Suhakam: Tahanan peguam cabul hak asasi

Suruhanjaya Hak Asasi Manusia (Suhakam) hari ini memutuskan bahawa penahanan lima peguam pada 7 Mei tahun lalu di balai polis Brickfields adalah satu pencabulan kepada hak asasi manusia.

Pesuruhjayanya yang juga pengerusi siasatan kes berkenaan, Muhammad Shafee Abdullah juga meletakkan kesahan itu di atas bahu dua pegawai polis yang bertanggungjawab.

Katanya, alasan polis bahawa peguam berkenaan ditahan mengikut Seksyen 27 Akta Polis ketika memberikan khidmat guaman kepada penunjuk perasaan juga tidak dapat diterima.

Shafee berkata polis bertindak dengan mala fide ataupun niat jahat.

"Jelas sekali pencabulan hak asasi dilakukan khususnya oleh OCPD Brickfields OCPD Wan Abdul Bari Wan Abdul Khalid (bawah, kanan) dan DSP Jude Pereira," katanya.

"Kami berpendapat bahawa dua pegawai polis kanan itu mempunyai masa yang mencukupi bagi menilai situasi yang kini menjadi tumpuan siasatan,” kata Shafee lagi.

S
iasatan yang bermula Ogos lalu itu dibantu oleh dua lagi pesurujaya - Michael Yeoh dan Denison Jayasooria.

Suhakam pada mesyuarat bulanannya Mei tahun lalu memutuskan siasatan awam dijalankan bagi menentukan sama ada penahanan lima peguam tersebut melanggar peruntukan dalam perlembagaan persekutuan.

Ia juga akan menentukan sama ada tindakan itu melanggar undang-undang yang menjamin hak peguam untuk menemui tahanan serta sama ada wujud justifikasi atau keperluan untuk menangkap peguam-peguam berkenaan.

Mereka yang ditahan pada 7 Mei tahun lalu itu ialah Fadiah Nadwa Fikri, Murnie Hidayah Anuar, Puspawati Rosman, Ravinder Singh Dhalliwal dan Syuhaini Safwan - semuanya anggota pusat bantuan guaman Majlis Peguam.

Semua mereka dibebaskan petang keesokannya.

Kita Patuh... Kalau Hampa Tak Bagi Belambak Lagi Tempat Boleh Tok Guru Ceramah Dan Kuliah.. Apa Nak Heran


Mursyidul Am PAS, Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat dilarang menyampaikan ceramah atau kuliah Maghrib di mana-mana masjid dan surau di Hulu Selangor.

Pengarah JAIS, Datuk Muhammed Khusrin Munawi berkata, arahan itu bukan ditujukan kepada menteri besar Kelantan sahaja tetapi mencakupi semua pihak.

Katanya, larangan itu sebagai menjunjung titah Sultan Selangor, Sultan Sharafuddin Idris Shah yang melarang pengunaan masjid oleh individu-individu berkepentingan politik menggunakan institusi umat Islam itu untuk tujuan berkenaan.

Utusan Malaysia dalam laporannya hari ini memetik Sultan Sharafuddin (kanan, bertali leher belang) menitahkan polis supaya bertindak tegas terhadap mana-mana pihak yang menggunakan masjid untuk berkempen dalam pilihan raya kecil parlimen Hulu Selangor yang sedang berlangsung sekarang.

Ketua Polis Negeri Selangor, Datuk Khalid Abu Bakar berkata, larangan itu termasuk ceramah politik, penganjuran sebarang perhimpunan atau demonstrasi.

Katanya, pihak polis akan meningkatkan kawalan di semua masjid bagi membendung perkara tersebut daripada berlaku.

Sehubungan dengan larangan itu juga beberapa jadual Mursidul Am PAS hari ini di beberapa masjid di Hulu Selangor terpaksa disusun semula.

Antaranya, Nik Aziz akan berkempen di Assam Kumbang sebelum ke Rasa (9.30pm) dan Batang Kali (10.30pm).

