Ketua Pemuda Kawasan Alor Setar Buat Laporan Kepada SPRM Berhubung Penyelewengan RM7.5 Juta Di Negeri Kedah..


ALOR SETAR, 14 April - Ekoran pendedahan oleh Exco Kerajaan Negeri Kedah, YB Dato' Ir Amiruddin Hamzah dalam Sidang Dewan Undangan Negeri Kedah berhubung 'perbelanjaan tidak berkepentingan' sebanyak RM7.5 juta Seri Temin Development Corporation (M) Sdn. Bhd. (STDC) yang dilakukan oleh pengurusan yang lalu (di bawah Kerajaan BN), Dewan Pemuda PAS Kawasan Alor Setar hari ini mengambil tindakan melaporkannya kepada SPRM.

Ketua Dewan Pemuda PAS Kawasan Alor Setar yang baru, Encik Mohd Azam Awang bersama beberapa AJK Pemuda yang lain telah menyerahkan bukti-bukti berkaitan berupa dokumen bertulis dan cakera padat kepada SPRM.

"Bahan-bahan asas untuk penyiasatan telah diserahkan kepada SPRM, terserah kepada SPRM untuk menyiasat secara terperinci seterusnya mengambil tindakan terhadap pihak tertentu berdasarkan apa yang telah didedahkan oleh Dato' Amiruddin dalam Sidang DUN baru-baru ini," ujar Mohd Azam ringkas selepas mengadakan pertemuan dengan pegawai penyiasat SPRM.

Dalam Sidang DUN baru-baru ini, Dato’ Amiruddin Hamzah mendedahkan bagaimana STDC telah membelanjakan RM7.5 juta sebagai sumbangan, walhal ianya tidak diluluskan oleh Lembaga Hasil Dalam Negeri untuk pelepasan cukai.

Laporan pihak Audit berhubung perbelanjaan tidak wajar dan bayaran yang dibuat tanpa sokongan dokumen terlalu banyak. Antaranya ialah sumbangan terhadap Mesyuarat Perwakilan Umno Padang Terap - RM10 ribu (23.01.2007), lawatan Pemuda Umno ke Indonesia - RM10 ribu (14.03.07), lawatan Puteri Umno ke Indonesia – RM5 ribu (18.03.07), sumbangan kepada Umno Kedah – RM200 ribu (19.04.07), sumbangan petugas BN pilihanraya kecil Ijok – RM5 ribu (13.05.07), sumbangan T-shirt dan wang saguhati konvoi Pergerakan Pemuda Umno Padang Terap – RM4 ribu (22.05.07), sumbangan kepada Umno Cawangan Padang Kerasak Naka – RM5 ribu (30.05.07) dan membekal cenderamata untuk perwakilan Umno Bahagian Padang Terap – RM26,150.00 (01.01.08).

Seterusnya ialah pemasangan billboard untum mesyuarat perwakilan Umno Padang Terap – RM10 ribu (01.01.08), sewa khemah dan meja bulat untuk mesyuarat perwakilan Umno Bahgian Padang Terap – RM10 ribu (16.01.08), membekal kain tudung kepada ahli Puteri Umno – RM20 ribu (03.02.08) dan makan minum untuk mesyuarat perwakilan Umno Bahagian Padang Terap – RM21,700.00 (15.02.08).

Menteri Besar masa itu Datuk Seri Mahdzir Khalid turut menggunakan wang STDC untuk menerbitkan kalendar peribadi beliau yang diberi percuma kepada rakyat dengan kos RM80 ribu (06.12.07 & 20.02.08). Banyak lagi pembayaran yang disifatkan oleh Audit sebagai ‘tidak berkepentingan dan tidak berkaitan dengan aktiviti dan objektif penubuhan STDC’.

Terbongkar Sudah... Individu Yang Dikaitkan Dalam Video Lucah Dato' T....

Polis telah memperolehi bukti yang mencukupi untuk mengenalpasti individu yang dikaitkan dalam video seks, kata Ketua Polis Negara, Tan Sri Ismail Omar.

NONEKatanya, polis membuat kesimpulan itu berdasarkan fakta penyiasatan yang dijalankan pasukan itu.

"Berdasarkan siasatan kita, kita percaya kita tahulah siapa di dalam video itu. Ini berdasarkan fakta-fakta yang ada pada pegawai penyiasat," katanya dalam satu sidang media hari ini.

