Benarkah RM10juta @ RM1.5 Juta Dibayar Untuk Iklan Rosmah di New York Times... SPRM Berminat Untuk Siasat Tak???

Suruhanjaya Pencegaran Rasuah Malaysia (SPRM) didesak menyiasat iklan mahal tentang isteri perdana menteri Rosmah Mansor dalam sebuah akhbar terkenal Amerika Syarikat New York Times.

Ketua Wanita PKR Zuraida Kamaruddin mempersoal bagaimana wang yang didakwanya berjumlah sehingga RM1.5 juta diperolehi untuk membiayai pengiklanan dua mukasurat penuh dalam akhbar itu.

"Ini kerana Pengarah Eksekutif New York Times Dianne McNulty sendiri mengesahkan bahawa iklan itu ditempah oleh sebuah agensi pengiklanan bagi pihak Kerajaan Malaysia.

"Dan bukannya oleh individu-individu seperti yang dinamakan dalam iklan tersebut," katanya.

Sabtu lalu, Zuraida dilaporkan menggesaRosmah membuat permohonan maaf secara terbuka kerana didakwa merujuk dirinya sebagai "wanita pertama" (first lady) - satu tindakan yang dianggapnya menderhaka.

Zuraidah dilaporkan merujuk kepada yang disiarkan bulan lalu, yang mengucapkan tahniah kepada "Rosmah, Wanita Pertama Malaysia" sempena dikurniakan Anugerah Keamanan dan Harmoni Antarabangsa 2010.

Iklan 16 April itu juga dilaporkan oleh agensi berita nasional,Bernama yang mendapat perhatian blog Malaysia Today, yang dikendalikan oleh penulis blog Raja Petra Kamaruddin yang kini diburu kerajaan.

Laman web itu juga melaporkan iklan yang dianggarkan bernilai RM10 juta itu juga memuatkan gambar besar Rosmah dengan tajuk "Malaysia berbangga dengan anda".

Menurut Bernama, kos berkenaan ditampung oleh "keluarga dan sahabat Rosmah di Amerika dan Malaysia".

Dalam satu kenyataan hari ini, Zuraida berkata menjadi tanggungjawab utama bagi SPRM untuk menyiasat perkara ini dengan efisien.

"Saya mahu sumber ini diperjelaskan dengan nyata agar pengkhianatan terhadap wang rakyat tidak berlaku hanya untuk memenuhi selera dan nafsu pihak yang berkuasa," katanya yang juga ahli parlimen Ampang.

PRK Sibu: Antara Kalimah Allah, Negara Islam dengan ISA

Akhirnya agama menjadi isu dalam PRK Sibu. SUPP-BN menyerang DAP-PR dengan isu "Negara Islam", mendakwa isu penggunaan kalimah Allah langsung tidak timbul di Malaysia Timur sehingga pertikaian ini dibawa masuk dari Semenanjung; sementara DAP pula mencabar agar SUPP mendesak PM Najib untuk menyatakan pendirian, sama ada Malaysia sebuah negara sekular, atau negara Islam.

Dalam satu sidang media pada 10 Mei, Ketua Penerangan dan Publisiti SUPP, Daniel Ngieng Kiong Ann (gambar kanan) menegaskan bahawa orang asli yang beragama Kristian seperti Iban telah menggunakan kalimah Allah untuk merujuk kepada Tuhan mereka, sama ada dalam kitab injil mahupun ketika bersembahyang sejak ratusan tahun lagi, malah tiada pengharaman dikenakan.

"Di Sarawak, adakah kalimah Allah menjadi isu?" tanya Daniel Ngieng Kiong Ann.

Politik Semenanjung

Malah, SUPP melabelkan DAP sebagai parti dari Semenanjung Malaysia, cuba membawa masuk agenda politik dari Semenanjung ke Malaysia Timur. "Jangan meracuni rakyat Sarawak dengan politik Semenanjung," demikianlah amaran yang diberikan oleh Daniel Ngieng Kiong Ann kepada DAP.

Daniel Ngieng seterusnya menyasarkan isu "Negara Islam", mencabar agar DAP mendesak rakan parti Pakatan Rakyat, PAS untuk menggugurkan agenda penubuhan Negara Islam. Jika gagal berbuat demikian, DAP harus meminta maaf kepada masyarakat Cina, katanya.

Isu "Negara Islam" terus dibangkitkan, malah Timbalan Setiausaha SUPP Wong Soon Koh (gambar kiri) hari ini membacakan beberapa fasal dalam perlembagaan parti PAS, yang ditafsirkannya sebagai "menuju ke arah matlamat penubuhan Negara Islam".

"Usah berdebat dengan saya kalau beliau (Lim Kit Siang) gagal melakukannya (memujuk agar PAS memansuhkan fasal tersebut)," sindir Wong Soon Koh dalam satu sidang media yang diadakan pada hari ini.

Nizar turun berkempen untuk DAP

Namun demikian, DAP tidak mengelak ketika berdepan dengan serangan isu "Negara Islam" kali ini. Malah, bekas Menteri Besar Pakatan Rakyat Negeri Perak, Mohd Nizar Jamaluddin dari PAS telah turun ke padang dan berkempen untuk DAP di kalangan penganut Kristian dan Katolik setibanya di Sibu, semalam.

Dalam satu majlis "Bersama pemimpin Pakatan Rakyat" di Hotel Paramount semalam, Nizar Jamaluddin tampil untuk meleraikan segala kekhuatiran yang menyelubungi minda pengundi bukan Islam terhadap PAS. Malah, sambil berseloroh calon DAP-PR, Richard Wong Ho Leng berkata kepada hadirin, "Tanyalah sepuas-puasnya sebelum pulang ke rumah!"

Richard Wong yang pernah mengunjungi negeri Perak ketika Nizar Jamaluddin menerajui tampuk pimpinan kerajaan negeri, mengundang Nizar untuk bertemu dengan penduduk Sibu, agar mereka boleh menilai, "sama ada Nizar seorang ektremis, penyangak malah terroris?"

Pengenalannya menggelakkan penduduk Sibu, lebih-lebih lagi apabila ucapan Nizar (gambar kiri) menyentuh hati sesetengah hadirin, yang dibalas dengan tepukan. Ketika menjawab keresahan seorang bukan Islam, yang melontarkan soalan sejauh manakah hak bukan Islam terjamin seandainya PAS benar ingin menubuhkan Negara Islam?

