Exco Pahang Dirompak Wang Tunai RM300,000, Banyaknya Duit Tunai Dia Ni.....

KUALA LUMPUR 8 Julai - Ahli Parlimen Indera Mahkota, Azan Ismail hari ini mempersoalkan aset tunai berjumlah RM300,000 yang dimiliki seorang Exco Pahang, Datuk Wan Adnan Wan Mamat yang dirompak beberapa hari lalu di rumahnya.

Azan merujuk kepada laporan akhbar The Star pada 6 Julai lalu mengenai tindakan pantas polis menembak mati empat penjenayah dalam kejadian pecah rumah Exco tersebut di Pantai Selamat, Kuantan.

"Dalam berita ini perompak telah melarikan RM300,000 wang tunai dari kediaman beliau dan perkara ini telah menimbulkan banyak persoalan bagaimana seorang Exco kerajaan negeri menyimpan begitu banyak tunai di dalam simpanan kediaman sendiri.

"Hari ini begitu banyak berita berkenaan simpanan tunai yang berkaitan kerajaan beberapa isu kita dengar di Pulau Pinang dan sebagainya yang melibatkan kakitangan kerajaan dan orang yang diberi amanah oleh kerajaan sebagai pentadbir termasuk Exco.

"Kita minta pihak berkuasa menyiasat laporan akhbar ini bagaimana seorang Exco boleh menyimpan begitu banyak tunai di dalam kediamannya yang menjadikan kes ini kes rompakan dengan kesudahan empat orang ditembak mati oleh pihak polis yang juga menimbulkan banyak isu yang mana lima tahun kebelakangan ini banyak kes-kes tembakan yang menyebabkan berlaku kematian kepada suspek atau juga orang-orang yang di anggap penjenayah," ujarnya dalam sidang media di lobi parlimen tengahari tadi.

Katanya, Pakatan Rakyat mendesak satu laporan terperinci berkenaan kejadian itu termasuk tindakan polis melepaskan tembakan kepada suspek terbabit.

"Kita ada statistik yang agak membimbangkan," tambah beliau.

Sementara itu, menurut Ahli Parlimen Batu, Tian Chua, polis tidak menjelaskan bagaimana penjenayah tersebut ditembak mati.

"Siapakah mereka, apakah perlu desakan dan satu keperluan, untuk membunuh ke empat orang. Saya percaya tidak ada orang yang melarikan diri, tidak ada survivor dalam kejadian ini, ke empat-empatnya semua ditembak mati dan kenapa perlunya membunuh semua," soal beliau.

Tian Chua berkata, selain itu timbul keraguan mengenai empat butir peluru yang telah dicuri dari rumah exco berkenaan.

"Kita rasa pelik, kenapa perlunya perompak curi peluru dan akhirnya dapat dikembalikan. Ini satu cerita yang sangat pelik sekali," ujarnya.

Beliau turut memetik statitik yang telah dijawab secara rasmi oleh Kementerian dalam negeri dewan berhubung kes tembak mati oleh pihak polis, iaitu sembilan kes pada 2005, 16 kes pada 2006, 13 kes pada 2007, 82 kes pada 2008 dan 88 kes pada 2009.

Sementara itu, Ahli Parlimen Kapar, S Manikavasagam mendesak polis supaya memberikan penjelasan berhubung isu tersebut memandangkan trend yang serupa berlaku dalam kejadian tembak oleh polis.

"Trend polis dari awal, bila tembak ada parang. Ini cara biasa, lepas tembak ada parang. Saya minta pihak polis beri gambaran jelas trend ini berlaku sudah lama.

Beliau turut menggesa Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) menyiasat dakwaan exco berkenaan yang memiliki wang tunai sehingga RM300,000.

"Mana wang ini datang, sepatutnya SPRM siasat wang ini. Bagaimana Exco ada RM300,000. Bukan siasat isu pasir sahaja," tegas beliau.

Sumber: Anak Sungai Derhaka

Undi pos: Pemuda PAS sambut syor baru SPR, tapi sangsi BN terima

KUALA LUMPUR, 8 Julai – Dewan Pemuda PAS menyambut baik cadangan Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) untuk membuat perubahan besar terhadap undi pos dengan menggantikan sistem lama kepada sistem pengundian awal menjelang Julai 2011, tetapi sangsi Barisan Nasional (BN) akan bersetuju dengan cadangan tersebut.

Ketua Penerangan Pemuda PAS Suhaizan Kaiat berkata, cadangan SPR untuk membuat perubahan itu pasti sukar untuk dilaksanakan kerana perlu mendapatkan persetujuan Kabinet pusat, pimpinan BN yang meletakkan harapan total terhadap undi pos selama ini.

Dalam kebanyakan kes hampir keseluruhan undi pos akan memihak kepada BN kecuali dalam beberapa kes seperti ketika pilihan raya kecil Telok Kemang pada 2001.

“Cadangan itu bagus tetapi adakah Kabinet akan setuju kerana selama ini undi pos adalah deposit tetap kepada undi BN?

“Ini kerana ruang manipulasi terlalu besar dalam sistem undi pos, jadi saya tidak fikir BN dengan mudah bersetuju dengan cadangan tersebut,” kata beliau dalam kenyataan dikeluarkan menerusi blog http://kentong-suhaizan.blogspot.com.

Beliau berkata beberapa cadangan SPR sebelum ini untuk memastikan ketelusan pilihan raya tidak berjaya apabila ada pihak yang tidak bersetuju dengan pelaksanaan cadangan tersebut.

“Sebagai contoh sebelum ini SPR telah mengeluarkan peraturan tidak membenarkan parti bertanding membuat pondok panas di sekitar tempat mengundi, parti pembangkang mematuhi peraturan itu tetapi ejen BN pula adalah sebaliknya.

“Begitu juga ketika pilihan raya 2008 di mana SPR telah membelanjakan banyak wang untuk membeli dakwat hitam bagi menanda jari untuk pengesahan pengund, namun apabila ada pihak berkepentingan tidak bersetuju akhirnya SPR terpaksa akur dan membatalkan penggunaan dakwat hitam.

“Dalam pilihan raya 2008 pula SPR juga menetapkan setiap calon yang bertanding perlu mendapat pengesahan pesuruhjaya sumpah terlebih dahulu sebelum penamaan calon tetapi ramai calon Umno-BN tidak sempat untuk membuat pengesahan pesuruhjaya sumpah tersebut, lantas peraturan ini dibatalkan pada saat akhir.

“Jadi saya yakin cadangan SPR itu akan menerima nasib yang sama,” katanya.

Bagaimanapun Suhaizan berkata sistem pengundian awal ini sebenarnya masih tidak menyelesaikan sepenuhnya masalah ketidaktelusan dalam undi pos.

“Ini kerana ruang-ruang ketidakadilan dan manipulasi masih terdapat dalam beberapa perkara. Antaranya, kita melihat bagaimana hanya pihak kerajaan BN sahaja dibenarkan masuk ke kem untuk berkempen.

“Selain itu, sistem pengundian awal ini akan menyebabkan semua anggota tentera, polis dan SPR berkumpul di satu tempat untuk mengundi. Jadi bagaimana SPR mahu mengarahkan pihak tentera untuk tidak membuat sebarang aktiviti di luar kem pada masa mereka mengundi?

“Justeru saya minta SPR ukur kail (joran) sendiri. Jika kail panjang sejengkal bagaimana SPR mahu menduga laut yang dalam?” katanya.

Sebelum ini Dewan Pemuda PAS mengesyorkan gerakan Himpunan Bersih II bagi mendesak pilihan raya yang adil dan bersih diadakan sebaik sahaja Parlimen dibubarkan bagi membuka laluan kepada pilihan raya umum ke-13.

Cadangan ini dikemukakan ketika banyak pihak mula bercakap mengenai kemungkinan pilihan raya umum akan diadakan dalam waktu terdekat.

Ada yang meramalkan pilihan raya umum ke-13 akan berlangsung antara tiga hingga 12 bulan ini.

“Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak sebelum ini mengumumkan bahawa pilihan raya umum ke-13 akan mengejutkan semua pihak seolah-olah sebagai isyarat bahawa ia akan diadakan lebih awal daripada yang sepatutnya.

“Justeru memandangkan pilihan raya negara terlalu terdedah kepada manipulasi, Jawatankuasa Bersih perlu berbuat sesuatu dengan mengadakan Himpunan Bersih II dan ia akan diadakan pada hari Sabtu terdekat selepas Perdana Menteri membubarkan Parlimen,” kata Suhaizan.

Perhimpunan Bersih kali pertama telah digerakkan di ibu negara pada 10 Nov 2007 untuk menyerahkan memorandum kepada Yang di-Pertuan Agong.

Ia telah dianjurkan oleh pertubuhan Bersih yang turut disertai pelbagai parti pembangkang dan badan bukan kerajaan untuk menuntut pilihan raya yang adil.

Awal bulan lalu, Dewan Pemuda PAS membahaskan usul agar diadakan Himpunan Bersih II bagi menuntut pilihan raya yang bersih dan adil.

Perkara ini juga menjadi perhatian dalam Kongres Nasional Keenam PKR kira-kira dua minggu sebelum itu.

Dalam ucapan dasar pada kongres itu, Presiden PKR Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail menggesa Pakatan Rakyat agar sekali lagi mengadakan Himpunan Bersih II untuk menjamin perjalanan pilihan raya yang adil.

Kenyataan "Malaysia bankrap" untungkan PR, kata Tony Pua


Barisan Nasional berdepan dengan "dilema", antara "pengurangan subsidi" dengan "pengurangan pengagihan kontrak", yang bakal mencungkil ketidakpuasan rakyat dan kroni - lantaran kenyataan "bankrap pada tahun 2019", kata Ketua Publisiti DAP, Tony Pua. Situasi ini membuka peluang kepada Pakatan Rakyat dalam PRU yang akan datang, tambahnya.

Ketika mengulas selanjutnya, ahli parlimen Petaling Jaya Utara - DAP ini berkata kerajaan memilih untuk memotong subsidi seperti makanan, petrol dan sebagainya yang akan menimbulkan ketidakpuasan warga kota, malah penduduk luar bandar, apabila harga barang kawalan seperti gula juga dinaikkan harga.

Di samping itu, Tony Pua (gambar kiri) yakin bahawa kerajaan akan mengurangkan "dasar kroni"-nya, yang mana pengagihan kontrak akan berkurangan, menjurus kepada pemberontakan dalam UMNO sendiri. Beliau meramal, "UMNO akan menghadapi tentangan dalaman. Rakyat akan menentang (BN) dalam (PRU) yang akan datang. Pakatan Rakyat ada peluang!"

Beliau berkata, jikalau UMNO-BN gagal menampung dana yang diperlukan dalam projek mega, maka mereka perlu berdepan dengan masalah politik yang besar, lantas menjurus kepada kemungkinan peralihan kuasa kepada PR.

"Tidak kira apa pun yang berlaku dalam Pakatan Rakyat, atau apa pun skandal yang berlaku di kalangan parti komponan PR, faktor utama pertukaran kerajaan bukan bergantung kepada betapa baiknya prestasi DAP, tetapi ketidakpuasan kebanyakan rakyat terhadap BN kerana keadaan ekonomi. (Rakyat akan) undi pembangkang, (jikalau) gagal dilakukan pada tahun 2012, maka perlu mengambil alih sebelum tahun 2019. Harap masih sempat diselamatkan," kata Tony.

Tony Pua berkata demikian dalam satu forum berjudul "2019 - Ekonomi Malaysia bankrap?", anjuran DAP di Dewan Perhimpunan Cina KL-Selangor, semalam. Ahli panel yang lain termasuklah pengkaji politik Ong Kian Ming dan penganalisa politik Jamaluddin Ibrahim. Kira-kira 120 orang menghadiri majlis perlancaran buku Tony Pua, termasuk Ketua Parlimen DAP, Lim Kit Siang.

Petroleum bagai kena loteri

Berucap di depan hadirin berketurunan Cina, Tony Pua mengibaratkan pendapatan petroleum yang dinikmati negara kita seolah-olah terkena loteri, malah pendapatan melonjak apabila harga petroleum antarabangsa melambung.

"Hari-hari kena loteri, mengapa sekarang (kerajaan) kata bankrap pula?"

Graduan Universiti Oxford ini berkata, "Walaupun pendapatan negara kita amat tinggi lima tahun kebelakangan ini, Petronas menyumbang RM270 bilion untuk kerajaan. (Tapi) masalah kita adalah, tidak kira berapa banyak anda menyumbang kepada saya (kerajaan), saya (kerajaan) akan meminjam wang yang lebih banyak dari bank dengan wang yang sedia ada itu...tanpa memikirkan sama ada wang ini berkekalan."

Lapangan minyak yang terhad dan harga minyak antarabangsa yang jatuh balik telah memberi kesan kepada pendapatan kerajaan. Namun demikian, Tony Pua berkata kerajaan kita tidak berani untuk meningkatkan kadar bayaran tol, tapi hanya memotong subsidi gula, tepung, beras, setem, petrol dan sebagainya.

Malah, Tony Pua menuduh bahawa kerajaan tidak memandang serius masalah yang paling besar, iaitu subsidi kepada Penjanakuasa Elektrik Persendirian (IPP) yang menelan RM13 bilion setahun. Biarpun demikian, rakyat tetap membayar untuk harga elektrik yang tinggi.

Seterusnya, Tony Pua berkata, biarpun pendapatan telah berkurang, kerajaan tetap menambah pinjaman hutang untuk membiayai projek yang tidak berkesan, misalnya Projek Zon Bebas Pelabuhan Klang (PKFZ) yang berakhir sebagai skandal. Dalam keadaan hutang semakin melambak, Malaysia mungkin gagal mengelakkan diri daripada bankrap.

Apa yang ditinggalkan BN?

DJ radio 988, Jamaluddin Ibrahim yang fasih dalam bahasa Cina mempunyai pandangan yang tersendiri, dalam isu ramalan PRU kilat, memandangkan tahap kepuasan rakyat terhadap Perdana Menteri Najib Razak yang semakin melonjak mengikut soal selidik baru-baru ini.

"Kalau PRU diadakan sekarang, sekiranya dimenangi orang seperti ini (menuding kepada Tony Pua), apa yang akan terjadi kepada orang seperti kami? Macam mana dengan UMNO?" tanya Jamaluddin.

Kata Jamaluddin mencungkil gelak hadirin, sebelum beliau menyambung, "Jadi, apa yang paling penting sekarang adalah, kami sapu banyak sedikit, sebelum PRU menjelang, atau sebelum PRU bermula. Mestilah, kalaupun nak tinggalkan apa-apa, mestilah tinggalkan saki-baki yang buruk kepada mereka (PR)."

Jamaluddin Ibrahim berkongsi pengamatannya baru-baru ini, dari kenaikan harga setem, barangan kawalan, menggesa agar saman polis dibayar, sehinggalah jambatan bengkok dan sebagainya, "Mengapa sumber-sumber ini diagihkan?"

Maka, beliau membuat kesimpulan, "Apakah punca di sebalik segala-gala ini? Mengapa? Kerana kerajaan telah nampak."

"Untuk saya, sebelum PRU yang akan datang, apa yang boleh diagihkan, akan diagihkan...," Jamaluddin Ibrahim menyindir pemimpin kerajaan seterusnya, "Jikalau saya menang dalam PRU akan datang, saya ada lima tahun lagi untuk mengumpul sumber saya. (Seandainya) saya kalah, saya ada ladang di Australia, hartanah di UK, apa yang hendak ditakutkan? Yang malang itu kamu (rakyat)."

