Maya Karin Dan Suami Didenda Masing2 RM1,000.00

Maya hadir di Mahkamah Rendah Syariah Kuala Lumpur hari ini. Turut serta adalah peguam syarie Nor Husniah Hussin. - Foto oleh AZHAR MAHFOF

KUALA LUMPUR: Pelakon Maya Karin, 31, dan suaminya Muhammad Ali atau Steven David Shorthose, 40, masing-masing didenda RM1,000 oleh Mahkamah Rendah Syariah di sini, Rabu kerana bernikah tanpa kebenaran.

Hakim Syarie Shaiful Azli Jamaludin turut mengesahkan pernikahan mereka yang berlangsung di Itali dua tahun lalu selepas menerima permohonan pendaftaran pasangan tersebut pada 24 Jun lalu secara tertutup di kamar hakim.

Maya enggan mengulas mengenai perkara itu sebaliknya akan menyelesaikan masalah yang mereka hadapi dengan cara baik.

Steven hadir berasingan dengan Maya.

Difahamkan kes pasangan tersebut akan dapat diselesaikan dalam tempoh dua atau tiga minggu lagi.

Maya dan Muhammad Ali diijabkabulkan di Villa Corte de Lago, Bellagio Itali pada 14 Ogos 2008.

Majlis resepsi mereka diadakan di Institut Penyelidikan Perhutanan Malaysia (FRIM) beberapa minggu selepas itu.

Selepas dua tahun bernikah, mereka dikatakan menghadapi krisis rumah tangga.

Jom Kita Tengok Berapa Elaun Speaker Dewan Rakyat Dan Timbalannya....

Kerajaan telah meluluskan kenaikan bayaran elaun untuk speaker Dewan Rakyat dan yang dipertua Dewan Negara serta timbalan mereka.

Kenaikan tersebut - selepas 29 tahun - berkuatkuasa mulai 1 Mei tahun ini.

Ia termasuk elaun keraian speaker Dewan Rakyat dan yang dipertua Dewan Negara - yang dinaikkan dari RM7,000 kepada RM9,860.

Mereka juga akan menerima RM10,000 ketika pelantikan dan RM10,000 apabila bersara.

Timbalan speaker Dewan Rakyat dan Dewan Negara juga menikmati kenaikan elaun tetapi tidak setinggi itu.

Elaun lain bagi speaker dua dewan berkenaan ialah:

* Kenaikan RM1,000 bagi elaun bulanan perumahan - dari RM3,000 untuk RM4,000.

* Elaun tahunan selenggaraan rumah sebanyak RM10,000.

* Pinjaman perumahan dinaikkan dari RM480,000 kepada RM720,000.

* Bayaran RM5,000 untuk pindah rumah.

* Kenaikan bayaran elaun orang gaji dari RM2,000 kepada RM2,500.

* Kenaikan dari RM2,000 kepada RM3,000 untuk membeli telefon bimbit serta aksesorisnya bagi setiap tiga tahun

* Kadar maksimum yang boleh dituntut bagi bayaran telefon rasmi dinaikkan dua kali ganda - dari RM500 kepada RM1,000

* Elaun 'baju sejuk' dinaikkan tiga kali ganda - dari RM2,000 kepada RM6,000

* Kadara bayaran bagi pakaian upacara rasmi dinaikkan dari RM1, 000 kepada RM1,500 bagi setiap tiga tahun.

* Kos penginapan harian dinaikan dari RM600 kepada RM2,000 untuk cuti tahunan di luar negeri

'MP juga perlu tambahan'

Sementara itu, ahli parlimen DAP Rasah Anthony Loke memberitahu media bahawa ahli parlimen juga perlukan wang tambahan untuk beroperasi secara lebih efisien.

"Kami tidak dapat banyak. Elaun kita pergi kepada kakitangan kami, pengangkutan dan banyak perkara lagi.

"Kami tidak kisah kalau kami tidak mendapat kenaikan elaun kami. Tetapi ia benar-benar akan membantu jika kita boleh mendapatkan elaun yang sistematik, seperti menyediakan pejabat dengan kakitangannya dan sekurang-kurangnya seorang penyelidik sepenuh masa. Ini untuk meningkatkan kerja kami sebagai ahli parlimen," katanya.

Mahkamah Tinggi: Saman DS Anwar terhadap Khairy - 8 Dis ini

Mahkamah Tinggi di Kuala Lumpur menetapkan dua hari mulai 8 Dis depan untuk mendengar saman fitnah Ketua Pembangkang Datuk Seri Anwar Ibrahim terhadap Ketua Pemuda Umno Khairy Jamaluddin.

Pesuruhjaya Kehakiman Prasad Sandosham Abraham menetapkan tarikh itu hari ini selepas bertemu peguam Anwar, S.Prakash, dan Badrul Munir Bukhari yang mewakili Khairy dalam kamarnya ketika kes itu disebut untuk pengurusan.

Anwar, 63, mengemukakan saman tersebut pada 7 Sept 2007 yang mendakwa Khairy, ketika itu Naib Ketua Pemuda Umno, telah memfitnahnya dalam satu majlis politik di Kuala Kangsar, Perak pada Ogos 2007, dan kenyataan berunsur fitnah itu telah disiarkan oleh media cetak dan elektronik negara ini pada 3 Ogos 2007.

Katanya, kenyataan itu menggambarkan beliau sebagai ahli politik yang tidak boleh dipercayai orang Melayu, tidak menitikberatkan perjuangan dan hak mereka, serta boleh mengkhianati bangsa itu semata-mata untuk mendapatkan sokongan bukan Melayu di negara ini.

Anwar mendakwa Khairy juga telah mengeluarkan kenyataan bahawa Anwar adalah seorang ejen Amerika Syarikat dan Yahudi yang bertujuan menghancurkan karier politiknya, selain berniat jahat ketika membuat kenyataan bohong, tidak berasas dan tidak benar itu.

Selain ganti rugi am, teruk dan teladan serta relif lain yang difikirkan sesuai oleh mahkamah, Anwar turut memohon satu perintah injunksi bagi menghalang Khairy atau ejennya daripada mengulangi kenyataan fitnah itu.

- Bernama

Laporan Isu Penan: Pesuruhjaya Polis Sarawak Naik Angin Pasal Tak Ada Laporan

Pesuruhjaya Polis Sarawak Datuk Mohmad Salleh naik angin berikutan dakwaan bahawa polis menyembunyikan fakta mengenai kes wanita Penan dirogol di Ulu Baram, Miri yang dinafikan dengan sekeras-kerasnya.

"Apabila ditanya soalan macam ini, saya jadi agak emosional. Polis tidak sembunyikan fakta. Daya usaha kita dah buat tetapi masalahnya, mangsa tidak memberi kerjasama yang sepatutnya," katanya kepada pemberita selepas perhimpunan bulan agensi persekutuan di ibu pe jabat kontinjen polis Sarawak di Kuching hari ini.

"Soal sembunyi fakta tidak timbul. Ini adalah kes rogol. Ia melibatkan masa depan, maruah dan harga diri orang lain. Adakah anda menyangka polis siasat dengan main-main?," katanya dengan nada yang marah.

Sambil mengkritik tindakan Penan Support Group yang mendakwa lebih ramai wanita Penan dirogol dan didera secara seksual, Mohmad berkata tindakan tersebut sengaja mencemar imej polis Sarawak.

"Sekiranya berlaku (kes wanita Penan dicabul atau dirogol), datanglah ke balai polis untuk membuat laporan supaya kita boleh menyiasat dan bukan mengeluarkan laporan di bangunan Parlimen dan menggambarkan polis tidak efisien. Saya rasa ini tidak betul," katanya.

Mengenai dakwaan terkini bahawa tujuh lagi wanita Penan dirogol atau didera secara seksual, Mohmad berkata setakat ini polis tidak menerima sebarang laporan daripada mangsa atau mana-mana pihak.

"Datang buat laporan polis agar kita boleh membuat siasatan lanjut. Kami lebih tahu bagaimana untuk siasat," katanya.