Ismail bagaimanapun enggan mendedahkan identiti individu terlibat.

Ketika ditanya, beliau juga enggan mendedahkan sekiranya polis telah mengenalpasti sama ada video berkenaan dirakamkan di dalam atau di luar nefara.

"Saya rasa yang penting ialah kesahihah video itu, maknanya ia bukanlah diadakan, superimpose. (Sama ada) buat di Malaysia ke, yang penting ialah kesahihan.

NONEBeliau dalam pada itu turut mengesahkan bahawa siasatan polis kini masih di peringkat dalam negara.

Dalam pada itu, beliau turut diminta menjelaskan sekiranya polis berkuasa untuk bertindak sekiranya rakaman video berkenaan dijalankan di luar negara.

Beliau ditanya demikian memandangkan satu video pendek yang dikatakan sebagai sebahagian daripada video seks berkenaan mempunyai tulisan dalam bahasa Thai.

Video pendek berkenaan disebarkan di Internet oleh seseorang yang tidak dikenali sejak awal bulan ini.

Ismail berkata, perkara itu "terserah kepada kebijaksanaan polis" dalam menjalankan tugas mereka.

"Ini melibatkan keterangan. Bila melibatkan keterangan kita ada Akta Keterangan yang kita harus patuhi, kita kena menepati semua prosedur (siasatan)," katanya.

Beliau turut meminta supaya pihak media tidak membuat sebarang spekulasi berhubung kes berkenaan.

Siasatan ke atas kes berkenaan dijangka selesai menjelang minggu depan, katanya lagi

Panass: Isteri Muda Penyanyi Popular 80-an Dedahkan Percintaan Selama 6 Bulan Sebelum Berkahwin..

Gambar fail Raisuddin dan Siti Fatimah.

SHAH ALAM: Isteri kedua penyanyi popular tahun 80-an, Raisuddin Hamzah mengakui bahawa mereka menjalin hubungan cinta dalam diam selama enam bulan sebelum mengambil keputusan untuk bernikah di Selatan Thailand, empat tahun lalu.

Siti Fatimah Suberi, 25, berkata, hubungan dia dan Raisuddin, 55, ibarat ‘pasangan kekasih’ selepas bertemu di kedai makan yang diusahakan oleh ayahnya di Ukay Perdana, Ampang, dekat sini.

“Tiada sesiapa yang tahu tentang hubungan kami semasa itu. Saya ada berniat untuk berkahwin dengan Raisuddin,” katanya di Mahkamah Tinggi Syariah di sini pada Rabu.

Menurut Siti Fatimah lagi, rancangan untuk bernikah di Songhkla, Thailand pada 2 Januari 2007 dibuat secara sukarela tanpa dimaklumkan kepada ayahnya.

“Saya tidak maklumkan pada ayah kerana dia tidak akan bersetuju dengan pernikahan itu disebabkan oleh perkara peribadi,” tambahnya.

Bagaimanapun, Siti Fatimah yang tidak meneruskan pengajian di sebuah institut pengajian swasta selepas berkahwin memberitahu, dia yakin pernikahan yang menggunakan wali hakim itu sah di sisi syarak.

Justeru itu, dia menambah, tidak bersetuju dengan permohonan Suberi, 50, untuk membubarkan pernikahan tersebut.

“Saya yakin pernikahan sah kerana saya ada surat-surat seperti dari Konsulat Malaysia di Songkhla, Islamic Community of Songkhla dan surat pengesahan pernikahan dari Pejabat Agama Islam Gombak Timur (dekat sini),” katanya.

Pada prosiding sama, wanita bertubuh genit itu juga menolak dakwaan Suberi bahawa dia sebenarnya hendak dijodohkan dengan anak lelaki Raisuddin.

Katanya, dia tidak pernah mengenali anak lelaki suaminya apatah lagi menjalin hubungan dengan anak tirinya.

Siti Fatimah juga menafikan dakwaan Suberi yang mengatakan dia juga pernah berniat untuk menjodohkan anaknya dengan anak seorang doktor.

“Saya kenal dan pernah berjumpa dengan anak doktor tersebut, tetapi hubungan kami hanya sebagai kawan sahaja.

“Saya tidak pernah merancang untuk berkahwin dengan anak doktor itu,” katanya. Siti Fatimah sedang memberi keterangan sebagai defendan pertama dalam permohonan yang difailkan oleh Suberi mengikut Seksyen 62(2) Enakmen Pentadbiran Agama Islam Selangor 2003.

