Adakah Anak Anda Minum Minuman Ni... Haram Nie?

GEORGE TOWN, 24 Ogos — Persatuan Pengguna Pulau Pinang (CAP) hari ini menggesa kerajaan mengharamkan sejenis minuman ringan berakohol yang menggunakan label buah-buahan.

Presidennya S.M Mohamed Idris (gambar) berkata minuman ringan itu didapati mengandungi alkohol sehingga 5.5 peratus dan ia dijual secara meluas di pasar raya dan kedai 24 jam dan bebas dibeli oleh golongan remaja dan kanak-kanak.

“Minuman itu dijual dalam botol dan tin yang berwarna-warni dengan tujuan untuk menarik perhatian golongan muda terutama kanak-kanak sedangkan kandungan alkohol 5.5 peratus itu adalah tinggi dan tidak wajar dijual kepada kanak-kanak,” katanya pada sidang akhbar di sini.

Beliau mendakwa maklumat mengenai kandungan alkohol dalam minuman itu dicetak dengan kecil dan sukar dibaca, membuatkan pengguna menyangka ia adalah minuman ringan berperisa buah-buahan.

Kerajaan harus memandang serius penjualan minuman itu kerana undang-undang negara dengan jelas menyatakan penjualan minuman alkohol adalah dilarang kepada golongan berumur bawah 18 tahun, katanya.

Idris berkata CAP menerima banyak aduan ibu bapa yang menyatakan anak mereka mula menggemari minuman ringan beralkohol itu. — Bernama

Karpal Bidas Keputusan Mahkamah Rayuan - Penemuan Suruhanjaya Diraja Tak Pernah Dicabar

Peguam Karpal Singh membidas keputusan mahkamah rayuan yang membenarkan permohonan tiga individu yang mencabar hasil penemuan yang terkandung dalam laporan siasatan Inkuiri Suruhanjaya Diraja mengenai kemelut pita video Lingam.

Mahkamah rayuan dalam keputusan 2-1 hari ini memberi kebenaran kepada dua bekas ketua hakim negara Tun Eusoff Chin dan Tun Ahmad Fairuz Sheikh Abdul Halim bersama peguam Datuk VK Lingam mencabar hasil penemuan Suruhanjaya pada 2008 itu berhubung peranan enam individu, termasuk ketiga-tiga mereka yang didakwa terbabit dalam perlantikkan hakim-halim utama negara.

Tiga yang lain itu adalah jutawan perniagaan Tan Sri Vincent Tan, setiausaha agung Umno yang ketika itu Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Seri Tengku Adnan Tengku Mansor dan mantan perdana menteri Tun Dr
Mahathir Mohamad.

Karpal berkata keputusan Mahkamah Tinggi sebelum ini adalah betul dengan tidak membenarkan ketiga-tiga mereka mencabar keputusan siasatan Suruhanjaya Diraja itu.

Katanya, tidak pernah dalam sejarah Malaysia, kebenaran diberikan bagi mencabar hasil penemuan sebuah suruhanjaya diraja.

"Mahkamah rayuan silap dalam keputusan hari ini yang membenarkan rayuan itu. Apa yang pihak berkuasa sepatutnya lakukan ialah bertindak ke atas cadangan dan hasil penemuan dan mengambil tindakan ke atas individu-individu yang terbabit,” kata Karpal.

Berikutan keputusan mahkamah rayuan itu, merit kes berkenaan akan diserahkan semula ke Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur (bahagian rayuan dan kuasa khas) untuk didengar.

Menurut Karpal pihak berkuasa juga gagal memulakan tindakan berikutan cadangan suruhanjaya itu.

Karpal sebelum ini menawarkan dirinya untuk mendakwa Lingam menurut Akta Profession Peguam, tetapi peguam negara tidak menerima cabaran itu.

Karpal berkata dalam insiden mata lebam bekas timbalan perdana menteri, Datuk Seri
Anwar Ibrahim, pihak berkuasa bertindak ke atas bekas ketua polis negara, Tan Sri Abdul Rahim Noor yang didapati bertaggungjawab oleh suruhanjaya diraja itu.

"Ini sepatutnya apa yang perlu dilakukan (dalam kes Lingam),” katanya.

Pada 12 Dis 2008, Mahkamah Tinggi memutuskan bahawa penemuan suruhanjaya diraja itu tidak boleh disemak atau dicabar kerana ia bukan satu keputusan, dan ia tidak memberi kesan terhadap hak individu atau obligasi mereka yang terbabit.

