Mengapa orang Penan tidak lapor polis? Sukar Sungguh2

Kumpulan Sokongan Penan, Forum-Asia dan AIWN (Asian Indigenous Women's Network) telah mendedahkan tujuh kes baru penderaan seksual terhadap wanita Penan oleh pekerja balak pada 6 Julai 2010.

Pendedahan ini mengundang kemarahan Ketua Polis Negeri Sarawak, lantas menyangkal tuduhan bahawa polis menyembunyikan kebenaran. Beliau mendakwa bahawa polis belum menerima laporan mangsa atau orang lain setakat ini, malah mempersalahkan mangsa yang enggan bekerjasama, dan bukannya ketidaksungguhan polis sebagaimana yang dituduh.

Pada 9 Julai 2010, Menteri Pembangunan Tanah Negeri Sarawak, James Masing mencadangkan polis untuk memohon kepada mahkamah, agar waran dikeluarkan untuk menangkap mangsa eksploitasi seksual yang enggan bekerjasama, malah mengambil keterangan daripada NGO yang mendedahkan laporan ini.

Menteri Pembangunan Bandar dan Perumahan Sarawak, Amar Abang Johari Tun Openg yang pernah menjaga hal ehwal orang Penan mendakwa dirinya tidak pernah mendengar khabar sedemikian (eksploitasi seksual), dan tidak faham mengapa ia berlaku sekarang.

"Mengapa mereka tidak membuat laporan polis?" Demikianlah persoalan yang dilontarkan terhadap mangsa eksploitasi seksual.

Jauh di pedalaman

Mereka yang tidak pernah menjenguk ke kawasan pedalaman Sarawak tidak akan faham, malah Yang Arif Tuan Hakim yang pergi ke tempat ini dengan helikopter khas polis juga tidak mungkin memahami, betapa susah perjalanannya, dan betapa jauh jaraknya, jikalau mangsa pencabulan seksual ingin membuat laporan polis.

Pada November 2009, saya melawat ke satu perkampungan Penan di Uru Baram dari Miri, mengambil masa tujuh jam dalam kereta penggerak empat roda. Kemudian, kami menaiki sampan selama satu jam untuk sampai ke destinasi. Sekiranya air sungai terlalu cetek, maka kita perlu berjalan kaki untuk dua jam. Perkampungan Penan di Uru Baram terasing dari dunia kita, tanpa sebarang kemudahan telekomunikasi.

Seandainya saya didera secara seksual pada suatu malam, di perkampungan Penan sebegitu, dan saya ingin membuat laporan polis, maka saya perlu melalui halangan-halangan berikut. Pertama, saya perlu menaiki sampan, dengan syarat sampan itu mempunyai petrol yang mencukupi, dan pengemudi sampan tidak memburu di hutan (kerana pemburu perlu meninggalkan kampung untuk beberapa hari jikalau memburu di hutan). Pilihan lain untuk saya adalah, meninggalkan kampung Uru Baram dengan menyusur jalan di tepi sungai.

Sampan akan membawa saya ke jalan yang membolehkan saya menaiki kereta penggerak empat roda. Saya perlu menunggu sebuah kereta yang lalu di situ untuk membawa saya ke balai polis terdekat. Saya perlu menunggu satu atau dua jam kalau bernasib baik, sebaliknya, setengah hari akan disia-siakan begitu sahaja.

Saya perlu membayar sekurang-kurangnya RM100 hingga 200 kepada pemandu kereta penggerak empat roda, dan kereta ini kemungkinan besar dimiliki syarikat pembalak. Saya perlu sekurang-kurangnya tiga jam untuk sampai ke balai polis yang terdekat. Ia dianggap lancar jikalau laporan itu diterima. Tetapi, ia memerlukan perjalanan satu hingga dua jam (dengan menaiki kereta) lagi jikalau ingin menuju ke balai polis yang mempunyaiInvestigation Officer.

Sesungguhnya, saya boleh memilih untuk berjalan kaki. Menurut penduduk kampung, perjalanan dari kampung ke balai polis yang terdekat memerlukan dua hingga tiga hari. Dengan kata lain, saya perlu mengheret diri saya yang terluka dari fizikal dan mental, untuk mengharungi perjalanan ini, malah terpaksa tidur di dalam hutan pada waktu malam.

Terlupa pula saya untuk mengingatkan anda, definisi "fresh case" untuk kes pencabulan seksual oleh polis dan hospital adalah, laporan polis dalam masa 72 jam selepas kejadian berlaku. Pada hemat anda, mungkinkah mampu saya untuk melakukannya dengan syarat yang sedemikian? Andaikan diri anda yang menjadi mangsa, sanggupkah anda membuat laporan polis setelah mengalami penyeksaan sedemikian?

Kesemua puak Penan di pedalaman menghadapi masalah yang sama, iaitu balai polis di yang jauh di tepi langit, menjurus kepada masalah aksesibiliti dan kos pengangkutan yang tinggi.

Bukan soal tidak mahu pergi, tetapi tidak mampu pergi. Jika pun sampai di balai polis, ia perlu menyelesaikan masalah tidak fasih bahasa. Ada pula yang tidak mempunyai kad pengenalan, bagaimana untuk membuat laporan polis? Oleh yang demikian, kebanyakan kes yang didedahkan bukanlah kes yang baru, malah mungkin telah berlaku untuk banyak tahun dahulu. Jadi, bukan mereka tidak mahu, tetapi mereka tidak tahu kepada siapa mereka boleh mengadu.

Hubungan yang tidak sama rata

Selain faktor "jarak", satu lagi punca "tiada laporan polis dibuat" adalah, orang Penan terpaksa bergantung kepada syarikat pembalakan, khususnya di kawasan pedalaman yang tidak mempunyai perkhidmatan sosial. Syarikat pembalakan menggunakan hubungan yang tidak sama rata ini untuk mengawal dan mengeksploitasi kaum Penan.

Kereta syarikat pembalakan merupakan satu-satunya alat pengangkutan yang menghubungi dunia luar. Kanak-kanak yang mahu pergi belajar, mendapatkan rawatan di klinik dan hospital, malah urusan dokumen kanak-kanak (seperti surat beranak, kad pengenalan) semuanya bergantung kepada kereta-kereta ini ini.

Syarikat pembalakan amat sedar, bahawa kaum Penan tidak mempunyai saluran aduan, lantaran masalah jarak dan kemiskinan. Maka kaum Penan dieksploitasi sepenuhnya. Tanah, hutan dirampas, malah eksploitasi seksual yang sama dahsyat tahapnya dengan pencabulan seksual.

Segala-gala ini berlaku tanpa kerelaan. Eksploitasi ini sesuatu yang yang terancang dan bersistematik. Jangan terlupa pula, bahawa pencabulan yang dilakukan bukan sahaja pencabulan seksual, malah antaranya termasuklah keganasan, melarikan orang, kahwin paksa, keganasan keluarga dan pelbagai ancaman.

Semua mangsa penderaan yang saya temui pernah menerima ancaman daripada pendera. Pendera akan mengugut untuk mencederakan mangsa dan ahli keluarganya, yang kemudiannya memberi laluan kepada kahwin paksa. Setelah dieksploitasi atau selepas mangsa mengandung, maka mereka akan dibiarkan begitu sahaja.

Malah ada yang terang-terang masuk untuk merampas perempuan di kampung, dan membawa mangsa ke asrama. Punca mereka bermaharaja rela di situ hanyalah satu, pekerja ini yakin bahawa mereka boleh mencabul orang Penan sewenang-wenangnya kerana hubungan yang tidak sama rata ini.

Prejudis kerajaan dan polis terhadap Penan

Biarpun orang Penan berjaya sampai ke balai polis setelah mengharungi pelbagai rintangan, tetapi mereka akan berdepan dengan rintangan satu lagi, iaitu prejudis kerajaan dan polis, yang membantutkan perkembangan siasatan kes sedemikian. Berulang kali ahli politik Sarawak menafikan peristiwa ini, mereka menolak tanggungjawab ini kepada orang Penan. "Mereka (gadis Penan) mudah terpedaya, diperalatkan untuk mencalar imej kerajaan."

"Mereka pandai bercerita", "NGO tempatan dan asing mencemburui pembangunan negara kita," prejudis inilah yang mengakibatkan tidak wujudnya ruang dan suasana yang mesra untuk menyokong mereka, agar mereka memilih untuk membuat laporan polis, atau sekurang-kurangnya mendedahkan peristiwa ini.

Persoalan seterusnya, apakah keadilan akan dikembalikan kepada mangsa seandainya laporan polis dibuat?

Pada tahun 2008, dua orang mangsa yang tidak mempercayai polis tempatan, memilih untuk membuat laporan polis di Kuala Lumpur. Pihak kami (NGO yang disertai Wong Su Zane) yang membantu mangsa ini tidak pernah lewat setiap kali polis memanggil kami ke balai, kecuali sekali apabila anak kepada seorang mangsa jatuh sakit.