Bankrap kalau terus bazir

Pengkaji politik, Ong Kian Ming mengulas dari perspektif pendidikan, bahawa negara kita bukan sahaja bankrap dari segi ekonomi, malah juga berdepan dengan masalah bankrap dari segi moral dan pendidikan.

Ong Kian Ming (gambar kiri) berkata, biarpun bilangan institusi pengajian tinggi tempatan agak banyak, malah memperoleh peruntukan daripada kerajaan untuk menjalankan kajian, namun profesor belum mencecah taraf yang tinggi, melahirkan graduan yang juga tidak tinggi kualitinya.

Mengulas selanjutnya, Ong Kian Ming menuduh graduan yang tidak menjangkau tahap hanya boleh masuk bekerja di bidang perkhidmatan awam, setelah ditolak masuk untuk berkhidmat di syarikat multinasional.

*Ong Vic Kee ialah wartawan MerdekaReview,

Alhamdulillah, Empat Beranak Terselamat, Pokok Tumbang Ribut Melanda

AIR PUTEH – Sepasang suami isteri bersama seorang anak dan menantu terselamat dalam satu kejadian pokok kelapa tumbang yang menghempap rumah mereka, ketika ribut dan hujan yang melanda kampung Lacuk Binjal, di sini.

Munah Ismail, 70, berkata, kejadian berlaku jam 9.00 malam ketika mereka sekeluarga sedang makan malam. Terdengar bunyi angin kuat di luar rumah dan tidak menyangka pokok kelapa berdekatan, akan menghempap bumbung rumahnya.

Menurutnya, menantu hanya mengalami kecederaan ringan di bahagian belakang, apabila runtuhan bumbung mengenai badannya.

“Saya tidak menyangka, pokok kelapa berdekatan rumah akan menghempap rumah saya kerana pokok itu sebelum ini condong ke bahagian lain menyebabkan saya tidak bimbang apabila angin kuat.

“Saya terkejut setelah mendengar bunyi dentuman di bahagian dapur dan mendapati kayu bahagian bumbung patah,” katanya kepada Sinar Harian.

Menurutnya, kini bahagian dapur tidak boleh digunakan untuk memasak menyebabkan dia menumpang masak di rumah anak yang berdekatan.

Bencana yang menimpa Munah sekeluarga, mendapat perhatian Ahli Parlimen Pendang, Datuk Dr Mohd Hayati Othman dan wakil Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM) daerah Pendang yang turut datang melawat dan meninjau keadaan rumahnya.

-SinarHarian

Mangsa Tembakan Polis di Johor Tuntut Keadilan"Dia baru berusia 18 tahun, kalau dia hidup dan berkhidmat kepada kerajaan, sudah pasti dapat memberi kebaikan kepada negara. Tapi polis bertindak sewenang-wenangnya. Saya nak tanya polis laksanakan undang-undang ke tidak?"

Demikian rintihan Azri Arin (kiri berbaju batik), abang kepada mangsa yang didakwa ditembak mati oleh polis, Mohd Afham, 18, pada 20 Oktober tahun lalu.

Ketika kejadian Mohd Afham menunggang motosikal bersama Mohd Firdaus Marsawai yang juga berusia 18 tahun dan dikejar oleh tiga polis yang berpakaian biasa semasa dalam perjalanan dari Taman Johor Jaya ke Pasir Gudang.

Remaja itu mati kerana kecederaan yang berpunca daripada tembakan pistol di jantung.

Pihak polis mendakwa dalam sidang media keesokan harinya, berkata tiga peronda bermotosikalnya cuba menahan motosikal yang dinaiki oleh Mohd Afham dan Mohd Firdaus kerana mereka disyaki terlibat dalam kes ragut yang berlaku di Taman Johor Jaya.

Hari ini, 26 parti politik dan pertubuhan masyarakat negeri Johor menggesa kerajaan supaya bertanggungjawab terhadap kehilangan beberapa nyawa rakyat negara ini.

Seruan itu dibuat dalam satu petisyen yang diserahkan oleh koordinator Suara Rakyat Malaysia (Suaram) kepada ahli parlimen Ipoh Timur, Lim Kit Siang di lobi parlimen untuk diserahkan kepada Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak.

Selain kes Mohd Afham, kes tembakan rambang yang melibatkan kematian dua pemuda India juga di Johor dikemukakan.

Dalam kejadian pada 20 Oktober 2008, tiga pemuda berketuruanan India berusia lingkungan 30 tahun, Agustin Mahamenathan, M Jagathesan dan Siva didakwa diserang oleh polis di Taman Johor.

Agustin dan Jagathesan terbunuh di tempat kejadian manakala Siva melarikan diri.

Lim yang menerima petisyen itu, mempersoal keengganan kerajaan khususnya Kementerian Dalam Negeri (KDN) meminta maaf secara rasmi kepada keluarga mangsa, termasuk kes yang terbaru melibatkan remaja berusia 14 tahun, Aminulrashid Omar di Shah Alam.

"Saya nak tanya, kenapa kerajaan dan Kementerian Dalam Negeri tidak meminta maaf secara rasmi terhadap keluarga mangsa akibat tembakan polis sewenang-wenangnya ini," katanya.

Beliau juga menyokong penuh tindakan pertubuhan bukan kerajaan (NGO) dan parti-parti politik membuat tuntutan terhadap kerajaan untuk mengambil tindakan yang sewajarnya.

"Kes tembakan seperti ini berlarutan dan harus dihentikan dan kita menyokong tuntutan yang dibuat NGO dan parti politik," katanya lagi.

Sementara itu, ibu Allahyarham Mohd Afham, Sapiah Md Elah yang turut hadir hari ini tidak dapat menahan kesedihan atas kematian anaknya dan mendesak siasatan bagi membersihkan nama anaknya yang tercemar kerana dituduh terlibat dengan jenayah.

"Saya nak minta keadilan bagi anak saya, saya nak nama anak saya dibersihkan, saya minta kes ini diadili berdasarkan undang-undang yang betul," katanya sambil mengesat air mata.

Manakala, abang Mohd Afham, Mohd Afli Arin, juga menuntut perkara yang sama, iaitu keadilan bagi pihak adiknya.

"Saya yang menjaga dia selama dia hidup, semasa dia keluar pun dia minta izin saya. Kita percaya kepada undang-undang tapi undang-undang tidak bersikap adil.

Turut bersama pada sidang media ini adalah ahli parlimen Klang, Charles Santiago dan koordinator Suaram Pusat, S Arutchelvan.

Nampaknya Bukan Setakat Felda Sahaja Bangkrap, Malaysia pun Turut Terpalit Sama... Malahan Meleset Berganda Sekiranya.... Tun Mahathir

KUALA LUMPUR 8 Julai - Malaysia kemungkinan berdepan dengan kemelesetan ekonomi berganda sekiranya keadaan ini berlaku di negara-negara Eropah, kata bekas Perdana Menteri, Tun Dr. Mahathir Mohamad.

Beliau yang baru pulang dari lawatan ke England berkata, bahawa terdapat tanda-tanda akan berlakunya kemelesetan ekonomi berganda di negara-negara Eropah dan perkara ini secara tidak lansung akan mempengaruhi keadaan ekonomi negara.

"Saya baru balik (dari England). Di Eropah (kemelesetan ekonomi berganda) akan berlaku. Kalau jadi di sana, kita pun mungkin berjangkit jugalah," katanya kepada pemberita selepas menghadiri Majlis Menandatangani Kontrak antara Iris Corporation Bhd. dan Koperasi Atlet Malaysia Bhd. di sini hari ini.

Mahathir berkata demikian ketika diminta mengulas kenyataan ramai ahli ekonomi dan penganalisis bahawa akan berlaku kemelesetan ekonomi global berganda pada separuh kedua tahun ini dan sama ada ekonomi Malaysia akan menerima nasib yang sama.

Walau pun pihak kerajaan telah menyediakan pelbagai pelan ekonomi dan langkah-langkah yang progresif termasuk Model Baru Ekonomi (MBE), beliau berkata, adalah sukar untuk meramalkan apa yang akan berlaku pada masa depan kerana apa juga yang berlaku di luar negara, tempiasnya akan terkena juga pada Malaysia.

