Gampar!!! Waran Tangkap Telah Dikeluarkan Kepada Bekas Pelakon, Pengacara dan Penulis Lirik Terkenal, Untuk Tindakan Undang2 Seterusnya..

Jabatan Agama Islam Selangor (JAIS) telah mendapat waran tangkap ke atas Pelakon, pengacara dan penulis lirik terkenal Bob Lokman kerana didakwa menyampaikan ceramah agama tanpa tauliah.

Portal berita the Star.com memetik pengarah JAIS, Marzuki Hussin memberitahu wartawan di Shah Alam bahawa waran tangkap itu dikeluarkan pada 28 Oktober lalu yang membolehkan Bob ditangkap jika dikesan di negeri itu

NONE“Jabatan kami sedang mencari Bob (kanan), kerana beliau dikehendaki membantu siasatan yang membabitkan dirinya. Kami dalam proses mengambil tindakan undang-undang bagi membolehkan Bob hadir di mahkamah (syariah).

“Beliau akan dibebaskan dengan jaminan selepas kenyataannya diambil,” kata Marzuki dipetik akhbar itu.

Bob ditahan di Masjid Kampung Sungai Lui, Hulu Langat pada 10 Oktober lalu kerana didakwa menyampaikan ceramah agama tanpa tauliah kepada kira-kira 70 hadirin.

Meskipun diminta tampil memberi keterangannya oleh JAIS, Bob yang kini bergiat aktif bersama parti Islam PAS berkata tidak ada sebab untuknya bekerjasama kerana tindakan itu tidak ada kepentingan untuk Islam.

Penulis lirik berhantu "Isabella" itu berkata, ekoran pendiriannya itu, beliau sanggup menghadapi sebarang tindakan, termasuk kemungkinan menghadapi waran tangkap daripada mahkamah.

"Nak tangkap, tangkaplah. Saya tidak akan hadir. Sifat (JAIS) begini bukan hendak jaga keharmonian agama," katanya sambil memberitahu dia akan hanya berserah pada Allah.

Bob nama sebenarnya Muhammad Hakim Lokman, 47, disiasat mengikut Seksyen 119 (1) Enakmen Jenayah Syariah Selangor, yang jika sabit kesalahan boleh didenda tidak lebih RM3,000 atau penjara tidak lebih dua tahun.

Ini bukan kes pertama seumpa itu, sebelum ini ahli parlimen Shah Alam, Khalid Samad juga didakwa atas tuduhan yang sama.

Media Baru Amat Perlu Bagi Memperkasakan Kerja2 Penerangan Dan Dakwah... PAS KEDAH Harus Ke Depan, Tubuhkan Skuad Cyber Mulai Sekarang Untuk Hadapi PRU 13

Oleh DR MOHD FADZLI HASSAN 
 
KEPERLUAN PAS masa kini adalah satu pasukan pendukung parti yang mampu memanfaatkan ICT dan Media Baru sebagai satu ‘alat’ memperkasakan kerja-kerja peneranghttps://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjpMaEo5LmCR8hyphenhypheniKY01TjTOkPUX-4c8kzsz75rERBPVfuNbrmghQXJEZGeGmZ1JzoHxRJNxQl2yTYmbtMkX6a00sCCfi51MWZlk1SOmuD0-LHEadx0Abz3EJSyirYrj0w571sJwrNUAqo/s400/internet.jpgan dan dakwah dalam dunia moden sekarang ini.
 
Kehadiran teknologi internet yang ditunjangi ICT seperti web, blog, Facebook, Twitter, YouTube, webtv dan berbagai lagi media sosial yang lain telah memberikan kesan yang besar terhadap penyebaran maklumat yang selama ini sentiasa berat sebelah kepada parti pemerintah.

Bagi menjadikan ICT dan Media Baru ini lebih dihargai dan dibudayakan di dalam parti, siaran web radio dan webtv ceramah dan kuliah pimpinan PAS harus dijadualkan secara lebih agresif tidak terhad kepada kuliah Tok Guru Mursyidul Am dari Dewan Zul, Kota Bharu dan Tok Guru Presiden dari Masjid Rusila sahaja.


Bagi tempat yang tiada capaian kepada internet, dicadangkan kaedah mengadakan tayangan ‘Wayang Pacak’ dengan menggunakan teknologi VCD (video compact disc). Berita yang disiarkan oleh TVPAS hendaklah diperbanyakkan.
 
