Prof. Dr. Shad: Kelantan Tidak Layak Dapat Royalti


Mai Pakat Lawan Sapa lagi Pakar Undang2....

Pening La Rakyat Jelata Kalau Macam Nie...
SAPA BETULLL....


KUALA LUMPUR 20 Mac - Seorang pakar Perlembagaan negara, Prof. Dr. Shad Saleem Faruqi berkata, Kelantan tidak layak untuk menerima royalti petroleum sebanyak lima peratus daripada hasil cari gali minyak di luar pantai negeri itu.

Pensyarah Undang-Undang Perlembagaan Universiti Teknologi Mara (UiTM) berkata, Perlembagaan Persekutuan jelas menggariskan kawasan luar pantai adalah di bawah tanggungjawab Kerajaan Pusat dan bukannya negeri.

"Walaupun terdapat Akta Pembangunan Petroleum 1974 yang menyatakan negeri berhak mendapat royalti bagi kawasan luar pantai, ia tidak boleh diguna pakai kerana bertentangan dengan Perlembagaan Persekutuan,'' katanya. - Utusan

Kerana No. Plat, Rakyat M'sia Sanggup Membazir


Nombor Plat "TAY 1" Dibeli Dengan Harga RM220,000
Boleh Beli BMW sebijik Bagi Kat Pak Mat Sedaka

KUALA TERENGGANU: Nombor plat kenderaan TAY 1 yang dikeluarkan di Terengganu dibeli dengan harga RM220,000, mengatasi harga plat TAN 1 sebelum ini yang bernilai RM200,090.

Pengarah Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ) Terengganu, Abdul Rahman Emang Anyie berkata harga tersebut diperolehi setelah enam pembeli membuat bidaan sejak tender dibuka dari 2 hingga 22 Feb lalu.

"Harga paling tinggi yang kita terima ialah bagi TAY 1 iaitu RM220,000, diikuti TAY 8 sebanyak RM62,000," katanya kepada pemberita di sini hari ini.

Beliau berkata notis kepada mereka yang berjaya membida akan dikeluarkan tidak lama lagi, tanpa mahu mendedahkan identiti pembeli.

Menurutnya, sepanjang tempoh tender, JPJ Terengganu menerima 1,119 bidaan daripada 534 pembida yang ingin mendapatkan nombor pendaftaran di bawah siri TAY.

Selain TAY 1 dan TAN 1, nombor pendaftaran TAX 1 sebelum ini mencatat harga jualan RM165,000. - BERNAMA

KEHEBATAN SEPANJANG 20 TAHUN MENJADI MB


TGNA SEPANJANG 20 TAHUN MENJADI MB

Firman Allah swt maksudnya:
Yusof A.S Berkata: Jadikan daku Pengurus Perbendaharaan Hasil Bumi ( MESIR ), Sesunguhnya Aku Sedia Menjaga Dengan Sebagainya Lagi Mengenai Cara Mentadbirnya( surah Yusof ayat 55 )

Istimewanya TGNA sebagai pendakwah Islam pertama menjadi Ketua Eksekutif sebuah negeri. Jawatan MB telah merubah persepsi masyarakat terhadap agamawan. Dunia Islam ketandusan Ketua Negara yg alim serta warak selepas kejatuhan empayar Turki Othmaniah. Pemerintahan Islam zaman Rasulullah saw dan para sahabat menjadi satu lipatan sejarah.

Banyak kajian dilakukan tetapi bermotif akademik sahaja dan tidak dipraktikkan dalam kehidupan masyarakat moden.

Sejak merdeka kehadiran agamawan hanya dilihat sebagai elemen untuk kerja2 agama seperti halal haram dan nikah kahwin sahaja.

Tuntutan kearah Islam yg syumul mencapai objektifnya bila TGNA diangkat menjadi ketua sebuah kerajaan. TGNA yg dulunya dikenali sebagai Ust Nik Aziz maju ke depan bila menjadi Tok Guru Nik Aziz.

Uniknya gelaran Tok Guru adalah panggilan tertinggi yg dikurnia oleh rakyat mengatasi Tun, Tan Sri, Datuk Seri dan Datuk.

Banyak persamaan antara TGNA, TGHH, Dr Yusof Qardawi, Hasan Turabi, Syeikh Abdullah Yusof ( Ulama Sudan ), AA Gym ( Ulama Indonesia ) , Muhd Sayyed Tantawi ( Syeikhul Azhar ), Habib Umar ( Ulama Yaman )... bezanya TGNA diambang kuasa manakala ulama2 lain hanya berdakwah.

