Beri Kenyataan Isu KSSB, TV3 Menyamar TV Selangor

SHAH ALAM 12 MEI: Ahli Parlimen Kapar, S Manivasagam kecewa kerana wartawan penyiaran TV3 tidak mematahui etika kewartawanan apabila menyamar sebagai TV Selangor semata-mata mahu memperoleh kenyataan beliau.

Beliau mulanya enggan melayani panggilan telefon daripada wartawan TV3 beberapa hari lalu kerana bimbang kenyataannya dimanupulasi untuk kepentingan tertentu, sebagaimana amalan mereka sebelum ini.

Bagaimanapun, beliau kemudian menjawab panggilan telefon dan memberi kenyataannya mengenai isu Kumpulan Semesta Sdn Berhad berikutan pemanggil mengaku sebagai 'Nurul' dari TV Selangor.

Manikavasagam hanya menyedari hal itu apabila beliau menerima panggilan telefon bertalu-talu dari rakan-rakannya yang mempertikai tindakannya membuat kenyataan kepada TV3.

"Saya terus bagi kenyataan mengenai isu berkenaan kerana ingatkan panggilan itu dari TV Selangor. Saya tidak akan bagi kenyataan kepada TV3. Jangan harap," katanya kepada TV Selangor.

Bagi pihak TV Selangor, kami kesal dengan sebarang tindakan yang melanggar etika kewartawanan termasuk penyamaran sebegini dan kami ingin menegaskan tiada wartawan di web tv ini yang bernama Nurul.

-tvSelangor-

PAS Tetap Mahukan Gertak Disiasat

Walapun perhimpunan besar 'Melayu Bangkit' sempena ulang tahun peristiwa berdarah 13 Mei 1969 ditangguhkan, Pemuda PAS Terengganu tetap mahukan penganjurnya disiasat polis.

"Kalau batal (terus) kita setuju. Tangguh (program) kita tidak setuju. Harap pihak polis terus menyiasat. Kita curiga ia akan diadakan semula pada masa yang lain," kata Setiausaha Pemuda PAS Terengganu Wan Mohd Faizul Wan Abas.

Beliau diminta mengulas tindakan Gerakan Kebangkitan Rakyat (Gertak)menangguhkanperhimpunan 10,000 orang Melayu di Stadium Tertutup Gong Badak, Kuala Terengganu yang ditentang pelbagai pihak, termasuk pembangkang dan parti politik kerajaan.

Pengerusi GERTAK Razali Idris memberitahu, program yang melibatkan mantan perdana menteri Tun Mahathir Mohamad itu ditangguhkan atas nasihat penganjur bersamanya Institut Integriti Terengganu yang "tidak mahu isu itu dipolitikkan".

Ketika dihubungi Malaysiakini petang ini Wan Mohd Faizul berkata pagi tadi beliau mewakili Pemuda PAS negeri membuat laporan di ibu pejabat polis daerah (IPD) Kuala Terengganu supaya GERTAK disiasat di bawah Akta Hasutan dan Akta Pertubuhan.

Dalam aduannya, Wan Mohd Faizul berkata terdapat "kecenderungan menghasut" dan "ada unsur mengembangkan perasaan jahat dan permusuhan antara beberapa kaum atau golongan penduduk Malaysia".

"Ini jelas apabila tajuk 'Melayu Bangkit' itu dipadukan dengan tarikh 13 Mei yang sudah dimaklumi bahawa ianya sejarah hitam peristiwa berdarah antara kaum di Malaysia yang berlaku pada 13 Mei 1969," laporan polis itu dipetik.

GERTAK juga perlu disiasat di bawah akta pertubuhan bagi memastikan keabsahannya sebagai sebuah pertubuhan dipastikan, tambahnya dalam laporan itu.

Menurut Wan Mohd Faizul, turut hadir dalam sidang media itu Ketua Pemuda PAS Terengganu Mohd Nor Hamzah dan beberapa orang pemimpin Pemuda negeri.

Kelmarin, Utusan Malaysia melaporkan (kiri), GERTAK menrancang program tersebut bagi membincangkan beberapa isu termasuk Dasar Ekonomi Baru (DEB), Wawasan 2020 dan perancangan ke arah penyatuan orang Melayu secara khusus.

Razali dipetik sebagai berkata, tarikh itu dipilih untuk membangkitkan kesedaran orang Melayu dan mengenang peristiwa berdarah yang pernah berlaku pada tarikh tersebut.

Bagaimanapunm sehari selepas diwar-warkan, program tersebut dibantah pelbagai pihak antaranya oleh PAS, PKR, MCA, MIC dan beberapa NGO lagi, dengan mengaitkankkan dengan unsur perkauman.

