Polis Kedah Bila Lagi??? Tabik Spring La Datuk

.


- dengan berkat doa YB Ustaz dan bantuan pemuda-pemuda PAS; kata Ketua Polis Daerah.


(Gambar kiri - Ustaz wan Hassan menyampaikan cenderahati kepada Supt. Mohd Dahlan Mohd Nor)
DUNGUN – Ketua Polis Daerah Dungun, Supt. Mohd Dahlan Mohd Nor mengucapkan terima kasih kepada penganjur Panduria 2010 kerana telah menjemputnya untuk memberikan taklimat dalam majlis perasmian program tersebut yang diadakan baru-baru ini.Dalam ucapannya, beliau telah menyentuh soal kejadian jenayah yan telah menurun sebanyak hampir 10% pada tahun lalu.
“Untuk tahun lepas, kejadian ataupun statistik jenayah untuk daerah Dungun pada tahun 2009 menurun sebanyak 9.8%.

”Bermakna masyarkat di Dungun ini peka sehingga penjenayah dah kurang hampir 10 %, manakala untuk Januari tahun ini, kadar jenayah berjaya dikurangkan sebanyak 19.8 %,”ujarnya ketika berucap di Majlsi Perasmian Panduria 2010 anjuran Pemuda DUN Sura baru-baru ini.

Menurutnya, bagi kejadian jenayah yang berlaku pada bulan Februari pula, tidak meningkat, sama dengan kejadian yang berlaku pada Februari tahun lalu.

Oleh itu, beliau berharap, kejadian jenayah akan terus menurun dengan berkat doa Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Sura, YB Ustaz Wan Hassan dan bantuan para pemuda PAS.

“Dan kita harap pada bulan Mac ini, dengan berkat doa YB Ustaz, maka kita harap jenayah ini terus turun dengan bantuan pemuda-pemuda Pas. Boleh?!,”laungnya, lalu dijawab boleh oleh para peserta Panduria 2010.


Justeru, Supt. Mohd Dahlan mengucapkan terima kasih dan katanya, dengan pegakuan tersebut dapat memberi galakan kepada anggotanya untuk terus membasmi atau mengurangkan kadar jenayah di daerah Dungun.

Sehubungan itu, beliau mendedahkan, jumlah saman yang dikeluarkan pada tahun lalu bernilai hampir RM1 juta.

Manakala pada dua bulan yang lalu, katanya, sebanyak 1355 saman dengan kutipan saman sebanyak RM211,000.00

”Statistik saman untuk tahun 2009 sebanyak 9917 saman telah dikeluarkan dan jumlah kompaunnya hampir RM1 juta iaitu RM953,000.00. (Gambar kanan - walaupun gementar nampak ceria)

”pada bulan Januari-Februari tahun ini, kita telah mengeluarkan sebanyak 1355 saman dengan kutipan saman sebanyak RM 211 000.00,”jelasnya.

Walaupun dapat memberikan ucapan dengan baik, Supt. Mohd Dahlan mengakui, beliau merasa sedikit kelainan kerana kali pertama berdiri dan memberikan ucapan diatas pentas PAS.

”Saya rasa sedikit kelainan, di atas pentas yang lain, gementar juga, kali pertama saya di atas pentas ini, tapi alhamdulillah, saya kenal YB ini agak lama, sudah hampir 5 tahun, dan saya anggap YB sebagai rakan kepada saya,”katanya yang disahut dengan laungan takbir.BO

Selangor Agih Bantuan Skim Mesra Usia Emas


SUNGAI BESAR 15 MAC: Semua warga emas yang berdaftar dalam Skim Mesra Usia Emas dari empat Dewan Undangan Negeri (DUN) Sungai Tawar, DUN Sabak, DUN Sungai Panjang dan DUN Sekinchan masing-masing menerima RM2,500.

Seramai 71 warga emas dalam Majlis Pertemuan Menteri Besar Selangor, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim dengan JKKK Daerah Sabak Bernam, menerima habuan masing-masing.

Dalam ucapannya, Khalid menyatakan semuanya adalah untuk rakyat kerana rakyat adalah tuan.

"Bila jadi wakil rakyat dan ADUN, dia jadi tuan dan rakyat jadi tukang jaga tuan. Sekarang nak ubah, rakyat yang jadi tuan bukan kita,"

Pada akhir majlis, penerima, Ali Mat Isa, 65, menyatakan kesyukuran dan terima kasih kepada kerajaan Selangor kerana penantian untuk mendapat geran selama ini terjawab.

