Video Hot & Terkini: Saat2 Penjara Pudu Diruntuhkan Jentera Berat

Korea Utara Dibelasah 7-0 oleh Amukan Portugal

Aksi penyerang Korea Utara, Jong Tae Se sebaik sahaja pemain Portugal, Duda menjaringkan gol ketujuh pada perlawanan Kumpulan G Piala Dunia antara kedua-dua pasukan di Cape Town, Afrika Selatan malam ini. Portugal membelasah korea Utara 7-0. -


Pasukan Portugal membelasah Korea Utara dengan jaringan 7-0 pada perlawanan Kumpulan G, Piala Dunia sebentar tadi di Stadium Green Point.Gol-gol dijaringkan oleh Raul Meireles (28'), Simão (52'), Hugo Almeida (55'), Tiago (59', 88'), Liedson (80') dan Cristiano Ronaldo (86') di hadapan 60,000 penonton.

Jumlah jaringan itu adalah yang terbanyak dalam kempen Piala Dunia setakat ini.

Korea Utara nyata bukan lawan Portugal yang mula menggasak gol pasukan Asia itu sebaik sahaja masuk babak kedua perlawanan.

Portugal: (1) Eduardo, (13) Miguel, (6) Ricardo Carvalho (2) Bruno Alves, (23) Fábio Coentrão, (19) Tiago, (8) Pedro Mendes, (16) Raul Meireles, (11) Simão, (18) Hugo Almeida,(7) Cristiano Ronaldo (C).

Korea Utara: (1) Ri Myong Guk, (2) Cha Jong Hyok, (13) Pak Chol Jin, (3) Ri Jun Il, (5) Ri Kwang Chon, (8) Ji Yun Nam, (11) Mun In Guk, (17) An Yong Hak, (4) Pak Nam Chol, (10) Hong Young Jo, (9) Jong Tae Se.

AMALAN DI BULAN REJAB

1. Bulan Rejab termasuk salah satu bulan haram yang empat. Terdapat keutamaan Rejab secara umum berdasarkan cirinya sebagai bulan haram.

2. Namun ada diriwayatkan hadis-hadis menceritakan kelebihan Rejab secara khusus. Begitu juga amalan-amalan tertentu pada bulan Rejab. Namun nampaknya kebanyakan hadis tersebut dalam daerah dhaif dan palsu.

3. Masyarakat menjadi keliru apabila para ustaz memberikan hukum yang berbeza tentang fadhilat Rejab dan amalannya. Kekeliruan ini berlaku apabila wujud sikap mengkritik tanpa adab, menyesatkan amalan orang lain dan sebagainya.

4. Apakah pedoman bagi kita masyarakat awam?

5. Pertama, sebelum beramal, sewajarnya dikaji sesuatu amalan dan dalilnya. Rujuklah kepada buku agama yang berkelayakan dan bertanya kepada beberapa orang ustaz. Ini kerana setiap ustaz/ ulama mempunyai kemampuan ilmu yang terhad. Apabila diyakini sabitnya fadhilat dan amalan dengan nas yang diterima, maka beramallah.

6. Kedua, jika belum yakin, biarlah seketika amalan tersebut. Lagipun amalan tersebut dikira dalam amalan fadhilat dan sunat, bukannya wajib dan fardhu. Juga tidaklah usah menyesatkan golongan lain yang beramal. Bincanglah dengan baik.

7. Ketiga, buatlah amalan yang pasti di bulan Rejab. Terdapat hadis fadhilat puasa bulan Rejab. Maka untuk mengelakkan kekeliruan, buatlah amalan yang pasti. Contohnya berpuasa pada setiap hari Isnin dan Khamis, puasa hari putih iaitu 13, 14 dan 15 Rejab. Kalau dikira tidak mencukup, tambahilah lagi beberapa hari dengan niat memperbanyakkan amalan puasa.

