Video Ceramah PR Di Renggit Johor Diganggu Polis - 7 Ditahan

Ketua Penerangan UMNO Bagi Amaran Kepada MP PJ Utara, "Jangan Main Api"

Ketua Penerangan Umno Datuk Ahmad Maslan meminta anggota Parlimen Petaling Jaya Utara Tony Pua supaya jangan "bermain api" dengan cadangan memansuhkan pemberian diskaun kepada bumiputera dalam pemilikan hartanah komersial dan mewah di Selangor.

Beliau berkata peratusan rumah kedai dan premis perniagaan yang dimiliki orang Melayu di kawasan bandar ketika ini amat rendah, iaitu hanya 14 peratus dan pemansuhan diskaun hanya akan memburukkan lagi keadaan.

dap 2010 budget rocket cafe 071009 tony pua 01"Saya minta Yang Berhormat Tony Pua supaya jangan bermain dengan api. Jangan cuba menyalakan sebatang mancis dengan memberikan cadangan itu. Tony Pua kena berfikir terlebih dahulu sebelum bercakap," katanya kepada pemberita di Johor Bahru hari ini.

Sebelum itu, Ahmad yang juga timbalan menteri di Jabatan Perdana Menteri menghadiri majlis konvokesyen Institut Sains dan Teknologi Darul Takzim di Pusat Konvensyen Persada Johor.

Katanya, cadangan pemimpin DAP itu dibuat tanpa mengambil kira sensitiviti orang Melayu dan kaum Bumiputera yang bilangannya adalah dua pertiga daripada keseluruhan penduduk negara ini.

Ahmad berkata ketidak seimbangan turut berlaku di kawasan perumahan kerana hanya 30 peratus kuota pemilikan rumah dikhaskan kepada orang Melayu dan bumiputera, walaupun mereka merupakan 67 peratus daripada penduduk negara ini.

"(Ketidakseimbangan) itu adalah amat tidak sihat untuk masa depan negara, jikalau taman-taman perumahan di negara ini dipenuhi oleh 70 peratus bukan Bumiputera, manakala Bumiputera dan orang Melayu terpinggir di rumah-rumah kecil di pinggir bandar," katanya.

Beliau berkata dasar pemberian diskaun kepada orang Melayu dan bumiputera itu memberikan sedikit kelebihan kepada mereka untuk memiliki kediaman dan premis perniagaan.

Sehubungan itu, DAP dan Tony Pua diminta memahami Perlembagaan negara terutama yang menyentuh hak keistimewaan orang Melayu dan Bumiputera, kontrak sosial serta sejarah negara.

NONEAhmad berkata, beliau percaya kenyataan pemimpin DAP itu merupakan sebahagian daripada senarai panjang usaha parti berkenaan untuk mempersoalkan hak keistimewaan orang Melayu dan bumiputera di negara ini.

"Kenyataan Tony Pua yang hanya berdasarkan kepada sentimen keuntungan perniagaan dan dasar rasis DAP itu telah menyebabkan kemarahan orang-orang Melayu.

"Kita mahu penduduk Malaysia terus hidup di dalam kedamaian," katanya.

- Bernama

Gerakan Mansuhkan ISA (GMI) Gunakan Pendekatan Sederhana

KUALA LUMPUR, 1 Ogos — Gerakan Mansuhkan ISA (GMI) mengambil pendekatan sederhana kali ini bagi mendesak kerajaan memansuhkan Akta Keselamatan Dalam Negeri (ISA) 1960, undang-undang yang berusia 50 tahun hari ini, berbanding perarakan aman besar-besaran di ibu negara setahun lalu.

Pengerusi GMI Syed Ibrahim Syed Noh berkata, pihaknya mengambil program sederhana tahun ini — melibatkan penyebaran 100,000 risalah di seluruh negara — bagi mendidik orang ramai tentang mesej mendesak agar ISA dimansuhkan.

“Kami mahu menggalakkan orang ramai membaca dan memahami apa itu ISA sebenarnya, dan mengapa pentingnya ia dimansuhkan... bukan hanya dipinda,” kata beliau di sini hari ini.

Kata beliau, apa yang penting ialah orang ramai memahami mengapa GMI membantah ISA, bukan setakat turun ke jalan-jalan raya dan menyertai protes.

“Mereka kena memahami akta yang kejam ini,” katanya.