Patung Buddha terbesar di Kelantan

Nizar bertanya balik, sama ada beliau menemui istilah "Negara Islam" seandainya diteliti dari fasal pertama ke fasal terakhir dalam perlembagaan parti PAS? Nizar seterusnya mengambil pimpinan tertinggi PAS, Musyidul Am Nik Aziz Nik Mat sebagai contoh, bertanya sama ada sesiapa pernah melihat beliau menentang anutan agama lain sepanjang 20 tahun beliau memerintah di Kelantan?

"Pada hakikatnya, patung Buddha tidur terbesar di dunia terletak di Kelantan. Tak pernah beliau (Nik Aziz) cuba menyedarkannya (patung Buddha), atau memberi tekanan agarnya (patung Buddha) berdiri tegak..."

Nizar seterusnya menyeru agar hadirin melihat ke depan, menekankan bahawa PAS mendukung idealisme kerajaan bersih, amanah dan saksama, muafakat yang direstui semua pemimpin ketika membentuk Pakatan Rakyat.

Majlis ini berjaya menarik kehadiran kira-kira 400 orang. Selain pemimpin DAP, Chua Jui Meng dan Tan Kee Kwong dari PKR turut hadir untuk berkongsi pengalaman punca mereka meninggalkan MCA dan Gerakan. Apa yang menarik, ramai antara penduduk tempatan hadir untuk berjumpa dengan Nizar, menyambut ketibaannya dengan tepukan yang gemuruh, malah mengambil gambar bersamanya.

Negara Islam atau Sekular?

Isu "Negara Islam" semakin hangat, diasak bertubi-tubi kepada DAP. Ketua parlimen DAP, Lim Kit Siang (gambar kiri, kiri) pula menangkis serangan ini dengan mendakwa bahawa SUPP berdiam diri ketika bekas PM Mahathir Mohamad mengumumkan bahawa Malaysia ialah sebuah negara Islam pada 29 September 2001. Malah, Najib Razak pernah menyatakan bahawa Malaysia tidak pernah menjadi sebuah negara sekular pada 17 Julai 2007, sebelum beliau menjadi PM.

Bahangnya pertikaian ini semakin dirasai apabila diungkit semula pendirian UMNO dalam isu kalimah Allah, yang semestinya menyinggung perasaan sesetengah penganut agama Kristian dan Katolik yang sudah lama merujuk tuhan mereka dengan kalimah Allah.

ISA atau Akta Hasutan

Pertikaian ini cuba dibubuh tanda noktah, apabila Ketua Jabatan Siasatan Jenayah Sarawak SAC II Huzir Mohamed memberi amaran untuk menggunakan Akta Keselamatan Negeri 1960 (ISA) atau Akta Hasutan 1948 ke atas parti politik yang membangkitkan isu kalimah Allah, hari ini.

Amaran ini mencungkil saraf Setiausaha Publisiti DAP, Tony Pua yang bingkas mempersoalkan, "Mengapa mereka (BN) boleh menggunakan isu Negara Islam pula?"

Sambil mengkritik bahawa larangan ini sebagai amalan "double standard", Lim Kit Siang terus dengan serangannya ke atas SUPP dan BN. Beliau menyelar calon SUPP-BN, Robert Lau Hui Yew bersifat "lebih UMNO" daripada UMNO, kerana mencadangkan agar perbincangan tentang penggunaan kalimah Allah diharamkan dalam parlimen.

Lim Kit Siang berkata, apabila PAS mengiktiraf Malaysia sebagai negara yang berbilang kaum, agama, budaya dan bahasa, menggubal dasar yang lebih terbuka, sederhana dan mesra, UMNO telah menjadi semakin ektrem dan eksklusif di sebaliknya.

*Wong Shu Qi ialah wartawan MerdekaReview yang membuat liputan dari Sibu, Sarawak. Tulisan ini diterjemah dan disunting oleh Lim Hong Siang, daripada beberapa laporan Wong Shu Qi.

Rakyat Kelatan: 'Kesian sultan ambo, bilo nak abis ni'

Apabila gambar Sultan Kelantan Tuanku Ismail Petra tersiar pada muka hadapan beberapa akhbar utama semalam, ada penduduk Kelantan yang berkata "kesian sultan ambo, bilo nak abis ni."

Rasa simpati dan terkejut itu timbul apabila mereka melihat keadaan fizikal baginda ketika hendak dibawa pulang ke Istana Mahkota dari Hospital Universiti Sains Malaysia di Kubang Kerian setelah menjalani rawatan susulan masalah jantung dan pemeriksaan status kesihatan baginda oleh panel 10 pakar yang dilantik oleh kerajaan.

Bukan setakat gambar raja mereka itu, yang diusung dengan kerusi roda khas, yang menyentuh perasaan rakyat Kelantan tetapi yang terus bermain di fikiran mereka ialah kemelut yang sedang melanda Istana Kelantan.

Isu itu mula menarik perhatian umum apabila Tuanku Ismail Petra dibawa pulang ke Kelantan pada 4 Mac lepas setelah menjalani rawatan akibat masalah jantung di Hospital Mount Elizabeth di Singapura sejak Mei tahun lalus.

Semasa ketiadaannya, anakanda sulung baginda, Tengku Muhammad Faris Petra, dilantik oleh Majlis Perajaan Negeri sebagai Pemangku Raja, namun rakyat mulai terhidu bahawa ada yang tidak kena dalam keluarga diraja kerana melihat seolah-olah terdapat dua pihak yang menguasai Istana Kelantan.

Di satu pihak adalah Pemangku Raja Tengku Muhammad Faris Petra, dan di satu pihak lagi adalah adindanya, Tengku Muhammad Fakhry Petra serta ibundanya, Raja Perempuan Tengku Anis Tengku Abdul Hamid.

Bibit-bibit keretakan itu mulai ketara apabila Datuk Wan Hashim Wan Daud, yang didakwa dilantik sebagai Setiausaha Sulit Kepada Sultan, mengumumkan tiada acara sambutan hari keputeraan sultan pada 30 Mac.

Bagaimanapun kenyataan Wan Hashim itu, malah pelantikannya sebagai Setiausaha Sulit Sultan, dipertikai oleh Pengelola Istana Kelantan, Datuk Abdul Halim Hamad.

