Kawalan Istana Kelantan Pada 30 Mac Ditingkatkan


KUALA LUMPUR: Polis akan meningkatkan kawalan keselamatan di Istana Kelantan bagi mengelakkan sebarang kejadian yang tidak diingini berlaku semasa sambutan Hari Keputeraan Ke-60 Sultan Kelantan Tuanku Ismail Petra yang dijadualkan berlangsung pada 30 Mac ini.

Ketua Polis Negara, Tan Sri Musa Hassan, berkata arahan berhubung perkara itu telah dikeluarkan kepada Ketua Polis Kelantan, Datuk Abd Rahim Hanafi, supaya persiapan rapi sepanjang istiadat penganugerahan darjah kebesaran itu berjalan secara aman dan tidak diganggu gugat mana-mana pihak.

"Kawalan keselamatan akan dipertingkatkan di semua jalan menuju ke istana dan kawasan sekitar. Arahan untuk dipertingkatkan kawalan keselamatan itu telah dititahkan oleh Pemangku Raja Kelantan (Tengku Muhammad Faris Petra) dalam satu perintah bertulis bertarikh 20 Mac lalu," katanya pada sidang akhbar di pejabatnya di sini. Musa berkata, beberapa anggota Polis Diraja Malaysia (PDRM) akan ditempatkan di luar perkarangan istana dan beberapa kawasan lain berhampiran Istana Kelantan pada hari sambutan itu nanti.

Kelmarin, Istana Kelantan memaklumkan akan meneruskan tradisi penganugerahan darjah kebesaran sempena Hari Keputeraan Sultan Kelantan.

Pengelola Istana Diraja Kelantan Datuk Abdul Halim Hamad berkata, majlis diadakan atas perkenan Pemangku Raja.

Beliau berkata, Pemangku Raja boleh melaksanakan kurniaan itu seperti kuasa diperuntukkan mengikut Perlembagaan Kerajaan Kelantan.
Jumaat lalu, media melaporkan Sultan Kelantan menitahkan semua acara sempena Hari Keputeraan Ke-60 baginda tahun ini tidak dilangsungkan termasuk pengurniaan gelaran, darjah dan pingat kebesaran.

Titah perkara itu disampaikan menerusi Datuk Wan Hashim Wan Daud yang mengaku Setiausaha Sulit baginda di Istana Mahkota Kelantan.

Menurut laporan itu, Wan Hashim berkata surat memaklumkan keputusan yang diambil baginda itu sudah dihantar kepada Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak, pada 17 Februari lalu dan perkara sama turut disampaikan kepada Menteri Besar Kelantan, Datuk Nik Aziz Nik Mat, serta Ahli Majlis Mesyuarat Kerajaan Kelantan.

Sementara itu, Musa berkata pihaknya akan mengambil tindakan atau menjalankan siasatan selepas menerima arahan daripada ketua unit pasukan bukannya menerima arahan daripada pihak ketiga yang tiada kaitan dalam pasukan.

Katanya, beliau sudah menasihati anggotanya supaya tidak menerima sebarang arahan atau perintah daripada orang luar kerana ia jelas mencemarkan kredibiliti PDRM.

"Jika ada orang luar yang berbuat demikian maka ia bertentangan dengan Akta Polis dan akan mengurangkan keyakinan orang ramai kepada kami.

"Kita menjalankan siasatan pada semua kes yang dilaporkan tanpa mengira pangkat atau darjat mahupun parti politik dan siasatan dilakukan kerana ia merupakan tugas utama PDRM dalam menguatkuasakan undang-undang," katanya.

Semalam, Musa dilaporkan mendedahkan kebelakangan ini seperti ada tekanan sama ada dari pihak parti politik atau orang tertentu dan tekanan itu mungkin kerana ada pihak yang kurang selesa dengan tindakan yang beliau arahkan.

Katanya, hanya Ketua Polis Negara saja yang boleh memberikan arahan berdasarkan Seksyen 4 Akta Polis 1957.

Dalam perkembangan lain, Musa berkata siasatan terperinci mengikut Akta Hasutan sedang dilakukan terhadap semua laporan polis oleh beberapa pihak berhubung kenyataan Ahli Parlimen Bayan Baru, Datuk Seri Zahrain Mohamed Hashim, di Dewan Rakyat Rabu lalu.

Beliau juga tidak menolak kemungkinan Penasihat Parti Keadilan Rakyat (PKR), Datuk Seri Anwar Ibrahim, akan dipanggil bagi membantu siasatan.

Bagaimanapun, Musa enggan mengulas lanjut kerana kes itu masih dalam siasatan. - Bernama

16 September : PAS MengetahuiNyaOleh NURUL AIN MOHD. HUSSAIN

KUALA LUMPUR: Presiden PAS, Datuk Seri Abdul Hadi Awang hari ini menjelaskan bahawa parti itu mengetahui mengenai rancangan yang dilakukan oleh Ketua Pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim untuk mengambil alih kerajaan pusat pada 16 September 2008 lalu.

