Rombakan Kabinet : Menteri Bertukar.....

PETALING JAYA: Rombakan kabinet yang disebut-sebut akan berlaku petang Rabu nampaknya tidak menjadi kenyataan.

Sehingga lewat petang ini, Pejabat Perdana Menteri (PMO) tidak mengeluarkan sebarang kenyataan rasmi sebagaimana yang dijangkakan oleh ramai pihak.

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjUhnDSNb2IivMaVfykO0gw7pD6MHlH-cvzbR4qcUixS7CH4fLZ8kxVqHIyRX77_tWD5-Afkd9G5DjV3LLwBuEPRPkqljsNFL7qUGocaqZ8wweDaFD6wUfh8Wn3dCTknpYkPJwbt4WReEE/s400/najib_named.jpg

Pada tengah hari Rabu mStar Online melaporkan terdapat desas-desus yang mengatakan Timbalan Menteri Kewangan, Senator Datuk Dr Awang Adek Hussein dan Presiden MIC, Senator Datuk G. Palanivel akan dilantik sebagai menteri penuh dalam rombakan kecil kabinet yang khabarnya bakal diumumkan pada lewat petang Rabu.

Palanivel adalah Timbalan Menteri Perusahaan Perladangan dan Komoditi dan pada 6 Disember tahun lalu diangkat sebagai presiden MIC menggantikan Datuk Seri S. Samy Vellu yang mengundurkan diri selepas 31 tahun menerajui parti itu.

Seorang lagi yang disebut-sebut bakal dilantik ke jawatan menteri penuh ialah Timbalan Menteri Industri dan Perdagangan Antarabangsa, Datuk Mukhriz Mahathir.

Mukhriz baru sahaja dilantik sebagai timbalan pengerusi Badan Perhubungan Umno Kedah.

Hari ini, Perdana Menteri, Datuk Seri Mohd Najib Tun Razak mempengerusikan mesyuarat mingguan Jemaah Menteri di Kompleks Seri Perdana, Jabatan Perdana Menteri.

Sehingga berita ini ditulis, adalah tidak diketahui siapakah yang akan digugurkan dari senarai kabinet Najib jika rombakan kabinet mengambil tempat.

Juga tidak diketahui apakah dengan pelantikan Palanivel, Datuk Dr S. Subramaniam yang buat masa ini menyandang jawatan Menteri Sumber Manusia akan terus kekal dalam kabinet Najib.

Subramaniam adalah satu-satunya wakil MIC dalam kabinet kerajaan persekutuan. Beliau kini adalah timbalan presiden MIC.

Khabar mengenai rombalan kabinet telah berulang kali disebut tetapi tidak pernah menjadi kenyataan.

3 jam bersembang dengan Shah Rukh Khan - KM Melaka Bakal Jadi Pelakon?


Shah Rukh Khan (kiri) bersama Mohd. Ali Rustam dengan aksi istimewa di Sungai Udang, Melaka, semalam.


MELAKA 15 Feb. - Sungai Udang di sini, bakal melakar sejarah dalam industri perfileman antarabangsa apabila kawasan tersebut terpilih antara lokasi penggambaran filem Bollywood terbaru lakonan Datuk Shah Rukh Khan.

Bintang terkenal Bollywood itu tiba di ibu negara Ahad lalu bagi menjalani penggambaran filem Don 2 di Malaysia selama sebulan dengan lima hari penggambaran dibuat di Melaka.

Selain Melaka, Shah Rukh Khan bersama heroin filem tersebut, Priyanka Chopra yang merupakan bekas ratu cantik dunia dan 60 krew filem itu berada di sekitar Sungai Udang bagi menjalani penggambaran filem aksi itu.

Shah Rukh Khan ketika ditemui pemberita memberitahu, Melaka sudah dianggap seperti rumah kedua baginya.

Kata beliau, keadaan persekitaran negeri ini yang indah, menarik minat pengusaha filem Bollywood memilih Melaka sebagai lokasi penggambaran khususnya filem romantik.

"Oleh kerana kebanyakan kawasan tepi sungai di negeri ini cantik, alangkah sesuai jika sebuah filem romantik dibuat di sini," katanya.