Tarikh 25 Mac menjadi kemuncak pada kemelut itu apabila Wan Hashim mengumumkan titah Sultan bahawa Tengku Muhammad Faris Petra dilucutkan jawatannya serta merta sebagai Pemangku Raja dan digantikan oleh Tengku Abdul Aziz Hamzah.

Pelucutan itu bagaimanapun tidak sah kerana tidak mendapat persetujuan ahli Majlis Perajaan Negeri dan juga tidak mengikut Undang-undang Tubuh Kerajaan Negeri Kelantan.

Pada masa yang sama juga timbul pula isu mengenai isteri kedua Sultan Kelantan, Che Puan Elia Suhana Ahmad, 31, yang kononnya telah diceraikan oleh baginda.

Elia Suhana berkahwin dengan Tuanku Ismail Petra pada penghujung 2007.

Beliau dihalang bertemu baginda walaupun telah mendapat perintah mahkamah.

Seorang wanita telah membuat permohonan pengesahan lafaz cerai talak tiga terhadap Elia Suhana yang kononnya dibuat oleh Tuanku Ismail Petra pada 12 Feb lalu di hadapan beberapa saksi di Singapura. Mahkamah Tinggi Syariah Kota Bharu menetapkan 23 Mei untuk keputusan permohonan cerai itu.

Pada 7 April, Sultan Kelantan buat pertama kali dibawa ke khalayak ramai pada satu majlis minum petang di Istana Mahkota untuk menunjukkan bahawa baginda semakin sembuh.

Pada acara itu, Raja Perempuan meminta Tuanku Ismail Petra untuk menyanyi, tetapi dalam suara yang serak dan agak sukar untuk melafazkan kata-kata, baginda menjawab : "Dok, tok se nyanyi (Tak, tak mahu menyanyi). Payoh (susah)."

Pada 4 Mei, Tuanku Ismail Petra dibawa ke HUSM untuk rawatan susulan walaupun sebelum itu, Tengku Muhammad Fakhry Petra, mengumumkan bahawa ayahandanya akan dibawa ke Singapura untuk tujuan itu.

Pemangku Raja pula bertitah bahawa segala pergerakan Sultan perlu mendapat perkenannya dan kawalan keselamatan dipertingkatkan.

Pada 9 Mei, Sultan Kelantan telah dibawa pulang ke Istana Mahkota setelah lima hari menjalani rawatan susulan dan pemeriksaan oleh panel 10 pakar itu yang dijangka menyerahkan satu laporan kepada Pemangku Raja untuk dibawa kepada Majlis Perajaan Negeri.

Terdapat spekulasi bahawa apabila laporan pakar itu diserahkan kepada majlis itu nanti, satu keputusan akan dibuat yang bakal menentukan sama ada kemelut istana ini akan berakhir atau berterusan.

- Bernama

MP Kalabakan Letak Jawatan Bukti Umno Bergolak


KUALA LUMPUR 11 Mei - Pengarah Strategi KEADILAN Chang Tian Chua mendedahkan bahawa kedudukan Umno-Barisan Nasional semakin tenat berikutan desas desus yang mengatakan bahawa Ahli Parlimen Kalabakan, Datuk Ghapur Salleh akan meletakkan jawatan.
Tian dan pasukannya akan membuat penelitian bagi mengesahkan tentang hal tersebut. Beliau beranggapan bahawa pergolakan berpanjangan yang berlaku dalam BN berpunca dari gerakan 16 September yang dilancarkan pada tahun 2008.

"Selepas PRU ke-12, Umno-BN melalui satu proses yang tidak stabil. Ramai Ahli Parlimen yang telah hilang kepercayaan kepada Barisan Nasional. Apa yang dikatakan sebagai penghijrahan bermaksud perubahan pendekatan dan budaya politik yang bermula pada 16 September," jelas Tian.

Beliau memaklumkan kepada Suara Keadilan bahawa, walaupun tiada perubahan kerajaan pada waktu itu, namun ia membawa impak yang besar. Najib yang memegang jawatan Timbalan Perdana Menteri mengambil kesempatan diatas apa yang disifatkan sebagai kelemahan mantan Perdana Menteri, Tun Abdullah Badawi untuk mengambil alih tampuk pemerintahan.

Perkara tersebut bukanlah tindakan akhir Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak untuk mengukuhkan kedudukannya, bahkan beliau menggunakan pelbagai taktik termasuk membeli Ahli Parlimen Pakatan Rakyat dan memberikan tekanan dan ugutan kepada Ahli Parlimen yang disyaki tidak cenderung kepada Umno-BN.

"Jadi tak hairanlah kalau ada Ahli Parlimen Umno-BN yang difitnah dan dipinggirkan kerana dianggap tak setia kepada Najib," katanya.

Ketika ditanya mengenai pendapat yang mengatakan bahawa peranan Ahli Parlimen Bayan Lepas, Datuk Seri Zahrain Hashim yang dilihat lebih merosakkan Umno, beliau bersetuju dengan mengatakan bahawa Ahli Parlimen tersebut itu tidak bersikap bebas. Mereka sebenarnya adalah alat yang diperalatkan untuk berkhidmat kepada Umno-BN.

"Umno-BN akan terus mempergunakan mereka. Sama ada Zahrain atau mana-mana individu bebas, sebenarnya mereka telah disediakan skrip yang telah ditetapkan oleh Najib," kata Tian.

Presiden, jika anda sayangkan MCA, tolong letak jawatan.” Protes terhadap presiden, ahli MCA dibelasah

Presiden MCA, Datuk Seri Dr Chua Soi Lek masih dihantui oleh skandal seksnya dan masih ramai, khususnya masyarakat Cina yang belum memaafkannya.

Pada satu majlis di dewan sekolah rendah Cina di Machap Baru, Melaka, Ahad lalu setelah kira-kira lapan minit berucap, seorang pemimpin pemuda tiba-tiba naik ke pentas dengan membawa sepanduk yang berbunyi: Presiden, jika anda sayangkan MCA, tolong letak jawatan.”

Chua bagaimanapun tidak menghiraukan lelaki itu dan meneruskan ucapannya.

Setelah 'tetamu' yang tidak diundang itu dibawa turun dari pentas, Chua berkata,”Jangan biarkan tindakan menceroboh seseorang itu menganggu keseluruhan majlis berkenaan.”