Akhirnya, polis mengumumkan bahawa siasatan kes ini tidak berhasil kerana mangsa enggan bekerjasama dan bukti tidak mencukupi. Salah seorang daripadanya tidak dapat membekalkan maklumat pendera, tetapi pada masa yang sama polis telah mengambil DNA anak yang dilahirkan selepas didera.

Untuk kes yang satu lagi, polis mendakwa bahawa pendera yang dituduh itu adalah "suami"-nya. Memang benar, sebab kebanyakan perempuan yang dicabul terpaksa dikahwinkan kepada pendera kerana rasa takut dan malu. Tetapi apakah ini bermaksud pendera tidak perlu bertanggungjawab ke atas tindakan ganas mereka? Bahkan ahli keluarga dan kampung mangsa ini diganggu syarikat pembalakan dan polis, setelah laporan dibuat, sehingga keluarga mereka terpaksa melarikan diri ke hutan buat sementara.

Setelah mereka balik ke kampung dari Kuala Lumpur, "suami" salah seorang mangsa telah mendapat khabar, dan membawa mangsa ini ke balai untuk membatalkan laporan polisnya. Menurut ibu bapa mangsa ini, "suami" (si pendera) ini datang bersama seorang polis, dan membawa anak perempuan pergi dari rumah. Polis membenarkannya untuk membatalkan aduan itu begitu sahaja tanpa mempertimbangkan bahawa ia mungkin membuat keputusan ini kerana "dipaksa". Tiada siasatan daripada polis.

Saya diberitahu seorang rakan dari Sarawak, bahawa dua orang penterjemah yang mengiringi mangsa tersebut ke Kuala Lumpur untuk membuat laporan polis ini, telah berdepan dengan gangguan, sehingga melarikan diri bersama keluarganya, ke satu tempat dan masih gagal dihubungi sehingga sekarang.

Bukan salah mereka

Jadi, persoalannya bukan "mengapa mereka tidak membuat laporan polis", tetapi "mengapa perlu mereka membuat laporan polis". Melihat kepada malapetaka yang menimpa mereka, apa perlunya mereka membuat laporan polis?

Bukan semua kawan yang berkongsi pengalaman pahitnya mahu membuat laporan polis. Mereka cuma berharap apa yang menimpa mereka dinampak, didengar, dan tidak diulang pada orang lain. Adalah hak mereka untuk membuat laporan polis atau tidak. Tetapi, ahli politik pula mencadangkan untuk menangkap mereka yang mendedahkan pengalaman mereka, bukankah ia sesuatu yang tidak masuk akal?

Seandainya kerajaan kita gagal menjamin keselamatan mangsa, menjamin agar keluarganya tidak diganggu; seandainya kerajaan gagal mewujudkan sistem yang lebih mesra untuk menyokong mereka; seandainya masyarakat masih diselubungi dengan prejudis terhadap orang Penan -- maka apa yang terpampang di depan mata selepas laporan polis dibuat bukanlah keadilan yang ditegakkan, sebaliknya pencabulan dan penyeksaan bersistematik yang dikitar semula.

Saya tidak menganggap kita layak atau mempunyai hak untuk mempersalahkan kawan-kawan kita ini berikutan keputusan mereka untuk tidak membuat laporan polis, sama ada mereka telah diuji selepas melalui prosedur laporan polis, kehakiman dan sebagainya, atau "mangsa yang mendiamkan diri".

Bukan sahaja mereka merana keseksaan eksploitasi seksual, malah mereka dengan tabah meneruskan hidupnya setiap hari selepas pencabulan berlaku. Mereka sedang mengatasi pengalaman ini. Bukankah kita harus mengkagumi ketabahan mereka?

Mangsa tersebut tidak harus memikul kesalahan kerana tidak membuat laporan polis.

*Wong Su Zane ialah Pengurus kerja sosial Pertubuhan Pertolongan Wanita (WAO), Life Line Association Malaysia para-counselor dan penyelia para-counselor. Disedut, diterjemah dan disunting oleh Lim Hong Siang dari teks asal.

**Nota Editor: Penulis (Wong Su Zane) menggunakan istilah "kes penderaan" untuk merujuk kepada "mangsa penderaan", dalam tulisan asalnya. Bagaimanapun, istilah "mangsa" digunakan dalam terjemahan ini untuk memudahkan pemahaman kebanyakan pembaca. Sementara itu, perlu dinyatakan bahawa gambar yang digunakan di atas bukanlah gambar kes penderaan sebagaimana yang disebut.

Video Seks: Polis Tahan Luna Maya

JAKARTA, 15 Julai – Aktres dan model Luna Maya telah ditahan polis malam tadi atas alasan “tidak bekerjasama” dalam siasatan pihak berkuasa yang menyiasat kes rakaman adegan seks Peterpan yang tersebar luas sejak awal bulan lalu.

Jurucakap polis kebangsaan Komisioner Marwoto Soeto mengesahkan yang Luna Maya telah ditahan secara formal malam tadi.

“(Luna) telah ditahan kerana tidak bekerjasama ketika siasatan,” kata Marwoto dipetik Jakarta Globe sambil menambah, dia ditahan di bawah Akta Antibahan Lucah dan Kanun Jenayah.

Marwoto berkata Cut Tari tidak ditahan kerana memberikan kerjasama kepada polis.

Laporan Selasa lalu menyebut polis Indonesia akan melanjutkan tahanan anggota utama kumpulan Peterpan, Nazriel “Ariel” Irham manakala teman wanitanya, Cut Tari yang Ahad lalu membuat pengakuan terbuka dialah wanita dalam rakaman video, juga mungkin ditahan.

Ariel, suspek dalam skandal video seks membabitkan akstres Luna Maya dan pengacara Cut Tari, kini ditahan polis di bawah undang-undang Informasi dan Transaksi Elektronik dan Antibahan Lucah 2008 dan juga kanun jenayah melibatkan perbuatan tidak senonoh.

Marwoto berkata pihaknya juga bercadang untuk menahan Cut Tari, yang bersama Luna Maya kini dianggap sebagai suspek tetapi belum ditahan oleh polis kerana telah memberi kerjasama dan disebut sebagai “mangsa” tindakan Ariel.

“Tidak mustahil Cut Tari diletakkan di bawah tahanan rumah atau tahanan metro,” kata Marwoto.

Minggu lalu, polis telah menamakan Luna Maya dan Cut Tari sebagai suspek sehari selepas mereka memohon maaf kepada peminat dan anggota keluarga mereka.

Polis sehingga kini telah menetapkan 12 orang sebagai suspek dalam kes itu.

Tiga Lelaki Ditahan Bersama Syabu Bernilai RM140,000

ALOR SETAR: Polis menahan tiga lelaki, termasuk seorang pelajar sebuah kolej serta merampas 507.33 gram dadah jenis syabu dipercayai RM140,000 dalam operasi di Sungai Petani, Selasa lepas.

Ketua Jabatan Siasatan Jenayah Narkotik (JSJN) Kedah Supt Baharom Othman berkata semasa operasi, anggota polis cawangan narkotik telah menahan sebuah kereta jenis Honda Jazz yang dinaiki oleh ketiga-tiga lelaki berusia antara 22 dan 20 tahun pada pukul 6.30 petang.

"Hasil pemeriksaan ke atas kenderaan itu menjumpai sebuah beg yang berisi 10 bungkus plastik lutsinar dipercayai dadah jenis syabu diletakkan di tempat duduk penumpang hadapan," katanya kepada pemberita di sini, Khamis.

Berdasarkan siasatan awal, beliau percaya bekalan dadah itu adalah untuk diedarkan di Pulau Pinang.

"Susulan itu, polis turut merampas wang tunai RM8,600, telefon bimbit, barang kemas seperti rantai, subang dan cincin yang dianggarkan bernilai RM25,000, pasport, dua buah kereta iaitu Proton Iswara dan Toyota Wish," katanya.

Baharom berkata barang-barang yang disita bernilai kira-kira RM190,000.

"Ketiga-tiga suspek itu kini direman bermula semalam sehingga 20 Julai ini dan disiasat di bawah Seksyen 39B Akta Dadah Berbahaya 1952," katanya.

Katanya semakan rekod jenayah menunjukkan semua suspek tidak mempunyai rekod kesalahan lampau.

- BERNAMA

Potong Subsidi Rakyat: Kerajaan jimat RM750j tahun ini

Berikut adalah kenyataan penuh Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak mengenai keputusan kabinet menaikkan harga bahan api, terutamanya petrol, diesel dan Petroleum Gas Cecair (LPG), dan juga gula, diselaraskan semula sebagai sebahagian dari Program Rasionalisasi Subsidi.

-------------------------------------------------------------------

Sejak mengambil alih teraju kepimpinan negara pada tahun lepas, kerajaan di bawah pimpinan saya telah memberi tumpuan kepada usaha-usaha untuk melonjakkan pertumbuhan ekonomi ke tahap yang lebih tinggi.

Kita telah membuka sektor-sektor penting dalam ekonomi untuk pelabur asing, menyediakan persekitaran pelaburan yang lebih kondusif, mengurangkan perbelanjaan kerajaan sebanyak 24 bilion, mengurangkan pembaziran dan menangani ketidakcekapan. Hasilnya, kita dapat melihat kebangkitan ekonomi dengan pertumbuhan sebanyak 10.1% dalam suku pertama 2010, pencapaian terbaik kita dalam dekad ini.