Syed Ibrahim berkata sukarelawan-sukarelawan akan menyebarkan risalah anti-ISA di Pulau Pinang, Perak, Sabah dan Sarawak untuk mencapai mesej GMI.

Sehubungan itu kata Syed Ibrahim, GMI perlu kreatif dalam menjalankan program-programnya dengan mengadakan aktiviti lain seperti pementasan dan papan iklan sebagai cara untuk menyebarkan mesejnya.

Bagaimanapun beliau tidak menolak kemungkinn mengadakan satu lagi perhimpunan awam apabila tiba masa yang sesuai kelak.

“Kita perlu melakukannya sekali sekala untuk memastikan kerajaan sedar bahawa rakyat terus menentang ISA,” katanya.

Pada awal Ogos tahun lalu ribuan orang membanjiri ibu negara untuk menyertai perhimpunan anti-ISA anjuran GMI.

Mereka berdepan dengan anggota polis yang melepaskan tembakan gas pemedih mata serta tembakan meriam air di lokasi perhimpunan di kompleks membeli-belah Sogo, sekitar Masjid Jamek, Jalan Tuanku Abdul Rahman, Jalan Raja Laut, Dataran Merdeka, Masjid Negara serta pekarangan ibu pejabat PAS di Jalan Raja Laut.

Lebih 500 orang ditahan.

Meneruskan usaha mereka, GMI akan mengadakan program ‘candlelight vigil’ pada pukul 8 malam ini serentak di Perak, Pulau Pinang, Kedah, Negeri Sembilan, Johor, Kelantan, Sabah dan Sarawak.

Cabang GMI di Britain juga mengadakan program yang sama di Dataran Trafalgar, London pada masa yang sama.


Peserta Imam Muda Dijemput Sebagai Imam Terawih Di USA Selama Sebulan

Asyraf (kiri) dan Hizbur bersama trofi masing-masing selepas diumumkan sebagai juara dan naib juara Imam Muda, Jumaat. - Foto oleh AZMAN GHANI

BIARPUN tidak meraih apa-apa kemenangan dalam Imam Muda, Adib telah menerima jemputan sebagai imam terawih di salah sebuah masjid di Amerika Syarikat selama sebulan.

Adib atau nama sebenarnya Nik Muhammad Adib Md Amin, 22, dari Kota Baru, Kelantan yang tersingkir pada minggu ketujuh mempunyai pendidikan Sarjana Muda Usuluddin dari Universiti Muta’ah, Jordan.

Menurut Pengurus Saluran Astro Oasis, Izelan Basar, tawaran itu baru sahaja diterima pada malam Kemuncak Imam Muda, Jumaat.

Sementara itu, beliau juga mengesahkan jemputan untuk juara Imam Muda Muhammad Asyraf Mohd Ridzuan dan naib juaranya, Hizbur Rahman Omar Zuhdi untuk menyertai misi bantuan kemanusiaan ke Gaza setelah ditawarkan oleh Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Seri Jamil Khir Baharom yang turut menghadiri program realiti di Kompleks Pusat Islam, Jabatan Agama Islam Wilayah Persekutuan (Jawi) itu.

Pengurus Saluran Astro Oasis, Izelan Basar.

Bukan itu sahaja, salah seorang peserta Imam Muda iaitu Muhammad Khairul Azhar Ghazali atau dikenali sebagai Azhar ditawarkan sebagai hos program Khabar Haji di Astro Oasis.

“Sepanjang bulan puasa tahun ini, semua imam muda juga mendapat tawaran untuk menjadi imam terawih di Masjid Wilayah Persekutuan dan beberapa masjid negeri.

“Alhamdulillah, program ini telah dapat dikenali seluruh dunia dan saya bersyukur program ini dapat melepasi daripada jangkaan kami.

“Kita telah mendapat liputan daripada media cetak dan elektronik luar negara seperti BBC World, CNN, Associated Press (AP), majalah Der Spiegel dari Jerman dan media dari Jepun,” katanya penuh gembira kepada mStar Online.

Difahamkan, program itu berjaya menarik perhatian ramai pengguna media sosial apabila laman sesawang Facebook berjaya mengumpul hampir 60,000 pengikut setia dari pelbagai negara di seluruh dunia.

Atas sokongan meluas itu, Izelan tidak menafikan Astro Oasis akan meneruskan program realiti pertama di dunia itu untuk musim seterusnya pada tahun depan dan memperbanyakkan program ilmiah yang diselit dengan unsur hiburan di saluran itu.

