Sekadar Ingat Mengingati: Jadikan Kita Yang Terbaik, Mari Berubah

MB KEDAH PERLU BUANG SIKAP EGOIS


oleh KedahLama

Pendedahan berani ADUN Kulim, YB Lim Soo Nee membuktikan bahawa pentadbiran Kerajaan Kedah yang diterajuim oleh PAS dikuasai oleh seorang sahaja, iaitu MB Kedah Ustaz Azizan Razak...Tindakan berani YB tersebut membuka mata banyak pihak terutama di Kedah bahawa cara kepimpinan MB Kedah banyak bersifat diktatorshio. MB Kedah dilihat teramat ego dan enggan menerima dan mendengar pandangan serta pendapat Exco dan ADUN-ADUN lain dalam Pakatan Rakyat.

Cara MB Kedah mengurus negeri nampak macam stabil dan tidak ada apa-apa yang bergolak. Tetapi hakikat sebenarnya, semua EXCO dan ADUN Pakatan Rakyat menyimpan rasa tidak puas hati yang terbuku sejak sekian lama di dalam hati. SIkap ego MB juga menjadikan terbitnya pelbagai spekulasi tentang lompat melompat ini. Sebagai ketuan kerajaan, sepatutnya setiap keputusan yang hendak dibuat perlulah dibuat dan dibincang secara musyawarah. Keputusan diambil adalah keputusan bersama. Perlu ada sikap memberi dan menerima. Kena terima pakai pandangan dan pendapat orang lain kerana ADUN semua adalah mewakili rakyat yang memberi kepercayaan kepada mereka melalui undi pilihanraya.

Pendedahan berani secara terbuka oleh YB Lim Soo Nee merupakan satu keputusan yang cukup bijak dan harus dipuji. Sepatutnya semua EXCO dan ADUN perlu ada sikap dan sifat sedemikian bagi memastikan perjalanan kerajaan negeri stabil dan telus.

Pada malam itu, saya sempat bertemu dengan beberapa orang rakan dari Kelab Penyokong PAS Kedah. Mereka juga melahirkan rasa tidak puas hati dengan sikap dan perangai MB Kedah serta perangai EXCO Kanan Kedah, Ir Pharolradzi yang dilihat tidak profesional dan mengabaikan tugas dan tanggungjawab sebagai wakil rakyat. Mereka melihat EXCO Kanan ini kurang mengerti dan tahu tentang urusan pentadbiran dan pengurusan Kerajaan Negeri. Tidak tahu bidang tugas dan cara-cara menguruskan tugas sebagai sebuah kerajaan yang mempunyai rakyat berbilang kaum.

Mereka memuji cara dan pendekatan yang dilakukan oleh ADUN Kubang Rotan, YB Nasir Mustafa dan ADUN Tanjung Dawai, Dr Hamdan Mohd Khalib. Kedua-dua ADUN ini nampak lebnih terbuka, mesra rakyat dan menggunakan pendekatan secara profesional dalam menjalankan tugas mereka sebagai wakil rakyat. Kaum Tionghua dan India amat kagum dengan kedua-dua ADUN ini yang sekaligus menjadi tunjang kekuatan dan sokongan bukan Islam kepada PAS....

Mereka juga mempertikaikan nama-nama berikut yang selalu mencampurin urusan Kerajaan Negeri, antaranya Che Had Dali, Cikgu Roslizan dan Sanusi.....semoga muhasabah dapat dilakukan segera bagi menghubah minda, perangai, sikap dan pendekatan kepada rakyat sebelum rakyat muak dengan sikap kita yang terlampau ghairah setelah menjadi Kerajaaan.

“Biar Tuhan mengadili Datuk Seri Samy Vellu" 2 CWC Dipecat - Cantasan Samy

KUALA LUMPUR, 24 Mei — Datuk Seri S. Samy Vellu meneruskan tindakan mencantas penentangnya dengan memecat dua lagi pemimpin hari ini — kali ini membabitkan anggota Jawatankuasa Kerja Pusat (CWC) yang dipilih.

K.P. Samy dan G. Kumar Aamaan dikeluarkan surat pemecatan daripada Presiden MIC hari ini.

Dengan keputusan drastik itu, Samy Vellu yang menggunakan kuasa sebagai presiden untuk memecat mereka, empat orang telah dipecat dalam dua minggu ini.

Dua yang dipecat sebelum ini ialah Ketua MIC Bahagian Petaling Jaya Selatan V. Subramaniam atau lebih dikenali sebagai Bharat Maniam dan Timbalan Ketua Pemuda MIC V. Mugilan.

Mugilan dipecat Khamis lalu.

Samy Vellu memecat Samy dan Kumar ketika Bharat Maniam membuat rayuan berhubung pemecatannya hari ini.

Mugilan juga memutuskan untuk membuat rayuan hari ini.

