ceramah-ceramah, royalti buku dan majalah disedekahkan untuk orang ramai. Beliau pernah menafkah wang berjuta dolar yang dihadiahkan oleh Raja Dubai untuk aktiviti dakwah.

Mengenai kenapa beliau tidak memakai pakaian rasmi al-Azhar (iaitu berjubah dan serban Merah), beliau menjawab sememangnya beliau menyukai pakaian rasmi al-Azhar namun setelah beliau dituduh ingin merebut jawatan syeikh al-Azhar maka beliau menanggalkan pakaian tersebut untuk selamanya. Hal ini terjadi kerana beliau memberikan ciri-ciri dan syarat-syarat kelayakan untuk menjawat jawatan Syeikh al-Azhar kepada Anwar Sadat, Setelah itu orang beranggapan bahawa beliau menginginkan jawatan tersebut.Oleh kerana itu, untuk membuktikan keikhlasannya beliau menanggalkan pakaian yang amat disukainya.

Ahmad Bahjat menyifatkan Syeikh al-Sya’rawi seorang ahli tafsir semasa yang dapat menafsirkan ayat-ayat al-Quran dengan uslub yang mudah difahami oleh orang umum. Sementara Omar Hashim, bekas Rektor al-Azhar menyifatkannya sebagai seorang mujadid abad ini. Yusuf al-Qaradawi menyifatkan Syeikh Mutawalli al-Sya’rawi seorang ahli al-Quran. Beliau merupakan seorang yang dikurniakan Allah kefahaman al-Quran dan rahsia-rahsianya serta pandangan-pandangannya mempunyai kesan kepada masyarakat umum, sama ada golongan terpelajar mahupun tidak. Tidak semua orang yang membaca al-Quran dapat menyelami makna-makna kecuali diberikan Allah kefahaman tersebut. Dan Syeikh al-Sya’rawi adalah orangnya yang diberikan Allah kurniaan tersebut. Menurut al-Qaradawi, Syeikh al-Sya’rawi keseluruhan hidupnya adalah untuk berkhidmat kepada agama Islam dan menyebarkan ilmu dan kematian ulamak merupakan satu kehilangan besar dan musibah kepada umat kerana apabila Allah menarik ilmu adalah dengan kematian ulamak. Apatah lagi dalam masa terdekat beberapa ulamak lainpun telah meninggal dunia sebelumnya seperti Syeikh Muhammad al-Ghazali, Syeikh Khalid Muhammad Khalid, Syeikh Jad al-Haq Ali Jad al-Haq (Syeikh al-azhar), Syeikh Abdullah bin Zayd Ali Mahmud, Syeikh Abdul Fatah Abu Ghadah. Menurutnya lagi, sememanng ada yang bersepakat dengan Syeikh al-Sya’rawi dan ada yang berbeza pendapat dengannya seperti pandangannya mengenai pemindahan organ. Beliau tidak bersetuju pemindahan organ. Beliau juga tidak bersetuju untuk mengambil pendekatan menentang kerajaan dan mengambil pendekatan tadaruj sedangkan ada sesetengah golongan inginkan pendekatan kekuatan dan menentang pemerintah. Perkara ini sudah tentu berbeza dengan Syeikh al-Sya’rawi. Namun, kesemuanya bersetuju atas sumbangan dan khidmatnya dalam khidmat kepada agama Islam keseluruhannya, meninggikan kalimatnya dan berdakwah kepada masyarakat dengan bahasa yang mudah dan semasa. Al-Qaradawi menyebutkan lagi, Syeikh al-Sya’rawi merupakan gurunya dalam subjek Balaghah semasa beliau menuntut di Kolej Al-Azhar Tanta. Menurut al-Qaradawi, pada tahun 1417H, apabila beliau dianugerah Pingat Antarabangsa Syahsiyat Islam Dubai, saya telah diminta oleh pihak penganjur untuk menghadiri bagi menghormati beliau. Saya telah hadir dan apabila beliau mengetahui kehadiran saya beliau merasa sungguh seronok dan bergembira. Saya menghadiri majlis tersebut sebagai tanda menghormatinya dan sepatutnya kita sebagai seorang muslimin juga menghormati para ulamak kita seperti Syeikh al-Sya’rawi dan Muhammad al-Ghazali.