Menurutnya, PAS turut bersama dalam perancangan tersebut kerana parti itu dan Pakatan Rakyat (PR) berusaha untuk mengubah kerajaan pusat sama seperti tindakan Barisan Nasional (BN) yang berusaha mengubah kerajaan sesebuah negeri.

“Memang kita bersama (PR), kita berusaha untuk membuat perubahan tersebut, kita memang berusaha sepertimana BN, ia adalah amalan demokrasi negara,” katanya kepada media di lobi Parlimen hari ini.

Ditanya adakah beliau mengetahui bahawa ada golongan ulama dalam parti itu yang mendakwa mereka tidak mengetahui mengenai perancangan itu, Abdul Hadi bagaimanapun menafikan dakwaan tersebut dan menyifatkannya sebagai pandangan peribadi sesetengah pihak.

“Dakwaan itu tidak tepat dengan hakikat yang sebenar, kami lebih faham apa yang berlaku, PAS juga bijak menangani hal ini,” katanya.

Beliau yang juga Ahli Parlimen Marang menegaskan, dakwaan lapan nama ahli parlimen yang dikatakan akan melompat keluar dari BN oleh Ahli Parlimen Bayan Baru, Datuk Seri Zahrain Mohamed Hashim juga tidak tepat.

Dalam perkembangan lain, Abdul Hadi menuntut perkataan Tuhan dalam Rukun Negara ditukar kepada nama Allah kerana penganut agama lain sudah menerima kalimah Allah seperti mana yang dituntut oleh penganut Kristian.

Katanya, Islam tidak pernah melarang orang bukan Islam dari menggunakan nama Allah dalam agama mereka walaupun terdapat percanggahan.

“Orang bukan Islam sudah menyedari kalimah Allah ini memberi makna yang unggul, perkataan seperti God dan Lord tidak menepati apa yang mereka mahukan.

“Oleh itu, kerajaan perlu menerima secara positif dalam menangani hal ini dan pada masa sama ia akan menuju kepada perpaduan rakyat,” katanya.

Adakah Saya Bakal Ditahan Di bawah ISA: AJK PAS Pusat
Oleh Hashim Abdullah

BERA, 22 Mac: Pengerusi Persatuan Anak-Anak Peneroka Felda Kebangsaan (Anak), Mazlan Aliman (gambar) berkata, terdapat banyak maklumat yang menunjukkan kerajaan akan melakukan tindakan agresif terhadapnya termasuk kemungkinan ditahan di bawah Akta Keselamatan Dalam Negeri (ISA).

Beliau yang juga Ahli Jawatankuasa PAS Pusat berkata, penahanannya baru-baru ini bertujuan untuk menakutkan dirinya dan masyarakat peneroka menghadiri program yang dianjurkan sekali gus berusaha menutup kepincangan pengurusan Felda dan kerajaan Umno/BN.

“Penahanan saya adalah untuk menakutkan masyarakat Felda untuk menjemput saya berceramah. Mereka berusaha untuk menutup kepincangan yang dilakukan dalam pengurusan Felda termasuk penindasan terhadap masyarakat peneroka.

“Saya menerima banyak maklumat yang diberikan oleh banyak pihak tentang bagaimana penyelewengan berlaku. Saya ada 15 isu yang akan saya dedahkan satu persatu. Saya akan dedahkan walau pun saya juga mendapat maklumat bahawa saya dicadangkan agar saya ditahan dibawah ISA,” katanya ketika berucap dalam program yang dianjurkan PAS kawasan di Darul Ikhwan, Mengkarak, dekat sini semalam.

Selepas peristiwa yang berlaku di Felda Lembah Klau, baru-baru ini, beliau menerima banyak sokongan dari masyarakat peneroka dan generasi kedua Felda yang mahu penjelasan diberikan agar kehidupan mereka terbela.

“Selepas saya ditangkap ramai peneroka terutama generasi keduanya tak puas hati dan marah kepada Felda. Malahan, selepas itu semakin ramai anak Felda yang mahu menyertai persatuannya kerana tahu inilah saja pentas yang boleh diharapkan dapat membela masa depan mereka,” katanya. - harakahdaily

Brahim Katak Cadang Saiful Jumpa al-QaradhawiAhli parlimen bebas Datuk Ibrahim Ali mencadangkan Mohd Saiful Bukhari yang mendakwa dirinya diliwat oleh ketua umum PKR Datuk Seri Anwar Ibrahim, supaya bertemu dengan ulama tersohor, Yusuf al-Qaradhawi untuk menjelaskan kes sebenar.

Katanya, perjumpa
an itu perlu memandangkan pembangkang telah bertindak mengedarkan rakaman yang mengadungi fatwa terhadap pertuduhan liwat yang dihadapi oleh ketua pembangkang itu.

"Ini dibuat untuk mencipta pandangan di kalangan rakyat, satu persepsi bahawa ketua pembangkang dizalimi, kononnya ini satu konspirasi kedua oleh kerajaan.

