PRN Sarawak Bakal Berlaku Tsunami Hebat.... DS Anwar Terus Mara Gempur Kubu BN...

Ribuan penyokong Pakatan Rakyat membanjiri perhimpunan yang diadakan di beberapa lokasi di utara Sarawak, malam tadi. Jumlah yang hadir dikatakan melebihi daripada jangkaan pemimpin pembangkang sendiri.

NONEBeberapa sumber berkata jumlah hadirin di perhimpunan di Miri, Senadin dan Bintulu adalah 7,000 orang manakala pemimpin veteran DAP Lim Kit Siang dalam tulisan di Twitter menyifatkan “puting beliung” sedang melanda negeri itu.

Perhimpunan terbesar dikatakan di Miri dengan kehadiran tidak kurang 4,000 penyokong yang datang untuk mendengar ucapan Ketua Menteri Pulau Pinang, Lim Guan Eng yang juga adalah setiausaha agung DAP.

Rali kedua terbesar adalah di Senadin - yang tidak jauh dari Miri - di mana dianggarkan tidak kurang 2,000 orang berkumpul di klinik calon PKR Dr Teo Yu Kheng bagi mendengar ceramah ketua umum PKR, Datuk Seri AnwarIbrahim. [Lihat video]

NONEPada ucapannya, Anwar berkata masa sudah tiba untuk rakyat berhenti menjadi pemerhati pasif kepada perompakan hasil mahsul Sarawak yang memperkayakan Ketua Menteri Tan Sri Abdul Taib Mahmud dan pemimpin BN lain termasuk kerabat keluarga dan kroni mereka.

"Jangan biarkan Taib atau Najib (Razak) atau Rosmah (Mansor) sekalipun menentukan nasib kita. Kita sendiri mesti bangun dan tentukan nasib negeri ini demi masa depan anak cucu kita.

“Sudah cukup rakyat Sarawak menderita miskin disebabkan kerakusan BN. Sekarang masa yang amat sesuai untuk berubah," katanya sambil disambut tepukan gemuruh hadirin.
Manakala di Bintulu, kira-kira 1,000 orang hadir pada perhimpunan yang dianjurkan oleh DAP dengan pemimpin veterannya, Lim Kit Siang dijemput sebagai penceramah.

sarawak election miri dap ceramah 080411 01DAP dikatakan kini memberi tumpuan di dua bandar di utara Sarawak - iaitu di Sibu dan Miri selepas yakin, kerusi-kerusinya di Kuching boleh diperttahankan tanpa sebarang masalah besar.

Semua kerusi di Sibu dan Miri itu adalah di kawasan yang sebelum ini dianggap sebagai kubu kuat Parti Bersatu Rakyat Sarawak (SUPP) yang begitu sukar ditembusi.

Sesetengah pihak mendakwa jumlah hadirin yang ramai belum tentu dapat menjamin bahawa DAP mampu menumbangkan calon-calon BN, termasuk presiden SUPP, Tan Sri Dr George Chan, khususnya di kerusi Piasau.

Chan, adalah juga timbalan ketua menteri Sarawak dan ini penggal ketujuh beliau mempertahankan kerusinya.

NONEMeskipun jumlah hadirin yang ramai, belum tentu dapat diterjemahkan sebagai undi, namun pemimpin DAP cukup selesa kerana di kalangan yang hadir itu, ramai yang menyumbang kepada tabung parti itu, terutamanya di Miri dan Bintulu.

Di Miri, ketua pemuda DAP Anthony Loke melaporkan kira-kira RM20,000 berjaya dikutip di kalangan penyokong parti itu yang menghadiri perhimpunan semalam, manakala Kit Siang pula berkata RM10,896.70 dikutip di Bintulu.


Hangat!! 3 Ribu Pelajar Dan Remaja Hadiri Ceramah Motivasi Amy Search Anjuran PIBG SK Sg KobGAYANYA sewaktu menyanyikan lagu-lagu dakwah.


TAHUN 1994 hatinya begitu meronta-ronta mahu menjejakkan kaki ke Tanah Suci Mekah. Entah kenapa, ketika itu perasaan Amy begitu dekat sekali dengan tanah kelahiran junjungan besar Nabi Muhammad SAW itu.

Sebelum ini, vokalis kumpulan rock Search itu tidak pernah melalui perasaan sebegitu. Apatah lagi, sewaktu 17 tahun yang lalu itu, namanya sedang memuncak di persada muzik rock tanah air. Ketika itu, dia baru sahaja muncul dengan album solo pertamanya berjudulMagic.

Namun, Amy atau pemilik nama sebenar Suhaimi Abdul Rahman ini juga sama seperti insan-insan muslim lain yang mempunyai keinginan untuk lebih mendekatkan diri kepada Tuhan.

Menurut penyanyi berasal dari Johor Bahru, Johor ini, dia bersyukur kerana berbekalkan azam yang tinggi dia akhirnya berjaya menjejakkan kaki ke Mekah al-Mukarammah itu.