Ketika dihubungi 6 petang tadi, Samy mengesahkan menerima surat pemecatan.

“Saya baru sahaja menerima surat... saya dipecat atas alasan membuat kenyataan meminta Datuk Seri Samy Vellu berundur segera,” kata Samy, ketua cawangan Shah Bandar, Selangor.

Samy (gambar) akan mengadakan sidang media tengah hari esok berhubung tindakan terbaru Samy Vellu ini.

“Saya memang telah menjangkakan tindakan ini. Tindakan Datuk Seri Samy Vellu kini membawa parti ke arah kehancuran, biar ahli membuat penilaian akan tindakan beliau,” kata Samy, antara beberapa pemimpin yang lantang bersuara dalam mesyuarat CWC.

“Saya sedih dengan tindakan Datuk Seri Samy Vellu ini... ini menunjukkan beliau bertindak seperti seorang diktator, tiada siapa yang boleh memberi pandangan dan bersuara,” kata Kumar.

Anggota CWC penggal pertama ini berkata, walaupun Samy Vellu mengendakan tindakan, “kami sudah mendapat tempat dalam hati rakyat.”

“Biar Tuhan mengadili Datuk Seri Samy Vellu dan biar Perdana Menteri ambil tindakan sewajarnya ke atas presiden MIC ini,” kata Kumar lagi sambil menambah, beliau telah menerima surat pemecatan kira-kira 7:15 petang ini.

Samy dan Kumar merupakan antara lima anggota CWC daripada kalangan bukan puak direstu Samy Vellu memenangi pemilihan CWC September lalu.

Samy Vellu mengambil tindakan ini dua hari selepas memberi amaran pada Konvensyen MIC Pahang di Genting Highlands bahawa beliau tahu “bagaimana hendak berurusan dengan budak-budak kecil” yang mula membuat kacau dalam parti.

Sehari selepas Samy Vellu mengumumkan pelan peralihan kuasa iaitu suku ketiga tahun depan, Mugilan membuat kenyataan terbuka meminta pemimpin veteran itu berundur segera ataupun selewat-lewatnya 31 Disember ini.

Samy dan Kumar membuat kenyataan yang serupa Jumaat lalu.

Jawatankuasa Aduan SPRM selesai siasat kematian Teoh

Jawatankuasa Aduan Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) sudah menyelesaikan siasatan dalaman terhadap pegawai SPRM berhubung kematian Teoh Beng Hock tahun lalu, kata pengerusinya, Datuk Mohd Noor Abdullah.

Jawatankuasa itu ditubuhkan bagi menentukan sama ada SPRM mematuhi langkah atau prosedur siasatan ketika menyoal-siasat Teoh pada awal pagi 16 Julai lalu.

Pembantu politik itu kemudiannya dijumpai mati pada hari itu, dipercyai jatuh dari ibu pejabat SPRM di Shah Alam.

Pada sidang media di Putrajaya hari ini, Mohd Noor mengesahkan siasatan pihaknya sudah selesai tetapi enggan mengulas.

"Jawatankuasa telah menyediakan laporan dan menyerahkannya kepada ketua pesuruhjaya. Kerja kita selesai di sini dan terpulang kepada suruhanjaya itu untuk bertindak,” katanya.

Sementara itu, menurut Bernama Mohd Noor juga mencadangkan SPRM supaya mewujudkan bilik khas bagi pemeriksaan saksi dan rakaman pernyataan, yang mempunyai kelengkapan kamera litar tertutup (CCTV), supaya proses siasatan dapat dijalankan dengan lebih selesa.

Katanya, mereka juga perlu mengenal pasti dan menggariskan kriteria tertentu bagi menetapkan keperluan siasatan dari segi penetapan masa, keselesaan saksi dan pegawai tanpa memudaratkan siasatan.

Cadangan penambahbaikan itu adalah antara lapan cadangan yang terdapat dalam laporan pemeriksaan prosedur siasatan berkaitan kes kematian Teoh.

Mohd Noor yang mempengerusikan jawatankuasa aduan itu adalah juga bekas hakim Mahkamah Rayuan.

Jawatankuasa yang ditubuhkan sejak Februari tahun lalu itu turut dianggotai bekas Timbalan Ketua Setiausaha Kanan Jabatan Perdana Menteri Datuk Muhammad Mohd Noor, bekas Ketua Pengarah Biro Pengaduan Awam Datuk Wan Abdul Wahab Abdullah, Peguamcara dan Peguambela dari Tetuan Chooi & Co Chooi Mun Sou serta Peguamcara dan Peguambela dari VM Ravi & Associates V Ravindran.

Laporan tersebut turut mencadangkan agar proses siasatan mengambil kira faktor kesihatan, keselesaan dan keselamatan saksi serta tanggungjawab pegawai terhadap saksi tersebut sehingga saksi meninggalkan premis SPRM.