Katanya lagi beliau akan menyerahkan kandungan ucapan Yusuf al-Qaradhawi yang disalahtafsir dan diedarkan ke masjid-masjid di seluruh negara.

“Saya nak minta kementerian dalam negeri supaya menyiasat. Jika ini berterusan, sistem perundangan negara kita akan jadi bahan lawak (mockery).

"Biar Saiful angkat sumpah depan Yusuf al-Qardhawi dan jelaskan perkara sebenar," katanya ketika membahaskan usul junjung kasih ucapan Yang di-Pertuan Agong di Dewan Rakyat hari ini.

Ibrahim juga mencadangkan kepada kerajaan supaya Anwar disiasat kerana telah mengambil tindakan merosakkan sistem kehakiman negara.

'Penyokong hak asasi kaum gay dan lesbian'

"Saya melihat tindakan ketua pembangkang dalam menangani kes liwat sudah benar-benar mengancam keselamatan negara.

"Oleh itu, mengambil kira pandangan yang didedahkan Bayan Baru bersabit kegagalan 16 September dan mengambil kira nama Yang di-Pertuan Agong, ketua turus tentera digunakan, saya cadangkan supaya satu suruhanjaya diraja, atau dibuat satu kertas putih, atau dibuat satu inkues, untuk mendedahkan siapa ketua pembangkang ini sebenarnya," katanya.
Menurut Ibrahim, Anwar juga telah menggunakan pengaruh luar untuk meraih sokongan terhadapnya.

Jelasnya, ini dapat dilihat melalui kenyataan ahli parlimen Australia yang mendakwa perbicaraan itu merupakan ciptaan untuk membunuh karier Anwar.

Katanya, Michael Danby yang mengetuai ahli parlimen Australia itu merupakan seorang Yahudi dan penyokong Israel.

"Juga dia seorang penyokong hak asasi kaum gay dan lesbian. Beliau juga mempertikaikan Dr Mahathir mempertahankan Palestin dan mengecam Israel," kata Ibrahim.

Selain itu, Ibrahim turut menamakan beberapa lagi ahli parlimen Australia yang mengutuk pendakwaan ke atas Anwar, termasuk Bob Brown yang menurutnya merupakan wakil gay pertama di negara tersebut yang dipilih ke parlimen.

Surat bantahan ke atas perbicaraan ke atas Anwar itu ditandatangani 60 orang ahli parlimen negara tersebut.

KDN tak tahu ada 'TANGAN GHAIB' dalam PDRMKementerian Dalam Negeri masih belum menerima aduan berhubung campurtangan 'pihak ketiga dalam pasukan Polis Diraja Malaysia' seperti yang didakwa oleh ketua polis negara, Tan Sri Musa Hassan, kata menterinya, Datuk Seri Hishamuddin Hussein.

“Belum, saya belum mendengar aduan itu dan dia tidak timbulkannya dengan saya. Jika ada campur tangan pihak ketiga untuk mempengaruhi polis, beritahu saya. Kedua, saya rasa polis juga boleh bertindak sendiri,” katanya.

“Adalah menjadi tanggungjawabnya untuk bertindak ke atas mereka (pihak ketiga). Kita tak benarkan pihak ketiga campurtangan mentadbirkan pasukan polis,” kata Hishamuddin (atas) lagi.

Ahad lalu, Tan Sri Musa mendedahkan kebelakangan ini "semacam ada tekanan kepada pasukan polis, sama ada dari pihak politik atau orang-orang tertentu".

Menurutnya, mereka cuba memberi tekanan, mungkin kerana kurang selesa dengan tindakan yang beliau arahkan.

Musa dilaporkan berkata bahawa hanya KPN yang boleh memberi arahan berdasarkan Seksyen 4 Akta Polis 1957.

Sehubungan itu, beliau berharap agar perkara sedemikian perlu dihentikan kerana pentadbiran kepolisian dan segala tindakan dan operasi dijalankan adalah di bawah bidang kuasa KPN dan pegawai atasan yang mengendalikan operasi berkenaan.

Malaysia Tamatkan Kontrak wakil tetap ke PBBKUALA LUMPUR, 22 Mac: Ahli Jawatankuasa Kerja PAS Haji Mohamad Sabu mempersoalkan adakah tindakan menamatkan kontrak wakil tetap Malaysia ke Pertubuhan Bangsa-bangsa Bersatu (PBB) di Vienna mempunyai kaitan dengan dengan nasihat perhubungan awam Apco Worldwide.

Perkhidmatan wakil tetap tersebut, Datuk Mohamad Arshad Hussain ditamatkan bulan ini setelah dipanggil balik oleh Kementerian Luar awal Disember lalu.

Menurut laporan Bernama, beliau dipanggil balik "bagi perbincangan selepas undi Malaysia pada mesyuarat IAEA bercanggah dengan prosedur kerajaan".

Pada mesyuarat itu, Malaysia bersama-sama dengan Cuba dan Venezuela, telah mengundi tidak menyokong resolusi menuntut Iran membekukan program penguraian uranium.