Kit Siang cabar Soon Koh Tidak Jadi Pengecut - Saya Sanggup 'disembelih'

Penasihat DAP Lim Kit Siang menuduh ketua SUPP Sibu, Datuk Wong Soon Koh cuba 'melarikkan diri' daripada berdebat berhubung pembentukan negara Islam di Malaysia.

"Jika dia (Wong) bertegas bahawa DAP menyokong penubuhan negara Islam, beliau sepatutnya menyahut cabaran supaya berdebat secara umum. Saya sedia 'disembelih' olehnya.

"Jika dia benar-benar percaya - undi untuk DAP adalah undi untuk PAS dan sebuah negara Islam, mengapa dia melarikan diri?

"Mungkin dia tahu yang dia yang akan disembelih dan bukan saya yang akan kena sembelih...jadi dia perlu menyembunyikan dirinya,” kata Lim pada sidang media hariannya di Sibu.

Semalam, Wong (bawah) berkata dia akan hanya bersetuju berdebat dengan Lim jika DAP dapat menyakinkan PAS untuk menggubal beberapa bahagian perlembagaannya supaya menggugurkan tuntutan menubuhkan negara Islam.

Sementar

a itu, Bernama melaporkan SUPP terus menghentam "musuhnya", DAP dan mendesak untuk mengetahui apa yang dilakukan parti yang berpangkalan di semenanjung itu bagi rakyat Sibu.

Dengan menyajikan apa yang mereka sebut sebagai Kad Laporan BN, ketua publisiti SUPP Sibu, Daniel Ngieng, berkata kadar pembangunan dan pertumbuhan fizikal Sibu kebanyakannya adalah hasil usaha kepimpinan BN dan SUPP.

Ia termasuk pembinaan jalan dan jambatan, kemudahan awam, taman dan kawasan hijau, sistem trafik, pelebaran terminal lapangan terbang Sibu dan juga pendidikan.

"Apa yang telah mereka lakukan untuk pendidikan di Sibu? Saya mahu DAP menjawab soalan ini," katanya kepada sidang media harian SUPP mengenai pilihan raya kecil di Sibu, hari ini.

Dalam perkembangan lain, DAP mengecam SUPP dan BN berhubung isu tanah dan juga pengagihan kekayaan di Sarawak.

Pengarah pilihan raya kecil Sibu DAP, Chong Chieng Jen, berkata parti itu kesal bahawa BN terutama SUPP, yang gagal menyatakan pendirian mengenai isu tanah yang menjadi perhatian utama rakyat Sarawak.

"Ini terutamanya berkaitan dengan pembaharuan pajakan tanah. Apabila tempoh pajakan tanah tamat tempoh, dan mereka yang mengambil keputusan tidak mahu memperbaharuinya, tanah itu akan diambil oleh kerajaan tanpa sebarang pampasan.

"Jika kerajaan meluluskan permohonan memperbaharuinya, pemilik tanah terpaksa membayar premium yang tinggi sehingga mencecah ribuan ringgit, bergantung kepada penilaian Jabatan Tanah dan Ukur negeri," katanya di ibu pejabat pilihan raya kecil parti itu.

Chong berkata, DAP mahu Kanun Tanah Negeri pada masa ini dipinda bagi membenarkan pembaharuan secara automatik bagi semua tanah pajakan untuk tempoh 99 tahun tanpa sebarang syarat dikenakan untuk pembaharuan.

Selain itu, DAP juga mengecam BN berhubung isu pengagihan kekayaan di Sarawak dan keperluan untuk peruntukan kewangan yang adil kepada orang ramai

Keras Kepala Sangat Akhirnya Perhimpunan 'Bangkit Melayu' ditangguh


Perhimpunan 'Melayu Bangkit' yang dijadual berlangsung di Terengganu esok sempena ulang tahun peristiwa berdarah 13 Mei 1969, telah ditangguhkan.

Pengerusi Gerakan Kebangkitan Rakyat (Gertak), Razali Idris berkata penganjur bersamanya, Institut Integriti Terengganu telah menasihatkan supaya perhimpunan itu ditangguhkan.

"Ramai yang belum faham objektif sebenar kami. Kami tidak mahu isu ini dipolitikkan oleh mereka tidak tahu," katanya ketika dihubungi.

Perhimpunan itu diadakan dalam usaha untuk "memotivasikan" masyarakat Melayu serta bagi memperingati ulangtahun ke-41 peristiwa berdarah 13 Mei.

Mengikut perancangan awalnya, kira-kira 10,000 akan berhimpun di stadium tertutup Gong Badak di Kuala Terengganu esok.