"Saya bersyukur setelah banyak kali mohon baru diluluskan," katanya.

Pada masa sama, Sariah Mohamad juga berasa seronok kerana mendapat geran apabila sudah lebih 40 tahun penantian.

Hadir sama pada majlis itu ialah Exco Permodenan Pertanian, Pengurusan Sumber Alam dan Pembangunan Ushawan, Yaakob Sapari, ADUN Sekinchan, Ng Sue Lim dan Pegawai Daerah Sabak Bernam, Marzuki Husain.

Selain Skim Mesra Usia Emas, kerajaan Selangor telah memperoleh RM50 juta melalui kutipan hutang Talam Corporation yang kemudian disalur dalam skim mikro-kredit demi membantu rakyat miskin.

"Dapat RM50 juta tak sampai 8 bulan dan RM50 juta itu saya peruntukan untuk bagi pinjaman untuk rakyat miskin negeri Selangor iaitu mikrokredit," katanya.

Pengetua SMoKBJ: 1K Kertas perlu disumbang ibu bapa


BUKIT JENUN - Dalam menjana kecemerlangan warga Sekolah Model Khas Bukit Jenun (SMoKBJ) menyeru ibu bapa agar dapat membantu pihak sekolah dengan memberi sumbangan kertas sebanyak 1,000 bagi setiap pelajar.

Pengetua Sekolah Model Khas Bukit Jenun (SMoKBJ), Abd Razak Mat berkata, pihak sekolah menggalakkan ibu bapa memberikan sumbangan itu untuk kegunaan pihak sekolah bagi melaksanakan proses kurikulum dan kokurikulum.

Menurutnya, tindakan ini kerana pihak Kementerian mengalami masalah kegawatan ekonomi dan segala peruntukan yang disalurkan kepada sekolah dikurangkan kepada tahap yang minimum.

“Hal itu menyebabkan pihak sekolah meminta jasa baik ibu bapa agar dapat memberi sumbangan kertas untuk tujuan memberi latihan dan menyediakan kertas soalan.

“Memang tidak dapat dinafikan guru di sini bertungkus-lumus membantu pelajar untuk belajar dalam suasana yang selesa, namun memerlukan jumlah penggunaan kertas yang banyak untuk memberi latihan,” katanya ketika berucap merasmikan mesyuarat Agung Persatuan Ibu Bapa dan Guru (PIBG) ke-25 sekolah itu.

Abd Razak berkata, dianggarkan penggunaan kertas untuk setiap bulan mencecah kepada 350 rim kertas yang melibatkan perbelanjaan sebanyak RM15,000 setiap sesi persekolahan yang terpaksa ditanggung pihak sekolah.

“Jika ibu bapa dapat memberi kerjasama dengan menyumbang 1,000 kertas bagi setiap pelajar jumlah yang terkumpul sebanyak 1,040 rim kerana pelajar di sekolah ini berjumlah 1,040.

“Kertas itu bagi menampung kertas yang diperuntukkan kepada pihak sekolah dan kementerian kerana penggunaan kertas ini banyak digunakan pada bulan Julai, Ogos dan September. Ini kerana bulan itu merupakan persediaan bagi pelajar UPSR, PMR dan SPM yang akan menduduki peperiksaan,” katanya.

Beliau berkata, guru akan menggunakan kertas itu untuk mencetak soalan percubaan.

Sementara itu, beliau turut berharap agar ibu bapa dapat melunaskan segala bayaran yang masih lagi berbaki yang meliputi bayaran PIBG, dana motivasi, bayaran komputer, majalah dan surau.

Gempar! Ketua Pemuda KPP Perak ditembak Mati


Ulasan Pembunuhan Kejam Ketua Pemuda Penyokong PAS Perak
Berita Oleh: dewa

"Dua das tembakan, satu ke kepala dan satu ke dada mengakibatkan Ketua Pemuda Penyokong PAS Perak, Siva Pandian mati dibunuh di hadapan kedainya di Langkap! Siapakah dia mendiang Siva Pandian?

Adakah pembunuhan ini bermotif politik? Atau ini suatu 'kes bunuh diri' seperti yang didakwa oleh UMNO berlaku dalam kes Teoh? Analisa lengkap dan keratan akhbar berkenaan disertakan.