"Alhamdulillah setakat ini sudah dua kali saya menunaikan umrah. Sekarang ini, azam saya mahu menunaikan ibadah haji pula. Bilakah masanya? Itu saya tidak tahu. Insya-Allah dalam masa terdekat ini," katanya kepada S3.

Sewaktu pertemuan selepas diumumkan sebagai pengetua program realiti TV, Akademi Fantasia musim ke-9 (AF9) pada Konsert Tirai AF9 di Setiawangsa, Kuala Lumpur itu, redup mata Amy membayangkan niat tulusnya untuk bergelar haji suatu masa nanti.

Jelas rocker berusia 53 tahun ini, hatinya berasa tenang sekembalinya dari menunaikan umrah di mana secara tidak langsung ia mempengaruhi imej dan pendekatannya dalam bidang seni.

Perubahan itu dapat dilihat melalui imejnya yang lebih sopan dengan adakalanya berjubah, bersongkok dan paling ketara menerusi lagu-lagu nyanyiannya yang lebih ke arah ketuhanan.

"Hati saya sekarang ini semakin tenang. Malah, kalau boleh saya mahu lebih menyanyikan lagu-lagu berkonsepkan ketuhanan. Buat masa ini saya dalam proses menerbitkan album single berjudul Takbir Cinta yang lirik dan lagunya dicipta oleh Yassin Brothers.

"Saya harap album ini dapat menemui para peminat sebelum bulan Ramadan ini. Lagu itu tentang pembersihan hati. Ia juga tentang soal cinta terhadap Tuhan yang semakin pudar di hati kita," ujarnya.

Selain semakin akrab dengan lagu-lagu berunsur ketuhanan, Amy yang merakamkan lima album berjudul Magic pada 1994, Camouflage (1997), Aku (1999), Suatu Masa (2000) dan Ikon - A Rockstar Chronicle (2006) kini turut berjinak-jinak dalam bidang motivasi.

Pemenang Vokal Terbaik Anugerah Industri Muzik tahun 2001 itu kini misalnya, sering dijemput menjadi penceramah bebas dan motivasi terutamanya untuk golongan pelajar sekolah di merata-rata tempat seluruh negara.

"Contohnya pada 1 April lalu saya telah diundang ke Sekolah Kebangsaan Sungai Kob di Kedah bagi memberikan motivasi kepada para pelajar di situ atas anjuran PIBG (Persatuan Ibu Bapa dan Guru) sekolah terbabit.

"Seramai hampir 3,000 pelajar sekolah dan remaja berhampir kawasan itu hadir mendengar ceramah motivasi saya. Ia banyak berkisar tentang pengalaman saya sebagai penyanyi di mana banyak perkara-perkara positif yang saya kongsikan bersama mereka," jelasnya.

Dengan keazaman yang kuat untuk mengubah dirinya ke arah kehidupan yang lebih positif dan diredai Allah, Amy kini semakin tenang serta lebih bersemangat untuk meneruskan kehidupannya yang kini jauh berubah.

Populariti dan rezeki berlimpah-ruah yang dikurniakan Tuhan tidak menjadikannya sombong, jauh sekali menggunakannnya untuk ke jalan yang boleh menjerumuskannya ke lembah kehinaan.

"Semua pengalaman pahit manis yang saya lalui selama ini akhirnya mengajar saya supaya tidak sombong dan alpa dengan nikmat kurniaan Tuhan. Bagi saya, semua itu adalah pinjaman sementara dan kaya yang sebenar ialah ketenangan di hati kerana bersyukur dengan apa juga kurniaan-Nya," tuturnya lagi.

Sekolah Harapan Di Melaka Sudah Melahirkan 25 Bayi Luar Nikah Sejak Di Buka 7 Bulan Yang Lalu

http://www.mykmu.net/wp-content/uploads/2011/03/sek_harpan_jasin-300x219.jpg

KUALA LUMPUR: Ibu bapa yang ingin menghantar anak mereka ke Sekolah Harapan di Jasin, Melaka - bagi kes remaja hamil luar nikah - tidak perlu bimbang dengan identiti mereka akan terbongkar - kerana segala maklumat adalah dirahsiakan.

Menurut Pengerusinya, Datuk Abdul Rahaman Abdul Karim, pihak sekolah juga tidak akan mengeluarkan sebarang pengesahan kepada mana-mana pihak terutamanya selepas pelajar itu keluar bagi mengelakkan mereka daripada diaibkan.

Katanya, pihak Sekolah Harapan hanya akan melepaskan maklumat-maklumat pelajar itu sekiranya diminta oleh pihak polis dan Jabatan Agama Islam Melaka untuk tindakan perundangan sahaja.

“Tanggungjawab kami ialah untuk memastikan siibu dapat terus mengikuti pelajaran dan dalam masa yang sama, melahirkan bayi yang dikandung dengan selamat dan sempurna.

