Jenazah Ustaz Hassan Akan Dikebumikan Pagi Esok

Jenazah Ustaz Hassan akan disembahyangkan jam 8.30 pagi esok di Surau Taman Melewar dan dikebumikan di Tanah Perkuburan Islam Taman Selaseh 2.

PemergiaanMu Diratapi... Ustaz Hassan Syukri dalam kenangan : Al Fatihah

Pemergian Ustaz Hassan Syukri mengejutkan ramai pihak khasnya di dalam PAS. Ia merupakan satu kehilangan besar kepada PAS dan negara. Berikut adalah tulisan yang pernah dibuat wartawan AZAMIN AMIN yang disiarkan oleh akhbar Siasah Oktober 2009.

Belum sempat pun pejuang-pejuang Sungai Manik tiba di Kuala Selangor untuk turun ‘bermandi darah’ di Kuala Lumpur dalam peristiwa 13 mei, dia sudah terpacul tegap menantikan kedatangan mereka. Ketika berdiri di jeti Feri Kuala Selangor dengan badan tegap laksana panglima, dia secara tenang meminta para pejuang itu pulang semula ke Perak.

Niatnya hanya satu, mengelakkan lebih banyak nyawa yang terbunuh dan tidak mahu Sungai Klang bertukar merah. Tanpa perlu berpencak atau menghunus sunding yang tersisip di pinggangnya, dia bersuara penuh tertib dan tegas gayanya.

Tidak ada satu biji mata pun melainkandia yang mampu berdepan para pejuang yang digeruni itu. Bimbang suasana akan lebih kecamuk Pengerusi majlis Gerakan Negara ketika tragedi 13 mei 1969, Allahyarham Tun Abdul Razak secara peribadi meminta dia menahan pendekar-pendekar dari kumpulan ‘parang terbang dan selempang merah’ untuk mara ke ibu kota.

Dek kerana menghormati ayahnya yang pernah terlibat dan bertempur dalam beberapa siri dengan peperangan di Sungai Manik pada zaman dulu, para pejuang yang sedang mengelodak jiwa dan amarah itu akhirnya akur dengan permintaannya lalu kembali ke kampung halaman masing-masing.

Namanya cukup tersohor dan hebat di mata kawan dan lawan. malah ketika negara dilanda krisis, Tun Razak sendiri menghubunginya setiap
hari. Sehari kadang-kadang sampai dua kali! Kini nama Hassan Shukri yang selalu meniti di bibir pejuang dan penyokong PAS selama
ini agak kelam dan menyepi. entah mengapa, bekas Timbalan Presiden PAS yang juga antara pejuang terawal parti tertua di malaysia ini
umpama membawa diri. Namun rajuknya tidak ke mana kerana batang tubuhnya masih sebati dengan perjuangan ini.

Hassan Shukri yang dipanggil ‘ustaz’ masih dekat di hati kebanyakan ahli PAS malah kelibat beliau sering kelihatan, sekiranya ada acara rasmi dan majlis ilmu yang dianjurkan di markas PAS Taman melewar, Gombak. Kadang-kadang tanpa segan, beliau menebas dan mencangkul di depan markas walaupun para pemimpin dan ahli PAS sedang menyertai aktiviti di situ.

Baginya kerja-kerja kebun dan kampung sudah berakar umbi dalam dirinya apatah lagi kediaman dan lamannya pula bersebelahan markas itu. Markas yang dahulunya dikenali sebagai Pejabat Agung PAS dan Pusat Tarbiyah sebelum berpindah ke Jalan Raja laut Kuala lumpur, begitu sinonim
dengan Hassan Shukri.

Masakan tidak idea penubuhan markas itu, datang dari hati nurani ikhlasnya. Bermula dengan modal Rm20,000, beliau membeli sebidang tanah di situ, sebagai tapak awal untuk membina markas.

Kemudian beliau berbincang pula dengan Yang Dipertua PAS, Allahyarham Yusuf Rawa, Pesuruhjaya PAS Perlis, ustaz Hashim Jasin dan ustaz Nakhaei untuk mereka samasama membeli tanah dengan harga sekitar Rm26,000 bagi meluaskan kawasan markas sekitar tahun 1982. Selain menerima sumbangan wang, markas itu turut didirikan secara bergotong royong pada peringkat awalnya.

Kemudian dengan kebijaksanaan Hassan, beliau mengarahkan setiap satu cawangan PAS menyiapkan satu tiang bangunan tanpa menggunakan jengkaut untuk menggali lubang tapak asas.

Semenjak itu, markas PAS Taman melewar telah menjadi tempat persinggahan atau bermalam paling murah di Kuala lumpur kepada orang ramai yang mahu melancong atau berurusan di ibu kota malah hari minggu atau cuti sekolah, banyak bas persiaran serta bas sekolah singgah dan memenuhi laman markas itu.

Lebih menarik, ia menjadi persinggahan paling penting kepada rombongan haji sebelum melapor diri di lapangan Antarabangsa Subang sebelum wujudnya KlIA dan Pusat Transit Tabung Haji Kelana Jaya.

Cetusan idea Hassan itu kemudiannya menjadi buah mulut orang dan menjadikan PAS terkenal di setiap pelosok negara. Hassan dikenali sebagai tokoh yang membangunkan markas PAS dan ramai yang tidak tahu, beliau adalah individu penting di sebalik perlembagaan PAS dan merupakan “buku undang-undang PAS” yang masih hidup serta sentiasa menjadi rujukan.

Menceritakan kisah penyertaannya secara tidak rasmi dengan PAS sewaktu berusia 14 tahun pada 1951; Hassan memberitahu tindakannya itu didorong oleh satu peristiwa unik yang mencetuskan semangatnya untuk mendekati PAS.