Alhamdulillah... Kita Dah Capai Sasaran Sokongan di Felda Hulu Selangor


Tinggal dua hari lagi tarikh pengundian Ahad ini, PKR mendakwa sudah mencapai sokongan yang disasarkan dari pengundi di gugusan Felda Hulu Selangor.

Pegawai penyelaras biro Felda PKR, Suhaimi Said yang mengetuai misi khas memikat kira-kira 7,000 pengundi - kesemuanya di Hulu Bernam - berkata, pihaknya kini sudah mendapat sokongan tambahan lebih daripada 6 peratus.

"Di sini kita 'underdog'. Kebanyakan mereka masih tegar dengan BN. Tetapi sebelum ini, kita dapat 22 peratus sokongan.

"Kita cuma sasar peningkatan 5 hingga 6 peratus. Ini sudah cukup baik," katanya Ketika ditemui di karnival Felda di Felda Sungai Tengi.

Katanya, dengan tenaga 60 petugas khas dari Pahang, PKR hanya perlu terus bertemu dan berkunjung dari rumah ke rumah bagi mengekalkan sokongan.

"Program-program lain seperti karnival ini cuma sampingan," katanya merujuk kepada karnival anjuran sebuah NGO Felda pro-Pakatan.

TG Nik Aziz - Kickdefella Obsesif Mahu Jatuhkan Saya...


KOTA BARU: Menteri Besar, Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat menganggap penulis blog Kickdefella seorang yang obsesif sehingga sanggup menyerang dan mengkritiknya mencapai tahap serangan peribadi.

Menurut Mursyidul Am PAS itu, apa yang dilakukan penulis terbabit iaitu Syed Azidi Syed Abdul Aziz dengan melemparkan pelbagai dakwaan dan tuduhan karut terbabit, ia adalah bertentangan dengan ajaran Islam.

"Itu hal dia, dia macam dah mabuk dan bercakap mengarut. Lebih suka buat serangan peribadi. Dia bukan wartawan tapi bloger yang tak masuk akal," katanya kepada pemberita di Pulau Melaka di sini.

Beliau mengulas kritikan-kritikan dalam blog berkenaan yang dilihat sebagai usaha untuk menjatuhkannya sebagai menteri besar dengan pelbagai dakwaan kononnya pentadbiran kerajaan negeri kucar-kacir di bawah terajunya.

Pada 8 April lalu, Ketua Pergerakan Pemuda Umno negeri, Anuar Sapian menggesa Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) menyiasat beberapa isu yang melibatkan menteri besar berkenaan seperti yang didedahkan blog terbabit. Anuar juga mahu SPRM mendedahkan status siasatan terhadap menantu Nik Abdul Aziz iaitu Abdul Ariffahmi Ab. Rahman berkaitan tuduhan penyelewengan di dalam Perbadanan Menteri Besar Kelantan (PMBK).

Syed Azidi pernah berkhidmat sebagai Pegawai Perhubungan Korporat PMBK sebelum kontraknya ditamatkan oleh Abdul Ariffahmi.

YBK Failkan Saman Terhadap MB Selangor : Datuk Zainal Abidin Sakom


SHAH ALAM 23 April - Yayasan Basmi Kemiskinan (YBK) hari ini memfailkan saman terhadap Menteri Besar Selangor, Tan Sri Abd. Khalid Ibrahim dan seorang exco Kerajaan Negeri Selangor bagi menuntut sejumlah gantirugi kerana didakwa memfitnah yayasan itu dalam satu kenyataan media pada Februari lalu.

YBK yang bertindak sebagai plaintif pertama, manakala Permodalan YBK Sdn. Bhd. dan pengerusinya, Datuk Zainal Abidin Sakom sebagai plaintif kedua dan ketiga memfailkan saman itu di Pejabat Pendaftar Mahkamah Tinggi di sini pada pukul 10 pagi.

Dalam pernyataan tuntutan, plaintif mendakwa Abd. Khalid dan Yaakob Sapari membuat kenyataan berunsur fitnah antaranya aset YBK bernilai RM100 juta dicagar kepada bank dan YBK digunakan untuk kepentingan peribadi.