Malah beliau juga menyambut baik cadangan Jamil Khir yang berharap program itu akan diteruskan pada tahun depan dengan turut membuka peluang penyertaan kepada negara-negara serantau seperti Singapura, Indonesia dan Brunei.

“Sekarang kita dalam perancangan untuk membuat Imam Muda 2. Kita juga akan pertimbangkan tentang cadangan Datuk Seri Jamil Khir untuk membuka pencarian imam muda kepada peserta dari Singapura, Indonesia dan Brunei jika ia mendapat sokongan dari Jawi.

“Saya rasa tiada masalah kerana perkara itu merupakan cadangan yang baik dan cukup bagus,” ujar Izelan lagi.

Program Imam Muda mula bersiaran buat pertama kalinya pada 28 Mei lalu selama 10 minggu. Ia turut disertai oleh Ahmad Hazran Ahmad Kamal, Mohd. Taufek Mohd Noh, Amiril Md. Banin, Nuri Ali Arbain, Sharafuddin Suaut dan Ahmad Syakir Zamri.

Jalan Masuk ke Himpunan Warga Felcra Dikawal Ketat FRU

Harakahdaily

PASIR SALAK, 31 Julai: Anggota pasukan Unit Simpanan Persekutuan (FRU) dan anggota polis berpakaian biasa mulai mengawal jalan masuk ke tapak Himpunan Warga Felcra Peringkat Kebangsaan di Changkat Lada, sejak kira-kira jam 8.30 malam ini.

Tiga trak FRU dengan 15 anggota di samping sekitar 20 anggota polis berpakaian biasa berada di kawasan berkenaan yang menyulitkan penduduk setempat dan pengunjung ke tapak himpunan itu.

Pada malam ini, beberapa pemimpin PAS, antaranya AJK PAS Pusat, Datuk Seri Mohammad Nizar Jamaluddin dan Mazlan Aliman (gambar kiri) dijangka akan menyampaikan ceramah di situ.

Sementara itu Mazlan ketika ditemui berkata, penempatan anggota polis dan FRU tersebut sebagai usaha menakut-nakutkan orang ramai ke program tersebut.

"Saya tak nampak program kita ini mengganggu, kita buat jauh dari kediaman orang dan atas tanah persendirian.

"Pada saya ini kesan ketakutan Umno BN," katanya.

Bagaimanapun beliau masih menaruh harapan kepada pihak keselamatan untuk tidak mengganggu ceramah malam ini.

Pada malam ini juga pengurusan Felcra menganjurkan majlis Tilawah al-Quran di Dewan Besar Felcra kira-kira 500 meter dari himpunan warga Felcra yang dianjur Pakatan Rakyat.

Majlis Tilawah itu bagaimanapun menurut Mazlan, usaha Felcra bagi mengganggu himpunan yang diadakan.

Gambar2 Akan Menyusul

DAP pecat Tee Boon Hock, Ahli Majlis Perbandaran KelangPETALING JAYA, 31 Julai 10: DAP hari ini memecat ahli Majis Perbandaran Klang (MPK) Tee Boon Hock ekoran dakwaan amalan rasuah memperoleh kontrak RM1 juta daripada pihak berkuasa tempatan itu dengan menggunakan surat sokongan Exco Kerajaan Negeri.

Keputusan itu dibuat selepas Jawatankuasa Disiplin DAP bermesyuarat hari ini.

Naib Presiden DAP, Tan Kok Wai berkata tindakan itu dibuat selaras dengan perinsip parti yang menekankan integriti dan kebolehpercayaan.

"Ini merupakan kali pertama Jawatankuasa Disiplin DAP memulakan penyiasatan berdasarkan laporan media kerana ini melibatkan kepentingan masyarakat awam dan sebagai satu tindakan yang mencerminkan prinsip asas parti DAP yang mementingkan integriti dan kebolehpercayaan," tegas Kok Wai yang juga merupakan Ahli Parlimen Cheras.

Boon Hock sebelum ini didakwa menggunakan kepala surat dan cop rasmi Pengerusi Jawatankuasa Kerajaan Tempatan, Penyelidikan dan Kajian Selangor, Ronnie Liu bagi mengeluarkan surat sokongan untuk kroni dan anggota keluarganya bagi mendapatkan kontrak MPK.

