Gambar2 Aksi 18SX - Kanak2 Di Larang Klik: Kerana Wang Model Ini Sanggup Mandi di Tempat Awam...

Jakarta, seorang awek model yang dibayar untuk mandi di tengah jalan memang berani melakukan aksi mandi yang boleh buat sesiapa sahaja yang melihat terpegun. Begitulah kuasa pengiklanan daripada Nivea

Kalau kat Malaysia ni rasanya sudah kena bann ni kan:

Demi Menaikkan Imej Kerajaan di Luar Negara Pm Najib sanggup Bazirkan Wang Rakyat Sebanyak RM83.88 Juta... Patutkah???


KUALA LUMPUR: Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak dikecam apabila menghabiskan RM83.88 juta wang rakyat, hanya semata-mata untuk menaikkan imej kerajaan di luar negara.
Ahli Majlis Pimpinan Pusat KEADILAN, Abdul Rahman Yusof berkata, Najib terpaksa berbuat demikian akibat imejnya yang buruk di peringkat antarabangsa, termasuk kaitannya dalam skandal Scorpene dan pembunuhan kejam warga Mongolia, Altantuya Shaariibu.
“Imej Najib terjejas, jadi terpaksa melonjakkan imejnya semula dan ia bukan saja dalam negara, malah di luar negara.
“Kita tahu Najib dikatakan terlibat dengan banyak skandal seperti Scorpene, dikaitkan dengan pembunuhan Altantuya serta kehakiman yang tidak bebas,” katanya kepada Keadilandaily.com.
Skandal Scorpene melibatkan komisen 114 juta Euro yang dibayar kepada Syarikat Perimekar Sdn Bhd yang dikaitkan dengan Abdul Razak Baginda, seorang kenalan rapat kepada Najib Razak.
Kes pembunuhan Altantuya- orang tengah dalam transaksi berkenaan- mendapat liputan meluas media antarabangsa apabila mayatnya diletupkan dengan bom C4 di Puncak Alam, Shah Alam oleh dua pegawai pengiring Najib pada 2006.
Pembelian Scorpene dari syarikat Perancis, DCNS, membabitkan pemberian komisen itu kini failkan di mahkamah tinggi Perancis.
Mengulas lanjut, Abdul Rahman berkata, tindakan kerajaan membayar FBC Media untuk menaikkan imej, juga dilihat tidak bertanggungjawab ketika rakyat menderita dengan kenaikan kos sara hidup dan harga barang keperluan.
“Najib tidak bertanggungjawab kerana menggunakan duit rakyat bagi menutup kesilapan, ketidakcekapan dan kepincangan yang berlaku dalam pentadbiran beliau,”
“Rakyat membanting tulang mengisi perut mereka dengan kos hidup yang tinggi tapi terpaksa menanggung beban kerana wang rakyat digunakan hanya untuk menanggung kos membaikpulih imej Najib,” katanya.
Semalam, dalam jawapan bertulis yang dikemukakan perdana menteri di parlimen memberitahu, kontrak selama setahun kepada FBC Media telah disambung sebanyak dua kali dan ditamatkan pada 2010.
Nilai kontrak sejak 2008 itu pula didedahkan sebanyak Euro 19.6 juta atau bersamaan RM83.88 juta yang boleh digunakan untuk tujuan lebih berfaedah kepada rakyat.
Ahli Parlimen Batu, Tian Chua berkata, perkara paling penting yang perlu ditimbulkan ialah tindakan kerajaan membayar perunding tersebut tanpa pengetahuan rakyat.
“Banyak lagi (perunding) yang terlibat dengan GTP, ETP dan sebagainya.
“Kita ingin tahu apa tujuannya kita bayar untuk perunding ini?,” soalnya lagi yang juga Naib Presiden KEADILAN.
Kerajaan sebelum ini dilapor melantik FBC- Firma penerbitan TV dan Komunikasi Strategik Britain- untuk menerbitkan program TV berkaitan kerajaan Malaysia yang ditayangkan syarikat penyiaran antarabangsa seperti CNBC, CNN dan BBC.
BBC telah menggantung semua program FBC, syarikat produksi berpusat di London itu, kerana pembayaran yang dibuat kerajaan Malaysia menyalahi undang-undang Britain dan etika media.

PAS gesa Kerajaan Pusat Mengkaji Semula Undang-Undang

KUALA LUMPUR, 12 Okt: PAS meminta kerajaan mengkaji semula undang-undang yang digunakan di negara ini dalam menangani masalah jenayah yang semakin meningkat.

Presidennya, Datuk Seri Tuan Guru Abdul Hadi Awang berkata, mungkin ada sesuatu yang tidak kena dengan undang-undang yang digunakan sekarang sehingga kadar jenayah, rasuah, dan maksiat seolah-olah tidak terbendung lagi.

"Dalam aspek keamanan dan keselamatan, kita melihat kadar jenayah meningkat, rasuah tak boleh diatasi, maksiat juga berlaku.

"Oleh itu kerajaan mesti mengkaji semula undang-undang yang diamalkan hari ini, mungkin undang-undang ini tidak berkesan," katanya yang juga ahli Parlimen Marang  sewaktu membahaskan Rang Undang-Undang Perbekalan Tambahan 2012 di Dewan Rakyat hari ini.

Beliau berkata, sudah sampainya kerajaan memperkenalkan undang-undang yang mengutamakan syariat Islam melalui institusi agama yang ada di negara ini.