SPRM juga perlu membangunkan aspek keselamatan fizikal seperti kelengkapan pagar, pemasangan jeriji, pengawal keselamatan dan kelengkapan CCTV bagi menjamin keselamatan pejabatnya, selain menambah peralatan dan keperluan logistik dari segi kemudahan komputer sehingga cadangan pembinaan kompleks SPRM bagi menjamin aspek keselesaan, keselamatan dan kerahsiaan.

Selain itu, SPRM disaran agar memperbaiki kelemahan dan mengemaskini Perintah-Perintah Tetap Ketua Pesuruhjaya mengenai prosedur mengendalikan saksi dan merakam pernyataan sesuai dengan keperluan siasatan, serta menyemak, mengkaji dan mengadaptasi prosedur pemeriksaan saksi dari agensi penguatkuasaan undang-undang luar negara seperti Hong Kong.

SPRM juga perlu mengadakan kursus komprehensif dan latihan intensif kepada pegawai bagi membentuk kemahiran dan kepakaran dalam pelaksanaan siasatan, menurut laporan itu.

Laporan itu diserahkan kepada Ketua Pesuruhjaya SPRM Datuk Seri Abu Kassim Mohamed, bersama-sama dengan Laporan Tahunan Jawatankuasa Aduan SPRM 2009, di Putrajaya hari ini.

Pemeriksaan prosedur siasatan yang dijalankan sejak Julai tahun lalu itu turut menetapkan lapan terma rujukan iaitu menyemak sama ada SPRM mempunyai garis panduan mengenai aspek mengendalikan saksi dan merakam pernyataan, serta memutuskan sama ada pegawai telah mematuhi garis panduan mengendalikan saksi dan merakam pernyataan dalam kes tersebut.

Ia juga menyemak sama ada SPRM mempunyai garis panduan dalam melaksanakan pemeriksaan saksi (soal siasat), menyemak sama ada undang-undang membenarkan pegawai memeriksa dan mencatatkan jawapan saksi sebelum proses sebenar merakam pernyataan, serta menilai keterdesakan siasatan dalam merakam pernyataan saksi
sehingga lewat pagi.

Ia turut menentukan sama ada saksi yang mendapat kebenaran balik ke rumah tetapi memilih untuk berada di premis SPRM masih dalam tanggungjawab SPRM, menilai tahap keselesaan saksi menjalani proses siasatan di premis SPRM serta menyemak kelengkapan logistik dan menilai tahap keselamatan fizikal premis SPRM.

Ketua pesuruhjaya SPRM, Datuk Seri Abu Kassim Mohamed juga tidak mahu menghurai lanjut tetapi berjanji akan bertindak berdasarkan dokumen lapan perkara berkenaan.

Ditanya sama ada laporan itu akan dikeluarkan semasa inkues kematian Teoh, Abu Kassim berkata ia akan dilakukan jika ada permintaan bagi berbuat demikian.

Jangan Lakukan Sebegini: Detik Dagu Matador Ditusuk Tanduk Lembu

Sehari selepas matador terkenal dari Sepanyol, Julio Aparicio menunjukkan kehebatannya dengan memotong telinga dua ekor lembu-lembu jantan yang ditewaskannya, seekor daripada lembu jantan telah dapat membalas dendam dengan menikam matador itu dengan tanduknya menembusi kerongkongnya dan keluar ke mulutnya.


Matador Sepanyol, Julio Aparicio dirodok oleh seekor lembu jantan semasa satu laga lembu San Isidro Feria di arena laga lembu Las Ventas di Madrid.


Aparicio memegang mantel merahnya dan pedang terhunus keluar dia cuba untuk menjatuhkan binatang seberat 1,100-pound dinamakan Opiparo. Ketika matador hilang keimbangannya lembu jantan itu berupaya menusuk tanduknya pada matador.


"Tanduk melalui lidah dan menembusi lelangit, mematahkan tulang rahang atasnya", menurut laporan pasukan medik yang merawat Aparicio selepas kemalangan ngeri memberitahu AFP di Madrid.


Matador kelahiran Seville, yang berasal dari sebuah keluarga matador terkenal, berada dalam keadaan kritikal tetapi dijangka dapat bertahan semalam.

Hebat - Kes Tahanan Reman Lolos Dan Larikan Kereta Polis Sejauh 40km: 2 Polis Ditahan, Seorang Ditukar Kerana Cuai

KOTA BHARU: Dua anggota polis yang terbabit dalam insiden seorang tahanan lelaki berjaya melarikan diri di Pasir Tumboh di sini semalam telah ditahan kerja dan seorang lagi ditukarkan ke unit lain berkuatkuasa serta merta.

Ketua Polis Kelantan, Datuk Abdul Rahim Hanafi, berkata mereka membabitkan dua anggota berpangkat Sarjan dan seorang lagi berpangkat Asisten Superintendan Polis (ASP) kerana kecuaian sehingga menyebabkan tahanan itu melarikan diri.