8. Sebenarnya amalan yang pasti dalam Islam amat banyak. Tidak mampu untuk kita lakukan semuanya.

9. Ke empat, jika ijtihad kita tersalah dalam menentukan fadhilat Rejab, Allah maha pengampun dan luas rahmatnya. Kita sudah berusaha membaca, mengkaji dan bertanya kepada ahli ilmu.

10. Semoga Allah memberi hidayah kepada kita semua.

SUMBER : Sahabat Blog

RMK10 Hanya Fokus Pembangunan Fizikal, Pembinaan Sahsiah Dipinggirkan

KUALA LUMPUR, 21 Jun: Rancangan Malaysia ke-10 (RMK10) didakwa hanya memfokuskan kepada pembangunan fizikal negara dan meminggirkan soal pembinaan akhlak dan modal insan masyarakat.

Ahli Parlimen Baling, Ustaz Taib Azzamuddin Mohd Taib (gambar) ketika membahaskan RMK10 di Dewan Rakyat hari ini melahirkan rasa kesal melihat tiada kesungguhan pihak kerajaan dalam merangka strategi ke arah pembinaan masyarakat bermodal insan tinggi bagi menangani kadar jenayah dalam negara.

"Statistik jenayah pada lima bulan pertama 2010 agak menggerunkan. Dengan statistik jenayah yang teruk ini apakah dengan RMK10 ini kita boleh berasa lega dengan mengenepikan aspek-aspek pembinaan akhlak ini?" soalnya.

Katanya, RMK10 juga seharusnya menumpukan penjanaan Sekolah Agama Rakyat (SAR) dan Sekolah Agama Bantuan Kerajaan (SABK) yang dilihat berpotensi membina masyarakat bermodal insan yang tinggi.

"Kerajaan jangan mengabaikan SAR kerana institusi pendidikan ini banyak menabur jasa kepada masyarakat. Jika kerajaan memberi peruntukan kepada Sekolah Jenis Kebangsaan Cina (SJKC) dan Sekolah Jenis Kebangsaan Tamil (SJKT), kita juga amat berharap kerajaan memberi peruntukan yang sama kepada SAR," tegasnya.

Turut dibangkitkan berhubung peruntukan penambahbaikan kemudahan kesihatan di kawasan luar bandar bagi menampung keperluan penduduk.

"Sebagai contoh, Hospital Daerah Baling menampung 200,000 penduduk tapi tidak mempunyai doktor pakar.

"Kemudahan kesihatan di luar bandar sangat minima. Bukan hanya ketiadaan doktor pakar, ambulans juga tidak cukup," katanya.


'Pakatan Rakyat mampu Kuasai Sarawak Pada Pilihanraya Negeri Nanti'

Ahli parlimen Sibu Wong Ho Leng begitu yakin bahawa Pakatan Rakyat mempunyai apa yang diperlukan untuk menawan Sarawak dalam pilihan raya umum akan datang.

Pengerusi DAP Sarawak - yang berjaya menumpaskan calon BN untuk merampas kerusi parlimen Sibu dalam pilihan raya kecil 16 Mei lalu, percaya 'keajaiban Sibu' akan terserlah ke seluruh negeri itu.

"Kami amat yakin untuk menghadapi pilihan raya negeri," katanya dalam wawancara eksklusif dengan Malaysiakini.

Wong yang juga ADUN Bukit Assek berkata, Matlamatnya ialah untuk memenangi 36 kerusi - lebih separuh daripada 70 kerusi DUN di Sarawak.

"Kita mensasarkan untuk menguasai negeri ini, tetapi saya harus mengakui ada kesulitan tertentu," katanya.

"Sekiranya kita tidak berjaya menawan negeri ini, kita mensasarkan 24 kerusi untuk menafikan kerajaan BN majoriti dua pertiga.

"Ini bukanlah mudah, tetapi ia boleh dicapai..." tambahnya.