Dalam penemuannya, panel lima anggota suruhanjaya itu mendapati klip video yang menunjukkan Lingam sedang bercakap dengan Ahmad Fairuz mengenai pelantikan hakim, adalah tulen.

Surahanjaya itu memperakukan agar tindakan sewajarnya dikenakan terhadap enam individu iaitu Lingam, Ahmad Fairuz, jutawan Tan Sri Vincent Tan, setiausaha agung Umno Datuk Seri Tengku Adnan Tengku Mansor, bekas perdana menteri Tun Dr Mahathir Mohamad dan Mohd Eusoff kerana salah laku.

Suruhanjaya itu juga mendapati ada bukti yang cukup bagi menyiasat keenam-enam individu mengikut Akta Hasutan, Akta Rahsia Rasmi dan Kanun Keseksaan dan Akta Profesion Undang-undang 1976.

Kecuali Dr Mahathir, lima yang lain mengemukakan permohonan agar mahkamah mengadakan semakan semula supaya hasil penemuan suruhanjaya itu dibatalkan.

Bagaimanapun, Tan dan Tengku Adnan telah menarik balik rayuan mereka berhubung keputusan Mahkamah Tinggi pada awal tahun ini.

Pesuruhjaya berkenaan -- pengerusi Tan Sri Haidar Mohd Noor, bekas Hakim Besar Sabah dan Sarawak Tan Sri Amar Steve Shim Lip Kiong, bekas Hakim Mahkamah Rayuan Datuk Mahadev Shankar, bekas Peguam Cara Puan Sri Zaitun Zawiyah Puteh dan Profesor Emeritus Tan Sri Khoo Kay Kim -- bersidang selama 17 hari untuk menyiasat klip video 14 minit itu.

Majlis Berbuka Puasa MB Kedah: Gejala Buang Bayi Bencana Kemanusiaan Sangat2 Hebat

Alor Setar, 23 Ogos 2010 – YAB Menteri Besar Dato’ Seri Ustaz Azizan Abdul Razak menyifatkan kes pembuangan bayi yang berleluasa akhir-akhir ini sebagai bencana kemanusiaan yang sangat hebat.

“Ia mengulangi apa yang berlaku di zaman Jahiliah dahulu,” ujarnya ketika berucap di Majlis Berbuka Puasa Bersama Pegawai-pegawai Kanan Negeri, Persekutuan, Anak Syarikat Kerajaan Negeri, Ahli Majlis Pihak Berkuasa Tempatan dan Penghulu yang diadakan di Dewan Sri Mentaloon di sini.

Katanya, untuk mengelak berlakunya perkara negatif seperti itulah maka kerajaan negeri mengadakan sekatan-sekatan tertentu dalam penganjuran hiburan yang melampaui batas.


“Yang penting kita cari punca berlakunya perkara tersebut dalam mencari penyelesaian bukannya berubat setelah datangnya ‘penyakit’,” katanya.

Kepincangan dalam masyarakat, katanya, boleh berlaku apabila manusia dengan akal yang terbatas mengikut kehendak sendiri dalam mencari penyelesaian. Manusia sepatutnya mengikut ap yang diwahyukan oleh Allah SWT.

Antara aspek penting dalam menjalankan tanggungjawab sebagai pemimpin ialah memberi makanan dari sumber yang halal.

“Sebagai ketua keluarga suami adalah pemimpin, dia harus memberi pendidikan sempurna kepada anak-anak di samping memberi makanan yang halal.

“Makanan yang halal ini bukan sahaja makanan itu adalah bersih dan boleh di makan, tetapi sumbernya juga mestilah bersih, duit itu bukan dari rasuah (contohnya),” katanya.

Menteri Besar berharap agar semua amalan yang dilakukan di bulan Ramadhan ini diterima oleh Allah SWT.

Video Hot: Mengapa Kedutaan Malaysia Di Indonesia Diserang Dalam Keadaan Yang MemalukanKedutaan Besar Malaysia ke Indonesia di Jakarta telah dilempar najis manusia oleh penunjuk perasaan daripada kumpulan Benteng Demokrasi Rakyat (BENDERA) pada satu demonstrasi petang ini.

Seorang daripada 37 penunjuk perasaan itu telah melemparkan najis itu ke dalam perkarangan kedutaan itu melepasi pintu pagar hadapan dan di atas kepala barisan anggota polis Indonesia yang sedang mengawal ketat di hadapan bangunan itu.

Mereka turut melepaskan najis itu ke atas bendera Malaysia yang dipijak-pijak di atas jalan tempat mereka berkumpul di hadapan kedutaan itu.