Beliau sekali lagi memberi jaminan polis akan menyiasat laporan yang dibuat dan ia "tidak akan dibuat sambil lewa" dan "ini adalah janji pasukan PDRM".

Semalam, Penan Support Group yang terdiri daripada 36 badan bukan kerajaan (NGO) mengeluarkan laporan bertajuk "A Wider Context of Sexual Exploitation of Penan Women and Girls in Middle and Ulu Baram, Sarawak."

Laporan itu mendedahkan tujuh lagi wanita Penan yang mendakwa diri mereka dirogol atau didera secara seksual oleh pekerja balak berikutan misi mencari maklumat oleh kumpulan tersebut pada November tahun lalu.

Pada tahun lealu, Bruno Manser Foundation dan sebuah akhbar tabloid melaporkan bahawa wanita Penan dirogol dan didera secara seksual oleh pekerja balak di Ulu Baram.

Polis yang membuat siasatan ke atas kes tersebut telah berkunjung ke sembilan penempatan Penan dan kem balak serta mengambil keterangan daripada 72 saksi namun menemui jalan buntu berikutan kekurangan bukti dan kerjasama daripada mangsa.

Tempoh 2000 - 2009: 257,000 kelahiran tanpa bapa yang didaftar di JPN.

KUALA LUMPUR, 7 Julai: Sejumlah 257,000 kelahiran tanpa bapa yang didaftar di Jabatan Pendaftaran Negara (JPN) antara tahun 2000 hingga Julai 2009 wajar membimbangkan semua pihak berwajib, kata Ahli Parlimen Rantau Panjang, Siti Zailah Mohd Yusoff.

Ini kerana, menurut beliau, sebanyak 30,978 kelahiran yang terdaftar membabitkan bayi beragama Islam.

"Bagi saya, semua pihak perlu bertanggungjawab, kerajaan perlu melaksanakan undang-undang yang lebih ketat, ibu bapa perlu ajar agama pada anak-anak," jelas beliau ketika mengulas pendedahan Raja Muda Perak, Raja Dr. Nazrin Shah berhubung perkara itu pada 1 Julai lalu.

Sedangkan, menurut beliau, perangkaan kelahiran tanpa bapa mengikut beberapa agama yang lain adalah 18,085 bayi beragama Hindu; 17,236 (Buddha); dan 3,395 (Kristian).

Melihat pada perangkaan rasmi JPN itu, beliau mencadangkan supaya Kementerian Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat (KPWKM) mengambil langkah yang lebih dinamik sebagaimana yang diperkenalkan oleh Islam.

"Tak cukup dengan menyediakan khidmat kaunseling dan apa yang sedia ada selagi kementerian wanita tak laksanakan pendidikan Islam dan kempen-kempen yang dinamik supaya rakyat tinggalkan aktiviti penzinaan ini," tegas beliau yang juga Timbalan Ketua Muslimat PAS Pusat.
Tambahnya, sistem pendidikan yang tidak melahirkan rasa takut kepada Allah menyebabkan mereka yang terbabit tidak gentar dengan undang-undang ciptaan manusia.

"Undang-undang yang ada memang tak menakutkan penzina-penzina ini, kerajaan wajar mengkaji dan jelaskan apakah keindahan dan hikmah di sebalik undang-undang Allah kepada semua rakyat untuk mereka membuat pertimbangan," tambah beliau sambil menyeru kerjaaan melihat inisiatif yang cuba dilaksanakan oleh PAS di Kelantan dan Terengganu sebelum ini.

Dari segi yang lain, beliau turut mengkritik amalan meletakkan mahar atau 'hantaran' yang agak tinggi sehingga menyukarkan pasangan yang mahu hidup secara beragama dengan berkahwin.

Lanjutan itu, beliau mencadangkan kementerian berusaha untuk mengubah budaya itu, selain meneruskan kempen hidup secara sihat yang sedia ada.

Sementara itu, Ketua Wanita Keadilan, Zuraida Kamaruddin pula menyalahkan Senator Datuk Seri Shahrizat Abdul Jalil kerana gagal membentangkan dasar pembangunan wanita yang lebih komprehensif untuk menangani gejala sosial seperti penzinaan ini.

"Sudah lama saya membangkitkan soal dasar wanita di Dewan Rakyat, tetapi menteri ini tidak layan," ujar beliau dalam nada yang kesal.

Akibatnya, insiden seperti gadis-gadis Penan yang dirogol oleh para peneroka balak seperti yang dibangkitkan di Dewan Rakyat sebelum ini terus berpanjangan.

Sehubungan itu, beliau menyifatkan sikap sambil lewa menteri sebagai mengkhianati rakyat serta mengajak kaum wanita memilih kepemimpinan Pakatan Rakyat pada Pilihan Raya Umum ke-13 (PRU13) kelak.

Jawapan PM Najib Kepada MP Mahfuz Menimbulkan Persoalan : Adakah judi sukan akan dibenarkan di negara ini?

Adakah judi sukan akan dibenarkan di negara ini? Persoalan itu timbul lagi apabila jawapan daripada perdana menteri yang juga menteri kewangan Datuk Seri Najib Razak menimbulkan pelbagai andaian.

Menjawap soalan Datuk Mahfuz Omar (PAS-Pokok Sena), Najib berkata kerajaan masih belum memberikan sebarang lesen bagi perkhidmatan pertaruhan yang berkaitan dengan Piala Dunia Fifa 2010.

'Kerajaan akan menawarkan lesen kepada Ascot Sports Sdn Bhd untuk perkhidmatan pertaruhan (tidak termasuk Piala dunia 2010) kerana syarikat ini telah diberikan kelulusan sebelum ini untuk menjalankan aktiviti itu,” kata Najib.

"Oleh demikian, kerajaan berpendapat jika lesen pertaruhan sukan dipertimbangkan, Ascot Sports akan mempunyai kelebihan berdasarkan pengalaman mereka.”

Syarat dan peraturan pemberian lesen itu juga dinyatakan dalam jawapan itu berserta dengan justifikasinya - bagi mengawal dan membanteras kegiatan judi haram di negara ini.

Bulan lalu, Najib mengumumkan bahawa kerajaan tidak akan membenarkan judi sukan diteruskan berikutan bantahan meluas daripada pelbagai kalangan rakyat. Ia diumumkan selepas beliau mempengerusikan mesyuarat tertinggi Umno.

Mahfuz yang keliru dengan jawapan yang diberikan kemudian menyoal “jadi, akhirnya, kerajaan akan membenarkan judi sukan untuk kejohanan atau liga lain seperti Liga Perdana Inggeris?”

“Jawapan itu bercanggah dengan apa (Najib) umumkan sebelum ini. Sekarang, beliau perlu memberikan penjelasan lanjut.”

Menurut Mahfuz keputusan itu juga meletakan status judi sukan kini tergantung kerana sepatutnya kabinet yang bertanggungjawab membuat keputusan berkenaan.

Beliau yang juga naib presiden PAS berkata Najib perlu mengaku jika beliau membuat kesilapan dan tidak mempersalahkan orang lain seperti yang dilakukan oleh Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Seri Mohd Nazri Abdul Aziz, baru-baru ini.

Nazri menyalahkan seorang pegawainya berhubung sumber tidak tepat mengenai rancangan memindahkan bangunan Parlimen ke Putrajaya.

“Kita tidak sepatutnya menyalahkan kepada pegawai kerajaan semata-mata kerana jawapan bertulis sepatutnya diperiksa terlebih dahulu oleh menteri berkenaan,” kata Mahfuz di lobi parlimen.

MP Sibuti Tidak selesa di Parlimen dikejarkan ke hospital : Makan durian, kambing

Anggota parlimen Sibuti Ahmad Lai Bujang dikejarkan ke hospital pada jam 2.15 petang ini selepas mengadu tidak sihat ketika menghadiri pesta durian dan promosi daging kambing anjuran Kementerian Pertanian dan Industri Asas Tani di dewan serbaguna Parlimen.