"Dua anggota berpangkat Sarjan itu telah ditahan kerja secara serta merta pagi ini dan ditempatkan ke Bilik Gerakan Ibu Pejabat Polis Kontinjen (IPK) Kelantan manakala pegawai berpangkat ASP itu ditukarkan ke bilik gerakan itu juga berkuatkuasa serta merta.

"Pegawai berpangkat ASP itu akan kita rujuk kepada Ketua Polis Negara untuk diambil tindakan selanjutnya seperti perintah tahan kerja atau sebagainya," katanya kepada pemberita di pejabatnya di sini, hari ini.

Abdul Rahim berkata, polis telah membuka kerta siasatan mengikut Seksyen 223 Kanun Keseksaan terhadap suspek kerana melarikan diri daripada tahanan yang sah manakala anggota polis terbabit juga disiasat mengikut Seksyen 224 Kanun Keseksaan kerana cuai menyebabkan suspek berjaya melarikan diri.

"Saya juga mengakui ini adalah kecuaian anggota dan pegawai saya sendiri," katanya.

Abdul Rahim percaya suspek berumur 33 tahun itu masih lagi berada di sekitar Machang iaitu tempat terakhir suspek meninggalkan kereta Proton Waja milik polis yang dilarikannya dalam kejadian 3.30 petang itu.
Beliau meminta kerjasama orang ramai untuk memaklumkan kepada polis sama ada menghubungi balai polis berhampiran atau Bilik Gerakan IPK Kelantan di talian 09-7470999 atau Rakan Cop jika mempunyai maklumat terhadap suspek berkenaan.

Polis turut mengedarkan wajah suspek yang dikenali sebagai Mohd Zaidi Majid yang beralamat di Kampung Pangkal Kalong, Kok Lanas, Kota Baharu dan Blok 1,110, Taman Makmur, Kok Lanas, Kota Bharu.

Abdul Rahim berkata, suspek berkenaan yang masih dalam tahanan reman sejak Khamis lalu itu sedang disiasat berkaitan beberapa kes kecurian motosikal dan kenderaan.

"Tempoh remannya sepatutnya tamat hari ini yang ditahan mengikut Seksyen 379(A) Kanun Keseksaan kerana disyaki terbabit dengan kes kecurian kenderaan bermotor di negeri ini," katanya.

Beliau berkata, operasi memburu suspek dilakukan sejak semalam dan berharap kerjasama orang ramai untuk membantu polis.

Dalam kejadian itu, suspek yang ditahan di lokap Ibu Pejabat Polis Daerah Kota Baharu berjaya meloloskan diri menggunakan kereta Proton Waja milik polis ketika ditinggalkan bersendirian dalam kenderaan dengan tangan bergari di Pasir Tumboh di sini.

Suspek dibawa ke lokasi itu bagi tujuan pengecaman tempat kejadian.

Ketika itu, dua daripada anggota berkenaan pergi ke sebuah bangunan berhampiran untuk menjalankan siasatan manakala seorang lagi mengawal suspek.

Bagaimanapun, anggota yang mengawal suspek itu keluar daripada kenderaan dan ketika itulah suspek mengambil kesempatan melarikan diri dengan kereta terbabit.

Suspek kemudiannya memandu hampir 40 kilometer sehingga ke Pulai Chondong, Machang sebelum meninggalkan kenderaan di situ. - Bernama

ADUN Kerdau Stabil Tapi Tak Boleh Bercakap - Kita Doakan Beliau Cepat Sembuh

Anggota Dewan Undangan Negeri Pahang kawasan Kerdau, Datuk Zaharuddin Abu Kassim, yang kini dirawat di Institut Jantung Negara (IJN) Kuala Lumpur sudah mampu memberikan respon melalui komunikasi mata, kata Menteri Besar, Datuk Seri Adnan Yaakob.

Katanya, Zaharuddin bagaimanapun belum berupaya untuk bercakap dan keadaan beliau stabil.

Zaharuddin, 63, sebelum ini dirawat di Hospital Sultan Haji Ahmad Shah Temerloh kerana penyakit ulser dan telah menjalani pembedahan.

Bagaimanapun doktor yang merawatnya turut mengesan beliau mengalami komplikasi jantung dan memindahkannya ke IJN pada 9 Mei lalu.

- Bernama

EXCO Melawat Mangsa Kebakaran Di Taman Wira, Mergong

Ini adalah pemandangan rumah En Dorai di Blok D taman wira yang terlibat dengan kebakaran tempoh hari.

Hampir keseluruhan rumahnya dijilat api.Api yang bermula dari bahagian hadapan rumahnya telah merebak dengan cepat.Beliau yang tinggal dengan isteri dan dua orang mereka walaubagaimanapun sempat menyelamatkan diri tanpa sebarang kecederaan.

Dua rumah jiran dikiri dan kanan rumah En Dorai juga dijilat api yang merebak terlalu pantas.