Selaku plaintif, Suberi menamakan turut menamakan Raisuddin yang juga bapa kepada penyanyi popular Siti Sarah selaku defendan kedua.

Terdahulu, perbicaraan dijalankan selama 10 minit tanpa kehadiran peguam syarie Mohd Roshdan Sujak yang mewakili Suberi yang terlewat kerana mempunyai kes di tempat lain.

Bagaimanapun, Hakim Syarie Zainor Rashid Hassin enggan menangguhkan kes kerana masa perbicaraan telah ditetapkan dengan persetujuan bersama peguam syarie pada prosiding lalu.

“Saya mahu teruskan kerana pada tarikh lalu, saya telah tanya peguam-peguam masa yang sesuai. Ini sudah lebih daripada pukul 10.30 pagi.

“Saya tidak mahu jadi orang munafik. Ini bukan ikut waktu saya, tetapi waktu peguam. Berikan kertas dan pen pada Suberi untuk catit keterangan,” tambah Zainor Rashid.

Siti Fatimah mula mengangkat sumpah pada pukul 10.40 pagi manakala Mohd Roshdan tiba di mahkamah pada pukul 10.50 pagi.

Raisuddin dan Siti Fatimah pula diwakili peguam syarie Nor Azmi Mohd Arif.

Keterangan Siti Fatimah bagaimanapun terhenti di pertengahan jalan, kerana Zainor Rashid mengarahkan supaya peguam-peguam dapat menyelesaikan masalah ketidakseragaman dokumen yang dirujuk pada perbicaraan tersebut.

Beliau menetapkan perbicaraan itu disambung semula pada 23 Mei depan.

“Mahkamah tidak bermaksud mahu melenggah-lenggahkan kes tetapi dokumen perlu diuruskan,” katanya.

Terkini PRN Sarawak: Kajian Zentrum BN Hanya Menang 25 Kerusi - Jom Lihat Kajian Penuh...


Sentimen ini bagi aku berlaku secara tiba-tiba,malah pemimpin Pakatan sendiri tidak menjangkakan sambutan yang diberikan menjadi hangat sebegitu rupa.Nampaknya,dalam hal ini Pakatan cuba membesarkan gelombang kebangkitan tersebut sehingga ke kawasan separa bandar dan pinggir bandar,memasuki perkampungan tradisi Melayu Melanau dan akhirnya menyusup masuk ke kawasan rumah panjang.Jika dalam pilihanraya kecil BN mampu menangkis gelombang ini,tetapi tidak pada pilihanraya umum yang besar.

Oleh itu,maka tidak hairanlah apabila kajian akademik telah menunjukkan bahawa Barisan Nasional sebenarnya telahpun tumbang hasil prediksi dan ramalan yang dibuat.Zentrum Future Studies yang dimobilisasikan oleh Pensyarah Universiti Malaya,Profesor Dr.Abu Hassan Hasbullah telahpun mendapat hasil kajian yang memberangsangkan dan berada di luar jangkaan.

Berdasarkan kajian Zentrum,kedudukan parti bertanding menunjukkan Barisan Nasional hanya memperoleh 38% sokongan keseluruhan,diikuti rapat oleh Pakatan Rakyat sebanyak 37%,Parti SNAP 20% dan Bebas sebanyak 6%.Dan jika peratusan pembangkang berbanding kerajaan diambil kira,Barisan Nasional telahpun tumbang dengan peratusan terkumpul sebanyak 62% untuk pembangkang manakala hanya 38% untuk Barisan Nasional.


Dari segi jumlah kedudukan kerusi pula,Barisan Nasional akan tewas di 46 buah kerusi seperti yang diperincikan di bawah:

PREDIKSI KALI PERTAMA

Kerusi Bakal Dimenangi Barisan Nasional:
N2 Tasik Biru,N4 Pantai Damai,N5 Demak Laut,N6 Tupong,N7 Samariang,N17 Tarat,N19 Kedup,N23 Lingga,N33 Kalaka,N35 Belawai,N36 Semop,N38 Jemoreng,N52 Tamin,N56 Baleh,N58 Jepak,N61 Bekenu,N63 Piasau,N65 Senadin,N68 Bukit Kota,N69 Batu Danau,N70 Ba Kelalan
Jumlah : 21