"Kerajaan perlu muhasabah dan kenalkan syariat Islam kepada masyarakat. Kita ada Ikim (Institut Kefahaman Islam Malaysia), ada mufti dan boleh perkasakan aktiviti mereka untuk atasi masalah jenayah kerana keamanan merupakan  satu rukun penting dalam negara yang bertamadun," katanya.

Agih hasil sumber dengan betul

Selain itu, beliau yang juga Adun Rhu Rendang mendakwa kerajaan gagal menguruskan hasil bumi negara mengikut formula Islam yang akan memberikan manfaat kepada seluruh rakyat.

Memberi contoh pemberian royalti petroleum kepada negeri yang terlibat, beliau berkata kerajaan hanya memberikan lima peratus daripada jumlah hasil yang diperoleh sedangkan mengikut Islam ianya harus diberikan sebanyak 20 peratus.

"Ini menunjukkan di sana ada kebocoran dalam kita memanfaat hasil bumi yang dikurnia Allah. Amat malang negeri yang banyak hasil minyak sebagai contoh Sabah, Sarawak dan Terengganu tetapi kadar kemiskinannya tinggi.
Islam telah menganjurkan rumus iaitu 1 per 5 iaitu 20 peratus diberi kepada negeri yang punya hasil sebagai sumbangan untuk selesaikan masalah rakyat

"Kerajaan beri 5 peratus adalah tak cukup dan itu pun pengendalian tak betul, tak turun kepada rakyat walaupun Perdana Menteri kata BN menunjukkan satu amal kebajikan kepada rakyat," katanya.

Hapus riba

Sementara itu, beliau juga mahu kerajaan menghapuskan sistem riba yang didakwa akan menyebabkan negara terbeban dengan hutang.

"Saya mengalukan usaha memperkasa perbankan Islam tetapi dalam masa yang sama kita tidak berusaha ke arah menghapuskan riba yang diharamkan Islam yang berlaku dalam mualmalat dan kita kena sedar bagaimana mualamat inilah yang menjahanamkan ekonomi dunia," katanya.

Selain itu katanya, Islam menganjurkan kutipan cukai berdasarkan produktiviti dengan tidak membebankan rakyat miskin.

Namun katanya, apa yang berlaku kerajaan mengenakan cukai kepada semua golongan misin termasuk mereka yang berpendapatan rendah.

"Cukai boleh melibatkan secara langsung dan tidak langsung kepada rakyat miskin contohnya tol jalan raya melibatkan paling banyak pengguna  jalan raya.

"Bukan tidak perlukan tol tapi jangan naikkan sebaliknya berusaha untuk menurunkan tol dan sehingga boleh dihapuskan," katanya.

Pengerusi UMNO Kedah Sertai Perarakan ‘Menghantar Pulang Tokong Sayur’ - Memo Untuk Pengarah JHEAINK

images/stories/copy of sayuq.jpgALOR SETAR – Sebuah pertubuhan bukan kerajaan (NGO) menggesa Jabatan Hal Ehwal Agama Islam Negeri Kedah (JHEAINK) supaya mengambil tindakan terhadap seorang ADUN yang melakukan perbuatan yang dianggap boleh mencemar kesucian aqidah serta menjatuhkan maruah umat Islam.
Perkara tersebut terkandung dalam memorandum yang ditujukan kepada Pengarah JHEAINK yang dihantar oleh rombongan NGO tersebut di Bangunan Wan Mat Saman pagi ini.

Mengikut catatan memorandum tersebut, pada 5 Oktober 2011, kira-kira jam 8.00 malam, ADUN Bakar Bata iaitu Dato’ Ahmad Bashah Md Hanipah telah menyertai perarakan ‘Menghantar Pulang Tokong Sayur’ yang diadakan di Jalan Gangsa dan Jalan Putra, bersama-sama penganut agama Buddha.

“Memandangkan perayaan tersebut merupakan upacara keagamaan bukan Islam maka tindakan ADUN Bakar Bata itu adalah bertentangan dengan ajaran Islam yang menitikberatkan kemurnian aqidah di samping tindakan beliau telah menjatuhkan maruah umat Islam.

“Sohibus Samahah Mufti Kerajaan Negeri Kedah Dato’ Sheikh Baderuddin Ahmad turut menegaskan bahawa umat Islam dilarang menyertai upacara keagamaan bukan Islam berdasarkan kaedah “Redho akan kekufuran boleh membawa kufur”.

images/stories/copy of tokong.jpg“Memandangkan Dato’ Ahmad Bashah adalah seorang wakil rakyat dan pemimpin yang mempunyai pengaruh, kami bimbang apa yang dilakukan oleh beliau akan dituruti oleh umat Islam lain yang tidak memahami Islam dengan baik,” ujar Encik Mohd Azam Awang selaku ketua kepada pihak yang menyerahkan memorandum tersebut.

Sehubungan itu, katanya, mereka mendesak pihak JHEAINK yang mentadbir hal ehwal Islam supaya mengambil sesuatu tindakan terhadap ADUN Bakar Bata tersebut berdasarkan peruntukan yang ada.

Kumpulan tersebut juga turut menyerahkan satu salinan video sebagai bahan bukti.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Powered by Blogger.

Search

Swedish Greys - a WordPress theme from Nordic Themepark. Converted by LiteThemes.com.