Ada Video: Dewan Rakyat Kecoh, Pakatan Tak Sertai PSC Lynas - Usaha PM Haji Najib Perbodohkan Rakyat Gagal Lagi....Usul berkaitan penubuhan Jawatankuasa Terpilih Parlimen (PSC) untuk mengkaji isu kilang memproses nadir bumi Lynas di Gebeng, Kuantan, menghangatkan Dewan Rakyat, pagi ini.

Selepas perbahasan itu, ahli parlimen pembangkang yang tidak sependapat dengan rakan BN mereka.


Mereka mendakwa, tindakan kerajaan menubuhkan PSC itu hanya cubaan menutup keburukan terhadap pusat nadir bumi milik syarikat Australia itu.

"Kami harap dapat ambil bahagian (dalam PSC), tetapi tiada makna...

"Kalaupun PSC isytihar ia berbahaya, pentadbiran BN akan memanipulasi situasi itu," kata Fuziah Salleh (PKR-Kuantan) kepada pemberita di lobi Parlimen.

Sebelum itu, ketika perbahasan, Harakahdaily melaporkan Dr Hatta Mohd Ramli (PAS-Kuala Krai) yang mencelah hujah Khairy Jamaluddin (BN-Rembau) mempersoalkan tentang keperluan penubuhan PSC memandangkan terdapat kenyataan daripada bakal pengerusi PSC, Datuk Seri Khalid Nordin berkenaan projek itu.


"Hari ini kita berbincang tentang keperluan projek Lynas, tapi sudah ada kenyataan daripada menteri bahawa penubuhan PSC adalah untuk mengubah tanggapan negatif rakyat terhadap projek tersebut.

“Belum apa-apa lagi, sudah ada kenyataan. Jadi, untuk apa PSC ditubuhkan kalau memang kerajaan hendak teruskan juga projek ini?"
soal beliau.

Perbahasan terus hangat apabila ahli parlimen BN dan Bebas cuba mengaitkan ketiadaan pakar nuklear daripada PAS, iaitu Dr Che' Rosli Che' Mat (PAS-Hulu Langat) di dewan hingga menimbulkan kekecohan.

Bagaimanapun, Timbalan Speaker, Datuk Dr Wan Junaidi Tuanku Jaafar hanya berdiam diri sehingga beberapa tempoh sebelum meminta wakil rakyat duduk di tempat masing-masing.

"Jika benar PAS ikhlas, saya cabar PAS mencalonkan Ahli Parlimen Hulu Langat untuk disenaraikan sebagai ahli jawatankuasa yang akan ditubuhkan. Jika tidak disenaraikan, ianya dianggap sandiwara semata-mata," kata Datuk Ibrahim Ali (Bebas-Pasir Mas) ketika berbahas.

Dalam pada itu, Khalid Samad (PAS-Shah Alam) mendakwa penubuhan PSC ini hanya untuk memberikan gambaran indah-indah, sedangkan Lynas ini penuh dengan masalah.

Selain itu beliau meminta segala yang berkaitan projek itu di Gebeng, Kuantan dihentikan sehingga satu keputusan mengenai penubuhan PSC ini diputuskan.

Manakala, Dr Dzulkefly Ahmad (PAS-Kuala Selangor), ketika berbahas melahirkan kekecewaan apabila rakyat Malaysia hanya tahu mengenai projek itu setelah hampir 95 peratus projek berkenaan selesai.

"Inilah kerajaan yang mengutamakan rakyat apabila projek sudah 95 peratus siap, baru rakyat tahu mengenainya.
 Itupun melalui laporan New York Times," kata beliau. -mk


Pakatan Rakyat tidak akan sertai PSC Lynas

KUALA LUMPUR, 20 Mac: Pakatan Rakyat memutuskan untuk tidak menyertai Jawatankuasa Khas Parlimen (PSC) bagi mengkaji isu Lynas setelah mendakwa jawatankuasa itu tidak memberikan ruang kepada mereka untuk menyatakan pendapat.

Keputusan itu berikutan kekecewaan mereka apabila kerajaan tidak memenuhi syarat yang dicadangkan, iaitu kerajaan perlu mengeluarkan arahan henti kerja, tarik balik permit kerja sementara (TOL) dan hentikan 'import rare earth concentrate'.

Ahli Parlimen Kuantan, Fuziah Salleh, yang jelas kecewa dengan ucapan penggulungan menteri, berkata beliau mengharapkan penubuhan PSC ini akan menjadi satu platform bebas bagi memahami masalah rakyat.

Malangnya, kata beliau melihat dari perbahasan dan penggulungan menteri, harapan tersebut tidak akan menjadi kenyataan.

"Kita bersedia untuk terlibat dalam PSC, tetapi melihat kepada apa yang berlaku hari ini, kita tidak boleh bergantung kepada badan itu untuk menjadi satu platform kepada rakyat," tegas beliau pada sidang media, di lobi parlimen, hari ini.