Kita diajar bahawa Rasulullah saw adalah Pendakwah ulung yg berkuasa mutlak pertama di muka bumi. Usahkan Ulama, Rasul2 dan Nabi2 terdahulu mengakui kerasulan Muhammad saw yg serba lengkap dan dikasihi Allah swt.

Baginda saw adalah Ayah, Mertua, Menantu, Datuk, Ulama, Perdana Menteri, Panglima Angkatan Tentera dan Pengerusi GLC ( ghanimah ) dalam Kerajaan Islam Madinah.

Sabda Rasulullah saw " Ulama adalah pewaris nabi". TGNA mewarisi pusaka dari Nabinya 2 perkara iaitu agenda dakwah dan urusan pentadbiran kerajaan. Senarai Ulama tersohor di atas hanya mewarisi kerja2 dakwah sahaja.

Penyebaran Syiar Islam akan memuncak bila Umarak memerintah dengan penuh taqwa. Cabaran utama sebuah kerajaan ialah kemewahan dan harta benda, satu tuntutan hawa nafsu yg mampu disekat dengan benteng iman dan taqwa.

Nabi Yusof as pernah menjadi Umarak / Menteri Kewangan Mesir, menguruskan harta / kewangan Kerajaan Mesir. Sepanjang berkuasa baginda menjunjung prinsip taqwa dan meletakkan Iman dilandasan yg betul.

Justeru Baginda dilihat bijak, adil serta telus dalam menjalankan tugas besar. Dengan Wahyu dari Allah baginda berjaya mengharungi 7 tahun kemarau dan 7 tahun subur dengan jayanya.

Tidak pernah tercatit dalam AlQuran cerita Nabi Yusof membahagi2 harta negara kepada adik beradiknya @ saudara terdekat sepanjang diamanahkan menjadi Menteri Kewangan.

Islam menguasai hampir 2/3 dunia zaman Khalifah Umar alKhattab yg hidupnya sangat fakir bila berkuasa. Justeru Islam berjaya disebar dengan penuh sederhana dan meletakkan Iman serta Taqwa di sudut teratas.

Politik Islam dilihat teguh mengalahkan sistem demokrasi yg diamalkan Barat ( sekular ) . Tauhid Uluhiyyah dan Rububiyyah menjadi garis pemisah antara siasah Islam dengan Politik demokrasi yg berpaksi kepada teori manusia semata2.

Rasuah, kroni dan pilih kasih menjadi musuh Islam dan Demokrasi. Bezanya Islam menghukum dosa pahala sedangkan Demokrasi bersenjatakan Integriti. Gejala itu telah meruntuhkan peradaban sesebuah tamadun sejak zaman berzaman.

Tokoh2 Umarak seperti Harun ArRashid, Umar Abd Aziz dan Sultan Muhd AlFateh hanya sekadar sebutan, sukar mencari pengganti yg sealiran dengan cara hidup mereka. Kejayaan mereka kerana kesederhanaan dalam memerintah.

Kemenangan perjuangan Islam kerana berkat dari Allah swt, bukan kerana hebat longistik. Pemerintahan yg bertunjang prinsip Iman dan Taqwa selari dengan slogan Amal Makruf Nahi Mungkar.

Fakta sejarah mengatakan bahawa Pemerintah yg hebat Khalifah Harun ArRashid, Umar Abd Aziz dan Sultan Muhd AlFateh berkuasa dalam waktu yg singkat, tidak melebihi 10 tahun. Tempoh tersebut menjauhkan kroni dan rasuah dari meresap ke urat nadi penguasa.

20 tahun sebagai MB cukup panjang buat TGNA berkuasa dan berhadapan dengan 3 PM UMNO. Hebatnya TGNA kerana sokongan padu rakyat walau berdepan serangan UMNO dari segenap sudut.

Terlalu lama ditampuk kuasa dilihat sebagai kekuatan dalam keserabutan. Tempoh yg lama membuka ruang untuk anasir2 yg ditolak Islam ( korupsi dan kroni ) cuba menggantikan sikap telus, jujur dan beriman yg digariskan dalam konteks "good governance".

Serangan musuh dari luar sudah hilang bisa, kini lahir pula "musuh dalam selimut" yg sukar dibendung. Kapitalis dan oppurtunist berperanan besar dengan mempengaruhi keluarga terdekat TGNA untuk menjadi "dalang" dengan agenda tersembunyi.