Kerajaan Terengganu Tolak Bayaran Premium Felda

KUALA LUMPUR, 21 Jun: Kerajaan Negeri Terengganu didakwa menolak bayaran premium Felda ke atas sejumlah tanah yang dimajukan di negeri itu, kata Ahli Parlimen Kuala Terengganu, Mohd Abdul Wahid Endut.

Ini, katanya ekoran keengganan Felda menempatkan lebih tiga ribu peneroka di atas 14,791.23 hektar tanah yang dimajukan mereka.

Abdul Wahid Endut, walaupun perbincangan antara kedua-dua pihak sedang berjalan, namun Felda memperlihatkan sikap korporat mereka yang mementingkan keuntungan dan mengenepikan kepentingan rakyat.

"Arwah Tun Razak dahulu hasratnya buka tanah nak menyelesai masalah kemiskinan rakyat.

"Felda sekarang dah jadi badan korporat, dia nak tanah buat ladang untuk dapat keuntungan mengkayakan syarikat," katanya ketika ditemui di Parlimen hari ini.

Beliau terdahulu mengemukakan soalan berkaitan di Dewan Rakyat, meminta Perdana Menteri menjelaskan keluasan tanah yang dimajukan Felda tanpa memasukkan peserta, dan jumlah premium yang belum dibayar.

Menurutnya, bayaran premium Felda kepada kerajaan Terengganu masih tertunggak dan Felda boleh dianggap sebagai "peneroka tanah haram".

"Isu ini kita bincang dalam dewan Dun, penjelasan yang diberikan menggambarkan Felda tidak bayar.

"Sebab itu kami anggap tak bayar premium seperti peneroka tanah haram la," katanya yang juga Adun Wakaf Mempelam.

Ketika menjawab soalan itu, Timbalan Menteri, Datuk Ahmad Maslan memberitahu, Felda telahpun membuat bayaran premium sebanyak dua kali namun dikembalikan semula oleh kerajaan Terengganu.

Katanya lagi, rundingan antara Felda dengan kerajaan negeri sedang berjalan bagi memutuskan sama ada Felda mahu memasukkan peserta ataupun tidak seperti yang dikehendaki kerajaan negeri.

Kerajaan Terengganu memperuntukkan 48,142.23 hektar kepada Felda untuk dimajukan.

Kawasan 33,351 hektar dimajukan dengan memasukkan 7,463 peserta manakala 14,791 hektar dimajukan oleh Felda Plantations tanpa melibatkan peserta.

Aku Percaya BN Tak Akan Adakan Piliharaya Kecil Batu Pada Waktu Ini

Oleh Fazli Othman
KUALA LUMPUR 21 Jun - Pendirian Hakim Mahkamah Tinggi Datuk Ghazali Cha jelas bahawa kerusi Parlimen Batu kekal milik Pengarah Strategik KEADILAN, Tian Chua seperti mana yang diputuskan mahkamah Khamis lepas.

Tian yang ditemui pagi tadi di lobi parlimen berkata keputusan hakim betul dan niat beliau adalah untuk tidak mengadakan pilihan raya kecil.

"Bagi hakim, jika sesiapa yang tidak bersetuju, maka pihak tersebut harus mencabar keputusan tersebut di Mahkamah Rayuan.

"Kita mengambil contoh kes Menteri Besar Perak, Datuk Seri Muhammad Nizar Jamaluddin di mana Mahkamah Tinggi yang mengisytiharkan Nizar sebagai Menteri Besar yang sah yang kemudiannya dicabar di Mahkamah Rayuan yang mana akhirnya Mahkamah Rayuan menetapkan Datuk Seri Dr Zambry Abdul Kadir sebagai Menteri Besar," jelas Tian Chua.

Menurutnya, tafsiran hakim bahawa denda RM2,000 tidak akan menghilangkan jawatan sebagai ahli parlimen dan pihak terbabit yang tidak bersetuju boleh mencabar keputusan tersebut.

Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Seri Nazri Aziz pula ketika ditemui media berkata beliau berpegang kepada keputusan hakim yang mengatakan Tian Chua tidak hilang kerusi tersebut.

"Mahkamah sudah putuskan maka tidak lagi timbul lagi persoalan kerusi tersebut.
"Apa yang telah diputuskan hakim sudah jelas di mana beliau tidak mahu pilihan raya kecil diadakan kerana membuang masa dan wang rakyat.

"Sebab itulah hakim mengurangkan denda tersebut daripada RM3,000 kepada RM2,000, dalam kes Fan Yew Teng yang dibatal kelayakannya sebagai ahli parlimen Menglembu pada 1975 hakim tidak menyebut bahawa beliau tidak mahukan pilihan raya kecil dan di dalam kes Tian, hakim telah menyebut dengan jelas dan nyata," kata Nazri.

Dalam pada itu Nazri juga berpendapat Ahli Parlimen Batu itu tidak perlu merayu berhubung keputusan tersebut.

Timbalan Speaker Dewan Rakyat, Datuk Wan Junaidi Tuanku Jaafar pula berkata pejabat Speaker, Tan Sri Pandikar Amin Mulia sedang menunggu keputusan rasmi Mahkamah Tinggi berhubung kes Ahli Parlimen Batu itu.

Katanya lagi, Speaker tidak boleh bergantung kepada laporan media semata-mata.
Speaker akan mengkaji penghakiman Ghazali sebelum memutuskan sama ada untuk membawa kes Tian Chua itu untuk dibahas di Dewan Rakyat.

Pilihlah Mahu Masuk Penjara Untuk Kekal MP atau Sebaliknya: Timbalan speaker

Timbalan Speaker Dewan Rakyat, Datuk Wan Junaidi Tuanku Jaafar berkata ahli parlimen Batu, Tian Chua boleh memilih untuk menjalani hukuman penjara dua bulan jika beliau tidak mahu kehilangan kerusi parlimennya itu.

Ketika ditemui wartawan di luar Dewan Rakyat, beliau berkata, memandangkan Tian telah dijatuhi hukuman penjara dua bulan atau denda RM2,000 kerana menggigit tangan anggota polis ketika ditangkap dalam satu protes pada 2007, maka memilih dipenjara boleh mengelakkan persoalan sama ada denda tersebut telah membatalkan kelayakan Tian sebagai ahli parlimen.

Tian, yang menang kerusi parlimen Batu dalam pilihan raya umum 2008, didakwa mengikut Seksyen 32 Kanun Keseksaan, kerana dengan sengaja menyebabkan kecederaan kepada angggota polis yang sedang bertugas.

Oktober lalu, Mahkamah Majistret Kuala Lumpur telah menjatuhkan hukuman enam bulan penjara dan denda RM3,000 ke atas Tian.

Beliau mengemukakan rayuan dan Mahkamah Tinggi mengekalkan sabitan tersebut tetapi mengurangkan hukumannya kepada denda RM2,000 atau dua bulan penjara.

Sejak itu, ia telah menjadi bahan perbahasan, sama ada jumlah denda tersebut terangkum di bawah peruntukan Perlembagaan Persekutuan bahawa sesebuah kerusi parlimen itu akan menjadi kosong jika wakilnya disabitkan oleh mahkamah dan dikena denda "tidak kurang daripada RM2,000."

Junaidi, bagaimanapun, berkata Tian boleh memilih untuk menjalani hukuman dua bulan penjara bagi mengelak risiko terbatal kelayakannya sebagai ahli parlimen berhubung isu denda tersebut.

"Jika Tian Chua memilih untuk menjalani hukuman (dua bulan) penjara, isu ini tidak akan berbangkit," kata Junaidi.

Sementara itu, katanya, pejabat Speaker, Tan Sri Pandikar Amin Mulia sedang menunggu keputusan rasmi Hakim Mahkamah Tinggi Datuk Ghazali Cha.

