Gambar2 Terkini - Bantahan Laungan Azan
KENYATAAN MEDIA

DEWAN PEMUDA PAS WILAYAH PERSEKUTUAN


HANYA KERANA SATU ADUAN, MARUAH ISLAM DIKORBANKAN


(14 Januari 2011)Dewan Pemuda PAS Wilayah Persekutuan (DPPWP) merasa kesal dan kecewa dengan tindakan Dato' Seri Mohd Najib Tun Razak, Perdana Menteri Malaysia dan Jabatan Agama Islam Wilayah Persekutuan (JAWI) yang tunduk kepada permintaan seorang ahli MCA yang mahukan suara azan di Masjid Al Ikhlasiah, Pantai Dalam diperlahankan. Apakah malang bagi sebuah negara Malaysia yang majoritinya beragama Islam apabila Perdana Menterinya tidak mempunyai wibawa dan ketegasan bagi membela syiar dan syariat Islam.Umat Islam seluruhnya juga merasa terpukul dengan arahan ini yang menganggap ia adalah satu penghinaan terhadap agama Islam yang menjadi agama rasmi negara ini. DPPWP dan umat Islam tidak boleh menerima hakikat arahan ini, kerana azan adalah kaedah dakwah Islam kepada masyarakat bukan Islam bagi mengajak mereka terhadap keindahan Islam. Azan juga adalah sebagai seruan kepada umat Islam agar menjaga ibadah dan seterusnya mengimarahkan masjid.Sejak zaman Rasulullah SAW lagi, azan telah menjadi suatu syiar kepada umat Islam. Ia perlu dikumandangkan untuk didengari oleh seluruh manusia. Bahkan Nabi SAW mengarahkan azan agar dilaungkan dengan kuat sebagai menandakan masuknya waktu Solat.Bagi kaum bukan Islam, azan tidak boleh dipertikaikan kerana ia adalah syiar Islam. Sama seperti agama Kristian dan Hindu yang membunyikan loceng tatkala waktunya, kaum Tionghua yang membakar mercun pada masanya, bagi umat Islam azan adalah kaedah bagi menandakan masuk waktu bersembahyang.DPPWP difahamkan individu yang membantah azan di Masjid Ikhlasiah, Pantai Dalam adalah seorang ahli MCA seumur hidup. Beliau telah menulis surat kepada Perdana Menteri meminta suara azan di masijd tersebut diperlahankan. Dalam hal ini, DPPWP mempersoalkan apakah Perdana Menteri dan JAWI tunduk kepada tekanan ini hanya kerana beliau seorang ahli parti komponen BN? Isu ini membuktikan bahawa UMNO bukanlah parti yang mampu membela dan mempertahankan Islam, kerana mereka sendiri terpaksa akur dengan tuntutan ahli-ahli parti komponennya.

DPPWP difahamkan juga bahawa kawasan sekitar Pantai Dalam adalah kawasan yang dihuni oleh ramai orang Melayu beragama Islam. Saban hari dan tahun penghuni sekitar tidak menghadapi masalah dengan laungan azan di masjid tersebut, tetapi mengapa hanya dengan satu aduan daripada seorang ahli MCA tiba-tiba pihak JAWI dengan serta merta mengarahkan azan diperlahankan?DPPWP mengingatkan Perdana Menteri bahawa tindakan ini boleh merendahkan maruah Islam dan umatnya. Bagaimanakah nanti selepas ini jika pelbagai aduan diajukan terhadap mana-mana masjid agar laungan azan diperlahankan atau mungkin ditiadakan, adakah Perdana Menteri dan JAWI akan tunduk terhadap aduan mereka? DPPWP bimbang sekiranya berlaku nanti ada masjid terpaksa dibuang pembesar suara kerana dianggap mengganggu penduduk sekitar dan pihak kerajaan melayan tuntutan mereka!Disediakan oleh;MOHAMAD SUHAIMI BIN ABDUL AZIZ

Naib Ketua

Dewan Pemuda PAS Wilayah Persekutuan

Benarkah Khir Toyo Akan Letak Jawatan Dalam Masa Terdekat?


PAS tidak terkejut jika bekas Menteri Besar Selangor, Mohd Khir Toyo bertindak meletakkan jawatan Adun Sg Panjang, Selangor dalam masa terdekat. Memandangkan beberapa langkah kontranya dengan arus perdana Umno-BN yang semakin tidak menyebelahinya.

Menurut Naib Yang DiPertua PAS Batu, Tarmizi Mohd Jam, Khir mampu mengambil tindakan drastik itu sebagai "balas dendam" terhadap perbuatan sesetengah pemimpin Umno Selangor yang cuba "membunuh" karier politik muktakhir ini.

Apabila beliau disabitkan dengan rasuah memiliki sebidang tanah, dan didakwa di mahkamah, anak Jawa Tanjung Karang itu sudah dapat menghidu permainan licik pihak tertentu yang menjadi seterunya, sehingga beliau bertindak balas dengan meletakkan jawatan Ketua Pembangkang Dun Selangor, ujar beliau kepada Blog Sanggahtoksago.Com.