Sebelum itu, ahli parlimen Pakatan Rakyat bertindak keluar dewan setelah kecewa dengan jawapan Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Seri Nazri Aziz ketika penggulungan perbahasan mengenai penubuhan PSC.

Ahli Parlimen Kuala Selangor, Dr. Dzulkefly Ahmad, berkata Pakatan Rakyat terpaksa menolak PSC memandangkan penubuhannya tidak memberikan sebarang makna kepada rakyat, khususnya rakyat Kuantan.

"Kita memang mahu berkongsi segala maklumat, tapi nampaknya ia tidak menjadi kenyataan. Memang hari ini merupakan hari yang paling sedih kepada rakyat Malaysia," 
kata beliau.

Terdahulu, perbahasan tentang penubuhan PSC ini menjadi hangat apabilakebanyakan ahli parlimen kerajaan berucap seolah-olah menyokong projek Lynas, yang dibina di Gebeng, Pahang sebelum sidang berhenti rehat tengahari tadi.

Kemudiannya, selepas dewan kembali bersidang pada sebelah petang, kekecohan terus berlaku apabila ahli parlimen Pakatan Rakyat tidak berpuas hati dengan jawapan yang diberikan Nazri.

Ketika ditanya tindakan susulan Pakatan Rakyat ekoran keputusan tersebut, Fuziah berkata beliau menyerahkan kepada rakyat untuk bertindak selepas ini.

"Biarlah rakyat yang memutuskannya," kata beliau.

Turut serta pada sidang media itu ialah Ahli Parlimen Batu, Tian Chua; Ahli Parlimen Kuala Krai, Dr. Hatta Ramli; Ahli Parlimen Klang, Charles Santiago; dan beberapa ahli parlimen Pakatan Rakyat.

DAP sebelum ini membuat keputusan untuk tidak menyertai jawatankuasa itu kerana ia hanya akan menjadi fait accompli (yang telah diputuskan) atau alat untuk menghalalkan loji nadir bumi syarikat Australia itu.

Setiausaha Agung DAP Lim Guan Eng berkata, PSC juga akan menjadi alat Barisan Nasional untuk memaksa orang awam menerima loji Lynas tanpa mempedulikan soal keselamatan, alam sekitar dan kesihatan rakyat.

“DAP akan mencadangkan kepada kepimpinan Pakatan Rakyat supaya tidak membenarkan BN menggunakan penyertaan PR untuk menghalalkan loji Lynas, bagi memastikan PR tidak akan terlibat dengan apa-apa bencana alam sekitar yang mungkin berlaku pada masa depan,
” katanya dalam satu kenyataan semalam.
 -HDPembangkang Boikot Sertai PSC Lynas

KUALA LUMPUR: Gara-gara tidak berpuas hati apabila usul penubuhan Jawatankuasa Khas Parlimen (PSC) bagi mengkaji mengenai Projek Lynas Advanced Materials Plant (LAMP) mendapat undi sokongan majoriti, Ahli Parlimen pembangkang bertindak keluar dewan sebagai tanda protes.

Majoriti wakil rakyat pembangkang diketuai Fuziah Salleh (PKR-Kuantan) dilihat keluar daripada dewan sejurus selepas Timbalan Speaker, Datuk Ronald Kiandee mengumumkan usul penubuhannya diluluskan Dewan Rakyat.

Kesemua wakil rakyat pembangkang itu kemudiannya mengadakan sidang media di lobi Parlimen.

Malah kumpulan wakil rakyat itu sebulat suara menyatakan pendirian memboikot penyertaan mereka dalam jawatankuasa berkenaan.

"Kami kecewa kerana kerajaan tidak menyatakan dengan jelas terma dan rujukan khusus mengenai objektif penubuhan jawatankuasa tersebut.

"Melalui kertas usul yang dinyatakan kerajaan mengenai PSC Lynas, hanya dinyatakan bahawa penubuhannya sekadar mahu meneliti isu keselamatan, jumlah keanggotaan serta tempoh yang diberikan kepada jawatankuasa itu," katanya pada sidang di lobi Parlimen di sini,Selasa.

Sementara itu Naib Presiden Parti Keadilan Rakyat (PKR), Tian Chua berkata, walaupun pada awalnya pembangkang menyambut baik kewujudan jawatankuasa itu namun begitu selepas mengkaji pelbagai perkara,pihaknya kini tidak akan menyertainya.

"Kita mahu jawatankuasa ini bersikap adil dengan memberi penekanan kepada soal keselamatan rakyat, namun melihat kepada reaksi Ahli Parlimen Barisan Nasional (BN), kita tahu bahawa projek ini tetap akanditeruskan.