Mungkin masanya sudah tiba untuk TGNA menilai prestasi barisan pelapis yg telah digilap sebagai pengganti. jangan biarkan bakat yg terpendam menjadi sia2 kerana fitrah semulajadi manusia.

Tiada kurangnya bakat Dato Ahmad Yakop, Dato Husam Musa dan Dato Nik amar. Mereka hanya menunggu "green light" untuk meneruskan kesinambungan sebuah pemerintahan yg selama ini menerima sumbangan idea dan tenaga tanpa sebarang prasangka.

Sekian dari cilipadi007

DBP: Benarkah Johan Jaafar Akan Diganti??...


Sidek Baba ganti Johan Jaafar di DBP?

KUALA LUMPUR: Profesor Pendidikan Universiti Islam Antarabangsa Malaysia (UIAM) Dr Sidek Baba belum menerima maklumat pelantikannya sebagai Pengerusi Lembaga Pengelola Dewan Bahasa dan Pustaka (DBP).

Desas-desus berhubung beliau akan menggantikan jawatan yang disandang Datuk Johan Jaafar sebelum ini, bagaimanapun sudah tersebar begitu meluas melalui siaran laman-laman dan blog-blog tertentu.

Dalam suatu kenyataan kepada erapakatan.com hari ini, beliau yang pernah menjadi Ketua Satu Penama (Persatuan Penulis Negeri Melaka) berkata, setakat ini pihaknya tidak dapat mengesahkan desas-desus khabar itu kerana belum menerima sebarang maklumat daripada mana-mana pihak secara bertulis.

"Saya tidak menerima apa-apa maklumat rasmi mengenainya.Saya tak tahu apa-apa perkembangan tentang hal itu, tetapi spekulasi mengenai perkara ini kuat diperkatakan menerusi blog-blog tertentu," kata beliau yang berada di Singapura ketika dihubungi tadi.

Mantan pimpinan Angkatan Belia Islam Malaysia (Abim) Melaka dan Abim Pusat ini pernah menerima anugerah Perdana Maulidur Rasul tahun lalu peringkat kebangsaan, selain diamanahkan sebagai Presiden Nafis (Nadwah Persuratan Islam Malaysia) sebelum ini.

Beliau turut terlibat sebagai penulis pojok Berita Harian, Utusan Malaysia, Majalah I serta diundang memberi pengisian di ruangan Santapan Rohani, Radio IKIM.fm dan program Santapan Minda, Selangor FM.

Selain itu, beliau pernah dilantik sebagai Timbalan Dekan Akademik Pusat Matrikulasi UIA dan Dekan Pusat Matrikulasi daripada 1992 sehingga 1994.

Sejak 1994 hingga 2002, beliau yang mesra dikenali dalam kalangan mahasiswa sebagai 'Cikgu Sidek' telah dilantik sebagai Timbalan Rektor UIAM.

Penulis blog Muhammad Azli Shukri di bawah catatan berjudul, 'DBP 2010, Legasi JJ Berakhir' dalam blog beliau, mengalu-alukan kedatangan Sidek Baba dalam DBP menerusi tulisan tersebut.

"Risik-risik, antara calon yang layak menggantikan Datuk Johan Jaafar sebagai Pengerusi Lembaga Pengelola DBP dan direstui oleh Menteri Pelajaran Tan Sri Muhyiddin Yassin, ialah Dr Sidek Baba, seorang ahli akademik, penulis prolifik, pakar motivasi, pendidik dan ilmuan Islam yang tersohor.

"Namanya disebut-sebut sebagai calon paling berpotensi untuk mengembalikan semula DBP ke era emasnya. Saya percaya dan yakin, sama ada Kesatuan Sekerja DBP, mahu pun pihak pengurusan DBP, mereka bersedia dipimpin Sidek Baba, seorang yang jujur, amanah dan tidak bermain politik," tambah beliau.

Melalui tulisan tersebut, Muhammad Azli menyifatkan hal kemerosotan badan berkanun itu bermula dengan campurtangan Pengerusi Lembaga Pengelola DBP berhubung isu pelantikan Timbalan Ketua Pengarah DBP yang menyebabkan wujudnya pergolakan antara pengurusan DBP dengan Kesatuan Sekerja DBP.

"Akhirnya, tambah beliau, " hal itu menyebabkan pekerja DBP berpecah kepada tiga puak."

