Panas... Apa Sudah Jadi - Anak Anggota Polis Tembak Mati Pengetua Sekolahnya,...

OMAHA, Nebraska: Anak seorang detektif melepaskan tembakan di sekolah menengahnya di Nebraska, mencederakan pengetua dan pembantu pengetua serta mencetuskan panik di kalangan pelajar yang terpaksa bersembunyi di dapur kafeteria.


Pelajar bersenjata terbabit yang menghadiri sekolah berkenaan kurang dua bulan, meninggalkan tempat kejadian dan membunuh diri dengan menembak diri dalam keretanya kira-kira satu kilometer dari sekolah berkenaan.


Pihak berkuasa enggan membuat spekulasi mengapa suspek berusia 17 tahun itu yang dikenali sebagai Robert Butler Jr. mensasarkan pihak pentadbir.


Butler berpindah pada November lalu dari sekolah menengah di Lincoln, kira-kira 80 kilometer dari Omaha.


Jessica Liberator, pelajar Millard South High School, berkata beliau berada di kafeteria apabila pesorang lagi pentadbir "berlari masuk dan memberitahu semua orang supaya pergi ke belakang dapur."


Katanya, beliau mula menangis apabila pelajar mendengar ketukan di pintu dapur dan pekerja kafeteria menjerit mengarah semua orang meniarap. Namun, tiada siapa yang masuk. - AP

Khalid Samad Ada Maklumat Konspirasi Perlantikan SUK Selangor...


Menteri Besar Selangor dan Exco Kerajaan Negerinya dipercayai ‘disabotaj’ dalam isu pelantikan Setiausaha Kerajaan Negeri, yang menjadi isu sekarang, antara lain kerana tidak dimaklumkan perkembangan semasa urusan lantikan oleh penyandang jawatan tersebut bulan lalu.

Khalid Samad berkata berdasarkan maklumat diperoleh beliau, bekas Setiausaha Kerajaan Negeri Datuk Ramli Mahmud sedia mengetahui yang nama Datuk Mohd Khusrin Munawi sudah pun dipersembahkan kepada Sultan Selangor dan ia telah menerima perkenan oleh baginda awal Disember lalu.

Khusrin diletakkan sebagai nama teratas dalam senarai kerajaan persekutuan yang dibawa kepada Sultan Selangor menerusi Setiausaha Kerajaan Negeri ketika itu.

Katanya, seolah-olah ada unsur mahu melaga-lagakan pentadbiran kerajaan negeri dengan Sultan Selangor termasuk bagi menggambarkan bahawa Khalid telah lewat bertindak dalam mengemukakan nama calon kepada istana.

Bagaimanapun perkara tersebut tidak dimaklumkan kepada Khalid sehingga Menteri Besar sendiri terkejut dengan makluman pelantikan, yang diumumkan oleh Ketua Setiausaha Negara Tan Sri Mohd Sidek Hassan pada 27 Disember.

“Pada mesyuarat Exco 16 Disember 2010, Menteri Besar memaklumkan mesyuarat Exco bahawa tiga nama sudah pun dipilih oleh jawatankuasa pemilihan, malah telah mendapatkan pandangan pandangan Exco mengenai pilihan itu.

“Pada mesyuarat yang sama, Menteri Besar memberitahu bahawa ketiga-tiga nama itu akan dikemukakan kepada Sultan Selangor untuk perkenan pada 17 Disember (keesokan hari).

“Tetapi, mengikut maklumat yang saya terima, Setiausaha Sulit Sultan Selangor menulis kepada Datuk Ramli pada 10 Disember menjawab surat Datuk Ramli bertarikh 3 Disember bahawa calon nombor satu iaitu Datuk Khusrin, yang dipersembahkan, telah diberi perkenan oleh Sultan Selangor,” kata Khalid pada sidang media di pejabatnya hari ini.

Ahli Parlimen Shah Alam berkata pada mesyuarat Exco 16 Disember, Menteri Besar memaklumkan bahawa beliau akan bercuti mulai 20 hingga 30 Disember dan sebarang pelantikan hanya perlu diumumkan selepas beliau kembali daripada bercuti.

Mengapa Pelakon Lisdawati Masuk Hospital Tanpa Pengetahuan Suaminya, Fauzi Nawawi?

Fauzi Nawawi dan isterinya Lisdawati hadir di Anugerah Skrin 2010, baru-baru ini.

PETALING JAYA: Aktor Fauzi Nawawi terkejut apabila isterinya Lisdawati merahsiakan tentang berita dimasukkan ke hospital ekoran jangkitan usus.


Kata Fauzi, dia hanya dimaklumkan oleh Lisdawati tentang perkara itu selepas isterinya ditahan di Hospital Pakar Al-Islam, Kampung Baru, malam Selasa.


Fauzi yang baru pulang dari Kedah kerana terlibat dengan penggambaran drama sebelum ini berkata, isterinya mengadu tentang sakit kepala dan pernah pitam sejak minggu lalu namun tidak menjangka keadaan itu akan melarat sehingga terpaksa ditahan di wad.


"Saya hanya dimaklumkan oleh Lisda pada malam semalam (Selasa) tentang perkara itu. Kebetulan pula saya berada di Kedah sehingga kelmarin kerana terlibat dengan penggambaran.