Semalam PAS membantah penganjuran perhimpunan tersebut kerana beranggapan ianya "berbahaya dan tidak sihat" kepada hubungan kaum di Malaysia.

Billboard diturunkan, Siapa Berbohong, Soalan Bocor!


KUALA TERENGGANU – ‘Billboard’ Melayu Bangkit yang mengiklankan program ‘rasis dan menghasut’ anjuran NGO-Umno lenyap dari pandangan sejak pagi ini.

Kehilangan billboard pada saat akhir menjelang program yang dijadualkan esok menjadi misteri, kerana menurut seorang saksi, billboard tersebut masih ada, semalam.

Ketua Polis negeri Terengganu ketika dihubungi pihak media menafikan mengeluarkan apa-apa arahan kepada mana-mana pihak supaya menurunkan billboard tersebut.

Bagaimana pun Datuk Mohd Shukri Dahlan berkata, sehingga kini, program ‘Melayu Bangkit’ itu tetap diadakan, walaupun Dewan Pemuda PAS Negeri Terengganu telah membuat satu laporan meminta polis menyiasat program itu yang didakwa melanggar akta hasutan.

Sebaliknya, Pengerusi Gerakan Kebangkitan Rakyat Terengganu (GERTAK) yang menjadi penganjur bersama program mengenang kembali peristiwa 13 Mei, Razali Idris berkata pihak polis yang mengarahkan beliau menurunkan billboard itu.

Katanya, pihak polis telah memanggil beliau semalam, dan memointa beliau menurunkan billboard tersebut.

Justeru, dua kenyataan yang bertentangan tentang kehilangan billboard tersebut turut mejadi misteri, samada pihak polis atau Razali yang berbohong.

Sementara itu, Buletinonline dimaklumkan, semua soalan-soalan yang akan diajukan kepada Mantan Perdana Menteri, Tun Dr. Mahathir adalah ‘soalan-soalan bocor’.

Ia adalah kerana, pihak penganjur menolak semua soalan yang akan diajukan sekiranya dihantar lewat, selepas jam 3 petang hari ini, 12 Mei.

Selain mendapat bantahan dari parti-parti dalm Pakatan Rakyat, program rasis lagi menghasut ‘Melayu Bangkit’ telah dibantah oleh sekutu Barisan Nasional MCA.

Presidennya, Chua Soi Lek telah mengarahkan ahli-ahli MCA menjauhi dan memboikot program tersebut yang disifatkan beliau sebagai mengenang kesusahan, kesengsaraan dan kesedihan peristiwa 13 Mei, 1969, yang begitu menyayat hati.

Saiful: PM Terkejut Dengan Pendedahan Saya

Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur hari ini mendengar keterangan saksi utama yang juga pengadu kes berkenaan, Mohd Saiful Bukhari Azlan berhubung pertemuannya dengan timbalan perdana menteri ketika itu, Datuk Seri Najib Razak pada 24 Jun, 2008.

Pertemuan itu diadakan dua hari sebelum Saiful mendakwa yang dia diliwat oleh ketua pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim.

Dalam keterangannya selama sejam pada perbicaraan di Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur, hari ini, Saiful juga memberi butiran berhubung pertemuannya dengan ACP Rodhwan Mohd Yusof (sekarang SAC 1) dan kemudiannya dia membuat panggilan telefon kepada Ketua Polis Negara, Tan Sri Musa Hassan sehari sebelum kejadian berkenaan.

Saiful juga menceritakan pertemuannya dengan bekas Ketua Pemuda PKR, Ezam Mohd Noor (kanan) (sekarang ini Senator) di Rawang, sehari selepas kejadian berlaku ( 27 Jun) bagi mengadu kepadanya berhubung “penganiyaan” oleh Anwar.

Saiful, 25, saksi utama pihak pendakwaan dalam perbicaraan kes liwat ketua pembangkang itu berkata beliau dibawa oleh rakannya bernama Rahimi dan juga pakciknya bernama Tuah Mohamad untuk berjumpa Ezam di rumahnya di Bandar Tasik Puteri, Rawang.

Ketika pemeriksaan balas oleh peguam Karpal Singh yang mewakili Anwar, sama ada beliau mengenali Mohamad Ezam sebelum itu, Mohd Saiful berkata beliau hanya kenal Mohamad Ezam begitu sahaja sebagai kawan.

Bekas pembantu kepada Anwar itu berkata pertemuan dengan Ezam pada lewat malam 27 Jun itu hanya berakhir keesokan paginya.

Kedua-dua Rodhwan dan Musa pula, adalah 'watak utama' semasa perbicaraan Anwar pada 1998 yang menyaksikan ketua umum PKR itu dipenjarakan. Anwar kemudiannya dibebaskan oleh Mahkamah Rayuan.