'Tetamu' yang tidak diundang itu kemudiannya dikenal-pasti sebagai setiausaha pemuda MCA bahagian Alor Gajah, Chai Ming Swee.

Dia memberitahu yang dia ditolak dari pentas itu secara kasar dan kemudiannya dibelasah oleh tiga lelaki di bahagian kepala dan badannya. Akibat tindakan itu, bajunya koyak, manakala cermin matanya pecah.

Menurut Chai lagi, tambah menyedihkan ialah ada ahli-ahli MCA yang hanya melihat sahaja dan membiarkan dirinya dibelasah.

Mujur, katanya, seorang pengawal berbangsa India campur tangan dan mengarahkannya supaya segera meninggalkan majlis itu.

"Semasa menuju ke kereta, lima lagi orang terus mengejar saya. Seorang daripada mereka melemparkan topi keledarnya yang mengenai kereta saya sehingga menyebabkan bonnet kemek.

"Saya dengan segera meninggalkan tempat itu dan menuju ke balai polis untuk membuat laporan dan seterusnya ke hospital bagi mendapatkan rawatan.”

Kenapa Sukar Ke Nak Minta Maaf : Keluarga Aminul TUNTUT Kerajaan, Polis mohon maaf

Keluarga Aminulrasyid Amzah - pelajar 15 tahun yang ditembak polis hujung bulan lalu - menuntut pihak kerajaan dan polis supaya memohon maaf kepada mereka dan membersihkan nama arwah daripada dilabelkan penjenayah.

Bapa saudara Aminulrasyid (kiri, berbaju putih) berkata walaupun mereka berterima kasih kerana anggota polis peronda terbabit didakwa semalam, keluarga mangsa tetap mahu Kementerian Dalam Negeri dan Ketua Polis Negara, Tan Sri Musa Hassan mencontohi Ketua Polis Negeri Sembilan, Datuk Osman Salleh.

Osman semalam meminta maaf kepada remaja berusia 17 tahun, Mohd Azizi Aziz, yang cedera di perut ditembak polis apabila dia enggan memberhentikan motosikalnya.

Menurut Kamaruddin, keluarga Aminulrasyid juga masih menuntut supaya suruhanjaya siasatan diraja ditubuhkan bagi menyiasat kejadian berkenaan supaya perkara sama tidak berlaku kepada keluarga lain dan kematian Aminulrasyid terbela.

"Bagi keluarga Aminulrasyid, jika sudah ada anggota polis yang didakwa, sudah tentu ada kesilapan yang dilakukan oleh anggota berkenaan.

"Kami ingin tahu proses penyiasatan dilakukan. Bagaimana perkara ini berlaku kerana kami sekeluarga tidak tahu mengenai penyiasatan yang dilakukan dan apa yang sebenarnya berlaku.

"Adakah kerana dia mengundur dan ada parang dalam kereta maka Aminulrasyid ditembak. Kita sekeluarga tertanya-tanya dan kita tidak tahu apa butir siasatan yang dijalankan," katanya pada sidang media di rumah keluarga remaja itu, di Shah Alam, petang tadi.

Kamaruddin berkata, sejak awal lagi ibu mangsa, Norsiah Mohamad, 60, memohon kepada pihak berkuasa untuk membersihkan nama remaja itu yang sebelum ini didakwa sebagai penyamun dan penjenayah.

Katanya, selain nama Aminulrasyid, pihak berkuasa juga perlu membersihkan nama keluara remaja itu serta nama sekolah mangsa yang turut terpalit dengan gelaran yang diberikan.

Pada masa sama, katanya, keluarga Aminulrasyid juga mahu tahu apa tindakan polis terhadap dakwaan rakan Aminulrasyid, Mohamad Azamuddin Omar, 15, bahawa beliau dipukul polis selepas berjaya keluar daripada kereta Proton Isawara yang dipandu mangsa, pada kejadian awal pagi itu.

Sementara itu, peguam keluarga itu N Surendran pula menuntut supaya beberapa pegawai atasan polis, khusunya Ketua Polis Negara Musa Hassan dan Ketua Polis Selangor Datuk Khalid Abu Bakar disiasat oleh sebuah badan bebas.

Surendran berkata pihaknya mahukan pihak terbabit dirujuk bawah Seksyen 11 Kanun Keseksaan kerana didakwa memberikan maklumat mengelirukan ekoran kenyataan awal bahawa pihak berkuasa menjumpai parang dalam kereta yang dipandu Aminulrasyid.

Turut hadir

dalam sidang media itu beberapa anggota keluarga Aminulrasyid dan seorang lagi peguam mereka Lateefa Koya.

Semalam, Koperal Jenain Subi (kiri, berbaju kuning), 48, yang berasal dari Sabah, mengaku tidak bersalah terhadap pertuduhan mengikut Seksyen 304(a) Kanun Keseksaan, menyebabkan kematian Aminulrasyid kira-kira jam 1.10 pagi pada 26 April lalu.

Dia yang bertugas di Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) Shah Alam, didakwa melakukan kesalahan itu di Jalan Tarian 11/2, Seksyen 11, di Shah Alam.

'12 Hours Live with Chivalry' : PAS bidas konsert 12 jam tanpa henti

PAS membidas Pusat Permohonan Penggambaran Filem dan Persembahan Artis Luar Negara (Puspal) kerana 'mengelak' membuat penjelasan berhubung konsert panjang 12 jam tanpa henti yang disertai artis R&B popular Pitbull.

Timbalan Presiden Nasharuddin Mat Isa mendakwa konsert daripada jam 7 petang sehingga 7 pagi yang dijadualkan pada 15 Mei ini "telah melanggar garis panduan durasi persembahan sesebuah konsert".

"Seperti yang sedia termaktub, sesebuah persembahan konsert di tempat awam tidak boleh melebihi jam 12 malam dan jika mempunyai sebab-sebab tertentu mungkin dibenarkan sehingga 1 pagi.

"Juga bagi sesebuah kelab hiburan dan disko, ianya dibenarkan untuk beroperasi sehingga pukul 1 pagi ataupun 2 pagi," tulis Nasharuddin dalam kolumnya di akhbar web PAS Harakahdaily.