"Kerajaan telah melakukan pelbagai langkah tetapi kita tak boleh meramalkan (apa yang akan berlaku pada masa akan datang) kerana apa yang berlaku di luar turut mempengaruhi kita," katanya.

- Bernama

Mengapa Menteri Pilih Dialog Untuk Selesai Isu Felda

Isu Felda disaran dibincangkan secara dialog daripada mengadakan debat terbuka yang dicadangkan oleh presiden Persatuan Anak Peneroka Felda Kebangsaan (ANAK) Mazlan Aliman.

Timbalan Menteri di Jabatan Perdana Menteri Datuk Ahmad Maslan berkata pendekatan dialog adalah lebih efektif daripada meraih publisiti menerusi debat yang berlangsung beberapa jam sahaja.

"Berbanding debat yang paling lama pun boleh buat dalam dua jam, kalau dialog dua hari pun tak mengapa. Macam-macam perkara boleh dibincangkan," katanya kepada pemberita di lobi Parlimen hari ini.

Ahmad, yang juga ketua penerangan Umno, melihat perdebatan hanya sebagai satu usaha untuk meraih publisiti, bukan untuk mencari jalan penyelesaian kepada isu yang dibangkitkan oleh ANAK.

"Ia hanya sebagai satu bentuk publisiti dan masalah takkan selesai dengan cara sebegini," kata ketua penerangan Umno itu.

Beliau kemudian menyerahkan surat jemputan dialog itu kepada Mazlan yang hadir sama dan turut menyerahkan pula surat jemputan debatnya kepada Ahmad.

Ma
zlan yang merupakan anggota jawatankuasa PAS pusat berkata beliau tetap mahu mengadakan debat tersebut di saluran televisyen tempatan dengan harapan rakyat dapat menjadi hakim kepada perdebatan tersebut.

Kedua-dua mereka membayangkan supaya pertemuan mereka itu diadakan sebelum Ramadan ini.

- Bernama

Judi sukan, Nampaknya Pegawai Kerajaan Dipersalahkan Lagi... Menteri Sibuk Takdan Semak...

Kerajaan hari ini menjelaskan kekeliruan berhubung pemberian lesen judi sukan yang ditimbulkan di Dewan Rakyat adalah kesilapan pegawai-pegawai kementerian kewangan.

Menurut timbalan menteri kewangan, Datuk Donald Lim Siang Chai kemelut itu berpunca akibat kurang pemeriksaan yang teliti di kalangan pegawainya.

“Pegawai kementerian tidak menyemak jawap dengan betul,” katanya ketika dihubungi oleh Malaysiakini.

Senator itu menjelaskan terdapat 40 soalan berhubung judi sukan yang dikemukakan kepada kementerian kewangan yang perlu dijawap pada sesi parlimen kali ini yang bermula 7 Jun lalu.

“Pegawai berkenaan telah menyediakan jawapan sebelum ini. Seperti yang anda ketahui, terdapat perubahaan keputusan selepas itu,” katanya yang merujuk pengumuman Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak bulan lalu yang kerajaan telah menarik balik pemberian lesen judi itu.

Lim berkata beliau pagi ini telah menulis kepada ahli parlimen yang menimbulkan isu berkenaan bagi menjelaskan keadaan.

Katanya, kementerian tidak perlu menarik balik jawapan yang diberikan kerana kenyataan yang diberi adalah dalam bentuk bertulis dan tidak dibacakan di dalam Dewan Rakyat.

“Kita tidak cuba mengelirukan sesiapa. Tidak ada apa lagi yang perlu dijelaskan berhubung perkara itu dan saya telah memberikan jawapan kepada semua mereka.

Dalam jawapan Datuk Najib Razak kepada Datuk Mahfuz Omar (PAS-Pokok Sena) semalam, perdana menteri berkata kerajaan akan menawarkan lesen kepada Ascot Sports Sdn Bhd untuk perkhidmatan pertaruhan kerana syarikat itu telah diberikan kelulusan sebelum ini untuk menjalankan aktiviti berkenaan.

Kesilapan jawapan yang diberikan itu bukan perkara baru kerana sebelum ini dalam jawapan bertulis Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Mohd Nazri Abdul Aziz kepada Sim Tong Hin (DAP - Kota Melaka) berkata bangunan Parlimen akan berpindah ke Putrajaya.

Namun, Menteri Kerja Raya, Datuk Shaziman Abu Mansor kemudiannya menjelaskan ia hanya cadangan dan kerajaan belum membuat sebarang keputusan.

Mohd Nazri, kemudiannya membuat permohonan maaf dan menyalahkan salah tafsir di kalangan pegawainya sebagai punca kesilapan itu.

Isu Felda: Timbalan Menteri, Pemimpin PAS ‘Berdebat’ Kewajaran Debat atau Dialog

Mazlan (kanan) mengeluarkan cabaran kepada Ahmad Maslan untuk berdebat tentang isu rizab tunai Felda. — gambar fail

KUALA LUMPUR, 8 Julai — Seorang timbalan menteri dan pemimpin pusat PAS, kedua-duanya generasi kedua anak peneroka Felda, “berdebat” pada sidang media di bangunan Parlimen hari ini sama ada wajar membincangkan isu kontroversi kewangan Felda seacar debat ataupun dialog.

Timbalan Menteri di Jabatan Perdana Menteri Datuk Ahmad Maslan dan Pengerusi Persatuan Anak-Anak Felda Kebangsaan (Anak) Mazlan Aliman muncul pada sidang media untuk bertukar-tukar surat jemputan masing-masing agar diadakan dialog dan debat.

Dua minggu lalu, Mazlan mencabar Ahmad agar berdebat bersama beliau berhubung kedudukan kewangan Felda.
Ahmad menyahut cabaran itu tetapi mahu diadakan dialog berbanding debat.

Pertemuan itu mahu memfokus kepada isu dakwaan penyalahgunaan dana agensi pembangunan tanah persekutuan itu yang kini berhadapan dengan kemerosotan simpanan tunai.

Simpanan tunai Felda telah menurun daripaada RM4.08 bilion pada 2004 kepada RM1.35 bilion tahun lalu.
Bagaimanapun kepimpinan Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak menafikan wujud elemen penyalahgunaan dana Felda dan tidak pernah bankrap sebagaimana didakwa Pakatan Rakyat.
Ahmad menjelaskan, langkah debat hanya satu usaha mahu mendapatkan publisiti yang tidak akan menyelesaikan masalah yanh menjadi fokus sama sekali.

“Debat lebih kepada sentimen. Ia bukan untuk mencari penyelesaian. Kita boleh berdebat untuk dua jam tetapi dialog boleh berterusan sehingga dua hari,” katanya.
Mazlan pula membalas dengan berkata, beliau mahukan orang ramai menilai hasil debat, malah mahu mereka mendengar kebenaran isu-isu yang dihadapi oleh Felda,
pengendalian kawasan perladangan terbesar di dunia.

“Saya mempunyai sebab peribadi mengapa lebih berminat agar diadakan debat. Bagi saya, adakan dialog bukan isunya.

“Daripada 317 ladang Felda yang ada, saya telah melawat 90 peratus daripadanya dan saya telah menerima banyak maklum balas daripada mereka.

“Saya memperjuangkan isu-isu Felda sebelum anda (Ahmad) menyertai Kabinet,” kata beliau sambil menambah pihaknya telah menghantar surat, memorandum dan laporan polis tetapi “tidak sampai 10 peratus daripada isu yang dibangkitkan telah diselesaikan” oleh kerajaan BN.

Oleh itu katanya, debat jika diadakan akan menjadi ruang yang terbaik bagi kesemua isu diselesaikan dan rakyat berupaya untuk mengetahui kebenaran.

