Utusan Malukan YDP Negeri Melaka: [Ini Tajuknya] Mohd Khalil Angkat Sumpah Ketua Menteri Penggal Ketiga


Melaka 1 Jun - Selepas dikurnia Surat Cara Pelantikan Yang Dipertua Negeri Melaka daripada Yang di-Pertuan Agong, Tuanku Abdul Halim Mu'adzam Shah di Istana Negara, Tun Mohd. Khalil Yaakob mengangkat sumpah menyambung khidmat jawatan tersebut bagi penggal ketiga hari ini.
Istiadat tersebut bermula kira-kira pukul 4.30 petang apabila Mohd. Khalil melafazkan surat sumpah jawatan Yang Dipertua Negeri yang berlangsung di Dewan Seri Negeri, Ayer Keroh di sini.... (petikan Utusan, 2/6/2012)

Ops Scorpene 2.0: SUARAM mendedahkan sampul surat dengan 'folder' bertajuk "C4"

Maria Begum

Ops Scorpene 2.0: SUARAM mendedahkan sampul surat dengan 'folder' bertajuk "C4"Awal minggu ini, sebuah akhbar di Hong Kong mendedahkan skandal kapal selam Scorpene yang mengaitkan Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak, kawan karib Razak Baginda dan penterjemah Mongolia, Altantuya Shaariibuu yang dibunuh dengan kejam.

Dalam laporan berita, yang telah dipetik oleh beberapa blog di Malaysia, Najib telah digambarkan sebagai pelaku utama di sebalik konspirasi untuk mendapatkan komisen besar daripada pembelian 2 kapal selam dari Perancis dari pembuat senjata DCNS oleh kerajaan Malaysia.

Dia juga dikaitkan dalam pembunuhan Altantuya, di mana dua bekas pengawal peribadinya telah dijatuhkan hukuman gantung manakala Baginda telah dibebaskan.

Akhbar HK juga melaporkan bahawa mahkamah Perancis telah memanggil Najib untuk memberi keterangan sebagai saksi dalam perbicaraan kes rasuah terhadap DCNS yang difailkan oleh SUARAM NGO dari Malaysia.

Altantuya yang berusia 28 tahun, dipercayai mempunyai hubungan intim dengan kedua-dua Najib dan Baginda, juga merupakan penterjemah yang telah dibunuh kerana peranannya sebagai orang tengah dalam kes itu, di mana Najib dan Baginda telah dituduh memperolehi sogokan haram bernilai lebih daripada RM500 juta.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Powered by Blogger.

Search

Swedish Greys - a WordPress theme from Nordic Themepark. Converted by LiteThemes.com.