Fahrin Ahmad Bakal Akhiri Zaman Bujang Dengan Pelakon Bukan Melayu Ini?...

MENERIMA jika ditakdirkan jodohnya dengan lelaki Melayu beragama Islam, Adeline mengakui tiada halangan baginya untuk memeluk agama tersebut.

Namun begitu, biarlah ia datang dari dalam darinya sendiri dan bukan kerana seorang lelaki.

Secara jujurnya, Adeline atau pemilik nama penuh Adeline Tsen ini mengakui banyak berkawan dengan lelaki Melayu sejak menuntut di pusat pengajian tinggi.

“Agama bukan penghalang untuk saya berkawan atau mengenali seseorang itu dengan lebih dekat. Apa yang penting ialah kejujuran untuk menerima saya sebagai seorang yang istimewa di hatinya.

“Bagi keluarga saya ia bukan sesuatu yang ganjil sebab abang sulung saya juga sudah memeluk agama Islam. Bagaimanapun, niat untuk memeluk sesebuah agama biarlah lahir dari hati bukan kerana sesuatu yang lain,” ujarnya.

Wanita berusia 24 tahun ini juga memberitahu pengalaman rakan-rakannya yang sudah memeluk Islam memberi sedikit sebanyak pengetahuan tentang agama itu.

“Saya berani bercakap begitu kerana ramai rakan saya yang sudah memeluk Islam. Tapi mereka tukar agama bukan kerana ingin berkahwin semata-mata.

“Ada sepasang suami isteri bukan beragama Islam tetapi mengambil keputusan selepas berkahwin untuk memeluk Islam,” katanya yang mempunyai darah keturunan Melayu Brunei.

Enggan tumpang populariti Fahrin

Diusik dengan cerita cinta, dia tidak mahu gosip gambarnya di kedai mamak bersama aktor terkenal Fahrin Ahmad yang tersebar sebelum ini disensasikan lagi.

Dia tidak mahu nilai persahabatan yang dibina disalah erti, malah lebih buruk ramai yang beranggapan dia hanya mahu menumpang populariti pelakon kacak tersebut.

“Saya mengenali Fahrin sejak April lalu selepas menghadiri Anugerah Bintang Popular (ABP). Kami selesa berkawan, pada saya dia seorang yang matang dalam banyak perkara.

Dalam bidang seni pula dia banyak beri nasihat dan berkongsi pengalaman.

“Sejujurnya setakat ini kami berkawan dan saling mengenali. Saya tidak menyangka tindakan keluar minum bersama menjadi cerita sensasi. Padahal sebelum ini saya pernah juga keluar minum dengan rakan artis yang lain, tapi mungkin dia seorang yang terkenal.

“Sekarang kami agak lama tidak berjumpa kerana sibuk dengan komitmen masing-masing. Cuma kadangkala kami bertanyakan khabar menerusi mesej di telefon sahaja,” katanya.

Walaupun begitu, jika sudah ketentuan jodohnya bersama jejaka itu, dia mengaku menerima dengan hati yang terbuka.

Bercerita tentang lelaki idaman, Adeline memberitahu dia tidak pernah menetapkan sebarang kriteria tertentu. Dia mahu seorang lelaki yang mempunyai sifat mementingkan keluarga dan bertanggungjawab.

“Tipulah kalau saya katakan tidak mahu seorang kekasih bagi mengisi kekosongan hati. Pada saya apa pun bangsanya, Melayu, Cina, atau India, saya tidak kisah, yang penting dia seorang yang bertanggungjawab kepada keluarga dan mencintai saya seadanya.

“Buat masa sekarang saya belum lagi terlalu memikirkannya sebab ingin fokus kepada kerjaya. Saya lebih selesa berkawan dan mengenali seseorang sedalam-dalamnya terlebih dahulu.

“Jika sudah bercinta banyak pula komitmen lain, maklumlah saya masih lagi belajar dan dalam masa yang sama juga berlakon,” ujarnya.

