PM Najib Umum Bantuan Ihsan Tanam Semula Padi Hanya RM876 Sehektar

DAPAT TILAM BARU... Perdana Menteri Datuk Seri Mohd Tun Abdul Razak (empat kiri) menyerahkan tilam kepada mangsa banjir Lim Beng Chong,40, (kanan) semasa Majlis Penyerahan Tilam 1Malaysia kepada Mangsa-Mangsa Banjir Negeri Kedah dan Perlis di Perkarangan Stadium Sultan Abdul Halim, Jalan Suka Menanti, di sini, Khamis. Turut hadir Presiden Kelab Putera 1Malaysia Datuk Abdul Azeez Abdul Rahim (kiri). Kelihatan juga isteri Perdana Menteri, Datin Seri Rosmah Mansor (dua kiri). - Foto BERNAMA

ALOR SETAR: Datuk Seri Najib Tun Razak hari ini mengumumkan bahawa kerajaan akan menaikkan bantuan ihsan penanaman semula padi kepada RM876 sehektar daripada RM573 mulai bulan ini.

Perdana Menteri berkata jumlah baru itu diberikan kepada petani yang sawah mereka dilanda bencana banjir November lepas.

Kerajaan memperuntukkan sebanyak RM60 juta iaitu RM50 juta untuk kos penanaman semula termasuk membajak, benih padi dan racun manakala RM10 juta lagi bagi memulihkan infrastruktur yang rosak akibat banjir, katanya semasa berucap pada majlis penyerahan tilam 1Malaysia kepada mangsa-mangsa banjir di Kedah dan Perlis anjuran Kelab Putra Umno di Stadium Sultan Abdul Halim di sini, Khamis.

Pada majlis itu, Najib menyerahkan replika cek bantuan pertanian dengan nilai RM46.5 juta kepada Pengerusi Lembaga Kemajuan Pertanian Muda (Mada) Datuk Seri Mahdzir Khalid dan RM13.5 juta lagi kepada Menteri Besar Perlis Datuk Seri Dr Mohamad Isa Sabu.

Perdana Menteri turut menyerahkan tilam kepada wakil-wakil mangsa banjir pada majlis itu yang dihadiri 5,000 orang termasuk isteri beliau Datin Seri Rosmah Mansor.

Timbalan Pengerusi Badan Perhubungan Umno Kedah, Datuk Paduka Ahmad Bashah Md Hanipah, Menteri Perumahan dan Kerajaan Tempatan, Datuk Wira Chor Chee Heung, Timbalan Menteri Pertanian Datuk Wira Mohd Johari Baharom dan Pengerusi Kelab Putra Umno Datuk Abdul Azeez Rahim turut hadir.

Banjir yang melanda Kedah dan Perlis awal November lepas menyebabkan lebih 32,000 orang menjadi mangsa selain menjejaskan seluas 49,529 hektar sawah yang baru ditanam atau disemai membabitkan lebih 30,000 petani.

Bercakap kepada pemberita selepas majlis itu, Mohd Johari berkata kerajaan menaikkan pemberian wang ihsan kepada RM876 setelah mengambil kira rayuan pesawah berikutan kenaikan harga padi, input pertanian dan kos mengusahakan sawah.

"Wang ini akan diagihkan secara tunai mulai minggu depan kerana kita tidak mahu menjejaskan jadual musim penanaman baru. Sekiranya mereka tidak segera tanam kita boleh rugi sehingga RM250 juta," katanya.

Mohd Johari berkata sawah dalam kawasan Mada di Kedah yang terjejas berjumlah 26,072 hektar, di Perlis 8,416 hektar manakala di luar Mada di kedua-dua negeri seluas 15,041 hektar.

Abdul Azeez pula berkata Kelab Putra Umno akan mengagihkan 10,000 lagi tilam dan dapur kepada mangsa-mangsa banjir di Kedah dan Perlis setelah menyediakan jumlah yang sama pada peringkat pertama.

"Kami menambah bantuan ini setelah diminta oleh Perdana Menteri supaya lebih ramai mangsa banjir dapat merasai nikmat bantuan yang diberi," tambahnya.

Tilam dan dapur itu akan diagihkan melalui ketua-ketua Umno bahagian. - BERNAMA

Memang Benar Program Sehanti Berdansa Penyumbang Kepada Perceraian.... Rekod Hingga Kini Sudah 8 Pasangan....

KUALA LUMPUR 8 Dis. - Penyanyi, pelakon dan pengacara popular, Syed Hussein Syed Mustafa, 27, enggan mengulas lanjut mengenai punca perceraiannya dengan isteri, Noor Diyana Muhammad, 26.

Syed Hussein atau lebih dikenali dengan panggilan Sein memberitahu, dia dan Noor Diyana sudah sepakat tidak berkongsi dengan masyarakat mengenai kisah peribadi mereka itu. Bagi Sein, apa yang berlaku merupakan perkara yang cukup sulit untuk dibincangkan atau dihebahkan kepada umum.

"Biarlah hanya kami dan keluarga masing-masing sahaja yang tahu tentang situasi sebenar. Seboleh-bolehnya, saya tidak mahu bercerita apa-apa kerana ia adalah kisah yang cukup peribadi.

"Apa yang penting buat saya dan Nana (panggilan untuk Noor Diyana) adalah untuk memikirkan masa depan anak-anak kami dan meneruskan kehidupan masing-masing," jelasnya dalam nada tenang ketika dihubungi Utusan Malaysia hari ini.

Sehati Berdansa Musim ke 3

Ketika ditanya adakah punca perceraiannya disebabkan kehadiran orang ketiga, Sein yang juga bekas anggota kumpulan Ruffedge menafikannya.

"Siapa yang tidak sayangkan perkahwinan ini dan kami sendiri telah cuba sedaya-upaya untuk menyelamatkan ikatan ini. Nampaknya ia tidak dapat diselamatkan lagi dan kami mengambil keputusan untuk bercerai secara baik," ujar Sein sambil mengakui hubungannya dengan bekas isteri dan keluarga mertua masih lagi berjalan dengan baik.

Sein dan Nana mendirikan rumah tangga 9 Julai 2006. Perkahwinan itu bertahan selama empat tahun dan mereka dikurniakan sepasang cahaya mata, Syed Taariq Al-Qudsy Syed Hussein, 3, dan Sharifah Inaiya Al-Qudsy Syed Hussein, setahun.

Juara program realiti Sehati Berdansa musim ketiga itu menjadi pasangan kelapan yang menyertai program itu, disahkan bercerai. Sebelum ini, tujuh pasangan sudah bercerai.

Mereka ialah vokalis kumpulan Def-Gab-C, Asheed dan Sharifah Noor Shima; Atilia dan Ariff Johan Abdul Aziz serta Dira Abu Zahar dan Tengku Shafiz-Rullah Tengku Mohd. Shahid. Tiga pasangan lain ialah penyanyi utama kumpulan OAG, Radhi dan Shazlin Sharif; pelakon Sabrina Ali dan Mohamad Shahrin Abdul Halim serta Anne Ngasri dan Abdul Wafi Hassan
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Powered by Blogger.

Search

Swedish Greys - a WordPress theme from Nordic Themepark. Converted by LiteThemes.com.