PAS sebuah organisasi yang telah mencapai tahap kematangan setelah lebih 60 tahun mengharungi perjuangan tentunya kaya dengan pelbagai data dan maklumat yang tidak disimpan dan diuruskan secara bersepadu.
 
Bagi memenuhi hasrat ini, proses kerja dan konsep pengurusan moden seperti Total Quality Management (TQM), pengurusan pengetahuan (knowledge management), Organisation Learning, Organisational Restructuring, Process Innovation, Business Process Improvement (BPI), Business Process re-engineering (BPR) dan lain-lain perlu diimplementasikan dan menjadi sebahagian daripada agenda pengurusan ICT.
 
Inisiatif strategik kepada pembangunan ICT di Kelantan sebagai contoh negeri yang diperintah oleh PAS adalah untuk untuk menjadikan negeri Kelantan di bawah kepimpinan ulama sebagai negeri berpengetahuan atau knowledge state (k-state) dirancang menjelang tahun 2015.
 
Ketiga-tiga elemen ini disasarkan kepada 3 sektor iaitu Sektor Awam (Kerajaan), Sektor Swasta (Perniagaan) dan Sektor Komuniti (Rakyat) Kerangka Strategik Pembangunan ICT Kelantan dibentuk untuk menyediakan satu halatuju strategik pembangunan ICT di Kelantan untuk mencapai visi Membangun Bersama Islam dengan menekankan kepada 3 elemen; iaitu Government to Government (G2G); Govenrment to Community (G2C) dan Government to Business (G2B) di bawah kepimpinan ulama untuk merealisasikan model good governance.
 
Saya ingin menyarankan Lujnah Penerangan perlu mengusahakan dana yang mencukupi bagi bersaing dalam mendapatkan teknologi media baru ini. PAS mempunyai tenaga manusia yang ramai di semua peringkat negeri dan kawasan serta Dun untuk menjayakan sesuatu tujuan termasuk dalam bidang ICT dan Media Baru ini.
 
Sungguhpun begitu, tenaga petugas dalam bidang ICT dan Media Baru ini perlu dilatih secara terancang dan sistematik termasuk pimpinan tertinggi parti.
Dalam merealisasikan objektif ICT dan Media Baru, proses-proses pelaksanaannya perlu diambil secara menyeluruh dan konsisten.
 
Di antara proses perlaksanaan yang dicadangkan adalah melaksanakan Pengurusan Perubahan (change management) untuk mewujudkan budaya kerja yang berasaskan ICT (ICT oriented).
 
Selain itu, PAS perlu mempromosikan budaya perkongsian maklumat dan ilmu dengan penggunaan teknologi ICT dan Media Baru (contoh: e-mel, FB, Twitter dan lain-lain) sebagai alat untuk berkomunikasi bagi mewujudkan persekitaran dan pembudayaan ICT di kalangan anggota parti.
 
Jentera Penerangan dan Jentera ICT adalah dua jentera yang berbeza sebagaimana yang diamalkan sekarang ini, iaitu Lujnah Penerangan dan Dakwah (LPD) dan Lujnah Teknologi Maklumat dan Komunikasi (LICT).
 
Perkara ini pernah dibincangkan dalam satu Resolusi Bengkel Pemerkasaan e-Media PRU12 pada tahun 2007 yang lepas dengan mencadangkan pembentukan Cyber Squad.
 
Satu pelan perancangan kerja untuk persediaan PRU13 yang bersepadu dan menyeluruh serta praktikal yang berorientasikan hasil kerja dan realistik dengan mengambil kira tempoh yang ada sebelum PRU13 untuk; i. Menyediakan Petugas (Squad)
 
ii. Mengenalpasti kemahiran/ kepakaran ICT dan Media yang diperlukan (Squad)
 
iii. Mengukur kesediaan perkakasan, teknologi dan akses saluran komunikasi (Cyber) Penyebaran maklumat dan bahan-bahan PAS berkaitan PRU- 13 secara bersepadu;
 
i. Melalui kerjasama yang mantap antara LICT/JITP (penyedia teknologi) dan LPD (penyedia maklumat/bahan sebaran);
 
ii. Melakukan strategi penyampaian yang tersusun/ tersepadu dari Pusat kepada Negeri dan Kawasan secara formal dan terbuka (kaedah penerangan) serta tidak formal dan tertutup (kaedah saraf) – pelbagai format media (eg. teks, grafik, audio, video, multimedia); pelbagai saluran (eg. Internet,SMS, MMS, CD, DVD).
 