"Kita sudah jangkakan projek ini akan diteruskan, mengapa lagi kita mahu menyertai dan kita tahu apa saja yang kami (pembangkang) bangkitkan tidak akan diberi perhatian," katanya yang juga Ahli Parlimen Batu.

Terdahulu ketika membentangkan usul berkenaan, Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Seri Mohamed Nazri Abdul Aziz berkata penubuhan jawatankuasa itu bertujuan meneliti isu-isu yang menjadi perhatian pihak awam serta standard keselamatan projek tersebut.

Jawatankuasa berkenaan yang diberi tempoh selama tiga bulan akan dianggotai oleh sembilan Ahli Parlimen iaitu lima daripada Barisan Nasional (BN), tiga mewakili pembangkang dan seorang wakil Bebas. 
-mstar

Kejam!!! Inilah Gambar2 Seorang Lelaki Dibakar Hidup2 - Meraung Tapi Tiada Siapa Yang Tolong, Sekadar Melihat Sahaja


Di bawah menunjukkan gambar lelaki yang dibakar hidup-hidup oleh sekumpulan gangster.. Sebab dibakar aku sendiri pon xtau..tp memang ngeri la.. Orang ramai tidak dapat membantu dan hanya mampu melihat..

Lelaki Dibakar Oleh Kumpulan Gangster
Lelaki Dibakar Oleh Kumpulan Gangster
Lelaki Dibakar Kumpulan Gangster

Akhirnya mangsa telah rentung dalam keadaan yang menyayat hati..:(


Panas Berapi!!! (Ada Video) Justin Bieber Dipukul Teruk Sehingga Berdarah.. Inilah Gambar2nya


Bintang pop remaja terkenal masa kini, Justin Bieber dikenali kerana muka baby face yang telah membuatkan ramai gadis tergila-gila dengannya . Tetapi dalam foto terbaru, Justin Bieber mengejutkan peminat apabila muncul dengan berlumuran darah itu, dipukul dan dalam penampilan lelaki yang sukar. Penyanyi berusia 18 tahun itu dilihat lencun dengan darah kerana dia tumbuk di muka oleh seorang peninju gagah perkasa.
Imej itu walaupun hanya sekali, namun shoot yang luar biasa yang diambil oleh jurugambar Tony Kelly yang terkenal di dunia fesyen untuk majalah Complex. Berpakaian dalam pakaian yang bergaya, Bieber digambarkan sebagai seorang yang terjejas teruk dan kemudiannya memuntahkan darah.Lagi berita hangat mengenai Justin Bieber dan artis Hollywood lain, klik sini

Jenuh Kempen La PM Haji Najib: BN Hanya Akan Menang Di Johor, Melaka & Pahang Sahaja Pada PRU 13 Nanti - Ramalan Bekas Menteri


Bekas Menteri Kewangan dan bendahari Umno Tun Daim Zainuddin - yang meramalkan bahawa BN akan tumbang di Pulau Pinang, Selangor dan Kedah pada pilihan raya umum 2008 - sekali lagi membuat analisis politiknya.

daim zainuddinKali ini, ketika ditemubual oleh akhbar harian Cina Nanyang Siang Pau yang diterbitkan hari ini, beliau berkata kedudukan BN sebenarnya tidak benar-benar selesa.

Menurutnya, beliau hanya menjangka kemenangan mudah bagi BN di Johor, Melaka dan Pahang.

Bagi merampas semula Kedah dan Selangor dari Pakatan Rakyat, katanya, BN, khususnya Umno perlu mencari barisan kepimpinan yang sesuai.

Bagi mengekalkan Terengganu dan Sabah, Umno negeri masing-masing perlu bersatu. Tetapi untuk mengekalkan Perak akan menjadi cabaran terbesar bagi BN, komen Daim.

Di Negeri Sembilan, di mana BN hanya mampu menubuhkan kerajaan negeri dengan kelebihan enam kerusi sahaja, katanya, parti itu perlu menyelesaikan beberapa masalah khusus.

Meskipun Daim tidak mengulas lanjut mengenai isu-isu berkenaan, namun dipercayai Umno perlu mencari calon yang sesuai untuk mengisi jawatan menteri besar, kerana penyandangnya, Datuk Seri Mohamad Hasan, dijangka dipindahkan ke jawatan kerajaan persekutuan.

Bagi Kelantan dan Pulau Pinang, Daim berkata, BN akan kalah di kedua-dua kubu Pakatan Rakyat itu.

Daim juga menyifatkan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Abdul Razak dan pasukannya sebagai "jeneral tanpa askar".

Kemerosotan Jualan Menjunam Paling Teruk : Utusan Melayu Bakal Dijual???

Utusan Melayu (M) Sdn. Bhd penerbit akhbar Utusan Malayisa, Kosmos dan beberapa buah majalah bakal kehilangan aset terpenting apabila percetakan akhbar berkenaan akan menjadi entiti berasingan apabila ianya dimiliki oleh seorang orang korporat.