Ketika mengumumkan Rancangan Malaysia Ke-10, saya telah mengatakan bahawa matlamat negara bukanlah semata-mata untuk mengeluarkan kita dari krisis ekonomi. Cita-cita kita untuk negara dan masyarakat adalah lebih tinggi dari itu. Kita ingin menjadi negara berpendapatan tinggi dan maju, berdaya tahan dan berdaya saing untuk meningkatkan kesejahteraan kerana rakyat.

Model Baru Ekonomi (MBE) memperuntukkan cadangan untuk melabur dan mengembangkan sektor strategik yang penting, mengemas kini infrastruktur dan mewujudkan peluang pelaburan bagi sektor swasta yang bertujuan meningkatkan Pendapatan Negara Kasar. Namun begitu, pertumbuhan sahaja tidak akan membantu kita mencapai matlamat MBE. Kerajaan telah menyatakan bahawa kita mesti mengkaji semula pemberian subsidi bagi mengelak herotan dalam dagangan. Ia bagi memastikan subsidi diberikan kepada golongan yang layak dan membolehkan lebih banyak hasil negara digunakan untuk pelaburan yang akan memberikan faedah jangka panjang bagi keseluruhan rakyat.

Selaras dengan itu, Kabinet telah mengambil keputusan bahawa berkuat kuasa pada 16 Julai 2010, harga bagi bahan api, terutamanya petrol, diesel dan Petroleum Gas Cecair (LPG), dan juga gula, akan diselaraskan semula sebagai sebahagian dari Program Rasionalisasi Subsidi. [tm1] Penyelarasan semula harga barang ini akan membolehkan kerajaan mengurangkan perbelanjaannya melebihi RM750 juta untuk tahun ini.

Keputusan untuk menyelaraskan harga minyak dan gula ini khususnya diasaskan daripada tiga perkara penting:

a. Pertama, kesemua subsidi ini tidak menepati sasaran – ia memberi faedah juga kepada pihak yang tidak layak, iaitu warga asing dan rakyat yang berpendapatan tinggi yakni mereka yang mampu untuk membayar petrol tanpa subsidi. Fokus kita sepatutnya ialah bagi membantu golongan yang berpendapatan rendah dan sederhana bukan mereka yang memandu kereta import yang mewah. Subsidi gula yang berlebihan pula memberi faedah kepada industri-industri dan bukannya keluarga. Hampir dua kali ganda subsidi gula ini digunakan oleh sektor perniagaan berbanding isi rumah.

b. Kedua, barangan yang bersubsidi tinggi selalunya membawa kepada aktiviti penyeludupan kerana pemberian subsidi telah menjadikan barangan ini paling murah di rantau ini. Pada tahun 2009 sahaja, ramai penyeludup telah ditangkap ketika cuba membawa keluar lebih 200 tan metrik gula. Sebenarnya, jumlah yang tidak dapat ditangkap kerana penyeludupan ini adalah lebih besar. Diesel terus diseludup dan dijual secara haram di negara jiran. Pihak berkuasa telah meningkatkan pengawalan untuk menghalang penyeludupan, tetapi selagi adanya perbezaan harga yang besar, penyeludup akan terus dengan kegiatan haram ini.

c. Ketiga, kita perlu menukar cara kita menggunakan bahan bakar dan gula. Penggunaan bahan bakar yang berlebihan akan mengurangkan sumber negara dengan cepat dan tidak menyumbang kepada usaha kita melindungi alam sekitar. Dengan 40 peratus rakyat Malaysia yang berlebihan berat badan atau obes – dan peningkatan jumlah penghidap diabetes – kita perlu menangani apa yang dilihat sebagai satu isu kesihatan. Mengurangkan penggunaan gula di kalangan anak-anak khususnya, adalah langkah yang tepat.

7. Ini adalah sebahagian dari sebab kenapa kerajaan memilih untuk menyelaraskan semula harga gula dan bahan bakar. Sebaliknya, subsidi bagi bidang pelajaran dan kesihatan akan terus dipertahankan. Ini adalah bidang perkara yang penting bagi negara di mana kerajaan seharusnya melabur, menyediakan bantuan untuk mengembangkan kemahiran dan membina tenaga kerja untuk masa depan.

8. Keputusan untuk menyemak semula pemberian subsidi ini dibuat bersama rakyat melalui aktiviti yang dijalankan di bawah Program Rasionalisasi Subsidi. Kerajaan telah mengadakan proses perundingan dengan rakyat sebelum membuat keputusan ini. Tidak lagi hanya dengan pembuat dasar di Putrajaya, tetapi beribu-ribu rakyat Malaysia melalui Hari Terbuka Makmal Rasionalisasi Subsidi, undian on-line, undian pesanan ringkas dan borang maklum balas menyatakan sokongan bagi menyemak semula pemberian subsidi secara berperingkat.

9. Berdasarkan proses ini, kerajaan memutuskan harga petrol RON 95 dan diesel akan diselaraskan sebanyak 5 sen seliter bagi semua sektor. LPG akan diselaraskan sebanyak 10 sen sekilogram dan petrol RON 97 akan diapung secara terkawal. Bagi gula pula, harga akan diselaraskan sebanyak 25 sen sekilogram.

10. Walaupun harga barang ini diselaraskan, kerajaan masih lagi membelanjakan lebih kurang RM7.82 bilion setahun untuk subsidi bahan bakar dan gula. Harga bahan bakar dan gula di negara ini masih lagi yang paling rendah di rantau ini walaupun adanya penyelarasan harga ini.

11. Selain itu, penyelarasan harga barang ini akan menyumbang kepada usaha kita untuk mengukuhkan urusan kewangan kerajaan iaitu mengurangkan defisit kewangan negara. Ia membolehkan kita menyediakan perbelanjaan yang lebih kepada sektor yang lebih penting seperti pendidikan dan kesihatan. Ini termasuklah pengumuman kerajaan baru-baru ini bahawa semua pelajar yang mendapat 9A+ dan pelajar miskin yang layak mendapat biasiswa dan meningkatkan perbelanjaan untuk menyediakan kemudahan kesihatan seperti Klinik 1Malaysia, termasuk klinik bergerak 1Malaysia. Selain itu, kerajaan akan meneruskan Projek Penyeragaman Harga Barang Perlu di Sabah dan Sarawak bagi mengurangkan beban rakyat luar bandar.

12. Sebenarnya, penyelarasan harga bahan api dan gula ini adalah yang paling minima berbanding dengan cadangan yang telah dikemukakan oleh Makmal Rasionalisasi Subsidi kerana kerajaan mahu mengimbangi di antara kepentingan rakyat dan keperluan menguruskan defisit negara.

Tahniah KerajaanKu.. Apa Yang Rakyat Tunggu Dah Tiba.. Rakyat Didahulukan Dalam Segala Hal...


Harga petrol, diesel, gula
dan gas LPG naik berkuatkuasa mulai tengah malam ini.

Petrol RON 95 dan RON 97 serta diesel naik 5 sen.

Manakala harga gula pula naik 25 sen, dengan gas LPG naik sebanyak 10 sen sekilogram

Kenaikan semua harga tersebut akan berkuatkuasa mulai tengah malam ini.

Berikut adalah harga baru:

- Petrol RON 95 - RM1.85 seliter.

- Petrol RON 97 - RM2.10 seliter.

- Diesel - RM1.75 seliter.

- Gula - RM1.70 sekilogram

- Gas LPG - RM1.85 sekilogram

Berikut adalah harga baru gas:

* Tong 14KG - dari RM24.50 kepada RM25.90 (naik RM1.40)

* Tong 12KG - dari RM21.00 kepada RM22.20 (naik RM1.20)

* Tong 10KG - dari RM17.50 kepada RM18.50 (naik RM1.00)

Sementara itu, Berita Harian online memetik Perdana Menteri,Datuk Seri Najib Tun Razak sebagai berkata, kerajaan perlu mengurangkan subsidi bagi menjimatkn perbelanjaan kerajaan dan mengurangkan defisit fiskal supaya pasaran dunia dan dalaman lebih yakin dengan kekuatan ekonomi negara.

Najib berkata demikian selepas merasmikan Mesyuarat Perwakilan Umno bahagian Kuala Kedah di Alor Star, petang ini.

Beliau yang juga menteri kewangan berkata, penjimatan perbelanjaan itu juga akan digunakan untuk pembangunan negara yang akhirnya memberi faedah kepada rakyat.

Beliau turut memberi jaminan pengurangan subsidi akan dibuat secara minimum supaya tidak membebankan rakyat.

Dewan Lulus Potong Elaun ADUN Seri Serdang RM1,500

DUN Selangor meluluskan usul memotong elaun ADUN BN Datuk Mohd Satim Diman (Seri Serdang) setelah didapati bersalah menghina dewan.

Keputusan itu dibuat ekoran kegagalannya hadir dalam sesi pendengaran jawatankuasa hak dan kebebasan walaupun telah diperintahkan berbuat demikian.