“Ini bukan sahaja dapat membendung gejala buang dan membunuh bayi yang tidak berdosa malah ia turut memberi harapan baru kepada remaja menjalani kehidupan normal selepas itu,’’katanya ketika ditemuramah dalam Program Kerusi Panas, terbitan Bernama Radio24, baru-baru ini.


Mengenai pelajar yang tinggal di Sekolah Harapan dan ingin berkahwin dengan pasangannya, Abdul Rahaman menjelaskan, pihaknya sedia membantu selepas bayi tersebut dilahirkan namun ia tertakluk kepada undang-undang yang ditetapkan oleh Majlis Agama Islam Melaka (MAIM).

“Bagaimanapun, yang menjadi masalah sekarang ialah terdapat kes yang mana kami gagal mengesan pasangan lelaki disebabkan oleh pelbagai faktor.

"Jika ini terjadi, ibu bapa pelajar perempuan akan memikul tanggungjawab menjaga anak dan cucu mereka. Kami hanya menjaga dan memberikan pendidikan kepada pelajar sehingga kandungan mereka dilahirkan. Selepas itu, menjadi hak pelajar dan keluarga mereka menentukan kehidupan dengan iltizam baru,'' ujarnya lagi.

Pun begitu, tegas beliau, masyarakat tidak harus meletakkan tanggungjawab menangani isu ini ke atas bahu pihak sekolah semata-mata kerana langkah pencegahan di peringkat awal usia remaja perlu diberikan perhatian oleh setiap lapisan masyarakat.

Rumah serta sekolah ini yang dibuka sejak September tahun lalu kini menempatkan 34 pelajar. Seramai 25 bayi telah dilahirkan sejak itu.

Terkini PRN Sarawak: PR Lancarkan Manisfesto Bersama Dengan Motto "Kami Menjulang Kedaulatan Rakyat, Ketuanan Rakyat" - Tawarkan 10 Perubahan...

Pimpinan KeADILan, DAP dan PAS hari ini bersama-sama melancarkan manifesto Pakatan Rakyat dengan motto ‘Kami Menjulang Kedaulatan Rakyat, Ketuanan Rakyat.’.

KeADILan dan DAP masing-masing diwakili Presiden parti, Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail dan Penasihat DAP, Lim Kit Siang manakala PAS diwakili Ahli Jawatankuasa Pusat, Datuk Seri Nizar Jamaluddin.

Manifesto setebal 8 halaman itu menawarkan 10 perubahan, antaranya:

  1. Menjamin kebebasan agama sebagaimana yang termaktub dalam Perlembagaan Persekutuan.
  2. Pentadbiran yang baik berdasarkan prinsip antarabangsa – cekap, Akauntabel, Telus atau CAT dengan mengagih kekayaan hasil bumi terus kepada rakyat; di samping menolak amalan nepotisme dan rasuah sebagaimana yang diamalkankan Barisan Nasional (BN) Sarawak sebelum ini.
  3. Suruhanjaya Tanah dan Suruhanjaya Tanah Pusaka Bumiputra dengan menyelesaikan Tanah Hak Adat Bumiputera (NCR) dan mengembalikan semula tanah adat Orang Asal.
  4. Menubuhkan Dana Pembasmian Kemiskini sebanyak RM1 bilion untuk menangani keluarga rakyat di bawah paras kemiskinan.
  5. Menjamin hubungan baik antara persekutuan dan negeri Sarawak dengan meningkatkan pemberian royalti dari 5 peratus ke 20 peratus.
  6. Membela Sarawak yang lebih hijau dengan menghentikan pembinaan empangan yang berlebihan serta melarang sama sekali pembinaan loji nuklear di Sarawak.
  7. Layanan adil kepada semua rakyat Sarawak dengan membantu daftar kerakyatan rakyat tempatan, menyumbang RM200 untuk setiap anak anak masuk darjah 1 serta pemberian RM600 untuk warga emas berumur 60 tahun ke atas setiap tahun.
  8. Mempertahan identiti kebudayaan etnik-etnik di Sarawak dengan menggalakkan pembelajaran bahasa ibunda serta memberikan peruntukan sistematik kepada anak Sarawak tanpa mengira kaum sebagaimana yang telahpun diamalkan oleh di Pulau Pinang, Selangor dan Kelantan.
  9. Membela hak wanita dengan keserataan jantina di samping membina prasarana bagi membela nasib wanita dan kanak-kanak yang mengalami keganasan rumah tangga dan lain-lain.
  10. Melabur untuk masa depan dalam modal insan, infrastruktur termasuk membangunkan prasarana jalur lebar (WiFi) dalam masa 2 tahun sekiranya diberi mandat kelak.
Manifesto itu dibaca pemimpin Pakatan Rakyat Sarawak, David Wong Kee Woan yang juga calon DUN Kota Sentosa.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Powered by Blogger.

Search

Swedish Greys - a WordPress theme from Nordic Themepark. Converted by LiteThemes.com.