Syeikh al-Sya’rawi telah berkahwin dalam usianya yang masih muda atas permintaan bapanya yang inginkan beliau berkahwin awal dan isterinya adalah pilihan keluarga. Mereka dikurniakan 5 orang anak iaitu Sami, Abdul Rahim, Ahmad, Fatimah dan Solehah. Mengenai pendidikan anak-anak, al-Sya’rawi menyebutkan bahawa perkara yang penting ialah memberi contoh teladan dan sekiranya kita menunjukkan akhlak yang mulia sudah tentu mereka akan mengikutinya. Adalah menjadi kewajipan kita mendidik mereka dengan akhlak dan perangai yang mulia dan memelihara telinga dari mendengar perkara yang buruk, memelihara matanya dari melihat yang mungkar. Kita hendaklah mendidik anak-anak dengan pendidikan Islam dalam menunaikan amalan dan kewajipan agama, tekun dalam membuat kerja dan menunaikan solat pada waktunya.

Antara buku-buku karangannya :

1. Tafsir al-Sya’rawi (Tafsir al-Sya’rawi)
2. al-Isra’ wa al-Mi’raj (Isra dan Mikraj) Terjemahan dalam bahasa Melayu oleh Dinie Publihers
3. al-Islam wa al-Fikr al-Mu’asir (Islam dan Pemikiran Semasa )
4. al-Islam wa al-Mar’ah (Islam dan wanita)
5. al-Tariq ila Allah (Jalan Menuju Allah)
6. al-Fatawa (Fatwa-Fatwa)
7. Mu’jizat al-Qur’an (Mukjizat al-Quran) Terjemahan dalam bahasa Melayu oleh Pustaka Nasional)
8. Min Fayd al-Rahman (Dalam Limpahan al-Rahman) Terjemahan dalam bahasa Melayu oleh Pustaka Yasmeen)
9. al-Qada’ wa Qadar (Qada dan Qadar)
10. al-Salat wa Arkan al-Islam.(Solat dan Rukun-Rukun Islam)
11. Nazarat fi al-Qur’an (Pandangan-Pandangan al-Quran)
12. Hadha Huwa al-Islam (Inilah Islam)
13. al-Hayat wa al-Maut (Kehidupan dan Kematian)
14. Al-Taubat (Taubat)
15. al-zalim wa al-zalimun (Zalim dan orang-orang Zalim)
16. Sirah al-Nabawiyyah ( Sejarah Nabi Muhammad s.a.w.)

Dan masih lagi banyak lagi buku-buku beliau terutama dalam penafsiran al-Quran dan persoalan umat semasa.

Menurut al-Sya’rawi beliau tidak mengulangi mana-mana buku kecuali al-Quran. Al-Quran telah memberi ufuk yang luas kepada jiwa dan pemikirannya. Beliau menafsirkan al-Quran dengan menamakannya sebagai “Khawatir al-Imaniah”. Ia bukan semata-mata tafsiran ayat demi ayat mengikut tertib mashaf serta menerangkan kalimah dan menafsirkan ayat tersebut. Khawatir al-Imaniah ini bertujuan untuk mencapai al-Ijaz al-Quran dan menyampaikan pemikiran iman kepada masyarakat umum.Ia mengandungi beberapa keistimewaan iaitu :

