Dr Pornthip Rajanasunand Diberi Jaminan Keselamatan Oleh Menteri Dalam Negeri, Hakim Negara

Menteri Dalam Negeri, Datuk Seri Hishammuddin Hussein (bawah, kiri) hari ini memberi jaminan keselamatan kepada Dr Pornthip Rajanasunand jika pakar patologi Thailand itu kembali ke negara ini bagi memberi keterangan pada inkues Teoh Beng Hock.

NONEBeliau juga meminta Pornthip membekalkan pihak berkuasa Malaysia, segala maklumat berhubung dakwaannya bahawa dia berdepan dengan 'tekanan politik' daripada kerajaan Malaysia untuk menghentikan keterangan beliau dalam inkues itu.

“Kami akan beri jaminan keselamatan kepada semua, rakyat Malaysia, rakyat asing, pelancong dan sesiapa sahaja yang berada di bumi Malaysia. Adalah tugas kami bagi melindungi dan menjamin keselamatan mereka,” katanya.

Pada sidang media di lobi Parlimen hari ini, Hishamuddin berjanji yang polis akan menyiasat dakwaan Pornthip dan memintanya tampil memberi maklumat.

NONE“Kita selalu menjamin keselamatan rakyat asing tetapi mereka mesti membekalkan butirannya, maklumat dan segala yang berkaitan. Buat masa ini, kami hanya ada tuduhan umum yang beliau kuathir dengan keselamatannya. Bagaimana kami bergerak daripada itu?”

Katanya, pihak berkuasa akan menyiasat dari dua aspek - Pornthip (kanan) ditekan dan beliau bimbang akan keselamatannya.

“Saya menggesanya untuk datang memberikan maklumat agar kami dapat menjalankan siasatan terperinci. Saya tidak ada apa-apa untuk disembunyikan,” katanya.

Dalam perkembangan berkaitan, Peguam Negara, Tan Sri Abdul Gani Patail (bawah, kiri) berkata tidak ada sebab bagi pakar patologi Thailand itu risau mengenai keselamatannya.

“Bagi sayghani patail gani 060409a, kedatangannya adalah dialu-alukan. Saya mahu dia ke mari dan memberi keterangan dengan aman dan tenang....

"Saya akan pastikan bahawa pihak berkuasa membekalkan kawalan keselamatan. Tiada masalah,” katanya di lobi Parlimen.

Timbalan Menteri Luar Negara, A Kohilan Pillay juga mahu Porntip mendedahkan nama orang yang mengugutnya supaya kerajaan boleh menyiasat.

"Biarkan dia berikan nama kepada kami supaya siasatan boleh dijalankan,” katanya sambil menambah bahawa kerajaan tidak akan menghentikan sesiapa daripada memasuki negara ini secara sah.

Semalam, Dr Pornthip memberitahu Malaysiakini bahawa beliau telah "dinasihatkan" oleh pegawai-pegawai tinggi Jabatan Kehakiman Thailand - tempat beliau bertugas sebagai ketua pengarah Institut Sains Forensik Pusat - supaya jangan ke Malaysia minggu depan untuk menghadiri inkues tersebut.

Beliau berkata, kementerian kehakiman telah menerima maklumat daripada kementerian luar Thailand bahawa beliau mungkin menghadapi masalah jika ke Malaysia, termasuk kemungkinan dihalang memasuki negara ini.

Menurutnya, kementerian luar Thailand telah menarima "isyarat" dari kerajaan Malaysia melalui "saluran tidak rasmi" bahawa kehadiran beliau dalam inkues tersebut, adalah tidak disenangi.

JAIS Siasat 'Upacara Telan Air Ludah Ustaz'

Jabatan Agama Islam Selangor (JAIS) akan menyiasat pendedahanmantan mufti Perlis Dr Mohd Asri Zainul Abidin yang mendakwa terdapat seorang tokoh agama yang mengadakan 'upacara' orang ramai menelan air ludahnya untuk mendapatkan keberkatan.

Pegawai Perhubungan Awam, JAIS Nurhamizah Othman berkata ini adalah pertama kali pihaknya mendengar dakwaan tersebut.