Mohamad Arshad juga adalah pengerusi lembaga gabenor IAEA yang dilantik.

"(Tun) Dr Mahathir (Mohamad) sendiri mengaitkan pemecatan Mohamad Arshad dengan keengganannya menyokong resolusi menuntut Iran membekukan program nuklear.

"Oleh sebab tindakan pemecatan yang pro-Amerika Syarikat dan pro-Israel itu berlaku di zaman Apco menjadi tempat Perdana Menteri dan kerajaan Barisan Nasional (BN) meminta nasihat, bimbingan, panduan dan tunjuk ajar, kita tertanya-tanya adakah tindakan itu hasil dari muslihat perhubungan awam yang ditagih oleh (Datuk Seri) Najib (Tun Razak) dan kerajaan BN yang diketuainya dari firma yang didominasi Zionis itu?" kata Mohamad.

Beliau menyifatkan tindakan pemecatan yang pro-Amerika dan Israel itu meletakkan maruah negara ini di tahap paling hina.

"Para pemimpin Umno dan BN menjadikan perbuatan menuduh pembangkang memburuk-burukkan nama negara sebagai hobi dan perisai untuk melindungi kelakuan buruk mereka.

"Hakikatnya kerajaan BN di bawah Najiblah yang meletakkan maruah negara ini di tahap paling hina dengan pelbagai keburukan seperti misteri pembunuhan Altantuya Shaariibuu, pemecatan Mohamad Arshad yang pro-Amerika dan Israel itu dan pelbagai kelakuan buruk lain," kata Mohamad.

Pertengahan Disember lalu, dalam posting blognya yang bertajuk "Kita sudah tukar," Dr Mahathir menyatakan "duta kita dipanggil balik untuk disoal kenapa tidak sokong Amerika".

Secara sinis bekas Perdana Menteri itu bertanya: "Dasar-dasar lama memang patut dihapuskan. Tetapi inikah dasar baru kita?"

Tindakan menamatkan kontrak Mohamad Arshad itu kebetulan berlaku ketika Apco sudah memulakan perkhidmatannya untuk Najib dan kerajaan BN.

Tidak berapa lama selepas Najib menjadi Perdana Menteri, Apco membuka pejabatnya di Malaysia.

Menurut laporan Bernama, firma yang didominasi oleh tokoh-tokoh Yahudi itu menyatakan, tugasnya di Malaysia termasuk sokongan komunikasi untuk pelbagai inisiatif pembaharuan yang diambil oleh kerajaan Malaysia, terutamanya dalam bidang pekerjaan, promosi pendidikan dan mengukuhkan penyampaian perkhidmatan kepada orang ramai.

Januari lalu, memetik The Times Of India (TTI), Free Malaysia Today melaporkan bahawa APCO Worldwide juga memberikan perkhidmatan kepada diktator Nigeria, Sani Abacha dan presiden seumur hidup Kazakhstan, Nursultan Abishuly Nazarbayev.

Pelanggan-pelanggan lain APCO termasuk jutawan Mikhail Khodorkovsky, yang juga salah seorang pemimpin muda Parti Komunis Rusia. Beliau dikaitkan dengan kegiatan mafia.

TTI berusaha membongkar senarai pelanggan APCO selepas mendapati Ketua Menteri Gujarat, Narendra Modi juga menjadi pelanggan syarikat tersebut.

Narendra didakwa menjadi penyebab kepada pergaduhan ugama pada Februari 2002 dimana kira-kira 1,000 orang terbunuh, majoritinya orang-orang Islam.

Kerajaan Negeri Gujarat membayar US$25,000 sebulan kepada APCO untuk memulihkan imej Narendra.

Walaupun perkhidmatan APCO tiga kali lebih mahal dari firma-firma PR yang lain, APCO dipilih kerana ia mempunyai ramai ahli-ahli Democrat dan Republican yang berkhidmat sebagai perunding.

Akhbar The Edge dan laman berita Malaysian Insider tahun lalu melaporkan kerajaan Malaysia memilih APCO dengan kontrak bernilai RM20 juta sebaik saja Najib menjadi Perdana Menteri untuk memulihkan imejnya yang sering dikaitkan oleh media-media seluruh dunia dengan pembunuhan Altantuya serta misteri di sebalik pembelian kapal selam Scorpene.

Pembelian jet Sukhoi diselubungi misteri.

1 September lalu, APCO Worldwide membuka cawangannya di Kuala Lumpur selepas perjanjian yang ditandatangani dengan kerajaan Najib.

Di antara penasihat utama APCO ialah pakar-pakar yang pernah berkhidmat dengan rejim Zionis Israel termasuk bekas Ketua Agensi Keselamatan Israel, Doron Bergerbest-Eilon; bekas duta Israel ke Jerman, Shimon Shein dan bekas duta Israel ke Amerika Syarikat, Itamar Rabinovich. - Harakahdaily

* Akhirnya, rakyat Malaysia tahu siapa agen Yahudi yang sebenarnya...