Urusan penjualan mesen cetak berkenaan yang terletak di Bangi Selangor dan beberapa tempat lain itu sedang dalam proses perundingan. Penjualan itu dipercayai kerana syarikat penerbitan akhbar yang sahamnya dimiliki Umno sedang mengalami kerugian teruk yang tidak tertanggung lagi ekoran kemerosotan jualan akhbar itu.

Jualan akhbar Utusan Malaysia pada hari ini sekitar 120,000 naskah sehari lebih rendah dari akhbar harian bersaiz tabloid lain. Angka itu jauh rendah berbanding dengan akhbar bersaiz sama yang menjangkau 180,000 edaran sehari.

Kemerosotan itu dipercayai kerana akhbar itu tidak adil dalam penyiarannya dan terlalu mempamirkan dia sebagai akhbar Umno. Laporan cerita-cerita sex juga menyebabkan ia makin dipulau oleh pembaca.

Ekoran penjulan itu Utusan Malaysia selepas ini akan mencetak akhbar itu dengan percetakan berkenaan atas sifat upah.

Dalam pada itu ahli korport berkenaan yang juga pernah menjadi menteri kabinet sedang merunding untuk memiliki Dawama - percetapan milik Dewan Bahasa dan Pustaka (DBP) yang swastakan dan kini bermasalah.

Dikatakan juga, ahli korporat yang dulu berniaga garam di Langkawi akan cuba memiliki Percetakan Nasional miliki kerajaan yang kini merupakan percetakan yang mengerjakan bahan cetakan negara.

Ahli korporat itu berangan-angan untuk menjadi gergasi percetakan di negara ini dengan memonopolikan beberapa percetakan terkemuka.

Ada kemungkin beliau juga akan berusaha untuk mendapat beberapa percetakan syarikat pengeluar akhbar lain untuk diletak dibawah satu bumbung.

Sekiranya usaha ini berlaku bermakna Utusan Melayu yang menjadi kebanggan orang Melayu Umno khasnya akan kehilangan identiti dan penjualan mesen cetak itu sesuatu yang memalukan terutamanya pemegang sahamnya terdiri kalangan ahli Umno.

Ada juga sumber lain memberi tahu usaha pembelian mesen cetak milik Utusan Melayu itu sebagai persiapan sekiranya berlaku sesuatu diluar jangka selepas pilihan raya umum ini. Sekiranya UBN tumbang sudah pasti kedudukan Utusan Melayu tidak menentu dan kemungkinan akan ditutup terus.

Agenda pembelian itu sebagai menyelamatkan aset Utusan itulah alasan yang diberikan. Dari sini memberi gambaran bahawa dalam kepala pembeli mesen cetak itu UBN sudah pasti kalah dan tumbang. [wm.kl.10:49 am 20/03/12]

Mohd Sayuti Omar

Bahaya!!! Jambatan Titi Haji Idris Runtuh: Laluan Ke Pendang - Langgar Ditutup....


PENDANG – “Bunyi dentuman kuat sungguh,” kata seorang saksi kejadian jambatan yang menghubungkan Pendang ke Langgar runtuh petang semalam.

Dalam kejadian 3.30 petang itu mengejutkan orang ramai sekitar kawasan itu apabila jambatan yang menjadi jalan alternatif untuk ke Pendang dan Langgar itu tiba-tiba runtuh sehingga laluan itu terpaksa ditutup dan diawasi oleh pihak polis.

Saksi, Ahmad Farizal Md Noor, yang berniaga kedai makan berhampiran jambatan itu berkata, ketika kejadian dia berada di dalam bilik air dan terkejut mendengar bunyi dentuman yang kuat dari luar kedainya.

“Selepas sebuah lori membawa muatan dari arah Pendang ke Langgar melalui jambatan itu tiba-tiba bunyi dentuman kuat menyebabkan saya segera keluar dan mendapati jambatan itu runtuh selepas lori itu lalu namun bersyukur tiada kemalangan jiwa. Kejadian ini merupakan kali pertama berlaku selepas 25 tahun berniaga di sini kerana sebelum ini hanya kemalangan maut sahaja yang berlaku di atas jambatan itu,” katanya.

Ahmad Farizal berkata, sejak tol Pendang dibuka, laluan itu merupakan laluan yang sering digunakan oleh pemandu lori untuk mengelak tol dan laluan itu lebih cepat terutamanya untuk ke Langgar dan Alor Setar kerana jarak dari kawasan itu ke Tol Pendang kira-kira 12 kilometer.

Tinjauan di kawasan kejadian mendapati pengguna jalan raya terpaksa berpusing menggunakan laluan lain setelah polis menutup laluan itu kira-kira jam 4 petang.