Don 2 mengisahkan lakonan Shah Rukh Khan sebagai Don iaitu anggota polis yang menyamar dalam sindiket penyeludupan dadah manakala Priyanka melakonkan watak teman wanita Don sebagai Roma.

Pelakon tempatan, Ady Putra yang terkenal dengan beberapa drama dan filem tempatan seperti Anak Halal dan Histeria turut terpilih memegang watak sebagai peguam dalam filem lakonan Shah Rukh Khan itu.

Turut meninjau lokasi penggambaran filem Don 2 ialah Ketua Menteri, Datuk Seri Mohd. Ali Rustam yang meluangkan masa kira-kira tiga jam beramah mesra dengan aktor tersebut yang sebelum ini terkenal dengan filem Kuch Kuch Hota Hai.

Syabas Saman MB Selangor Dan MP Petaling Jaya Utara... Ada Betul Ka???

PETALING JAYA: Menteri Besar, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim dan Ahli Parliman Petaling Jaya Utara, Tony Pua memberi arahan kepada peguam masing-masing bagi berhadapan dengan saman fitnah yang difailkan oleh Syarikat Bekalan Air Selangor Sdn Bhd (Syabas).

Abdul Khalid menerusi kenyataan medianya memberitahu, beliau akan diwakili oleh peguam Edmund Bon manakala peguam Gobind Singh Deo akan mewakili Tony.

Selain itu, Abdul Khalid juga memberitahu, peguam-peguam tersebut telah diberi arahan untuk menyediakan pembelaan.

Beliau juga mempersoalkan niat Syabas memfailkan saman tersebut ketika proses rundingan pengambilalihan syarikat konsesi-konsesi air masih belum selesai.

“Namun, saman ini tidak mengubah pendirian kami terhadap isu Program Air Percuma Untuk Semua Peringkat Umum (Tabung Budi).

“Kerajaan Negeri juga masih berpendapat penjanjian konsesi kepada empat syarikat konsesi termasuk Syabas perlu ditamatkan agar industri air negeri boleh diambil alih kerajaan negeri bagi memastikan bekalan air yang lebih efektif dengan harga yang berpatutan,” kata Abdul Khalid.

Sebuah portal berita pada Selasa, melaporkan bahawa Syabas telah memfailkan saman fitnah terhadap Abdul Khalid dan Tony berhubung kenyataan yang dikeluarkan mereka terhadap syarikat itu.

Writ saman tersebut dilaporkan telah diserahkan kepada Abdul Khalid dan Tony pada 11 Februari lalu.

Kes tersebut disebut untuk kali pertama di Mahkamah Tinggi di sini pada Isnin, dan kedua-dua pemimpin dari Pakatan Rakyat itu diberikan masa sehingga sebulan untuk menyediakan pembelaan.

Abdul Khalid disaman berhubung kenyataan yang didakwa dikeluarkannya pada tahun lalu berhubung isu Tabung Budi yang dilancarkan oleh Syabas pada 22 Oktober 2010.

Sementara itu, saman terhadap Tony pula melibatkan kenyataan media yang dikeluarkannya baru-baru ini di sebuah media Berbahasa Cina, Nanyang Siang Pau Press.

Demokrasi Negara - Sejauhmana Terbukti Keadilannya... Jom Kita Bongkar....

Oleh: ZULKIFLI YAHAYA

Naib Presiden UMNO, Datuk Seri Mohd Shafie Apdal memberitahu, kejayaan PAS memerintah Kelantan begitu lama di samping menawan Kedah dalam pilihanraya umum lalu adalah bukti bahawa demokrasi negara ini tidak berat sebelah.

Beliau mengulas kenyataan Presiden PAS, Datuk Seri Abdul Hadi Awang yang mendakwa pilihanraya kecil kawasan DUN Tenang sebagai tidak adil kepada PAS.

Hujah Shafie adalah hujah “standard” oleh para pemimpin BN setiap kali ada pihak yang mendakwa bahawa demokrasi yang berlangsung lebih separuh abad di negara ini adalah tidak adil dan sentiasa memihak kepada BN.