Speaker akan mengkaji penghakiman Ghazali sebelum memutuskan sama ada untuk membawa kes Tian itu untuk dibahas di Dewan Rakyat.

Memetik kes Fan Yew Teng yang dibatal kelayakannya sebagai ahli parlimen Menglembu pada 1975 selepas dirujuk kepada jawatankuasa hak Parlimen selepas disabitkan kesalahan hasutan, Junaidi berkata "Speaker tidak mempunyai kuasa untuk mengosongkan kerusi tersebut."

Menurutnya, Dewan yang boleh berbuat demikian, bukannya Speaker.

Pasukan Pilihanku: Kehebatan Brazil sukar dibendung

Pasukan Brazil meraikan jaringan Elano (kiri) dalam perlawanan kedua kumpulan G menentang Ivory Coast pada 20 Jun di stadium Soccer City, Johannesburg. Imej AFP

JOHANNESBURG, (Stadiumastro) – Kehebatan Brazil nyata sukar dibendung dan Ivory Coast bukanlah lawan sebenar selepas dibelasah 3-1 pada perlawanan yang penuh dengan aksi di Stadium Soccer City.

Brazil berjaya mendahului Ivory Coast 1-0 separuh masa pertama dan memulakan aksi garang dengan corak permainan teratur serta hantaran kemas.

Malahan Brazil melakukan percubaan pertama seawal minit kedua menerusi rembatan jauh 30 ela oleh Robinho tetapi ia sedikit melangkaui tinggi pintu gol Ivory Coast.

Bintang Ivory Coast, Didier Drogba juga tidak kurang hebatnya apabila turut melakukan percubaan pada minit 12 menerusi sepakan percuma tetapi agak mengecewakan kerana terlalu tinggi dan Julio Cesar sekadar memerhati bola melambung tinggi.

Minit ke-15 menyaksikan sekali lagi percubaan menarik daripada sepakan percuma yang diambil oleh Emmanuel Eboue tetapi Cesar membuktikan kehebatannya apabila cepat bertindak menumbuk bola keluar daripada kawasan bahaya.

Asakan demi asakan oleh Brazil akhirnya berjaya pada minit 25 apabila hantaran cantik daripada Kaka kepada Fabiano berjaya disudahkan dengan satu rembatan kencang untuk mematikan langkah penjaga gol, Boubacar Barry.
Anak buah Dunga berjaya mengekalkan kedudukan 1-0 sehingga tamat separuh masa pertama.

Penguasaan Brazil semakin ketara pada separuh masa kedua dan menambah dua lagi gol untuk mengesahkan kemenangan serta layak ke pusingan kalah mati.

Lima minit pertama separuh masa kedua menyaksikan Fabiano menambah koleksi golnya dengan mempamerkan teknik kawalan bola yang cantik sebelum melepaskan satu rembatan leret untuk menewaskan Barry.

Ivory Coast tetap tidak menyerah kalah dan terus melakukan asakan, Drogba hampir menjaringkan gol pada minit 53 selepas merampas bola daripada Dindane dengan mudah tetapi percubaannya sekadar melepasi palang gol.

Kaka pada malam ini beraksi dengan hebat dan kreativiti yang dihasilkannya banyak membantu gerakkan merbahaya.

Brazil melengkapkan kemenangan mereka dengan gol ketiga menerusi hantaran Kaka kepada Elano yang berjaya disudahkan dengan cantik pada minit 62.

Menyedari peranan Kaka menjadi kunci utama kepada semua gerakkan, para pemain pertahanan Ivory Coast melakukan tekanan dan bentesan keras ke atasnya.

Dek kehilangan sabar, Kaka dibuang padang selepas dilayangkan kad kuning kedua pada minit 86 namun ulang tayang menunjukkan Abdul Kader Keita berlakon dan merebahkan badannya.

