Tengku Abdullah- Kartika mungkin diampunkan


PEKAN 3 Mac - Bekas model sambilan, Kartika Sari Dewi Shukarno yang bersalah kerana meminum arak mungkin diampunkan oleh Sultan Pahang Sultan Ahmad Shah dan bebas dari hukuman itu atau akan disebat dalam tempoh terdekat.

Menurut Tengku Mahkota Pahang Tengku Abdullah Sultan Ahmad Shah, baginda akan mempersembahkan kes Kartika Sari Dewi, 33, untuk makluman Sultan Pahang sebelum perkara itu diputuskan.

"Saya akan sembah kepada Tuanku Sultan tentang perkara ini dalam tempoh terdekat.

"Mengikut Enakmen Tatacara Jenayah Syariah Pahang 2002, Tuanku Sultan (Pahang) mempunyai kuasa mutlak untuk memberi pengampunan walaupun dia (Kartika Sari Dewi) tidak minta diampunkan (atau membuat rayuan),” titah baginda kepada pemberita selepas mengadakan pertemuan tertutup dengan Kartika Sari Dewi lebih satu jam di Kompleks Islam Sultan Ahmad Shah, Majlis Ugama Islam dan Adat Resam Pahang (MUIP), di sini, hari ini.

Menjelaskan perjumpaan itu, baginda bertitah Kartika Sari Dewi telah menyuarakan tekanan perasaan yang dihadapinya berikutan kes berkenaan ditangguhkan. - Bernama

MEMBACA SKRIP DRAMA KATAK SIKATAK LOMPAT

LOMPAT....
LOMPAT LA TINGGI - TINGGI
CEPATLAH ADIK CEPAT
CEPAT LA CABUT LARI... (LAGU P.RAMLEE VERSI LOMPAT)

Pusat Sains Negara (CWU) Terima 130,000 Pengunjung


Tiga remaja ini kagum melihat peralatan sains serba canggih yang terdapat di Pusat Sains Negara Wilayah Utara, di Alor Setar.


ALOR SETAR 2 Mac – Penduduk di utara Semenanjung kini tidak lagi perlu ke ibu negara untuk melihat pameran sains interaktif apabila Pusat Sains Negara Cawangan Wilayah Utara (PSNCWU) dibuka secara rasmi semalam.

Perasmiannya disempurnakan oleh Menteri Sains, Teknologi dan Inovasi, Datuk Seri Maximus Ongkili yang turut dihadiri oleh pelbagai lapisan masyarakat termasuk pelajar sekolah.

Cawangan pertama Pusat Sains Negara (PSN) di luar Kuala Lumpur itu terletak di Gunung Keriang di sini dengan mempunyai keluasan 8,029 meter persegi.

Tapak berkenaan dipilih berikutan ia terletak berhampiran dengan Muzium Padi dan Kompleks Akuatik yang sekali gus menjadikan sekitar kawasan berkenaan sebagai lokasi kunjungan orang ramai.

Pusat itu mula dibuka kepada pelawat pada 1 Julai tahun lalu untuk tujuan percubaan bagi mengenal pasti masalah-masalah yang perlu ditangani sebelum ia beroperasi secara rasmi.

Sejak itu, PSNCWU telah menerima kunjungan kira-kira 130,000 orang dan angka berkenaan jelas menunjukkan kesedaran serta minat yang tinggi terhadap kepentingan sains di kalangan masyarakat di zon utara.

Pembangunan konsep pameran PSNCWU mengekalkan falsafah asas penubuhan PSN iaitu keseimbangan dan keharmonian antara sains, alam sekitar serta nilai-nilai keagamaan.

Justeru, PSN mempunyai keunikan yang tersendiri selain menyediakan kemudahan yang selaras dengan falsafah pembelajaran menerusi penerokaan dan penemuan demi mencetus minat terhadap pembelajaran sains serta teknologi sepanjang hayat.


Pengarah PSN, Prof. Madya Dr. Irmawati Ramli berkata, penubuhan cawangan PSN itu sejajar dengan hasrat kerajaan untuk mewujudkan masyarakat saintifik yang bukan sahaja menjadi pengguna teknologi tetapi penyumbang kepada tamadun saintifik serta teknologi pada masa depan.

Misi penubuhan cawangan itu, katanya, ialah untuk mendekatkan rakyat Perlis, Kedah, Pulau Pinang dan Perak dengan pusat sains agar semua program pendidikan sains dapat dicapai dengan mudah.

“Peranan PSN amat penting dalam pembelajaran sains kerana ia menawarkan pengalaman yang menyeronokkan dalam mencuba pelbagai pameran interaktif dan pada masa sama mencetus pemikiran kritis.