Sultan Kelantan ke Singapura untuk rawatan susulan

KOTA BARU, 15 Julai — Sultan Kelantan Tuanku Ismail Petra berlepas ke Singapura hari ini bagi menjalani rawatan susulan.

Baginda menaiki pesawat khas kerajaan Malaysia dari Lapangan Terbang Sultan Ismail Petra, Pengkalan Chepa di sini, dengan diiringi Raja Perempuan Kelantan Tengku Anis Tengku Abdul Hamid dan Tengku Temenggong Kelantan Tengku Muhammad Fakhry Petra.

Turut berada di lapangan terbang itu bagi menghantar baginda ialah Menteri Besar Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat, Setiausaha Kerajaan Negeri Datuk Aiseri Alias serta anggota-anggota exco kerajaan negeri serta pegawai-pegawai kanan kerajaan negeri.

Jumaat lepas Pengelola Istana Diraja Kelantan Datuk Abdul Halim Ahmad berkata bahawa Sultan Kelantan akan dibawa ke Hospital Mount Elizabeth di Singapura untuk menukar tiub di perut baginda yang berfungsi untuk menyalurkan makanan.

Sebelum ini, baginda dirawat di hospital yang sama kerana masalah jantung. — Bernama

TPM: Saya tak mahu tugas MB Selangor selesai isu pasir

JELI, 15 Julai — Tan Sri Muhyiddin Yassin berkata kerajaan Selangor seharusnya menggunakan kebijaksanaan sendiri dalam menangani isu perlombongan pasir tak terkawal di negeri itu kerana ia terletak di bawah bidang kuasa mereka dan bukannya meminta bantuan kerajaan pusat menyelesaikannya.

Perdana Menteri berkata ini kerana kerajaan pusat tidak mempunyai kuasa dalam bidang melibatkan tanah dan air.

“Ia masalah negeri yang sepatutnya diselesaikan oleh Menteri Besar Selangor. Saya tidak mahu hendak ambil tugas Menteri Besar.

“Isu Pasir itu terletak di bawah bidang kuasa kerajaan negeri bukannya kerajaan pusat,” katanya kepada pemberita selepas merasmikan persidangan perwakilan Umno Bahagian Jeli di sini hari ini.

Semalam, Menteri Besar Tan Sri Khalid Ibrahim mengemukakan surat kepada Muhyiddin bagi meminta kerjasama kerajaan pusat untuk membantu menyelesaikannya.

Muhyiddin berkata kerajaan Selangor seharusnya menggunakan langkah yang sesuai dalam menangani isu itu kerana negeri itu mempunyai agensi mereka tersendiri.

Katanya Selangor mempunyai Penasihat Undang-undang Negeri yang mampu memikirkan cara dan kaedah untuk mengambil tindakan sewajarnya terhadap isu pasir itu.

“Dia (Menteri Besar Selangor) perlu selesaikan isu pasir itu, takkan tidak ada orang yang boleh selesaikan,” kata beliau dipetik Bernama.

Ditanya sama ada beliau menerima surat daripada Abdul Khalid berhubung isu curi pasir itu, Muhyiddin berkata beliau belum menerima surat berkenaan.

Semalam Khalid menulis surat kepada Timbalan Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin, memberikan penjelasan mengenai isu kegiatan melombong pasir di negeri itu.

Khalid turut menyelar pemimpin-pemimpin Umno yang memainkan isu perlombongan pasir secara haram dan mendakwa kegiatan itu juga berleluasa semasa negeri itu ditadbir BN.

“Isu ini sudah berlarutan selama 30 tahun, ia tidak dapat diselesaikan dalam dua tahun,” kata Khalid.

Beliau akan mengeluarkan senarai nama mereka yang menerima lesen untuk menjalankan kegiatan melombong pasir sebelum pakatan pembangkang berkuasa di Selangor pada Mac 2008 esok.

Beliau berkata senarai nama itu akan termasuk penerima dan mereka yang mendapat faedah daripada kegiatan melombong pasir pada 2006, 2007 dan awal 2008.

Khalid juga berkata sistem pengurusan sedia ada yang diamalkan dalam syarikat itu telah berjaya meningkatkan pendapatan daripada pasir daripada RM2.9 juta (2007) kepada RM6.3 juta (2008), RM5.4 juta (2009) dan RM10.3 juta (sebelum cukai pada 2010 setakat Jun).

Beliau menyelar kenyataan-kenyataan tidak bertanggungjawab yang dibuat terhadap kegiatan perlombongan pasir di Kampung Olak Lempit di daerah Kuala Langat.

Speaker: BN tak boleh tolak lantikan PAC

ADUN BN Datuk Shamsudin Mohd Lias (Sungai Burong) tidak boleh menolak perlantikan sebagai pengerusi Jawatankuasa Kira-kira Awam (PAC) negeri kerana ia merupakan satu usul yang diluluskan oleh Dewan Undangan Negeri (DUN), kata speaker Teng Chang Kim.

"Selagi sudah diluluskan dewan, terpulanglah kepada mereka untuk terima atau tidak.

"Tetapi dari sudut dewan, usul sudah lulus melainkan ada usul untuk meminda (keputusan itu) dibentangkan," kata Teng ketika ditanya sama ada BN boleh menolak pelantikan itu.

DUN Selangor hari ini meluluskan usul untuk melantik Shamsudin sebagai pengerusi PAC, yang dianggap sebagai satu sejarah.

Ia diluluskan walaupun dibantah oleh wakil rakyat BN sewaktu usul itu dibahaskan dan kemudiannya mereka mengundi menolaknya.

Bercakap dalam sidang media selepas DUN berhenti rehat tengah hari tadi, DUN menjelaskan sekiranya pengerusi jawankuasa itu tidak menjalankan tugasnya, jawankuasa itu masih boleh berfungsi seperti biasa.

"Mana-mana anggotanya boleh dilantik bagi mempengerusikan jawatankuasa itu," katanya apabila ditanya berhubung tindakan yang boleh dikenakan terhadap Shamsudin sekiranya tidak menjalankan tugasnya.

Teng juga mempersoalkan tindakan ADUN BN cuba menolak usul tersebut kerana dakwanya perkara itu telah dipersetujui dengan ketua pembangkang Datuk Seri Dr Mohd Khir Toyo sendiri.

Tambahnya, cadangan awal itu telah dinyatakan kepada Dr Mohd Khir dalam pertemuan mereka di pejabat speaker.

"Kalau mereka (pembangkang) ikhlas, kenapa dari mula lagi mereka tidak bantah," katanya sambil mendakwa pendirian ADUN BN tidak konsisten.

Justeru, Teng berharap isu tersebut tidak dipolitikkan bagi tujuan "fahaman sempit politik".

Beliau juga menjelaskan, nisbah anggota jawatankuasa itu - dua daripada BN dan lima daripada Pakatan - dibuat menurut peruntukan berdasarkan nisbah keanggotaan dalam dewam.

"BN ada 1/3 (dalam dewan). Jadi dua (anggota PAC) daripada tujuh itu paling hampir," jelasnya yang juga ADUN Sungai Pinang.

Adun BN dari Sungai Burong Datuk Mohd Shamsudin Lias Tolak Pengerusi PAC Di DUN Selangor

SHAH ALAM, 15 Julai — Adun BN dari Sungai Burong Datuk Mohd Shamsudin Lias menolak usul yang membolehkan beliau dilantik sebagai pengerusi Jawatankuasa Kira-kira Wang Negara (PAC) atas alasan pelantikan itu bermotifkan politik.

Usul itu dibentangkan pada sidang Dewan Undangan Negeri (DUN) Selangor bagi membolehkan pelantikan itu dibuat secara rasmi.

Kerajaan negeri Selangor diterajui oleh Pakatan Rakyat.

Kini jawatan pengerusi PAC di Parlimen dan DUN diketuai oleh wakil kelab penyokong kerajaan manakala pembangkang pula berkhidmat sebagai anggotanya.

Kemerosotan Rezab Tunai Felda: Anak Buat Laporan Ke SPRM

Persatuan Anak Peneroka Felda Kebangsaan (ANAK) hari ini membuat laporan kepada Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) berhubung dakwaan kemerosotan rezab tunai Felda.

Laporan tersebut dibuat oleh pengerusi ANAK, Mazlan Aliman. Hadir sama ialah kira-kira 10 ali jawatankuasa ANAK dan wakil peneroka Felda dari negeri Pahang, Johor, Negeri Sembilan dan Kedah.

Beliau dan rombongannya tiba di ibupejabat SPRM pada jam 11 pagi dan masuk kira-kira 15 minit selepas itu.

Turut masuk bersamanya ialah Pesuruhjaya PAS Negeri Sembilan Zulkefly Mohamad Omar, dan seorang wakil peneroka, Tamingin Paiman.

Kira-kira 15 wartawan dan jurugambar tidak dibenarkan masuk dan mereka menunggu di luar pejabat suruhanjaya itu.

Sementara itu, Mazlan yang keluar daripada pejabat tersebut pada jam 11.45 pagi memberitahu pemberita, beliau membuat laporan kepada SPRM bersama dokumen tambahan bagi mendesak siasatan menyeluruh terhadap Felda berhubung isu-isu yang dibangkitkan.