"Kita hendak dapat maklumat lanjut daripada Dr Mohd Asri. Jabatan Akidah JAIS sebelum ini tidak ada (menerima) laporan mengenai upacara telan air ludah ini.

perlis malaysia youngest mufti mohd asri zainul abidin 241106"Kalau beliau ada maklumat lanjut, sila tampil ke hadapan untuk memudahkan JAIS membuat siasatan sama benar ataupun tidak," katanya mengulas pendedahan Dr Mohd Asri mengenai perkara itu dalam kolumnnya dalam Malaysiakinihari ini yang bertajuk 'telan air ludah ustaz'.

Dalam kolumnya itu, pensyarah Universiti Sains Malaysia (USM) tersebut mendakwa "upacara itu pula dibuat di masjid" dan tokoh agama berkenaan "ada tauliah dan berjawatan di negeri berkenaan.

"Pengikutnya atau hadiran yang menghadiri kuliah disuruh berbaris dalam masjid lalu 'menikmati' seorang sedikit air liur tokoh agama aliran tarekat itu yang di masukkan ke dalam mulut mereka. Beliau mendakwa inilah ajaran Ahlus Sunnah wal Jama'ah. Kononnya untuk mendapatkan keberkatan beliau!" tulis Dr Asri dalam kolumnya itu.

Mengulas lanjut, Nurhamizah menggesa orang ramai mengetahui mengenai perkara itu agar segera tampil memberi maklumat lanjut kepada JAIS, termasuk siapa tokoh agama terbabit dan di mana ucapacara itu berlangsung.

Nurhamizah berkata, pihaknya memerlukan maklumat tersebut, seperti nama masjid dan tempat upacara itu berlangsung akan memudahkan siasatan dijalankan.

NONEMenurutnya lagi, susulan pendedahan Dr Mohd Asri itu, JAIS telah membuka fail dan telah memulakan siasatan berhubung perkara itu.

Sementara itu, Dr Mohd Asri ketika dihubungiMalaysiakini petang ini enggan mendedahkan tokoh agama yang didakwa mengadakan 'upacara' menelan air ludahnya'

Sebaliknya, mantan mufti Perlis itu berkata, beliau akan meminta orang ramai yang menghadiri upacara tersebut agar melaporkan kepada JAIS.

Ditanya sama ada beliau akan bekerjasama dengan JAIS, Dr Asri berkata: "Nanti dahulu, tengok perkembangan siasatan".

Makin Sakan...Kepincangan MyProcurement berterusan

Tony Pua (DAP-Petaling Jaya Utara) terus mendedahkan lebih banyak kesilapan dan kontrak-kontrak yang dipertikaikan di portal MyProcurement yang menyenaraikan projek-projek kerajaan.

Antara yang menjadi fokus kali ini ialah kontrak RM27.5 juta yang diberikan oleh Kementerian Pertahanan kepada Syarikat Visi Footwear Sdn Bhd.

Kontrak berkenaan ialah untuk 'membekal dan menghantar kasut kulit wanita kepada kakitangan awam di Kementerian Pertahanan.

Sambil menjadikan isteri Perdana Menteri, Datin Seri Rosmah Mansor sebagai bahan gurauannya, Pua berkata “kita tahu Wanita Pertama bercita-cita menjadikan Malaysia 'pusat kasut di Timur' tetapi pembelian RM27.5 juta kasut wanita untuk kakitangan awam bukan cara mencapai hasrat itu.”

Beliau menggesa kementerian terbabit menjelaskan pembelian luar biasa bagi kasut wanita unuk kegunaan mereka.

Pua juga mendedahkan data yang baru dikemaskinikan Khamis lalu di portal itu yang membabitkan Kementerian Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna.

Ia adalah data pertama yang dimuatkan oleh kementerian itu dalam MyProcurement dan juga merupakan kontrak tunggalnya.

"Apa yang dipertikaikan ialah kementerian itu hanya memberi satu kontrak sejak Jun 2009 dan lebih memeranjatkan Business Information Technology Sdn Bhd diberikan kontrak RM 3.6 bilion bagi projek 'menaik-taraf keselamatan Maklumat, Komunikasi dan Teknologi (ICT) untuk kementerian itu,” kata Pua.

Menurut Pua jika kesilapan kali ini juga berpunca daripada kesalahan meletakkan titik perpuluhan seperti yang dijangkakan, ia membuktikan bahawa kerajaan tidak serius dengan portal MyProcurement yang dilaksanakan bagi mewujudkan ketelusan dan keterbukaan dalam memberi projek.