1. Menghubungkan tajuk antara dua tafsir surah seperti menghubungkan surah al-Fatihah dengan surah al-Baqarah dan menerangkan makna dan matlamat. Ini dilakukan untuk menimbulkan Ijaz al-Quran, mengetuk hati dan pemikiran iman kepada orang umum. Oleh itu, beliau menerangkan dari satu surah dan berpindah ke surah yang lain kemudian barulah ditafsirkan ayat di hendak dijelaskan.
2. Setiap tafsiran dikuatkan dengan ayat-ayat berkaitan al-Kawniyyah ( kejadian alam semesta) dalam al-Quran dan hubungan dengan hakikat ilmiah semasa, menghubungkan antara Quran dan iman, antara iman dan ilmu dengan tafsiran yang seimbang.
3. Setiap tafsiran itu diberi perumpamaan semasa dan realiti kehidupan semasa dengan contoh-contoh yang berlaku di sekeliling orang awam. Ini dilakukan untuk mendekatkan orang ramai dengan al-Quran dan menambahkan seorang mukmin bahawa al-Quran adalah sesuatu yang benar dan kitab fitrah iaitu kitab yang bersesuaian dengan jiwa manusia dan kemanusiaan.

Al-Sya’rawi juga seorang yang terkenal bersyair. Antara tema-tema syairnya adalah bertemakan kemanusiaan dan ketuhanan. Menurutnya, dalam bidang syair ini beliau mengikut manhaj Shawqi. Bapa saya apabila selesai solat Fajar dan ia akan menunggu surat khabar. Jika ia dapati ada syair Shawi, ia akan menyuruh saya membaca dan menghafaz. Dia akan memberi wang apabila saya dapat menghafaznya pada sebelah petang syair tersebut.

Mengenai peranan al-Azhar, beliau berharap al-Azhar dapat menjadi tempat memelihara ilmu-ilmu Islam dan Bahasa Arab. Beliau menyebutkan bahawa peranan al-Azhar bukan hanya terhenti dalam 10 kurun yang lalu. Dalam masa tersebut. Al-Azhar telah berperanan memelihara ilmu-ilmu Islam dan memelihara Bahasa Arab dari hilang ketika mana berlaku serangan pemikiran dari golongan penjajah. Al-Azhar harus berperanan menyedarkan umat Islam dan memelihara ilmu-ilmu Islam dan Bahasa Arab. Di samping itu, membawa manusia ke arah risalah ilmu dan iman dan menyedarkan anak-anak Muslim untuk bangun dan berusaha ke arah kemuliaan dan kebanggaan bagi diri dan negara mereka. Menurut Syeikh al-Sya’rawi lagi, kebanyakkan orang memahami peranan al-Azhar dengan kefahaman yang silap. Peranan al-Azhar sekadar untuk menyedarkan manusia untuk melaksanakan hukum dan beramal dengan hukum Islam sementara pelaksanaannya bukanlah tanggungjawab al-Azhar kerana sesetengah orang beringinkan ulamak al-Azhar memikul senjata untuk melaksanakan hukum-hukum Allah. Jelas di sini, peranan al-Azhar adalah memberi risalah ilmu kepada umat Islam dan melahirkan para duat yang ikhlas dan berwibawa.

Mengenai ibadat pula, Omar Hashim menyebutkan Syeikh al-Sya’rawi seorang yang banyak beribadat dan bersolat. Beliau menjadikan rumahnya sebagai masjid apabila beliau dalam keadaan uzur dan tidak mampu untuk pergi ke masjid untuk solat berjamaah. Pada suatu hari saya pergi ke rumahnya dan beliau masih lagi bersolat sedangkan jamaah lain telah habis menunaikan solat Isya’, solat sunat badiah dan witir. Sedangkan Syeikh al-Mutawalli terus menunaikan solat-solat sunat. Syeikh al-Sya’rawi menyebutkan bahawa beliau mempelajari dari ayahnya dua perkara :

i. Pertama bahawa ayahnya pernah menyebutkan kepada beliau : “Jagalah dan peliharalah tawaduk kerana rahsia-rahsia ilmu tidak akan diperolehi oleh orang-orang yang sombong.”
ii. Ayahnya pernah mengatakan : “ Ikatkanlah diri kamu dengan Allah selalu dan tidak takut selain Allah.”

Kedua-dua aspek ini jelas dipratikkan oleh Syeikh al-Sya’rawi aiitu beliau seorang yang tawaduk dengan ilmunya dan sentiasa beribadat dan berzikir mengingati Allah.

Antara fatwa-fatwanya :

i)Adakah mayat mendapat manfaat dari sedekah dan mempunyai perasaan terhadap orang hidup dan adab ziarah Kubur?