“Saya menghargai jika debat ini disiarkan secara langsung menerusi saluran-saluran tempatan, agar rakyat boleh melihat dengan sendiri dan membuat rumusan mereka,” kata Mazlan.

Nampaknya Nasib Harakah Akan Sama Seperti Suara Keadilan Permit Dah Tamat, KDN Masih Belum Perbaharui....

Seperti 'rakannya' Suara Keadilan, sidang pengarang lidah rasmi PASjuga akan tetap menerbitkan akhbar mereka - Harakah - seperti biasa walaupun permit penerbitannya tamat semalam.

Pemangku Ketua Pengarang Harakah Taufek Yahya berkata pihaknya membuat keputusan itu memandangkan surat tunjuk sebab daripada Kementerian Dalam Negeri (KDN) yang baru diterimanya tengah hari ini tidak melarang tindakan itu.

"Kita cetak macam biasalah. Dalam surat itu dia tidak halang kita cetak," katanya.

Harakah hari ini dilaporkan diberi tujuh hari mulai kelmarin bagi menjawab surat tunjuk sebabdaripada KDN berhubung pelbagai isu berkaitan syarat penerbitan termasuk kegagalan menghantar lapan salinan bagi setiap keluaran akhbar itu.

Ketua Setiausaha KDN, Datuk Seri Mahmood Adam dipetik berkata kegagalan akhbar itu menjelaskannya dengan memuaskan boleh menyebabkan permohonan permit penerbitannya yang tamat semalam menemui masalah.

Ketika dihubungi Malaysiakini petang ini, Taufek berkata akhbar dua kali seminggu itu akan berada dalam pasaran pada Isnin depan.

"Edisi Jumaat telah pun dicetak dan diedarkan," kata Taufek yang mendakwa telah empat bulan memohon memperbaharui semula permit penerbitannya.

Katanya, kali terakhir pihaknya berhubung dengan KDN pada minggu lalu tetapi dimaklumkan bahawa ia masih "belum siap".

Semalam Pengarah strategi PKR Tian Chua berkata Suara Keadilan - akhbar rasmi PKR - akan diterbitkan seperti biasa walaupun menghadapi 'masalah' dengan KDN berhubung laporan muka depannya berjudul 'Felda Bankrap' minggu lalu.

Menurut Tian Chua, ia akan dicetak kerana "tidak ada arahan yang jelas untuk menghentikan pencetakannya".

Sejak tahun-tahun 90-an, akhbar pembangkang sering berdepan dengan kesukaran memperbaharui permit penerbitannya, dipercayai ekoran tulisannya yang dilihat tidak mesra kerajaan.

Harakah 'hairan', minta penjelasan balas KDN... Nak Jadi Macam suara Keadilan jugak Ke....

Harakah menyatakan 'kehairanannya' dengan tindakan Kementerian Dalam Negeri (KDN) yang mahukan penjelasan berhubung penghantaran salinan akhbar itu sedangkan "tiada surat tunjuk sebab dihantar" kepada akhbar PAS itu.

Sehubungan itu, pemangku ketua pengarangnya Taufek Yahya berkata, pihaknya sedang cuba menghubungi pegawai di kementerian berkenaan bagi mendapatkan penjelasan sebelum mengambil sebarang tindakan lanjut.

"Surat (tunjuk sebab) pun tidak ada, hendak jawap macam mana?" soal Taufek kembali ketika ditanya sama ada pihaknya akan mengabaikan arahan kementerian itu.

KDN hari ini dilaporkan memberi tempoh tujuh hari mulai kelmarin kepada Harakah bagi menjawab surat tunjuk sebab berhubung pelbagai isu berkaitan syarat penerbitan, termasuk kegagalan menghantar lapan salinan bagi setiap keluaran akhbar itu.

Ketua Setiausaha KDN, Datuk Seri Mahmood Adam dipetik berkata kegagalan akhbar itu menjelaskannya dengan memuaskan boleh menyebabkan permohonan permit penerbitannya yang tamat semalam menemui masalah.

Beliau dilaporkan berkata, surat tunjuk sebab itu diserahkan kepada Taufek, yang diarah menghadiri sesi pertemuan dengan pegawai KDN di kementerian itu, Isnin lalu.

Ketika dihubungi Malaysiakini tengah hari ini, Taufek berkata beliau kesal dengan kenyataan Mahmood itu kerana ia didakwa tidak benar.

"Kita tidak gagal hantar, cuma lewat (hantar)," katanya sambil mendakwa isu permit juga tidak disentuh langsung dalam pertemuannya dengan KDN awal minggu ini.

"Dia (Mahmood) sendiri tidak hadir dalam pertemuan hari itu."

PAS, PKR, kariah tidak terlibat demonstrasi esok

JELUTONG, 8 Julai: PAS, Parti Keadilan Rakyat (PKR) serta kariah Masjid Jamek Jelutong tidak terlibat dalam penganjuran demonstrasi aman yang dijangka diadakan di hadapan masjid berkenaan selepas solat Jumaat esok, 9 Julai.

Timbalan Yang Dipertua PAS Jelutong, Mohd Yusoff Mohd Noor berkata, bagi menghalang program badan bukan kerajaan (NGO) tertentu itu, pihaknya telah membuat lapuran polis di Balai Polis Jelutong petang semalam.

"PAS, PKR dan pihak Masjid Jelutong tidak membabitkan diri dengan NGO tertentu yang cuba menimbulkan kekacauan sebaliknya kami telah pun mengadakan pertemuan dengan penduduk Kampung Pokok Asam yang dikatakan akan dibangunkan dengan pembangunan mewah tidak lama lagi," katanya.

Pada 7 Julai, tambahnya Masjid Jamek Jelutong telah mengadakan perbincangan awal dengan penduduk terbabit cara mana yang boleh dipakai, bukan dengan berdemonstrasi yang bakal mengundang padah atau bimbang dipergunakan oleh Umno.

Justeru itu, beliau dan juga pimpinan PKR Jelutong tidak akan bertanggungjawab kepada mana-mana individu yang cuba membangkitkan isu perkampungan Pokok Asam yang sedang hangat diperkatakan sekarang ini.

Yusoff yang juga Pengerusi Kariah Jamek Jelutong berharap sesiapa yang berhajat datang ke masjid berkenaan membetulkan niat untuk menunaikan solat fardu Jumaat, bukan berdemonstrasi kononnya mempertahankan Kampung Pokok Asam yang sedang dalam projek pembangunan sebelum pengambilalihan kerajaan pada pilihan raya umum ke-12 lalu.

"Kemusnahan perkampungan Melayu Jelutong disebabkan kebongkakan kepimpinan Umno Bahagian Jelutong yang tidak langsung membela nasib penduduk sejak awal. Mereka dilihat lebih berminat membina kekayaan hasil pembangunan yang dibuat tanpa membela nasib rakyat yang menderita," tambahnya kesal.

Sejak dua hari lepas, masyarakat Melayu Jelutong menerima penyebaran khidmat pesanan ringkas (SMS) yang menggesa semua orang Islam berkumpul di masjid berkenaan untuk tujuan itu.

-HarakahDaily

Program Jelajah Anjuran UMNO Selangor Bakal disertai MP Bebas (Bekas PKR)

KUALA LUMPUR, 8 Julai — Ahli-ahli Parlimen Bebas khususnya mereka yang meninggalkan Parti Keadilan Rakyat (PKR) awal tahun ini akan menyertai program jelajah yang bakal dianjurkan Umno Selangor untuk mendedahkan “sandiwara” Pakatan Rakyat.

Ketua Penerangan Umno Selangor, Abd Shukor Idrus berkata, kehadiran wakil rakyat terbabit dapat memberi penerangan jelas kepada rakyat berhubung apa yang berlaku terutama membabitkan isu politik di Selangor.

“Hanya mereka sahaja yang tahu apa yang berlaku, mereka ini pernah berada dalam parti terbabit seperti Ahli Parlimen Bayan Baru, Datuk Seri Zahrain Hashim (gambar) dan Ahli Parlimen Kulim-Bandar Bahru, Zulkifli Noordin,” kata beliau dipetik Umno Online hari ini.