Kumpulan pertama, tambahnya, adalah penyokong Johan Jaafar, sementara kumpulan kedua, memihak Kesatuan Pekerja DBP dan kumpulan ketiga adalah kumpulan yang mengambil sikap berkecuali.

"Teka-teki sama ada kontrak Johan Jaafar akan disambung atau tidak makin panas. Tempoh kontrak itu akan berakhir, Menteri Pelajaran masih belum memutuskan sama ada Johan Jaafar akan disambung kontraknya atau beliau boleh terus melupakannya," tambah Muhammad Azli.

Lapaq Sangat Ka Boya Nie??... Kasi Makan La Kawan


Buaya Kalau Sudah Terlalu Lapar Kawan Pun Dia Makan

MEMANG tidak sepatutnya nama Yang Dipertuan Agong dan Angkatan Tentera dipermain-mainkan atau dipersendakan untuk apa juga tujuan. Apa lagi bagi mencapai matlamat politik peribadi ia sesuatu yang sungguh menyedihkan. Yang Dipertuan Agong adalah kemuncak kepada institusi pemerintahan negara ini. Institusi itu adalah lambang martabat dan maruah bangsa dan negara.

Manakala tentera pula adalah pasukan pertahanan keselamatan negara yang paling tinggi dan boleh dianggap merekalah penjaga nyawa sesebuah negara.

Jadi tidak moleklah kalau nama kedua institusi ini dipermainkan. Tidak kira sesiapa, baik pihak pembangkang atau pun pihak parti yang memerintah. Membabitkan nama Agung dan tentera dalam agenda politik sesuatu yang tidak patut. Agong adalah milik Malaysia dan begitu juga tentera adalah hak negara yang tidak boleh disalahmilikkan baik secara langsung atau tidak oleh sesiapa saja pada bila-bila masa jua.

Mereka tidak akan berpihak kepada mana-mana. Baik Agong atau tentera mereka akan melaksanakan tugas menurut perlembagaan dengan penuh keadilan. Keutamaan mereka ialah negara dan bukan memenuhi kepentingan politik bersifat peribadi. Bayangkan kalau mereka berpihak, negara ini akan hancur.

Selama ini belum kedengaran bahawa baik Agong (mana-mana Sultan yang menjadi Agong) berpihak kepada mana-mana pihak. Demikian juga dengan pasukan keselamatan khususnya tentera. Pasukan ini tidak pernah mencampuri urusan politik secara zahir melainkan di kalangan anggota (individu) yang dikerah dan dipaksa mengundi satu-satu parti.

Jadi apabila ada ahli parlimen mendakwa Anwar Ibrahim menggunakan nama Agong dan tentera ia satu tuduhan atau fitnah yang serius. Tuduhan itu perlu disiasat sewajarnya. Kalau didapati tuduhan itu benar, wajar kalau tindakan dikenakan. Sebaliknya kalau tuduhan itu hanya sebuah ilusi dan pemanis mulut saja di samping melepaskan geram kemarahan, ia adalah tindakan yang amat bodoh sekali yang layak disebut oleh mereka yang catat akal politik. Kenapa saya mengatakan bodoh kerana mencari modal yang tidak masuk akal.

Si penuduh itu perlu bertanggungjawab. Beliau kena sedar apa yang beliau ucapkan itu mengundang bahaya dan musibah. Ia memberi implikasi berbagai-bagai. Ia bukan boleh dianggap sebagai modal politik kedai kopi tetapi ia membabitkan maruah banyak pihak. Misalnya kalau tuduhan itu benar, kenapa Agong dan pihak tentera tidak bertindak ke atas Anwar. Mustahil kalau ada penjualan nama Agong dan tentera itu risikan mereka tidak mengetahuinya? Naif sangatlah mata telinga Yang Dipertuan Agong dan juga pasukan keselamatan. Kenapa tidak dilarang?

Secara peribadi dan menganggap seseorang ahli parlimen itu ada wibawa saya menerima dakwaan ahli parlimen berkenaan. Pendedahan yang dibuat itu boleh dianggap benar. Saya tidak fikir beliau berbohong dalam tempat sesuci dewan. Tetapi apa yang menjadi kemusykilan saya ialah kenapakah ianya didedahkan selepas setahun? Kenapa tidak didedahkan sejak awal-awal lagi sebaik saja beliau mendapat maklumat propaganda itu?