“Sebabnya ialah loteri kebajikan yang saya terima daripada guru saya dan saya bawa pulang ke rumah.

“Akhirnya saya dimarahi dan dihamun oleh ayah saya...disebabkan itu, saya mula berjinak-jinak dengan mengikuti aktiviti PAS di kampung dan mula menyertai secara aktif pada tahun 1951,” ujarnya penuh semangat.

Hassan yang memegang nombor keahlian PAS 12,016 itu kemudiannya diberi peluang untuk bertanding di kawasan Parlimen Sabak Bernam pada pilihan raya umum tahun 1969.

Antara peristiwa yang tidak dapat dilupakan ialah usaha memujuk, mengugut, ancaman dan merasuah beliau untuk tidak bertanding, namun ditolak mentah-mentah Hassan dengan memberi kata dua yang cukup meninggalkan bekas kepada pencabar dan lawan politiknya. “Saya katakan kepada mereka, kalau nak masukkan guni, cubalah...!” katanya tegas laksana pahlawan yang bermaksud seolah-olah ‘jangan mencari pasal’ dengan beliau.

Beliau turut mengimbau kembali kejadian ceramahnya di Sabak Bernam didatangi oleh beberapa orang berketurunan Jawa Penegoro sambil
menghayunkan senjata parang.

Kebetulan kawannya, Hassan Adli boleh berbahasa Jawa, maka orang-orang yang berparang itu akhirnya “ditumpaskan” hanya melalui kata-kata berbisa.

Hassan juga menceritakan bagaimana musuh politiknya berusaha menjatuhkan maruah dan nama baiknya dengan cuba memerangkap beliau dengan dua orang wanita yang tidak dikenali di Kampung Parit, Sabak Bernam. Dengan kecekapan perisik-perisik PAS, beliau dinasihatkan untuk tidak memberhentikan keretanya suatu malam apabila diminta
oleh dua wanita terbabit.

“malam itu di tepi jalan berhutan, sudah siap kamera dan beberapa jurugambar mahu memerangkap jika saya memberhentikan kereta untuk ditumpangi oleh dua wanita itu,” katanya sambil menasihati bahawa insiden dan taktik musuh itu masih diguna pakai sehingga sekarang.

Oleh sebab itulah, setiap kali bermesyuarat di Pejabat Agung PAS Pusat di Jalan Raja laut, berdekatan lorong Haji Taib itu, Hassan tidak pernah menggunakan jalan belakang bangunan PAS itu, kerana bimbang ‘diperangkap’ oleh kamera-kamera musuh yang cuba mengaitkannya dengan
penghuni atau pekerja seks lorong hitam itu.

“Saya selalu menasihati beberapa pimpinan PAS untuk berhati-hati berjalan di lorong belakang itu bagi mengelakkan fitnah dan dimanipulasi oleh pihak-pihak tidak bertanggungjawab,” katanya tersenyum.

Setelah tewas dalam pilihan raya itu, beliau kemudiannya menunaikan haji di makkah dan kisah perjalanannya menuju tanah suci itu, penuh liku-liku dan peristiwa indah yang tidak upaya diluahkan memandangkan masa yang terbatas. memadai katanya, perjalanan itu memakan masa 6 bulan
3 hari!

“Dari Pulau Pinang naik kapal laut. Sampai di madras, kami terus menggunakan jalan darat untuk ke makkah. “Dalam perjalanan ke sana, saya sempat menubuhkan Persatuan melayu Iraq di Baghdad dan setelah menunaikan haji, saya mengahwini isteri tercinta dan dikurniakan 6 orang anak,” katanya bangga dengan pencapaian anak-anaknya itu, meskipun beliau bukanlah seorang yang berharta.

Semasa beliau penuh aktif dalam PAS, Hassan pernah menjawat jawatan Setiausaha Agung PAS di bawah tiga orang Presiden PAS iaitu Datuk Asri muda, ustaz Yusof Rawa dan Almarhum Datuk Fadhil Noor. Beliau merakamkan semula detik-detik manis selama berada dalam perjuangan
PAS ini sambil menceritakan beberapa kisah mencuit hati yang tidak dapat dilupakannnya.

Antaranya, beliau terpaksa mengendong atau mengangkut pembesar suara (speaker) sejauh empat batu menggunakan basikal, manakala ada perwakilan yang jatuh ke gaung dalam perjalanan ke muktamar PAS tapi tidak mengalami kecederaan.

“Saya pernah merasa pengalaman tidur di Balai Raya Datuk Keramat. Ahli-ahli di situ menyediakan segala kelengkapan seperti bantal, tilam dan selimut untuk para perwakilan dan ahli PAS yang menyertai muktamar ketika itu,” katanya lagi.

Pada sekitar tahun 50-an, muktamar pada ketika itu, nama awalnya lebih dikenali sebagai kongres dan ditukarkan supaya ia tidak menyamai dengan parti-parti lain pada masa itu.

Bezanya dahulu, apabila muktamar berlangsung, semua perwakilan dan ahli-ahli yang datang menumpang teduh di merata-rata sekitar madrasah, pondokpondok agama, balai raya berhampiran dan juga rumah-rumah ahli yang secara sukarela menjadikan rumah mereka sebagai tempat tumpangan.

Beliau dalam masa sama menasihati supaya pemimpin dan ahli melahirkan semangat persatuan dan berpasukan di samping kerjasama yang mantapdan ada peningkatan dalam soal pemikiran dan kerja di semua peringkat.

“Apa jua kekuatan adalah kesatuan dan sahabatsahabat (ahli-ahli PAS) kena tahu ‘style’. Kena faham cara orang kampung bekerja berbeza dan tidak sama dengan orang Shah Alam (bandar) bekerja. “Tulis khutbah pun kena beza. Takkan nak baca yang sama. Begitu juga pendekatan, ada
yang berhemah, tegas dan adakalanya secara berseloroh,” katanya lagi.