Kerusi Bakal Dimenangi Pakatan Rakyat:
N3 Tanjung Datu,N8 Satok,N9 Padungan,N10 Pending,N11 Batu Lintang,N12 Kota Sentosa,N13 Batu Kawah,N14 Asajaya,N15 Muara Tuang,N20 Sadong Jaya,N22 Sebuyau,N24 Beting Maro,N27 Simanggang,N29 Batang Air,N30 Saribas,N39 Repok,N40 Meradong,N42 Meluan,N45 Bukit Assek,N46 Dudong,N47 Bawang Assan,N48 Pelawan,N49 Nangka,N50 Dalat,N53 Kakus,N54 Pelagus,N59 Kidurong,N62 Lambir,N64 Pujut,N67 Telang Usan,N71 Bukit Sari
Jumlah : 31

Kerusi Bakal Dimenangi SNAP:
N1 Opar,N16 Bengoh,N18 Tebedu,N25 Balai Ringin,N26 Bukit Begunan,N28 Engkelili,N32 Bukit Saban, N34 Krian,N41 Pakan,N43 Ngemah,N44 Machan,N55 Katibas,N57 Belaga,N60 Kemena,N66 Marudi
Jumlah : 15

Kerusi Bakal Dimenangi Calon Bebas:
N21 Simunjan,N31 Layar,N37 Daro,N51 Balingian
Jumlah : 4

Lampiran kajian Zentrum dalam bentuk jadual:

Ramalan Satu (1) : N1-N19

Ramalan Dua (1) : N20-N40

Ramalan Tiga (1) : N41-N60

Ramalan Empat (1) : N61-N71


Itu adalah hasil dapatan daripada prediksi pertama yang telah dilakukan oleh Zentrum.Kajian kali kedua pula mendapati bahawa:

Prediksi Satu (2) : N6 Tupong beralih kepada PR,
manakala N15 Muara Tuang kembali kepada BN

Prediksi Dua (2) : N20 Sadong Jaya beralih kepada BN
dan N30 Saribas beralih kepada BN

Prediksi Tiga (2) : N50 Dalat,N54 Pelagus dan N60 Kemena
kembali kepada BN

Prediksi Empat (2) : N62 Lambir dan N71 Bukit Sari beralih pada BN
manakala N63 Piasau dan N70 Ba Kelalan dimenangi PR

Oleh itu,hasil kajian kali kedua Zentrum menunjukkan bahawa:

-BN mengambilalih kepercayaan pengundi di 7 buah Dun Pakatan Rakyat dan satu Dun SNAP
-Pakatan Rakyat mengambilalih kepercayaan pengundi di tiga Dun BN.

Ini menjadikan kedudukan kerusi semasa berdasarkan kepercayaan pengundi kepada:

Barisan Nasional : 25 kerusi
Pakatan Rakyat : 28 kerusi
SNAP : 14 kerusi
Bebas : 4 kerusi

Selain itu,sokongan ke atas parti politik berdasarkan pecahan kaum adalah seperti berikut:


Jika sokongan ini akhirnya diterjemahkan dalam bentuk kertas undi,Barisan Nasional sebenarnya telahpun tumbang di Sarawak.Apa yang menarik berdasarkan kajian Zentrum adalah:

1.Pas menang di kesemua kerusi pada ramalan pertama,kecuali hilang dua kerusi pada ramalan kali kedua iaitu Muara Tuang (BN mendahului 4%) dan Sadong Jaya (BN mendahului 2%).

2.Calon Ketua Menteri Baru Bian didapati tewas pada bacaan kali kedua,tetapi memperbaiki semula kemenangan pada bacaan kali kedua

3.Kebanyakan kerusi yang dimenangi BN adalah disebabkan pertandingan tiga penjuru atau lebih yang menyebabkan perpecahan undi pembangkang

4.Empat calon Bebas menang iaitu Zaini bin Le di Simunjan,Kibak Anak Datu di Layar,Zamhari bin Berawi di Daro dan Salleh Jafaruddin di Balingian.

5.Kuasa penentu untuk membentuk kerajaan negeri terletak di tangan SNAP.

Apapun,masih terdapat baki lebih kurang 30 jam dari sekarang untuk calon bertanding bergerak ke peringkat habis-habisan.Adakah ramalan Prof.Jeniri Amir daripada UMS akan berlaku?Mengikut beliau,Barisan Nasional akan menggunakan taktik carpet bombing di saat akhir,di mana pelbagai bantuan segera akan diberikan supaya pengundi menyokong BN.Ataupun,adakah ramalan Zentrum ini akan menjadi 100% tepat?