Kemuka Bukti, Letak Jawatan Jika Gagal Cabaran Kepada DS Nazri AzizKUALA LUMPUR 12 Apr - Peguam keluarga Teoh Beng Hock, Gobind Singh Deo mencabar Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Seri Nazri Aziz membuktikan kenyataannya yang mendakwa pakar patologi Thailand, Dr Pornthip Rojanasunand berbohong berhubung kerajaan Malaysia menggunakan "tekanan politik" untuk menghalangnya daripada memberi keterangan.

"Bagi saya, kenyataan yang dibuat oleh Nazri adalah menjurus kepada kebolehpercayaan Dr Pornthip sebagai saksi dan lebih daripada itu, Nazri adalah Menteri Undang-undang dan kenyataan beliau itu tidak berasas.

"Macam mana Nazri dapat tahu, satu aduan yang dibuat dan disiarkan pukul 11 pagi dan menjelang pukul 3 petang beliau sudah keluar buat kenyataan. Ini tipu helah, ini menunjukkan Nazri tidak serius,

"Sepatutnya kerajaan apabila tohmahan yang serius dibuat sebegini haruslah diambil berat, satu siasatan harus diadakan dan perkara ini disiasat dulu," kata Ahli Parlimen Puchong itu.

Gobind juga membangkitkan tuduhan Nazri yang mengatakan Dr Pornthip telah berbohong di dalam inkues sebagai saksi.

"Kalau Menteri Undang-undang mempunyai bukti Dr Pornthip telah berbohong, saya memohon beliau tampil ke hadapan untuk memberikan maklumat dan bukti," cabar Gobind.
Apabila ditanya wartawan sama ada Nazri menganggu perjalanan prosiding inkues, Gobind berkata kenyataan Nazri sememangnya menganggu perjalanan inkues serta boleh dikatakan menghina prosiding mahkamah.

"Sepatutnya pihak yang buat keputusan sama ada saksi itu cakap benar atau tidak adalah terpulang kepada koroner atau pun hakim dan tidak boleh seorang Menteri pula berkata seorang saksi itu berbohong, ini menunjukkan Nazri tidak mengambil kes ini sebagai satu yang serius," kata beliau.Gobind berkata pihak pembelaan akan mengkaji bentuk tindakan susulan yang akan dimabil berhubung kenyataan Nazri tersebut.

"Ini bukan isu mengenai tindakan yang hendak diambil terhadap Nazri tetapi kenyataan beliau sebagai seorang Menteri yang bertanggungjawab terhadap portfolio undang-undang sepatutnya tidak mengeluarkan kenyataan seperti itu. Beliau harus bertanggungjawab terhadap kenyataannya dan jika tidak beliau wajar letak jawatan.

"Kita tidak boleh ada Menteri yang membuat kenyataan yang serius begini dan kemudian tidak ada bukti untuk menyokong kenyataan beliau, sekarang terpulanglah pada beliau untuk membuktikan kenyataan beliau itu," kata Gobind kepada media di lobi Parlimen pagi tadi.


Oleh Fazli Othman. SK

Ada Betul Ka.... Kolej Mara Nafi Hantar Pelajar ke Hulu Selangor


Kolej Poly-Tech Mara Kampus Kejururawatan Pengkalan Chepa menafikan dakwaan bahawa 30 pelatihnya dihantar menyertai program khidmat masyarakat di Hulu Selangor yang akan mengadakan pilihan raya kecil pada 25 April ini.

Eksekutif Hal Ehwal Pelajar (HEP) Zahidi Zakaria membuat penafian itu ketika diminta mengulas emel yang mendakwa pelajar terbabit telah ditipu oleh pihak tertentu untuk di bawa ke Hulu Selangor untuk menyertai program khidmat masyarakat.

Penulis emel itu yang mendakwa waris pelajar di kolej tersebut turut didakwa pelajar terbabit ditukarkan tempat praktikal mereka dari tempat latihan amali mereka di Manik Urai secara tergesa-gesa ke Ulu Kelang.

Sebaliknya kata Zahidi, 30 pelatih itu kini menjalani latihan di Manek Urai.

"Mereka menjalani ujian praktikal di klinik kesihatan dan klinik desa. Kita tidak pernah hantar mereka (ke Hulu Selangor).