Saman ini merupakan tindakan mahkamah yang ketiga oleh YBK terhadap Kerajaan Negeri Selangor.

Esok: Pagi Sampai Petang - Pakat Mai Makan Free di Kenduri Rakyat... Kenduri Rakyat Kenduri Kita...


Penduduk setempat dan pengunjung ke Kuala Kubu Baharu di Hulu Selangor dijemput menjamu selera dengan nasi lemak dan teh tarik pada "kenduri rakyat" anjuran Jabatan Warisan Negara (JWN) esok.

Program yang dinamakan Pesta Nasi Lemak-Teh Tarik dan Makanan Warisan 1Malaysia akan diadakan di padang kawad akademi bomba dan penyelamat Malaysia Kuala Kubu Baharu, bermula dari pukul 10 pagi hingga 6 petang.

Pesuruhjaya JWN, Prof Emeritus Datuk Siti Zuraina Abdul Majid berkata pesta ini akan menampilkan makanan warisan daripada pelbagai kaum termasuk Sabah dan Sarawak.

"Selain nasi lemak dan teh tarik, makanan tradisi Cina seperti 'char kuey teow' dan pau serta makanan tradisi India seperti apam dan putu mayum turut disajikan. Tidak ketinggalan makanan tradisi Sabah dan Sarawak seperti kuih cincin.

"Semua makanan warisan yang akan disajikan adalah bersifatkan 1Malaysia," katanya kepada Bernama Jumaat.

Beliau berkata pihak JWN dan penduduk setempat juga akan bergotong-royong menghasilkan nasi lemak bungkus terbesar berukuran hampir dua meter dan berharap ia dapat dicatatkan dalam Malaysia Book of Records.

Siti Zuraina berkata pesta tersebut akan dirasmikan isteri Perdana Menteri, Datin Seri Rosmah Mansor dengan dihadiri Menteri Penerangan Komunikasi dan Kebudayaan Datuk Seri Dr Rais Yatim dan isterinya Datin Seri Masnah Rais.

Katanya pelbagai pameran daripada jabatan-jabatan di bawah Kementerian Penerangan Komunikasi dan Kebudayaan turut diadakan pada pesta tersebut.

"Antara pameran yang akan diadakan termasuk pameran pakaian tradisional, pameran permainan tradisional dan pameran ular oleh Jabatan Muzium Negara. Turut diadakan demonstrasi masakan Sabah dan Sarawak," katanya.

Di samping itu, pelbagai pertandingan juga telah direncanakan untuk pengunjung, antaranya pertandingan kukur kelapa, pertandingan aksi teh tarik, pertandingan menebar roti canai, pertandingan permainan tradisi dan cabutan bertuah.

Sementara itu, beliau yang menyifatkan pesta ini sebagai 'kenduri rakyat' berharap pesta ini menjadi platform untuk memperkenalkan makanan warisan kepada masyarakat dan merapatkan hubungan antara kaum.

"Saya mahu masyarakat sedar makanan itu adalah satu aspek warisan kita. Selalunya kita ambil mudah... kita lupa yang kita makan itu adalah warisan kita juga," katanya.

Bendera PKR Sudah Berkibar Di Kampung Kerandang
KALAU dua hari lalu tiada kibaran bendara atau poster calon PKR di tampal di kampung Keradang, Sungai Tegi, Hulu Berenam hari ini susananya sudah berubah.

Walaupun poster BN kelihatan bertambah dari sebelum tetapi ia sudah mulai ditindih oleh poster wajah Presdien PKR, Dr Wan Azizah Wan Ismail, Anwar Ibrahim dan Zaid Ibrahim.

Balai raya yang sebelum ini terbiar sepi kini diwarnai dengan poster calon PKR. Keadaan balai raya itu juga dikemas dan kelihatan berseri-seri.
Kertas atau risalah yang memburukkan kerajaan Selangor dan PKR yang diselit di papan tanda balai raya berkenaan dua hari lepas sudah tidak ada lagi.