Sama-sama kita nantikan kesudahannya.

Terkini!!! Stadium Mini Jitra Bakal Diserbu Ribuan Rakyat 16 April Nanti : Live Result Pilihanraya Negeri Sarawak


Walaupun apa pun keputusan Pilihanraya Umum DUN Sarawak, Insya Allah ia akan lebih baik dari keputusan 2006. Apakah 'anak sulong' PAS bakal lahir di Sarawak?


Marilah kita mengikuti kupasan oleh Presiden PAS, Dato' Seri Abdul Hadi Awang yang akan diadakan di Stadium Mini Jitra, 16 April 2011, jam 9.30 malam. Turut berceramah bersama beliau ialah Menteri Besar Kedah YAB Dato' Seri Azizan Razak dan Ahli Parlimen Padang Terap, YB. Nasir Zakaria.


Asalnya program tersebut adalah taklimat perkembangan kerajaan negeri yang akan diadakan di Taman Tasik Bandar Darul Aman. Oleh kerana pihak polis tidak mengeluarkan permit maka program anjuran kerajaan negeri itu dibatalkan.


Bagaimanapun pihak lain mengusahakan untuk diadakan ceramah politik dengan mengambil kesempatan kehadiran Presiden PAS itu. Pihak polis telah memberi permit mengadakan ceramah di Stadium Mini Jitra setelah bersetuju bahawa lokasi tersebut adalah kawasan berpagar dan separa tertutup.

Inilah Harga Yang Tak Mampu Dibayar Aziz M Osman Kepada Hero Filem "Azura 2011" Jamal Abdillah Letak Harga Tinggi....

Jamal Abdillah

PETALING JAYA: Penyanyi Jamal Abdillah mengaku meletakkan harga tinggi untuk tampil dalam filem Azura 2011 bagi menjaga nilai eksklusif dirinya.

Bagaimanapun katanya, pihak produksi Ace Motion milik pengarah Aziz M. Osman tidak dapat memenuhi permintaan tersebut.

Menurut Jamal, sebagai seseorang yang sudah lama berkecimpung dalam industri seni, dia agak memilih dalam setiap tawaran yang diberikan kepadanya.

"Saya bukan menolak untuk berlakon dalam filem tersebut tapi mereka yang tidak dapat memenuhi permintaan dengan harga yang saya cadangkan.

"Saya tidak mahu perkara lama seperti ketika saya berlakon dalam filem Azura dahulu berulang kembali kerana saya merasakan pengorbanan saya tidak berbaloi.

"Walaupun filem tersebut popular dan dikenali tapi bayaran yang diberikan terlalu sedikit, lebih baik saya ambil tawaran menyanyi," ujarnya ketika sidang media Hari Ibu Bersama Jamal Abdillah, Rabu.

Jelasnya, bukan sahaja pada bidang lakonan, malah dia turut memilih setiap tawaran persembahan nyanyian yang diberikan kepadanya.

"Saya tidak mahu orang jemu melihat saya, oleh itu saya hanya buat persembahan untuk beberapa majlis yang saya rasa ia berbaloi dan mereka sanggup dengan harga yang saya tawarkan.

"Bagaimanapun jika sesuatu majlis itu ada kerjasama dengan pihak kerajaan atau sebagai persembahan amal, saya boleh mempertimbangkannya," kata Jamal yang bakal keluar dengan album terbarunya nanti.

Tambahnya seseorang artis itu perlu menjaga nilai eksklusif mereka agar tidak diambil kesempatan oleh pihak-pihak tertentu.

Dalam pada itu, dia bakal membuat persembahan sempena sambutan Hari Ibu pada 17 Mei ini yang akan berlangsung di Dewan Tun Dr Ismail, Pusat Dagangan Dunia Putera (PWTC).

Persembahan kali kedua tersebut juga berikutan sambutan yang sangat menggalakkan daripada penonton tahun lalu.

Menurut Jamal, kali ini dia akan menjanjikan kelainan dari segi pemilihan lagu yang belum pernah dibawakan sebelum ini.

"Saya akan dendangkan lagu-lagu yang berlainan berbanding persembahan tahun lalu termasuklah lagu terbaru saya berjudul Bonda.

"Selain itu juga, saya sedang merancang beberapa gimik untuk penonton yang hadir, antaranya memanggil mereka untuk berduet lagu Sandarkan Pada Kenangan dan Kehebatan Cinta," katanya.