Projek 16 September ialah pada 16 September 2008. Hari ini usianya sudah setahun lebih. Sudah setahun enam bulan. Satu tempoh yang cukup lama. Kucing yang baligh sudah melahirkan tiga kali anak. Kalau mengikut pendedahan penggunaan nama Agong dan tentera itu bermula sebaik projek itu hendak dilancar dan sampai ke klimeksnya. Saya ingin tanya kenapa ahli parlimen atau sekian orang yang tahu mengenainya kenapa tidak dilaporkan kepada polis?

Kenapa hari ini setelah ahli parlimen berkenaan mencuri simbol parti PKR untuk duduk dalam blok bebas di parlimen baru didedahkan? Baru rasa insaf dan baru rasa ada tanggungjawab kepada negarah? Apalah selama setahun lebih dahulu ahli parlimen berkenaan dipukau dan disihirkan agar jangan menceritakan kepada sesiapa. Begitukah?

Kalau seseorang ahli parlimen itu boleh dipukau begitu saja ia menunjukkan lemahnya daya fikir dan daya tindakan seseorang itu. Ataua apakah semasa projek itu dilancarkan dan nama Agong dan tentera itu dikaitkan ahli parlimen berkenaan juga bersetuju? Beliau juga mengharapkan pywar itu sebagai benar dengan harapan mudah-mudahan boleh tumpang hidup untuk semangkuk dua?

Di sinilah menampakkan bahawa pendedahan ke atas perkara yang mungkin benar itu menimbulkan persoalan. Bila ia menimbulkan persoalan maka jelas ada niat jahat yang berkesumat didalam hati ahli parlimen berkenaan. Sekiranya beliau ada tanggungjawab kepada Agong dan tentera sebagai ahli parlimen beliau tidak payah tunggu sampai permohonan untuk mendapatkan apa-apa projek dibatalkan baru hendak bertindak. Beliau seharusnya bertindak degera sebaik mendengarnya. Seorang patriotik tidak akan bertolak ansur dengan kepentingan diri lain tetapi dia akan mengutamakan maruah bangsa dan negaranya.

Saya yakin kalau segala-gala beres, ahli parlimen itu tidak akan keluar parti dan mendedahkan apa yang didakwa itu. Beliau akan kekal di dalam PKR sehinggalah bahan bekalan habis. Ahli parlimen sebegini tidak ubah seperti buaya yang bertapa dalam jelumun selagi makanannya ada dan cukup. Buaya ini akan keluar bila makanannya sudah habis atau berkurangan. Selalunya buaya yang lapar akan membaham apa saja termasuk bangai biawak cabuk. Kalau terlalu lapar buaya juga tergamak memakan rakan-rakannya sendiri.

Hendaknya rakyat dapat membuat analisa mengenai perkara ini sebaik-baiknya. Kita bukan mahu sekongkol dengan kebejatan dan pengkhianat negara tetapi kita juga harus hati-hati kepada pada desperado yang akan melakukan apa saja untuk memastikan jamban mereka berfungsi. Jadi kalau kita bertindak dan percaya atas kata-kata mereka yang suka 'menjamu' jambannya alangkah kita juga dangkal sama sepertinya.

Ambilan : http://msomelayu.blogspot.com/2010/03/catatan-sabtu_20.html

Merintah Mcm Nie Pun Ada..Tangguh Tak Habis-habis


Kerajaan UMNO-BN yang diterajui oleh Datuk Seri Mohd Najib Abdul Razak adalah sebuah kerajaan yang gopoh dan lantarannya kerap menangguhkan banyak hal setelah didapati arus rakyat tidak sehaluan dengan corak pentadbirannya.

Sekalipun berslogan muluk seperti 1Malaysia yang kemudiannya digagalkan oleh kebebalan pegawai-pegawai kanannya sendiri, dan dengan "Rakyat Diduhulukan Pencapaian Diutamakan" yang tidak lebih dari hanya sebuah slogan menipu dan kosong, kerajaan UMNO BN telah menangguhkan pengumuman KPI, menangguhkan pembentangan ramg undang-undang GST, kini yag terbaru menangguhkan pindaan ke atas Akta Keselamatan Dalam Negeri 1960 (ISA) yang sepatutnya dibentangkan pada persidangan Parlimen bersama enam lagi akta berkaitan pencegahan yang akan dipinda.

Ia semua adalah gambaran kegopohan dan kepincangan kerajaan pimpinan Najib, yang nafsunya besar tetapi kemampuannya kerdil, cuba memijak kepala rakyat tetapi akhirnya tersedar rakyat tidak seperti era dulu-dulu dimana UMNO BN boleh melaksanakan apa-apa sesuka hati.