"Apabila pulang ke Kuala Lumpur, saya terkejut apabila dia memberitahu sudah ditahan di hospital kerana jangkitan usus," katanya yang dihubungi mStar Online, Rabu.


Tambah pemenang anugerah Pelakon Lelaki Terbaik Drama di Anugerah Skrin 2010 itu, Lisdawati sengaja merahsiakan berita kejadian berkenaan agar tidak mengganggu tumpuannya di lokasi penggambaran.


"Dia masuk hospital pada pukul 3 petang semalam dan tidak memberitahu saya kerana tidak mahu mengganggu jadual penggambaran saya.


"Memang Lisda ada mengadu tentang keadaannya yang kerap pitam dan hilang selera makan sejak minggu lalu tapi saya sangka keadaannya tidak serius.


"Namun, apabila keadaan itu berlanjutan sehingga minggu ini, dia pergi mendapatkan rawatan di Hospital Pakar Al-Islam, Kampung Baru dan terus ditahan sejak Selasa lalu," katanya.


Mengenai perkembangan terkini Lisdawati, Fauzi mengesahkan isterinya kini berada dalam keadaan stabil tetapi masih lagi ditahan di hospital memandangkan doktor perlu memantau keadaannya.


"Menurut doktor, punca sebenar Lisda mendapat jangkitan tersebut mungkin disebabkan oleh faktor pemakanan yang tidak seimbang atau keracunan makanan.


"Lisda sepatutnya dibenarkan keluar dari hospital pada hari ini (Rabu) tetapi doktor masih menahannya bagi memantau perkembangan semasa.


"Bagaimanapun, dia berada dalam keadaan stabil dan cuma memerlukan rehat yang secukupnya buat masa ini," kata aktor yang kini sibuk di lokasi penggambaran drama Yang Terpuji.


Angkat Sumpah SUK Selangor Depan Sultan - Kerajaan Selangor Masih Belum Relakan....

Kehadiran menteri besar dan seluruh exco kerajaan Selangor ke majlis angkat sumpah Datuk Mohd Khusrin Munawi sebagai setiausaha kerajaan (SUK) yang baru tidak bermakna tindakan itu direlakan, kata Tan Sri Khalid Ibrahim.

NONE"Memandangkan hari ini juga ditetapkan untuk majlis angkat sumpah Datuk Khusrin, kami ingin menegaskan kehadiran kami tidak bermakna kami rela dengan tindakan arbitrasi SPA(Suruhanjaya Perkhidmatan Awam) terhadap pentadbiran kami.

"Kami tetap dengan pendirian bahawa isu pelantikan SUK belum muktamad dan perlu penyelesaian bijaksana," katanya dalam kenyataan bertulis kepada media yang diedarkan di Istana Bukit Kayangan Shah Alam.

Katanya, kerajaan negeri juga telah menghantar surat kepada Suruhanjaya Perkhidmatan Awam dan dan menyatakan rasa terkilan Negeri Selangor di dalam isu pelantikan SUK.

“Kita nyatakan dengan tegas bahawa tindakan mereka telah membelakangkan semangat Persekutuan sebagaimana yang termaktub di dalam Perlembagaan.

“Kerajaan Negeri juga memohon agar proses perbincangan dapat dilakukan dan akhirnya penyelesaian terbaik boleh dicapai,” katanya.

Menurut Khalid, kerajaan negeri Selangor juga kesal apabila berlaku manipulasi pihak tertentu dan berkepentingan dalam isu tersebut.

“Media perdana pula menggambarkan seolah-olah berlaku krisis di antara Istana dan pentadbiran kerajaan Pakatan Rakyat.

NONE“Justeru, kehadiran seluruh exco kerajaan negeri hari ini di dalam majlis penuh istiadat iaitu Majlis Pengurniaan Darjah Kebesaran Dato' Setia - Sultan Sharafuddin Idris Shah (SSIS) Darjah kelas Pertama kepada Duli Yang Teramat Mulia Tengku Amir Shah Ibni Sultan Sharafuddin Idris Shah, Raja Muda Selangor - sebagai bukti dan tanda kasih serta taat setia kami kepada DYMM Tuanku Sultan Selangor dan Duli Yang Teramat Mulia Raja Muda Selangor,” katanya.

Menurut Khalid oleh kerana hari ini juga ditetapkan untuk majlis angkat sumpah Khusrin, kehadiran beliau dan anggota exco tidak bermakna mereka rela dengan tindakan arbitrasi SPA.

NONE“Kita juga telah memberi maklum kepada Sultan bahawa pentadbiran kerajaan negeri akan mengadakan sidang dewan negeri Selangor dalam tempoh terdekat untuk meminda Undang-undang Tubuh Negeri Selangor untuk mengembalikan kuasa Sultan dan Menteri Besar khusus dalam melantik tiga pegawai eksekutif iaitu Setiausaha Kerajaan Negeri, Pegawai Kewangan dan Penasihat Undang-undang Negeri.,” katanya.

Khalid berkata tindakan ini sekali gus menolak dakwaan pihak-pihak yang menuduh mereka menderhaka dengan sultan.

“Sebaliknya kamilah yang akan mengembali dan mempertahan kuasa Sultan dan Negeri yang terhakis sejak 1993 kesan dari krisis Perlembagaan,” akhiri kenyataan media itu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Powered by Blogger.

Search

Swedish Greys - a WordPress theme from Nordic Themepark. Converted by LiteThemes.com.