Anggota parlimen Tangga Batu Datuk Idris Haron yang duduk semeja dengan Ahmad ketika majlis itu berkata pada mulanya Ahmad dari Barisan Nasional (BN) itu berborak dan ketawa dengan anggota parlimen yang lain.

"Tetapi tiba-tiba dia tidak selesa, dia longgarkan tali leher dan tiba-tiba diam, apabila melihat mata hitamnya pandang ke atas, anggota parlimen yang lain mula menggosok dahinya dan bertanya sama ada dia okey atau tidak," katanya kepada pemberita.

Selepas melihat keadaan bertambah serius, Timbalan Menteri Perdagangan Antarabangsa dan Industri Datuk Mukhriz Mahathir yang duduk di sebelah Ahmad segera memanggil ambulan dari Persatuan Bulan Sabit Merah yang berada di luar dewan.

Idris berkata Ahmad tidak pengsan kerana masih boleh memberikan respon apabila beliau menasihatkan Ahmad agar tenang.

- Bernama

MP Sibuti Pengsan di Parlimen dikejarkan ke hospital : Makan durian, kambing

Anggota parlimen Sibuti Ahmad Lai Bujang dikejarkan ke hospital pada jam 2.15 petang ini selepas mengadu tidak sihat ketika menghadiri pesta durian dan promosi daging kambing anjuran Kementerian Pertanian dan Industri Asas Tani di dewan serbaguna Parlimen.

Anggota parlimen Tangga Batu Datuk Idris Haron yang duduk semeja dengan Ahmad ketika majlis itu berkata pada mulanya Ahmad dari Barisan Nasional (BN) itu berborak dan ketawa dengan anggota parlimen yang lain.

"Tetapi tiba-tiba dia tidak selesa, dia longgarkan tali leher dan tiba-tiba diam, apabila melihat mata hitamnya pandang ke atas, anggota parlimen yang lain mula menggosok dahinya dan bertanya sama ada dia okey atau tidak," katanya kepada pemberita.

Selepas melihat keadaan bertambah serius, Timbalan Menteri Perdagangan Antarabangsa dan Industri Datuk Mukhriz Mahathir yang duduk di sebelah Ahmad segera memanggil ambulan dari Persatuan Bulan Sabit Merah yang berada di luar dewan.

Idris berkata Ahmad tidak pengsan kerana masih boleh memberikan respon apabila beliau menasihatkan Ahmad agar tenang.

- Bernama

Sasterawan Negara: 'Rais menteri budaya yang kurang berbudaya'

Datuk A Samad Said menyifatkan kenyataan Menteri Penerangan, Komunikasi dan Kebudayaan Datuk Seri Dr Rais Yatim sebagai "kurang berbudaya" apabila mempersoalkan apa lagi yang dimahukan oleh Sasterawan Negara itu.

"Kalau dia (Rais) tanya apa lagi yang sama mahukan, kalau dulu dia bertanya, saya akan huraikan. Cuma caranya bertanya itu kurang berbudaya.

"Maka sekarang, saya (jawab) tidak mahu apa-apa lagi daripada dia (Rais)," kata A Samad ketika diminta mengulas kenyataan Rais minggu lalu bahawa terlalu banyak dibelanjakan oleh kerajaan untuk memperoleh bahan atau artifak seni budaya.

Rais, menjawab kekecewaan A Samad terhadap layanan kementeriannya dalam menyediakan penempatan untuk khazanah sastera yang dimilikinya dilaporkan berkata, hampir RM485,000 buku-buku sasterawan itu, tidak termasuk sajak telah dibeli.

A Samad sebelum itu dilaporkan mahu menempatkan khazanah yang dimilikinya di sebuah rumah seni di New Zealand selepas kecewa terhadap layanan yang diberikan kementerian dalam menyediakan penempatannya.

Ketika dihubungi Malaysiakini hari ini, A Samad yang lebih mesra dengan panggilan Pak Samad menjelaskan bahawa beliau menjual, justeru tidak ada langsung konsep "hutang budi" dalam perkara tersebut.

"Kalau saya ada duit, saya mahu ambil balik. Berdegar sangat beliau (Rais) bercakap. Ia sepatutnya sesuatu yang peribadi dan menjadi rahsia," kata Sasterawan Negara ketiga itu.

Menurut beliau, khazanah berharga itu termasuklah buku-buku tulisannya, manuskrip, diari, proses penciptaan, surat-menyurat, rekod-rekod lagu dan lukisan - sebahagiannya dibeli daripada pengkarya muda di seluruh negara.

Ada antaranya telah sudah disimpan selama 50 tahun, kata pengarang yang terkenal dengan novel Salina itu.

Sementara itu, ditanya tentang status rundingannya dengan pihak asing, A Samad memberitahu beliau agak "keberatan" mendedahkannya buat masa ini kerana ia adalah "rahsia".

"Yang boleh saya katakan, ada (bahan) yang sudah setuju, ada yang belum," katanya yang tidak dapat menjangkakan bila rundingan bagi penempatan di rumah New Zealand bakal selesai.

Tambahnya, jika perkara tersebut menjadi kenyataan, akan terdapat sebuah rumah di negara Kiwi itu yang menempatkan karya-karyanya "seperti Rumah Tagore di India, Rumah Shakespeare di Barat dan Rumah Iqbal di Pakistan."

Ditanya apakah beliau tidak sayang karya dan koleksinya yang amat itu hilang daripada tangannya, Pak Samad menjawab mesra:

"Iya, cuma hilang daripada saya...."

RM100 satu Kaki Persegi Dibayar Kepada Kontraktor Bina Rumah Mesra Rakyat, Tapi Mutunya Tak setimpal??

KUALA LUMPUR, 7 Julai: Kementerian Kewangan diminta meneliti semula kos yang diberikan kepada kontraktor pembinaan rumah mesra rakyat (RMR) iaitu RM100 untuk satu kaki persegi kerana nilainya tidak setimpal dengan mutu rumah yang dibina.

Datuk Seri Anwar Ibrahim (PKR-Permatang Pauh) ketika mengemukakan soalan tambahan dalam sesi soal jawab lisan di Dewan Rakyat hari ini mendakwa terdapat unsur penyelewengan dalam perkara itu apabila kontaktor mengaut keuntungan yang tinggi daripada projek yang dilaksanakan.

"Satu kaki persegi bernilai RM100. Kos itu biasanya bagi rumah mewah dan peringkat menengah. Oleh itu, ternyata ada unsur penyelewengan iaitu subsidi kepada kontraktor lebih daripada subsidi kepada rakyat.

"Kementerian kewangan harus meneliti semula mengapa kontrak diberi begitu rupa, begitu tinggi. Sebahagian besar daripada peruntukan yang dimaksudkan untuk golongan miskin berpindah kepada kontraktor yang kaya dan yang lebih merisaukan, mutu rumah tidak setimpal dengan RM100 satu kaki persegi," katanya.

Beliau juga berkata, kerajaan tidak benar-benar prihatin dalam membantu golongan miskin apabila mengabaikan keselamatan mereka hasil pembinaan rumah yang tidak sempurna.

"Maknanya kerana rumah ini rumah rakyat miskin, pengawasan itu tidak teliti dan kepentingan mereka terabai. Soalannya mengapa subsidi begitu tinggi untuk kontraktor, tapi keselesaan golongan miskin tidak dihiraukan," katanya.

Timbalan Menteri Kewangan II, Senator Datuk Awang Adek Hussin dalam jawapannnya menafikan dakwaan itu sebaliknya menunjukkan statistik mengenai kos kaki persegi yang sebenar.

Anwar bagaimanapun menegaskan, nilai yang dinyatakannya diperoleh daripada laporan audit negara, dan meminta Awang Adek merujuk semula perkara itu.

Sebelum itu, Datuk Ismail Abd. Muttalib (BN-Maran) meminta Menteri Kewangan menyatakan berikutan sambutan masyarakat yang tinggal di luar bandar terhadap program Rumah Mesra Rakyat (RMR) amat menggalakkan sekalipun syaratnya masih ketat termasuk menetapkan mereka berpendapatan bawah RM1,500.