Bernama semalam melaporkan Kerajaan memutuskan pindaan ke atas Akta Keselamatan Dalam Negeri 1960 (ISA) harus dibentangkan pada persidangan Parlimen bersama enam lagi akta berkaitan pencegahan yang akan dipinda.

Menteri Dalam Negeri Datuk Seri Hishammuddin Hussein berkata perkara itu diputuskan oleh Kabinet selepas berbincang mengenainya.

Asas pindaan ISA iaitu tempoh tahanan, hak dan layanan terhadap tahanan, kuasa Menteri Dalam Negeri, isu persepsi awam ISA akan diguna untuk kepentingan politik, dan penahanan tanpa perbicaraan pada asasnya telah dipersetujui Kabinet, katanya dalam satu kenyataan hari ini.

Hishammuddin berkata bagaimanapun selepas mengambil kira kepentingan awam, Kabinet memutuskan ISA harus dibentangkan bersama-sama pindaan ke atas enam akta lain berkaitan pencegahan.

Akta-akta berkenaan ialah Akta Pencegahan Jenayah 1959, Seksyen 27 Akta Polis 1960, Akta Buang Negeri 1959, Akta Kediaman Terhad 1933, Akta Dadah Berbahaya (Langkah-Langkah Pencegahan Khas) 1985, dan Ordinan Darurat (Ketenteraman Awam dan Mencegah Jenayah) 1969.

Hishammuddin berkata bagi Akta Pencegahan Jenayah kajian dibuat terhadap keberkesanan undang-undang dalam pencegahan jenayah, sementara Seksyen 27 Akta Polis pula dikaji dalam aspek berkaitan perhimpunan awam yang tidak memerlukan permit.

Akta Buang Negeri pula diteliti sama ada masih relevan atau perlu dimansuh, manakala Akta Kediaman Terhad dilihat daripada segi keberkesanan undang-undang dan perintah yang dikeluarkan, katanya.

Beliau berkata Akta Dadah Berbahaya dan Ordinan Darurat diteliti daripada segi tempoh tahanan, hak dan layanan terhadap tahanan, kuasa Menteri Dalam Negeri dan penahanan tanpa perbicaraan.

Hishammuddin berkata kajian ke atas Akta Dadah Berbahaya dan Ordinan Darurat telahpun siap, sementara kajian terhadap Seksyen 27 Akta Polis berada pada peringkat akhir penggubalan dan akan dibawa kepada Jabatan Peguam Negara untuk semakan tidak lama lagi.

“Semua kajian dan semakan berkenaan akan dibincang bersama dengan Majlis Peguam.

“Sekiranya pindaan kepada akta-akta ini dapat dibentangkan di Parlimen dalam sesi ini atau sebaliknya, Kementerian Dalam Negeri akan bersikap telus dan terbuka untuk memaklumkan perkembangan serta kedudukan pindaan tersebut kepada semua pihak yang berkepentingan,” katanya.

Sementara itu pada satu majlis di sini malam tadi, Hishammuddin membuat dalih menyatakan semasa konsensus diadakan baru-baru ini pihaknya tidak diberikan sebab sebenar ISA harus dimansuhkan termasuk daripada kalangan pihak pembangkang.

Pendedahan: KJ Makin Terhimpit, Mahfuz TerkejutIsu arak di parlimen: Rembau terpaku, Pasir Salak, terduduk!

KUALA LUMPUR : Cubaan Ahli Parlimen (AP) Rembau yang juga Ketua Pemuda Umno, Khairy Jamaluddin memainkan isu arak dan judi di Dewan Rakyat ibarat meludah ke langit, terpercik di muka sendiri sebaik MP Machang, Saifudin Nasution diberi laluan untuk berucap.

Saifudin yang hanya menyatakan berhubung judi arak secara umum membuatkan beberapa MP Umno berasa kurang selesa termasuklah AP Pasir Salak yang kelihatan marah-marah dan hampir-hampir keluar dari tempat duduk asalnya.

Berikut ialah transkrip penuh ucapan Saifudin yang juga Setiausaha PKR sehingga membuatkan MP Umno tertekan di Dewan Rakyat.

"Dia (Khairy Jamaluddin) tak sukar kita memahami keberanian Rembau kebelakangan ini untuk dilihat berani mencabar Ketua Pembangkang.

"Sifirnya mudah, menang pemilihan parti (Umno), tak dapat jadi menteri, itu sahaja," katanya.