Kepada soalan lain oleh Karpal adakah Musa ada menghubungi beliau, Saiful menjawab beliau yang menghubungi Musa.

Karpal: Kenapa telefon dia?

Saiful: Nak mengadu masalah saya.

Karpal: Banyak masalah bukan?

Saiful: Memang saya banyak masalah.

Karpal: Ada jumpa dia?

Saiful: Contact (hubungi) sahaja.

Karpal: Bila?

Saiful: Pada 25 Jun 2008, sebelah pagi.

Karpal: Kamu contact dia untuk ceritakan masalah kamu bukan?

Saiful: Ya, tapi saya hanya bercakap selama seminit dan dimarahi oleh KPN kerana mungkin dia ingat panggilan main-main dan beliau meletakkan telefon. Beliau juga mengingatkan saya untuk tidak menelefonnya lagi.

Disoal-siasat lagi oleh peguambela utama, Karpal Singh setelah permohonannya agar prosiding ditangguhkan ditolak, Saiful berkata dia dibawa ke kediaman persendirian Najib di Taman Duta, Kuala Lumpur oleh pembantu khas timbalan perdana menteri itu, Khairil Anas.

“Saya pergi ke rumah Khairil Anas bagi mengadu perkara itu. Dia kemudiannya memutuskan untuk membwa saya berjumpa dengan Najib di rumahnya di Taman Duta,” kata Saiful.

Saiful juga pernah mendakwa selain diliwat pada 26 Jun 2008, dia juga beberapa kali telah diliwat pada tarikh lain oleh Anwar.

Menurut Saiful, mereka tiba di rumah Najib selepas solat Maghrib, lebih kurang jam 8 malam dan dia menghabiskan kira-kira 20-30 minit menceritakan masalahnya itu kepada timbalan presiden Umno itu.

“Najib (kiri) terperanjat dengan pendedahan tentang apa yang berlaku (insiden Saiful diliwat Anwar),” katanya sambil menambah perbincangan malam itu membabitkan dirinya, Khairil dan Najib.

Ditanya Karpal sama ada Najib menawarkan sebarang nasihat, Saiful menjawab - tidak.

Saiful juga memberitahu mahkamah sebelum pulang dia ada terjumpa isteri Najib, Datin Seri Rosmah Mansor tetapi tidak berjumpa secara peribadi.

Tiada permohonan maaf untuk keluarga Aminul - KPN Tak Tahu Program 13 Mei GERTAK

Ketua Polis Negara, Tan Sri Musa Hassan hari ini enggan mengulas tuntutan keluarga Aminulrasyid Amzah - pelajar 14 tahun yang ditembak polis hujung bulan lalu agar pihak kerajaan dan polis memohon maaf kepada mereka.

“Saya tidak mahu komen kerana ia mempunyai implikasi undang-undang,” kata Musa pada sidang media di Putrajaya.

Semalam keluarga Aminulrasyid merayu supaya pihak polis juga membersihkan nama Aminulrasyid daripada dilabelkan penjenayah.

Laporan NST hari ini juga membuat spekulasi bahawa permohonan maaf adalah antara beberapa langkah yang dicadangkan oleh panel khas yang ditubuhkan oleh Kementerian dalam Negeri bagi menyiasat kejadian itu.

Selain itu, cadangan lain panel berkenaan termasuk Perintah Tetap Ketua Polis (IGSO) - berhubung peraturan penggunaan senjata api dimaklumkan kepada umum.

Ditanya perkara berkenaan, Musa juga enggan mengulas.

“Saya belum terima laporan panel itu, jadi saya tidak boleh komen mengenainya,” katanya.

Ditanya secara khusus sama ada beliau secara peribadi setuju IGSO tidak dirahsiakan, Musa menjawab: “Saya tak kisah”.

Perhimpunan 13 Mei

Berhubung perhimpunan Gerakan Kebangkitan Rakyat (Gertak) esok bagi menyambut ulang tahun ke-41 peristiwa berdarah ketegangan kaum 13 Mei, Musa berkata beliau tidak mengetahui mengenainya.

“Saya tidak tahu mengenainya, anda perlu tanya pada (polis) Terengganu,” kata Musa.

Perhimpunan itu dibidas oleh kedua-dua pihak pembangkang dan juga parti-patrti komponen Barisan Nasional.

Penganjurnya, bagaimanapun mendakwa perhimpunan yang dinamakan 'Bangkit Melayu' bertujuan menyatupadukan orang Melayu yang semakin renggang dan membangkitkan kesedaran orang Melayu terhadap hak mereka.