"Ketua Pemuda Penyokong PAS mati ditembak
Harakahdaily, 15/3/2010

TELUK INTAN, 15 Mac: Ketua Pemuda Dewan Himpunan Penyokong PAS Perak, Siva Pandian mati ditembak di hadapan kedai mencuci kereta miliknya di Langkap, sebentar tadi.

Dua das tembakan dengan satu mengenai kepala dan dada mengakibatkan beliau mati di tempat kejadian jam 3 petang tadi.

Difahamkan, suspek menaiki motosikal datang ke kedainya lalu melepaskan tembakan.

Polis pada waktu ini sedang berada di tempat kejadian, manakala mayat mangsa belum dialihkan." -tamat-
Sebelum huraian ke atas kes pembunuhan kejam Siva dibuat, eloklah kita memahami sedikit sebanyak tentang Penyokong Pas Perak terlebih dahulu.

Dewan Himpunan Penyokong PAS Perak (DHPPP) yang dulunya dikenali sebagai Kelab Penyokong PAS Perak adalah antara yang paling awal membentuk jawatankuasanya.

Menurut Pengerusi Lujnah Perpaduan Nasional PAS Parit Buntar Hamdan Fadel Ahmad, Mesyuarat Agung pertama Dewan Perhimpunan Penyokong PAS Perak sebelum ini telah diadakan di Pejabat Ahli Parlimen Parit Buntar dengan menghimpunkan wakil-wakil Dewan Himpunan Penyokong PAS seluruh Perak.

“S. Surianarayanan telah dilantik mengetuai DHPP Perak , Richard Wong sebagai Timbalan Ketua, Nali Raja sebagai Setiausaha dan Siva Pandian sebagai Ketua Pemuda.

“ Pembentukan jawatankuasa DHPP peringkat negeri ini akan disusuli pula dengan perlantikan jawatankuasa DHPP seluruh kawasan di Perak” katanya.

Hamdan berkata, perlembagaan induk PAS membolehkan parti itu mewujudkan jawatankuasa atau dewan baru tanpa melibatkan pindaan pada perlembagaan induk PAS.

“Ini langkah awal untuk mengiktiraf penyokong-penyokong bukan Islam dalam PAS. Malah ini juga langkah susulan mengiktiraf selepas Kelab Penyokong PAS diwujudkan,” katanya.

Menurutnya, penubuhan DHPPP adalah selaras dengan dasar PAS dan juga Islam yang memberikan hak dan keadilan kepada seluruh rakyat, tanpa mengira kaum dan agama.

Turut hadir dalam Meyuarat Agung kali DHPPP kali pertama ini ialah Dr. Mujahid Yusuf Rawa Pengerusi Lujnah Perpaduan Nasional PAS Pusat, Zainuddin Yusuf Pengerusi Lujnah Perpaduan Nasional PAS Perak , Muhammad Nuruddin Bashah Setiausaha Lujnah Perpaduan Nasional PAS Perak dan Harun Hashim Yang Dipertua PAS Parit Buntar.

Zainuddin Yusuf yang juga ADUN Lubuk Merbau dalam satu kenyataan media bersyukur kerana Perak kini telah memiliki struktur organisasi DHPP yang lengkap

“ Malah organisasi yang sebelum ini dikenali sebagai Kelab Penyokong PAS telah sekian lama mengadakan aktiviti seluruh perak bersama rakyat serta membantu beberapa siri pilihanraya seluruh Malaysia” katanya.

Fenomena sokongan golongan bukan Islam kepada PAS khususnya selepas kemenangan besar Pakatan di lima buah negeri sebelum ini cukup membimbangkan UMNO. Cubaan melagakan PAS dengan bukan Islam melalui isu nama Allah gagal! Adakah ini suatu cubaan menakutkan golongan bukan Islam?

Media UMNO saban hari menyerang habis-habisan kepimpinan Pakatan dengan pelbagai isu. Sewaktu Anwar Ibrahim mencanang idea hendak menubuhkan kerajaan dengan menerima calon-calon lompat dari BN, media UMNO saban hari mencemuh idea ini dengan mengatakan ianya terlalu keji dan umpama cubaan hendak memerintah melalui jalan belakang.

Namun, apabila calon-calon yang dikaitkan dengan rasuah dari Pakatan melompat dan menzahirkan sokongan pada BN, media barua UMNO segera memuji dan menjustifikasi.