“Hasilnya ia akan membina minat pengunjung terhadap sains, teknologi dan inovasi,” katanya dalam buku cenderamata sempena pelancaran PSNCWU.

Secara umumnya, PSNCWU menyediakan pelbagai aktiviti dan bahan pameran interaktif bertemakan sains, teknologi serta inovasi menerusi konsep pembelajaran tidak formal.

Ia menekankan pemikiran kreatif dan inovatif menerusi imaginasi serta pengalaman menyeronokkan.

Bangunan itu mempunyai dua aras yang mana aras bawah menempatkan kaunter tiket, kedai cenderahati, kafeteria dan surau untuk kegunaan pengunjung.

Aras satu pula terletaknya galeri pameran sains interaktif dan lobi yang mempunyai sebuah persekitaran dilengkapi dengan informasi aktiviti pusat sains berkenaan bagi tujuan hebahan kepada orang ramai.

Antara bahan pameran bertema di galeri tersebut ialah ‘Terowong Mempesona’, ‘Kawasan Sains’ dan ‘Astaka Kanak-kanak’ yang pasti memberi pengalaman menarik serta berguna kepada pengunjung yang menerokainya.

Oleh MOHD. SHARIZA ABDULLAH
utusankedah@utusan.com.my

KP Guatemala, 'Raja Dadah' Turut Ditangkap
BANDARAYA GUATEMALA: Ketua Polis Guatemala dan seorang pegawai kanan antidadah ditahan semalam selepas disyaki terbabit dalam rangkaian pengedaran dadah serta pembunuhan enam polis, tahun lalu.

Ketua Polis, Baltazar Gomez dan ketua cawangan antidadah, Nelly Bonilla ditahan berikutan siasatan kes curi dadah pada April 2009 lalu di Amatitlan.

"Mereka dipercayai mempunyai pembabitan secara langsung dengan kejadian berkenaan," kata Peguam Negara, Amilcar Velasquez.

Lima pegawai polis terbunuh dalam kejadian itu.

Penahanan itu memberi tamparan buruk kepada institusi keselamatan dan pencegahan jenayah di Guatemala ketika kerajaan meningkatkan kewibawaan pentadbirannya, kata Velasquez.

“Kami akan melalukan apa yang terbaik untuk menumpaskan kegiatan jenayah dalam negara dan bantuan semua pihak amat dihargai," katanya.

Gomez dan Bonilla akan berdepan dengan pelbagai tuduhan membabitkan konspirasi, penyalahgunaan kuasa, melakukan penahanan di luar undang-undang, mengingkari keadilan, pengedaran dadah dan memiliki dan menyimpan senjata api serta bahan letupan secara haram. - AFP

Gara-gara Cemburu Polis Bertindak Menembak Kekasih

Oleh ZAINAL AZHAR MOHAMED
pengarang@utusan.com.my
Anggota polis tembak bakal isteri dipercayai gara-gara cemburu


KUALA LUMPUR 2 Mac – Akibat mengikut perasaan cemburu, seorang anggota polis bertindak menembak bakal isterinya dan abang mangsa di sebuah rumah di Projek Perumahan Rakyat Kerinchi di sini, malam ini.

Bakal isteri suspek, G. Prema, 24, dan abangnya, G. Davandran, 25, ditembak oleh anggota polis itu yang bertugas sebagai pemandu di Jabatan Siasatan Jenayah Ibu Pejabat Polis Daerah Dang Wangi di sini. Kedua-dua mangsa bagaimanapun hanya mengalami kecederaan ringan.

Timbalan Ketua Jabatan Siasatan Jenayah Kuala Lumpur, Asisten Komisioner Aziz Zakaria berkata, ketika kejadian pada pukul 9.45 malam itu, mangsa yang datang ke rumah mangsa telah bergaduh sebelum melepaskan tembakan.

“Dalam pertengkaran itu suspek telah melakukan empat tembakan dan tiga daripadanya mengenai kedua-dua mangsa.

“Bakal isteri suspek cedera di perut dan tangan, manakala abangnya pula cedera di bawah telinga kiri akibat terkena serpihan peluru,” katanya kepada pemberita di tempat kejadian, malam ini.

Beliau menambah, akibat takut dengan tindakannya itu suspek kemudianya cuba membunuh diri dengan meminum racun tetapi sempat diselamatkan oleh anggota polis yang tiba di tempat kejadian.

Katanya, kedua-dua mangsa yang mengalami kecederaan ringan itu telah dihantar ke Pusat Perubatan Universiti Malaya untuk menerima rawatan.

Tambahnya, suspek telah ditahan untuk disiasat mengikut Seksyen 307 Kanun Keseksaan kerana cubaan membunuh.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Powered by Blogger.

Search

Swedish Greys - a WordPress theme from Nordic Themepark. Converted by LiteThemes.com.