Sidang Parlimen Dilanjutkan Sehingga 22 April
KUALA LUMPUR: Mesyuarat pertama penggal ketiga Parlimen Ke-12 yang sepatutnya berakhir pada 15 April ini dilanjutkan sehingga 22 April kerana masih ada urusan yang belum diselesaikan.

Timbalan Speaker Dewan Rakyat Datuk Ronald Kiandee berkata tambahan hari bersidang itu perlu bagi membolehkan rang undang-undang dan urusan kerajaan yang lain diselesaikan selaras dengan peruntukan mesyuarat 11(2) peraturan majlis mesyuarat Dewan Rakyat.

Kiandee memaklumkan perkara itu sebelum sesi soal jawab persidangan Dewan Rakyat di sini hari ini.

Mengikut takwim persidangan Dewan Rakyat yang disiarkan dalam laman web rasmi Parlimen Malaysia, mesyuarat pertama penggal ketiga itu dijadual berlangsung mulai 15 Mac hingga 15 April. - BERNAMA

Klinik 1 Malaysia: Perkhidmatan Berkualiti Rendah


Klinik 1Malaysia: 'Pesakit diberi ubat silap'
Susan Loone
Mac 22, 10
Klinik 1Malaysia dikatakan memberi perkhidmatan perubatan yang berkualiti rendah, sehingga ada pesakit yang diberi salah nasihat dan juga bekalan perubatan yang silap.

Dr T Jayabalan, yang mewakili pekerja dan Majlis Kesatuan Pekerja Malaysia (MTUC) mendakwa, kajian klinik-klinik 1Malaysia yang dilhamkan oleh Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak mendapati ada pegawai pembantu perubatan memberikan ubat yang silap kepada pesakit.

Kajian berkenaan didakwa dilakukan di Kampar, Perak.

“Mereka memberi preskripsi untuk ubat yang salah dan ada juga yang membekalkan ubat yang mereka tidak ditauliahkan untuk berbuat demikian.

"Ada juga yang didapati gagal mengenalpasti sakit yang dihadapi oleh pengunjung klinik itu,” kata Jayabalan yang juga adalah penasihat kesihatan Persatuan Pengguna Pulau Pinang (CAP).

“Walaupun, penyediaan klinik-klinik itu adalah tindakan yang mulia untuk membolehkan golongan kurang upaya mendapatkan bantuan kesihatan, namun kita mahu pesakit diberikan akses perubatan yang berkualiti,” katanya.

Doktor berpengalaman itu yang kini berrkhidmat di sebuah hospital swasta di Pulau Pinang membuat pendedahan berkenaan ketika ceramahnya di Kompleks Caring Society di Pulau Pinang yang berjudul “Apa silap dengan sistem kesihatan kita” pada Sabtu lalu.

Majlis itu anjuran Forum Sembang-sembang, sebuah pertubuhan yang memperjuangkan isu sosial dan awam. Ia dipengerusikan oleh bekas ahli dewan undangan negeri Machang Bubok yang mewakli Gerakan, Toh Kin Woon.

Jayabalan juga melahirkan rasa terkejutnya kerana 44 klinik berkenaan yang ditubuhkan sejak Januari lalu bagi membantu golongan berpendapatan rendah di bandar gagal ditubuhkan secara telus.

Dakwanya, kebanyakan doktor kurang mengetahui mengenai projek klinik 1Malaysia itu.

VIDEO Hebat:: Kedah Membenam ATM (5 - 0)

Saksikan Jaringan Gol Kedah membenam Angkatan Tentera Malaysia


BADROL (kiri) menjaringkan dua gol untuk membantu Kedah membelasah
ATM 5-0 pada aksi suku akhir Piala FA di Stadium Majlis Perbandaran Selayang, Selangor kelmarin.

GOL awal Kedah ketika membenam ATM 5-0 telah membunuh rentak lawan mereka itu pada aksi suku akhir kedua Piala FA di Stadium Majlis Perbandaran Selayang, Selangor kelmarin.

Jaringan Badrol Bakhtiar pada minit ke-10 itu menjadi penyuntik semangat kepada skuad Hijau Kuning untuk melakar kejayaan, sekali gus menang dengan agregat 6-1.

Kejayaan itu mengatasi pencapaian musim lalu apabila Kedah tersekat pada peringkat suku akhir.

Bagi jurulatih Kedah, Ahmad Yusof jaringan awal itu meningkatkan keyakinan anak buahnya untuk beraksi dengan lebih baik menerusi permainan yang tersusun.

Katanya, pemainnya beraksi tanpa sebarang tekanan dan ia adalah faktor kejayaan tersebut.

"Apabila mendapat gol awal pemain akan lebih yakin. Ia mendorong mereka untuk bekerja kuat dan aksi mereka juga berada pada tahap terbaik.

"Pemain juga bertekad untuk menang dan melayakkan diri ke separuh akhir. Syukur kerja keras pemain berhasil," katanya ketika dihubu- ngi di Alor Setar semalam.