Lebih dahsyat, pemerintahan Najib dipalitkan dengan pelbagai skandal pembunuhan dan seks khususnya pembunuhan Altantuya, pembunuhan Teoh, kehilangan Bala yang tiba-tiba menarik balik statutory declaration dalam 24 jam, rampasan kuasa di Perak, pembakaran masjid dan gereja, pencemaran masjid dengan kepala babi dan banyak lagi.

Pembunuhan kejam Siva sepatutnya tidak boleh dikaitkan dengan 'bunuh diri' kerana jelas Siva telah ditembak mati. kemungkinan besarnya ialah media UMNO akan cuba memaparkan bahawa pembunuhan Siva adalah kes terpencil, tiada kena-mengena dengan UMNO, tiada kaitan politik. Malah, tidak pelik jika media UMNO menyatakan bahawa kes pembunuhan Siva sekadar pergaduhan dan pembunuhan biasa yang sekadar melibatkan pertelingkahan perniagaan sahaja.

Apa pun, kita menyeru agar ahli Pakatan Rakyat saling menjaga keselamatan sesama kita sekalipun berbeza agama dan kaum.

Kesungguhan mendiang mempertahankan PAS selama ini sangat dihargai dan kehilangan beliau akan dirasai.

Terdapat ahli UMNO yang mengatakan PAS psiko kerana cuba berbaik dengan bukan Islam dan DAP tetapi menjauhi UMNO. Seorang sahabat saya menjawab dengan jelas:

"MENDAMPINGI BUKAN ISLAM YANG AMANAH DAN BAIK LEBIH MUDAH DARI MENDAMPINGI GOLONGAN MUNAFIK!"Wassalam.

MCA: Tee Keat akan Lawan Sapa Lagi..Sama ada bekas timbalan presiden MCA Datuk Seri Dr Chua Soi Lek atau bekas presiden Tan Sri Ong Ka Ting atau kedua-duanya, diramal akan menentang Datuk Seri Ong Tee Keat bagi jawatan presiden parti pada pemilihan 28 Mac ini, menurut penganalisis politik.

"Ia kini menjadi teka-teki. Kedua-dua Ka Ting dan Dr Chua tidak mahu mengumumkannya kerana pertama mereka mahu melihat siapa akan umum dulu dan isytihar jawatan yang akan ditandingi," kata anggota Jawatankuasa Pusat (CC) parti Datuk Ti Lian Ker.

Ti berkata rancangan Dr Chua untuk bertanding akan terganggu jika Ka Ting memutuskan untuk bertanding bagi jawatan yang sama dan ini dakwa beliau akan membuatkan bekas menteri kesihatan itu memikirkan semula mengenai strateginya.

"Sebab itu walaupun ke sana ke mari menghadiri taklimat tertutup, Dr Chua telah menyatakan bahawa beliau belum lagi memutuskan jawatan yang akan ditandingi," katanya.

Seorang penganalisis politik percaya bahawa Ka Ting akan menyertai pemilihan itu, dan ini akan menjejaskan peluang Dr Chua, sungguhpun dikatakan bekas timbalan presiden itu mempunyai kira-kira 40 peratus penyokong daripada keseluruhan 2,400 perwakilan.

"Jika ada pertandingan tiga penjuru antara Tee Keat, Dr Chua dan Ka Ting, ia akan berpihak kepada Ka Ting. Sebab itu Dr Chua tidak gembira jika Ka Ting sertai pertandingan ini," kata penganalisis itu.

Dr Chua dikatakan tidak begitu menyukai jika Ka Ting kembali menyertai pemilihan ini, dengan beliau berkata semalam bahawa jika Ka Ting memutuskan untuk bertanding," ini akan memecah-belahkan lagi parti itu".

Pada hakikatnya, Ti mendakwa bahawa Ka Ting, bersama-sama dengan bekas timbalan presiden MCA Tan Sri Chan Kong Choy dan anggota paling kanan CC Datuk Wong Mook Leong merancang untuk Ka Ting kembali semula dalam pemilihan ini.

Beliau percaya bahawa Dr Chua telah "ditipu" oleh kumpulan ini dan tidak terkejut apabila bekas timbalan presiden MCA Tan Sri Lim Ah Lek, yang dikaitkan dengan kumpulan itu, menggesa Ka Ting untuk berhenti daripada persaraan dalam politik dan menyatupadukan parti berkenaan.