"Kita tidak ambil seorang pun pelajar di Manek Urai...," tambahnya.

Bagaimanapun, kata Zahidi, pihak kolej berkenaan ada menghantar 38 pelatih lain untuk menyertai program khidmat masyarakat sehari, termasuk mengadakan pemeriksaan kesihatan penduduk Ampang, Selangor, Sabtu lalu.

Menurutnya, kos penghantaran mereka ditanggung oleh pihak kolej dan telah pulang ke kolej malam tadi.
Zahidi menjelaskan bahawa pihaknya sering menghantar pelajarnya menyertai program seumpama itu bagi menambah pengetahuan dan pengalaman pelatih kolej tersebut.

Sehubungan itu, beliau berasa kecewa dengan dakwaan yang ditimbulkan dan mengharapkan semua pihak mendapat maklumat sebenarnya dari pihak kolej.

"Perkara tersebut tidak dirujuk kepada kita. Dakwaan itu tidak akan timbul sekiranya mendapat maklumat (daripada kolej)," katanya.

Bukan Setakat Negeri Kedah Darul Aman Sahaja Ibu Negara Turut Mengalami Masalah Air


KUALA LUMPUR - Beberapa kawasan di sekitar Kuala Lumpur mengalami gangguan bekalan air sehingga awal pagi esok ekoran kerja-kerja pembaikan paip pecah dari Klang Gate ke Loji Bukit Nanas pada Sabtu lepas.

Pengarah Eksekutif, Bahagian Hal Ehwal Korporat Syarikat Bekalan Air Selangor Sdn Bhd (SYABAS) Abdul Halem Mat Som hari ini berkata, bekalan di kawasan berkenaan akan kembali pulih secara berperingkat-peringkat mulai petang ini.

Beliau berkata, untuk mengurangkan masalah gangguan bekalan, Syabas menyalurkan bekalan air dari loji Rawatan Air Sungai Selangor fasa 1 dan 2 melalui sistem mengepam di Bukit Maxwell dan dari Loji Rawatan Air Sungai Batu.

"Bagaimanapun masih ada juga pengguna yang akan terlibat dengan gangguan bekalan air dan dianggarkan sebanyak 80,000 akaun pengguna,” katanya dalam satu kenyataan di sini.

Beliau berkata, SYABAS juga mengaktifkan Pelan Tindakan Kecemasan Kod Kuning bagi memastikan masalah itu diatasi dengan segera dan bantuan segera juga akan dilakukan.

"Sebanyak 35 lori tangki diuruskan oleh Syabas untuk bersiap sedia bergerak ke kawasan yang memerlukan bantuan bekalan air pada bila-bila masa”, katanya dan meminta pengguna berhemah menggunakan air sepanjang tempoh gangguan bekalan itu. - Bernama

Deepak & Nazim Razak Disiasat SPRM : Kes Altantuya

Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Seri Nazri Aziz mengesahkan hari ini bahawa Suruhanjaya Pencengahan Rasuah Malaysia (SPRM) telah menyoal ahli perniagaan Deepak Jaikishan dan adik Perdana Menteri, Datuk Nazim Razak.

Siasatan itu adalah berhubung pengakuan bersumpah penyiasat persendirian, P Balasubramaniam berkaitan pembunuhan model warga Mongolia, Altantuyaa Shaariibuu.

Bagaimanapun apabila disoal lanjut, Nazri jelas kurang senang dan tidak mahu melayan soalan wartawan.

“Saya kata kita sudah soal, sudah soal, cukuplah tu.”

Nazri (kiri) sebelum itu bercakap kepada pemberita di lobi parlimen selepas sessi soal jawab.

Pada sessi di parlimen sebelum itu, Nazri menjawab soalan daripada Tian Chua (PKR-Batu) mengenai status siasatan berhubung dakwaan Balasubramaniam.

Menurutnya, SPRM masih tidak boleh meneruskan siasatan kerana belum mendapat pengakuan daripada penyiasat persendirian itu.

"Kita tidak tahu di mana dia berada. Kita tidak boleh meneruskan siasatan tanpa pengakuannya,” kata Nazri.

Pada sidang media 3 Julai 2008, Balasubramaniam (kanan) mengedar satu akuan bersumpahnya berkaitan pembunuhan Altantuya, tetapi keesokannya menarik balik akuan bersumpah itu dan mengemukakan satu akuan bersumpah lain.