Berlaku kekecohan antara pemain kedua-dua pasukan dan Dunga kelihatan tidak berpuas hati dengan tindakan pengadil perlawanan Stephane Lannoy.

Gol saguhati Ivory Coast hanya diperoleh pada minit 79 selepas Drogba menanduk masuk hantaran daripada Yaya Toure.

Brazil akan bertemu dengan Portugal manakala Ivory Coast pula akan menentang Korea Utara pada perlawanan terakhir Kumpulan G.

kredit : PASports

Batalkan projek insinerator

Persatuan Pengguna Pulau Pinang (CAP) membantah pembinaan loji insinerator di Cameron Highlands kerana ia akan mencemar alam sekitar, menjejas kesihatan dan bekalan makanan dengan bahan toksik. Ada alternatif insinerator yang lebih murah, fleksibel dan mesra alam sekitar.

Laporan Kajian Penilaian Kesan Kepada Alam Sekeliling cadangan projek insinerator di Cameron Highlands melaporkan bahawa teknologi yang dicadangkan ini telah diuji di loji perintis.

Ini menunjukkan bahawa teknologi yang dicadangkan ini adalah semata-mata dari ujikaji makmal dan tidak terbukti dalam skala besar dan keadaan biasa.

Memandangkan tidak wujud data sebenar bagi pelepasan gas, keupayaan, feasibiliti dan kecekapan-kos untuk loji insinerator berkapasiti sama seperti yang dicadangkan di Cameron Highlands, bagaimanakah boleh dipastikan bahawa loji yang dibina ini akan beroperasi dengan baik dan mematuhi standard pelepasan?

Bagaimanakah penilaian boleh dilakukan berdasarkan kepada andaian dan tanpa sebarang petunjuk sebenar sama ada sistem kawalan pencemaran udara yang akan dipasang akan berfungsi dengan berkesan?

Penilaian tidak sempurna berdasarkan andaian mungkin membawa kepada kesan buruk kepada kesihatan dan alam sekitar.

Setiap insinerator melepaskan campuran bahan kimia dalam operasinya. Pelepasan gas ini kadang-kadang adalah dalam kuantiti besar, iaitu semasa gangguan atau pelepasan tidak disangka dan kadang-kadang dalam kuantiti kecil.

Walaupun gas dari insinerator melalui sistem penapis, insinerator moden masih melepaskan tahap signifikan gas toksik, nitrogen oksida dan partikel halus.

Nano-partikel adalah memudaratkan kerana ia mampu melalui lapisan paru-paru dan menembusi organ (termasuk janin dalam ibu mengandung).

Sesetengah bahan kimia seperti dioksin dan sebatian semacam dioksin yang merupakan bahan penyebab barah adalah dilepaskan dalam kuantiti kecil yang lazimnya dikatakan industri sebagai amaun yang tidak signifikan.

Memandangkan dioksin adalah toksik dan tegar, amaun yang amat sedikit pun adalah sangat merbahaya. Amaun ini akan berganda dalam alam sekitar, tisu dan lemak manusia dan seterusnya menjadi amaun besar dalam badan dan alam sekitar.

Jadi, untuk pencemar seperti dioksin, sebarang pelepasan adalah tidak boleh diterima.

Wujud banyak bukti bahawa pelepasan gas dan abu dari insinerator adalah merbahayakan. Barah, kelahiran abnormal, masalah kesuburan, kerosakan saraf, masalah pernafasan dan lain-lain masalah kesihatan berlaku walaupun bagi pendedahan rendah kepada logam berat, organoklorin dan bahan pencemar lain yang dilepaskan dari insinerator.

Banyak bahan pencemar yang dilepaskan dari insinerator didapati terkumpul dalam dan atas tanaman. Ini amat membimbangkan untuk pengguna kerana Cameron Highlands merupakan sumber penting untuk sayur-sayuran di Malaysia.