Kumpulan itu sebelumnya telah membawa lima bungkusan najis itu, ada yang diletakkan dalam kertas bungkusan makanan, dalam plastik dan dalam kotak polisterin dan dinyatakan sebagai "hadiah" untuk Duta Besar Malaysia ke Indonesia kerana Malaysia selama ini telah beberapa kali memberi "najis" yang lebih kotor kepada Indonesia.

Dengan tiba-tiba seorang daripada mereka melempar bungkusan kertas berisi najis itu ke dalam pagar kedutaan itu dan pada masa yang sama, najis turut dilepaskan ke atas bendera Malaysia yang mereka sedang pijak itu.

Demonstrasi itu diadakan bagi menandakan kemarahan mereka terhadap Malaysia yang mereka dakwa telah merendahkan maruah Indonesia dalam insiden di perairan Bintan pada 13 Ogos lalu apabila polis Malaysia menahan tiga pegawai penguatkuasa Kementerian Kelautan dan Perikanan Indonesia.

Ia juga untuk menyatakan kekecewaan rakyat terhadap kepemimpinan Presiden Susilo Bambang Yudhoyono, yang dikatakan sangat lemah menghadapi Malaysia. Berikutan kejadian lempar najis itu polis Indonesia menangkap tiga orang pelaku berkenaan.

Demonstrasi itu berlangsung selama sejam. Seorang wakil kumpulan itu kemudian memberitahu wartawan yang meliputi peristiwa itu bahawa mereka telah memberi kata dua kepada polis Indonesia iaitu lepaskan rakan-rakan mereka itu daripada tahanan atau mereka akan melakukan operasi usir rakyat Malaysia petang ini.

Operasi yang dinamakan "Sweeping Rakyat Malaysia" itu dirancang akan dilakukan di hadapan bangunan kumpulan itu di Jalan Diponegoro, Menteng, di Jakarta. Polis Indonesia telah menugaskan ramai anggota untuk mengawal ketat di hadapan bangunan kedutaan Malaysia, setelah mendapat maklumat bahawa demonstrasi berkenaan akan disertai antara 300 dan 500 penunjuk perasaan.

Dalam insiden di perairan Malaysia-Indonesia itu, bahagian penguatkuasa Kementerian Kelautan dan Perikanan menahan tujuh nelayan Malaysia manakala Polis Marin Malaysia pula menahan tiga pegawai pengkuatkuasa kementerian dari Indonesia itu, masing-masing kerana didakwa menceroboh wilayah masing-masing. Kedua-dua negara kemudian membebaskan tahanan-tahanan itu pada 17 Ogos lalu.

Tahniah Kerajaan Kedah - Setelah 40 Tahun Kami Tunggu Akhirnya Keperitan Kami Tertunai


KUALA KETIL: Selepas lebih 40 tahun menunggu, tujuh keluarga di Kampung Bukit Tunggal, Sungai Darak, di sini akhirnya mendapat kemudahan air bersih apabila projek bekalan air paip yang dilaksanakan di kampung itu siap bulan lalu.

Ini membolehkan penduduk yang kebanyakannya penoreh getah dan bekerja kilang, menjalani kehidupan harian yang lebih selesa apabila bekalan air paip disalurkan terus ke rumah mereka dan tidak perlu lagi menggunakan air perigi.
Selain tidak perlu lagi mengangkut air dari pergi, kemudahan air paip itu juga membolehkan penduduk menggunakan air yang terjamin dari segi kualiti dan kebersihannya berbanding penggunaan air telaga.

Penduduk, Abd Jalil Musa, 42, berkata dia sekeluarga bersyukur berikutan pelaksanaan projek terbabit yang amat dinantikan akhir menjadi kenyataan setelah sekian lama menggunakan air perigi.

Katanya, walaupun selama ini berasa bimbang menggunakan air perigi terutama apabila berlaku pelbagai kes penyakit berbahaya berpunca daripada sumber air kurang bersih, penduduk kampung tiada pilihan melainkan terpaksa menggunakannya.

Beliau berkata, walaupun perlu mengeluarkan sedikit belanja untuk bayaran memasang meter iaitu RM360 seunit, apa yang penting baginya ialah air yang dibekalkan itu terjamin dari segi kebersihan.

“Kami bersyukur dan seronok kerana apabila sanak saudara berkumpul pada Aidilfitri nanti, kami tidak lagi perlu mengambil air di perigi. Bekalan air paip ini memang sudah lama kami nantikan dan kami sudah banyak kali mengemukakan permohonan sebelum ini," kata bapa kepada empat anak itu.