DR MOHD FADZLI HASSAN Exco Penerangan Pengurusan Maklumat Sains & Teknologi Kelantan 

Pelakon Jelita Fasha Sanda Punca Kontroversi Cinta Izreen & Johan.. Sejauh Mana Kebenarannya? Jom Terjah


PERTEMUAN yang diaturkan dalam satu sesi fotografi baru-baru ini secara kebetulan telah mempertemukan dua bintang baru Izreen Azminda Aznam, 26, dan Johan Ariff Asaari, 25 yang mana mereka kini dilanda kontroversi cinta membabitkan aktres Fasha Sandha.

Hubungan mesra dan foto-foto berdua Johan dan gandingannya dalam drama popular Cinta Elysa, aktres terkenal Fasha Sandha didakwa menjadi punca hubungan cinta Johan dan Izreen retak.
Enggan sebenarnya untuk digandingkan bersama dalam foto pada mulanya, namun atas dasar profesional, kedua-dua mereka akhirnya bersetuju untuk memenuhi permintaan Kosmo! meskipun air muka kedua-duanya jelas membuktikan hubungan dingin antara mereka.

Tidak banyak berbicara ketika sesi fotografi berlangsung di Saloma Bistro, Kuala Lumpur baru-baru ini, baik Izreen mahupun Johan tidak mahu konflik yang berlaku antara mereka dipanjangkan kerana mereka sedar industri hiburan tempatan tidak sebesar mana.

Izreen ternyata tetap dengan pendiriannya yang mendakwa dia dan Johan merupakan pasangan kekasih sejak bulan Mei tahun ini.

Sebaliknya pula dengan Johan yang sehingga kini, tidak mengaku pernah bercinta dengan Izreen tetapi hanya mengaku mereka sekadar teman rapat. Ikuti temu bual eksklusif mereka bersama Kosmo!.
Tidak mahu besarkan isu – Johan

KOSMO!: Adakah ini kali pertama Izreen dan Johan berjumpa selepas kenyataan balas antara kalian?

Johan: Sebelum ini kami ada juga berjumpa untuk sesi fotografi sebuah majalah. Saya tidak ada masalah dengannya meskipun selepas dia memberikan kenyataan pada pihak media.

Jika tidak ada masalah, kenapa hubungan yang dulunya rapat kini menjadi regang?

Johan: Saya akui saya memang pernah berkawan rapat dengannya kerana kami terlibat dalam drama Juvana, itu sahaja. Semua orang ada sejarah masing-masing tidak terkecuali saya. Bagi saya tidak perlu bercerita panjang lebar mengenai hal ini kerana sekarang kita harus memandang ke hadapan bukannya ke belakang.

Johan salahkan Izreen atas kelantangannya bersuara mengenai hal kalian?

Johan: Saya tidak pernah salahkan sesiapa dalam hal ini. Lebih baik saya berdiam diri, jika kami sama-sama bersuara dan berbalas antara satu sama lain, pada akhirnya kami berdua juga akan kelihatan bodoh dan tiada siapa juga akan menang.

Mungkinkah gosip cinta antara Johan dan Fasha menjadi punca hubungan kalian regang?

Johan: Saya anggap Fasha hanya sebagai pelakon senior dan menghormatinya. Dia juga banyak mengajar saya untuk menjadi seorang pelakon yang baik kerana dia mempunyai lebih pengalaman daripada saya, tidak lebih daripada itu.

Apa pandangan Johan terhadap kontroversi cinta ini kerana tidak secara langsung ia mempopularkan Johan.

Johan: Biarlah ia bertitik noktah di sini. Saya sebagai manusia biasa, hanya reda kepada Allah dan saya tidak pernah mulakan serta tidak pernah ciptakan apa-apa pun. Tiba-tiba saya boleh ada pengalaman dan di dalam tahap begini. Namun, saya anggap ini merupakan pengalaman kehidupan sebagai seorang pelakon dan saya reda. Apa pun saya akan cuba buat yang terbaik sebagai seorang pelakon.

Adakah disebabkan kontroversi ini, Johan dan Izreen sudah tidak bertegur sapa?