Semua panggilan telefon kepada Ka Ting, Lim dan Wong untuk mengesahkan dakwaan Ti ini, tidak berjawab.

Bagaimanapun, sesetengah penyokong Ka Ting apabila dihubungi mengatakan bahawa dakwaan Ti itu adalah karut, sambil mengatakan ia adalah "agenda peribadi" kerana Ti digugurkan daripada senarai pemilihan umum parti lepas.

"Orang ini bimbang jika Ka Ting kembali menyertai pemilihan ini, ini menyukarkan mereka untuk mempertahankan jawatan mereka," kata seorang penyokong Ka Ting yang enggan namanya disebut.

Kemungkinan Ka Ting kembali semula nampaknya agak jelas apabila bahagian MCA Bentong, yang dikait rapat dengan bekas naib presiden MCA Datuk Seri Liow Tiong Lai mengumumkan sokongan mereka untuk beliau.

Timbalan ketua bahagian Wong Choo Yak berkata mereka berpihak kepada gandingan Ka Ting-Tiong Lai bagi pertandingan presiden. Ketua bahagian ialah Datuk Hoh Khai Mun, yang juga pengerusi MCA Pahang dan penyokong kuat Menteri Kesihatan itu.

"Beliau (Ka Ting) mempunyai pengalaman dan keberanian untuk memegang jawatan itu. Semasa beliau menjadi presiden, beliau mampu menyatupadukan suara-suara perbalahan bagi kepentingan pengukuhan parti berkenaan.

"Kita juga sepenuhnya di belakang Anggota Parlimen Bentong Datuk Seri Liow Tiong Lai. Beliau bebas bertanding bagi mana-mana jawatan yang dipilih," kata Wong.

Bagaimanapun, sesiapa sahaja pencabarnya, Tee Keat kekal tidak bimbang dengan perkembangan terkini ini.

"Saya tidak bimbang dengan apa sahaja spekulasi untuk menuntut mandat daripada perwakilan. Sama ada pemimpin lepas atau sekarang, sekali lagi, saya tidak beri perhatian sangat mengenainya," katanya.

GENG PARASIT dalam Perlimen adalah Pengkianat


Wakil Rakyat Melompat Jadi Bebas Adalah Parasit Demokrasi - Prof Dr Abu Hassan

Bertanding dan menjadi Ahli Parlimen Bebas tidak salah tetapi mengisytihar diri sebagai Ahli Parlimen Bebas sedangkan menang atas tiket parti politik tertentu, jelas bertentangan dengan prinsip demokrasi.
Demikian penegasan pengasas Zentrum Features Study Malaysia, Profesor Madya Dr Abu Hassan Hasbullah kepada TV Selangor.

Kebelakangan ini beberapa Ahli Parlimen yang menang atas tiket Parti Keadilan Rakyat (PKR) mengisyihar keluar parti tetapi enggan mengosongkan kerusi.

Sesetengah mereka pula mengaku sebagai Ahli Parlimen Bebas yang mesra Barisan Nasional walaupun kemenangan mereka diraih atas kapasiti calon Pakatan Rakyat.

Abu Hassan mengkategorikan mereka yang melompat parti, kemudian mengaku sebagai Ahli Parlimen Bebas sebagai tidak bertanggungjawab dan mengkhianati amanah rakyat.

“Ahli politik bebas itu adalah ahli politik yang berpaling tadah yang melompat keluar daripada parti dan kita dah sebut dari awal tadi dia menentang falsafah etika sebuah demokrasi sebab ketika mereka dipilih sebagai wakil rakyat mereka dipilih atas kapasiti parti yang mereka wakilkan," katanya.

Hassan menyifatkan calon Bebas yang sejati tidak bersifat partisan dengan menyokong parti tertentu dalam kebanyakan isu.

“Tetapi dalam pilihanraya ke 13 kemungkinan berkembang calon bebas ini yang lebih betul, iaitu calon bebas yang sebenar, mereka datang kerana kesedaran-kesedaran untuk memperjuangkan hak-hak minorita, hak-hak minority yang mereka wakilkan kemungkinan mereka jadi calon bebas tapi mereka tidak berpihak pada parti A parti B," tegasnya. -TVS
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Powered by Blogger.

Search

Swedish Greys - a WordPress theme from Nordic Themepark. Converted by LiteThemes.com.