Gempar!!! Panas Berapi - 18sx: Remaja Perempuan Ini Semuda 12 Tahun Melacurkan Diri Hanya Kenakan Bayaran Serendah RM1.80 Sahaja...

http;//speakerpecah.blogspot.com

DHAKA - Terdapat kira-kira 900 remaja perempuan dengan sebahagian daripada mereka berusia seawal 12 tahun hidup sebagai pelacur di kawasan setinggan di Tangail, Bangladesh.
sila lawat http://speakerpecah.blogspot.com
Dikenali sebagai setinggan Kandapara, kawasan 'panas' itu menjadi tumpuan lelaki untuk mendapatkan khidmat seks terutamanya pada waktu petang.

Pelacur-pelacur remaja itu yang menawarkan perkhidmatan dengan bayaran serendah AS$0.60 (RM1.80) dipaksa mengambil dadah jenis steroid agar mereka kelihatan lebih dewasa.

"Saya lebih berisi setelah mengambil 'ubat' ini (steroid) dan dapat melayan sehingga 15 pelanggan sehari," kata seorang pelacur berusia 17 tahun yang mahu dikenali sebagai Hashi.

Menurut Hashi, kebanyakan pelacur-pelacur remaja di sini diumpan sindiket pelacuran yang kemudiannya menjual mereka kepada ibu ayam.
sila lawat http://speakerpecah.blogspot.com
Difahamkan, dia memperoleh pendapatan pendapatan kira-kira AS$9.75 (RM29.80) hingga AS$12.19 (RM37.26) sehari dengan jumlah pelanggan antara 15 hingga 20 orang.

Seorang lagi pelacur yang hanya mahu dikenali sebagai Maya, 17, memperoleh pendapatan AS$3.66 (RM11.18) hingga AS$6.11 (RM18.67) sehari apabila dia melayan seramai 15 hingga 20 lelaki.
sila lawat http://speakerpecah.blogspot.com
Pendapatan pelacur tersebut menjadi hak ibu ayam yang mengeluarkan wang bagi membeli mereka.

Beberapa pelacur yang sudah berusia atau tidak lagi kelihatan cantik memilih untuk tinggal di Kandapara kerana bimbang akan dipulaukan jika mereka kembali ke pangkuan masyarakat.

- Kosmo

Ahmad Syauqey: Kenapa Harus Saya Bayar Wang Kepada Peguam Untuk Membela Saya?

"Saya rakyat Malaysia yang miskin, tak mampu untuk dapatkan lawyer (peguam).  Kenapa saya harus bayar wang saya kepada lawyer untuk membela saya dalam kes perbicaraan ini?  Sedangkan saya lebih mengetahui saya di pihak yang benar dan dianiaya.  Kenapa undang-undang yang digubal ini harus menjadi eksklusif untuk lawyer dan hakim atau pengamal undang-undang sahaja, tidak kepada rakyat seperti saya?  Undi saya kepada wakil saya di parlimen adalah untuk menggubal undang-undang untuk keharmonian saya sebagai rakyat negara ini?  Demokrasi erti kepada keterlibatan rakyat dalam urusan ke tahap ini."

Demikianlah jawapan Ahmad Syauqey bin Abdul Ghani (gambar kanan) kepada hakim Mahkamah Majestret Bachok, Kelantan pada 8 Mac 2012.  Gambar Ahmad Syauqey bersama petikan jawapannya disebarkan melalui laman sosial, namun tidak ramai yang mengenalinya, malah tidak mengetahui apa yang berlaku sebenarnya.  Beliau dijatuhkan hukuman penjara satu tahun, bawah seksyen 186 Kanun Keseksaan, atas tuduhan menghalang tugas penjawat awam.

Ahmad Syauqey dipenjarakan terus pada 8 Mac 2012.  Kini rakannya dari PEKA (Aktivis Pengundi Kelantan) telah mendapatkan peguam dan memfailkan permohonan menangguhkan hukuman dan ikat jamin.  Bagaimanapun, keputusannya hanya akan diketahui pada 26 Mac 2012.

MerdekaReview berjaya mendapatkan kronologi kejadian yang menjurus kepada penangkapan dan penahanan beliau, berdasarkan apa yang diceritakan dirinya kepada rakan seperjuangannya dalam PEKA.

Kronologi penangkapan Ahmad Syauqey

Pada 20 Jun 2011, Ahmad Syauqey ditahan di sekatan jalanraya Kg. Wakaf Aik, Tawang, Bachok.  Setelah didatangi polis yang bernama Lans. Koperal <147841> Mohd Fairus B. Mohd Hassim, Ahmad Syauqey memberitahu bahawa roadtax keretanya telah luput, malah sempat memperkenalkan namanya dan memberitahu lokasi tujuannya iaitu dalam perjalanan mengambil anak di sekolah.