Mencuci sayur boleh menyingkirkan sebahagian bahan pencemar pada permukaan sayuran tetapi amaun yang signifikan mungkin tertinggal.

Kita perlu menghentikan teknologi pelupusan sisa menggunakan insinerator atau tapak pelupusan. Wang rakyat tidak mesti digunakan untuk membiayai projek yang akan melepaskan gas rumah hijau dan bahan pencemar lain.

Kami menggesa kerajaan untuk membatalkan projek insinerator di Cameron Highlands. Pihak berkuasa tempatan perlu memberi perhatian kepada pengurangan sisa, meningkatkan aktiviti pengkomposan, kitar semula dan menyediakan pengumpulan sisa yang diasingkan.

Lokasi insinerator di Cameron Highlands boleh digunakan untuk membangunkan kemudahan pengumpulan dan pengasingan bahan yang boleh diguna dan dikitar semula.

Penulis adalah Presiden, Persatuan Pengguna Pulau Pinang dan boleh dihubungi menerusi emel: idrismd@tm.net.my

Ketua Penerangan PAS: ‘Asri jangan korek lubang sendiri masuk Umno’KUALA LUMPUR, 21 Jun — “Jangan korek lubang sendiri.” Demikian rumusan nasihat Ketua Penerangan PAS Idris Ahmad mengulas mengenai kemungkinan bekas mufti Perlis Dr Mohd Asri Zainul Abidin menyertai Umno, Jumaat ini.

Idris berkata, pihaknya berharap Asri tidak akan menyertai Umno dengan mengambil kira perkembangan dan pengalaman masa lalu dalam parti komponen Barisan Nasional (BN) itu.

“Kita tidak ada benda (tidak kisah), cuma kita berharap beliau tidak sertai Umno... kami kesian dengan dia, tak mahu apa yang berlaku ke atas Datuk Seri Anwar (Ibrahim) berulang dan kena pada beliau,” kata Idris ketika dihubungi The Malaysian Insider.

“Betul atau tidak (akan masuk Umno) belum pasti, tetapi saya berharap beliau tidak akan masuk Umno,” kata beliau.

Asri yang mempunyai ramai kawan dalam PAS juga pernah disebut-sebut cuba dirujuk oleh parti Islam ini.

Idris berkata Asri juga menghadiri majlis pengebumian pemimpin veteran PAS Hassan Shukri minggu lalu.

Idris berkata, kedudukan PAS tidak akan terjejas meskipun Asri menyertai Umno, yang disebut-sebut akan menjadi kenyataan Jumaat ini.

Turut akan sertai bersama Asri iala kira-kira 100 ulama muda berkelulusan tinggi.

Asri enggan mengulas lanjut ketika dihubungi lewat malam tadi.

Bagaimanapun dalam kenyataan diposkan di blognya, Asri berkata “sehingga saat ini saya belum membuat apa-apa keputusan untuk menyertai mana-mana parti politik.”

“Saya mengharapkan semua pihak tidak membuat andaian yang terlalu cepat terhadap kenyataan mana-mana pihak mengenai isu ini.

“Perbincangan dengan pihak yang membuat kenyataan akan diadakan. Sebarang kenyataan kepada media tidak akan dibuat setakat ini,” kata beliau.

Dalam ulasannya Idris menambah tiada tempat bagi golongan ulama untuk berpolitik dalam Umno.

“Harap jangan masuk, tengok orang macam Datuk Seri Anwar,.. gagal, kena fitnah. Golongan ulama tiada tempat dalam Umno, tengok pada (bekas naib presiden PAS) Datuk Nakhaie Ahmad, (Tan Sri Dr) Hamid Othman, (Datuk Dr) Mashitah (Ibrahim),” katanya lagi.

Ketika ditanya mengenai usaha PAS meminta Asri menyertai partinya, Idris berkata, sebenarnya tiada usaha secara rasmi.