Beliau ingin tahu sama ada kerajaan bercadang atau tidak untuk menaikkan had pendapatan kepada RM2,500 bagi membolehkan lebih ramai rakyat mendapat faedah daripada program itu.

Nah... Utusan Dah Mula Belasah Saya : Dato' Zaid

UMNO telah mula siar gambar saya. Lazimnya mereka takkan memberi apa-apa laporan tentang diri saya, apatah lagi nak masuk gambar. Bila mereka berbuat demikian ertinya; sudah sampai masa saya akan dipukul dan dibelasah. Kerja akhbar Gestapo. Lagi besar gambar itu maknanya lagi teruk mereka akan belasah saya, secara besar-besaran.

Hari ini ada gambar saya dengan Raja Petra dan mereka membuat kesimpulan bahawa kerana hubungan ini maka PKR-lah atau parti Keadilanlah yang sponsor atau bantu Raja Petra dari segi Kewangan. Menteri Nazri kata dia ada bukti PKR beri wang kepada Raja Petra. Mengapa Utusan tak tunjuk bukti itu?

Kita pun nak tahu kerana setahu saya parti saya ini tak ada duit, kais pagi makan pagi. Tak usah nak guna andaian untuk membuktikan sesuatu yang memang sudah ada bukti jelas dan kukuh. Lainlah kalau mereka tak ada bukti, lalu perlulah mereka membuat tohmahan dan dakwaan palsu.

Saya baru bertemu dan makan ais kacang dengan Petra dan Bala. Saya tanya mereka mengapa tidak mahu balik ke Malaysia.

Mengapa mereka berada di luar negara. UMNO telah menuduh mereka buat kesalahan dan lari kerana takut kepada tindakan Mahkamah. Mereka menjawab serentak.

Mereka akan balik ka Malaysia kalau mereka tidak akan kena ISA. Siapa boleh beri jaminan? Mereka takut mereka kena tahan dan diseksa sampai mati. Mereka takut kena bom C4. Mereka adalah dua insan kerdil yang takut kepada kerajaan yang ada sekarang. Saya amat faham ketakutan mereka. Saya sendiri berasa takut, entah apa pula yang boleh dilakukan oleh pihak berkuasa. Tetapi apa yang rakyat mesti ingat ialah: kedua-duanya, Petra dan Bala, tidak disabitkan dengan apa-apa kesalahan.

Polis tidak pernah mengambil apa-apa tindakan untuk membawa mereka pulang. Jadi, jelas bagi saya mereka tidak bersalah. Jadi mengapa Utusan cuba mengelirukan Rakyat dan menimbulkan persoalan yang tidak relevan, mengenai hubungan saya dan mereka. Yang relevan dan perlu dipersoalkan ialah kenyataan mereka bahawa kes Altantuya itu ada kaitan dengan orang lain yang Maha Berkuasa dan perlu disiasat.

Jadi usahlah kita kata Petra itu tidak boleh dipercayai, atau boleh percaya tetapi 40% sahaja. Sanggupkah Kerajaan mengadakan Siasatan Terbuka untuk menentukan betul atau salah Petra dan Bala ini? Dan sanggupkah Kerajaan memberi jaminan keselamatan ke atas mereka supaya mereka dapat pulang? Inilah yang sepatutnya menjadi persoalan dan perbincangan. Bukan mengapa saya jumpa Petra dan mengapa saya makan ais kacang dengan beliau.

Lagipun PM Najib kena ingat, pilihan raya akan datang akan berkisar kepada soalan mengenai watak dan sifat pemimpin yang macam mana yang rakyat perlukan. Cara PM Najib cuba menutup Bala dan Petra tidak akan menguntungkan dia. Rakyat mahu pembangunan, itu betul. Rakyat mahu kemudahan asas, betul. Tetapi Rakyat juga mahu pemimpin yang tidak terlibat dengan kekejaman, yang tidak memperlihatkan ciri menyalahgunakan kuasa, dan yang tidak mentadbir negara ala gestapo.

Rakyat mahu Kerajaan dan pemimpin yang telus dan sederhana, dan yang tidak menakutkan mereka. Menteri Hishamuddin, cukuplah bermain wayang. Janganlah pula hendak menyalahkan Kerajaan Britain mengatakan ia tidak mahu bekerjasama.

Di England ni, tangkapan hanya boleh dibuat kalau orang itu buat salah, bukan macam Malaysia. Kalau Britain tidak mahu extradite seperti yang Menteri kata, itu ertinya Raja Petra tidak melakukan apa-apa kesalahan. Janganlah pula kata Britain tidak memberi kerjasama.

Zaid Ibrahim.

Penyelewengan Dalam Permodalan Kedah Berhad di Masa Pemerintahan BN [2]

Oleh: ZUKIFLI YAHAYA

Saya sebenarnya tidak berminat untuk menulis apa yang akan ditulis ini jika pihak pembangkang Kedah tidak memulakan serangan terhadap kerajaan Pakatan Rakyat dengan fakta-fakta fitnah melalui risalah haram bertajuk ‘Mai Kedah’ yang disebarkan hampir ke setiap pintu masjid di negeri ini. Oleh kerana mereka menjual, tiada masalah kita membeli – tunai!

Permodalan Kedah Berhad (PKB) diperbadankan pada 20 Januari 1994 di bawah Akta Syarikat 1965. PKB adalah subsidiari milik penuh Perbadanan Menteri Besar Kedah. Kegiatan utama PKB ialah di bidang pegangan pelaburan dan pembangunan hartanah. Ia mempunyai lima syarikat subsidiari dan enam syarikat bersekutu. Antara operasinya ialah pembinaan, pembangunan, hartanah, pegangan pelaburan dan pengurusan dana tabung amanah.

Di masa pemerintahan BN, elaun setiap orang Lembaga Pengarah PKB ialah sebanyak RM20-RM25 ribu setahun. Mereka yang kebanyakan terdiri dari pemimpin Umno juga menerima bonus raya RM3,000 seorang.

Di antara Ahli Lembaga Pengarah PKB ialah Dato’ Mahdzir Khalid, Dato’ Abdul Rahman Ariffin, Datuk Yaakob Hj Mohamad, Dato’ Ghazali Ibrahim, Dato’ Ahmad Sudin, Dato’ Bakri Hj Ali Mahamad, Dato’ Mohd Akhir Shafie dan Dato’ Arzmi Abdul Hamid. Kesemua mereka adalah pemimpin Umno.

Keputusan memberi elaun RM20,000 seorang tercatat dalam minit mesyuarat Ahli Lembaga Pengarah 3/2006 bertarikh 10 Disember 2006. Ini bertentangan dengan keputusan Mesyuarat Agung Tahunan kali ke 13 pada 30 Jun 2007 yang memutuskan tiada ganjaran pengarah dibayar bagi tahun berakhir 31 Disember 2006. Manakala pembayaran imbuhan raya bagi tahun 2007 tidak diputuskan pada mesyuarat Lembaga Pengarah.

Penetapan ganjaran kepada Ahli Lembaga Pengarah hendaklah berasaskan kepada prestasi keuntungan yang diperolehi syarikat pada tahun kewangan tersebut, tapi mereka sudah tetapkan ganjaran pada tahun 2006 lagi, sebelum tahun kewangan berakhir.

Pembinaan Sintok Sdn. Bhd. (PSSB) adalah anak syarikat PKB. Antara Ahli Lembaga Pengarah PSSB ialah Dato’ Ahmad Sudin, Dato’ Bakri Hj Ali Mahamad dan Dato’ Halim Said. Syarikat itu diberi projek membina kompleks baru Majlis Perbandaran Sungai Petani (MPSP), auditorium dan Dewan Kenangan Sungai Petani berjumlah RM46 juta.