Ahmad Syauqey diminta keluar kereta dan beliau menurut perintah polis itu.  Lans. Koperal Mohd Fairus B. Mohd Hassim meminta lesen memandu, tetapi setelah ditegur Ahmad Syauqey bahawa polis biasa tidak berkuasa memeriksa lesen (itu kuasa polis trafik atau JPJ), kemudian dia menukar arahan iaitu minta kad pengenalan.  Kerana meragui sekatan jalan raya yang dibuat tanpa meletak kon, isyarat "berhenti", dan lokasi sekatan adalah di selekoh jalan, maka Ahmad Syauqey meminta kad kuasa polis Lans. Koperal Mohd Fairus B. Mohd Hassim.

Kali kedua beliau minta daripada Lans. Koperal Mohd Fairus B. Mohd Hassim bagi meneliti butiran pada kad kuasa sambil meminta kebenaran untuk menelefon balai polis berdekatan, iaitu balai polis Bachok untuk mengesahkan bahawa Lans. Koperal Mohd Fairus B. Mohd Hassim adalah polis yang sah.

Lans.Koperal Mohd Fairus B. Mohd Hassim mula terasa dicabar dan bertindak tidak profesional dengan meminta kembali kad kuasa dan kerana kekeliruan, Ahmad Syauqey digari.  Ahmad Syauqey cuba menerangkan bahawa beliau sudi memberi kerjasama.  Namun, dalam menangani situasi itu, Lans. Koperal Mohd Fairus B. Mohd Hassim telah berkasar dan menjatuhkan Ahmad Syauqey ke tanah, kemudian memijak kepala Ahmad Syauqey dengan kasutnya.  Setelah menggari, dua orang polis lain datang dan membawa Ahmad Syauqey masuk kereta dan beliau dibawa ke lokap IPD Bachok.


Latar belakang Ahmad Syauquey


Demikianlah kronologi yang dikisahkan Ahmad Syauquey kepada rakannya.  Menurut rakannya ketika dihubungi MerdekaReview, Ahmad Syauquey tidak berpuas hati dengan apa yang berlaku ke atas dirinya pada 20 Jun 2011, dan bertindak untuk membuat laporan polis pada hari kedua selepas dibebaskan.  Malah, Ahmad Syauquey berbaring di depan balai polis untuk menunjukkan protes.

Untuk itu, beliau ditangkap dan dituduh berkelakuan tidak senonoh.  Beliau ditahan di lokap IPD Bachok, kemudian dipindah untuk ditahan di Penjara Pengkalan Chepa.  "Syauquey akhirnya didenda RM400 untuk kes ini (protes berbaring di luar balai)," kata rakannya.

Selain itu, pengalaman dua minggu bersama tahanan di Penjara Pengkalan Chepa pada Julai 2011 telah memberi beliau inspirasi yang cukup kuat bagi membela nasib tahanan dalam penjara.  Pelbagai isu pelanggaran hak asasi manusia telah berjaya dikesan dan beliau telah merakamkan gambaran suasana dalam penjara dan situasi menjalani tahanan di lokap polis melalui lukisan-lukisan tangan.  Beliau juga telah menghantar Laporan Pelanggaran Hak Asasi Manusia kepada Hakim Pelawat Penjara, Pejabat Mufti Kelantan dan SUHAKAM untuk siasatan lanjut.

Menurut rakannya, Ahmad Syauqey adalah seorang aktivis sosial.  Setelah menamatkan pengajian Dilpoma Perakaunan di UiTM Machang, beliau menyambung pengajiannya di Universiti Multimedia.  Beliau mula aktif dalam gerak kerja politik sejak kampus dan merupakan pimpinan mahasiswa Islam di UITM Machang pada zamannya.  Kini beliau berumur 37 tahun, dan mempunyai tiga orang anak.

Beliau adalah antara aktivis Malaysian For Free and Fair Election (MAFREL) di peringkat awal penubuhannya, iaitu pada tahun 2004.  Beliau merupakan Ketua Misi Pemantauan Pilihan Raya Zon Miri, Pilihan Raya Negeri Sarawak (2006), Pengarah Latihan MAFREL (2008) dan bersama pasukannya bagi memantau, menerbit dan membentang kan Laporan Komprehensif Pilihan Raya Kecil Batu Talam, Machap dan Ijok.

Pengalaman pemantauan pilihanraya beliau kemudiannya diteruskan dalam organisasi yang lebih kecil di Kelantan dengan menubuhkan Pengundi Kelantan (PEKA) pada tahun 2008.  Antara pemantauan pilihanraya yang telah dibuat dan laporannya telah dihantar kepada SPRM adalah Laporan Pilihanraya Kecil Galas 2010.  Melalui PEKA juga, beliau diberi kepercayaan oleh wakil-wakil rakyat bagi membantu menyediakan bank soalan bagi diangkat ke sidang dewan rakyat dan dewan undangan negeri Kelantan.