Adakah pembangkang boleh menang atau PAS boleh berkuasa di negeri adalah akibat dari keadilan dalam amalan demokrasi di negara ini? Jawapan boleh diberi dalam anologi yang mudah. Andaikan seorang pengadil bolasepak memihak kepada pasukan A yang menentang pasukan B. Namun B menang juga 1-0. Logiknya, sekiranya pengadil tidak membantu A, maka B akan menang lebih dari 5-0. Mungkin 10-0 mengalahkan A.

Jadi hujah mengatakan pembangkang boleh menang sebagai bukti demokrasi Malaysia sudah adil hanyalah hujah menipu orang kurang cerdik. Adil atau tidak sistem demokrasi di Malaysia perlu diteliti satu persatu.
Keadilan demokrasi selalu dinilai oleh pemimpin BN yang menerajui Pusat sebagai kebebasan rakyat mendapat hak menjadi calon dalam pilihanraya dan hak rakyat memilih calon yang bertanding. Kedua-dua hak itu adalah fasa terakhir dan terpenting. Namun laluan fasa-fasa awal ke arah penyempurnaan fasa terkahir demokrasi itu tidak pernah difikirkan oleh para pemimpin Pusat sebagai menjadi hak rakyat juga.

Antaranya ialah hak rakyat atau parti-parti politik dalam menyampaikan maklumat. Malaysia ada Akta Polis yang mensyaratkan setiap berkumpulnya 10 orang dan ke atas, mestilah mempunyai permit. Dari segi amalan, ia hanya berkuatkuasa untuk himpunan politik parti pembangkang atau kumpulan yang tidak sehaluan dengan BN, kecuali selepas tempoh penamaan calon hingga hari mengundi.

Perdana Menteri atau menteri-menteri turun atas nama program bersama rakyat, pengisian ucapannya sarat dengan kempen politik, tidak perlu kepada permit polis. Tetapi pemimpin politik pembangkang yang berceramah politik tanpa permit dikepung dengan ratusan anggota polis, sekalipun yang hadir mendengar ceramah lebih kecil dari jumlah anggota polis.

Kebebasan media hampir tidak ada. Bayangkan dalam begitu banyak media elektronik yang terdapat di negara ini, 100 peratus berpihak BN! Semua media elektronik terikat dengan syarat lesen yang terpaksa diperbaharui dalam tempoh tertentu. Mereka tidak berani menanggung risiko lesen tidak perberbaharui jika memilih sikap berkecuali sekalipun, apatah lagi untuk memihak kepada pembangkang. Begitu juga dengan media-media cetak. Hampir kesemuanya memihak kepada BN, manakala akhbar parti pembangkang hanya dihadkan kepada ahli. Peniaga akhbar tepi jalan jual Harakah macam berniaga candu, takut diambil tindakan. Memanglah hak akhbar manapun untuk berpihak kepada BN, tetapi hakikatnya siapa yang berani tanggung risiko akhbarnya tidak diperbaharui permit penerbitan hanya kerana tidak memihak kepada BN?

Di tengah-tengah berpuluh siaran media elektronik, RTM adalah satu-satunya media milik kerajaan. Gaji para pekerjanya dibayar dari duit cukai yang dikutip dari rakyat termasuk ahli-ahli PAS. Tetapi RTM adalah juara penyampaian propaganda BN, berkempen untuk BN dan memburukkan pembangkang secara terang-terangan. Inikah keadilan dalam amalan demokrasi?

Pemimpin BN akan memberi alasan sekarang dunia tanpa sempadan. Semua rakyat boleh akses internet bagi mendapatkan maklumat dari semua pihak. Malangnya maklumat di dunia maya itu tidak sampai kepada rakyat macam mudahnya maklumat sampai ke setiap peti tv di rumah-rumah. Hanya sekitar 35 peratus rakyat Malaysia yang mengakses internet. Itupun bukan semuanya mendapatkan maklumat berhubung isu semasa. Lebih ramai yang menyelongkar cerita Fasha Sanda dari mendapatkan maklumat politik.