"Saya tidak boleh ceritakan secara terperinci, tetapi saya nak maklumkan ia berkaitan kenyataan (Timbalan Menteri di Jabatan Perdana Menteri) Datuk Ahmad Maslan di Parlimen," katanya.

Katanya, laporan kepada SPRM adalah lanjutan kepada laporan polis yang dibuat berhubung isu tersebut sebelum ini.

Lebih kurang 80 laporan polis dibuat berhubung perkara itu, tambah Mazlan.

Beliau yang juga ahli jawatankuasa PAS pusat berkata, antara dokumen tambahan yang diserahkan adalah berhubung dakwaan pecah amanah, salahguna kuasa dan penyelewengan, antaranya di Felda Sungai Buaya dan Gedangsa di Hulu Selangor dan Felda Lurah Bilut di Pahang.

"Ini sebahagian daripada kes yang diserahkan," katanya sambil mendesak supaya SPRM membuat siasatan segera terhadap aduan tersebut.

Menurut Mazlan, akan ada lagi dokumen yang akan diserahkan kepada suruhanjaya tersebut.

Katanya, SPRM akan memanggilnya untuk memberikan keterangan dalam masa terdekat.

Beliau juga berjanji kepada suruhanjaya itu untuk membawa saksi-saksi yang berkaitan.

"(Jumlahnya) bergantung kepada SPRM dan kita ada 'point' yang cukup kuat (berhubung perkara itu)... Kita akan beri kerjasama," katanya.

Menurut Mazlan, laporan dan dokumen yang diserahkan itu, diterima oleh dua pegawai penyiasat SPRM hari ini.

Dunia Akhir Zaman: Seorang Bapa Saman Tiga Anaknya, Tuntut RM2 jutaSHAH ALAM: Seorang warga emas berusia 85 tahun menyaman tiga anak lelakinya sebanyak RM2 juta selepas mendakwa dikurung dan dipaksa menandatangi satu surat pembahagian harta puska.

Baharom Long yang kini masih trauma memfailkan saman itu menerui peguammya Mohd Azmi Talib di Mahkamah Tinggi Sivil, di sini pagi ini.

Felda: Anak akan jumpa Tengku Razaleigh, PAC

Nazri Abdullah

PUTRAJAYA, 15 Julai: Selepas membuat laporan ke Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) berhubung penyelewengan Felda, Persatuan Anak-Anak Peneroka Felda Kebangsaan (Anak) akan mengadakan pertemuan dengan Ahli Parlimen Gua Musang, Tengku Razaliegh Hamzah untuk penubuhan kaukus di Parlimen.

Selain itu, mereka juga akan mengadakan pertemuan dengan Jawatankuasa Kira-kira Wang Negara (PAC) bagi memohon jawatankuasa itu menyiasat laporan dakwaan penyelewengan Felda tersebut.

Perkara itu dimaklumkan Pengerusi Anak, Mazlan Aliman selepas membuat laporan di pejabat SPRM di sini, pagi ini.

Hadir bersama beliau beberapa wakil peneroka termasuk Pesuruhjaya PAS Negeri Sembilan, Zulkefly Mohamad Omar.

Mazlan berkata, pihaknya mahu berjumpa dengan Razaleigh kerana veteran Umno itu adalah antara orang yang terlibat dengan penubuhan Felda.

Laporan SPRM tersebut dibuat berikutan kenyataan Timbalan Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Ahmad Maslan bahawa kemerosotan rizab tunai Felda merosot daripada RM4.08 bilion pada tahun 2004 kepada hanya RM1.35 bilion pada 2009 ekoran RM2 bilion digunakan untuk pembangunan tanam semula, termasuk sara hidup dan pendahuluan hasil, RM603 juta pinjaman pembesaran rumah peneroka, RM662 juta untuk bagunan baru Menara Felda.

Bagaimanapun, Anak berpendapat banyak keraguan di sebalik penjelasan tersebut.

Mengulas isu debat yang ditolak, Mazlan berkata beliau kini bersetuju untuk hanya berdialog seperti dikehendaki Ahmad dengan syarat ianya diadakan secara terbuka.

Program ‘Imam Muda” dapat liputan meluas akhbar Jerman

FRANKFURT, 15 Julai — Media di Jerman dan Switzerland melaporkan secara meluas mengenai program realiti televisyen Malaysia berjudul “Imam Muda”.

Pada masa di kebanyakan negara di barat, program bakat televisyen dianjurkan bagi memilih bintang, Malaysia memilih “bintang imam” berikutnya menerusi program pencarian bakat, seperti yang dilaporkan oleh beberapa akhbar di Jerman dan Switzerland.

Butiran mengenai program “Imam Muda” dilaporkan dengan meluas oleh akhbar harian — daripada Tagesspiegel, Merkur Online menerusi n-tv.de, Bild.de, Sueddeutsche Zeitung sehinggalah kepada akhbar harian Switzerland, Tagesanzeiger — membuatkan pembaca begitu asyik, seperti yang digambarkan oleh pembaca dalam komen mereka terhadap laporan berita itu.

Menerusi program “Imam Muda”, kira-kira lapan anak muda muncul di televisyen di Malaysia pada waktu perdana, lengkap berbaju Melayu dan bersongkok.

Tagesanzeiger, misalnya menyifatkan calon berkenaan sebagai “superstar” di televisyen Malaysia dan melaporkan bahawa mereka nampaknya telah menjadi pujaan hati ramai wanita muda.

Berbeza dengan program realiti yang lain, apabila peserta lazimnya menyanyi atau menari, calon dalam program “Imam Muda” memperdengarkan bacaan ayat suci al-Quran, mengikuti latihan menguruskan jenazah untuk dikebumikan, dan berikrar untuk melindungi golongan muda Malaysia daripada seks serta dadah.

Program pencarian bakat yang disiarkan setiap minggu itu diketuai oleh seorang ulama terkemuka, Hasan Mahmud.

Beliau mewujudkan sekumpulan imam muda yang dapat dijadikan contoh dan menggunakan bantuan mereka untuk memerangi gejala “keruntuhan sosial dan moral.”

Calon terbabit, berusia antara 18 dan 27 tahun, dipilih berdasarkan criteria personaliti dan pengetahuan agama mereka. Seperti juga dalam “American Idol” dan program bakat yang lain, calon disingkirkan setiap minggu apabila mereka gagal melayakkan diri.

Banyak penonton dan pembaca yang terkejut apabila mendapati sepanjang tempoh program itu, calon-calon diasingkan dan ditempatkan dalam ruang tidur sebuah masjid — tanpa telefon bimbit, Internet, televisyen dan peralatan moden lain — supaya mereka dapat “berfikir sendiri dan tidak perlu bergantung harap kepada bantuan atau galakan dari luar.”

Pemenang pertandingan itu berpeluang menunaikan fardu Haji di Mekah, bantuan kewangan untuk melanjutkan pelajaran di universiti di Madinah, dan bekerja di masjid,” kata pengulas dalam akhbar harian Tagesspiegel yang diterbitkan dari Berlin.

Akhbar Jerman itu menegaskan bahawa semua peserta yang mengambil bahagian pastinya “dikagumi oleh peminat remaja dan bakal ibu mertua.”

“Bagi umat Islam, menantu yang ideal adalah bakal imam kerana mereka berpendidikan dan mempunyai pengetahuan mendalam tentang Islam,” akhbar itu memetik Iselan Bazar daripada rangkaian Astro Oasis yang menyiarkan rancangan pencarian bakat agama itu.

— Bernama

Kahwin muda hantui kaum India di estet

SEREMBAN, 15 Julai — Perkahwinan seawal usia 12 tahun masih lagi banyak berlaku dalam kalangan kaum India di estet di Negeri Sembilan antaranya disebabkan tahap pendidikan yang rendah.

Sami Kuil Mariamman di Ladang Geddes yang hanya mahu dikenali sebagai Velanaranie, 78, berkata bahawa pada tahun 2009 sahaja, beliau sudah mengkahwinkan lima pasangan kekasih yang masih muda.

“Kelima-lima pasangan ini tidak mendaftarkan perkahwinan mereka tetapi cuma mengikat Thali (tali sebagai simbol pernikahan). Dua orang pengantin perempuan yang saya nikah itu langsung tidak mempunyai kad pengenalan,” katanya kepada Bernama.

Masalah lahir tanpa dokumen dan ketiadaan kad pengenalan merupakan satu lagi isu biasa dalam kalangan kaum India yang tinggal di estet.

Dalam kelima-lima kes itu, Velanaranie mengkahwinkan mereka tanpa kehadiran ahli keluarga.

Beberapa orang daripada pasangan itu tidak pernah menamatkan alam persekolahan mereka.

Velanaranie berkata beliau difahamkan terdapat sekurang-kurangnya enam pasangan yang lari dari rumah di ladang itu pada usia di bawah 18 tahun.

“Antara sebab perkara ini terjadi adalah ibu bapa tidak benarkan mereka untuk berkahwin, jadi mereka meninggalkan rumah. Ada juga yang berkahwin kerana sudah mengandung,” katanya.