Pada 6 Mei lalu, Nasharuddin yang juga ahli parlimen Bachok dilaporkan mendesak kerajaan menjelaskan sebab konsert panjang melibatkan kumpulan daripada Barat tersebut diberikan diluluskan.

Kementerian Penerangan Komunikasi dan Kebudayaan (KPKK) pula dalam kenyataan balasnya kepada Harakahdaily menjelaskan bahawa kerajaan memandang berat kemasukan artis luar supaya mematuhi nilai-nilai budaya dan tatasusila rakyat Malaysia.

'Kelulusan tidak berlandaskan syarat'

KPKK dilaporkan berkata, agen artis yang berkenaan harus menandatangani surat persetujuan untuk mematuhi segala syarat dan peraturan yang ditetapkan untuk mengadakan persembahan di negara ini

"Antara yang terpenting dalam peraturan ini ialah melarang sebarang tingkah laku, percakapan, lirik lagu dan juga pakaian yang mengaibkan atau bersifat lucah.

"Pitbull berjanji tidak akan melakukan sebarang tindakan, percakapan dan berpakaian yang tidak senonoh jauh lagi menyanyi lagu-lagu berunsur lucah," kenyataan itu dipetik,

Bagaimanapun, Nasharuddin mendakwa berdasarkan kepada kenyataan balas itu, "kelulusan yang dibuat tidak berlandaskan kepada apa yang termaktub dalam syarat ketetapan kemasukan artis luar".

"Kita sedia maklum lagu hit Pitbull ialah Hotel Room Service, I Know You Want Me. Ini bermakna Pitbull sudah semestinya mempersembahkan kedua-dua lagu ini di pentas konsert.

"Bayangkanlah muda-mudi kita berhibur sambil menyanyikan lirik tersebut dengan penuh penghayatan selama 12 jam tanpa henti sambil dikelilingi oleh pergaulan bebas lelaki dan perempuan yang sudah pasti menimbulkan rangsangan sesama mereka," tulisan Nasharuddin dipetik.

'Lirik galak seks ramai-ramai'

Nasharuddin - sambil memetik memetik lirik lagu Hotel Room Service - mendakwa lirik Pitbull "menggalakkan sesi seks beramai-ramai".

Manakala satu lirik bertajuk Sticky didakwanya menggalakkan budaya menghisap ganja dan pengambilan dadah bagi tujuan rekreasi.

Katanya, PAS difahamkan terdapat campurtangan Jawatankuasa Rayuan - bawah KPKK - telah campurtangan menggunakan kuasa veto mereka bagi membenarkan kemasukan artis tersebut walaupun kemasukan Pitbull didakwa telah dua kali ditolak oleh Puspal.

Sehubungan itu, Nasharuddin mempersoalkan bagaimana permohonan dan rayuan syarikat kedua diluluskan sedangkan syarikat pertama memohon terhadap artis yang sama ditolak.

"Yang menghairankan; walaupun dengan segala fakta kandungan lirik lagu Pitbull yang secara jelas berlandaskan unsur-unsur negatif; tetapi masih lagi mendapat kelulusan dari pihak Jawatankuasa Rayuan?" katanya.

Konsert dinamakan '12 Hours Live with Chivalry' pada 15 Mei ini dijadual berlangsung di Arena Tertutup Bukit Kiara, Kuala Lumpur.

Ia juga dilaporkan melibatkan persembahan beberapa DJ dan artis tempatan.

61 ahli Pas Bahagian Alor Setar keluar parti, sertai UMNO... Hampa Tengok La, apa Jadi Nie.. Herannn...

ALOR SETAR 11 Mei – Sebanyak 61 ahli Pas dalam Bahagian Alor Setar bertindak keluar daripada parti itu dan memohon menyertai UMNO selepas hilang keyakinan terhadap kerajaan negeri yang diterajui Pas.

Kumpulan itu yang diketuai Timbalan Ketua Pas Cawangan Akar Penyengat, Abu Bakar Hussain, 62, menyerahkan borang permohonan menyertai UMNO kepada Timbalan Pengerusi Badan Perhubungan UMNO Kedah, Datuk Paduka Ahmad Bashah Md. Hanipah pada satu majlis di Taman Wira, Mergong dekat sini malam tadi.

Abu Bakar berkata, mereka bertindak demikian selepas mendapati sejak dua tahun pemerintahan pakatan pembangkang di negeri itu, Pas gagal menunaikan janji dan tidak turun padang membela rakyat.

Sementara itu, Ahmad Bashah berkata, tindakan ahli-ahli Pas itu di negeri ini hanya satu permulaan kerana beliau mendapat tahu lebih ramai lagi yang akan berbuat demikian tidak lama kerana berasa terpedaya dengan gelagat para pemimpin Pas.


Utusan Malaysia Yang Lapor... Kita Tunggu Jawapannya???

PRK Sibu: Kekayaan di Hulu Mengenyangkan Orang Di Hilir!


MELALUI jalan sungai dari Kucing ke Sibu, Sarawak memberi pengalaman baru. Perjalanan selama kira-kira lima jam itu mempamirkan secara realiti apa yang berlaku. Kalau tidak melalui jalan ini mungkin apa yang dapat disaksikan itu tidak akan ditemui mata.

Untuk sampai ke Sibu, boat ekspress yang dinaiki singgah di dua persinggahan. Di Tanjung Manis dan Sarekei. Perjalanan dengan boat bukan membosankan kalau kita dapat mengambil manfaat darinya, memerhati pemandangan di sepanjang sungai berkenaan.

Ada dua perkara yang menjamah mata saya di sepanjang perjalanan itu. Pertama dapat melihat kehidupan sebenarnya rakyat Sarawak. Di sepanjang tebing terdapat perkampungan kaum bumiputera. Sepanjang pinggir sungai Sarawak adalah penempatan yang popular. Terdapat ratusan buah pengkalan atau jeti di sepanjang perjalanan dari Kucing ke Sibu itu. Suasana rumah mereka yang relatif daif sungguh menyedihkan.

Dalam perjalanan itu saya teringat bagaimana susahnya rakyat Sarawak melalui kehidupan mereka. Suasana kehidupan mereka seakan belum berubah. Kemerdekaan negara selama 53 tahun seperti tidak terjangkau ke kampung halaman mereka. Mereka masih hidup dalam ruang lingkup mereka sendiri.