Undi pos adalah satu lagi catatan ketidakadilan dalam demokrasi. Dalam pengundian biasa seseorang akan mendapatkan kertas undi dan terus ke petak pengundian, memangkah dan memasukkan kertas undi ke dalam kotak undi. Tetapi undi pos diberi secara terbuka di luar tempat mengundi. Undi pos tentera dan polis sangat meragukan. Banyak kes yang dilaporkan bahawa tentera tidak pernah melihat pun kertas undi, maknanya ia dipangkah oleh pihak atasn mereka. Sebab itu undi pos sentiasa memihak kepada BN. Tiada alasan langsung mengapa undi pos diwujudkan melainkan untuk memberi kemenanan percuma kepada calon BN.

Penyalahgunaan jentera kerajaan, rasuah dan ugut adalah agenda BN dalam amalan demokrasi di negara ini tetapi tiada siapa yang boleh menghalang. Inilah yang dikatakan ketidakadilan dalam demokrasi.

Wartawan Utusan, Zin Mahmud yang berpengalaman tinggal di Mesir menceritakan gambaran pilihanraya di Mesir. Katanya, pilihanraya tidak seghairah di Malaysia, ramai yang hampir tidak peduli atau turun membuang undi. Tetapi keputusan pilihanraya sentiasa memihak kepada parti pro Presiden dengan peratus ‘keluar mengundi’ melebihi 90 peratus.

Hari ini bila berjuta rakyat Mesir keluar ke jalan raya untuk memaksa Presiden Hosni Mubarak berundur ia membayangkan bahawa selama ini keputusan pilihanraya penuh dengan manipulasi dan penipuan. Jika ada ruang bagi rakyat menurunkan Hosni Mubarak dari takhta melalui sistem demokrasi yang aman, maka majoriti rakyat Mesir tentu memilih jalan tersebut. Apabila mereka memilih cara paksaan, maknanya rakyat berpandangan bahawa sistem demokrasi berat sebelah itu tidak memungkinkan rakyat membuat pilihan secara yang adil.

Selepas agak cemerlang dalam Pilihanraya Umum ke 12, Pakatan Rakyat nampak ghairah untuk menjayakan misi menawan Putrajaya PRU ke 13. Ia tidak mudah sebenarnya selagi amalan demokrasi di Malaysia masih primitif, tempang dan berat sebelah. PR boleh menang pilihanraya tapi amalan demokrasi mestilah dimurnikan terlebih dahulu. Itu yang rakyat Mesir sedang lakukan sekarang.

Langsung Dari Mahkamah: Perbicaraan DS Anwar Hari Ini - Ada Percanggahan

Perbicaraan kes liwat melibatkan Datuk Seri Anwar Ibrahim bersambung hari ini dengan pemeriksaan balas terhadap ketua unit kemalangan dan kecemasan Hospital Kuala Lumpur (HKL) Dr Khairul Nizam Hassan.

Dr Khairul Nizam merupakan individu yang bertanggungjawab menjalankan pemeriksaan ke atas pengadu – Mohd Saiful Bukhari Azlan.

NONEDalam keterangannya pada Isnin lalu, Dr Khairul Nizam memberitahu mahkamah bahawa beliau telah mengambil sampel daripada mulut Saiful kerana pemuda itu mendakwa telah dipaksa melakukan seks oral.

Seorang lagi doktor HKL, Dr Siew Shueu Feng turut disoal balas Isnin lalu atas beberapa keterangan yang tidak konsisten – dalam kenyataan dan laporan perubatannya.

Mahkamah juga dijangka akan mendengar keterangan daripada seorang lagi saksi – ahli kimia Dr Seah Lay Hong – yang telah menjalankan ujian DNA ke atas bahan bukti kes berkenaan.

Perbicaraan hari ini menarik perhatian beberapa wakil luar negara, termasuk dari Kanada dan Ireland.

Turut hadir di perbicaraan hari ini ialah pakar forensik Anwar Dr David Wells dan pakar DNA Dr Brian McDonald.

LAPORAN LANGSUNG

10.03am: Sessi menyoal balas Dr Khairul Nizam berakhir. Saksi seterusnya adalah ahli kimia Dr Seah Lay Hong.

Mahkamah berehat seketika.

10.02am:
Borang pro-forma itu ditandakan sebagai eksibit pembelaan D28.

9.46am: Menjawap soalan DPP Nordin, Dr Khairul Nizam berkata beliau mengetuai pemeriksaan perubatan dan dia bersama pasukannya mewawancara Saiful.