Ditanya tentang perkembangan peribadi, penyanyi lagu Seroja ini mengakui belum bersedia untuk mendirikan rumah tangga dalam masa terdekat.

"Saya ingin fokus kepada syarikat saya terlebih dahulu kemudian baru saya fikir untuk mencari pasangan.

"Lagi pula kedua-dua anak saya masih kecil dan susah untuk menjawab pertanyaan mereka. Biarlah mereka besar, baru saya fikir tentang itu," kata bapa kepada Osama Yamani, 11, dan Ahmad Zaki Yamani, 5.


Dua Beradik Cedera Selamatkan Bapa Alami Masalah Mental Membakar DiriSuri rumah Salmah Saad, 47, (kiri) ketika ditemuramah wartawan selepas keluar dari bilik Unit Rawatan Kebakaran (Burn Unit) Hospital Sultanah Bahiyah, Alor Setar selepas melihat dua anaknya Badrul Amin Zinol, 14, dan adiknya Amirul Hadi Zinol, 12, yang mengalami kecederaan parah akibat terbakar ketika cuba menyelamat bapa mereka Zinol Ismail, 51, yang cuba membakar diri, di Kampung Ruat, Yan pada Rabu. Zinol masih dirawat di Hospital Yan.

ALOR SETAR: Dua beradik berusia 12 dan 14 tahun melecur teruk ketika cuba menyelamatkan bapa mereka yang dipercayai membakar diri akibat mengalami kemurungan di rumah mereka di Kampung Ruat, Yan, dekat sini pagi Rabu.

Akibat kejadian pada 7.30 pagi tadi, Amirul Hadi Zinol, 12, dan abangnya Badrul Amin Zinol, 14, melecur di bahagian tangan dan kaki dan dimasukkan ke Hospital Sultanah Bahiyah di sini manakala bapa mereka dirawat di Hospital Yan kerana terbakar seluruh badan.

Ibu mereka, Salmah Saad, 47, berkata ketika kejadian beliau keluar menghantar anak ke sekolah yang terletak satu kilometer dari rumah mereka.

Menurut beliau, kebiasaannya suaminya yang akan menghantar anak-anak ke sekolah namun pagi tadi beliau disuruh berbuat demikian kerana suaminya ingin membawa Amirul Hadi mengambil ubat di klinik kerana demam.

"Semasa saya balik, saya lihat suami sudah terbaring atas tilam dan hampir keseluruhan badan terbakar. Badrul Amin dan Amirul Hadi sudah lari ke rumah nenek mereka di sebelah rumah kami untuk selamatkan diri," katanya ketika ditemui di Unit Rawatan Kebakaran Hospital Sultanah Bahiyah.

Salmah berkata sebelum membakar diri, suaminya dipercayai telah mengambil minyak petrol dari motosikal menggunakan sebuah baldi.

Kejadian itu disedari oleh anak-anaknya yang ketika itu sedang tidur di ruang tamu rumah mereka.

"Badrul Amin cuba menyelamatkan abahnya tetapi gagal dan kemudian Amirul Hadi datang menarik abangnya dan turut terbakar sebelum kedua-dua mereka melarikan diri ke rumah nenek," katanya.

Salmah berkata adik beliau, Rozali Saad, 36, datang mencurah air bagi memadamkan api pada badan suaminya.

Katanya beliau menyedari suaminya berubah menjadi murung sejak dua bulan lepas dan pernah membakar sebuah motosikal buruk dekat rumah mereka.

"Sebelum ini dia pendiam, cukup sayang anak-anak sebab kalau anak sakit dia yang jaga," kata Salmah.

Pengarah HSB Datuk Dr Juita Ghazalie berkata Badrul Amin melecur 44 peratus di kedua-dua tangan dan kaki sehingga ke pinggang manakala Amirul Hadi melecur 32 peratus melibatkan separuh daripada kedua-dua belah kaki dan tangan.

"Kedua-dua mereka berada dalam keadaan sedar. Bapa mereka masih menerima rawatan di Hospital Yan. Saya difahamkan bapa mereka mengalami kebakaran hampir keseluruhan badan," katanya.

Video Pengakuan Berani Raja Petra - Isteri PM Najib Tak Terlibat Dalam Kes Bunuh Altantuya

NONE

"Saya tidak pernah menuduh Perdana Menteri atau isterinya terbabit dalam kes pembunuhan kes Altantuya Sharibuu."