Pada perlawanan itu Badrol turut menjaring- kan gol kedua Kedah pada minit ke-45 diikuti Mohd. Azmi Muslim (47), Muhammad Shafiq Jamal (54) dan Aminuddin Azmi (72).

Ahmad memberitahu, beliau juga tidak menyangka anak-anak buahnya mampu menewaskan lawan dengan jaringan besar kerana hasrat- nya adalah untuk menang.

"Saya berharap pemain dapat mengekalkan rentak dan aksi seperti ini pada perlawanan separuh akhir berdepan Terengganu hujung bulan ini," katanya.

Pada pertemuan separuh akhir pertama, Kedah akan bertandang ke Stadium Sultan Ismail Nasiruddin Shah, Kuala Terengganu pada 30 Mac dan perlawanan kedua pula berlangsung di Alor Setar pada 3 April.

Menyentuh pertemuan dengan Terengganu, Ahmad memberitahu, bagi musim ini Kedah belum bertemu dengan pasukan itu yang disifat- kan sebagai pasukan yang mantap.

Namun menurut Ahmad, persiapan pasukannya menjelang separuh akhir terjejas berikutan kehilangan enam tonggak yang mengikuti latihan dengan skuad kebangsaan mulai hari ini.

Katanya, mereka terdiri daripada Badrol, Azmi, Sabree Abu, Mohd. Faizal Abu Bakar, Abdul Hadi Abd. Hamid dan Mohd. Khyril Muhymeen.

"Ketiadaan enam pemain ini menyukarkan Kedah dan berharap dapat dilepaskan sebelum saingan separuh akhir Piala FA bermula."

Benarkah.. Anuar Musa Akan Diganti di KADA...


Kedudukan Annuar Musa di Kada tergugat
Harakahdaily

KOTA BHARU, 21 Mac: Biar pun hampir setahun Datuk Seri Najib Razak menerajui pentadbiran negara, namun orang harapannya di Kelantan dikatakan belum mampu menguasai agensi kerajaan pusat di sini.

Lembaga Kemajuan Pertanian Kemubu (Kada) dan Lembaga Kemajuan Kelantan Selatan (Kesedar) merupakan dua agensi pusat masih lagi diterajui orang Tun Abdullah Ahmad Badawi.

Kada sehingga kini masih lagi di bawah Tan Sri Annuar Musa, manakala Kesedar kekal di bawah Datuk Ramzi Abdul Rahman.

Kedua-dua agensi itu biar pun bertanggungjawab membangunkan industri pertanian di Kelantan, namun ada peranan sampingan berkaitan politik tidak dapat dinafikan.

Ini dapat dilihat apabila bantuan di bawah Program Pembangunan Rakyat Termiskin (PPRT) yang dikendalikan di bawah kedua-dua agensi itu mempunyai kaitan rapat dengan Umno.

Malah, setiap permohonan untuk mendapatkan bantuan melalui agensi terbabit akan dipantau pemimpin Umno dan pemohonnya perlu mempunyai keahlian parti tersebut.

Begitu juga pada pilihan raya kecil Dun Manek Urai pada Julai tahun lepas, Kesedar mempunyai peranan penting bagi membantu calon Barisan Nasional (BN).

“Ekoran kegagalan Najib meletak orangnya di Kada dan Kesedar sehingga kini menyebabkan perancangan politiknya di sini tidak meluas.

“Lagi pun kedua-dua pengerusi yang menerajui agensi terbabit sudah ditolak rakyat pada pilihan raya umum lalu. Annuar misalnya hanya sibuk dengan bola sepak dan seperti sudah melupai dunia politik,” kata sumber Umno di sini.

Oleh itu, beliau mendesak Najib meletak muka baru di Kada dan Kesedar bagi memastikan perancangan Perdana Menteri untuk membangunkan sektor pertanian Kelantan lebih berkesan.

Sementara itu dalam perkembangan berkaitan difahamkan Ketua Umno Bahagian Kota Bharu, Datuk Fatmi Che Salleh disebut-sebut bakal menggantikan Annuar di Kada dalam masa terdekat ini.

Kata satu sumber, Fatmi baru-baru ini difahamkan meletak jawatan sebagai Setiausaha Politik Najib untuk membolehkan dia menerima jawatan baru di Kada.

Begitu juga katanya, di Kesedar pemimpin baru yang rapat dengan perdana menteri akan dibawa bagi menggantikan Ramzi.

Ramzi yang juga Ketua Umno Kuala Krai merupakan bekas Setiausaha Politik Abdullah.

Begitu juga Annuar mempunyai hubungan rapat dengan Abdullah apabila dilantik sebagai pengerusi Perhubungan Umno Kelantan ketika eranya sebelum digantikan Datuk Seri Mustapa Mohamed oleh Najib.