Kembali aktif berlakon

Enam bulan menjalani latihan amali, bagaikan tempoh terlalu lama bagi anak kelahiran Kota Kinabalu, Sabah ini berehat dari sebarang aktiviti seni.

Awal Januari dia bakal menghiasi jadual seninya dengan filem keenam berjudul Alamak Toyol terbitan MIG Productions Sdn Bhd.

“Saya tidak sabar kembali berlakon selepas enam bulan terpaksa menjalani latihan amali. Selama enam bulan itu juga saya terpaksa menolak banyak tawaran telefilem dan filem.

“Tapi saya faham pendidikan perlu diutamakan, keluarga sangat berharap agar saya lulus dengan cemerlang dalam bidang ini,” ujar penuntut jurusan Ijazah Sarjana Muda Perakaunan, Universiti Teknologi Mara (UiTM).

Menurutnya, dia pernah terfikir untuk berhenti belajar dan menumpukan perhatian sepenuhnya dalam bidang seni, namun hasrat tersebut dibantah oleh keluarga.

“Tahun lepas saya tangguh pengajian satu semester kerana ingin fokus pada lakonan. Tapi keluarga membantah dan menuntut saya habiskan juga pengajian demi masa depan,” ujarnya.

Biarpun sudah membintangi lebih 35 buah drama tempatan, Adeline masih menganggap dirinya terlalu kerdil jika dibandingkan dengan pelakon-pelakon lain.

Tambahnya, kelemahan utama yang masih cuba diatasi ialah pertuturan Bahasa Malaysia yang kurang baik.

“Saya masih perbaiki pertuturan dalam Bahasa Malaysia dengan fasih tanpa ada slanga Sabah. Ramai juga yang tegur fasal bahasa ini. Ia juga akan membatasi watak yang saya dapat,” katanya.

“Saya juga minta nasihat daripada beberapa pelakon lain seperti Marsha dan Anding untuk mengatasi masalah ini. Mereka menasihatkan agar saya sering berkomunikasi menggunakan bahasa yang betul, ” katanya yang kagum dengan pertuturan Marsha.

Tambah Adeline dia terpaksa meminta skrip lebih awal bagi membolehkannya untuk berlatih terlebih dahulu sebelum bermulanya penggambaran.

Menurutnya sebagai pelakon dia mengidamkan sebuah watak yang benar-benar memberi impak dan menguji lakonannya.

“Setakat ini banyak watak yang saya terima ialah watak komedi, walaupun bukan seorang pelawak tetapi ramai yang kata saya boleh buat lawak.

“Kalau boleh saya nak watak seorang yang cacat atau kurang upaya kerana ia benar-benar menguji kebolehan seseorang pelakon. Selain sukar, kita perlu meraih simpati penonton melalui karakter tersebut,” katanya.

Adeline juga mempunyai bakat dalam bidang nyanyian dan komersial. Dia sering menerima tawaran persembahan nyanyian dan modelling sebagai pendapatan sampingan.

“Sejak kecil saya aktif menyanyi berbanding berlakon tapi rezeki saya lebih ke bidang lakonan. Saya sedar untuk menyanyi bukan sesuatu yang mudah buat masa sekarang.

“Saya masih lagi menyimpan impian untuk menyanyi dan mungkin tahun depan saya akan keluar dengan single pertama bersama seorang rakan artis,” katanya.

Kutipan Hasil Balak Naik Sampai RM50juta, Dulu Cuma 8 Juta Masa BN Perintah... Pandai MB Nie Tadbir Negeri....

ALOR SETAR,3 Jan: Kerajaan Kedah di bawah Pakatan Rakyat (PR) telah berjaya meningkatkan hasil balak hampir 205 peratus berbanding hasil yang dikutip oleh Barisan Nasional (BN) semasa pemerintahan mereka sebelum ini.