Beliau menasihati pemimpin PAS atasan atau pertengahan, mesti mengetahui serba sedikit suasana dan keadaan masyarakat di malaysia dan
menambah di Nusantara terdapat 6,832 suku seperti Jawa, mandeling, Banjar dan lain-lain yang berjaya disatukan melalui Islam.

“Jangan lupa turun padang dan dekati orang bawahan akar umbi ini. mereka ini kita sapa dan senyum cukup besar hati dah...” kata Hassan yang juga bekas Senator. Selain itu, Hassan sebagai orang lama dalam PAS menyarankan segala masalah atau perselisihan pendapat antara pimpinan-pimpinan PAS disuarakan melalui syura atau mesyuarat dan perbincangan agar ia tidak dipergunakan oleh musuh untuk melaga-lagakan antara satu sama lain.

“Dengan cara itu tidaklah keluar kenyatan yang bercanggah. Kenapa media memainkan isu tertentu, supaya orang Cina dan India berhenti menyokong PAS...itu saja. Jadi jangan biarkan kita terdedah dengan perkara macam itu,” katanya ketika diminta pandangan berhubung isu-isu
semasa.

“malah masuk PAS bukan kerana ikut orang, kalau ikut orang, sudah lama PAS ini terkubur. Sertai dan sokong PAS sebab hendakkan kepada Islam.

“Kita sudah lama tarbiyah ahli-ahli PAS bahawa jangan memuja pemimpin tetapi menjunjung perjuangan Islam,” kata bekas Timbalan Presiden PAS itu yang turut merujuk beberapa kepimpinan yang keluar parti itu seperti Datuk Asri muda dan Haji Ahmad Fuad yang tidak sedikit pun menjejaskan PAS sehingga kini.

Kini Hassan masih menyumbang buah fikiran dan pandangannya kepada PAS sebagai Ahli majlis Syura. Beliau juga masih lagi menyampaikan kuliahnya di Sabak Bernam serta memenuhi pelbagai jemputan majlis-majlis agama dan ceramah.

Walaupun usia telah menjangkau 70-an, Hassan masih kelihatan gagah dan berupaya mengingati satu persatu sejarahnya bersama PAS. Wawancara yang berlangsung hampir dua jam itu terasa begitu singkat, memandangkan kepetahan dan nada selorohnya, membuatkan penulis terpegun dan
asyik dengan kisah lamanya.

“Tulislah dan saya suka bila orang mahu tahu sejarah saya dan PAS. “Bukan apa, setelah saya tiada nanti, apa yang anda tulis itu akan jadi satu dokumentasi sejarah,” katanya tersenyum semula.

Mengakhiri perbualan yang “berlangsung” di kediamannya sendiri Jumaat, 2 Oktober lalu, Hassan sempat menyuntik semangat kepada ahli-ahli PAS seluruh negara supaya sentiasa mengukuhkan perjuangan dan menolak sama sekali fikiran jumud bahawa jika bersama PAS, mereka akan menemui kesukaran dan kepayahan hidup.

“Percayalah...sesiapa yang memperjuangkan Islam, dia tidak akan susah. mungkin tidak kaya tetapi tidak ada yang susah atau tidak makan...Saya sendiri tidak pernah rasa gaji besar tetapi kehidupan saya tidak susah dan alhamdulillah makin bertambah baik.

“Bagi pejuang Islam, apa jua cabaran dan dugaan akhirnya Allah akan tolong juga dan bantu kita untuk teruskan kehidupan...,” katanya sambil mencebiskan nasihat kepada pemimpin agar sentiasa merapatkan saf antara satu sama lain termasuk dengan golongan bawahan supaya parti akan terus kukuh, disegani dan bertambah kuat di masa mendatang.

TGNA: Anwar Layak Untuk PM Masa Depan - Lulus Fizikal, Mental & Moral

KOTA BHARU 14 Jun – Mursyidul Am Pas, Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat berkata, beliau tidak mahu menjadi pemimpin nombor satu dalam pakatan pembangkang jika mereka berjaya menawan Putrajaya.

Sebaliknya Menteri Besar Kelantan itu berkata, orang yang paling layak meneraju pakatan ialah penasihat Parti Keadilan Rakyat (PKR), Datuk Seri Anwar Ibrahim.

"Saya tak mahu jadi orang nombor satu, walaupun ada orang yang mencadangkan saya begitu.

“Dari dulu lagi saya sentiasa menyebut orang paling layak ialah Anwar sebab dialah orang yang telah lalui tahap peperiksaan (ujian) fizikal dan mental.

"Kalau orang lantik saya, saya akan beri pada dia,” katanya kepada pemberita selepas merasmikan Simposium Persatuan Biologi Gunaan Malaysia Ke-11, di sini hari ini.

Beliau berkata, Anwar juga lulus daripada segi moral.

Nik Abdul Aziz diminta mengulas saranan seorang perwakilan pada muktamar ke-56 Pas yang berakhir semalam agar Menteri Besar Kelantan itu dilantik peneraju pakatan pembangkang berasaskan kewibawaan dan kejayaannya memimpin Kelantan selama 20 tahun. – Bernama

Kerusi Untuk Pilihanraya ke 13 akan diperhalusi Sesama Pemimpin PR


PENGKALAN CHEPA 14 Jun - PAS mahu berbincang dengan rakan kongsi dalam Pakatan Rakyat dan setakat ini masih belum mencapai keputusan muktamad berhubung pembahagian kerusi untuk menghadapi pilihn raya umum ke-13.

Presiden PAS, Datuk Seri Abdul Hadi Awang berkata parti itu akan mengadakan perbincangan secara mendalam dan teliti dengan KEADILAN dan DAP mengenai isu pengagihan kerusi di antara parti dan juga pemilihan calon bukan Islam yang akan menggunakan logo parti.