Itu pengakuan pengendali lamanweb Malaysia Today Raja Petra Kamarudin dalam temubual eksklusif dengan Pengarang Kumpulan TV3, Ashraf Abdullah di Perth, Australia baru-baru ini.

Sebaliknya, Raja Petra mendakwa, beliau didesak dan dipengaruhi untuk berbuat demikian oleh beberapa individu yang tidak mahu Datuk Seri Mohd Najib Tun Razak mengambil-alih sebagai Perdana Menteri.
Berikutan adalah transkrip temubual tersebut yang disiarkan dalam lamanweb TV3.

Raja Petra berkata, akuan bersumpah yang dibuat beliau pada 18 Jun 2008, hanyalah bersandarkan maklumat yang diperolehi daripada beberapa individu ini

Menurut Raja Petra, ramai orang termasuk polis, membuat tuduhan tanpa meneliti akuan bersumpahnya.

Dalam akuan bersumpah itu Raja Petra berkata, beliau menerima maklumat daripada beberapa individu kononnya isteri Perdana Menteri Datin Seri Rosmah Mansor berada di tempat kejadian ketika Altantuya dibunuh.


RAJA PETRA KAMARUDIN, PENGENDALI BLOG MALAYSIA TODAY

"Di dalam SD saya tadi saya telah bercerita bahawasanya orang ini telah beritahu dan biarlah orang ini yang datang dan bercerita. Dan pihak berkuasa perlu siasat dan panggillah orang ini. Itu yang saya tulis dalam SD. Saya sendiri tidak timbulkan apa-apa tuduhan. Saya tidak kata saya tahu yang isteri timbalan perdana menteri semasa itu ada di tempat kejadian. Saya tidak cakap. Saya tidak buat satu tuduhan seperti berikut. Yang saya kata ada orang yang bercerita tetapi bergantung kepada pihak berkuasalah untuk menyiasat perkara ini lebih lanjut lagi dan untuk orang-orang ini kedepan. Dan saya sebut nama-nama orang ini. Saya sebut semasa siasatan polis."

Raja Petra berkata, beliau menerima maklumat berkenaan, daripada beberapa individu yang mempunyai kaitan dengan beberapa tokoh politik, termasuk Ketua Pembangkang Datuk Seri Anwar Ibrahim.

Mereka ialah Nik Azmi Nik Daud, John Pang dan penulis blog Din Merican.

Menurut Raja Petra seorang pegawai perisik angkatan tentera dikenali sebagai Leftenan Kolonel Azmi Zainal Abidin juga memberi maklumat yang sama.

"Saya tidak terima lagi cerita itu. Sebab saya rasa mungkin mustahil kot. Takkanlah isteri Perdana Menteri nak pergi tempat itu kerana tempat itu kerana kawasan itu tempat hutan dan saya dok fikir dia nak panjat bukit, masuk hutan tengah tengah malam, pukul 12 malam, saya ingat mustahil kot."

Tambah Raja Petera, tujuan mereka ialah untuk memastikan Datuk Seri Najib tidak mengambil alih sebagai Perdana Menteri apabila Tun Abdullah Ahmad Badawi meletakkan jawatan.

Menurutnya dalam pertemuan dengan Nik Azmi, beliau bertanya kenapa beliau didesak untuk membuat akuan bersumpah itu.

"what do you hope to achieve? Dia kata pak lah akan letak jawatan, kalau kita tak block Najib, Najib akan menjadi Perdana Menteri, ganti Pak Lah"

Menurut Raja Petra, beliau kemudian meminta Din Merican untuk mendapatkan pengesahan Datuk Seri Anwar.

"Din Merican pun contact saya balik dia kata dia dah cakap dengan Anwar dan Anwar pun bagi green light. Dia kata ok, orang ini no problem, apa dia cakap kita boleh percaya. Anwar pun kenal baik dengan dia ini dan dia pun biasa jumpa Anwar…leftenan kolonel ini. Dan dia pun banyak bercerita kepada Anwar tentang isu ini…dia kata proceed. Saya pun proceed."

Beliau berkata, kesemua individu ini berjanji akan menjadi saksi sekiranya beliau di dakwa di mahkamah.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Powered by Blogger.

Search

Swedish Greys - a WordPress theme from Nordic Themepark. Converted by LiteThemes.com.