Pengerusi Gertak, Razali Idris dilaporkan berkata, bekas perdana menteri Tun Dr Mahathir Mohamad akan menyampaikan ucaptama pada majlis yang akan berlangsung di Stadium Tertutup Gong Badak pada 13 Mei ini.

Beliau dilaporkan berkata, tarikh itu dipilih untuk membangkitkan kesedaran orang Melayu dan mengenang peristiwa berdarah yang pernah berlaku pada tarikh tersebut.

Mahkamah tolak permohonan Karpal Dapat Kenyataan Beramaran

Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur hari ini menolak permohonan peguam Karpal Singh bagi mendapatkan kenyataan beramaran daripada pengadu Mohd Saiful Bukhari Azlan yang diberikannya kepada polis.

Hakim Datuk Mohamad Zabidin Mohd Diah, berkata tidak ada
percanggahan dalam keterangan Saiful kepada polis dan keterangannya di mahkamah, dan terpulang kepada peguam negara untuk menetapkan pertuduhan terhadap seseorang itu.

"Walaupun terdapat percanggahan dalam laporan polis dan pengakuan saksi. Namun kenyataan saksi tidak konflik dengan kejadian. Berdasarkan hujah itu, permohonan Karpal ditolak,” katanya.

Semalam, peguam utama tertuduh, Datuk Seri Anwar Ibrahim - Karpal memberitahu mahkamah bahawa pihak pembelaan memerlukan keterangan itu kerana terdapat percanggahan antara keterangannya kepada polis dan pertuduhan liwat yang dikenakan terhadap Anwar.

Karpal berkata Saiful, dalam keterangannya kepada polis dan
keterangannya di mahkamah, menyatakan dakwaan liwat itu dilakukan tanpa kerelaannya manakala pertuduhan yang dikenakan terhadap Anwar mengikut Seksyen 377B Kanun Keseksaan adalah persetubuhan yang dipersetujui.

Hakim kemudiannya mengarahkan perbicaran disambung.

Karpal tidak berpuas hati dan kemudiannya memohon supaya prosiding ditangguhkan supaya rayuannya itu boleh dikemukakan kepada mahkamah yang lebih tinggi.

“Kita mempunyai masa dari sekarang hingga akhir bulan untuk memujuk Mahkamah Rayuan memberikan tarikh awal.,” katanya.

Bagaiamanapun, Peguam Cara Negara II, Datuk Mohd Yusof Zainal Abiden dan berkata perbicaraan perlu diteruskan dan rayuan boleh dikemukakan selepas mahkamah selesai bersidang.

Pertikaman lidah berlaku dan Karpal mendakwa Mohd Yusof sudah mengetahui keputusan hakim yang menolak permohonan Karpal bagi mendapatkan kenyataan beramaran daripada pengadu Mohd Saiful Bukhari Azlan yang diberikannya kepada polis.

Ini kerana beliau datang dengan persediaan berkenaan.

Selepas rehat seketika, hakim memutuskan tidak ada tindakan menghina mahkamah akan dikenakan ke atas Karpal berhubung kenyataannya itu.

Perbicaraan bersambung dengan giliran Saiful disoal-balas.

Saiful, 25, mendakwa Anwar, 63, meliwatnya di Unit 11-5-1 Kondominium Desa Damansara, Jalan Setiakasih, Bukit Damansara, di sini antara 3.01 petang dan 4.30 petang pada 26 Jun 2008.

Pertuduhan itu membawa hukuman penjara sehingga 20 tahun dan sebatan jika disabit kesalahan.

Misteri pengawal istana ditembak, keluarga buntu

Muhammad Faris masih bimbang dengan keselamatan bapanya, Ramli Mohamad walaupun pengawal istana Kelantan itu diletakkan bawah pengawasan polis 24 jam.

Ramli, 50, mula sedarkan diri selepas peluru yang menembusi badannya dikeluarkan empat hari lalu melalui pembedahan.

Bekas anggota tentera itu ditembak sebanyak empat das dalam kejadian pada awal pagi 1 Mei lalu.

Ketika itu, Ram
li dalam perjalanan pulang ke rumahnya di Kampung Kok Keli, Tumpat setelah selesai bertugas di istana negeri.

Ketika dikunjungi di unit rawatan rapi, Hospital Raja Perempuan Zainab II semalam, Ramli kelihatan semakin aktif dan mampu memberi reaksi apabila disapa oleh anggota keluarganya.

Bagaimanapun beliau masih di bawah pengaruh sedatif dan kelihatan tidak berupaya untuk menumpukan perhatian ketika berbual.

Mengulas perkembangan tahap kesihatan bapanya, Muhammad Faris berkata beliau gembira kerana Ramli nampaknya semakin cepat sembuh.