Maknanya, tambah Saifudin, perbahasan ini sekarang, diikuti oleh Perdana Menteri (Najib Razak) jadi keberanian itu akan diberi markah dan peluang untuk dilantik jadi menteri, itu sahaja.

"Jadi, itu fakta. Adakah Permatang Pauh (Datuk Seri Anwar Ibrahim) bersetuju, tak susah kita memahami budaya dalam politik Umno.

Maknanya dosa besar dalam Umno, ialah menegur dan berkata benar kepada pemimpin Umno itu berdosa besar. Parti agama, bangsa, Negara. Judi ok, arak ok.

Jangan cabar kita, kita boleh tunjuk berapa kerat dalam (Dewan Rakyat) ini.
Berapa banyak botol Arak dia togok dalam lawatan-lawatan pemuda Umno dulu.
Jangan sebut, kita boleh sebut, Jangan cabar kita, kita boleh sebut.
Jangan cabar, kita tahu, pejabat pemimpin Umno mana yang ada tong arak dalam pejabat.
Jangan cabar, waktu Wedding Anniversary, pemimpin pemuda Umno dihidangkan botol arak, jangan cabar kita,” kata Saifudin.

Ketika ini, beberapa pemimpin Umno merah padam walaupun Saifudin sekadar menyebut perkara itu secara umum sehingga Timbalan Yang Di Pertua (TYDP) Dewan Rakyat menegur sikap pemimpin Umno itu.

TYDP : Sudah lah Pasir salak, Pasir Salak duduk dahulu, Rembau, Rembau duduk dahulu, saya pun mahu dengar apa yang Machang nak cakap.

Saifudin yang dibenarkan berucap menyambung;
"Apakah Permatang Pauh bersetuju kalau saya katakan bahawa, dalam satu forum beberapa tahun lalu, selepas MP Permatang Pauh di pecat (dari parti dan kerajaan), di University John New Hopkins Amerika Syarikat, Pemimpin pemuda Umno itupun ada di sini, Bendahari Umno Malaysia pun ada di sini. berapa banyak botol arak dia togok, kita tahu, jangan cabar,” katanya.

MP Pokok Sena yang terkejut dengan pendedahan itu turut sama menggamatkan Dewan apabila berkata.'
Mahfuz : Tu dia, baru kami tahu. Allah Akhbar, apa pasal teruk sangat ni.
Saifudin menyambung;

“Sebab itu, jangan sampai kita sebut di mana, Hai kenapa marah (Khairy dan Tajuddin), kenapa marah, sebab apa marah, bersungguh marak kenapa, duduklah.

YDP saya bagi fakta ini, Bagan Datoh tak marah, Batu Pahat tak marah, Pontian tak marah. Rembau terpaku, Pasir Salak yang lebih, kenapa, kenapa, kenapa?

Sebab itu, jangan… jangan sebut,” katanya.

Ketika ini Pasir Salak yang sejak tadi diam, tiba-tiba menyinga dan menyalak dan dilihat cuba keluar dari kerusinya sebelum MP Machang berkata;

“Kalau nak suruh saya ulang diluar dewan, saya ulang, namanya siapa, tarikhnya bila,berapa banyak botol arak dia togok.” kata Saifudin.

Sebaik ungkapan itu diucapkan Saifudin, MP Pasir Salak yang sebelum itu marah-marah ke kiri kanan, terduduk sambil mencebikkan bibirnya..

“Sebab itu saya tidak boleh terima amalan ini. Dalam satu lawatan Umno ke Amerika Syarikat, ada pemimpin Umno yang tertidur dalam mesin judi. Kita tahu.

Jangan tanya saya pemimpin Umno mana. Bila semua orang dah naik bas, ada tiga lagi pemimpin Umno tak naik bas. Bila kita turun cari, rupanya pemimpin Umno ini tertidur dalam kasino judi. Nak sebut apa?

Pengerusi, cukup, untuk pusingan pertama kali ini. Adakah MP Permatang Pauh bersetuju tentang perkara ini, sekian untuk pusingan pertama,” jelas Saifudin.

Kenapa TGNA Ajak Contohi Cara Berpolitik MCA??Mursyidul Am Pas, Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat mahu rakyat mencontohi cara berpolitik pemimpin MCA kerana mereka memlilih dan menjatuhkan seseorang pemimpin melalui pemilihan di peringkat dalaman parti.

Pada 4 Mac lalu, 22 angota jawatankuasa pusat (CC) MCA meletakkan jawatan, yang sekaligus menyaksikan Datuk Seri Ong Tee Keat terpaksa bertanding semula jika mahu terus berkuasa.