Menjawab soalan pada sidang media selepas majlis penutup Muktamar ke-56 semalam mengenai hak mengundi ahli Dewan Himpunan Penyokong PAS pada pemilihan parti, Abdul Hadi berkata setakat ini mereka belum lagi dibenarkan untuk mengundi dan berharap pendirian ini difahami dengan baik oleh ahli DHPP.

"Ahli DHPP perlu faham kerana kita beri ruang kepada mereka peringkat demi peringkat, kerana untuk terus mencebur mestilah menerima dasar parti secara menyeluruh dan bagi bukan Islam tidaklah dipaksa melakukan amalan-amalan Islam kerana kita lebih menekan aspek politik. PAS bukan sahaja melibatkan dalam aspek politik tetapi terlibat juga dalam aspek dakwah dan pendidikan dan sudah tentu kita tidak dapat melibatkan mereka," kata beliau.

Menyentuh tentang perbezaan amalan Islam dalam PAS berbanding Umno, beliau menjelaskan amalan Islam yang di amalkan PAS jauh lebih konsisten berbanding dengan apa yang di amalkan oleh Umno.

"Contohnya dalam masalah judi dan arak, ianya tetap haram pada PAS tetapi bagi Umno yang ada lesen halal dan yang tak ada lesen haram.

"Satu lagi contoh ialah di Kelantan di mana kita bagi lesen kepada orang bukan Islam tetapi mereka tidak boleh jual kepada orang Islam, Umno tak ada peraturan tidak boleh jual kepada orang bukan Islam.

"Mengikut ajaran Islam kita tidak boleh mengganggu makan minum serta adat orang bukan Islam sejak Nabi Muhamad SAW lagi," terang Abdul Hadi.

Menurut beliau Umno merupakan sebuah parti sekular yang tidak menjadikan politik Islam sebagai agendanya tetapi menganggap Islam itu berasingan.

"Di dalam PAS sesuatu keputusan mesti mendapat kelulusan majlis syura ulamak dan kalau ia bercanggah dengan hukum Islam kita tidak akan meluluskannya," katanya.

Menurut beliau lagi muktamar kali ini telah berlangsung dengan cara yang baik dan dalam semangat persaudaraan dan seluruh kawasan telah menghantar wakil termasuk Sabah dan Sarawak.

"Mereka melibatkan diri dalam perbahasan dasar semalam dan hari ini. Syukurlah kita mendapat respons yang baik daripada perwakilan dan mereka menerima penjelasan yang dikemukakan khususnya dalam isu yang dibangkitkan. Mereka sudah matang dan ahli juga sudah faham cuma mereka perlu melaksanakannya di tempat masing-masing," kata Abdul Hadi.

Dr. M & MB Ganu Hadir di Perhimpunan 'Melayu Bangkit' - Baju Anggota Pekida Pun Hampir Sama Dengan Baju Pemuda PAS

Perhimpunan 'Melayu Bangkit' anjuran Gerakan Tindakan Rakyat (Gertak) bermula jam 10 pagi ini dengan dihadiri kira-kira hampir 1,000 orang di Stadium Negeri Kuala Terengganu.

Menteri Besar, Datuk Ahmad Said dan mantan Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad tiba di perhimpunan tersebut sebentar tadi.

Kehadiran menteri besar Terengganu adalah di luar dugaan.

Ketibaan mantan perdana menteri itu disambut dengan persembahan pencak silat oleh dua pasangan lelaki dan wanita.

Antara yang hadir ialah anggota Perkida yang pakaian mereka berwarna hijau muda dan berikat kepala serta anggota pencak silat.

Bunyi pukulan gendang silat kedengaran sebagai menyambut ketibaan orang ramai dan para jemputan ke majlis tersebut.

Kira-kira 10 anggota polis berpakaian seragam kelihatan di dalam stadium, manakala yang lainnya bertugas di luar.

Dalam ucapannya , pengasas Gertak Razali Idris mengecam mereka yang mengkritik perhimpunan tersebut - yang pada mulanya dijadual pada 13 Mei lalu, tetapi ditangguhkan ke hari ini - serta kehadiran Dr Mahathir.

Razali mengakhiri ucapannya dengan menggesa mereka yang hadir supaya bangkit mempertahankan hak keistimewaan orang Melayu dan kedaulatan Raja Melayu.

Beliau juga menegaskan bahawa orang bukan Melayu tidak harus takut kerana gelombang kebangkitan orang Melayu itu merupakan satu anjakan pradigma untuk mempertingkatkan masyarakat Melayu, dan pada masa yang sama, menghormati kaum lain.

Antara 45 NGO yang hadir yang bergabung dengan Gertak ialah Pekida, Pewaris, Sahabat Laut Malaysia and Dewan Perniagaan Melayu Malaysia Terengganu.

YB Amiruddin : Pertahankan Negeri Kedah Dari BN pada PRU-13

KOTA BARU, 14 Jun — Meskipun desas-desus bakal tumbangnya Kedah masih kedengaran, PAS negeri itu yakin kerajaan negeri pimpinan Pakatan Rakyat (PR) ini akan terus bertahan, malah mampu untuk mengekalkan pentadbirannya dengan “mandat lebih besar” pada pilihan raya umum ke-13.

“Saya yakin kami akan terus bertahan, malah akan memperoleh kejayaan lebih baik pada pilihan raya umum akan datang,” kata Ketua Penerangan PAS Kedah Amirudin Hamzah.

Beliau yang juga ahli Jawatankuasa Pusat PAS melahirkan keyakinan itu berdasarkan perkiraannya terhadap jumlah kerusi yang dimiliki PR dan Barisan Nasional (BN) dengan mengambil kira senario semasa.