Situasi ini menyebabkan mereka tidak berubah. Jaraknya yang jauh untuk ke bandar menyebabkan mereka belum dipengaruhi kehidupan moden dan ini menyebabkan mereka kekal dalam budaya asal mereka.

Terbayang juga kepada guru-guru yang ditempatkan untuk berkhidmat di dalam daerah pedalaman itu. Betapa sukarnya mereka. Bayangkan kalau memerlukan lima hingga 10 jam untuk ke luar ke bandar seperti Kucing, Sareki atau Sibu.

Sebelum menaiki boat atau perahu mereka terpaksa berjalan kaki keluar dari kampung ke Jeti atau pengkalan berjam-jam. Untuk keluar ke jati ada yang bermotosikal tetapi banyaknya yang mengayuh kaki.

Selain pemandangan itu yang menghiasi sungai Sarawak, satu lagi pemandangan yang kontras dengan keadaan itu ialah kewujudan pengkalan (lodge) balak. Puluhan pengkalan balan di sepanjang kiri dan kanan sungai dari Kucing ke Sibu. Kewujudan pengkalan ini menunjukkan penghasilan balak yang menjadi hasl semuljadi di negeri itu masih rancak.

Kontrasnya semua pengkalan itu bukan milik rakyat asal. Tetapi ianya pemilik pedagangan balak dari bandar-bandar besar seperti Kucing. Kalaupun rakyat asal terlibat hanya sebagai penggolek balak untuk dibawa ke dalam tongkang saja.

Di samping ratusan pengkalan itu juga kita akan menyaksikan berpuluh buah tonkang yang mudik ke hilir membawa ratusan batang balak. Semua balak itu diambil dari hutan di hulu. Perusahana ini berlangsung sejak berratus dekad lalu.

Melihat kepada deretan tongkang yang mudik ke hilir itu ia mencerminkan orang di hulu tidak susah lagi. Hasil balak dikira dapat membantu membangunkan kehidupan mereka. Hasil balak itu adalah anugerah Allah untuk bumi Sarawak dan semua penghuninya. Namun realitinya bukan begitu. Hasil dari hulu hanya mengeyanyang para taukeh dan ahli politik di hilir saja.

Balak-balak Sarawak di bawa ke luar negara. Penyelewengan dalam penjualannya menyebabkan hasil itu tidak pulang seluruhnya kepada negeri. Tidak sampai suku daripada hasil penjualan balak itu pulang ke negeri. Selebihnya ia masuk ke dalam oket taukeh dan orang politik di Sarawak.

Apabila diberi tahu itu menyebabkan saya termenung sejenak memikirkannya. Tiada jawaban mengenainya melainkan ia akan terus berlalu begitu selagi rakyat Sarawak tidak bernai bertindak mengubah status quo yang ada hari ini. Dengan membiarkan kerajaan hari ini terus menguasai Sarawak maka balak-balak itu atau apa saja kekayaan di hulu milik rakyat Sarawak itu terus akan mengalir ke hilir memasuki oket dan karung orang-orang di hilir yang terdiri dari taukeh, ketua samseng dan orang politik. Tidak terkecuali juga Ketua Menteri Sarawak, Taib Mahmud.

Keadaan rumah berbeza di kawasan sekitar kawasan bandar. Rumah rakyat agak selesa. Namun kehidupan di tepi sungai itu walaupun ia menjadi kebiasaan tetapi ia tidak selesa. Setiap kali hujan lebat mereka akan digodam cemas kerana bimbang banjir akan menghanyutkan mereka.

Sudah 64 tahun: Sampai Bila UMNO Mahu Tipu Rakyat?


Sampai bilakah UMNO hendak menipu rakyat jelata?

Setiap kali tiba 11hb Mei, mereka akan menyambut “ulangtahun penubuhan” mereka. Hari ini, mereka kata mereka sudahpun 64 tahun. Mungkin kebanyakan ahli UMNO sememangnya mudah lupa. Tetapi rakyat jelata masih ingat.

UMNO yang ditubuh pada 11 Mei 1946 sudah ditamatkan riwayatnya oleh mahkamah pada 4 Feb 1988. Sesuatu pertubuhan yang diistihar terbatal oleh mahkamah maka setakat itu sahajalah berakhirnya pertubuhan itu dan terpahatlah dalam sejarah tarikh mula dan tarikh akhirnya.

Apa yang berlaku selepas itu ialah manipulasi Mahathir. Mahathir telah mendaftar satu pertubuhan baru dengan nama UMNO Baru pada 13 Februari 1988. UMNO yang kini diterajui oleh Najib Razak adalah UMNO yang ditubuhkan oleh Mahathir.

Supaya ahli dan orang ramai lupa perubahan yang dirancangnya, Mahathir telah memiripkan UMNO Baru dengan yang lama dalam pelbagai aspek. Selain mengguna nama UMNO yang sama, beliau juga mengguna lambang dan bendera yang mirip asal dengan sedikit perubahan.

Kemudian, perkataan “Baru” digugurkan dari UMNO Baru supaya sama dengan UMNO yang telah dibatalkan.
Ketika Mesyuarat Agung pertama parti baru itu, Mahathir membuat keputusan agar sambutan ulangtahun parti baru dibuat pada 11 Mei dan bukannya pada bulan Februari, tarikh UMNO Baru didaftarkan.

Akhirnya ahli UMNO Baru (kebanyakannya masih kecil 22 tahun lalu – terutama bagi mereka dalam Pemuda dan Puteri) terlena dengan perancangan Mahathir – malah tidak tahupun beza kedua-dua entiti yang berlainan ini [Kalau tidak percaya, sila periksa nombor pendaftaran di Pendaftar Pertubuhan (ROS)].

Segala yang dirancangnya menjadi. Dengan pembatalan UMNO Asal dan penubuhan UMNO Baru, Mahathir telah dapat menguasai penuh UMNO yang baru ditubuhnya dengan menyekat mana-mana penderhakanya di peringkat awal ini. Dan ianya termasuk Pak Lah yang ketika itu mnyebelahi Ku Li. Sebab itulah Mahathir dapat berkuasa penuh dengan kuku-besinya selama 15 tahun selepas itu.*Artikel ini telah dikemaskini dari artikel asal oleh Ibrahim Baba yang bertajuk “Ulangtahun UMNO ke-62 atau baru ke 20?”, disiarkan di laman portal KLPos.com pada 14 Mei 2008.