Menurut Nik Aziz, masyarakat bukan Islam akan memerhatikan bagaimana buruknya politik orang Melayu apabila bertelagah sesama sendiri.

Beliau mengulas dan menyelar tindakan sesetengah pemimpin politik yang mendedahkan keburukan pemimpin lain atau ketuanya di khalayak umum apabila keluar parti.

Beliau yang juga Menteri Besar Kelantan berkata, jika anggota parti yang tidak suka kepada pemimpinnya, ia boleh diselesaikan di peringkat dalaman mengikut prosedur dalam sesebuah pertubuhan, sama ada melalui mesyuarat agung atau sebagainya.

"Mendedahkan keburukan bekas pemimpin kepada orang lain di khalayak umum perbuatan tidak berakhlak dan tidak bertamadun," katanya kepada Bernama selepas menyampaikan ceramahnya di Dataran Ilmu, di Kota Bharu, hari ini.

Nik Aziz mengulas tindakan Anggota Parlimen Bayan Baru, Datuk Seri Zahrain Mohamed Hashim, yang mendedahkan kepincangan dalam Parti Pakatan Rakyat (PKR), membabitkan Penasihat PKR, Datuk Seri Anwar Ibrahim, apabila keluar dari parti itu dan menjadi wakil rakyat Bebas.

Terbaru, Zahrain mendedahkan nama lapan Ahli Parlimen yang disebut-sebut akan melompat parti ke PKR bagi menjayakan rancangan pembangkang untuk mengambil alih kerajaan pusat pada 16 September 2008.

Nik Aziz berkata, anggota parti mempunyai saluran tertentu untuk menjatuhkan pemimpin yang mereka tidak suka dan bukan cara mendedahkan keaiban pemimpin itu di khalayak umum.

"Ini cara tidak kena dan peluang masih terbuka untuk pihak yang melakukan perbuatan itu kembali ke pangkal jalan untuk bertaubat daripada melakukan kesalahan itu," katanya.

Kenapa Tidak Semak L/ Belakang APCO Worldwide??Pengerusi Sekretariat Himpunan Ulama Asia Tenggara, Abdul Ghani Samsuddin kesal kerana kerajaan Umno Barisan Nasional (BN) tidak mengkaji latar belakang APCO Worldwide sebelum melantiknya sebagai penasihat kerajaan.

Beliau membidas tindakan Jawatankuasa Peraturan Mesyuarat Parlimen yang mahu mengambil tindakan terhadap pendedahan yang dibawa Datuk Seri Anwar Ibrahim di Parlimen semalam.

Abdul Ghani juga mengganggap pendedahan Ketua Pembangkang itu mengenai Apco Worldwide itu perlu supaya perkara sebenar yang cuba diselindung Umno-BN, diketahui rakyat umum.

“Kita boleh melihat dari sumber melalui pengkaji mengenai hakikat kebenaran ini. Walaupun APCO ada membuat penafian demi kepentingannya etapi penafian seseorang itu tidak semestinya menggambarkan hakikat.

“Banyak orang menafikan sesuatu tetapi mengelak untuk memberikan keselesaan kepada diri dia dan orang lain,” katanya kepada TV Selangor sambil menyifatkan jawatankuasa tersebut diragui intergritinya di mata rakyat.

“Sudah pasti mereka yang berkuasa. Dia (Umno-BN) akan guna badan-badan yang dia cipta mengikut skrip yang dibuat untuk membuat sesuatu yang menguntungkan dia dan merugikan musuh dia atau lawan dia.

“Dalam hal ini, masyarakat kena lebih cekap dan bijak dalam menilai sesuatu. Apatah lagi kita melihat dalam kes liwat yang dikenakan terhadap Anwar. Itu sangat menjolok mata dari segi kebolehpercayaan," katanya.Ghani juga mendesak Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Seri Nazri Abdul Aziz yang mahu mengheret Anwar ke jawatankuasa itu dan meneliti segala fakta yang dibawa Ketua Umum Keadilan itu.

“Itu biasalah. Tindakan orang berkuasa yang sudah biasa melakukan pelbagai tindakan yang sukar dijustifikasikan dan bersifat adil, jadi sudah pasti itu watak orang berkenaan,” katanya. -TVS
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Powered by Blogger.

Search

Swedish Greys - a WordPress theme from Nordic Themepark. Converted by LiteThemes.com.