Projek belum dimulakan, tetapi MPSP telah membayar PSSB sebanyak RM10 juta. PSSB mensubkan kerja tersebut kepada Najwa Bina sebuah syarikat ‘silap mata’ yang dilaporkan tidak tersenarai sebagai kontraktor kelas A untuk melakukan projek besar.

Najwa Bina langsung tiada kemampuan untuk melakukan projek sebesar itu. PSSB membayar Najwa Bina sebanyak RM9.3 juta sebagai bayaran pendahuluan. Bayaran pula dibuat atas nama FBS Bina Sdn Bhd. Ia menjadi tandatanya. Transaksi berlaku pada 4 Mac 2008, sewaktu berlangsungnya pilihanraya umum ke 12. Maka di sini tanda tanya mungkin berakhir, ke mana perginya wang itu? Sehingga kini Najwa Bina hanya mampu menyiapkan permulaan projek yang dianggarkan bernilai RM2 juta. Ia menimbulkan tandatanya sama ada wang tersebut ‘melencong ke tempat lain’ untuk projek pilihanraya BN. Kini kontraktor yang tidak menyiapkan kerja itu terpaksa ditukar dan kerajaan negeri yang menanggung kerugian.

PKB adalah syarikat perniagaan. Ia bukan badan kebajikan. Anehnya menjelang pilihanraya umum ke 12, PKB menjadi begitu pemurah berbelanja wang kononnya kepada fakir miskin, dalam program-program politik BN. PKB telah mengeluarkan wang tunai sejumlah RM300,000.00 pada 26 Februari 2008 dan RM200,000.00 pada 4 Mac 2008 untuk ‘sumbangan politik’ BN menghadapi pilihanraya umum.

Bagaimana sebuah syarikat korporat yang besar boleh membuat pemberian tunai tanpa sebarang dokumen sokongan mengenai pengesahan penerimaan dan pembayaran?
Sewaktu pilihanraya itu juga, dua buah syarikat iaitu Charok Indah Enterprise dan Gerbang Utara Enterprise telah diberi projek kononnya untuk kerja-kerja sosial, masing-masing sebanyak RM57,540.00 dan RM86,000.00. Projek yang dilaksanakan oleh kedua kontraktor tersebut tidak pernah diputuskan oleh mesyuarat Ahli Lembaga Pengarah atau mesyuarat pengurusan PKB.

Lagi penyelewengan dalam spesifikasi ‘kerja-kerja sosial’ itu ialah antaranya, membekalkan white board, peralatan alat tulis dan kayu ke peti undi BN dalam parlimen Kuala Kedah.

Tidak dinafikan peranan wartawan bagi media-media tali barut BN amat penting dalam pilihanraya. Media tersebutlah yang melakukan propaganda untuk ‘mencantikkan wajah hodoh BN’ dan memburukkan imej lawan mereka. Maka wartawan perlu diberi penghargaan.

Namun suatu tindakan yang tidak dapat diterima oleh oleh akal yang rasional ialah PKB telah membelanjakan sejumlah RM66,470.00 untuk memberi 50 batang pen bagi dijadikan hadiah oleh Menteri Besar kepada wartawan. 40 batang pen berharga berjenama Mont Blanc berharga RM1,190.00 setiap satu, 9 batang pen berharga RM1,840.00 setiap satu dan sebatang pen lagi berharga RM2,310.00! Seperti pembelian lainnya, ia tidak dilakukan melalui sebut harga atau tender, tetapi dibeli terus dari pembekal Ping Hang Trading, Bukit Kayu Hitam.

Saya mencari-cari rakan wartawan yang memiliki pen hadiah dari bekas Menteri Besar Kedah itu, namun setakat ini belum menjumpainya.

Banyak lagi penyelewengan dalam GLC di zaman BN. Bagaimanapun saya menunggu dulu, kalau ada serangan baru dari pembangkang di Kedah. Baru kita balas dengan ‘bom berangkai’ pula.

MP Bukit Bendera Membidas Kerajaan BN Projek "Gajah Putih" di Putrajaya

Ahli parlimen Bukit Bendera Liew Chin Tong hari ini membidas kerajaan kerana membelanjakan terlau banyak wang rakyat bagi dua projek 'gajah putih' di Putrajaya.

“(Astaka Morocco dan Monumen Alaf Baru) tidak ada fungsi dan dibina semata-mata untuk memuaskan fantasi (bekas perdana menteri) Dr Mahathir (Mohamad),” katanya di lobi parlimen.

“Perangkaan...menunjukkan purata 20 pengunjung yang melawat Astaka Morocco setiap hari, jumlah itu terlalu kecil berbanding dengan jumlah wang yang dibelanjakan.”

Menjawap soalan Liew di Dewan Rakyat, sebelum itu, Timbalan Menteri, Wilayah persekutuan, Datuk M Saravanan berkata Astaka Morocco dibina pada kos RM20 juta dan RM250,000 dipibelanjakan setiap tahun untuk penyelenggaraannnya.

Ini termasuk 'pembersihan khas' untuk kolam dan juga tulisan khas yang dipamerkan di dinding serta ukirannya di pintu. Tahun lalu, 8,500 melawat monumen berkenaan.

Saravanan berkata Monumen Alaf Baru yang dirasmikan pada 2003, pula menelan perbelanjaan RM21 juta untuk dibina dan kos penyelengaraannya pula adalah RM93,000 setiap tahun.

Bagaimanapun kementerian tidak mengetahui jumlah pengunjung ke monumen itu kerana ia terletak di kawasan yang terbuka.

Menurut Saravanan, kedua-dua monumen berkenaan dibina bagi menarik orang ramai mengunjungi Putrajaya manakala Monumen Alaf Baru dikatakan mempunyai nilai sejarah.

“Memandangkan kedua-dua monumen itu telah dibina, adalah lebih baik ia dijadikan tempat untuk rakyat. Sebagai contoh, artis boleh mempamerkan seni dan bakatnya di sini. Sekarang ini, tempat ini dibiarkan kosong,” katanya.

Liew juga menggesa kerajaan supaya berunding semula dengan Putrajaya Holdings, yang sekarang ini menyaksikan kerajaan terpaksa membayar RM1 bilion setiap tahun untuk bayaran sewa premis berkenaan.

“Ini hampir 0.5 peratus daripada bajet tahunan yang digunakan hanya untuk sewa, tidak termasuk penyelenggaraan, hanya kerana bagi memenuhi fantasi seseorang,” katanya.

As
taka Morocco, terletak di Taman Botani dan dibina bagi melambangkan keutuhan diplomatik antara Malaysia dan Maghribi, khususnya berhubung rakyat dan kebudayaan kedua-dua negara.

Manakala Monumen Alaf Baru setinggi 68meter terletak di Precinct 2, Putrajaya. Rekabentuknya diambil daripada bunga raya dan melambangkan sejarah negara bermula daripada zaman kesultanan Melayu Melaka.

Pengacara Nona Ke Mahkamah Rendah Syariah Kuala Lumpur Hari Ini

PETALING JAYA: Pelakon Maya Karin,31, dan suaminya Steven David Shorthose,40, atau Muhammad Ali dijadual akan hadir untuk kali kedua ke Mahkamah Rendah Syariah, Kuala Lumpur, Rabu.

Kedua-dua pasangan itu dikatakan mahu mengetahui status pendaftaran pernikahan mereka selepas mendaftarkannya pada 24 Jun lalu.

Portal The Malaysian Insider menerusi satu sumber mahkamah menyebut, pasangan itu berkemungkinan akan dikenakan denda berhubung kesalahan lewat mendaftarkan pernikahan.

“Kalau status perkahwinan mereka tidak sah, mereka terpaksa bernikah semula. Sekiranya sah, mereka juga akan berhadapan dengan tindakan undang-undang atas kesalahan lewat mendaftar perkahwinan yang berlangsung di Itali dua tahun lalu,” kata seorang pegawai mahkamah kepada portal itu.

Maya dan Muhammad Ali sebelum ini merahsiakan prosiding yang berlaku dalam kamar hakim di Mahkamah Rendah Syariah, Kuala Lumpur ketika hadir pada 24 Jun lalu.