ISA Ke Mana Kerajaan BN Akan Bawa? Tangkap Lagi


Gerakan Mansuhkan ISA (GMI) yang dianggotai lebih daripada 83 buah organisasi terdiri daripada Pertubuhan Bukan Kerajaan (NGO), Parti-Parti Poliltik, Badan Hak Asasi Manusia, Wanita, Mahasiswa, Majlis Peguam dan Pertubuhan Pekerja menggesa Kerajaan untuk menghentikan cadangan pindaan Akta Keselamatan Dalam Negeri (ISA) tetapi sebaliknya menegaskan ISA mesti dimansuhkan.

Dalam kerajaan ingin meminda akta ini, satu penangkapan ISA terbaru telah diberi liputan besar-besaran oleh media milik kerajaan bahawa kerajaan telah menahan sekumpulan pelajar yang majoritinya adalah dari luar negara yang sedang menuntut di beberapa universiti di Malaysia dan menuduh mereka sebagai pengganas antarabangsa.

Seramai 12 orang telah ditahan pada 21 Januari 2010.

Mereka telah dinafikan hak untuk bertemu peguam walaupun telah beberapa kali dipohon.

Mereka telah menfailkan permohonan habeas corpus sehingga hari perbicaraan iaitu pada 11 mac 2010, mereka masih tidak dibenarkan berjumpa peguam.

Kerajaan dengan ini jelas mencabul hak mereka. Apakah ini yang dikatakan pindaan yang menambah baik ISA?

Tiba-tiba mereka yang dituduh pengganas itu dibebaskan dan secepat kilat dihantar pulang ke negara masing-masing dan beberapa orang masih menunggu di Jabatan Imigresen untuk dihantar pulang tanpa memaklumkan kepada isteri dan ahli keluarga mereka dan tanpa membenarkan mereka berjumpa ahli keluarga mereka sebelum dihantar pulang.

Isteri-isteri tersebut adalah Bashirah isteri kepada Luqman Abdul Salam yang dihantar pulang pada 13 Mac 2010 dan Khalidah isteri kepada Abdul Alhi Bolajoko Uthman yang dihantar pada 14 Mac 2010.

Kedua-duanya dihantar pulang ke Nigeria. Ummu Huzaifah isteri kepada Sheikh Aiman warganegara Syria, seorang pelajar PhD Universiti Putra Malaysia hanya dapat bercakap dengan suaminya melalui telefon sejurus sebelum suaminya berlepas (dihantar pulang) pada 16 Mac 2010.
*********************************Klik Untuk Pembesaran*****************************
Tindakan kerajaan Malaysia yang mempunyai elemen penderaan emosi dan psikologi terhadap isteri mangsa ISA adalah bertentangan dengan Konvensyen Antarabangsa, CEDAW yang menghendaki setiap negara di dunia menghentikan sebarang bentuk penderaan dan keganasan terhadap wanita.

Jawatankuasa Pusat Sokongan Keluarga Gerakan Mansuhkan ISA (PSK-GMI) mengecam tindakan tidak berperikemanusiaan Menteri Dalam Negeri yang bertanggungjawab terhadap pasukan polis dan jabatan imigresen Malaysia yang membiarkan ahli keluarga mereka yang ditahan bersendirian terumbang ambing di Malaysia.

Mereka tidak mempunyai keluarga di sini bahkan mereka datang kerana menemani suami mereka untuk melanjutkan pelajaran di Malaysia.

Alangkah terkejutnya mereka apabila tiba-tiba suami mereka ditahan tanpa dibenarkan membela diri terus dihantar pulang dan meninggalkan mereka bersendirian dengan anak-anak di sini.

Mereka adalah wanita yang mempunyai hak untuk dilayan seperti manusia dan bukan dibuat sesuka hati oleh Menteri Dalam Negeri.

Kami memberi amaran kepada Menteri Dalam Negeri bahawa kes penangkapan ini akan menjadi bebanan dan memburukkan imej Malaysia di mata dunia.

Malaysia yang selama ini mempromosikan bahawa negara kita adalah destinasi pelancongan dan sebagai hub pendidikan pelajar luar negara khususnya dari negara timur tengah telah tercemar dan menakutkan mereka kerana adanya undang-undang drakonian iaitu ISA.

Kempen supaya ISA dimansuhkan sudah berjalan sejak 20 tahun lalu dan telah berjaya mencipta gelombang kesedaran dan perubahan hasil daripada kempen GMI dan anggota gabungannya.

Isyarat jelas penolakan terhadap ISA dilihat pada keputusan Pilihanraya Umum ke-12, 8 Mac 2008 dan kejayaan Himpunan Mansuhkan ISA pada 1 Ogos 2009.

Jawatankuasa Pusat Sokongan Keluarga Gerakan Mansuhkan ISA(PSK-GMI) yang selama ini menjadi tempat mengadu nasib bagi kaum wanita dan kanak-kanak mangsa ISA, tetap dengan pendirian bahawa ISA telah menzalimi golongan wanita.

Hasrat kerajaan yang kononnya membela wanita adalah ternyata kenyataan hipokrat apabila menggunakan ISA terhadap rakyat dan sesiapa sahaja dan sekaligus menganiaya golongan wanita dan kanak-kanak yang menjadi keluarga tahanan.