Hanya sebelah paru berfungsi

"Doktor kata ayah boleh bertahan sebab paru-paru dia kuat, walaupun sebelah saja yang berfungsi. Ayah tidak merokok," kata penuntut tahun dua di kampus UiTM Machang itu.

Muhammad Faris berkata, keadaan bapanya mula pulih sejak empat hari lalu selepas menjalani pembedahan mengeluarkan peluru yang menembusi paru-paru kanannya.

Walaupun gembira dengan tahap kesembuhan bapanya, Muhammad Faris bagaimanapun bimbang sekiranya bapanya kembali menjadi 'sasaran' serangan selepas ini.

"Memang suka kalau dia sihat, tapi kita takut kalau orang tahu dia sihat, dia boleh bercakap, orang akan cari dia lagi.

"Mungkin berlaku (serangan), mungkin tidak. Tapi polis ada (di hospital) jaga 24 jam, jadi kami rasa selamat sikit," kata anak bongsu daripada lima beradik itu.

Tinjauan mendapati pintu masuk ke wad itu dikawal oleh anggota polis yang memeriksa identiti semua pengunjung ke kamar berkenaan.

Wartawan Malaysiakini yang masuk untuk menjenguk Ramli di kamar rawatan itu juga diiringi seorang anggota polis.

Muhammad Faris berkata, kebimbangan yang dihadapi keluarganya itu dikuatkan lagi dengan saranan daripada polis supaya mereka tidak begitu menonjolkan diri mereka di media berhubung insiden tersebut.

"Polis bimbang keluarga kami pun akan jadi sasaran juga.

"Saya sendiri pun tak mahu dapat publisiti lebih, sedangkan ayah saya sendiri sedang sakit," tambahnya.

Katanya lagi, polis telah merakamkan kenyataan daripadanya berhubung serangan ke atas Ramli itu.

"Polis tanya bagaimana saya tahu (mengenai serangan), siapa yang beritahu, soalan begitulah," katanya.

Jelasnya, beliau merupakan antara anggota keluarga pertama yang mengetahui mengenai kejadian pada malam itu.

"Saya (ahli keluarga) yang pertama sekali pergi tengok ayah di hospital," katanya.

Tak tahu kerja ayah

Beliau kelihatan sedikit ceria apabila mengulas mengenai saudara maranya yang tidak putus-putus datang ke wad berkenaan bagi menziarahi bapanya.

"Kawan ayah sendiri pun ramai juga, termasuklah yang bekerja di istana. Ramai yang saya tidak kenal," katanya.

Bagaimanapun, riak gembira itu tidak kekal lama apabila beliau ditanya mengenai sebab-sebab di sebalik serangan ke atas bapanya.

"Ayah tidak pernah cerita tentang kerja dia, apa tugas dia. Kita cuma tahu dia kerja di sana.

"Bagi saya, apa yang penting sekarang ialah supaya ayah saya cepat sembuh.

"Kita tidak fikir pasal sebab, atau pasal suspek. Kita fikir supaya keadaan dia sihat saja," tegasnya.

Polis setakat ini dilaporkan telah menahan seorang suspek lelaki warga tempatan berusia 40 tahun untuk siasatan berhubung kejadian tersebut.

Pengelola Istana Diraja Kelantan, Datuk Abdul Halim Hamad berkata beliau telah diarahkan oleh Pemangku Raja Kelantan, Tengku Mohammad Faris Petra yang meminta polis menyiasat secara terperinci kes itu bagi mengetahui punca kejadian dan pihak yang bertanggungjawab.

Katanya mangsa juga bertugas sebagai pengawal keselamatan bagi keluarga diraja dan membantu tugas-tugas sebagai pengawal peribadi.

MP Kapar `tidak percaya dengan SPRM.’ Buat Laporan Polis Berkaitan Dakwaan Rasuah Pegawai KSSB.

PETALING JAYA: Ahli parlimen Kapar, S Manikavasagam akhirnya membuat laporan polis berhubung dakwaan rasuah dalam syarikat milik kerajaan negeri, Kumpulan Semesta Sdn Bhd.

Beliau membuat laporan di ibu pejabat polis daerah (IPD) Klang kira-kira jam 1 tengah hari tadi dan berakhir 40 minit kemudian.

Ahli parlimen itu memohon satu siasatan terperinci oleh jawatankuasa khas polis berhubung pecah amanah dan rasuah yang didakwa berlaku dalam syarikat tersebut.
Dalam laporan polis, Manikavasagam menyerahkan tiga nama pegawai tinggi syarikat itu yang menurutnya dipercayai terbabit dengan amalan rasuah.

"Berdasarkan maklumat yang diperolehi wujud anasir salah urus disebabkan kepincangan atasan dalam syarikat tersebut..