Kedua-dua mereka sebahagian daripada anggota Konsensus Bebas yang ditubuhkan oleh lima wakil rakyat yang dahulunya merupakan pemimpin PKR.

Tiga yang lain ialah Wee Choo Keong (Wangsa Maju), Tan Tee Beng (Nibong Tebal) dan Mohsin Fadzli Samsuri (Bagan Serai).

Shukor berkata melalui program ini Umno Selangor yakin dapat memberi penjelasan terutama membabitkan pembohongan yang dilakukan oleh Pakatan Rakyat Selangor supaya “rakyat tidak terus ditiipu dengan permainan mereka.”

Shukor berkata, program yang diadakan itu dijalankan secara berterusan sehingga pilihan raya umum ke-13.

Ia akan bermula di Selayang minggu ini.

Selain mengenai politik Selangor, kata beliau, penceramah terbabit akan menjelasakan tipu muslihat dan pembohongan yang dibuat oleh Ketua Pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim dalam merealisasikan cita-cita peribadinya.

“Ini adalah antara gerak kerja berterusan Umno Selangor dalam usaha memastikan Selangor berjaya ditawan semula oleh Barisan Nasional,” katanya.

Ahad lalu, Timbalan Pengerusi Badan Perhubungan Umno Selangor Datuk Seri Noh Omar berkata Umno Selangor akan mengadakan program jelajah seluruh Selangor mulai minggu ini bagi menjelaskan mengenai pembohongan yang dilakukan oleh kerajaan Pakatan Rakyat terhadap rakyat di negeri itu.

Noh berkata, program itu diadakan rentetan kemelut terkini yang berlaku dalam PKR membabitkan Naib Presidennya Azmin Ali dan Menteri Besar Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim.

“Apa juga masalah yang berlaku dalam PKR bagi kita itu sandiwara mereka. Kita tidak payah campur tangan supaya kita tidak akan terperangkap dengan taktik dan cara mereka.

“Yang penting kita mesti terangkan kepada rakyat bahawa perkara itu berlaku semata-semata kerana nak tarik perhatian rakyat kepada PKR, supaya rakyat tidak lupa PKR.

“Ini kerana rakyat dah mula lupa mereka sebab mereka tidak dapat menunaikan janji kepada rakyat dan bangunkan Selangor,” katanya.

Pada 27 Jun lalu, Azmin yang juga Ahli Parlimen Gombak diumumkan sebagai Pengerusi PKR Selangor menggantikan Khalid berkuat kuasa serta merta oleh Presiden parti itu Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail selepas mesyuarat Majlis Pimpinan Pusat PKR.

Lawyer Zul Yang Terus Busuk

KEBUSUKAN itu kalau sudah terlalu sangat ia tidak dapat disembunyikan lagi. Usahalah macam mana hendak melindunginya ia tetap juga akan berbau. Sebaliknya makin ditutup ia makin melarat. Sudah menjadi sunatulah, bahawa kebatilan itu tidak boleh ditegakkan.

Begitulah apa yang dapat disimpulkan dengan sikap dan tindak tanduk ahli Parlimen Kulim Bandar Baru, Zulkifli Nordin. Busuknya bukan setakat memualkan tetapi sudah ke peringkat memuntahkan. Semasa berlaku tsunami di Aceh dulu saya tiba ke negeri berkenaan. Bau mayat Tuhan saja yang tahu. Betapa pun busuk namun bau itu terpinggir juga dari deria rasa dan ingatan saya. Namun kebusukan Zulkifli Nordin ini tidak mahu beralih dari saraf pengalaman saya.

Semalam di parlimen tanpa didesak dan diminta sesiapa dia sendiri mengakui berbohong kepada orang ramai di sepanjang kerjaya politiknya. Dia mengakui berbohong mengenai Anwar Ibrahim diracun dengan arsenik. Dia memberi tahu dunia segala apa yang dilemparkan kepada kerajaan sebelum ini ada strategi yang diatur dan disusun oleh Anwar. Nauzubilahimina zalik.

Dia mengakui dialah yang membawa isu Anwar dirancun dengan arsenik. Dia mengakui dia ke depan dalam isu berkenaan. Dakwaan itu betul, cuma yang beluknya dia meletakkan kesalahan itu kepada Anwar Ibrahim yang membuat strategi itu. Dia kata dia disuruh berbuat demikian. Kalau benar Anwar menyuruh dari situ orang sudah dapat merasakan betapa ahli parlimen ini seorang yang pandir dan tidak bertindak mengikut akal yang sihat.

Soalnya benarkan Anwar yang menyuruhnya?

Apa yang diperkatakan Zulkifli dulu, kini dan selamanya (pinjam slogan Umno) adalah temberang besar yang mungkin sudah tercatat di langit akhirat mengenai Zulkifli Nordin.
Catatan ini kabur untuk dilihat hari ini tetapi ia akan menjadi besar dan terang bersama segugusan pembohongan beliau yang akan datang dari masa ke semasa. Tengoklah...

Hari ini diamengakui dia silap dan telah menyesali atas apa yang berlaku. Betulkan dia menyesali dan insaf. Saya secara yang mengenali dia secara peribadi tidak fikir dia akan insaf. Kalau dia benar-benar kesal dan sudah bertaubat dia tidak permainankan Tuhannya. Kerana hari ini dia terus galak dan mencipta pembohongan demi pembohongan baru bagi menghidupkan aksi politik munafiknya.

Apakah wakil rakyat bebas ini sudah memohon keampunan atas apa yang berlaku? Mungkin. Tetapi bila sekali lagi dia menyalahkan Anwar terhadap tindak tanduknya itu, menyebabkan kita keliru apakah dia insaf atau pun bertaubat atas perbuatan beliau itu.

Apa yang berlaku ke atas Zulkifli itu umpama tangki najis di belakang rumah yang sudah penuh dengan tahi. Ia sudah sebak dan membuak ke atas. Walaupun ditutup tetapi membuak-buak ke atas juga. Kita percaya Zulkifli cuba menutup segala kebusukan sejak beliau berpaling tadah dan pelahap dengan wang dari UBN. Tetapi kerana ia terlalu banyak menyebabkan tidak mampu melindungi. Beranikah dia menanfikan beberapa perjanjian dan persetujuan yang beliau sebut dan buat dengan Najib Razak, dan seorang menteri? Saya dengar dan saya ingat semuanya.

Umpama tangki najis tadi ia melimpah dan terkena ke atas batang hidungnya sendiri. Sebab itu saya kata dia ini umpama bunga kembang pagi saja. Molek dan cantiknya setakat pukul lapan, tetapi akan kecut menjelang tengah hari dan akan hancur bila tiba waktu Asar. Kini periodenya untuk menempuh kehancuran. Habis saja penggal parlimen ke 12 ini maka masuk kubur Zulkifli bersama geng-geng bebas yang lain.

Mengenai kebejatan dan kebijangan politik beliau ini saya sudah meramlkan setahun sebelum beliau membuat onar melarikan diri. Malangnya ada penyokong Pakatan otak kemetot menuduh saya membuat fitnah. Hari ini dunia mengetahui apakah yang saya spekulasi itu fitnah atau apa?

Teringin saya mendengar ulasan si otak kemetot berhubung dengan kedudukan Zulkifli Nordin hari ini. Apakah dia masih balik ke Kulim dan masih memegang tongkat di mimbar menyampakai khutbah Jumaat? Atau pun masih mengadakan ceramah dan kuliah agama dengan mendapat wang seratus dua yang kononnya untuk diberikan kepada parti? Ceritalah.

Dengan gelagat dan kebusukan yang Zulkifli lumurkan sendiri pada diri itu, marilah kita tutup kisah si budak kecil ini. Biarlah dia bermain dengan guli-guli politiknya di bawah rumah. Penyokong Pakatan Rakyat khasnya dan rakyat umumnya jangan terkilan dan sedih atas apa yang berlaku. Sama-sama kita dengar suatu hari nanti mengenai berita Zulkifli Nordin terlekat biji guli di tengkok.