Dalam menjawab persoalan perkara syeikh al-Sya’rawi menyebutkan bahawa mayat akan mendapat manfaat dari sedekah-sedekah yang dilakukan kepadanya. Disebutkan oleh Syeikh al-Adawi dalam kitabnya “Masyariq al-Anwar” bahawa telah bersepakat para ulamak bahawa pahala sedekah akan sampai kepada mayat sama ada kubur itu dekat atau jauh. Begitu juga istighfar dan berdoa kepadanya. Berkata Imam al-Qurtubi lagi bahawa ulamak telah bersepakat bahawa pahala sedekah akan sampai kepada si mayat. Begitu juga kata-kata dalam membaca al-Quran dan berdoa dan beristighfar kepadanya. Ini berdasarkan kepada hadith yang menyebutkan bahawa mayat itu sentiasa menanti-nanti doa dari saudaranya atau bersedekah untuknya, sekiranya ia memperolehi perkara tersebut, itu adalah yang terlebih baik dari dunia dan segala isinya. Berkata Imam al-Syarani bahawa dalil sampai pahala tersebut adalah sabda Rasulullah yang menyebutkan apabila kamu melalui kubur hendaklah membaca Qul Huwa Allah ahad sebanyak 11 kali dan kemudian bersedekah kepada ahli kubur tersebut, maka mayat-mayat tersebut akan mendapat pahala darinya. Disebutkan juga oleh Imam Ahmad bahawa apabila kamu berada di kubur maka bacalah al-Fatihah dan dua surah ma’uzatain (surah al-Nas dan surah al-Falaq) dan Qul Hu Allah ahad (Surah al-Ikhlas) dan jadikanlah ia sebagai sedekah kepada ahli kubur kerana ia akan sampai kepada mereka.

ii)Adakah mayat dapat merasai apa yang dilakukan orang-orang hidup.?

Telah sabit dalam hadith bahawa mayat mempunyai perasaan dan merasai dengan apa yang berlaku diluar kuburnya. Dalam hadith al-Bukhari menyebutkan bahawa mayat akan datang dua malaikat yang akan bertanya kepadanya dan dia akan mendengar tapak-tapak kasut orang yang beredar dari kuburnya .Begitu juga dinyatakan oleh Muslim.

Dalam Fatawa Ibn Taimiyah ada nas seperti berikut : apakah yang dikatakan oleh orang hidup apabila menziarahi mayat. Adakah ia mengetahui orang yang menziarahi mereka dan adakah mayat mengetahui apabila matinya saudara mereka atau bukan saudara mereka.? Maka Ibn Taimiyah menjawab : “ Telah tersebut dalam Athar bahawa si mayat akan bertanya tentang perjumpaan dan amalan –amalan orang-orang hidup kepada orang yang baru mati. Ibn Qaiyyim dalam Zad al-Ma’ad menyebutkan bahawa mereka akan mengetahui sesiapa yang menziarahi mereka terutama pada hari Jumaat.

Telah terbukti bahawa nabi pernah memanggil orang yang mati dalam peperangan Badar dari golongan musyrikin, Dan beliau berkata kepada Umar apabila Umar bertanya “Sesungguhnya Allah telah mengutuskan aku dengan kebenaran, sesunguhnya engkau sahaja yang tidak mendengar dari mereka dan mereka lebih mendengar dari engkau.”

Mengenai siksa kubur, Syeikh al-Syarawi berpendapat sememang benar ada, iaitu dengan diperlihatkan kepada mayat dalam kuburnya, apa-apa yang dialami kelak dari seksa neraka. Allah menjelaskan berapa seksa yang dialami fir’aun dalam kehidupan dalam kubur atau alam barzah. Firman allah yang bermaksud : “ kepada mereka dinampakkan neraka pagi dan petang.dan pada hari kiamat diperintahkan kepada malaikat: “ masukkanlah Fir’aun dan kaumnya itu dalam azab yang sangat keras.” (al-Mukmin, ayat 46)