Ketua Kampung Ladang Geddes, Tam Lui Chong, 56, berkata masalah perkahwinan seperti itu menyebabkan ramai keluarga India di ladang itu mempunyai anak yang tidak pernah didaftarkan kelahiran mereka.

“Akibatnya keturunan yang selepas itu mengikut jejak emak bapa dia. Walaupun mereka tidak berpendidikan tinggi, mereka tidak terlibat dalam kegiatan jenayah, cuma masalahnya, pengetahuan am mereka sangat kurang,” katanya.

Semasa bancian daftar mengundi di buat baru-baru ini, daripada 160 orang yang mendaftarkan diri, 20 orang masih menggunakan kad pengenalan lama dan tujuh tidak mempunyai kad pengenalan langsung.

“Ini mungkin disebabkan mereka kurang pendidikan dan menjadikan mereka tidak berminat untuk mengetahui apa yang berlaku di sekitar mereka,” katanya.

Pemandu lori, K. Naryanan, 24, mengahwini isterinya, M. Kaladevi, 21, ketika wanita itu berusia 15 tahun di Ladang Geddes.

Naryanan, yang berhenti sekolah pada Tahun Enam, mengakui dia sudah belajar bercinta pada usia 14 tahun dan kahwin semasa berusia 18 tahun selepas Kaladevi mengandung.

“Saya beritahu keluarga, kekasih saya sudah mengandung dan mahu mengahwininya, tetapi mereka menentang hasrat saya dan saya keluar dari rumah untuk kahwin dengan Kaladevi,” katanya.

Naryanan yang berpendapatan RM600 sebulan mengaku menyesal dengan perbuatannya kerana gajinya hari ini tidak mencukupi, menyebabkan dia dan isteri serta empat anak mereka tinggal dalam sebuah rumah kecil dengan satu tandas tanpa sebarang bilik.

Walaupun miskin, Naryanan tidak pernah memohon sebarang bantuan daripada kerajaan, kerana beliau sendiri tidak tahu adanya bantuan seperti yang disalurkan melalui Jabatan Kebajikan Masyarakat, kerana jarang membaca akhbar.

Kaladevi pula berkata beliau tidak pernah bersekolah dan keluar dari rumah kerana perkahwinannya dengan Naryanan tidak direstui oleh ibu bapa.

“Saya ada empat orang anak. Anak sulung saya yang berusia tujuh tahun tidak bersekolah kerana suami tidak mampu,” katanya. — Bernama

Usul lantik ADUN BN ketuai PAC Selangor dibentang

Usul yang dinanti-nantikan untuk melantik melantik wakil rakyat pembangkang dari BN sebagai pengerusi Jawatankuasa Kira-kira Awam (PAC) negeri, dibentang di DUN Selangor hari ini.

Usul untuk melantik Shamsudin Mohd Lias (BN-Sungai Burong) sebagai pengerusi baru PAC Selangor dianggap sebagai satu sejarah.

Adalah satu bagi di negara-negara maju yang mengamal demokrasi untuk melantik wakil rakyat pembangkang mengetuai jawatankuasa yang serupa dengannya, tetapi Parlimen yang dikuasai BN, sehingga ini, enggan berbuat demikian.

Ketika membentangkan usul tersebut, Exco kerajaan negeri, Rodziah Ismail berkata inisiatif yang diambil kerajaan negeri itu menunjukkan komitmennya dalam menegakkan prinsip-prinsip kecekapan, pertanggungjawaban dan ketelusan.

Beliau menyifatkannya sebagai satu saat bersejarah apabila kerajaan negeri bersedia membuka jalan untuk semak dan imbang.

Rodziah kata pelantikan Shamsudin, jika diluluskan oleh Dewan, akan mempromosikan budaya politik yang sihat dalam pentadbiran.

Pengalaman Shamsudin dalam bidang audit dan semasa berkhidmat sebagai pegawai daerah, menjadikannya sebagai calon yang sesuai untuk menerajui PAC, tambahnya.

Ini, tegas Rodziah, menunjukkan sikap keterbukaan kerajaan negeri Selangor untuk berdepan dengan banyak isu-isu seperti pelombongan (haram) pasir.

Umno Perak bagai retak menanti belah, Masing2 Nak menjatuhkan Zambry

IPOH, 15 Julai: Dewan Pemuda PAS Negeri Perak (DPPN Pk) mengikuti laporan media berkaitan mesyuarat agung Umno bahagian di negeri ini terutama yang telah dirasmikan oleh Datuk Seri Dr Zambry Abdul Kadir.

Ketuanya, Zawawi Hassan berkata, situsi itu jelas menunjukkan perpecahan dan diakui sendiri oleh Zambry di dalam ucapan-ucapannya.

“Perkara ini ditambah dengan sumbangan berita-berita daripada media baru iaitu daripada blogger-blogger pro Umno yang menggambarkan permasalahan tersebut.

“Jelas mereka cukup marah dengan gerak kerja dan usaha untuk menjatuhkan Zambry yang dilihat keseorangan tanpa satu pasukan yang kuat,” ujarnya.

Tambahnya, ada juga yang mengatakan bahawa kerajaan negeri yang dipimpin Zambry sekarang ini sebagai ‘kerajaan ihsan’.

Ini, menurutnya, terbukti perkara tersebut berlaku berdasarkan beberapa ucapan Zambry yang berdepan dengan ‘manusia tikus’ iaitu ahli Umno yang tidak berpuas hati dengan gaya kepimpinannya.

“Kemelut ini menghampirkan suasana perpecahan yang menanti belah dalam Umno Perak,” ujarnya.

Bagi DPPN Pk, ujarnya Umno negeri ini sudah mula bercakaran sesama sendiri akibat tindakan tidak berpuas hati sesama mereka.

Ini, katanya diibaratkan Umno dan Umno sedang bergaduh untuk mendapatkan kuasa sedangkan rakyat menjadi mangsa sasaran Umno bagi melepaskan geram dan membalas dendam apabila bergaduh.

“Di manakan slogan perjuangan mereka ‘Melayu Cemerlang’ bahkan nakhoda mereka kian tenggelam. Slogan hanya tinggal slogan, segala-galanya retorika belaka,” katanya.

Isu Pasir Selangor dan Akhbar Parti - Pendekatan Lembut Yang Berkesan

KEDUA-DUA langkah yang diambil oleh kerajaan Selangor dan Pakatan Rakyat mengenai masalah pencurian pasir dan pemberhentian penerbitan akhbar suara ketiga-tiga parti Pakatan Rakyat, Suara Keadilan, Harakah dan Roket adalah bijak dan satu penyelesiaan yang baik.

Menteri Besar Selangor, Abdul Khalid Ibrahim dengan rendah hati memohon bantuan Timbalan Perdana Menteri, Muhyiddin Yassin untuk menangkap pencuri pasir yang berleluasa di Selangor. Dipercayai Khalid terbuka pintu
puadnya untuk berbuat demikian ekoran kenyataan dan kritikan sinis Muhyiddin berhubung masalah pencurian pasir di Selangor.

Muhyiddin menyindir Khalid dan Anwar Ibrahim dengan mengatakan berleluasanya pencurian pasir di Selangor menunjukkan kelemahan kedua mereka itu dan membuktikan Kahlid dan Anwar tidak layak menjadi pemimpin. "Kalau urus pasir pun tak boleh macam mana nak urus negeri," begitulah kira-kita sinis Muhyiddin.

Tindakan Khalid itu juga dikira tepat untuk memerangkap daya kepimpinan Muhyiddin. Ia juga menguji sejauh mana keikhlasan Muhyiddin untuk menghapus penjenayah pasir. Seperti mana kata Khalid sekiranya Muhyiddin tidak menangkap pencuri pasir Timbalan Perdana Menteri itu dianggap bersubahat dengan penjenayah pasir.

Khalid juga tururt sama menghantar surat kepada Menteri Dalam Negeri (KDN), Hishamuddin Hussein, Ketua Polis Negara, Musa Hassan, Ketua Polis Selangor, Khalid Bakar dan juga Peguam Negara Abdul Ghani Petail yang menjelaskan masalah itu dan memohon bantuan mereka.

Langkah diambil merupakan pengembalian paku buah keras kepada Muhyiddin dan mereka yang mempersoalkan kegagalan kerajaan Selangor dalam mengatasi masalah pencurian pasir. Tindakan Khalid itu betul kerana masalah jenayah bukan saja tanggungjawab seorang individu atau kerajaan tetapi semua orang yang bermukim di Malaysia ini.

Khalid juga turut memberi ganjaran kepada orang ramai yang dapat menangkap penjenayah pasir. Jadi kepada mereka yang tidak ada kerja dan untuk menambahkan pendapatan bolehlah berpakat menangkap penjenayah pasir dan menuntut ganjaran dengan kerajaan Selangor.

