Gambar: Mengapa Menteri Pertanian Ditampar Oleh Lelaki Ini di Majlis Politik? PM Mengutuk Penyerang..

HARVINDER SINGH yang menampar Menteri Pertanian India, Sharad Pawar, ditahan dalam sebuah kereta polis di New Delhi semalam.
 
NEW DELHI – Seorang pemuda menampar muka Menteri Pertanian India, Sharad Pawar semalam untuk menarik perhatian berhubung kenaikan harga makanan dan amalan rasuah di negara berkenaan.
Ketika kejadian, Pawar yang berusia 71 tahun sedang bercakap kepada sekumpulan pemberita dalam satu majlis politik apabila dia diserang oleh lelaki tersebut.
Beberapa laporan berita televisyen menyatakan, lelaki itu menjerit slogan tentang harga makanan yang melambung tinggi dan gejala rasuah.
Imej di stesen televisyen menunjukkan penyerang itu memegang sebilah pisau semasa dia ditarik keluar oleh beberapa pengawal keselamatan dan pembantu Pawar.
“Tahukah anda kenapa saya memukul beliau? Orang ramai di negara ini tertekan. Adakah saya salah?” jerit lelaki itu semasa dia dibawa keluar oleh beberapa pengawal keselamatan peribadi yang menangkapnya.
Stesen televisyen tempatan, CNN-IBN TV melaporkan penyerang itu kini ditahan polis.
Menurut agensi berita AP, Pawar tidak cedera teruk dalam insiden tersebut.
Menurut laporan agensi berita Bernama, Pawar yang memberi reaksi mengenai kejadian itu menyatakan perbuatan itu adalah bodoh.
Ketika ditanya sama ada dia akan mengemukakan dakwaan terhadap penyerangnya, menteri itu berkata, terpulang kepada polis untuk menyelesaikan masalah tersebut.
Pawar berkata, penyerang itu dilihatnya berdiri dalam kumpulan wartawan dan dia mungkin mengambil kesempatan daripada kawalan keselamatan yang longgar.
Semasa ditampar, Pawar hilang imbangan badan dan kelihatan tidak peduli dengan kejadian itu sebelum menuju ke pintu keluar auditorium dan memasuki sebuah kereta yang sedang menunggunya.
“Saya merancang untuk datang ke majlis itu untuk menampar menteri tersebut,” kata penyerang Pawar, Harvinder Singh.
Perdana Menteri India, Manmohan Singh turut mengutuk kejadian itu. – Agensi

Jom Dedahkan Muslihat PM Najib Mengenai Akta Perhimpunan Aman 2011 Yang Sedang Dibahas Di Parlimen... Siapa Yang Untung Dan Siapa Yang Rugi????KUALA LUMPUR, 24 Nov – Datuk Seri Anwar Ibrahim berkata pengenalan Akta Perhimpunan Aman 2011 sebenarnya merupakan tindakan Putrajaya untuk mengehadkan pergerakan ahli-ahli Parlimen Pakatan Rakyat dalam memberi penjelasan kepada rakyat mengenai pelbagai isu yang berkaitan dengan salah guna kuasa, rasuah dan salah pengurusan oleh pihak pemerintah.
Ketua Umum Pakatan Rakyat ini (gambar) menegaskan peruntukan dalam undang-undang perhimpuan aman yang mana menetapkan denda sehingga RM20,000 jika didapati bersalah membolehkan kerajaan mengheret ahli-ahli Parlimen ke muka pengadilan jika melakukan ceramah, penjelasan dan perhimpunan yang merupakan salah satu cara untuk perikatan itu terus memberi penjelasan kepada rakyat.
“Undang-undang ini merupakan satu cara untuk menghalang Pakatan Rakyat untuk memberi penjelasan kepada rakyat secara berterusan mengenai perkara yang berbangkit kerana permohonan untuk mengadakan perhimpunan yang merujuk kepada ceramah dan sesi dialog dengan rakyat memerlukan kelulusan 30 hari sebelum perhimpunan itu diadakan,” kata beliau dalam satu kenyataan hari ini.
Anwar juga berkata Pakatan Rakyat menyokong pemansuhan tiga proklamasi darurat tetapi perkara ini adalah hanya satu perkara kecil yang seharusnya telah dilaksanakan lama dulu.
Proklamasi-proklamasi yang terbabit termasuk Proklamasi Darurat 1966 iaitu Proklamasi Darurat yang dikeluarkan oleh Yang di-Pertuan Agong pada 14 September 1966 di Sarawak bertujuan untuk membolehkan kerajaan menyelesaikan pertikaian politik di Sarawak, Proklamasi Darurat 1969 iaitu Proklamasi Darurat yang dikeluarkan oleh Yang di-Pertuan Agong pada 15 Mei 1969 berikutan dengan rusuhan kaum pada 13 Mei 1969 dan Proklamasi Darurat 1977 iaitu Proklamasi Darurat yang dikeluarkan oleh Yang di-Pertuan Agong pada 8 November 1977 di Kelantan bertujuan untuk menyelesaikan pertikaian politik di negeri Kelantan.
“Kita gembira kerana Perdana Menteri menerima cadangan-cadangan Pakatan Rakyat, khususnya setelah Rang Undang-Undang Pemansuhan Darurat yang dicadang Pakatan Rakyat ditolak Speaker Dewan Rakyat pada April 2011.
“Tambahan lagi, pendirian Perdana Menteri diwakili oleh Menteri Datuk Seri Nazri Aziz begitu berbeza pada 16 Mac 2011 apabila dalam jawapan Parlimen beliau menjawab soalan daripada Ahli Parlimen Lembah Pantai tentang kesediaan memansuhkan serta merta pengisytiharan darurat ‘pada pandangan kerajaan, Proklamasi Darurat pada tahun 1969 masih wajar dikekalkan’,” katanya lagi.
Kata beliau, pun begitu, “kami alu-alukan pemansuhan ini kerana menandakan suara rakyat tidak dapat dihadang oleh kerajaan lagi.”
Jelas Anwar, pemansuhan ini seharusnya membawa kepada kebebasan demokrasi yang lebih baik di Malaysia tetapi malangnya pemerintah tidak mengotakan janji mereka dengan memperkenalkan Rang Undang-Undang Perhimpunan Aman yang menyekat kebebasan rakyat dan sekali gus melanggar Perkara 10 Perlembagaan Persekutuan.
“Pembangkang telah lama membawa usul untuk memansuhkan proklamasi darurat sejak lama dulu iaitu sejak 1979, malahan Pakatan Rakyat telah membawa usul untuk memperkenalkan Akta Pemansuhan Darurat untuk dibentangkan di Dewan Rakyat pada Mac lepas tetapi yang melibatkan pemansuhan kesemua proklamasi darurat dan beberapa undang-undang serta peraturan-peraturan yang dikuatkuasakan oleh kerajaan apabila diperkenalkan Proklamasi Darurat ini,” kata Ketua Pembangkang ini