Johan: Saya akan tetap mendoakan setiap rakan-rakan saya mencapai yang terbaik di dalam kerjaya masing-masing termasuklah Izreen sendiri. Saya tidak pernah anggap Izreen sebagai musuh saya dan saya anggap ini adalah ujian daripada Allah. Mungkin kali ini yang terkena ujian tersebut adalah saya dan saya tidak perlu salahkan dia (Izreen) kerana dia juga manusia. Saya juga ada salah kerana saya juga manusia, saya telah memaafkannya dan saya tidak pernah anggap dia musuh saya.

Adakah sejak kontroversi ini timbul Johan dan Izreen masih berhubung antara satu sama lain?

Johan: Tidak pernah.

Andai kalian disatukan dalam drama, adakah Johan menerimanya?

Johan: Saya terima, Insya-Allah kerana bagi saya seorang pelakon perlu bersikap profesional dan jangan disebabkan sejarah lama mahupun perkara-perkara sebegini terus tidak mahu berlakon atau sebagainya. Mungkin dengan bekerjasama, kami akan mendapat persefahaman baharu.

Jangan tabur janji palsu – Izreen

KOSMO!: Adakah kalian memang benar-benar bercinta?

Izreen: Ya, memang kami bercinta sebenarnya, saya pun telah beberapa kali beri kenyataan jelas pada pihak media. Kami berkenalan pada bulan Mac kerana terlibat dalam penggambaran drama bersiri Juvana dan mula bercinta pada Mei 2011.

Bagaimanapun, Johan tidak pernah mengaku memiliki hubungan cinta dengan Izreen. Siapa yang betul sebenarnya?

Izreen: Saya rasa saya tidak perlu ulas lagi, apa yang saya tahu, saya ada bukti, malah rakan-rakan saya dan dia semuanya tahu mengenai hubungan kami. Dia tidak mahu mengaku, mungkin sekarang namanya sedang naik dan menganggap mempunyai komitmen satu halangan buatnya. Saya tidak paksa. Biarlah apa yang terjadi antara kami, hanya kami berdua sahaja yang tahu.

Sejauh mana hubungan kalian?

Izreen: Macam pasangan bercinta yang lain, dia ada membawa saya berjumpa dengan keluarganya dan dia pernah cakap sebelum ini dia tidak pernah bawa mana-mana wanita bertemu ibu bapanya. Sebagai seorang wanita, ketika itu saya rasa, dia benar-benar serius dengan saya. Saya pun ada bawa dia balik bertemu dengan keluarga saya di Jitra, Kedah.

Sejak bila hubungan kalian retak?

Izreen: Sejak dia berlakon drama Cinta Elysa, saya pun tidak tahu apa masalahnya. Awal-awal penggambaran semua seperti biasa, malah, saya sempat berbuka puasa dengannya di set penggambaran sebelum ini. Tetapi pada pertengahan penggambaran, semakin sukar untuk saya hubungi dia. Selesai sahaja penggambaran drama itu, baru dia hubungi saya itu pun sekali sahaja.

Adakah Izreen masih sayangkan Johan dan mungkinkah cinta akan bertaut kembali?

Izreen: Sekarang ini saya hanya anggap dia sebagai kawan sahaja, harapan antara kami, memang tidak ada langsung.

Tidakkah keberanian Izreen mengeluarkan kenyataan memakan diri sendiri?

Izreen: Saya akui mula-mula saya keluarkan kenyataan, saya terlalu ikut emosi tanpa berfikir baik dan buruknya. Selepas itu, ramai yang hentam saya dan kata saya mencari publisiti murahan. Sejak itu ramai yang pandang serong terhadap saya, kenyataan saya hari ini adalah untuk membersihkan nama saya sahaja.

Bersedia andai mendapat tawaran berlakon bersama?

Izreen: Sebagai pelakon saya profesional, saya okey sahaja kalau diminta berlakon bersamanya. Saya sudah tutup buku apa yang terjadi antara kami.

Sepanjang lima tahun terlibat dalam industri seni, adakah ini ujian terbesar kamu?

Izreen: Selama ini saya tidak pernah terlibat dalam sebarang konflik seperti ini, ini yang pertama kali dan pengajaran buat saya supaya tidak mudah percaya dengan janji manis lelaki. Saya anggap kami tidak ada jodoh.

Kata-kata terakhir Izreen buat Johan

Izreen: Andai dia bertemu dengan wanita yang benar-benar dia suka, kalau boleh kahwin sahaja terus, jangan beri harapan palsu pada wanita. Ini satu pengajaran juga untuk dia. Sebagai sahabat, saya sentiasa menyokong dia kerana bagi saya dia seorang pelakon yang berbakat besar.