Menteri Besar Kedah, Datuk Seri Azizan Abdul Razak mengulas mengenai pencapaian memberansangkan ini berkata, hasil dari sistem tender terbuka yang dilaksanakan oleh kerajaan di bawah PR berjaya memberi pulangan yang menggalakkan kepada negeri.

"Sistem tender terbuka yang diperkenalkan memberi pulangan positif kepada kerajaan dan rakyat negeri ini. Pada tahun 2008 yang lalu semasa pengambilalihan kuasa pentadbiran, hasil pungutan balak hanyalah sebanyak RM35 juta. Ia meningkat kemudiannya kepada RM39 juta pada tahun 2009 yang lalu.

"Namun begitu pada tahun 2010 hasilnya premium balak berjaya mencecah sehingga RM50 juta," ujarnya.

Beliau yang juga merupakan Pesuruhjaya PAS Kedah berkata, hasil ketelusan dan sistem tender terbuka yang menjadi polisi kepada Kerajaan Kedah turut membuktikan bahawa gejala rasuah dan kronisme dapat dielakkan.

Sebelum ini Laporan Ketua Audit Negara telah melaporkan Kedah berjaya meningkatkan pendapatan dari hasil balak sebanyak 205 peratus pada tahun 2010 jika dibandingkan dengan tahun sebelum 2008 semasa pemerintahan BN dengan mendapat pulangan dalam lingkungan RM8 juta sahaja.

Selangor Adakan Sidang DUN Tergempar - Kembalikan Kuasa Raja Melayu, Isu SUK Masih Belum Selesai...

Menteri Besar Selangor, Tan Sri Khalid Ibrahim akan mengadakan sidang dewan undangan negeri tergempar bagi meminda perlembagaan negeri bagi membolehkan mereka melantik setiausaha kerajaan negeri, penasihat kewangan dan penasihat undang-undang.

Keputusan itu diambil setelah perjumpaan Khalid dengan Sultan Selangor, Sultan Sharafuddin Idris Shah di Istana Mestika, Shah Alam, hari ini di mana baginda bertitah beliau tidak mempunyai kuasa untuk menerima ataupun menolak perlantikkan yang dibuat oleh Suruhanjaya Perkhidmatan Awam.

NONE“Ini kerana kuasa itu telah ditarik balik pada 1993 iaitu selepas krisis perlembagaan berlaku yang mana Undang-undang Tubuh Negeri Selangor turut dipinda bagi memusatkan kuasa persekutuan, kata Khalid pada sidang media yang penuh sesak dengan kehadiran wartawan.

Menurut Khalid, Baginda mencadangkan kepada kerajaaan negeri bagi membincangkan perkara berkenaan dengan SPA untuk mencari “jalan penyelesaian yang terbaik”.

"Sultan Selangor mencadangkan supaya kerajaan negeri mengadakan perbincangan dengan SPA untuk mencari penyelesaian terbaik. Saya mengucapkan terima kasih kepada DYMM Sultan atas nasihat dan pandangan baginda.

Calon yang layak

"Justeru, demi kebaikan Negeri Selangor dan menjunjung titah Tuanku, Kerajaan negeri akan menulis surat kepada SPA bagi membincangkan semula calon yang layak, sesuai dan berkebolehan untuk mengisi jawatan tersebut," katanya.

NONESehubungan itu, katanya, beliau tidak akan menghadiri upacara mengangkat sumpah oleh Datuk Mohd Khusrin Munawi sebagai setiausaha kerajaan negeri yang baru yang dijadualkan pada 6 Januari ini.

"Sehingga penyelesaian muktamad dicapai antara kerajaan negeri dan SPA, maka kerajaan negeri tidak mahu terlibat dalam sebarang bentuk majlis atau keraian berkaitan jawatan Setiausaha Kerajaan Negeri.

"Ini bermakna majlis angkat sumpah di hadapan Menteri Besar tidak akan diadakan dan Datuk Khusrin Munawi tidak akan hadir pada sebarang Majlis Mesyuarat Kerajaan Negeri dan Majlis Tindakan Ekonomi Negeri Selangor sebagai ex-officio," katanya lagi.