"Saiful beritahu kami dia dipaksa lakukan seks oral. Aduan utamanya ialah dia diliwat oleh seorang tokoh yang terkenal.”

"Saiful tidak berkata sama ada 'cubaan' seks oral ataupun 'cubaan' lieat,” kata doktor itu ketika ditanya.

9.43am: Juga hadir di galeri awam adalah ahli majlis tertinggi PKR, Latheefa Koya, bersama pemimpin Hindraf dan bekas tahanan ISA R Kenghadaran.

9.42am: Pihak pembelaan mengakhiri soal balas mereka ke atas Dr Khairul Nizam. Giliran DPP Datuk Nordin Hassan memulakan soal balasnya pula.

Dr Khairul Nizam berkata borang pro-forma disediakan oleh jabatan forensik dan soalan dalam dokumen itui diisi oleh Dr Siew.

9.37am: Sankara ambil alih tugas soal balas dari Karpal. Beliau menunjukkan kepada Dr Khairul Nizam beberapa contoh botol yang mempunyai tanda-tanda yang ia telah diusik.

9.25am: Pertengkaran berlaku antara pihak pembelaan dan pendakwaan berhubung kaedah mengisi borang pro-forma adalah berlainan dengan apa yang Saiful beritahu kepada doktor.

Peguam Cara Negara II, Yusof membantah cara soalan diajukan.

Karpal berkata jika kes itu cubaan meliwat, tembusan atau tusukan tidak seharusnya berlaku.

9.22am: Dr Khairul Nizam mempertahankan bahawa Saiful tidak menyatakan sama ada percubaan meliwat atau percubaan mengadakan seks oral tetapi borang pro-forma menyatakan sebaliknya.

9.19am: Karpal berhujah dalam borang pro-forma yang menyatakan “percubaan meliwat” dan “percubaan seks oral”.

Dr Khairul Nizam bersetuju.

9.17am: Anwar mencelah dari kerusinya: "Ada banyak version".

9.12am: Karpal berkata beberapa aspek penting dalam borang pro-forma seperti pemeriksaan rektal tidak diisi.

Begitu juga dengan pemeriksaan dubur, latar sejarah perubatanSaiful dan peristiwa berhubung kejadian itu tidak diisi oleh doktor yang bertugas.

Orang yang bertanggungjawab itu ialah Dr Siew Sheue Feng, kata Dr Khairul Nizam.

9.04am: Dr Khairul Nizam berkata Saiful pada wawancara itu berkata dia melawat ketika kejadian liwat itu.

"Saiful, menurut borang pro-forma tersebut berkata tertuduh cuba untuk memancut,” menurut doktor HKL itu.

8.57am: Dr Khairul Nizam berkata beliau tidak membaca laporan polis yang dibuat oleh Saiful.

Dia tidak ingat siapa yang memaklumkan kepadanya bahawa tertuduh dipaksa melakukan seks oral.

"Ia mungkin daripada wawancara dengan mangsa, tetapi saya tidak ingat sama ada DSP Jude adalah orang yang memberitahu kami,” katanya.

Dr Khairul bersetuju seks oral adalah berlainan dengan seks di dubur, yang menjadi aduan asal yang dikemukakan oleh Saiful.

8.48am: Peguam Karpal Singh meneruskan pemeriksaan balas ke atas Dr Khairul Nizam Hassan yang sebelum ini mengetuai jabatan kemalangan dan kecemasan HKL.

Dr Khairul memberitahu mahkamah bahawa beliau telah menyaksikan sebanyak kira-kira 20 kes liwat sepanjang perkhidmatannya.

Ketika disoal, saksi itu berkata kehadiran polis di pusat krisis sehenti hospital itu adalah perkara normal.

Katanya lagi, DSP Jude Pereira juga hadir ketika pemeriksaan peruhatan untuk membantu pemantauan ke atas pengendalian bahan bukti.


8.43am: Perbicaraan disambung di hadapan Hakim Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur, Datuk Mohd Zabidin Mohd Diah.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Powered by Blogger.

Search

Swedish Greys - a WordPress theme from Nordic Themepark. Converted by LiteThemes.com.