“Berdasarkan perkiraan dan perhitungan saya, saya yakin kami tiada masalah untuk kekal memerintah sehingga pilihan raya umum akan datang... melainkan perkiraan saya silap, mungkin anda boleh buktikan saya silap,” kata beliau ketika ditemui di sisi Muktamar Tahunan PAS Ke-56 di sini.

Sehari selepas pertemuan ini, pemimpin kanan PAS Pusat Datuk Abdul Halim Abdul Rahman semalam melontarkan kejutan Selangor dan Kedah di ambang kejatuhan jika tidak menggiatkan pendaftaran pengundi-pengundi baru dalam waktu terdekat.

Amirudin yang juga Exco kerajaan negeri mengakui walaupun perbezaan kerusi tidak jauh berbeza antara PR dan BN, yang dikatakan mempunyai sokongan dua Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) Bebas, PAS Kedah percaya tiada masalah untuk kekal berkuasa.

“Berdasarkan daripada kiraan saya, dengan kerusi 20 kerusi yang kami ada berbanding mereka ada 16 dengan dua Adun dari Bebas, kami yakin... tiada masalah,” kata beliau yang mengakui BN cuba mendampingi wakil-wakil rakyat PR termasuk PAS.

The Malaysian Insider difahamkan lima wakil rakyat PR telah didampingi BN setakat ini.

Jelas Amirudin, pihaknya merumuskan keyakinan itu kerana atas kertas BN “sudah pun kehilangan” dua kerusi — status Kota Seputih yang akan didengar oleh Mahkamah Rayuan manakala seorang wakil rakyat MCA berhadapan dengan ‘masalah dalaman’ parti dan sedang mengambil cuti.

Kedah mempunyai 36 kerusi Dewan Undangan Negeri (DUN) dengan 16 wakil rakyat dari PAS, tiga PKR, seorang DAP. BN mempunyai 14 wakil rakyat dan dua lagi Bebas setelah keluar PKR.

Untuk membolehkan kerajaan negeri Kedah pimpinan PR jatuh, BN memerlukan empat lagi Adun menyokongnya.

Selain dua wakil rakyat BN yang dikatakan masih menjadi tanda tanya, Amirudin berkata, Adun Kuala Nerang, Datuk Syed Sobri Syed Hashim juga menjadi tumpuan kerana isu yang berkaitan dengan masalah peribadi beliau.

Justeru kata Amirudin, umumnya kini BN adalah ‘masalah’ dengan tiga kerusi dan “mereka sedang melengah-lengahkan masa” bagi mengelakkan kemungkinan pilihan raya kecil.

Berdasarkan undang-undang pilihan raya, pilihan raya kecil tidak perlu diadakan jika kekosongan wujud dalam tempoh dua tahun sebelum mandat semasa berakhir.

Laporan sebelum ini menyebut wakil rakyat hendak keluar Umno-BN tetapi beliau ada pengesahan.

“Jadi mengambil kira keadaan ini, selepas campur tolak, saya masih yakin dengan kedudukan Pakatan di Kedah,” katanya.

“Kami masih yakin wakil-wakil rakyat PAS dan PKR tidak ada yang akan keluar,” kata beliau dengan merujuk kepada pengakuan terbuka dibuat oleh tiga Adun PKR bulan lalu.

“Begitu juga dengan wakil rakyat (tunggal) DAP... dia tak akan keluar parti,” katanya.

Ketiga-tiga Adun PKR itu merupakan Exco Kerajaan Negeri.

Dalam satu temu bual dengan The Malaysian Insider, BN Kedah membayangkan mempunyai peluang cerah untuk melihat beberapa Adun PR akan keluar parti komponennya, sekali gus mengubah landskap pentadbiran negeri semasa.

Sehubungan itu, Umno salah satu komponen BN meramalkan sama ada Kedah akan berubah tangan ataupun sekurang-kurangnya membawa kepada pilihan raya umum negeri yang baru.

Umno melihat kemungkinan tersebut berdasarkan perbezaan empat kerusi DUN antara PR dan BN yang mendakwa menerima sokongan wakil rakyat Bebas.

“Saya lihat ada peluang (untuk beberapa Adun Pakatan) keluar parti... saya melihat kemungkinan itu kerana sudah ada yang tidak berpuas hati dengan kepimpinan parti mereka,” kata Setiausaha Badan Perhubungan Umno Kedah, Datuk Ir Nawawi Ahmad.

Nawawi juga berkata, pihaknya mempunyai maklumat beberapa wakil rakyat PR juga tidak berpuas hati dengan parti masing-masing buat masa sekarang.

Percaturan Umno-BN ialah antara dua hingga tiga Adun kemungkinan keluar.

“Jika dua wakil rakyat parti (komponen Pakatan) keluar bermakna keseimbangan anggota di DUN iaitu 18:18... sama di pihak Pakatan dan juga BN, jika ini berlaku kerajaan negeri tidak boleh berfungsi, dan pilihan raya umum negeri perlu diadakan, tiada pilihan.

“Jika tiga wakil rakyat keluar dari Pakatan, kami akan ada sokongan lebih satu kerusi iaitu 19:17. Dalam keadaan ini, BN boleh mengambil alih kerajaan, seperti yang berlaku di Perak,” katanya lagi.

Mengenai dakwaan Umno bahawa wakil-wakil PR akan bertindak keluar parti, Amiruddin berkata, “mereka terpaksa berbuat demikian (menyebarkan berita) untuk kekalkan semangat ahli-ahli mereka.”

“Tetapi kami yakin menang lebih baik, bagi PAS kami yakin menguasai kesemua 24 yang ditandingi (dalam pilihan raya umum ke-13),” katanya.

Pada Mac 2008, PAS bertanding di 24 kerusi dan menang di 16 kawasan.