Sehingga kini, Khalid belum berjumpa dengan Khusrin meskipun bekas pengarah Jabatan Agama Islam Selangor itu melaporkan dirinya hari ini.

SUK Selangor Masuk Pejabat Awal Dengan Iringan Kawalan

Khusrin di pejabat SUK pagi ini. — Gambar oleh Jack Ooi

Menteri Besar Selangor, Tan Sri Khalid Ibrahim dijadualkan menghadap Sultan Selangor, Sultan Sharafuddin Idris Shah pada jam 11 pagi ini di Istana Mestika, Shah Alam.

Ia dipercayai sebagai mencari jalan penyelesaian perlantikkan Datuk Mohd Khusrin Munawi sebagai setiausaha kerajaan negeri yang baru.

Khalid yang ditemui wartawan ketika tiba di bangunan setiausaha kerajaan negeri pada jam 10 pagi tadi, enggan mengulas perkembangan terbaru berkenaan.

"Kita akan buat pengumuman bila tiba masanya,” kata beliau ketika menunggu menaiki lif ke pejabatnya.

Awal pagi ini, Khusrin tiba untuk bertugas di Bangunan Sultan Salahuddin Abdul Aziz Shah, Shah Alam pada jam 6.45 pagi ini, di sebalik kontroversi perlantikannya itu.

Beliau juga mengelakkan diri daripada sekumpulan wartawan yang menunggunya di pintu masuk bangunan itu sejak awal pagi.

"Tiada masalah,” katanya sebelum terus menyelinap ke dalam bangunan di Shah Alam itu.

Khusrin yang memakai sut kelabu berbelang, kemeja putih dan tali leher masuk ke pejabatnya kira-kira pukul 7 pagi selepas kenderaannya dilihat melalui pintu masuk bangunan SAAS pukul 6.45 pagi.

Beliau diiringi dua pengawal keselamatan kerajaan negeri ketika masuk ke pejabatnya.

Bagaimanapun, adalah dipercayai beliau masih belum melaporkan diri kepada Menteri Besar, Tan Sri Khalid Ibrahim.

Menurut sumber dari pejabat menteri besar, tiada arahan dikeluarkan bagi menahan Khusrin daripada pergi ke pejabat setiausaha kerajaan negeri yang terletak pada tingkat 19 bangunan itu.

"Tidak akan berlaku konfrontasi... Sudah tentu, beliau boleh masuk tetapi sama ada beliau akan bekerja untuk kita (kerajaan negeri Selangor) adalah cerita lain,” kata sumber itu.

Anggota dan pegawai polis daripada Ibu Pejabat Polis Kontinjen (IPK) Selangor dan Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) Shah Alam dilihat berjaga-jaga di lobi bangunan itu.

Khusrin dijadual mengangkat sumpah jawatannya pada 6 Januari ini tetapi kerajaan negeri membantah perlantikkan itu kerana mendakwamenteri besar tidak dirujuk.

Kerajaan negeri Selangor dikatakan tidak senang dengan perlantikkan Khusrin oleh kerajaan persekutuan sebagai ketua kakitangan awam di negeri itu kerana beliau pernah berkhidmat sebagai pegawai khas kepada bekas menteri besar Tan Sri Muhammad Muhammad Taib ketika Umno menerajui Selangor.

Khusrin, 54, dipilih oleh Ketua Setiausaha Negara, Tan Sri Mohd Sidek Hassan bagi menggantikan Datuk Ramli Mahmud, yang perkhidmatannya berakhir pada 31 Disember lalu.

Sebelum dinaikkan pangkat, Khusrin berkhidmat sebagai pengarah Jabatan Agama Islam Selangor (Jais).

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Powered by Blogger.

Search

Swedish Greys - a WordPress theme from Nordic Themepark. Converted by LiteThemes.com.