[wm.kl. 12:00 t/hari 09/07/10]

Usul 'Deepak, Rosmah taja Bala' Ditolak Parlimen.. Cubaan Kali Kedua La Pulak...

Usul ahli parlimen DAP dari Bakri, Er Teck Hwa untuk membahaskan kenyataan peguam Americk Sidhu bahawa penyiasat persendirian, P Balasubramaniam mendakwa segala kos sara hidupnya di kota London dibayar oleh seorang usahawan permaidani, Deepak Jaikishan atas suruhan isteri Perdana Menteri, Datin Seri Rosmah Mansor - ditolak.

Usul itu ditolak mengikut peraturan mesyuarat dewan 18 (5) yang menyatakan bahawa hanya satu usul yang boleh dikemukakan sebelum mesyuarat ditangguhkan.

Dalam usulnya itu Er berkata Balasubramaniam sebagai saksi dalam kes pembicaraan pembunuhan Altantuya telah lari ke London dengan sebab-sebab yang tidak diketahui dan masih dikehendaki oleh SPRM untuk soal-siasat.

“Manakala Raja Petra Kamaruddin yang didakwa melanggar Akta Hasutan 1948 selepas mendedahkan artikel 'Lets send the Altantuya murders to hell' turut lari ke sana juga.

"Artikel tersebut telah menghuraikan hubungan YAB Perdana Menteri dengan Altantuya Shaariibuu sehingga kes pembunuhan tersebut berlaku yang kononnya Altantuya tahu sangat kes-kes skandal yang melibatkan YAB Perdana Menteri,” tulisnya dalam usul itu.

Men
urut Er, kes pembunuhan Altantuya adalah satu isu yang hangat dibincangkan dan kini menjadi bahan gurauan di media antarabangsa sehingga menjejaskan imej negara.

“Sungguhpun kes ini telah selesai dibicarakan di mahkamah, tetapi susulannya ialah kerajaan Mongolia telah menawarkan tajaan sepenuhnya kepada bapa Altantuya, Setev Shaariibuu supaya mengemukakan dakwaan ke atas kerajaan Malaysia yang dikatakan bertangguhjawab atas kematian anaknya.

“Lebih-lebih lagi dilaporkan bahawa pihak media luar negara seperti TVB, Hong Kong telah merancang dan akan menyiarkan satu cerita bersiri berkaitan kes pembunuhan Altantunya ini di seluruh saluran TV dunia yang turut memalukan kita,” tulisnya.

Menurut wakil DAP itu, nama isteri perdana menteri yang didakwa sebagai “dalang dalam kes pelarian Balasubramaniam yang bersangkutan dengan kes Altantuya diungkitkan dalam kenyataan Malaysia Today ini akan dibaca melalui laman web seluruh dunia yang akan memberikan sesuatu impak yang negatif kepada imej negara.”

“Saya minta dewan membahaskan isu ini untuk menjelaskan kesahihan kenyataan tersebut yang bertujuan untuk mengembalikan kewibawaan negara kita,” katanya.

Speaker Dewan Rakyat Tan Sri Pandikar Amin Mulia menolak usul itu dengan alasan Ketua Pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim dijadual menyampaikan ucapan penangguhannya.

Bagaimanapun Er tidak berputus asa supaya usulnya itu terus dibahaskan dan beliau memfailkannya sekali lagi pagi ini.

"S
aya failkan usul itu lagi pagi ini dan pegawai dewan memaklumkan bahawa usul saya adalah yang pertama pagi ini,” katanya.

Beliau berharap usul itu akan dibahaskan minggu depan kerana ia membabitkan isteri, perdana menteri.

"Khabar angin kini tersebar di internet, jadi kita perlu menjaga nama baik negara dan juga Rosmah,” katanya.

Alat Kelamin Penyanyi Ariel Diperiksa PolisARIEL


JAKARTA - Polis Indonesia telah melakukan ujian pengecaman fizikal menyeluruh untuk mendapatkan maklumat bagi mengenal pasti pelaku klip video lucah yang membabitkan penyanyi Ariel Peterpan, pengacara Luna Maya dan Cut Tari, lapor sebuah akhbar semalam.

Seorang jurucakap polis, Marwoto Soeto semalam menyatakan, ketiga-tiga selebriti tersebut menjalani pemeriksaan anatomi tubuh, bermula dari hujung rambut hingga ke hujung kaki.

"Kami periksa bahagian dalam dan luar, baik yang dapat dilihat dengan mata kasar atau sebaliknya. Semuanya kami periksa, misalnya kakinya berapa sentimeter, tangannya berapa sentimeter dan bentuk tubuhnya juga diukur," kata Marwoto.

Menurutnya, alat kelamin Ariel turut diperiksa dalam ujian tersebut.

Berdasarkan hasil ujian fizikal itu yang dibocorkan kepada media tempatan, panjang zakar Ariel adalah 21 sentimeter.

Ketika diminta mengulas mengenai laporan media itu Marwoto berkata:" (Panjang kemaluan Ariel) mungkin kurang satu sentimeter daripada 21 sentimeter. Saya tidak pasti. Itu kerja forensik," ujarnya sambil ketawa.

Penyanyi berusia 29 tahun itu ditahan pada 22 Jun lepas kerana disyaki mengedarkan klip video lucah bersama kekasihnya, Luna Maya dan bekas kekasihnya, Cut Tari. - Agensi

Setelah 100 Hari Pemergian Din Beramboi...Astro Prima Memperingati Pemergian 100 Hari Pelawak Terkenal Dalam Program Biografi Khas!

Setelah hampir genap 100 hari pemergian Allahyarham Din Beramboi atau nama sebenarnya Mior Ahmad Fuad, Astro akan menayangkan sebuah program istimewa bagi mengimbas kembali kenangan-kenangan beliau di industri hiburan yang berjudul ‘Di Sebalik Din Beramboi @ Mior Ahmad Fuad’ menerusi Astro Prima (saluran 105) pada hari Sabtu, 10 Julai 2010, jam 10.00 malam.Astro Prima mengambil inisiatif untuk membawakan program biografi khas ini khusus buat tontonan para penonton bagi mengenang jasa serta sebagai tanda penghormatan buat Allahyarham Din Beramboi dengan menampilkan sisi-sisi kehidupan pelawak tersohor ini yang tidak diketahui umum untuk dikongsi bersama para peminatnya.

“Walaupun sudah 100 hari Allahyarham meninggalkan kita, tetapi masih terngiang-ngiang lawak beliau di halwa telinga dan ternyata setiap lawak tersebut tidak pernah gagal untuk membuatkan kita ketawa tidak kering gusi apabila mendengar atau menontonnya berulang kali. Sebagai memperingati sekaligus mengubati rindu peminat-peminat beliau, Astro mengambil kesempatan ini untuk membawakan sebuah program istimewa ‘Di Sebalik Din Beramboi @ Mior Ahmad Fuad’ yang dibuat khas bagi mengimbas kembali cerita-cerita, aksi spontan, lawak jenaka serta kisah hidupnya kepada penonton secara eksklusif,” ujar Encik Nizam Sani, Pengurus Saluran Astro Prima.

Program khas Di Sebalik Din Beramboi ini akan menyingkap setiap aspek tentang Allahyarham seperti kerjaya, cinta, keluarga, personaliti, hobi dan lain-lain. Menariknya program ini ialah ia akan menyusuri sisi berlainan Din Beramboi yang tidak pernah didedahkan pada umum dan boleh ditonton menerusi program ini.

Program ini akan turut menampilkan sedutan wawancara bersama teman-teman terdekat dan ahli keluarga Allahyarham yang akan berbicara tentang siapakah sebenarnya individu yang bergelar Din Beramboi ini. Ketahui watak, perilaku dan sikap pelawak hebat ini yang mungkin tidak pernah diketahui sebelum ini. Menerusi program ini juga, para penonton berpeluang untuk melihat foto-foto eksklusif serta barang-barang peribadi milik Allahyarham.