Tinjauan Berita Harian mendapati perigi yang digunakan penduduk kampung berkenaan selama ini seakan tidak diselenggara dengan baik hingga persekitarannya ditumbuhi semak samun, selain mesin pengepam digunakan untuk menyedut air sudah berkarat.

Selain itu, ada antara telaga digali di kawasan lembah bertujuan mendapatkan sumber air, tetapi kawasan persekitarannya tidak dibersihkan yang berkemungkinan boleh menjurus berlaku pencemaran air dalam perigi itu.

Penduduk lain, Sobri Hussin, 42, berkata selama ini dia menggunakan dua perigi yang digali di kawasan kebun getah kira-kira 100 meter dari rumahnya, manakala satu lagi digali berhampiran rumah.

"Dulu, kami sekeluarga menghadapi pelbagai masalah menggunakan air telaga, terutama air keruh apabila hujan dan kering ketika musim kemarau,” katanya.

Pimpinan PR Rasakan PM NajibTiru Gaya Pak Lah, Pelbagai Isu Kontroversi Bersikap "Berdiam Diri"

KUALA LUMPUR — Pemimpin-pemimpin Pakatan Rakyat (PR) mula mempersenda kepimpinan Datuk Seri Najib Razak dengan menggambarkan mirip gaya “Pak Lah” kerana kelihatan bimbang dalam melahirkan pendirian tegas ekoran isu-isu kontroversi kebelakangan ini.

Mereka mendakwa bahawa sikap Najib yang terlalu “berdiam diri” mencerminkan era Tun Abdullah Ahmad Badawi apabila bekas perdana menteri itu takut dengan orang-orangnya sendiri dalam mengambil pendirian-pendirian tegas.

Pemimpin-pemimpin PR yang dihubungi The Malaysian Insider juga menggesa Najib keluar dari sikap sedemikian, sebaliknya mengecam insiden-insiden bersifat perkauman.

Najib mengambil alih kepimpinan sebagai perdana menteri pada April 2009 selepas menjadi timbalan sepanjang era Abdullah yang mesra dikenali sebagai “Pak Lah”.

Abdullah menggantikan Tun Dr Mahathir Mohamad pada Oktober 2003.

Mereka bimbang sikap sedemikian juga akan menggalakkan pihak lain mencetuskan sentimen kebencian kaum yang dikhuatiri ramai sekarang.

“Sikap diam diri beliau membuktikan pandangan saya bahawa musuh utama beliau ialah partinya sendiri,” kata ahli jawatankuasa kerja pusat PAS Dr Dzulkefly Ahmad sambil menambah, sebagaimana dilalui Pak Lah, Najib (gambar)kelihatan bertindak sedemikian sekarang.

“Saya melihat Najib kelihatan melalui situasi yang sama sebab beliau juga berada dalam persekitaran yang sama,” kata beliau lagi.

Najib, yang juga Presiden Umno, juga bimbang untuk menolak politik berasaskan etnik dalam partinya, kata Ahli Parlimen Kuala Selangor ini.

Pemimpin PAS itu memberitahu, adalah tidak benar untuk mengatakan bahawa kemungkinan Najib bimbang dengan tindakan balas daripada pemimpin-pemimpin Umno sendiri jika beliau bertindak tegas dalam isu-isu semasa seumpama itu.

Dzulkefly mengulas sikap mendiamkan diri Najib berhubung insiden menyentuh isu perkauman seperti membabitkan dua pendidik dari Johor dan Kedah, dan kontroversi melibatkan MCA ekoran Kongres Ekonomi Cina dan gesaan Majlis Perundingan Melayu dan beberapa pertubuhan bukan kerajaan Melayu yang lain.

Pengarah Strategi PKR Chua Tian Chang sealiran dengan pandangan rakan-rakannya dari PR sambil memberitahu The Malaysian Insider bahawa sikap semasa Najib kelihatan kesinambungan daripada kepimpinan terdahulu.

Tambah beliau, dari semasa ke semasa Najib, yang juga Menteri Kewangan dan Pengerusi Barisan Nasional mula kelihatan seakan-akan Pak Lah.

“Saya mendapat tanggapan ini... beliau kelihatan macam Pak Lah dari semasa ke semasa di mana beliau tidak terarah, tidak terurus dan tidak berupaya untuk mendapatkan sokongan keseluruhan Kabinet atau pemimpin-pemimpin parti sendiri untuk menyokong keputusan beliau,” katanya lagi.

“Seakan-akan kelihatan Najib tidak berupaya untuk melindungi arah tuju negara,” kata beliau ketika dihubungi.