Karpal: Saiful Penipu Dakwa Diliwat Tanpa RelaPerbicaraan kes liwat ketua umum PKR, Datuk Seri Anwar Ibrahim bersambung hari ini dengan peguambela , Karpal Singh menyoal balas pengadu, Saiful Bukhari Azlan.

Karpal berhujah oleh kerana Saiful mendakwa hubungan seks yang dilakukan itu adalah tanpa kerelaannya, manakala Anwar pula didakwa menurut Seksyen 377b atas kesalahan mengadakan hubungan di luar tabii, maka berlaku percanggahan antara dakwaan dan kenyataan Saiful.

"Memang pasti ada kesilapan berhubung dakwaan, dan perlu untuk melihat semula kenyataan yang dirakamkan.

"Di Malaysia, kita ketahui hubungan seks antara lelaki dengan lelaki walaupun dengan kerelaan adalah satu kesalahan. Bagaiamanapun, saksi telah berulangkali berkata dan menegaskan bahawa perhubungan seks itu tanpa kerelaaanya,” kata Karpal.

Katanya lagi, penyiasatan sepatutnya dijalankan mengikut seksyen 377c.

Karpal kemudiannya berkata Saiful menipu dan cuba mencabar kenyataannya sebagai saksi.

Sebelum itu, Saiful memberitahu mahkamah bahawa pegawai penyiasat, DSP Jude Pereira adalah anggota polis tunggal yang mengambil kenyataanya. Dia tidak dapat mengingat jumlah kenyataan yang diberikan kepada polis.

"Setiap kali, kenyataan itu dirakamkan di balai polis Brickfield dan juga tempat lain.

"Kenyataan pertama dirakamkan pada 29 Jun 2008,” kata Saiful dengan menekankan bahawa dalam kenyataan itu, dia memaklumkan bahawa dia diliwat tanpa kerelaan.

Ditanya oleh peguam, Karpal Singh sama ada dia membuat kenyataan itu di luar mahkamah, saksi itu berkata dia tidak ingat.

Awal pagi tadi, keadaan di luar Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur kecoh apabila beberapa pemyokong Anwar cuba meloloskan diri untuk memasuki dewan perbicaraan walaupun tidak mempunyai pas masuk

Turut mengiringi Anwar adalah isterinya, Datin Seri Wan Azizah Wan Ibrahim, presiden PAS, Datuk Seri Abdul Hadi Awang dan Ketua Pemuda PAS, Nasrudin Tantawi.

Anwar, 63, didakwa meliwat Mohd Saiful, 25, di sebuah pangsapuri di Bukit Damansara di Kuala Lumpur pada 26 Jun 2008.

Jika sabit kesalahan, Anwar boleh dihukum 20 tahun penjara - hukuman yang sekaligus akan menamatkan karier politik ketua pembangkang ini yang telah berjaya menyatukan pembangkang untuk menafikan BN penguasaan dua pertiga BN di parlimen selepas pilihan raya umum 2008.

Anwar telah disabitkan dengan kesalahan liwat pada 2000, di samping hukuman atas kesalahan salahguna kuasa sebelumnya - selepas beliau dipecat daripada jawatan timbalan perdana menteri semasa kemuncak krisis kewangan Asia pada 1998.

Sabitan bagi tuduhan liwat itu dikecam secara meluas kerana didakwa tidak adil dan ia kemudiannya dibatalkan oleh Mahkamah Persekutuan.

Berikutan itu, Anwar layak bertanding dalam pilihan raya kecil parlimen Permatang Pauh selepas pilihan raya umum 2008 yang menyaksikan prestasi terburuk BN, termasuk hilang kuasa di lima negeri - Kedah, Pulau Pinang, Perak, Selangor dan Wilayah Persekutuan. Manakala PAS mengekalkan kuasa di Kelantan dengan tambahan kerusi.

Amukan Bekas komando Tidak Siuman Akhirnya ditembak polis

Seorang bekas komando dipercayai kurang siuman cedera akibat terkena tembakan polis yang cuba mempertahankan diri selepas cuba menikam anggota polis ketika mengamuk dengan bersenjatakan sebilah 'pisau rambo' di Kampung Kuantan, di Kuala Selangor, petang semalam.

Turut cedera dalam kejadian amuk kira-kira 90 minit itu ialah dua penduduk kampung iaitu S Surentiran, 22, yang terkena peluru sesat dan seorang pegawai Jabatan Agama Islam Selangor (JAIS) Mohd Khairi Zaharuddin yang terkena tikaman di betis kiri.

Bekas komando yang menetap dengan seorang anggota keluarganya di kampung itu pernah dirawat di Hospital Tanjung Rambutan pada 2002 dan 2003 dan Surentiran kini dirawat di Hospital Sungai Buloh manakala Mohd Khairi dirawat di Hospital Tanjung Karang dan keadaan mereka dilaporkan stabil.

Ketua Polis Daerah Kuala Selangor, Supt Mohd Taib Ahmad berkata sepasukan anggota peronda polis dikejarkan ke kampung itu sebaik menerima panggilan mengenai lelaki mengamuk pada pukul 5.53 petang.

Katanya, setiba di tempat kejadian pada kira-kira 6.20 petang, polis melihat suspek sedang mengacukan sebilah pisau ke arah seorang penduduk di dalam sebuah kedai dan segera menghubungi pasukan kereta peronda lain sebagai bantuan.

"Suspek tidak menghiraukan arahan polis supaya meletakkan senjata, sebaliknya meluru keluar dari kedai itu dan melarikan diri dengan mengayuh basikal ke arah sebuah rumah sambil dikejar anggota polis dan penduduk kampung.

"Anggota polis cuba memujuk suspek untuk menyerah diri sambil disaksikan kira-kira 30 penduduk kampung di situ. Suspek kemudian menerpa seorang anggota polis tetapi anggota berkenaan sempat melepaskan tembakan amaran menyebabkan dia lari ke kawasan kebun berhampiran," katanya pada sidang akhbar di pejabatnya Kuala Selangor.

Mohd Taib berkata, ketika itu suspek sempat menikam betis Mohd Khairi.