Menurutnya, akaun syarikat yang tidak dikemaskini menyebabkan kutipan berjuta ringgit tidak dilakukan "Syarikat juga memberi rebet atau diskaun yang melampau kepada syarikat tertentu. Syarikat gagal mencapai sasaran perniagaan yang ditetapkan tetapi kenaikan gaji pegawai tertentu dua kali ganda dan dibayar bonus empat bulan

"Ada pelombong pasir yang mendapat permit tanpa membayar royalti atau bentuk ‘monetary’ kepada syarikat," katanya dalam laporan polis itu.

Dakwa Manikavasagam lagi, syarikat mengeluarkan doket pengangkutan kepada syarikat termasuk pelombong haram, manakala permohonan pelombong tidak dipertimbangkan.
Tambahnya, Kumpulan Semesta membenarkan pengangkutan keluar pasir tanpa bayaran menyebabkan akaun tertunggak sehingga berjuta ringgit walhal polisi syarikat adalah membuat pra bayar.

Katanya, beliau membuat laporan itu selepas disuruh berbuat demikian oleh Menteri Besar Selangor, Tan Sri Khalid Ibrahim selepas mengadakan pertemuan pagi tadi.

"Saya menyerahkan dokumen kepada menteri besar mengenai dakwaan rasuah yang berlaku dalam syarikat tersebut.

"Saya juga menyerahkan tiga nama pegawai syarikat yang dikatakan terbabit dengan rasuah untuk pengetahuan dan tindakan menteri besar.

"Pertemuan berlangsung di pejabat menteri besar di Shah Alam selama 40 minit bermula jam 9.30 pagi tadi. Hadir sama Pegawai Khas Menteri Besar, Nik Nazmi Ahmad," katanya.
Manikavasagam sepatutnya membuat laporan polis semalam tetapi dikatakan menukar fikiran di saat akhir.

Menurutnya, dalam pertemuan dengan menteri besar, Khalid memujinya kerana berani mendedahkan isu tersebut dan mempunyai semangat melawan rasuah.

"Menteri besar memberitahu saya, kalau abang atau adiknya (Khalid) terbabit, U (kamu) buat laporan polis.

"Saya kagum dengan semangat menteri besar. Dia mempunyai semangat dan keinginan membasmi rasuah dalam pentadbiran kerajaan negeri Selangor," kata Manikavasagam.

KSSB ditubuhkan oleh kerajaan di bawah pakatan rakyat bagi mempelopori industri pasir dan bahan batuan serta mineral lain secara bersepadu di Selangor.

Isnin lalu sekumpulan pegawai Suruhanjaya Pencegaran Rasuah Malaysia (SPRM) menemuinya di pejabat Manikavasagam di Kapar berhubung dakwaannya berlaku rasuah dalam syarikat tersebut.

Bagaimanapun, beliau enggan bekerjasama termasuk menyerahkan dokumen mengenai dakwaan rasuah dalam syarikat tersebut dengan alasan `tidak percaya dengan SPRM.’

Awat Jadi Macam Nie... Sapa Nak Percaya UM Lepas nie... Cerita ‘61 PAS masuk Umno’: Media BN kira sekali dengan beruk, lutong, jebon…
Oleh: ZULKIFLI YAHAYA

Selaku Ketua Penerangan PAS Kawasan Alor Setar saya dihujani pertanyaan bertalu-talu mengenai berita berikut:

ALOR SETAR 11 Mei – Sebanyak 61 ahli Pas dalam Bahagian Alor Setar bertindak keluar daripada parti itu dan memohon menyertai UMNO selepas hilang keyakinan terhadap kerajaan negeri yang diterajui Pas.

Kumpulan itu yang diketuai Timbalan Ketua Pas Cawangan Akar Penyengat, Abu Bakar Hussain, 62, menyerahkan borang permohonan menyertai UMNO kepada Timbalan Pengerusi Badan Perhubungan UMNO Kedah, Datuk Paduka Ahmad Bashah Md. Hanipah pada satu majlis di Taman Wira, Mergong dekat sini malam tadi.

Abu Bakar berkata, mereka bertindak demikian selepas mendapati sejak dua tahun pemerintahan pakatan pembangkang di negeri itu, Pas gagal menunaikan janji dan tidak turun padang membela rakyat.

Sementara itu, Ahmad Bashah berkata, tindakan ahli-ahli Pas itu di negeri ini hanya satu permulaan kerana beliau mendapat tahu lebih ramai lagi yang akan berbuat demikian tidak lama kerana berasa terpedaya dengan gelagat para pemimpin Pas.