“Yang jumpa dan berbincang dengan Asri adalah atas nama kawan, tiada usaha rasmi di pihak PAS... macam biasalah, kita terbuka, kami terima sesiapa sahaja yang hendak masuk PAS,” katanya.

Suami Bongkar Kegiatan Isteri Berkhalwat Dengan Lelaki LainSeorang wanita yang juga isteri seorang mekanik disoal siasat oleh pegawai JHEAINS selepas ditangkap berkhalwat dengan teman lelakinya di sebuah hotel di Port Dickson, semalam.


SEREMBAN 20 Jun - Lebur hati seorang suami yang sepatutnya menyambut Hari Bapa hari ini selepas isterinya sendiri ditangkap ketika berkhalwat dengan seorang lelaki di dalam sebuah bilik hotel di Port Dickson dekat sini.

Lebih memalukan ketika ditahan kira-kira pukul 4.25 pagi oleh sepasukan Penguat Kuasa Jabatan Hal Ehwal Agama Islam Negeri Sembilan (JHEAINS) wanita itu hanya memakai tuala manakala pasangannya berpakaian lengkap.

Kegiatan tidak bermoral pasangan berkenaan terbongkar selepas suami wanita itu sendiri melakukan intipan dan terus melaporkan perkara tersebut kepada JHEAINS.

Beliau hanya mahu dikenali sebagai, Zul, 26, telah mendirikan rumah tangga sejak lima tahun lalu dan dikurniakan dua cahaya mata berusia empat dan tiga tahun.

Katanya, dia bekerja di Kuala Lumpur manakala isterinya yang berusia 28 tahun bekerja di Pasir Besar, Jempol dekat sini sebagai Pembantu Perpustakaan.

"Saya menyayangi sepenuh hati saya tetapi dia (isteri) bersikap sebegini dengan saya.

"Bagaimanapun, kira-kira enam bulan yang lalu saya mula mengesyaki sesuatu tidak kena dengan isteri saya apabila dia mula rapat dengan seorang lelaki yang berusia 21 tahun," katanya ketika ditemui Utusan Malaysia di sini hari ini.

Zul berkata, lelaki itu yang masih bujang bekerja di sebuah agensi kerajaan dan pejabat mereka terletak dalam satu bangunan.

"Apabila saya bertanya, isteri saya memberi alasan bahawa lelaki itu hanyalah adik angkat dan mereka juga selalu berjumpa kerana menyertai satu peniagaan jualan langsung.

"Namun, saya tidak menyangka bahawa itu hanyalah helah isteri saya dan dengan kuasa Allah semuanya terdedah semalam," ujarnya.

Menceritakan semula mengenai kejadian tersebut, Zul berkata, isterinya itu berada di Port Dickson untuk menghadiri satu kursus selama dua hari di sebuah hotel bermula kelmarin.

''Walaupun isteri saya sudah meminta izin untuk mengikuti kursus itu namun hati saya berasa sangsi dan saya memutuskan untuk 'mengintip' isteri saya.

"Ketika saya berada di luar pintu hotel secara tiba-tiba saya melihat sebuah kereta yang dipandu seorang lelaki menjemput isteri saya di luar lobi hotel kira-kira pukul 11 malam kelmarin," jelasnya.

Menurutnya, dia terus mengekori pergerakan pasangan berkenaan sebelum mereka berhenti dan menyewa sebuah lagi hotel di bandar itu.

"Ketika itu badan saya menggigil kerana marah tetapi saya kuatkan semangat dan terus membuat laporan kepada JHEAINS serta polis.

"Kini setelah apa yang berlaku saya masih belum membuat keputusan sama ada mahu menceraikan isteri saya atau tidak dan cuba mendapatkan nasihat daripada keluarga sebelum membuat keputusan," katanya.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Powered by Blogger.

Search

Swedish Greys - a WordPress theme from Nordic Themepark. Converted by LiteThemes.com.