Bagaimanapun sumber memberitahu pasangan berkenaan dalam proses untuk bercerai tetapi perlu mendaftarkan perkahwinan terlebih dahulu sebelum boleh melakukan prosedur seterusnya.

Maya dan Muhammad Ali diijabkabulkan di Villa Corte de Lago, Bellagio, Itali pada 14 Ogos 2008.

Majlis resepsi kedua mempelai diadakan di Institut Penyelidikan Perhutanan Malaysia (FRIM) beberapa minggu selepas itu.

Selepas dua tahun bernikah, hubungan Maya dengan guru Matematik di sebuah sekolah antara bangsa itu dikatakan menghadapi krisis.

Tempahan Air Asia Tak Beroperasi 3 Hari Mulai 9 - 11 Julai - Naik Taraf Sistem

KUALA LUMPUR 7 Julai – Syarikat penerbangan tambang murah, AirAsia Bhd., akan menutup sementara sistem penempahan semasanya selama tiga hari mulai Jumaat bagi digantikan dengan sistem baharu yang boleh menampung pertumbuhan semasa syarikat itu.

Sebagai sebahagian dari proses pelaksanaan sistem itu, perkhidmatan penempatan AirAsia, akan hentikan sementara dari jam 1.00 petang waktu Malaysia (GMT 8) pada Jumaat (9 Julai) hingga jam 6.00 petang waktu Malaysia pada 11 Julai (Ahad).

Ketua Serantau Komersial AirAsia, Kathleen Tan berkata, para pelanggan sangat digalakkan membuat tempahan beberapa hari sebelum 9 Julai (1.00 petang) untuk mengelakkan kekecewaan.

Katanya, sistem baharu itu akan diwujudkan mulai jam 6.00 petang, 11 Julai.

"Sistem semasa, yang kini berusia 20 tahun, tidak lagi dapat menampung pertumbuhan semasa kami. Sebelum ini, sistem itu hanya dapat menampung sehingga setengah juta sehari.”

"Dengan pemasangan sistem baharu itu, ia berupaya menempah kepada hampir sejuta penerbangan sehari,” katanya kepada taklimat media di sini hari ini.

AirAsia akan membelanjakan kira-kira RM10 juta bagi tahun pertama pengoperasian sistem baharu itu. – Bernama

Kilang Percetakan "Angkatan Edaran" Diserbu dan Digeledah Cari 'Suara Keadilan', Sampai Tera Tu Depa Cari...

SHAH ALAM, 7 Julai: Kilang Angkatan Edaran, kilang yang biasa mencetak akhbar Harakah dipantau oleh empat pegawai kanan dari Kementerian Dalam Negeri (KDN) jam 10.30 pagi tadi, kata pengusaha yang enggan namanya disiarkan.

Beliau memberitahu, para pegawai terbabit membuat penggeledahan kecil tanpa waran di kilangnya, Seksyen 16, di sini untuk mencari akhbar tanpa permit 'Era Keadilan' milik PKR.

"Suara Keadilan (SK) pun mereka tak cetak di sini, takkan kita nak cetak yang lain," ujar beliau sebagaimana yang diberitahu kepada pegawai terbabit.

Katanya lagi, satu lagi kilang milik beliau di sini turut digeledah untuk mencari SK mahupun 'Era Keadilan'.

Sebelum digeledah, katanya lagi, wujud pertikaman lidah antara seorang pegawai lelaki KDN dengan seorang pekerjanya.

"Waran tak ada, nak geledah geledahlah tapi kalau ada yang hilang, CCTV ada untuk tangkap yang curi dalam kilang ini," ujar beliau lagi memetik amaran pekerjanya itu.

Dalam perkembangan berkaitan, KDN turut diwar-warkan mahu menyerbu ibu pejabat PKR di Tropicana sebelum ini untuk memburu edisi terbaru 'Era Keadilan'.

Inisiatif KDN itu ekoran iltizam PKR untuk terus menerbitkan akhbar yang menjadi lidah rasmi parti itu.

Pada 2 Julai lalu, permit Suara Keadilan digantung ekoran tersiarnya laporan 'Felda Bankrap' yang dianggap mengancam sensitiviti politik pihak tertentu dalam kerajaan.

Lanjutan itu, Felda bertindak menyaman Suara Keadilan sebanyak RM200 juta.

Manakala, PKR pula menyifatkan tindakan KDN dengan tidak merujuk kes tersebut ke mahkamah terlebih dahulu sebagai langkah membunuh kebebasan media.

Pekerja KTM adakan Demo Petang Ini

Kesatuan Pekerja-Pekerja Keretapi Tanah Melayu Berhad (KPPTMB) akan menggerakan lebih 3,000 ahlinya di seluruh negara bagi berpiket menentang penubuhan ET Sdn Bhd (ET) sebagai pengendali perkhidmatan tren elektrik (ETS).

Piket tersebut akan diadakan di perkarangan ibu pejabat Keretapi Tanah Melayu Berhad (KTMB) di Jalan Hishamuddin di ibu negara pada jam 5.30 petang ini.

Menurut presiden KPPTMB Abdul Razak Md Hassan, perhimpunan petang ini juga bagi mendesak Presiden KTMB Dr Aminuddin Adnan meletakkan jawatan.

"Sekiranya beliau enggan letak jawatan maka kementerian kewangan hendaklah menilai kedudukan presiden KTMB melalui KPI (Indeks Petunjuk Utama)," katanya dalam satu kenyataan.

Abdul Razak sebelum ini dilaporkan menolak langkah itu, antaranya kerana tindakan menganaksyarikatkan pengendali ETS didakwa menyebabkan faedah kesihatan pekerja dikurangkan, kehilangan elaun-elaun, jumlah cuti berkurangan dan sewa kuarters akan dinaikkan.

Katanya kira-kira 500 pekerja dijangka menyertai piket selama sejam hari ni manakala satu lagi piket dirancang diadakan di 10 cawangan di seluruh negara pada 21 Julai.

Kesatuan itu mempunyai 3,600 anggota.

Felda Tetap Akan Saman Suara Keadilan - PM NajibIPOH, 7 Julai — Felda tetap akan menyaman akhbar PKR, Suara Keadilan RM200 juta ekoran laporannya bulan lalu yang bertajuk “Felda Bankrap”, kata Perdana Menteri Najib Razak hari ini.

Najib berkata demikian dalam ucapannya pada sambutan Hari Peneroka dan perasmian Maktab Rendah Sains Mara di Felda Trolak di sini pagi ini.

Felda mengemukakan notis menuntut ganti rugi RM200 juta dan permohonan maaf daripada Parti Keadilan Rakyat berhubung laporan akhbar mingguan parti itu pada Khamis lalu.

Selain akhbar milik PKR itu, notis tuntutan menerusi syarikat guaman Hafarizam, Wan & Aisha Mubarak, turut dihantar kepada penerbit akhbar itu, Syarikat Pelita

Koridor Sdn Bhd serta pencetaknya, Syarikat Percetakan NPK Sdn Bhd.

Bagaimanapun PKR dan pengurusan Suara Keadilan sudah memutuskan tidak akan memohon maaf dan tidak akan membayar satu sen pun.

Tuntutan itu dibuat berdasarkan kerosakan reputasi kepada Felda disebabkan tuduhan ia bankrap yang terkandung dalam Suara Keadilan bertarikh 22-29 Jun lalu.

“Pihak berkenaan (Suara Keadilan dan PKR) diberi masa tujuh hari untuk membayar ganti rugi berkenaan dan membuat permohonan maaf kepada Felda,” kata Timbalan Menteri di Jabatan Perdana Menteri Datuk Ahmad Maslan Khamis lalu.

Mari Kita Bongkar Penyelewengan BN Kedah, Satu Persatu

Oleh: ZULKIFLI YAHAYA

Pihak pembangkang telah menyebarkan secara meluas sebuah risalah bertajuk ‘Maila Kedah’. Secara umumnya risalah tersebut ‘membongkar penyelewengan’ kerajaan Pakatan Rakyat Kedah, khususnya anak-anak syarikat Kerajaan Negeri.