Disamping sumbangan yang diberikan,Yb Dr Ismail akan membantu beliau dalam semua perkara yang diperlukan beliau.

Turut sama menziarahi En Dorai ialah kedua-dua MKK Taman Wira,En Kasmani dan En Ghani.

PRK Hulu Selangor: Zaid fail Petisyen Isytihar Keputusan Tak Sah

Calon PKR yang ditewaskan bagi kerusi pilihan raya kecil parlimen, Hulu Selangor, Datuk Zaid Ibrahim hari ini memfailkan petisyen bagi mengisytiharkan keputusan pilihan raya itu tidak sah.

Belia
u mendakwa berlakunya amalan rasuah yang berleluasa oleh pencabarnya.

Petisyen itu difailkan dengan hujah calon BN, P Kamalanathan telah “secara langsung ataupun tidak” mengetahui tawaran yang dibuat oleh Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak semasa berkempen.

"Petisyen tertumpu kepada janji RM3 juta oleh Najib (kepada SRKJ (C) Rasa) dan tawaran-tawaran kepada peneroka Felda," kata peguam Zaid – Malik Imtiaz Sarwar semasa sidang akhbar di rumah Zaid di Petaling Jaya.

Petisyen pilihan raya itu difailkan di Mahkamah Tinggi Shah Alam.

Pa

da sidang media sebelum ini, Zaid mendakwa jentera dan kepemimpinan Barisan Nasional (BN) mengamalkan rasuah melalui pelbagai janji yang dibuat untuk meraih undi rakyat.

Katanya, beliau juga akan mengambil tindakan undang-undang terhadap Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) kerana didakwa gagal mengendalikan pilihan raya kecil itu dengan adil.

Pada pilihan raya itu, calon BN, P Kamalanathan menang dengan majoriti 1,725 undi.

Umno sasar 100,000 pengundi baru tawan semula Kedah. PAS Sasar Lagi Banyak, Mana Boleh Habaq, Hujung Minggu Ni Ada Kejutan??..

KUALA LUMPUR, 24 Mei — Ketika ‘demam’ mendaftar pemilih semakin rancak di seluruh negara melibatkan pelbagai pihak, Umno Kedah meletakkan sasaran untuk menambah sekitar 100,000 pengundi baru dalam usaha merampas semula negeri itu pada pilihan raya umum ke-13.

The Malaysian Insider difahamkan sasaran itu dijanjikan kepada Presiden Umno Datuk Seri Najib Razak, yang juga Pengerusi Barisan Nasional (BN) pada pertemuan retreat Umno di Janda Baik dekat sini awal bulan ini.

Pemimpin-pemimpin Umno bahagian membentangkan laporan KPI enam bulan mereka kepada Perdana Menteri pada pertemuan itu.

Ketika dihubungi The Malaysian Insider, Setiausaha Umno Kedah Datuk Ir Nawawi Ahmad tidak menolak perkara itu tetapi enggan memberikan angka tepat pengundi yang mereka sasarkan.

Beliau mengakui ada memberikan pendekatan dan strategi mereka untuk menghadapi pilihan raya umum akan datang.

Kedah, salah satu negeri yang tercicir dari penguasaan BN pada pilihan raya umum 2008.

“Kami sasarkan sekitar 10 peratus daripada jumlah (pengundi) yang ada sekarang,” kata beliau tanpa memberikan butiran atas alasan ia masih dianggap sebagai strategi pihaknya.

Berdasarkan perangkaan Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) seramai 319,000 warga Kedah yang berumur 21 tahun dan ke atas masih belum mengundi sebagai pemilih.

Daripada 11.16 juta pengundi yang ada sekarang, seramai 881,525 orang merupakan pemilih berdaftar di Kedah.

Seramai 4.44 juta rakyat negara ini belum mendaftar sebagai pemilih.

Bagaimanapun Nawawi yang juga Ahli Dewan Undangan Negeri kerusi Kuah memberitahu, pihaknya dalam proses menggerakkan usaha menambah keahlian parti dan pada masa yang sama mahu menjadikan mereka sebagai pengundi.

“Usaha ini perlu tumpu untuk menjadikan mereka ahli Umno dan pada masa yang sama menjad pengundi,” kata beliau.

Ditanya sama ada usaha itu membabitkan kerjasama komponen terutama MIC dan MCA, Nawawi tidak menolak kemungkinan itu.

Bagaimanapun katanya, tanggungjawab itu dipikul Umno memandangkan lebih 70 peratus penduduk Kedah merupakan orang Melayu.

“Kini kira-kira enam peratus penduduk merupakan orang India dan 16 peratus lagi orang Cina, yang kebanyakannya tinggal di kawasan bandar. Mereka beri tumpuan di kawasan-kawasan bandar.

“Oleh itu, untuk menarik baki majoriti penduduk sebagai pengundi, Umno akan menjalankan usaha ini,” katanya.