Balai raya itu dihias dalam sekelip matanya. Semuanya kerana untuk meraikan kehadiran calon PKR, Zaid Ibrahim dan rombongan kempennya.
Zaid mencuri peluang untuk melawat ke kampung itu
apabila diberi tahu penduduk kampung berkenaan menghadapi masalah dengan tanah mereka.

Jadi untuk meninjau sendiri apakah masalahnya Zaid sanggup datang ke kampung berkenaan.

Kedatangan itu tentulah mengembirakan dua pihak; penduduk berkenaan dan juga Zaid. Kehadiran sebahagian daripada penduduk kampung berkenaan membolehkan Zaid mendengar masalah mereka panjang lebar.

Lebih bererti lagi kepada penduduk kampung peneroka haram itu, apabila Dr Wan Azizah Ismail turut sama mengunjunginya. Walaupun sudah tersesat jalan untuk memasuki ke kampung berkenaan tetapi presiden PKR itu tidak berputus asa untuk mencarinya semata-mata kerana ingin mendengar rintihan penduduk berkenaan dan mengiringi Zaid menemui orang ramai.

Lebih 300 penduduk kampung berkenaan menghadapi masalah tanah yang mereka terokai sejak 20 tahun lalu belum mendapat geran. Status tanah itu masih sebagai tanah TOL. Mereka Permohonan mendapatkan geran telah dibuat di zaman kerajaan BN lagi. Bagaimana pun ia ditolak akhir tahun lepas.

Setiap seorang memilik dua ekar di mana keluasan seluruh kampung itu 1,500 ekar.

Zaid ketika diraikan oleh kira-kira lebih 50 orang penduduk berkenaan yang hadir menjelaskan beliau akan membawa masalah itu ke tengah. Katanya, "saya datang ke sini bukan untuk memancing undi tetapi melihat dari dekat masalah penduduk di sini.

"InsyAllah saya akan cuba membawanya supaya masalah ini dapat diselesaikan sebaik mungkin," katanya. Beliau juga terkilan dengan kerenah kerajaan yang sukar untuk meluluskan tanah kepada rakyat.

Katanya, sepatutnya kerajaan tidak mengambil masa lama untuk melulusakan tanah untuk rakyat, apa lagi keluasannya hanya dua ekar saja.

Jaminan Zaid itu melegakan kira-kira penduduk yang hadir. Setidak-tidaknya mereka merasakan keluh kesal mereka didengar dan dipedulikan. Zaid juga berjanji kepeduliannya kepada nasib penduduk itu bukan bergantung kepada keputusan pilihan raya 25 April ini. Katanya apa yang penting rakyat diberi pembelaan dan keadilan sewajarnya.

Link: MSO

Pegawai Dan Pemain Bola Sepak Piala FA Kedah Terima Insentif


ALOR SETAR, 22 April (Bernama) -- Semua pemain dan pegawai pasukan bola sepak Kedah yang menjadi naib juara Piala FA yang lepas menerima insentif keseluruhan sebanyak RM100,000 daripada kerajaan negeri.

Menteri Besar yang merupakan Presiden Persatuan Bola Sepak Kedah (KFA), Datuk Seri Azizan Abdul Razak berkata pemberian insentif itu adalah sebagai perangsang kepada semua pemain dan pegawai supaya sentiasa melakarkan kejayaan demi kejayaan dalam arena bola sepak.

"Ia juga bagi menyuntik semangat kepada para pemain supaya mereka sentiasa menunjukkan prestasi yang baik dalam setiap perlawanan," katanya dalam ucapan Majlis Meraikan Kejayaan Pasukan Kedah Dalam Perlawanan Akhir Piala FA dan penyerahan Bas KFA di Istana Anak Bukit dekat sini.

Beliau berkata walaupun pasukan itu terlepas untuk menjuarai piala tersebut, tetapi mereka telah menunjukkan prestasi yang baik dan akan terus berjuang bagi menempa kejayaan dalam saingan Liga Super dan Piala Malaysia.