Selain pemantauan pilihanraya, Ahmad Syauqey turut mengadakan pertemuan dengan pelbagai pihak dan agensi kerajaan seperti Suruhanjaya Pilihanraya (SPR), Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM), Suruhanjaya Hak Asasi Manusia (SUHAKAM), Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM), Polis DiRaja Malaysia (PDRM), Setiausaha Kerajaan Negeri (SUK), Jabatan Penjara dan Pejabat Mufti Kelantan.  Semua ini dalam usaha beliau lebih memahami tatakelola jabatan-jabatan kerajaan dan seterusnya menyelesaikan pelbagai permasalahan rakyat secara diplomasi dan tersusun.  Tidak hairanlah jika dilihat, cadangan beliau kepada SPRM iaitu isu rasuah pilihanraya sewaktu prosiding Parliament Selective Committee (PSC) Penambahbaikan Pilihanraya Malaysia di Kota Bharu pada 7 Januari 2012, mendapat perhatian serius daripada Pegawai SPRM yang hadir (Timbalan Pengarah SPRM Kelantan) dan menemubual beliau setelah tamat sidang.

Dalam aspek penglibatan beliau dalam pergerakan politik anak muda Kelantan, beliau amat berhasrat untuk melihat 30 CSO (Civil Society Organization) atau pergerakan masyarakat sivil tumbuh di Kelantan, yang menumpukan pelbagai aspek permasalahan rakyat bagi pengukuhan semangat negara berdemokrasi dan urus tadbir kerajaan yang baik dan berintegriti atau good governance.  Beliau seorang aktivis senior yang bersifat tegas, terbuka, kritis, berani dan sangat meransang penglibatan semua pihak.  Maka tidak mustahil, musyawarah peserta bengkel Anak Muda Demokrasi pada Ogos tahun 2011 bersepakat melantik beliau sebagai Ketua Koordinator bagi CSO Anak Muda Demokrasi Kelantan (AMOK).

Ahmad Syauqey menjadi moderator dalam Bengkel BERSIH 2.0 Kelantan di Hotel Ridel pada November 2011 yang lepas, ternyata sifat proaktifnya menyelamatkan keadaan.  Style baru forum kelolaan beliau ialah dengan mengumpulkan panelis di tengah dan audien mengelilingi panelis dan mereka bebas bertanya soalan, mencelah dan menyanggah.  Ini suatu gaya baru cetusan beliau dan kini, ramai yang mahukan style ini digunapakai untuk program anak muda, tidak lagi statik, beku dan protokol.

Pergerakan Occupy Kota Bharu, protes Akta Perhimpunan Aman, protes Akta Pekerja di Wisma Persekutuan, Kota Bharu, Virgil ISA 2010 dan forum-forum politik di Kelantan, hampir semua dihadiri oleh beliau.  Yang terbaru, beliau menjadi salah seorang ahli penel dalam program Anak Muda Anti Kezaliman, pada 25 Februari 2012 bersama Adam Adli.  Malah, malam terakhir sebelum dipenjarakan pun, beliau hadir bermesyuarat dengan penuh idea baru yang segar bersama Pemuda PAS Kelantan dan NGO untuk pelancaran Gerakan 'Anak Muda Tolak UMNO’ (AMTU).

"Itulah Ahmad Syauqey Abdul Ghani, aktivis sepenuh masa yang digeruni UMNO/BN. Kelantangannya mengkritik, keberaniannya menegur dan keterbukaannya dalam merangsang orang lain cukup membuatkan kami amat terasa akan kehilangannya di sisi kami," luahan rakan-rakannya dari Aktivis Pengundi Kelantan (PEKA).

MerdekaReview

Kejayaan Kerajaan Negeri Melahirkan Modal Insan Terbaik... Program Kem Anak Soleh di 7 Daerah Mendapat Sambutan Luar Biasa Dari Pelajar Sekolah Rendah

JITRA – Penganjuran Kem Anak Soleh (KAS) adalah antara program pembangunan insan yang dianjurkan oleh Kerajaan Negeri dalam usaha melahirkan satu generasi yang cemerlang di masa hadapan.

Pengerusi Jawatankuasa Agama, Pelajaran dan Koperasi, YB. Dato’ Mohamed Taulan Mat Rasul berkata,  KAS diadakan pada setiap kali musim cuti persekolahan kerana ia terletak di bawah portfolio Pembangunan Insan.

“Program yang diadakan ini dipenuhi dengan pengisian ilmu seperti ceramah anak soleh, smart solat, tip-tip solat, wuduk dan solat, riadah dan sebagainya,” ujarnya.

Beliau berkata demikian pada majlis perasmian penutup KAS Siri Kelima di Sekolah Menengah Agama Hidayah Islamiah, Sungai Korok, di sini.