Sehubungan itu kata Nawawi, beliau merasakan usaha mendaftar pemilih ini penting memandangkan kira-kira lima kerusi Dewan Undangan Negeri dimenangi Pakatan Rakyat dengan majoriti keseluruhan hanya sekitar 1,463 undi berbanding 666,000 undi yang dibuang pada Mac 2008.

“Sekiranya diambil dari sekitar 666,000 pengundi yang keluar mengundi, jumlah 1,463 bersamaan dengan sekitar dua peratus.

“Oleh itu kami merasakan jika dapat meningkatkan jumlah pengundi, kami yakin dapat menawan semula Kedah dalam pilihan raya umum akan datang,” katanya dengan optimis.

Salah satu daripada lima kerusi yang BN tewas dengan perbezaan undi tipis ialah Tanjong Dawai. Wakil BN Arzmi Hamid kalah kepada calon PAS Abdullah Jusoh dengan perbezaan 79 undi.

SPR kini menyediakan pelbagai kemudahan untuk parti-parti politik mendaftar pemilih, antaranya melantik penolong pendaftar pemilih.

Setiap parti dibolehkan memilih dua wakil sebagai penolong pendaftar pemilih bagi setiap kerusi DUN.

Pengurusan kes Karpal SAMAN Utusan RM10juta, Mahkamah Tetapkan 1 Julai

Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur hari ini menetapkan 1 Julai ini, pengurusan kes saman fitnah RM10 juta yang dikemukakan oleh Pengerusi DAP, Karpal Singh terhadap Utusan Melayu (M) Berhad dua tahun lalu.

Tindakannya itu berhubung artikel berbaur fitnah tentang komennya mengenai Islam.

Timbalan Pendaftar Anisah Normah Muhammad Nor menetapkan tarikh itu dalam kamar hari ini.

Peguam Sangeet Kaur Deo mewakili Karpal Singh yang juga adalah anggota parlimen Bukit Gelugor manakala M Mohana Kumar, pula mewakili Utusan Melayu.

Dalam kenyataan tuntutannya, Karpal Singh, yang juga peguam, mendakwa artikel bertajuk "DAP Diingat Jangan Bakar Perasaan Melayu", yang disiarkan pada 25 Ogos 2008, oleh Utusan Malaysia, menyebut bahawa beliau membuat kenyataan mengenai Islam dalam ucapan alu-aluannya pada Kongres Kebangsaan DAP kali ke-15 yang diadakan pada hari sebelumnya.

Karpal Singh mendakwa perkataan yang didakwa berbaur fitnah itu difahami membawa maksud, antara lain, beliau seorang ahli politik yang cenderung untuk mewujudkan pergeseran dalam kalangan masyarakat berlainan kaum di negara ini, sama sekali adalah palsu dan berniat jahat, serta bertujuan memusnahkan kerjaya profesional serta politik beliau.

Pengerusi DAP kebangsaan itu berkata beliau secara konsisten menegaskan dalam ucapan umum dan sebagai seorang Anggota Parlimen di Dewan Rakyat sejak 26 tahun lalu bahawa Islam adalah agama rasmi negara ini seperti yang diperuntukkan mengikut Artikel 3 (1) Perlembagaan Persekutuan.

Beliau memohon RM10 juta ganti rugi umum, ganti rugi teruk dan ganti rugi teladan, faedah, kos serta relif lain yang difikirkan sesuai oleh mahkamah.

Utusan Melayu, dalam kenyataan pembelaannya yang difailkan pada 3 Nov 2008, berkata pernyataan maaf yang disiarkan oleh akhbar itu diterima oleh Karpal Singh sebagai memenuhi surat tuntutannya.

Ia mendakwa perkataan yang dibantah oleh Karpal Singh itu dimuatkan dalam artikel berkenaan akibat salah faham/kekeliruan dan ia merupakan kesilapan yang tidak disengajakan.

Selain itu, ia turut mendakwa artikel berkenaan disiarkan dengan berniat baik dan ikhlas tanpa sebarang niat jahat terhadap Karpal Singh.

- Bernama

Memorandum: PAS Pohon Raja Melayu Campurtangan Dalam Isu Pemberian Lesen JudiPAS hari ini menyerahkan memorandum kepada Raja-raja Melayu melaui Penyimpan Mohor Besar Raja-raja bagi memohon campur tangan baginda dalam isu pemberian lesen judi bolasepak.

Memorandum berkenaan disampaikan kepada Tan Sri Engku Ibrahim Engku Ngah.

Menurut Naib Presiden PAS, Datuk Mahfuz Omar yang juga ahli parlimen Pokok Sena, pemberian lesen bagi membolehkan pertaruhan bolasepak akan membawa padah kepada rakyat, khususnya golongan muda.