Setelah beberapa kali pembangkang Kedah diperlecehkan akibat kegagalan mereka berfungsi sebagai pembangkang, maka kali ini nampaknya mereka lebih serius dan bersungguh. Walaupun banyak fakta yang terkandung dalam risalah itu bohong, fitnah dan merapu, tetapi wajar mereka diberi penghargaan kerana mencuba untuk menjadi pembangkang. Bukan mudah untuk menyelami perwatakan sebagai pembangkang setelah separuh abad memerintah negeri.

Secara peribadi saya sudah lama menunggu saat seperti ini, bagi memberi peluang kita mendedahkan pula habis-habisan segala penyelewengan yang BN lakukan sewaktu berkuasa dahulu. Tanpa serangan mula yang agresif dari pihak pembangkang, maka melakukan serangan bertubi-tubi terhadap pembangkang hanya menjadikan parti yang berkuasa di negeri ini macam kaki buli pula.

Di antara tuduhan liar yang dibuat terhadap kerajaan Pakatan ialah kononnya Yiked Holdings telah memberikan kepada PAS sebanyak RM11.5 juta. Bayangkan wang sebanyak itu jika diagihkan kepada 15 kawasan PAS di Kedah, satu kawasan akan peroleh RM766 ribu. Oleh kerana orang PAS tak makan duit, maka semuanya akan dibelanja untuk program parti, maka dengan belanja sebesar itu Umno akan pupus terus di Kedah tak tinggal benih lagi. Itu logiknya.

Baki wang yang ditinggalkan pada Mac 2008 pun hanya tinggal kira-kira RM4 juta. Terdapat 29 buah anak syarikat diwujudkan di zaman BN di bawah Yiked Holdings walhal tidak berfungsi apa-apa pun. Kini sebahagian besarnya ditutup, cuma tinggal lima. Jika hari ini pembangkang kononnya kerajaan Pakatan wujudkan banyak syarikat baru tanpa operasi, maka ia tidak lebih dari usaha menutup tindakan mereka dulu. Macam pencuri jeritkan ‘pencuri’ pada orang lain, supaya orang tidak sangka yang jerit itu pencuri.

Memang pestasi Yiked Holdings lebih baik kini berbanding masa BN, tetapi untuk menjana keuntungan terkumpul melebihi RM11.5 juta untuk disumbangkan kepada mana-mana pihak sekalipun, amatlah tidak masuk akal.

Oleh kerana tuduhan penyelewengan RM11.5 juta itu adalah fitnah yang dicipta sesuka hati maka kita tidak perlu menjawabnya dengan serius. Fitnah mudah dibuat, kerana ia tidak perlukan bukti. Biarkan rakyat menilai kerendahan moral mereka dalam menabur fitnah. Lagi banyak mereka menfitnah lagi luas lubang kubur yang mereka gali untuk terjun dalam pilihanraya umum ke 13 nanti.

Sebaliknya, isu penyelewengan wang GLC untuk BN di zaman mereka berkuasa dahulu bukan satu fitnah. Ia boleh dibuktikan. Seri Temin Development Corporation (STDC) telah menyalahgunakan wang GLC tersebut untuk digunakan oleh parti politik BN. Menurut cabutan minit mesyuarat pengurusan STDC ke-2/2008 yang diadakan pada hari Ahad, 10hb Februari 2008 jam 10:20 pagi bertempat di Bilik Mesyuarat STDC, pihak pengurusan telah bersetuju untuk mengeluarkan sejumlah wang sebanyak RM1.7 juta bagi tujuan program "Pemimpin Bersama Rakyat" disetiap kawasan Parlimen di negeri Kedah Darul Aman. Ia adalah program politik; majlis berkempen untuk memenangkan BN dalam pilihanraya.

Cabutan minit ini telah ditandatangani oleh YB Dato’ Arifin Man (bekas ADUN- Bukit Lada) sebagai Timbalan Pengerusi STDC dan Datuk Syed Sobri Syed Hashim (belum YB lagi ketika itu) sebagai Ketua Pegawai Eksekutif STDC.

Berikut adalah agihan wang yang telah dipersetujui:
1) Padang Terap 130,000.00
2) Kulim/Bandar Baharu, Sungai Petani, Langkawi – RM120,000.00 setiap bahagian
3) Pokok Sena, Jerlun, Baling, Alor Setar, Kuala Kedah, Sik, Jerai, Sungai Petani, Merbok, Padang Serai, Kubang Pasu dan Pendang – masing-masing mendapat RM110,000.00.

Jumlah 1,700,000.00 sumbangan ini diluluskan di dalam mesyuarat pengurusan STDC dan kemudiannya dipanjangkan kepada Lembaga Pengarah STDC untuk diluluskan. Perkara ini telah mendapat kelulusan Ahli Lembaga Pengarah STDC melalui resolusi beredar ("circular resolution").

Resolusi beredar ini bertajuk "Resolusi Lembaga Pengarah Beredar Yang Dibuat Menurut Artikel No. 91 Tataurusan Syarikat".

Berikut adalah senarai Ahli Lembaga Pengarah STDC yang menandatangani resolusi tersebut:
Dato’ Seri Mahdzir bin Khalid, Dato’ Ariffin Man, Datuk Syed Sobri Syed Hashim, Encik Zubir Zabidi, Encik Mohamad Radzi Ayob, Encik Mustafar Ahmad, Puan Marlia Abd. Latiff dan Puan Sharifah Adawiyah Syed Ismail. Semua mereka adalah pemimpin Umno.

Sekarang, STDC menerima taksiran cukai bagi tahun sebelum 2008 (di masa BN) sebanyak RM11 juta. GLC kini terpaksa menanggung beban yang ditinggalkan.

Oleh kerana fitnah yang terkandung dalam risalah pembangkang itu menyebut Yiked Holdings, maka elok kalau rakyat tahu bahawa penggunaan wang secara tidak wajar berlaku dalam anak Syarikat Yiked Holdings di zaman BN, iaitu Yiked Kuari Sdn Bhd (YKSB).

Semakan oleh sebuah badan audit mendapati pada tahun 2007 dan 2008 mereka telah membelanjakan sejumlah RM85,375 untuk membiayai kos hari keluarga yang diadakan di Hong Kong dan New Zealand. Kelulusan bagi kelulusan ini dibuat oleh Lembaga Pengarah dan tidak mendapat kebenaran atau pengesahan dalam mesyuarat agung.

Menurut Seksyen 132(2) Akta Syarikat 1965, pengarah syarikat tidak boleh menggunakan kedudukannya sebagai pengarah untuk mendapat manfaat bagi dirinya tanpa kebenaran atau pengesahan mesyuarat agung.

Di antara ahli lembaga pengarah YKSB ialah Dato’ Haji Arzmi Hamid (bekas ADUN BN Tanjung Dawai) dan Dato’ Haji Mohd Hadzir Ismail (Bekas ADUN BN Kuala Ketil).

Antara tuduhan yang dilemparkan dalam risalah haram pembangkang itu ialah kononnya PAS berkonspirasi untuk menjatuhkan Setiausaha Kerajaan (SUK) Negeri Dato’ Wira Rasli Basir.

Rasli dilantik di zaman PAS memerintah. Pelantikan sebagai SUK dibuat oleh Tuanku Sultan melalui nama yang dicadangkan oleh Menteri Besar. ADUN pembangkang tiada hak untuk mencadang. Bila Menteri Besar (dari Pakatan Rakyat) yang mencadang, maknanya beliaulah yang mahukan Rasli jadi SUK. Logikkah Kerajaan Pakatan buat konspirasi untuk jatuhkan SUK yang mereka sendiri naikkan?

Sebab itu jangan marah kalau saya katakan penulis risalah haram pembangkang itu banyak menggunakan kepala lutut dari kepala otak untuk berfikir.