“Kami yakin akan memperoleh mandat lebih besar,” kata Adun Anak Bukit ini.

Penolong Jurulatih Kedah Melancarkan GMJ di Ceramah Perdana Muktamar di Putik

PAS kini menampilkan bintang bola sepak negara Radhi Mat Din sebagai 'ikon' kempen menentang pemberian judi sukan di negara ini.

Dalam ceramah perdana sempena muktamar PAS ke-56 malam tadi, Radhi diminta merasmikan Gerakan Rakyat Mansuhkan Judi (GMJ) - gabungan NGO dan pembangkang khusus khusus untuk menggagalkan usaha kerajaan itu.

Tampil dalam gaya kasual - berseluar trak dan berkemeja-T di hadapan kira-kira 3,000 penyokong pembangkang - Radhi mengimbau kembali bagaimana 'runtuhnya' kegemilangan bola sepak di zamannya lebih 10 tahun lalu akibat perjudian haram dan rasuah.

Menceritakan pengalaman peribadinya, Radhi berkata, ketika mengetuai pasukan Kedah pada tahun 1996 berlaku "peristiwa malang" apabila seramai 136 orang telah dituduh terlibat dalam rasuah yang diakibatkan oleh aktiviti pertaruhan haram.

"(Permainan) bola ini tiada kaitan langsung dengan judi. Malangnya sekarang sukan bola sudah dipalitkan dengan judi yang haram di sisi semua agama di dunia ini. Ini umpama lain yang sakit, lain pula yang diubatnya.

"Kerajaan seharusnya mengetatkan penguatkuasaan terhadap judi haram bukannya bertindak menjadikan judi sebagai halal setelah tidak mampu membenterasnya," katanya yang kini berkhidmat sebagai jurulatih pasukan Kedah.

Radhi, anak kelahiran Kedah merupakan kapten paling lama dalam skuad hijau-kuning. Pemain tengah itu pernah mewakili negara dan menempa populariti dalam liga semi pro negara sekitar 90-an.

Penampilannya malam ini dilihat bagi menarik sokongan peminat bola sepak tempatan yang merindui aksi-aksi menarik sekitar zaman bola sepak tempatan yang mendapat perhatian besar ketika itu.

Ajak Dr M, Pak Lah berdemo
Berkongsi pentas bersama Mursyidul Am PAS Datuk Nik Aziz Nik Mat dan presidennya Datuk Seri Abdul Hadi Awang, Radhi menyuarakan kebimbanganya terhadap kemerosotan mutu bola sepak negara secara lebih serius.

"Yang menjadi pertimbangan utama kepada penontong selepas ini bukan kualiti permainan tetapi untung atau rugi, kaya atau miskin, dapat duit atau tidak," katanya.

Dalam ceramah di Pusat Tarbiyyah Islamiah Kelantan (PUTIK), Radhi membuat 'pendedahan' yang mengejutkan sebahagian penyokong yang hadir.

"Sebenarnya judi sukan bola sepak ini boleh dipecahkan kepada perbagai pertaruhan.

"Antaranya pertaruhan menentukan pasukan bertanding, minit jaringan pertama, penjaring gol pertama, pemain terbaik, pasukan yang menang, pasukan yang kalah dan macam-macam lagi," katanya.
Katanya, jika usaha bagi meluluskan pemberian lesen judi tidak dihalang, apa bakal ditonton bukanlah permainan bola sepak sebenar tetapi hanyalah "lakonan permainan bola", katanya.

Radhi juga menyeru dua bekas timbalan perdana menteri Tun Dr Mahathir Mohamad dan Tun Abdulah Ahmad Badawi supaya turut serta dalam perhimpunan di Istana Negara pada 3 Julai depan bagi menyerahkan memorandum bantahan kepada Yang di-Pertuan Agong.

"Saya berjanji akan menarik lebih ramai lagi rakan-rakan saya yang pernah terlibat dengan bola sepak untuk sama-sama menyokong Gerakan Rakyat Membantah Judi ini.

"Ini penting bagi mempastikan judi bola ini akan dimansuhkan oleh pihak kerajaan," tambahnya.

Hari Ketiga Muktamar PAS Ke 56

SESI PAGI

8.19: Para perwakilan, pemerhati dan wakil media sudah mula memasuki dewan muktamar. Turut kelihatan Pengerusi Tetap, Ustaz Abu Kassim sudah berada di tempat yang disediakan. Sesi pagi ini akan dimulakan dengan pimpinan akan membuat penggulungan.

8.30: Timbalan Mursyidel Am PAS, Dato' Harun Din kelihatan antara pimpinan terawal memasuki dewan. Dewan mula sesak dipenuhi para perwakilan dan shaf kepimpinan.

9.13: Pengerusi Lajnah Kebudayan dan Kesenian, Yb Dr Dzulkifli Ahmad ketika menjawab persoalan bahawa PAS sudah berjaya memecahkan tembok yang selama selama ini digunakan Umno untuk memperkukuhkan kekuatan politik mereka. Kita perlu menggarap kesemua lapangan kesenian dan berkemampuan menyampaikan massej Islam yang ingin disampaikan.

Pengerusi Lajnah Pemerkasaan Demokrasi, Tuan Haji Mohamaed Sabu berkata lajnahnya akan memobilasasikan demokrasi bagi meningkatkan mood rakyat. Program untuk menggadakan demonstrasi sebagaimana yang dibangkitkan perwakilan ( Demonstrasi Bersih 2 ) sedang digerakkan dan berharap semua pihak perlu memberikan kerjasama sehingga ianya berlaku.

Pengerusi Lajnah Pembangunan Tanah dan Wilayah, Saudara Mazlan Aliman berkata 43 cawangan Anak telah ditubuhkan dan akan menubuhkan 5 lagi cawangan selepas muktamar. Mazlan menambah Anak mensasarkan penubuhan 77 cawangan sehingga penghujung tahun.