Langkah mundurnya itu, tegas Tarmizi, cuba dikendurkan dengan satu tulisan di dalam blognya sehari dua ini tentang penyerahan darjah kebesaran Selangor kepada Baginda Sultan. Namun, dengan pantas, kilasannya itu dijawab secara terang, bahawa bukan beliau menyerahkannya secara sukarela tetapi diarah oleh pihak Istana menarik balik atau menggantung darjah kebesaran itu.

Umno Selangor, katanya, mungkin sedang ghairah untuk mendesak dan mengasak Adun Sri Muda, Shah Alam dari PKR meletakkan jawatan, tetapi tanpa disedari mereka sedang menghadapi "api dalam sekam" Khir Toyo yang akan mengilas dengan beberapa keputusan luar biasa terhadap Umno-BN itu sendiri, termasuk melepaskan jawatan Adun Sg. Panjang seperti beliau melepaskan jawatan Ketua Pembangkang Dun dan merelakan darjah kebesaran ditarik balik.

Video Panas - Fasha Sanda Jawab Isu Panas Berbikini

Dakwaan Pemuda UMNO Kedah Hanya Untuk Publisiti, Tak Benar Langsung... Tiada Penyelewengan Dalam Pembinaan KUIN

ALOR SETAR – Bina Darulaman Berhad (BDB) menafikan dakwaan tidak bertanggungjawab pihak tertentu yang menyatakan terdapat unsur rasuah dalam pemberian kontrak untuk membina kampus tetap Kolej Universiti Insaniah (KUIN) di Kuala Ketil.Pengerusi BDB, Dato’ Paduka Mohd Saad Endut berkata, pemberian kontrak itu adalah mengikut prosedur yang ditetapkan, dakwaan berlakunya salah aturan dalam pemberian kontrak itu adalah tidak benar.Pelantikan Kedah Sato Sdn Bhd (KSSB) sebagai kontraktor kecil bagi pembinaan kampus KUIN adalah sebulat suara dan diperakui sepenuhnya oleh lembaga.“Kedah Sato mempunyai reputasi yang baik, cekap dan dihormati berdasarkan pengalaman antarabangsa dan rekod pencapaian yang kukuh, pihak kami yakin mereka mampu menyiapkan KUIN dalam tempoh yang ditetapkan,” jelas beliau pada satu kenyataan media.Tambah beliau, dengan peluang ini, KSSB teruja dalam usaha meningkatkan kepakaran industrinya sendiri dan pertumbuhan masa depan dengan perkongsian strategik ini di Malaysia dan juga antarabangsa.Pembinaan kampus KUIN yang bernilai RM330 juta dijangka siap pada September 2012. Bagi fasa pertama pembinaan ini diberikan kepada KSSB dan fasa yang seterusnya juga diberikan melalui sistem tender.“Memandangkan projek itu perlu disiapkan dalam tempoh ditetapkan, lembaga memutuskan pihak pengurusan harus memilih kontraktor kecil yang mempunyai kelayakan sesuai untuk melaksanakan baki projek terbabit.“Pertimbangan utama ialah rekod pencapaian dan kedudukan kewangan kontraktor itu, dan berdasarkan kriteria ini, lembaga telah bertindak secara profesional.“Semua keputusan yang dibuat hingga kini, disalurkan melalui Jawatankuasa Pengurusan Risiko sebelum dipertimbang oleh lembaga, yang mempunyai keanggotaan pengarah bebas yang seimbang," katanya.


Warta Kedah

Mungkin Akan Ada PRK Di Melaka? Moga Exco Ni Cepat Sembuh... Terkena Serangan Jantung Masih Ditempat DI CCU

ADUN Merlimau, Datuk Mohamad Hidhir Abu Hasan dimasukkan ke Hospital Putra di Melaka hari ini selepas mengalami serangan jantung, lapor Utusan Malaysia Online.

Beliau yang juga Pengerusi Jawatankuasa Pembangunan Desa dan Pertanian negeri kini ditempatkan Unit Rawatan Kardiologi (CCU) bagi rawatan lanjut.

Pemandu peribadinya, Hassan Rahim berkata, Mohamad Hidhir mengadu sakit dada ketika berada di Japerun Merlimau kira-kira pukul 1 petang ini.

“Sebaik beliau mengadu sakit dada, saya terus membawanya ke Hospital Putra untuk membuat rawatan tetapi doktor terpaksa menahannya untuk rawatan lanjut,'' katanya.

Katanya, beliau sering mengadu sakit dada sejak pulang dari Taiwan baru-baru ini.

Sementara itu menurut jurucakap Hospital Putra, keadaan Mohamad Hidhir dilaporkan stabil sejak dimasukkan ke ICU petang tadi.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Powered by Blogger.

Search

Swedish Greys - a WordPress theme from Nordic Themepark. Converted by LiteThemes.com.