Menurutnya, KAS yang dianjurkan oleh Kerajaan Negeri Kedah adalah bertujuan untuk melahirkan mutiara hati di kalangan ayah dan bonda.
“Ia adalah bertujuan untuk memastikan anak-anak mendapat pendidikan yang secukupnya di samping mendidik mereka dengan ilmu pengetahuan yang berguna,” jelasnya.

YB. Taulan memberitahu, ibu bapa perlulah memainkan peranan penting dalam usaha memberikan pendidikan yang terbaik kepada anak-anak.

“Selain guru, peranan ibu bapa juga amat penting dalam membentuk anak-anak agar mereka mampu menjadi insan yang berguna kepada agama, bangsa dan negara,” katanya.

Di samping itu, katanya, Kerajaan Negeri juga turut menganjurkan Kem Bina Insan dan Kem Bina Sahsiah sempena musim cuti persekolahan.

“Kem ini diadakan bertujuan untuk menjalinkan semangat ukhuwah di samping memupuk semangat cintakan ilmu pengetahuan,” tambahnya.

Pada majlis penutup itu, setiap peserta menerima sijil penyertaan yang disampaikan oleh YB. Dato’  Mohamed Taulan Mat Rasul.

Seramai 147 murid Tahun 5 dan 6 menyertai kem berkenaan  yang diadakan selama empat hari tiga malam.

Turut hadir ialah Pengetua Sekolah Menengah Agama Hidayah Islamiah, Ustaz Muhammad Syafie.

Rata-rata pelajar yang ditemui pada program Kem Anak Soleh (KAS) yang diadakan di Sekolah Menengah Agama Hidayah Islamiah, Sungai Korok, di sini melahirkan rasa gembira dan bersyukur kerana dapat menyertai kem berkenaan.

Seorang pelajar, Ainun Najwa Sari, 11, dari Sekolah Kebangsaan Seri Muda melahirkan rasa gembira kerana dapat bertemu dengan rakan-rakan yang lain pada program yang diadakan itu.

“Program yang diadakan ini secara tidak langsung dapat melahirkan permata ayah bonda serta meningkatkan ilmu pengetahuan di kalangan pelajar,” ujarnya.

Seorang pelajar, Aisya Ayunee Mohd Azmi, 11, yang merupakan anak sulung daripada dua adik-beradik menyatakan bahawa kem yang diadakan pada kali ini mampu memberi semangat kepadanya untuk berjaya dalam pelajaran.

“Setiap pembelajaran yang diajar pada program ini akan saya pergunakan dengan sebaiknya dan berharap rakan-rakan yang lain dapat turut serta dalam kem seperti ini,” katanya.
Seorang pelajar, Mohd Azhan Zaki Othman, 12, dari Sekolah Kebangsaan Langgar memberitahu, KAS yang dianjurkan ini mampu mendidik pelajar menjadi insan yang berguna kepada agama, bangsa dan negara.

“Seboleh-bolehnya, saya ingin menjadikan program ini sebagai satu landasan terbaik dalam usaha mencapai kejayaan dalam pelajaran,” jelasnya.

Seorang pelajar, Mohd Helmi Mohd Faisal, 11, dari Sekolah Kebangsaan Jalan Pegawai berkata, kem ini mampu membentuk satu generasi pelajar yang berilmu pengetahuan.

“Ibu dan ayah banyak memberi sokongan dan dorongan kepada saya untuk menyertai kem seperti ini,” ujarnya.

Seorang pelajar, Najla Murni Ramle, 11, yang merupakan anak bongsu daripada empat adik-beradik begitu gembira kerana dapat menyertai kem berkenaan.

“Kem yang diadakan ini amat baik sekali dan saya akan menyertai program seperti ini pada masa akan datang,” katanya.

Pesta Ponggal di Sungai Petani Mendapat Sambutan Luar Biasa. Acara Memasak Ponggal 500 Periuk Di Pertandingkan...


SUNGAI PETANI - Kerajaan Negeri Kedah menganjurkan Pesta Ponggal 2012 di Padang Awam, Taman Ria Jaya, di sini.
Seramai 500 peserta mengambil bahagian dalam Pesta Ponggal Kebudayaan India, khas musim menuai.
Pesta Ponggal 2012 itu dirasmikan oleh Pengerusi Jawatankuasa Pelancongan, Hal Ehwal Masyarakat India dan Hal Ehwal Masyarakat Siam, YB. Dato’ S. Manikumar, wakil kepada Menteri Besar.
Pihak penganjur menjemput ramai peserta agar dapat mengambil bahagian dan pesta berkenaan dengan memasak ponggal sebanyak 500 periuk.
Turut hadir ialah Ahli Parlimen Sungai Petani, YB. Dato’ Johari Abdul dan Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Sidam, YB. Tan Chow Kang.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Powered by Blogger.

Search

Swedish Greys - a WordPress theme from Nordic Themepark. Converted by LiteThemes.com.