Gambar: Lambaian Terakhir PM Najib Dan Rosmah Buat Rakyat Malaysia Sebelum Tinggalkan Negara

Najib ke Tanah Suci Mekah tunai haji


NAJIB dan isteri, Rosmah melambai ke arah orang ramai 
di Kompleks Bunga Raya, Sepang semalam sebelum berlepas ke Mekah untuk menunaikan haji.


SEPANG - Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak dan isteri, Datin Rosmah Mansor berlepas ke Arab Saudi semalam bagi menunaikan ibadah haji.

Mereka turut diiringi bonda Najib, Tun Rahah Mohamad Noah dan adik Najib, Datuk Mohamed Nazim serta Menteri Besar Perak, Datuk Seri Dr. Zambry Abdul Kadir. NAJIB Tun Abdul Razak dan isteri, Rosmah Mansor mengaminkan doa sebelum berangkat ke Tanah Suci
Malangnya Auratnya Belum Sempurna...


Mereka berlepas ke Madinah dari Kompleks Bunga Raya, Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA) di sini pada kira-kira pukul 5 petang.

Sementara itu, Najib dalam Twitternya sebelum berlepas ke Arab Saudi berkata: "Saya akan menunaikan fardhu haji sebentar lagi. Terima kasih di atas doa anda semua."

Sementara itu, Timbalan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin dan isteri, Puan Sri Norainee Abdul Rahman serta beberapa menteri Kabinet adalah antara orang kenamaan yang berada di lapangan terbang mengucapkan selamat jalan kepada Perdana Menteri dan isteri. 

- Bernama

Gempar!!! Anak PM Najib Pun Boros Berbelanja Juga Rupanya... Belian Barangan Berjenama DiGedung Terkemuka Di Perth

KUALA LUMPUR, 31 Okt: Akhbar Australia melaporkan  anak perempuan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak membelanjakan kira-kira RM180,000 atau AU$60000 untuk barangan jenama di David Jones- sebuah gedung terkemuka di negara itu.

Najib dan isterinya minggu lalu berlepas ke Perth mengetuai delegasi Malaysia ke Mesyuarat Ketua-Ketua Kerajaan Komanwel (CHOGM).

Rombongan berkenaan turut disertai Timbalan Menteri Penerangan Komunikasi dan Kebudayaan Senator Datuk Maglin Dennis D’Cruz, Timbalan Menteri di Jabatan Perdana Menteri Datuk Dr Mashitah Ibrahim dan Presiden Parti Progresif Penduduk (PPP) Datuk Seri M.Kayveas.

Menurut laporan akhbar West Australian, kesempatan menghadiri persidangan Komanwel itu memberi peluang kepada rombongan berkenaan berbelanja.

“Beberapa peniaga di bandar, memperoleh untung besar, apabila seorang wanita pertama diketahui membeli $150,000 untuk mutiara di West Australia, sementara anak perempuan perdana menteri Najib Razak dipercayai membelanjakan & $60,000 di David Jones,” petik akhbar itu.

Richard Muirheand, State Director bagi CHOGM 2011 berkata, masa berbelanja dan aktiviti lapang telah diatur untuk delegasi di luar jadual CHOGM.
 

Kebakaran Besar Akibat Keretapi Merempuh Lori Tangki Berhampiran Airport Kota Kinabalu.. Ramai Cedera

Sebuah kereta api dalam perjalanan dari Stesen Tanjung Aru ke Papar merempuh sebuah lori tangki di lintasan berhampiran sebuah stesen minyak di Petagas, Kota Kinabalu.Rempuhan menyebabkan kebakaran serta letupan kuat yang mengegarkan kawasan sekitar.
 
Kemalangan jam 5.40 minit petang tadi berlaku di Jalan Kepayan - Jalan Lintas berhampiran dengan Lapangan Terbang Antarabangsa Kota Kinabalu. Difahamkan sekurang-kurangnya enam orang cedera.

Asap tebal dapat dilihat beberapa kilometer dari lokasi nahas.Kemalangan juga menyebabkan kesesakan lalulintas di kedua-dua jalan.


 
Lihat lagi gambar di blogserius.blogspot

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Powered by Blogger.

Search

Swedish Greys - a WordPress theme from Nordic Themepark. Converted by LiteThemes.com.