Lajnah akan menggadakan Himpunan Warga Felcra pada 01 Ogos 2010 di Parlimen Pasir salak bagi meningkatkan kesedaran warga Felcra terhadap hak mereka.

Mazlan yakin perubahan besar akan berlaku dikalangan masyarakat Felda dan Felscra pada pilihanraya umum akan datang.

Pengerusi Lajnah Perpaduan Non Muslim, Yb Ustaz Mujahid Yusof Rawa berkata penubuhan Dewan Himpunan Penyokong PAS (DHPP) merupakan satu-satunya parti Islam di dunia yang ada keahlian yang duduk dalam DHPP. Pergerakan DHPP akan dipantau oleh Lembaga Penasihat yang di bentuk. Lembaga Penasihat akan turun keseluruh negeri bagi menjelaskan aturan perjalanan DHPP.

Pengerusi Lajnah Hal Ehwal Antarabangsa, Syed Azman Syed Ahmad Nawawi berkata PAS telah berperanan menjadi perunding dan pendamai dalam konflik di Selatan Thaii, Mindanao, Aceh dan menyertai gerakan antarabangsa pembelaan Palestin.

Pengerusi Lajnah Undang-Undang PAS, Haji Hanifah Maidin mahu PAS bersikap terbuka dalam mendengar setiap isu yang dibangkitkan. Mengenai hasrat yang dinyatakan oleh perwakilan agar PAS Pusat memikirkan untuk menyaman Perdana Menteri, Dato' Seri Najib Tun Abdul Razak kerana menyalah guna kuasa kepimpinannya Haji Hanifah Maidin berkata ianya sedang dalam kajian.

Hanifa juga kesal kerana perwakilan tidak menunjukkan sikap terbuka dalam mendengar pandangan daripada perwakilan Temerloh dalam memberikan pandangannya kepada muktamar. Kita perlu bersikap terbuka dan bersedia mendengar pandangan sama ada betul atau pun salah.

Pengerusi Lajnah Pekerja PAS Pusat, Saudara Anuar Tahir mengesa semua PAS Kawasan mesti menubuhkan Lajnah Pekerja kerana pekerja telah menyumbang memajukan negara. Kata Anuar terlalu banyak isu pekerja terlalu banyak yang belum selesai yang perlu diperjuangkan oleh PAS.

Pengerusi Lajnah Kebajikan PAS Pusat, Yb Dr Lo'Lo' melalui wakilnya YB Dr Mariah Mahmud mahukan skuad perihatin dan kepedulian rakyat digerakkan secara aktif diperingkat grass root. Selain itu beliau mahu konsep yang lebih mesra rakyat dilaksanakan secara berkesan.

Pengerusi Lajnah Tarbiyah dan Pendidikan, Dato' Dr Harun Taib melalui wakilnya Dato' Abu Bakar Chik mahukan PAS beperanan menangani isu pendidikan dan melaksanakan runding cara bagi membantu menyelesaikan masalah sosial. Abu Bakar kecewa masih banyak negeri yang tidak tubuhkan lajnah dan mahu ia dilaksanakan segera.

Pengarah Pilihanraya PAS Pusat, Dato' Haji Abdul Halim Abdul Rahman berkata PAS perlu merangka strategi berkesan yang mengandungi berbagai teknik bagi menjayakan matlamat. Persiapan perlu mesti dfipenuhi sebagaimana yang digariskan JPN Pusat.

Abdul Halim menuntut kepekaan Persuruhjaya Negeri dan YDP Kawasan peka dengan usaha menggerakkan jentera dan penyediaan pra sasarana.

Ketua Dewan Muslimat, Ustazah Nuridah Salleh sedih dengan masalah sosial yang sangat teruk sebagaimana yang dibangkit perwakilan dan mahu semua pihak berperanan. Nuridah juga mahukan media berperanan lebih baik membangunkan gerak kerja membina masyarakat yang sejahtera.

Ketua Dewan Pemuda PAS Pusat, Ustaz Nasarudin Hassan berkata gerakan mendaftar pengundi di seluruh negara akan dilaksanakan kerana yang belum mendaftar terlalu ramai iaitu seramai 2.2 juta. Mengenai kebimbangan perwakilan tentang peminggiran perhatian kepada pengundi Melayu setelah mendapat skongan bukan Islam, Nasaruddin menjelaskan perkara itu tidak timbul kerana perhatian kepada semua hendaklah sentiasa diberikan berdasarkan konsep Islam yang adil kepada semua.

Beliau membidas kenyataan yang dikeluarkan kononnya beliau membuat kenyataan menentang judi sukan tetapi membenarkan judi yang lain. Ini adalah tidak benar dan silap faham. Kita tentang semua judi. Semua agama menentang judi, cumanya dari segi program kita fokus kelahiran judi baru sedangkan judi yang sedia ada berlambak memerlukan masa untuk dihapuskan.

Ketua Dewan Ulama PAS Pusat, Dato' Dr Harun Taib melalui wakilnya Dr Mahfudz Mahmud berkata semasa muktamar Dewan Ulama telah berjaya mengumpulkan 200 ulama muda daripada pengajian dalam dan luar negara. Orang bukan Islam kata Mahfudz kalangan ahli dari DHPP boleh menjadi calon PAS dalam pilihanraya umum akan datang.

Menjawab garis panduan bagi DHPP bagi menjelaskan isu-isu semasa seperti isu arak, judi dan hudud Mahfudz berkata Dewan Ulama merangka garis panduan untuk diberikan panduan bagi memahamkan orang bukan Islam.

Ketua Penerangan PAS, Ustaz Idris Ahmad mahu sistem penyampaian diperbaiki agar semua rakyat dapat maklumat yang ingin disampaikan.