(Nota: Lagi penyelewengan BN akan menyusul selepas ini)

UMNO Berjanji Rumah PPRT Kepada Keluarga Yusof Wahad.. Mereka Nanti Tapi....

PENGKALAN CHEPA, 6 Julai: Menteri Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat, Senator Dato’ Seri Shahrizat Jalil meminta kerajaan negeri membantu keluarga Yusof Wahab, 35 yang tinggal di bawah rumah emaknya.

Sedangkan penduduk terbabit mengharap bantuan rumah di bawah program pembangunan rakyat termiskin (PPRT) seperti yang pernah dijanjikan pemimpin Umno.

Menurutnya beliau terpaksa menolak tawaran wakil Menteri Besar, Tuan Guru Dato’ Nik Abdul Aziz Nik Mat untuk membina rumah dhuafat kerana Umno telah berjanji mahu memberinya rumah PPRT.

Tawaran membina rumah dhuafat diberitahu wakil peribadi Menteri Besar, Hassan Mamat ketika berkunjung ke rumahnya petang semalam. Hadir sama Penghulu Mukim Pauh Dal, Yusli Yusof.

Malah Yusof mengakui tidak pernah memberitahu sesiapa pun menggunakan ruang bawah rumah emaknya sebagai tempat tidur mereka sekeluarga.

“Saya tidak pernah memberitahu sesiapa pun. Saya dan keluarga rela tinggal di bawah. Saya sendiri hairan macam mana orang lain boleh tahu, sebab saya tak bagi tahu sesiapa pun,” katanya.

Beliau berkata, kedudukan rumahnya agak ke dalam dan terlindung daripada pandangan umum.

Menurut Yusof ketika menteri datang bersama beberapa pempimpin Umno Pengkalan Chepa beliau tidak ada di rumah.

”Saya hanya tahu mengetahui perkara itu sebaik sahaja pulang ke rumah,” katanya.

Beliau bersama isteri, Fatimah Jalin dan tiga anak menggunakan ruang bawah rumah sebagai tempat bermalam, manakala ruang memasak dibina di bahagian luar bersambung rumah emaknya.

Ruang memasak tersebut lengkap dengan meja dan kerusi makan. Terdapat juga periuk elektrik dan dapor gas untuk memasak. Halaman rumahnya nampak bersih dan terjaga.

Isnin lalu media melaporkan keluarga Yusof di Kampung Pauh Dal, Pengkalan Chepa tinggal di bawah rumah, bekas reban ayam disebabkan kemiskinan. Mereka dilawati Shahrizat dengan Ketua Umno Pengkalan Chepa, Dali Hussin.
Yusof berkata, beliau bersama keluarga rela bermalam di bawah rumah setelah adiknya pulang dan tinggal di rumah terbabit bersama emaknya.

Yusof juga memberitahu beliau tidak mampu menyewa rumah yang lebih selesa kerana pendapatannya sebagai pemandu lori ayam agak kecil.

Harakahdaily/-

*****************************************************************

KOTA BHARU: “Alhamdulillah, rezeki kami sekeluarga tidak pernah terputus dan ada saja insan prihatin bertandang ke rumah bertanya khabar dan menghulurkan bantuan ikhlas.

“Tidak ada apa yang dapat dibalas, selain berterima kasih dengan sumbangan diberikan,” kata Fatimah Jalil, 36, yang menghuni bawah rumah mentua bersama keluarganya di Kampung Pauh Dal, sejak tiga tahun lalu.

Ibu kepada tiga anak itu terharu kerana sejak kisah hidup mereka disiarkan media kediamannya menerima kunjungan pelbagai pihak.

“Kami terima rezeki Allah ini seadanya. Sejak Jumaat lalu, kami didatangi Ketua Umno Bahagian Pengkalan Chepa, Dali Hussin dan hari berikutnya Menteri Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat, Datuk Shahrizat Jalil.

“Paling saya terharu, kami juga menerima kunjungan warga prihatin yang bertandang ke rumah ini malam tadi (semalam), semata-mata melihat kesusahan hidup selain menghulurkan bantuan ikhlas,” katanya.


Terdahulu Fatimah bersama suami, Yusof Wahab, 35, serta tiga anak mereka Atikah Yusof, 6, Mohd Haikal, 5, dan Mohd Aiman, 3, menerima kunjungan beberapa pegawai dan penyelia banci sempena Banci Penduduk dan Perumahan 2010, tengah hari semalam.


Meskipun ruang kediaman terbabit kurang selesa, ia bukan penghalang kepada Penyelia Banci Penduduk Kawasan Badang, Mohd Azmi Abdullah merekodkan butiran keluarga terbabit.

Turut menyaksikan prosedur banci terbabit, Penguasa Daerah/Banci Kawasan Badang, Zalina Abu Soh.

Zalina berkata, tindakan membanci keluarga berkenaan dibuat lebih awal bagi mengelak mereka tercicir kerana dibimbangi butiran mereka dimasukkan bersama dengan keluarga mentua.

“Berdasarkan bancian, mereka ini tinggal di bawah rumah dan berdasarkan peraturan kami, mereka dikategorikan sebagai isi rumah berbeza dengan keluarga yang tinggal di rumah atas.

“Dalam proses bancian, maklumat lengkap mengenai keluarga perlu dimasukkan termasuk umur dan warga negara,” katanya.

-hmetro

Kemalangan Berganda: 6 Parah, 19 Cedera di Lebuhraya Karak

6 Parah, 19 Cedera -Bas Persiaran Rempuh TrelerKM48- dan KM48-6
Lebuhraya Karak Arah K Lumpur
sebelum susur Bukit Tinggi,
Bentong, Pahang
7 Jul 2010
2-30 pagi

Maklumat ini masih belum lengkap. Saya akan update secepat mungkin.

Kejadian ini membabitkan dua kemalangan melibatkan 5 kenderaan -sebuah bas persiaran, sebuah treler, sebuah treler pengangkut, sebuah Perodua Kancil dan sebuah Van.

Kes berlaku kira-kira jam 2-15 pagi di KM48-5 Lebuhraya Karak arah Kuala Lumpur sebelum susur Bukit Tinggi.

Bas Persiaran ini membawa kira-kira 40 penumpang dalam perjalanan dari Jengka Pahang menuju Kuala Lumpur.

Setibanya di tempat kejadian, bas ini merempuh belakang sebuah treler sarat dengan muatan besi pembinaan.

Akibatnya, bahagian hadapan bas ini remuk menyebabkan pemandunya cedera parah termasuk 5 lagi penumpang.

17 penumpang cedera ringan.

Sekurang-kurangnya 9 buah ambulan - 2 buah dari Hospital Bentong, 4 Jabatan Pertahanan Awam, 1 Hospital Selayang , 1 Hospital Kuala Lumpur dan 1 Bulan Sabit Merah Malaysia tiba di lokasi.

Lebih 20 mangsa di bawa ke Hospital Bentong untuk rawatan lanjut.

Kira-kira setengah jam kemudian, sebuah treler pengangkut 80 tayar, terpaksa berhenti kira-kira 100 meter di belakang kemalangan ini, di KM48-6.

Ini kerana, muatannya yang besar iaitu sebuah dandang seberat 75 tan tidak dapat melepasi laluan lebuhraya kerana keadaan bas yang menyekat laluan.

Dandang ini dibawa dari Kuantan untuk ke West Port Pelabuhan Klang untuk dibawa dengan kapal ke Thailand.

Di belakang treler pengangkut ini, sebuah perodua Kancil yang mengiringi treler itu, berhenti. Seorang pekerja berada di dalamnya.

Beberapa minit kemudian sebuah van dipandu seorang lelaki terus merempuh belakang Kancil terbabit menyebabkan Kancil terhumban ke arah belakang treler pengangkut.

Van terhumban ke dalam longkang.

Pemandu van dan pekerja di dalam Kancil cedera dan dihantar oleh ambulan yang masih berada di lokasi.sumber (terima kasih sahabat)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Powered by Blogger.

Search

Swedish Greys - a WordPress theme from Nordic Themepark. Converted by LiteThemes.com.