"Kelab bolasepak dan pemain mereka menjadi idola remaja, jadi kita bimbang tindakan kerajaan itu akan membawa padah kepada golongan muda,” katanya.

Menurut Mahfuz, alasan kerajaan pemberian lesen itu bertujuan menghindarkan kegiatan pertaruhan secara haram juga tidak dapat diterima.

Lesen Judi: Kerajaan Perlu Beri Penjelasan Terbuka - Majoriti Rakyat Bantah, Tunggu Apa Lagi...

Suara bantahan kepada isu kelulusan lesen judi bolasepak semakin lantang.

Terbaru, Angkatan Belia Islam Malaysia (Abim) mengulangi desakan agar pemberian lesen judi Piala Dunia 2010 oleh kerajaan pusat kepada Kumpulan Berjaya ditarik balik.

Menurut presidennya, Muhammad Razak Idris, Abim berpandangan bahawa sudah tiba masanya kerajaan memberi penjelasan secara terbuka sebagai reaksi kepada keprihatinan, desakan dan bantahan yang disuarakan oleh banyak pihak.

“Abim menyokong kenyataan oleh bekas Perdana Menteri, Tun Abdullah Ahmad Badawi yang baru-baru ini menggesa kerajaan menilai semula pemberian lesen tersebut.

“Siri-
siri bantahan serta kenyataan-kenyataan keprihatinan tersebut, memberikan mesej yang jelas kepada pimpinan negara bahawa masyarakat Malaysia memandang berat implikasi dan kesan negatif pertaruhan judi ini kepada masyarakat Malaysia,” katanya dalam satu kenyataan media.

Katanya, Abim juga telah menghantar memorandum keprihatinan kepada para mufti di seluruh negara sejak seminggu yang lalu sebagai usaha menggesa kerajaan menarik balik pemberian lesen berkenaan.

“Dari pemerhatian pihak Abim, aktiviti-aktiviti pertaruhan serta perjudian haram sudah mula berleluasa menjelang kejohanan yang bakal menjelang nanti.

"Abim yakin tindakanlegalization – iaitu mengiktiraf secara sah di sisi undang-undang sesuatu aktiviti haram (seperti kes pertaruhan judi) yang tidak mampu dikawal melalui penguatkuasaan undang-undang dan permintaan berterusan di pasaran gelap tidak akan menyelesaikan masalah. Bahkan sebaliknya, ia memberikan pengiktirafan kepada sesuatu yang illegal hanya kerana kegagalan kita mengawalnya.”

Katanya, Abim juga menggesa umat Islam di seluruh negara agar menjauhi sebarang bentuk aktiviti perjudian serta pertaruhan memandangkan ia hanya akan meruntuhkan sahsiah individu, serta keutuhan institusi keluarga, masyarakat, dan secara khususnya, sistem ekonomi.


“Sebarang aktiviti perjudian serta pertaruhan adalah haram di sisi Islam. Ia jelas mendatangkan kemudaratan kepada institusi kekeluarga, masyarakat dan rakyat terbanyak,” katanya.

Menurut Razak, berdasarkan kepada prinsip berkenaan, Abim membantah sekeras-kerasnya usaha untuk membudayakan unsur-unsur perjudian di kalangan setiap lapisan masyarakat di negara ini.

Alhamdulilah Stabil: Exco Johor Jalani Pembedahan Pintasan Jantung

Pengerusi Jawatankuasa Pertanian dan Industri Asas Tani Johor, Abd Aziz Kaprawi, 51, yang dimasukkan ke Unit Rawatan Jantung Hospital Sultanah Aminah (HSA) di Johor Baharu, Sabtu lalu selepas mengadu sakit dada, selamat menjalani pembedahan pintasan jantung.

Pembedahan yang bermula pukul 2 petang semalam itu selesai pada pukul 10 malam, kata pembantu peribadinya Kamaluddin Suib.

"Beliau selamat menjalani pembedahan dan berada dalam keadaan stabil," katanya ketika dihubungi.

Menurutnya isteri Abd Aziz, Sabariah Tokimin bersama lima anak dan anggota keluarganya yang lain berada di hospital ketika ini.

Yang melawat beliau semalam ialah Exco Kerajaan Tempatan, Perumahan, Kesenian, Kebudayaan dan Warisan negeri, Datuk Ahmad Zahri Jamil, Anggota Dewan Undangan Negeri Kempas Datuk Osman Sapian dan ketua polis Johor Datuk Mohd Mokhtar Mohd Sharif.

Abd Aziz adalah juga ADUN Parit Raja.

- Bernama

Hakim Menghadap Sultan Untuk Pengesahan Lafaz Talak 3 Kepada Isteri Ke 2


KOTA BHARU: Hakim Mahkamah Tinggi Syariah, di sini akan menghadap Sultan Kelantan, Tuanku Ismail Petra bagi mendapatkan pengesahan baginda sendiri mengenai lafaz talak tiga yang didakwa dibuatnya terhadap isteri kedua, Cik Puan Elia Suhana Ahmad, 31.