Dia kemudian menghilangkan diri dipercayai ke luar negara bersama keluarga.

Balasubramaniam pernah mendakwa keluarga perdana menteri memintanya membatalkan akuan bersumpah pertamanya dan bersedia disiasat SPRM dengan syarat ia diadakan di luar negara.

Adam Disyaki Larikan Halimaton Ditahan Untuk Siasatan
LANGKAWI: Teman lelaki Halimaton Abdul Rashid, pelajar pintar yang melarikan diri ke pulau ini bulan lalu untuk berkahwin, ditahan polis pada Jumaat lalu untuk disiasat kerana disyaki melarikan pelajar berkenaan daripada penjaganya.

Mohamad Noor Abdullah, 19, atau lebih dikenali sebagai Adam, ditahan di rumahnya oleh sepasukan polis dan dibawa ke Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) Langkawi sebelum dihantar ke IPD Kuala Muda, tempat laporan kehilangannya dibuat pada 22 Mac lalu.

Ketua Polis Daerah Langkawi, Superintendan Ishak Hasan, ketika dihubungi mengesahkan penahanan remaja lelaki itu dan kes diserahkan kepada IPD Kuala Muda untuk siasatan lanjut.
Penahanan dipercayai mempunyai kaitan dengan laporan polis yang dibuat oleh keluarga Halimaton selepas pelajar itu dilaporkan hilang dari rumah kakaknya di Bandar Puteri Jaya, Sungai Petani, pada 22 Mac lalu.

Dalam perkembangan lain, Halimaton yang mencatat keputusan cemerlang 5A dalam Ujian Pencapaian Sekolah Rendah (UPSR) pada 2007 tiba di Alor Setar dari Langkawi kira-kira jam 2 petang Jumaat lalu bersama beberapa kakitangan Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM) Baling dan ditempatkan sementara di pejabat jabatan berkenaan, di Alor Setar.

Kakaknya, Hamiza, ketika dihubungi semalam berkata adiknya dibawa pulang selepas ibu, bapa dan dua ibu saudaranya pergi ke rumah Mohd Nor pada awal pagi hari yang sama.

Bagaimanapun, katanya, Halimaton terpaksa dimasukkan ke Hospital Sultanah Bahiyah, Alor Setar lewat petang itu apabila pengsan selepas menerima rawatan tradisional yang diatur oleh keluarganya.
"Keluarga saya berjaya membawa pulang Halimaton dengan kerjasama polis. Mereka menaiki feri dari Langkawi kira-kira jam 10 pagi. Bagaimanapun, dia pengsan selepas menerima rawatan daripada seorang pengamal perubatan tradisional. Setakat ini saya tidak pasti keadaannya,” katanya.

Halimaton dari Kampung Lanai, Kupang Baling dipercayai tinggal di rumah Mohd Nor, di Langkawi sejak dilaporkan hilang. Ibunya, Normah Abd Mutalib, 46, datang ke Langkawi pada 1 April lalu dan berbincang untuk membawanya pulang ke Baling tetapi dia enggan.

Perbincangan antara dua keluarga terbabit setuju menikahkan pasangan itu dalam tempoh terdekat selepas mendapat kebenaran Mahkamah Syariah Baling.

Penduduk Gunong Sali diarah berpindah dapat perhatian ExcoGUNUNG SALI – Kegusaran enam keluarga di Kampung Gunung Sali yang diarah mengosongkan rumah oleh Jabatan Pengairan Saliran (JPS) mendapat perhatian Ahli Majlis Mesyuarat Kerajaan Negeri Kedah, YB Dr Ismail Salleh.

Nasib mereka akhirnya terbela apabila Dr Ismail yang membuat tinjauan ke kawasan tersebut berjanji akan berusaha untuk mendapatkan rumah yang membolehkan mereka berpindah ke rumah baru.

Penduduk berkenaan menduduki kawasan petempatan tersebut selama 25 tahun di atas tanah milik kerajaan negeri.

“Saya telah turun melawat sekitar kampung ini untuk meninjau keadaan sebenar tentang masalah yang diadukan kepada saya,” jelas beliau.