Sejak tahun 1960 hingga kini (2010), lebih 20,000 orang ditahan tanpa bicara di bawah ISA. Kesan penangkapan ISA, lebih 50,000 orang terdiri dari wanita dan kanak-kanak yang telah kehilangan ketua keluarga yang mencari rezeki dan tempat bergantung pendidikan dan kasih sayang seorang bapa.

Dengan ini kami menuntut agar:

1. Kebajikan isteri-isteri pelajar-pelajar ini ditanggung oleh Kerajaan Malaysia
2. Jika mereka ingin pulang ke negara masing-masing, kerajaan mestilah menguruskan penghantaran mereka sehingga selamat sampai
3. Kerajaan memohon maaf atas kesilapan menahan suami mereka dan membayar gantirugi pengajian suami mereka yang terhenti disebabkan pengkapan ISA

Kenyataan Media ini turut disokong oleh:
1. Zuraida Kamaruddin (Ahli Parlimen Ampang & Ketua Wanita PKR)
2. Chong Eng (Ahli Parlimen Bukit Mertajam & Ketua Wanita DAP)
3. Hjh Nuridah Salleh (Ketua Muslimat PAS)
4. Dr Siti Mariah Mahmud (Ahli Parlimen Kota Raja)
5. Lee Boon Chye (Ahli Parlimen Gopeng)
6. Tian Chua (Ahli Parlimen Batu)
7. Nurul Izzah Anwar (Ahli Parlimen Lembah Pantai)
8. Dr Lo’ Lo’ Mohamad Ghazali (Ahli Parlimen Titiwangsa)
9. Haniza Talha (Adun Taman Medan, Timbalan Speaker Dun Selangor)
10. Rodziah Ismail (Adun Batu Tiga, Exco Wanita Kerajaan Negeri Selangor)
11. Siti Aishah Hj Ghazali (Adun Merbau Pulas, Exco Wanita Kerajaan Negeri Kedah)
12. Saari Sungib (Adun Hulu Kelang)
13. Mumtaz Md Nawi (Senator, Kelantan)
14. Siti Zailah Mohd Yusof (Ahli Parlimen Rantau Panjang)
15. Fuziah Salleh (Ahli Parlimen Kuantan)
16. Teo Nie Ching (Ahli Parlimen Serdang)

JK khas parlimen wajar siasat Anwar: Bekas 46Menteri Penerangan Komunikasi dan Kebudayaan, Datuk Seri Rais Yatim mencadangkan agar ketua pembangkang Datuk Seri Anwar Ibrahim disiasat oleh Jawatankuasa Khas Dewan Rakyat berhubung dakwaan beliau berbohong menggunakan nama Yang di-Pertuan Agong dan Angkatan Tentera Malaysia (ATM) dalam rancangan 16 September.

Menurut Rais, hanya Dewan Rakyat sahaja yang boleh menentukan kebenaran sebenar di mana Anwar harus menjawab semua pertuduhan sama ada beliau bercakap benar atau sebaliknya.

"Dewan Rakyat mesti bertindak menjalankan siasatan di bawah jawatankuasa istimewa dan jawatankuasa khas supaya fakta sebenarnya dapat diketahui," katanya kepada pemberita selepas merasmikan program majlis Pewaris Muda Negara di Felda Pasoh 2, di Jempol hari ini, lapor Bernama.

"Ini akan menjadi pengajaran kepada semua pemimpin supaya mereka tidak tunduk kepada kehendak berbohong atau pun memutarbelitkan fakta," katanya.

Baru-baru ini, ahli parlimen Bayan Baru Datuk Seri Zahrain Mohamed Hashim mengemparkan Parlimen apabila mendakwa Anwar sanggup mengheret nama Yang di-Pertuan Agong dan ATM bagi menjayakan rancangan mengambil alih kerajaan pusat pada 16 September.

Reaksi Khairy

Sementara itu, Ketua Pemuda Umno Khairy Jamaluddin berkata, rakyat harus menilai kredibiliti ketua pembangkang Datuk Seri Anwar Ibrahim berikutan pendedahan Zahrain mengenai rancangan "16 September".

Khairy yang juga ahli parlimen Rembau berkata, hakikatnya semua pendedahan Zahrain datang daripada pengalaman beliau sepanjang berada dalam pakatan pembangkang dan bukannya sandiwara BN.

"Zahrain telah mengalami kekecewaan sejak berada di bawah PKR, dan kita harus melihat pendedahan beliau dengan ikhlas.

"Selepas ini kita tunggu pula bahas titah menjunjung kasih Yang di-Pertuan Agong daripada ahli parlimen bebas yang lain Isnin ini," katanya selepas menyertai perlawanan persahabatan bola sepak antara Pemuda Umno Malaysia dan Pemuda Umno Subang sempena majlis penutupan Liga Subang dan Juara Rakyat Parlimen Subang.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Powered by Blogger.

Search

Swedish Greys - a WordPress theme from Nordic Themepark. Converted by LiteThemes.com.