Di samping berita tersebut disiarkan di akhbar-akhbar primitif pro BN, ia juga dilaporkan dalam siaran berita. Cuma sejak akhir-akhir saya agak renggang dengan berita tv sebab pembohongannya berkali ganda dari lalu.

Beberapa fakta tidak betul dalam laporan tersebut. Antara disebut: Pas dalam Bahagian Alor Setar sebenarnya tiada ‘Bahagian’ dalam Pas. Jawatan Timbalan Ketua Pas Cawangan juga tiada dalam Pas. Satu lagi disebut Cawangan Akar Penyengat, tiada kampung dalam kawasan Alor Setar bernama Akar Penyengat. Yang ada Akar Peluru, tapi Akar Peluru tiada cawangan Pas. Laporan oleh media primitif BN itu sangat bercelaru. Maklumlah sebuah laporan bohong, jadi pembohongan pun bertali temali.

Saya terfikir barangkali yang dimaksudkan Akar Penyengat ialah Alor Penyengat, lalu saya menghubungi seorang aktivis PAS di Kampung Alor Penyengat untuk mendapat penjelasan. Rupanya betul Abu Bakar Hussain adalah bekas ahli biasa Pas cawangan tersebut. Dia bukan orang penting, ada pun tak genap, tiada pun tak kurang. Cuma dia seorang sahaja bekas ahli PAS yang sertai Umno di kalangan 61 orang yang dilaporkan itu. Manakala 60 orang lagi tu mungkin depa kira sekali dengan kera, lutong, mengkarong, pokka, merang dan jebon. Sebenarnya ada sebab orang tua tu masuk Umno tapi malaslah nak cerita kat sini, satgi nampak macam dia tu besag sangat. Cukuplah aku kata orang tua ni jenis ‘cari makan’ jugak, aqidah pun longgaq, ada habuan sikit pejam mata pii lah, balaihhh. Cuma kesianlah nak hidup pun tak berapa hari dah, silap haribulan mati dalam parti tong taik tu..lantak pii lah hang yang pi cari.

Media mereka laporkan cuma 61 orang ‘keluar parti’. Sikit sangat. Sepatutnya laporkan 600 orang baru berbaloi nak bohong. Macam di Kulim kelmarin dulu kononnya 1700 orang PKR India masuk MIC, walhal ahli PKR India di cabang (bahagian) tersebut tak sampai pun 500 orang. Sekali lagi depa kira dengan berok, ular, bewak, tenggiling, katak dan menatang gemuk pendek hak dok serondoi tu. Kalau orang yang masuk MIC tak sampai banyak tu. Yang terima borang tu pulak Dato’ Mat Bashah. Bila pulak dia jadi Pengerusi MIC Kedah? Walaupun memang dia layak jadi ahli MIC tapi kenalah keluaq Umno dulu baru boleh masuk MIC.

Sebenarnya ‘bakal MB Kedah’ Dato’ Mat Bashah berada dalam keadaan tertekan sekarang ni apabila ramai ahli Umno Bahagian Alor Setar keluar parti dan masuk PAS. Di Taman Wira hari tu 65 orang masuk PAS (diketuai oleh JKKP Pak Pin) dan berikutnya di Alor Mengkudu 55 orang lagi Umno masuk PAS (diketuai oleh Naib Ketua Umno cawangan Alor Keriang).

InsyaAllah 28 Mei ini bertempat di Taman Wira Mergong akan ada lagi majlis penyerahan borang Umno masuk PAS. Siapa ketuanya..tunggu dan lihat. Pasti mengejutkan! Kita rodak habis-habisan untuk pastikan PRU ke 13 nanti BN tertungging kat Bakar Bata… di samping tertiarap juga kat Pusat.

PM Britain Umum Letak Jawatan Dan Serah Kepada David Cameron, Pemimpin Konservatif


LONDON 12 Mei – Perdana Menteri Britain, Gordon Brown mengumumkan peletakan jawatannya semalam bagi memberi laluan kepada pemimpin Konservatif, David Cameron untuk menggantikannya.

Pengumuman itu dibuat selepas Konservatif memuktamadkan persetujuan perkongsian kuasa dengan Parti Liberal Demokrat, lima hari selepas pilihan raya yang tidak membawa kepada sebarang keputusan.

“Saya telah memaklumkan kepada setiausaha persendirian Ratu Elizabeth II untuk menghantar surat peletakan jawatan,” kata Brown dalam satu kenyataan di Downing Street.

Beliau dan isterinya selepas itu kelihatan memandu keluar dari Downing Street ke Istana Buckingham. – AFP
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Powered by Blogger.

Search

Swedish Greys - a WordPress theme from Nordic Themepark. Converted by LiteThemes.com.