Azizan berkata walaupun tahun lepas pasukan itu tidak menjuarai apa-apa liga, tetapi lima orang pemain Kedah telah terpilih beraksi untuk pasukan kebangsaan.

"Itu adalah satu penghargaan yang amat bermakna untuk pasukan Kedah," kata Azizan.

Menurutnya, kejayaan skuad Kenari bukan terletak pada seorang pemain sahaja tetapi kerjasama rakan sepasukan memainkan peranan dalam mencipta kejayaan.

Pada majlis itu juga, Sultan Kedah, Tuanku Abdul Halim Mu'adzam Shah berkenan melancarkan Bas KFA yang bernilai RM400,000 di perkarangan Istana Anak Bukit.

Bas itu akan menjadi kenderaan rasmi Skuad Kenari bagi memudahkan pergerakan mereka untuk ke sesuatu destinasi.

Sementara itu, Ketua Jurulatih Kedah, Ahmad Yusof berkata kekalahan 3-2 Kedah semasa perlawanan menentang KL Plus di gelanggang sendiri dalam saingan Liga Super Selasa lepas adalah berpunca daripada pemain yang terlalu yakin untuk menang.

-- BERNAMA

Melayu Mudah Lupa...Dr M anggap Zaid katak, minta undi calon BNTun Dr Mahathir Mohamad hari ini meminta pengundi di kawasan Parlimen Hulu Selangor yang akan mengundi Ahad ini, supaya memilih calon BN. Mantan perdana menteri itu berkata ini adalah kerana terbukti BN mampu membawa pembangunan dan perubahan ke kawasan mereka dan seterusnya memantapkan lagi taraf hidup rakyat di situ. "Negara kita aman dan tenang, walaupun kita telah mencapai banyak kemajuan di kawasan bandar, banyak lagi yang perlu dilakukan di kawasan luar bandar, " katanya ketika berceramah untuk pilihan raya tersebut di Serendah.

Beliau berkata negara telah mencapai kemajuan kerana pemerintahan BN, kerana pemimpin perikatan tersebut bekerja untuk kemajuan negara dan bukan untuk kepentingan individu. "Bila kita majukan negara semua mendapat faedah dan ini terbukti hanya boleh dilakukan oleh BN," katanya. Bercakap mengenai calon PKR, Datuk Zaid Ibrahim, beliau berkata bekas menteri itu boleh diibaratkan sebagai katak.

"Dulu dia dalam Umno jadi menteri, lepas itu dia melompat ke pembangkang. kaki belakang dia cukup kuat kerana sekarang dia dapat jadi calon pembangkang. "Kita tak sepatutnya pilih atau percaya orang yang suka melompat macam ini. Nasihat saya jangan pilih orang macam itu. "Nanti dia mabuk entah apa yang dibuatnya. Dia tak berjudi tapi ada kuda lumba. Saya pun ada kuda 30 ekor tapi bukan kuda lumba. Dia mengakui ada kuda lumba tapi dia kata dia tak berjudi, saya tak faham ni," kata Dr Mahathir.

Katanya calon BN P. Kamalanathan, yang turut hadir di ceramah tersebut pula merupakan calon yang bersih, fasih berbahasa Malaysia dan faham akan kehendak rakyat. "Tak susah, cuma pangkah sahaja, pangkahlah calon BN. Jangan fikir panjang, tak ada yang lebih baik dari BN untuk memerintah negara ini," katanya. Beliau juga yakin tampuk pemerintahan negara akan dapat mengembalikan kegemilangan BN seperti yang dikecapi sebelum pilhan raya umum 2008.

Bercakap di sidang media selepas ceramah tersebut yang dihadiri lebih 500 orang, Dr Mahathir berkata beliau tidak ingin orang tahu yang beliau akan berkempen di Hulu Selangor.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Powered by Blogger.

Search

Swedish Greys - a WordPress theme from Nordic Themepark. Converted by LiteThemes.com.