Katanya apabila anggota polis cuba menyelamatkan Mohd Khairi daripada terus diserangnya, suspek bertindak ganas dengan menerpa ke arah anggota polis sehingga memaksa anggota polis itu mempertahankan diri dengan melepaskan tembakan dan mengenai jari kaki dan kepala lutut suspek.

"Untuk mempertahankan diri, anggota polis yang rebah akibat diterkam suspek terpaksa melepaskan tembakan sekali lagi ke arah suspek yang masih agresif dan mengenai rusuk suspek," katanya.

Katanya suspek yang masih agresif walaupun sudah terkena tiga das tembakan akhirnya dapat ditahan kira-kira 7.30 malam.

- Bernama

Video Panas: Najib Dituduh Rancang Tuduhan Liwat DSAI...

Para peguambela ketua pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim hari ini berusaha untuk mengaitkan perdana menteri dalam konspirasi untuk menjatuhkan Anwar dengan tuduhan meliwat seorang bekas pembantu lelakinya.

Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak sebelum ini mengakui bertemu pembantu ketua umum PKR itu - Saiful Bukhari Azlan, selepas dia berkata diliwat oleh Anwar tetapi sebelum satu aduan polis dibuat pada Jun 2008.

Najib juga menafikan campurtangan dalam kes tersebut.

Saiful memberitahu mahkamah hari ini bahawa dia bertemu Najib pada 24 Jun - dua hari sebelum kenyataannya bahawa Anwar telah meliwatnya - satu jenayah di negara Islam - dan empat hari sebelum dia berjumpa polis.

Saiful memberitahu mahkamah hari ini bahawa dia telah menceritakan kepada Najib masalah yang dihadapinya.

Dia bagaimanapun tidak menjelaskan apakah masalah yang dihadapinya ketika itu.

Saiful memberitahu demikian di Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur yang mendengar perbicaraan tuduhan liwat terhadap Anwar.

Anwar, 63, mengaku tidak bersalah terhadap tuduhan meliwat Mohd Saiful, 25, di sebuah pangsapuri di Bukit Damansara di sini pada 26 Jun 2008.

Jika sabit kesalahan, Anwar boleh dihukum 20 tahun penjara - hukuman yang sekaligus akan menamatkan karier politik ketua pembangkang ini yang telah berjaya menyatukan pembangkang untuk menafikan BN penguasaan dua pertiga BN di parlimen selepas pilihan raya umum 2008.

Anwar telah disabitkan dengan kesalahan liwat pada 2000, di samping hukuman atas kesalahan salahguna kuasa sebelumnya - selepas beliau dipecat daripada jawatan timbalan perdana menteri semasa kemuncak krisis kewangan Asia pada 1998.

Sabitan bagi tuduhan liwat itu dikecam secara meluas kerana didakwa tidak adil dan ianya kemudiannya dibatalkan oleh Mahkamah Persekutuan.

Berikutan itu, Anwar layak bertanding dalam pilihan raya kecil parlimen Permatang Pauh selepas pilihan raya umum 2008 yang menyaksikan prestasi terburuk BN, termasuk hilang kuasa di lima negeri - Kedah, Pulau Pinang, Perak, Selangor dan Wilayah Persekutuan. Manakala PAS mengekalkan kuasa di Kelantan dengan tambahan kerusi.

Bagaimanapun, Perak jatuh kembali ke tangan BN selepas tiga wakil rakyat Pakatan Rakyat bertindak keluar parti dan menyokong BN.
Najib merupakan timbalan perdana menteri ketika Anwar berdepan dengan tuduhan liwat itu dan mengambil alih teraju pentadbiran negara pada April tahun lalu, dengan ikrar untuk meliberalisasikan ekonomi dan menangani ketegangan kaum antara kaum Melayu, Cina dan India.

"Perdana menteri terbabit. Terdapat konspirasi politik untuk menyingkirkan Anwar," kata peguam Karpal Singh di mahkamah hari ini.

Karpal juga mencabar dakwaan Saiful yang dia diliwat, dengan menegaskan bahawa ia tidak disokong oleh satu laporan perubatan.

Perbicaraan kes liwat terhadap Anwar dijadual berterusan hingga Ogos depan.- Reuters

Adakah MB Kelantan & KM P. Pinang Akan Disiasat ?? Laporan Polis Oleh Perkasa Selangor Dah Dibuat....

Pertubuhan Pribumi Perkasa Malaysia (PERKASA) Selangor hari ini membuat laporan polis terhadap Mursyidul Am PAS Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat dan Setiausaha Agung DAP Lim Guan Eng.

Laporan terhadap kedua-dua pemimpin parti pembangkang itu dibuat oleh Yang Dipertua Perkasa Selangor Abdullah Mansor di ibu pejabat polis daerah (IPD) Shah Alam pada pukul 3.25 petang tadi.

Abdullah berkata laporan dibuat terhadap Nik Abdul Aziz yang juga Menteri Besar Kelantan kerana mempertikaikan larangan Sultan Selangor supaya tidak berpolitik di masjid dan surau yang tidak mematuhi Seksyen 12 Enakmen Jenayah Syariah (Selangor) 1996.

Bercakap kepada pemberita selepas membuat laporan itu, beliau berkata laporan yang dibuat terhadap Lim adalah berhubung kenyataannya pada sesi penggulungan di sidang DUN Pulau Pinang baru-baru ini yang menuntut supaya Ketua Polis Negara Tan Sri Musa Hassan meletakkan jawatan.

Tindakan Ketua Menteri Pulau Pinang itu merupakan satu prejudis dan hasutan yang boleh menimbulkan ketidaktentuan, rasa gelisah dan persepsi buruk rakyat terhadap Polis Diraja Malaysia, katanya.

"Ia juga merupakan penghinaan terhadap Yang di-Pertuan Agong di mana pelantikan Ketua Polis Negara adalah dengan perkenan Yang di-Pertuan Agong," katanya.

Katanya dalam laporan itu, PERKASA juga meminta Lim tidak lagi menggunakan nama Khalifah Umar Abdul Aziz dalam mana-mana ucapan, penerbitan atau lain-lain bentuk komunikasi yang boleh menimbulkan kekeliruan dan kegelisahan di kalangan umat Islam.

- Bernama
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Powered by Blogger.

Search

Swedish Greys - a WordPress theme from Nordic Themepark. Converted by LiteThemes.com.