Hakim Syarie, Abdullah Man, berkata tindakan itu bagi membolehkan siasatan lanjut dibuat untuk mengesahkan lafaz talak cerai tiga itu, sebagaimana didakwa pihak ketiga yang juga plaintif kes terbabit, Nik Rorhana Wan Abdul Rahman, 60.

“Bagi mengesahkan lafaz cerai talak tiga dilakukan Sultan Kelantan terhadap Cik Puan Elia Suhana, mahkamah akan memohon kebenaran mengadap Sultan dan dijangka dilaksanakan pada akhir perbicaraan nanti.
“Tujuan menghadap adalah sebagai siasatan lanjut berhubung lafaz cerai talak tiga terhadap isteri keduanya, Cik Puan Elia Suhana seperti didakwa serta difail plaintif,” katanya semalam.

Beliau berkata demikian dalam keputusannya menolak bantahan awal Elia Suhana, untuk membatalkan permohonan pengesahan lafaz cerai talak tiga yang difailkan Nik Rorhana bagi pihak Tuanku Ismail Petra pada 9 Mac lalu.

Pada prosiding semalam, Elia Suhana sebagai defendan diwakili Peguam Syarie, Fakhrul Azman Abu Hassan, manakala Zainul Rijal Abu Bakar, mewakili Nik Rorhana, selaku plaintif.

Abdullah berkata, mahkamah berpuas hati dengan hujah serta dokumen diberikan kedua-dua pihak terbabit.
“Mahkamah mengambil kira dua pandangan sebelum membuat keputusan iaitu dari segi undang-undang serta hukum syarak dan mendapati tindakan plaintif (Nik Rorhana) memfailkan kes tidak bercanggah dari segi hukum syarak kerana pengesahan cerai, termasuk dalam hak Allah.

“Tindakan plaintif menepati hukum syarak kerana dikatakan mendengar lafaz itu dilakukan dan meminta hak Allah itu supaya diselesaikan segera,” katanya.

Beliau berkata, defendan diberi 14 hari untuk menfailkan rayuan terhadap keputusan itu dan mahkamah menetapkan 13 Jun ini bagi perbicaraan kes induk (tuntutan melawat Sultan Kelantan).

Sementara itu, hasrat Cik Puan Elia Suhana untuk melawat Tuanku Ismail Petra yang gering di Istana Mahkota tidak kesampaian dalam cubaan keduanya semalam.

Lebih mengecewakan, beliau yang tiba sambil ditemani peguamnya, Fakhrul Azman jam 12.55 tengah hari, diarah berurusan menerusi pintu belakang Istana Mahkota.

Ketika kunjungan pertama pada 13 Mac lalu, beliau tersekat di pintu masuk utama Istana Mahkota.

SPRM Ambil Dokumen Syarikat Konsesi Balak Jabatan Perhutanan Kelantan, Lepaih Nie Kedah La Pulak... Negeri Lain Depa Tak Minat???

KOTA BARU: Sepasukan pegawai Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) pada Ahad mengambil dua dokumen membabitkan syarikat konsesi balak daripada Jabatan Perhutanan Kelantan.

Pasukan yang terdiri daripada empat pegawai SPRM dari Putrajaya itu tiba di Kompleks Kota Darul Naim, dekat sini kira-kira pukul 10 pagi dan keluar pada pukul 3.30 petang dengan membawa dokumen penting dipercayai bagi membantu siasatan berhubung kes pembalakan.

Pengarah Jabatan Perhutanan Kelantan, Datuk Abdullah Sani Shaffie ketika ditemui berkata, pihaknya memberikan kerjasama penuh kepada SPRM yang datang ke pejabatnya selama hampir lima jam setengah dengan menyediakan fail dan dokumen yang diperlukan SPRM.

"Mereka datang untuk mendapatkan dokumen penting (membabitkan syarikat pembalakan) dan tadi mengambil dua fail membabitkan dua syarikat konsesi balak," katanya kepada pemberita di pejabatnya di sini.

Beliau berkata, pihaknya sentiasa terbuka dan tidak mempunyai sebarang masalah untuk membantu SPRM melaksanakan proses siasatan dengan memberikan maklumat diperlukan.

Bagaimanapun, Abdullah Sani enggan menjawab pertanyaan pemberita berhubung kes yang berlaku sehingga menyebabkan SPRM menjalankan siasatan itu.

"Pada saya, ini hanya prosedur biasa, kalau ada orang buat aduan, mereka (SPRM) tentu akan datang untuk menjalankan siasatan, saya tiada masalah jika SPRM datang, kami sentiasa memberikan kerjasama penuh seperti diminta. - BERNAMA
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Powered by Blogger.

Search

Swedish Greys - a WordPress theme from Nordic Themepark. Converted by LiteThemes.com.