Syok Depa Terima Sumbangan Kerajaan Dalam Program Mahligai Sejahtera... Hebat Kerajaanku Ini, Kerajaan Dulu Ada Buat Ka??

http://www.wartakedah.net/images/stories/November2011/ms2%201.jpghttp://www.wartakedah.net/images/stories/November2011/ms2%202.jpg
ALOR SETAR – Seramai 50 pasangan pengantin dari seluruh daerah dalam negeri Kedah diraikan dalam Program Mahligai Sejahtera 2011 yang diadakan di Dewan Seri Mentaloon.

Dalam suasana sederhana tetapi meriah, para pengantin diarak memasuki dewan sebaik sahaja ketibaan Menteri Besar, YAB Dato’ Seri Ustaz Azizan Abdul Razak  serta diiringi oleh paluan kompang.


http://www.wartakedah.net/images/stories/November2011/ms4%201.jpghttp://www.wartakedah.net/images/stories/November2011/ms5.jpg

Setiap pasangan pengantin menerima cek ‘Mock’ dari Menteri Besar dan berpeluang bergambar kenangan-kenangan bersama beliau.

Hadirin juga dihiburkan dengan persembahan menarik yang disampaikan oleh Along, peserta rancangan Bintang Kecil, Adik Shafiqah Fasiha, naib johan rancangan Realiti Adik-Adikku TV1 dan Muhaimin dari Jabatan Kebudayaan Negeri Kedah.


http://www.wartakedah.net/images/stories/November2011/ms7%201.jpg http://www.wartakedah.net/images/stories/November2011/ms7%202.jpg

Selain itu, wakil waris pengantin, Encik Mahamad Isa Harun dari Kodiang, wakil pengantin lelaki, Mohamad Nasa’i dari Langkawi dan wakil pengantin perempuan, Siti Khadijah Abdullah dari Kulim, diberi peluang menyampaikan ucapan.

Majlis yang penuh warna warni itu dirasmikan oleh Menteri Besar dan dihadiri kira-kira 2,000 hadirin.


Program Mahligai Sejahtera anjuran kerajaan negeri membuka peluang kepada anak-anak Kedah yang berpendapatan RM1,000 ke bawah untuk menyertainya. Ianya bertujuan membantu meringankan bebanan golongan berpendapatan sederhana untuk melangsungkan perkahwinan. Pada tahun ini setiap pasangan dihadiah RM1,000 sebagai hadiah perkahwinan oleh kerajaan negeri.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Powered by Blogger.

Search

Swedish Greys - a WordPress theme from Nordic Themepark. Converted by LiteThemes.com.