Hadith-hadith Rasulullah juga menerangkan tentang siksa kubur diantaranya, tanah-tanah merangkul dan menghimpit tubuh sehingga tulang rusuk yang kanan beradu dengan tulang rusuk yang kiri. Jika bertanya tentang benar atau tidak adanya siksa kubur, tentu sudah yakin benar akan adanya siksa akhirat (neraka) sebab ini menyangkut rukun iman. Kalau ada yang bertanya, mengapa kelak manusia di akhirat diadili dan dihisab untuk ditentukan tempatnya di syurga atau neraka? Jawapannya, boleh kita ambil contoh di dunia ini. Orang yang bersalah sebelum diadili dan diputuskan hukumnya lebih dulu diperiksa oleh polis. Dibuat laporan dan diserahkan kepada pendakwaraya lalu dibawa ke mahkamah. Mungkin juga dilakukan penahanan. Proses seperti itu sudah merupakan seksaan bagi si tertuduh.

Nasihat kepada para da’i

Kejayaan dakwah pada permulaan Islam kerana disebabkan contoh teladan yang baik dari para da’i dan berbudi mulia.Mereka merupakan orang-orang kuat bukan dari segi material tetapi dari segi akidah, ibadah dan akhlak. Mereka menjadi pemimpin yang disenangi. Sesuatu organisasi dakwah yang tidak memiliki orang yang berwibawa sebagai pemimpin dan contoh yang baik tidak akan maju dan berhasil. Menurutnya, dakwah kepada Allah dan agama wajib ditempuh dengan lapang dada, ucapan lemah lembut, nasihat yang baik, bukti-bukti yang penuh bijaksana dan kekuatan dalil.

Sekiranya dakwah yang disampaikan tidak memuaskan lawan, maka mereka akan menyedari bahawa para da’i adalah orang yang kurang berpendidikan dan belum mengamalkan ajaran Allah dengan baik. Untuk mengajak orang lain meninggalkan satu tradisi yang biasa dilakukan, janganlah menggunakan ucapan atau kata-kata yang menyinggung perasaannya.

Dengan berbuat demikian para pendakwah menghadapi dua kesulitan pertama, kesulitan mereka meninggalkan amalan-amalan tradisional yang sudah lama lakukan. Kedua, kesulitan menempuh jalan kesedaran bagi orang yang sudah tersinggung perasaannya.

Oleh itu Syeikh al-Syarawi menyeru agar jangan menggunakan emosi dengan cara mencaci kerana kewajipan pendakwah adalah menyampaikan seruan dan ajaran Allah dan bukan seruan dan ajaran peribadinya. Bagaimana keadaan dunia ini jika kebatilan sudah berkuasa, maka masyarakat akan bertambah rosak. Adalah menjadi kewajipan para pendakwah untuk mengemukakan perbandingan antara yang hak dan yang batil dengan mengemukakan hujah-hujah yang baik dan bijaksana kerana Islam disebarkan dengan kebijaksanaan dan beradab dan bukan dengan perang atau kekerasan.

Semasa ditanya hukum menyambut maulid nabi, Syeikh al-Syarawi menyebutkannya adalah mubah (dibolehkan) selama dilakukan dengan maksud mengambil suri teladan kehidupan beliau. Menurutnya, banyak kaum muslimin yang menyelenggarakan peringatan maulid, tetapi sedikit sekali yang dapat mengambil manfaat darinya, padahal di tiap-tiap peringatan umat Islam apabila menghidupkan satu saja syiar agama dan melaksanakannya pasti agama Islam akan jaya. Ternyata perayaan-perayaan maulid itu sekadar ikut memperingati yang disesuaikan dengan kecederungan nafsu, makan-makan yang lazat, hiasan-hiasan indah serta nyayian diiringi rebana, yang semuanya itu jauh dari agama. Peristiwa maulid nabi Muhammad s.a.w. adalah peristiwa terbesar sepanjang sejarah, bahkan lebih besar dari peristiwa terciptanya seluruh alam, sebab beliau datang dengan ajaran Allah sebagai rahmat bagi seluruh alam. Menurutnya lagi, Islam tidak perlu pada keindahan dan hiasan luar untuk menarik hati orang lain, kerana itulah peringatan maulid tidak boleh lepas dari ajaran beliau. Tidak ada salahnya jika peringatan dan perayaan maulid yang bersifat keindahan itu diselenggarakan untuk anak-anak dan remaja agar hati mereka terikat dengan kecintaan peringatan itu, juga untuk membentangi akal dan jiwa mereka sebelum diracuni oleh pemikiran yang buruk.Tetapi itu saja tidak mencukupi, hendaknya dalam setiap kesempatan mereka diberikan pelajaran rohani agar tertanam kecederungan beragama.