Menurut Kok Wai lagi, walaupun tiada aduan bertulis dibuat oleh mana-mana ahli mahupun pemimpin DAP, namun dakwaan yang dilemparkan berkait dengan kepentingan awam dan memerlukan siasatan terperinci.

Ronnie Liu dan Tee akan dipanggil memberi keterangan kepada jawatankuasa disiplin yang akan memanggil mesyuarat tergempar dalam masa tiga hari.

Tee sebelum ini diminta mengambil cuti oleh Pengerusi Jawatankuasa Disiplin Tan Kok Wai selepas kes itu dilaporkan oleh akhbar awal minggu ini.

Pada sidang media di sini petang ini, Tan berkata parti mendapati ada asas yang kukuh terhadap dakwaan ke atas Tee (gambar).

“Sementara nilai kontrak belum ditentukan, kami dimaklumkan oleh jawatankuasa negeri Selangor bahawa salah satu syarikat yang anda berikan surat sokongan dikaitkan dengan anggota keluarga anda dan dilakukan tanpa kelulusan YB Ronnie Liu,” kata parti dalam surat pemecatan kepada Tee.

Tan memberitahu pemberita bahawa jawatankuasa disiplin sebulat bersetuju bahawa wujud elemen konflik kepentingan di mana Tee menyalahgunakan pejabat Liu, Pengerusi Jawatankuasa Kerajaan Tempatan, Penyelidikan dan Kajian Selangor bagi kepentingan diri.

Beliau menambah perbuatan Tee boleh dianggap sebagai satu kesalahan jenayah dan telah menjejaskan imej parti.

Jawatankuasa disiplin juga telah mengarahkan Liu supaya membuat aduan polis.

Tan berkata DAP akan meminta agar Tee disingkirkan sebagai ahli majlis MPK dengan segera.

Jawatankuasa disiplin juga akan mengadakan sesi pendengaran kedua untuk menentukan dakwaan bahawa Liu telah mengarahkan salah satu surat sokongan dikeluarkan.

Kelmarin, Menteri Besar Selangor Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim berkata, Tee telah diarahkan bercuti sementara siasatan dilakukan ke atas dakwaan yang mengaitkan beliau dengan penyalahgunaan kepala surat dan cap rasmi Liu bagi mengeluarkan surat sokongan untuk kontrak MPK.

Tee bercuti bermula semalam sehingga satu tempoh yang akan diberitahu kelak.

“Tee sendiri telah maklum dengan perkara ini dan beliau bersetuju dengan rela hati untuk bercuti buat sementara waktu,” kata Khalid.

Kerajaan negeri telah mengarahkan Jabatan Audit Negeri menyiasat dakwaan seorang ahli majlis MPK telah menyalahgunakan kepala surat dan cap rasmi Liu bagi mengeluarkan surat sokongan untuk kroni dan anggota keluarganya untuk mendapatkan kontrak MPK.

Tee, ahli majlis penggal ketiga itu telah menafikan dakwaan itu sambil meminta MPK membentuk pasukan petugas khas untuk menentukan kebenaran.

Liu juga menafikan kepala surat beliau telah disalahgunakan.

Dalam kenyataan yang dikeluarkan hari ini, DAP juga mengecam tindakan pengeluaran surat sokongan bagi tujuan perniagaan oleh wakil rakyat Pakatan Rakyat (PR) dan pegawai-pegawai mereka yang tidak dipilih.

“Kesemua pegawai PR termasuk agensi-agensi negeri harus mengetepikan surat sokongan perniagaan yang dikeluarkan bagi memastikan kesemua urusan komersial mengikut aturan dan juga bagi mengelakkan persepsi negatif rakyat tentang wujudnya salah guna kuasa atau pilih kasih,” kata DAP. (AK)


Keputusan TM Liga Super - Kedah Tewas Lagi... Kenari Makin Terbang Rendah
SELANGOR 2 - 0 TERENGGANU

T-TEAM 5 - 0 JOHOR

N.SEMBILAN 5 - 0 PAHANG

K.LUMPUR 0 - 2 KL PLUS

PERAK 1 - 0 KEDAH

P.PINANG 0 - 0 PERLIS
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Powered by Blogger.

Search

Swedish Greys - a WordPress theme from Nordic Themepark. Converted by LiteThemes.com.