Menurutnya, penduduk ini telah mendapat surat arahan untuk mengosongkan rumah bagi memberi laluan kepada projek tebatan banjir yang dijalankan oleh pihak JPS. Kawasan yang terlibat akan dijadikan laluan sungai.

Jelas beliau, projek ini bertujuan mengatasi masalah banjir di kawasan setinggan Gunung Sali. Ini kerana kawasan ini sering berlaku banjir apabila hujan turun.

Ini bukan sahaja mengakibatkan aliran perparitan tersumbat tetapi ia juga menjadi tempat untuk nyamuk membiak serta menghasilkan bau yang busuk.

Jelas Dr Ismail, bagi mengatasi masalah ini JPS akan mendalamkan serta membesarkan sungai yang tersumbat teruk sejak sekian lama yang merentasi kawasan setinggan ini.

“Aliran sungai itu akan dihubungkan daripada Sungai Kampung Mempelam ke Kampung Gunung Sali serta akan menghubungkan alirannya terus ke Sungai Besar,” katanya.

Turut sama dalam tinjauan ialah Ketua Kampung Gunung Sali, Encik Abdul Kadir Hj Ali dan aktivis masyarakat, Haji Adnan Saad.

Ditulis oleh NIK NURUL NADZIRAH NIK MD ZABARI

Palanivel Sah Calon BN? Makin Terang BN Akan BungkusOleh NURUL AIN MOHD. HUSSAIN

SUDAH terang lagi bersuluh calon yang akan mewakili Barisan Nasional (BN) pada pilihan raya kecil Parlimen Hulu Selangor 25 April ini, orang MIC.

Kenyataan tersebut telah disahkan sendiri oleh Perdana Menteri, Datuk Seri Mohd Najib Tun Razak yang juga Pengerusi BN pada Konvensyen BN Selangor minggu lalu.

“Saya minta biar saya tentukan calon sebab kita hendak menang. Kalau kalah bukan MIC sahaja kalah, tetapi BN kalah. Kalau menang, bukan MIC menang tetapi BN menang,” kata Najib ketika itu.

Dengan penegasan yang dibuat oleh Pengerusi BN itu jelas membuktikan semangat setiakawan yang tinggi masih dipraktikkan di kalangan parti-parti komponen BN yang lain.

Ini kerana sejak empat penggal yang lalu kerusi itu sememangnya dimiliki oleh MIC walaupun pada asalnya Hulu Selangor merupakan kerusi Umno pada tahun 1955.

Persoalannya, siapakah calon yang bakal diturunkan sebagai ayam sabung BN yang merupakan pembangkang di Selangor bagi merampas kembali kerusi yang dimenangi oleh Parti Keadilan Rakyat (PKR) pada pilihan raya umum ke-12, Mac 2008 itu.

Cakap-cakap menyatakan Perdana Menteri telah pun memberi restu serta menandatangani surat watikah calon BN yang akan mewakili parti itu pada pilihan raya kecil Hulu Selangor itu nanti.

Calonnya tak lain tak bukan, Timbalan Presiden MIC, Datuk G. Palanivel yang merupakan penyandang kerusi tersebut selama tiga penggal berturut-turut sebelum ini.

Beliau dikatakan sebagai calon yang paling layak mewakili MIC di kerusi berkenaan atas kapasitinya sebagai Ketua MIC Selangor dan Ketua MIC Bahagian Hulu Selangor.

Bukan itu sahaja, sebagai anak tempatan, bekas Timbalan Menteri itu dikatakan calon yang sesuai menebus maruah BN selepas beliau tewas tipis dengan 198 undi kepada calon PKR Allahyarham Datuk Dr Zainal Abidin Ahmad pada pilihan raya umum yang lalu.

Lebih menguatkan lagi spekulasi itu ialah apabila Presiden MIC, Datuk Seri S. Samy Vellu awal-awal lagi sudah memukul canang dengan menamakan Palanivel sebagai calon yang BN sesuai di Hulu Selangor - biasanya Pengerusi BN akan bersetuju dengan cadangan ketua parti komponen yang bertanding dalam soal pemilihan calon.

Biarpun ada yang memberi tentangan terhadap pencalonan Palanivel di peringkat akar umbi, namun hingga kini namanya dikatakan mendahului senarai.