Menariknya program ini ialah ia turut menampilkan Aznil Haji Nawawi sebagai pengantara. Pemilihan beliau dilihat tepat kerana beliau merupakan rakan terdekat yang selalu menemaninya di konti ’Riuh Pagi di Era’. Digandingkan bersama menerusi segmen itu sedikit sebanyak membantu Pak Nil untuk berkongsi dengan lebih lanjut mengenai Allahyarham.

Peminat-peminat Allahyarham Din Beramboi melihat beliau sebagai seorang yang periang dan ceria setiap masa serta sentiasa menggembirakan orang disekelilingnya. Namun, pasti ramai yang tidak menduga keperibadian sejati pelawak ini yang disembunyikan di sebalik lawak jenaka serta tawa cerianya yang mungkin hanya diketahui oleh teman-teman dan keluarga terdekat sahaja. Untuk menonton rancangan khas pemeringati pelawak tersohor ini, jangan lupa saksikan ‘Di Sebalik Din Beramboi @ Mior Ahmad Fuad’ di Astro Prima (saluran 105) pada hari Sabtu, 10 Julai 2010, jam 10.00 malam.

Tindakan Polis Buru Raja Petra Dikecam Pakatan Rakyat

Tindakan polis untuk memburu individu yang melindungi blogger terkenal Raja Petra Kamaruddin dikecam pimpinan Pakatan Rakyat.

Mereka sebaliknya menganggap polis dan kerajaan Umno Barisan Nasional sebagai punca Raja Petra meninggalkan negara ini berikutan kewujudan Akta Keselamatan Dalam Negeri, ISA selain faktor campur tangan dalam institusi mahkamah.

Ketua Polis Negara, Tan Sri Musa Hassan memberi amaran mana-mana individu yang bersekongkol dengan blogger, Raja Petra Kamaruddin akan didakwa atas alasan menyembunyikan penjenayah.

Memetik laporan Bernama, polis akan memanggil ahli politik, pengarang dan wartawan untuk memberi keterangan berhubung maklumat berkaitan Raja Petra yang menulis rencana menyentuh isteri Perdana Menteri, Datin Seri Rosmah Mansor.

“Buat masa ini Raja Petra terpaksa bersembunyi di negara lain atas sebab beliau dijangkakan akan dikenakan tindakan ISA dan tidak akan diberikan peluang untuk mempertahankan dirinya di mahkaman terbuka dan kalau begitu, beliau berhak untuk lari daripada negara kita supaya beliau tidak diambil tindakan yang langsung tidak berasan dan ideal,” katanya.

Tony Phua kesal kerana pendedahan yang dibawa Raja Petra melalui blog beliau tidak disiasat sebaliknya kerajaan Umno BN lebih berminat kepada siapa yang menanggung sara hidup Raja Petra.

“Kita rasa siapa yang berikan tekanan kepada dia, siapa yang berikan wang tanggungan kepada dia, itu bukan masalah yang tidak berkaitan langsung dengan kes yang sebenar Raja Petra berada di negara lain dan juga di Malaysia.

“Selama ini apa yang didesak oleh Raja Petr a adalah kerajaan enggan membawa tuduhan-tuduhan yang dibuat oleh kerajaan ke satu mahkamah terbuka untuk satu kes yang seimbang dan telus,” katanya.

Beliau menyatakan tiada siapa yang menyembunyikan Raja Petra sepertimana yang digembar-gembur media arus perdana kawalan Umno BN.

“Tiada siapa-siapa yang sembunyikan Raja Petra, terpulang kepada polislah, bagi saya tiada siapa-siapa yang sembunyikan Raja Petra, Raja Petra seorang yang berdikari dan dia tahu jaga diri beliau, kerana dia tahu undang-undang , jadi terpulang kepada tindakan yang bakal diambil dan semua tahu yang Raja Petra sedang berada di luar negara,” katanya.

Ahli Parlimen Ipoh Timur, Lim Kit Siang hairan kerana pendedahan Raja Petra yang berkait rapat dengan kes pembunuhan dan penyalahgunaan kuasa, terbiar begitu sahaja tetapi mengadakan pertemuan dengan blogger ini, pula menjadi suatu kesalahan.

“Saya rasa ini sangat luar biasa oleh kerana tentu bukan satu kesalahan untuk berjumpa Raja Petra khasnya apabila belum apa-apa lagi dikenakan apa-apa kesalahan dan kalau apa-apa kesalahan pun bukan kesalahan untuk berjumpa seseorang tetapi saya rasa ini adalah tindakan yang berlebihan dan tidak membantu kepercayaan orang ramai,” katanya.

PKR: Suara Keadilan Tetap Dicetak, Mungkin Lewat Di Pasaran


PKR akan meneruskan penerbitan Suara Keadilan walaupun gagal membarukan permit KDN akkbar tersebut. — gambar fail

KUALA LUMPUR, 8 Julai — Suara Keadilan, yang kini berhadapan dengan isu status permit penerbitan KDN, sedang dicetak dan pengurusan akhbar itu yakin dapat mengedarkannya hari ini sebagaimana telah dirancang sebelum ini.
Pengarah Strategi Parti Keadilan Rakyat (PKR) Chua Tian Chang berkata, Suara Keadilan akan tetap diedarkan hari ini walaupun kemungkinan lewat sedikit tiba di pasaran.

“Malam tadi selepas bermesyuarat bersama kepimpinan PKR, kami mengambil keputusan untuk terus mencetak akhbar Suara Keadilan walaupun ia akan diedarkan lambat sedikit berbanding rancangan asal.
“Jadi, ia tetap akan diedarkan cuma lambat sedikit seperti biasa,” katanya.

“Ini kerana selepas mesyuarat baru kita menyerahkan bahan-bahan artikel kepada pencetak jadi kerja-kerja percetakan kini sedang berjalan,” kata beliau ketika duhubungi The Malaysian Insider pagi ini.
Ahli Parlimen Batu ini memberitahu pencetak juga mahu parti mengambil segala tanggungjawab jika berlaku sebarang perkara yang tidak diingini.

Beliau yang turut dikenali dengan nama Tian Chua berkata, seperti biasa sebanyak 100,000 naskhah dicetak.
Bagaimanapun beliau enggan menamakan pencetak dan lokasi cetakan.

PKR terpaksa mencari pencetak baru apabila pencetak akhbar tersebut memutuskan untuk tidak mencetak sehingga isu semasa dengan Kementerian Dalam Negeri diselesaikan.

Semalam, Dewan Rakyat juga menolak usul tergempar yang dibawa untuk membincangkan isu Suara Keadilan atas alasan Kementerian Dalam Negeri masih meneliti perkara tersebut.

Terdahulu Editor Suara Keadilan Dzulkarnain Taib memberitahu The Malaysian Insider bahawa segala keputusan sama ada akhbar tersebut dicetak ataupun tidak bergantung kepada kepimpinan parti.

“Ikut parti, jika mereka cakap cetak... maka ia akan dicetak,” katanya ketika dihubungi malam tadi.

Setiausaha Bahagian Kawalan Penerbitan dan Teks Al-Quran Kementerian Dalam Negeri Datuk Zaitun Ab Samad berkata, PKR perlu menanggung implikasi undang-undang jika terus menerbitkan Suara Keadilan yang permit penerbitannya sudah tamat.

Akhbar itu telah menerbitkan sebuah artikel muka depan bertajuk “Felda Bankrap”.

Permit penerbitan Suara Keadilan tamat 30 Jun lalu dan dengan itu tidak lagi boleh dicetak atau diterbitkan mengikut Seksyen 5(1) Akta Mesin Cetak dan Penerbitan 1984.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Powered by Blogger.

Search

Swedish Greys - a WordPress theme from Nordic Themepark. Converted by LiteThemes.com.