Mengenai tasawuf, Syeikh al-Sya’rawi menyebutkan bahawa tasawuf yang sebenar ialah hidup ditengah keramaian masyarakat dan ikut bergelut dengan kancah kehidupan. Tasawuf sebenarnya orang yang dikenal dapat hidup ditengah orang-orang berharta, suasana masyarakat yang rakus dan segala macam-macam fitnah. Seorang yang tidak ikut kasar, serong dan tidak ikut berbuat curang padahal dia hidup ditengah-tengah masyarakat seperti itu, adalah yang lebih disukai Allah. Orang seperti itu mempunyai harga dan kehormatan diri.

Tasawuf yang sejati tidak akan meninggalkan kancah kehidupan duniawi. Al-Sya’rawi menjelaskan beberapa pengertian tasawuf. Menurut, tasawuf mula dikenal pada akhir abad kedua hijrah sebagai sifat dan perilaku orang yang hidup sederhana dan menjauhi kesenangan dan kemewahan hidup duniawi. Ia juga bererti melaksanakan urusan duniawi dengan selalu menjaga diri dalam jalur perintah dan larangan Allah, mengamalkan sunnah-sunnah Rasulullah s.a.w. yang telah banyak dilupakan orang. Sementara sifat orang sufi ialah tidak ingin menonjolkan di dalam masyarakat dan tidak ingin dikenal kemasyhurannya dan tidak mencari kepentingan diri. Menurutnya lagi, sekolah dari tarikat sufiyah banyak menghasilkan ulamak besar dan terkenal, yang mempunyai kecintaan Islami yang murni. Menurutnya tidak ada perbezaan antara salafi dan sufi pada prinsipnya. Perbezaan yang ada iaitu bahawa sufi dan aliran tasawuf menempuh jalan tertentu iaitu disebut sebagai tarikat-tarikat dengan organisasi yang dipimpin oleh syeikh-syeikh. Sementara salafiyyah berpegang teguh pada ajaran masa nabi Muhammad dengan bersifat wara’ iaitu menjauhi apa yang syubhat dan khawatir masuk dalam perangkap yang haram. Mereka menggabungkan sifat wara’ dengan peningkatan ilmu pengetahuan dan melengkapi ibadah dengan mengamalkan yang sunnah-sunnah sepenuhnya.

Dalam membentuk belia dan pemuda Islam, al-Sya’rawi menjelaskan bahawa peranan keluarga amatlah penting. Malah menurutnya, Islam amat menekankan pembentukan pemuda itu sebelum ia wujud lagi iaitu ketika mana manusia berfikir untuk mendirikan rumahtangga hendaklah ia memilih isteri atau suami yang baik dan soleh. Perkara ini kerana keluarga yang baik dan persekitaran yang bagus akan melahirkan pemuda yang baik. Malah Islam menyeru agar si suami yang ingin mendatangi isterinya sentiasa membaca doa-doa agar zuriatnya dilindungi dari tipudaya syaitan. Di samping itu, ibu yang hamil hendaklah melakukan perkara yang baik, memberi nama yang elok kepada anaknya dan menyusu dengan sempurna sebagai asas kepada pembentukan para remaja yang berakhlak mulia.
* Terima kasih kepada para sahabat

TAKLIMAT & TAYANGAN LCD BAJET 2010 KEDAH


TAKLIMAT & TAYANGAN LCD BAJET 2010 KERAJAAN NEGERI KEDAH

MALAM ESOK TU... JOM KITA PAKAT-PAKAT PI DENGAR DAN TENGOK NO.....