Menurut Pensyarah Pusat Pengajian Sejarah, Politik dan Strategi Universiti Kebangsaan Malaysia, Prof Madya Dr Ahmad Nidzamuddin, untuk menang dalam pilihan raya kecil kali ini, MIC perlu meletakkan calon yang diterima oleh masyarakat tempatan.

“Siapa juga yang akan diletakkan sebagai calon dia perlu memenuhi kriteria ini. Kalau MIC tidak mahu kalah lagi mereka perlu terima syarat ini,” katanya kepada mStar Online hari ini.

Menurut Nidzammuddin, sudah tiba masanya MIC mendengar denyut nadi rakyat dalam soal menentukan calon mereka kerana pengundi hari ini sudah bijak membuat pilihan.

“Mereka perlu letak calon yang dekat dengan hati rakyat, jika ramai pengundi muda di Hulu Selangor, adalah lebih elok jika MIC meletakkan calon muda.

“Namun, jika pengundi di sana sukakan Palanivel, MIC perlu akur kepada kehendak akar umbi. Mereka ini berkuasa untuk menentukan siapa yang akan pilih sebagai wakil rakyat,” katanya.

Tegasnya, rakyat hari ini sudah bijak menilai, siapa pemimpin yang boleh membuat kerja akan dipilih dan mentaliti memangkah calon berdasarkan parti yang diwakili sudah berakhir

Berbalik kepada soal Palanivel, ramai yang melihat sekiranya beliau dipilih sebagai calon ia akan mengangkat kembali maruah MIC di persada politik tanah air.

Namun demikian harus diingat selain nama Palanivel terdapat beberapa nama lain turut menjadi perhatian kerana dikatakan mempunyai potensi diangkat calon.

Antaranya ialah Ketua Pemuda MIC Bahagian Hulu Selangor V. Mugilan dan Ketua Penerangan MIC pusat, P. Kamalanathan.

V. Mugilan 35, yang juga merupakan Naib Ketua Pemuda MIC pusat merupakan ‘anak didik’ Palanivel dan anak jati kawasan Hulu Selangor.

Anak muda itu berasal dari Ladang Kerling sementara Kamalanathan pula dari Rawang.

Pada asasnya, Hulu Selangor adalah kubu kuat BN. Bagaimanapun, ia tercalar pada pilihan raya lepas apabila Palanivel tewas di tangan Allahyarham Dr Zainal.

Namun kemenangan pembangkang di kawasan berkenaan bukanlah kemenangan mutlak kerana tiga kawasan Dewan Undangan Negeri (DUN) dalam Parlimen Hulu Selangor dimenangi BN iaitu Hulu Bernam (Umno), Batang Kali (Umno) dan Kuala Kubu Bahru (MCA).

Kawasan Parlimen Hulu Selangor mempunyai 64,500 pemilih berdaftar terdiri daripada 63,701 pengundi biasa dan 799 pengundi pos.

Daripada jumlah itu, 34,020 orang atau 52.7 peratus adalah pengundi Melayu, manakala pengundi Cina dan India masing-masing mencatatkan bilangan 16,964 atau 26.3 peratus dan 12,453 atau 19.3 peratus pengundi.

Jika BN dikatakan bakal menurunkan Palanivel, cakap-cakap mengenai calon Pakatan Rakyat (PR) daripada kalangan pemimpin mereka juga tidak kurang hebatnya.

Mereka mendakwa sekiranya Timbalan Presiden MIC itu diletakkan sebagai calon BN, bekas Menteri di Jabatan Perdana Menteri Datuk Zaid Ibrahim akan mewakili PKR.

Kalau benar seperti yang diperkatakan, apakah bekas menteri dan peguam terkenal itu ayam sabung yang baik untuk melawan MIC?

Situasi pilihan raya kali ini dianggap sengit kerana ia bakal menentukan survival MIC dan PKR oleh itu satu undi sekali pun dianggap amat penting.

Soal calon biarlah Perdana Menteri yang tentukan. Siapa tahu mungkin calon daripada Umno atau MCA akan dipilih?

Apa pun telahan yang dibuat semuanya bakal terjawab apabila Timbalan Pengerusi BN, Tan Sri Muhyiddin Yassin membuat pengumuman rasmi mengenai calon BN Khamis ini.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Powered by Blogger.

Search

Swedish Greys - a WordPress theme from Nordic Themepark. Converted by LiteThemes.com.