Chua juga mendakwa Najib mencuba untuk melaksanakan konsep-konsep mega Model Baru Ekonomi dan 1 Malaysia tanpa meyakinkan pasukannya sendiri terlebih dahulu.

“Sebenarnya beliau tiada pasukannya sendiri, sama ada dalam Barisan Nasional ataupun yang lebik buruk dalam Umno,” katanya lagi sambil berkata, Najib kelihatan mendendangkan lagu seorang diri.

“Ini menyebabkan kumpulan lain mengambil peluang untuk menjadi popular kerana situasi ini,” kata beliau.

Dalam pada itu, Ketua Pemuda Sosialis DAP Anthony Loke juga bersetuju bahawa Najib telah gagal dalam menyemai dasar-dasarnya dalam pemikiran pemimpin daripada pasukan beliau sendiri.

“Meskipun beliau menggerakkan konsep 1 Malaysia, ia tidak difahami oleh orang beliau sendiri, oleh pemimpin Umno dan kakitangan awam,” katanya.

“Dan, hakikatnya Ketua Pemuda Umno Khairy Jamaluddin memberitahu akhbar-akhbar bahasa Cina (Mandarin) bahawa konsep 1 Malaysia tidak seharusnya menjadi urusan solo, dengan jelas menggambarkan bahawa dalam Umno sendiri, Najib tiada sokongan bagi 1 Malaysia,” katanya lagi.

Pemimpin-pemimpin itu melahirkan kebimbangan bahawa sikap mendiamkan diri Najib akan menyebabkan situasi tidak senang di kalangan kaum menjadi semakin buruk.

Mengambil kira keadaan sekarang, kata Loke, beliau pasti bahawa banyak lagi kumpulan sayap kanan akan muncul, mendesak dan memprovokasi sehingga menjejaskan keamanan negara.

Malah tegas Loke, kegagalan perdana menteri untuk bertindak tegas dan menghentikan kesemua tindakan mengarut hanya akan memberi isyarat kepada kumpulan-kumpulan ini terus bertindak macam ini.

Loke berpendapat kemungkinan ada pihak yang akan menganggap bahawa sikap diam diri Najib juga boleh dianggap sebagai beliau menerima tindakan dan kenyataan bersifat perkauman.

“Saya merasakan sikap berdiam diri bukan lagi satu opsyen bagi beliau,” katanya.

Jika Najib mahu berjaya dalam kepimpinannya, jelas Loke, presiden Umno itu perlu bertindak tegas dan menghentikan sikap melampau yang diperlihatkan sekarang.

Dzulkefly juga bersetuju bahawa kesan langsung sikap Najib akan membawa pihak-pihak lain bertindak mengeluarkan kenyataan-kenyataan bersikap perkauman.

“Orang ramai akan merasakan bebas untuk berbuat demikian kerana mereka mendapati ada sokongan kerajaan. Malah mereka juga mungkin menganggap sebagai pelindung mereka,” katanya.

“Sekarang, persoalan ke mana kita hendak pergi,” katanya lagi.

“Bagi saya ia sangat serius, kesemua bentuk kenyataan dan tindakan bersikap perkauman ini,” katanya.

Penasihat DAP Lim Kit Siang berkata Najib perlu menyediakan kepimpinan kepada rakyat berbanding dilihat “melindungi” sikap pelampau sesetengah pihak.

“Adakah beliau menyokong sikap sedemikian? Kegagalan beliau akan menyebabkan situasi buruk kepada negara,” kata beliau.

Bagaimanapun pemimpin-pemimpin PR juga berpendapat bahawa isu-isu perkauman semasa sebagai sebahagian daripada pelan besar perdana menteri dalam usaha memenangi pengundi Melayu.

“Kemungkinan beliau bermain dengan galeri orang Melayu,” kata Dzulkefly.

Katanya jika tanggapan itu benar ia adalah langkah tersusun Najib tetapi strategi berniat jahat untuk memenangi hati pengundi-pengundi Melayu.

“Ia semestinya sebahagian daripada pelan permainan beliau, untuk membawa negara ke arah situasi sekarang dan kemudian turun untuk menyelamatkan negara, kemungkinan dengan menggunakan Akta Keselamatan Dalam Negeri dan mengepung kesemua kami,” katanya.

Sehubungan itu kata Dzulkefly, Najib perlu mengambil tindakan yang waras dalam menangani keadaan semasa tanpa cuba menjadi popular.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Powered by Blogger.

Search

Swedish Greys - a WordPress theme from Nordic Themepark. Converted by LiteThemes.com.