Apa yang menariknya Khalid akan turut mengeluarkan nama-nama mereka yang diberi lesen mengaut pasir di zaman pemerintah Barisan Nasional. Dengan penyenaraian itu nanti dunia akan mengetahui siapakah mereka di sebaliknya. Apakah tuduhan bekas MB Selangor, Khir Toyo mengatakan pemberian lesen menerusi konsortium Kumpulan Semesta Sdn Bhd (anak syarikat kerajaan Selangor) dilakukan kepada kroni benar atau tidak. Apakah pemberian secara individu di zaman BN memerintah dulu bukan kepada kroni? Bukankan 'kalong-kalong' pasir di Selangor ada kaitan dengan Umno?

Semua pihak kelak akan dapat membuat penilaian sendiri berhubung perkara ini. Kita mengalu-alukan agar Khalid cepat mengeluarkan nama-nama berkenaan. Dengan keluarnya nama-nama itu nanti akan diketahui siapa yang menjadi penyangak sebenarnya dan mengaut keuntungan menerusi 'komiditi' itu selama ini.

Dalam pada itu Khalid menjelaskan dengan kaedah pengurusan 'komoditi' itu di Selangor pada masa ini ia telah memberi keuntungan kepada Selangor. Hasil pasir tahun 2007 sebanyak RM2.9 juga meningkat ke RM6.3 juta tahun 2008.

Jumlah itu terus meningkat sebanyak RM5.4 juta tahun 2009 dan sebanyak RM10.3 juta setakat Jun tahun ini. Dengan perangkaan itu jelas kaedah atau sistem penghasilan pasir di Selangor yang dilakukan Khalid berjaya menambahkan kewangan negeri. Hanya mereka yang jahil matemetik saja akan beranggapan sistem yang dilakukan Khalid itu rugi.

Perkara kedua yang menarik perhatian ialah keputusan Pakatan Rakyat menghenti penerbitan akhbar lidah parti. Konsensus yang diambil Pakatan semalam adalah tepat. Menurut Anwar Ibrahim Pakatan bersetuju untuk mematuhi arahan KDN agar akhabr,
Suara Keadilan, Roket dan Harakah tidak diterbitkan sehingga permitan diluluskan.

Dalam pada itu Pakatan akan berjumpa dengan KDN untuk mendapatkan maklumat lanjut berhubung dengan syarat-syarat dan proses penyambungan permit yang sedikit mengelirukan. Cara dan langkah diambil itu adalah lebih kepada kompromi dan tidak keras seperti mana yang cuba dilakukan oleh sesetengah individu di dalam parti Pakatan yang lebih untuk menunjukkan ego dan keras kepala.

Dengan langkah terbaru itu juga menyebabkan KDN akan merasakan mereka dihormati dan sudah tentu tidak ada sebab kenapa permit penerbitan ketiga-tiga akhbar lidah parti itu tidak akan disambung sekiranya semua syarat dan peraturan sedia dipatuhi oleh pihak berkenaan.

[wm.kl. 9:45 am 15/07/10]

-MSO

Isu Pasir: Demo Penyokong UMNO di SUK Shah AlamLebih 200 penyokong Umno cuba merempuh barisan anggota polis di depan bangunan Setiausaha Kerjaan Negeri (SUK) di Shah Alam dalam demonstrasi membantah cara Menteri Besar Khalid Ibrahim mentadbir pengeluaran pasir di negeri itu.

Mereka meluru ke arah penyokong Pakatan yang berkumpul di dalam kawasan bangunan pentadbiran itu.

Polis bagaimanapun berjaya menenangkan keadaan dan memberikan masa 15 minit untuk masing-masing bersurai.

Penyokong mengejek satu sama lain.

"Umno rompak. Tangkap Toyo," jerit penyokong kerajaan yang diketuai pegawai penerangan kerajaan Selanor, Badrul Amin Baharom.

"PKR rasuah," jawab ahli Umno.

Diketuai Exco Pemuda Umno Lokman Nor Adam, mereka sebelum itu berkumpul kira-kira jam 10 pagi di Masjid Shah Alam, tidak jauh daripada situ sebelum berarak beramai-ramai ke bangunan SUK dengan memakai lencara bertulis "Selangor berlubang, selamatkan rakyat Selangor".

Mereka juga membawa bendera Umno dan bendera Selangor dan pelbagai poster mengkritik pentadbiran hasil pasir melalui syarikat negeri Kumpulan Semesta Sdn Bhd (KSSB), antaranya"KSSB monopoli pasir", "Bila tak serupa cakap" dan "RM50 juta pasir mana dia."

Sementara pada masa yang sama, kira-kira 50 penyokong Pakatan pula mula berkumpul di situ pada masa yang sama.

Ketegangan antara kedua-dua pihak tamat apabila polis membenarkan exco Umno negeri Datuk Ismail Kijo dan Pengerusi PERKASA Selangor Abdullah Mansor menyerahkan memorandum di pintu pagar kepada seorang setiausaha menteri besar.

Hebat Sangat Ke Blogger Antarabangsa Yang Tuduh DS Anwar Agen CIA, Untuk UMNO jadikan 'Sumber Serangan'??

Oleh Mohd Nazree Yunus

Komen-komen pemimpin Umno termasuk Timbalan Presiden Umno Muhyiddin Yassin dan Naib Presiden Shafie Apdal tentang Anwar adalah agen CIA begitu dangkal. Semua serangan ini adalah bertujuan untuk memburukkan imej Anwar sekaligus menutup hubungan kerajaan Umno-Apco.

Tetapi pelik untuk kita fahami pemikiran pemuka Umno-BN ini. Disuatu masa hendak menangkap Raja Petra Kamarudin atas alasan tulisannya di MalaysiaToday adalah fitnah dan tidak berasas dalam mengaitkan Rosmah Mansor, Najib dan lain-lain atas tragedi pembunuhan Altantuya yang mungkin ada kaitannya dengan komisen kapal selam.

Namun hari ini pak menteri Umno (Muhyiddin, Shafie Apdal, Rais Yatim, Hishamuddin Hussein) pula mula percaya pada sumber blogger antarabangsa yang boleh dipertikaikan kebenaran beritanya.

Jika mereka desak untuk laporan blogger tersebut disiasat, maka siasatan awal perlu dibuat juga ke atas Najib berkaitan isu pembelian kapal selam dalam laporan media di Perancis. Apakah Malaysia menolak hubungan dengan CIA? Jika dahulu mempertikaikan kredibiliti blogger namun hari ini sandaran pak menteri Umno untuk melakukan serangan peribadi kepada Anwar Ibrahim juga adalah bersumberkan web/blogger.

Akhbar perdana naungan Umno-BN seperti Mingguan Malaysia turut serta melaporkan informasi blogger dari New York, bernama Elaine Meinel Supkis yang tidak dikenali umum yang menuduh Anwar adalah “agen CIA” di dalam sebuah tulisan yang dipaparkan di blognya. Pimpinan Umno-BN minta supaya rakyat jangan percaya blogger tetapi hari ini pak-pak menteri Umno-BN pula yang sudah terpengaruh dengan blogger.

Jika mereka percaya blogger maka secara simboliknya mungkin sudah ada dikalangan pak menteri Umno-BN dan pemimpin kanan yang lain sudah mula mempercayai info blogger berkaitan skandal Najib (kapal selam & Altantuya) termasuk apa yang dikatakan oleh RPK (Raja Petra Kamarudin).

Jika Anwar Ibrahim agen CIA, mengapa perlu untuk beliau membayar CNN bagi mendapatkan ruangan untuk diwawancara oleh CNN? Setiap minggu Anwar boleh ditemuramah CNN jika dia agen CIA. Ini mungkin berbeza dengan Rosmah Mansor yang mungkin terpaksa membayar New York Times demi memastikan beliau yang merupakan isteri kepada Perdana Menteri, Najib Razak dimahsyurkan sebagai 'First Lady' dalam akhbar tempatan Amarika Syarikat pada 16 April lepas.

Persoalannya kepada kita, dengan wang siapakah membiayai Rosmah Mansor? Apakah ini mungkin duit rakyat? Mungkin pemuka Umno-BN ada jawabannya.

Tolak Usul Isu Penan Bukti Umno-BN Tidak Peduli

Oleh Faizal Ezzany

KUALA LUMPUR 15 Julai - Timbalan Speaker Dewan rakyat, Datuk Ronald Kiandee menolak usul yang dikemukakan oleh Ahli Parlimen Ampang, Zuraida Kamaruddin berhubung dakwaan penderaan seksual terhadap wanita kaum Penan.

Zuraida sebelum itu mahu usul tersebut dibahaskan di parlimen bagi mencari penyelesaian selain menubuhkan satu Jawatankuasa Di Raja bagi menyiasat dakwaan tersebut.Speaker Dewan Rakyat mengambil keputusan menolak usul tersebut di bawah Peraturan Mesyuarat 18(1) kerana sudah wujud Jawatankuasa Bertindak Peringkat Kebangsaan dan perkara itu telah disiasat oleh jawatankuasa terbabit.

Zuraida yang ditemui pada sidang media semalam berkata beliau kecewa dengan penolakkan usul tersebut dan juga alasan yang diberikan oleh Timbalan Speaker.