Billionaire Singapura Meninggal Dunia


TOKOH terkaya di Singapura, hartawan hartanah Encik Ng Teng Fong, 82 tahun, meninggal dunia pagi semalam selepas mengalami pendarahan cerebral 10 hari yang lalu.

Menurut kenyataan Far East Organization, pengerusinya itu dikejarkan ke hospital pada 23 Januari bagi menjalani pembedahan.

Hartawan itu adalah pengasas firma hartanah Far East Organization dan Sino Group, yang tersenarai di Hongkong.

Encik Ng menubuhkan Far East Organization pada 1960 dan pada 1980-an, beliau dikenali sebagai 'Raja Orchard Road'.

Beliau dinamakan tokoh terkaya dalam senarai Forbes Asia Singapore Rich buat tiga tahun berturut-turut dengan nilai kekayaan mencapai $11.3 bilion.

Encik Ng telah membangunkan lebih 700 hotel, pusat beli-belah komersial dan kondominium privet di Singapura dan Hongkong.

Firmanya juga menguasai firma pengeluar makanan dan minuman Yeo Hiap Seng dan antara hartanahnya yang terkenal di sini termasuk The Fullerton dan Orchard Parade Hotel.

Encik Ng dilahirkan di Putien, di wilayah Fujian, China, dan datang ke Singapura semasa usianya baru enam tahun.

Meskipun memiliki kekayaan, beliau menjalani cara hidup yang sederhana.

Walaupun Encik Ng menguasai sekurang-kurangnya suku daripada pasaran perumahan di Singapura, Encik Ng tetap menetap di rumah yang sama di Watten Estate di Bukit Timah Road selama 30 tahun, yang merupakan antara kawasan projeknya yang paling awal.

Beliau juga sering membawa makanan tengah harinya sendiri apabila menaiki pesawat.

Encik Ng meninggalkan seorang balu dan lapan orang anak. Anak sulungnya, Encik Robert Ng Chee Siong, telah membina perniagaan hartanah di Hongkong di bawah arahan bapanya.

Encik Robert kini adalah pengerusi Sino Land Group sejak 1981 manakala anak lelakinya yang kedua, Encik Phillip, bertanggungjawab ke atas perniagaannya di Singapura.

Dalam kenyataan semalam, kaum keluarga Encik Ng melahirkan rasa terima kasih kepada teman dan rakan perniagaan yang telah menyampaikan ucap takziah.

Majlis menghormati mayat mendiang Ng diadakan sejak semalam di kediaman beliau di No 2, Watten Estate, dan akan diadakan setiap malam pada 8 malam.

Upacara pengebumian Encik Ng akan diadakan pada Sabtu ini.

Bekas Ketua Muslimat PAS Pusat Meninggal Dunia


PASIR PUTEH, 3 Feb: Mantan Ketua Dewan Muslimat PAS Pusat, Hajjah Kalthom Othman, 61, kembali ke Rahmatullah kira-kira jam 1.30 pagi ini di Hospital Universiti Sains Malaysia (HUSM) Kubang Kerian setelah diserang ‘massive stroke’.

Beliau diserang angin ahmar di rumahnya pada jam 2.30 petang semalam sebelum dihantar ke Hospital Tengku Anis, di sini, yang kemudiannya dirujuk ke HUSM.

Allahyarhamuha adalah antara aktivis PAS yang paling bergiat cergas yang sentiasa istiqamah dengan perjuangan dan pernah menjadi Ketua Muslimat PAS negeri, Tumpat dan Pasir Puteh, sehingga kini masih bertugas sebagai Ketua Halaqat Dun Selinsing.

Jenazah bekas Ahli Dewan Negara dari tahun 1991 hingga 1997 itu akan disemadikan selepas Zohor dan solat jenazah di Masjid Ibrahimi, Pasir Puteh. Al-Fatihah
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Powered by Blogger.

Search

Swedish Greys - a WordPress theme from Nordic Themepark. Converted by LiteThemes.com.