Bendahari PAS Pusat, Yb Dr Mohd Hatta Ramli mahukan ahli terus memberikan sumbangan kepada PAS Pusat bagi menjayakan Kompleks baru bagi menampung keperluan semasa.

Naib Presiden PAS, Yb Dato' Mahfuz Omar mahu petugas parti memahami perubahan yang berlaku dalam masyarakat yang semakin membenci Umno atas penyelewengan yang berlaku. Menurut Mahfuz jika gagal memahami perubahan masyarakat sudah pasti penyesuaian tindakan sukar dilakukan.

Mengenai demonstrasi menentang judi bola Mahfuz mahu peserta yang hadir memakai jersi bola dengan membawa bola sebagai simbolik menentang bola sepak.

Naib Presiden PAS, Yb Salahuddin Ayub mahu Pesuruhjaya negeri dan PAS Kawasan memberikan perhatian kepada DHPP yang masih baru dan bersabar menghadapi masalah yang ada. Mengenai kebimbangan perwakilan yang bimbang PAS mengubah prinsip perjuangannya salahuddin berkata semua keputusan yang dibuat secara kolektif dan responbiliti iatu dibuat oleh jamaah.

Naib Presiden PAS, Dato' Tuan Ibrahim Tuan Man mengingatkan perwakilan supaya melihat isu keadilan yang ada dalam Islam kepada semua pihak. Beliau mengingat perwakilan bahawa PAS tidak keluar dari prinsipnya kerana dasar Islam yang dipegganganya.

Tuan Ibrahim turut mengucapkan takhniah kepada blogger yang banyak membantu menjayakan misi parti. Beliau seterusnya mengingatkan blogger agar bertanggungjawab dalam tulisannya kerana setiap tulisan akan ditanya oleh Allah. Tuan Ibrahim juga mahukan ahli PAS terus hadir ke dalam majlis ilmu bagi membentuk imbangan antara perkembangan emosi dan ilmu.

Setiausaha Agong PAS, Dato' Musthapa Ali menjawab perwakilan dari Pahang yang mahu diadakan sistem jurucakap parti bagi mengelak kekeliruan yang ditimbulkan oleh kenyataan pimpinan Mustapha berkata PAS Pusat akan memanggil mesyuarat bagi menyelesaikan masalah secara cepat dan pantas.

MUKTAMAR DITERUSKAN TANPA REHAT

13.45 Timbalan Presiden PAS, Ustaz Nasaruddin Mat Isa mengingatkan komen dalam media yang mahu PAS menukar nama bahawa dasar perjuangan Islam yang dibawa bukan untuk satu kaum sahaja sebagaimana Islam bukan hanya untuk bangsa Arab. Mengenai isu judi bola yang dibangkitkan ramai perwakilan, Nasaruddin mencabar Timbalan Presiden Umno untuk berdebat secara terbuka berkaitan isu kelulusan lesen judi.

Presiden PAS, Datuk Seri Tuan Guru Abdul Hadi Awang melahirkan rasa optimis PAS dan Pakatan Rakyat mampu menawan Putrajaya berdasarkan sokongan yang ditunjukkan oleh rakyat terutama golongan bukan Islam kepada PR.

"Ke Putrajaya InsyaAllah, kita membawa kemenangan. Orang kata kita bermimpi, tapi kita bermimpi yang soleh," katanya disambut tepukan gemuruh para perwakilan.

Mengenai isu sosial yang menjadi kebimbangan sebahagian besar perwakilan Presiden PAS berkata penyelesaiannya dapat dicapai jika negara melaksanakan syariat Islam.

"Jika benar-benar kita mengamalkan syariat Allah, insya allah segala permasalan sosial dan moral dapat diseesaikan," katanya.


15.40: Pengerusi Tetap menangguhkan muktamar.

TG Haji Hadi: Kerjasama Pakatan Berdasar Al-Quran dan Syarak

Presiden PAS, Datuk Seri Abdul Hadi Awang hari ini menjelaskan bahawa kerjasama politik yang diamalkan dalam Pakatan Rakyat - bersama PKR dan DAP - sekarang ini dibuat berdasarkan al-Quran dan diizinkan syarak.

"(Sebaliknya) kerjasama (dengan) Umno dalam menggadaikan prinsip dan akhlak. Dan ia tidak boleh dijadikan contoh dalam Islam," katanya yang juga ahli parlimen Marang.

Katanya, berdasarkan al-Quran dan muzakarah ulama yang dirakamkan dalam kitab-kitabnya, umat Islam dibenarkan melibatkan masyarakat bukan Islam dalam urusan politik.

"Amalan politik dalam Islam berbeza dengan sembahyang. Dalam sembahyang jemaah, imam (mesti) Islam, makmumnya Islam.

"Dalam politik, pemimpinya Islam, (tetapi) petugasnya boleh diambil daripada kalangan Islam dan bukan Islam," kata Abdul Hadi lagi.

Beliau menegaskan demikian dalam ucapan penggulungannnya di muktamar PAS ke-56 yang berlangsung selama tiga hari mulai Jumaat lalu, yang dihadiri kira-kira 1,500 perwakilan, dan berakhir hari ini.

Sementara itu, dalam sidang media selepas tamatnya muktamar parti itu petang ini, Abdul Hadi Hadi mengulangi pendirian bahawa PAS menolak perpaduan dengan Umno.

Ianya antara lain kerana Umno didakwa mengamalkan pendekatan perkauman sempit, lapor akhbar webnya Harakahdaily.

"Gagasan dengan BN tak boleh selesai masalah kerana mereka masih tebal dengan perkauman, malah dibejati dengan rasuah," beliau dipetik sebagai berkata.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Powered by Blogger.

Search

Swedish Greys - a WordPress theme from Nordic Themepark. Converted by LiteThemes.com.