"Saya kecewa dengan keputusan yang diberikan oleh Timbalan Speaker kerana menolak permohonan usul saya berkenaan kes penderaan seksual wanita Penan, alasan yang diberikan beliau kerana sudah wujud Jawatankuasa Bertindak Peringkat Kebangsaan.

"Saya mengemukakan usul ini setelah meneliti laporan oleh 'Penan Support Group' dalam konteks lebih luas mengenai eksploitasi seksual wanita dan gadis di Baram Tengah dan Ulu Baram Sarawak. Saya mendesak agar satu Suruhanjaya DiRaja ditubuhkan untuk segera menyiasat keberkesanan tindakan oleh Kerajaan Negeri Sarawak dan Kementerian Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat dan juga pihak polis dalam menangani masalah ini.

"Pada bulan Oktober 2009, laporan Jawatankuasa Bertindak Peringkat Kebangsaan bagi menyiasat dakwaan penderaan seksual terhadap wanita kaum Penan di Sarawak telah mendedahkan kepada umum dan menegaskan telah berlaku penderaan seksual kepada gadis dan wanita kaum Penan.

"Laporan tersebut juga telah mendedahkan bahawa terdapat tujuh kes baru penderaan seksual di kalangan gadis dan wanita kaum Penan, selain itu juga menjelaskan usaha pihak kerajaan untuk melindungi gadis dan wanita kaum Penan masih tidak memberi kesan. Saya kesal sehingga kini tidak ada seorang pun yang diheret ke muka pengadilan untuk bertanggungjawab ke atas penganiayaan ini," jelasnya.

Tambah beliau, kelambatan mengambil tindakan mungkin disebabkan komisyen yang tinggi yang diberikan oleh penguasa balak kepada kroni di dalam kerajaan negeri Sarawak ataupun mereka yang terlibat adalah dari kelompok Umno-Barisan Nasional maka tindakan tidak boleh diambil.

"Jika perkara ini dilakukan oleh Pakatan Rakyat saya rasa baru sahaja kenyataan dikeluarkan, pihak polis atau pemimpin Umno terus melenting dengan pelbagai fitnah karut mereka," tegas beliau.

Dalam pada itu Ahli Parlimen Batu, Tian Chua mahu Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak Najib tidak mengikut rangka lawatan yang telah diberikan tetapi mendekati kaum Penan bagi mengetahui apa sebenarnya yang berlaku ketika melawat Sarawak nanti.

"Saya gesa sempena lawatan Najib ke Sarawak nanti janganlah beliau menggunakan sistem 'touch n go' datang tunjuk muka dan terus balik berehat di hotel yang mewah, beliau sepatutnya keluar daripada jadual asal yang telah disediakan dan pergi mendekati kaum Penan bagi mengetahui apa yang telah berlaku di dalam kaum tersebut.

"Najib jangan hanya mendengar apa yang dilaporkan oleh kakitangannya, beliau sendiri perlu mendengar rintihan wanita yang menjadi mangsa rogol oleh pekerja pembalakkan. Dengan cara ini sahajalah baru Umno dan semua pemimpin Sarawak bangun untuk mengambil tindakan," kata Tian

Wong Ho Leng yang merupakan Ahli Parlimen Sibu juga mengesa Najib bertemu sendiri dengan seluruh masyarakat kaum Penan kerana kegagalan Najib mendekati mereka menyebabkan pihak-pihak yang diberi tanggungjawab bagi menangani masalah tersebut menafikan bahawa wujud kes rogol terhadap gadis dan wanita kaum Penan.

Beliau juga mahukan mereka yang bersalah dibawa ke muka pengadilan dengan segera tanpa mengira apa pun jawatan yang dipegang.

Harakah Diperbaharui Permit - Hanya Boleh Dijual di Markas Dan Pejabat Parti

Kementerian Dalam Negeri (KDN) memutuskan untuk memperbaharui permit penerbitan lidah rasmi PAS, Harakah, dengan memberi amaran keras supaya ia hanya dijual di markas dan pejabat urusan parti itu sahaja.

Permit penerbitan akhbar itu tamat pada 7 Julai lepas.

Setiausaha Bahagian Kawalan Penerbitan & Teks AL-Quran kementerian itu Datuk Zaitun Ab Samad berkata keputusan untuk memperbaharui permit penerbitan Harakah dibuat setelah KDN berpuas hati dengan kerjasama, penjelasan dan janji pihak pengurusan Harakah untuk mematuhi syarat-syarat permit penerbitan serta Akta Mesin Cetak dan Penerbitan 1984.

Menurutnya, pihak pengurusan Harakah memberi perhatian serius terhadap surat tunjuk sebab yang dikeluarkan oleh KDN dan telah menunjukkan kerjasama yang baik.

Pengerusi Jemaah Pengarah Harakah Datuk Mustafa Ali dan Pengarah Urusan Datuk Kamarudin Jaafar telah datang berjumpa Ketua Setiausaha kementerian Datuk Seri Mahmood Adam pada 12 Julai lepas untuk memberi penjelasan.

Zaitun berkata pihak Harakah juga telah menjawab surat tunjuk sebab pada 13 Julai dengan membuat akujanji akan mematuhi syarat-syarat permit penerbitan seperti mencetak perkataan "Untuk Ahli Sahaja" dan menghantar lapan naskhah setiap keluaran Harakah kepada kementerian sebaik sahaja ia dicetak.

"Kementerian akan sentiasa memantau penerbitan Harakah untuk memastikan pematuhan," katanya.

- Bernama

Bala dedah keterangannya pada pendakwa Perancis

Penyiasat peersendirian, P Balasubramaniam berkata dia disoal selama tiga jam Isnin lalu oleh pegawai pendakwa Perancis, M Ryckewaert di Paris.

Ia diikuti dengan pertemuan selama dua jam sehari kemudiannya dengan pasukan peguam Perancis yang diketuai Joseph Breham, bagi pihak kumpulan hak asasi manusia Suaram untuk membawa kes tersebut ke mahkamah Perancis.

Menurut Balasubramaniam, dia memberitahu pihak Perancis apa yang dia tahu mengenai dakwaan pertemuan antara wanita Mongolia Altantuya Shaariibuu, Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak dan penganalisis politik Abdul Razak Baginda.
Abdul Razak mengupahnya Balasubramaniam untuk mengawasi Altantuya sebelum wanita Mongolia itu dibunuh pada 2006.

Balasubramaniam juga ditanya mengenai bayaran yang dilakukan oleh Razak kepada Altantuya dan pembelian sebuah pangsapuri di Mongolia oleh penganalisis politik itu untuk bekas kekasihnya itu.

Balasubramaniam juga menjelaskan peranan yang dimainkan oleh isteri Najib, Datin Seri Rosmah Mansor, adik lelaki Najib - Nazim Abdul Razak dan ahli perniagaan Deepak Jaikishan - supaya dia menukar kenyataan bersumpahnya, sehingga membawanya bersembunyi di India.

Dia juga memberi maklumat mengenai dua anggota Unit Tindakan Khas - Cif Inspektor Azilah Hadri dan Koperal Sirul Azhar Umar - yang didapati bersalah tahun lalu atas tuduhan mebunuh Altantuya.

Balasubramian juga ditanya mengenai individu dari Perancis yang dipercayai terlibat dalam perjanjian pembelian kapal selam yang bernilai berbilion ringgit itu serta butiran yang diberikan oleh Altantuya mengenai bayaran yang dibuat oleh Perancis kepada Perimekar Sdn Bhd, sebuah syarikat yang dimiliki isteri Abdul Razak - Mazlinda Mahmood.

Dua nama rakyat Malaysia turut timbul dalam soal siasat tersebut - Mejar Rahim dan Abdul Rahim Saad. Bagaimanapun, tiada butiran didedahkan mengenai siapakah mereka dan apakah peranan mereka dalam skandal itu.

Siasatan itu dilakukan untuk mengetahui sama ada komisyen - yang haram di bawah undang-undang Perancis - telah dibayar dalam perjanjian pembelian kapal selam bernilai RM3.7 bilion antara kerajaan Malaysia dan syarikat Perancis DCNS.

PAS minta Menteri (MP Pasir Gudang) jelaskan pindah kampus UiTM..Politik Punya Hal Ke???

Salman Hussin

JOHOR BAHRU, 15 Julai: PAS Johor menuntut Menteri Pengajian Tinggi, Datuk Seri Mohd Khaled Nordin memberi penjelasan berhubung isu pemindahan tapak kampus Universiti Teknologi Marang (UiTM) dari lokasi asal di Ladang Yayasan Pelajaran Johor (YPJ) ke Seri Alam Pasir Gudang yang menimbulkan bantahan pelbagai pihak, baru-baru ini.

Pemindahan lokasi itu juga dibimbangi mempunyai unsur-unsur penyelewengan atau penyalahgunaan kuasa, justeru PAS negeri meminta polis dan Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) menyiasat dengan segera.

Demikian antara kandungan laporan polis dibuat PAS Johor berhubung isu pemindahan lokasi kampus UiTM yang diumumkan menteri berkaitan pada Mesyuarat Agung Perwakilan Umno Bahagian Pasir Gudang, 27 Jun lalu.

Selain itu, pemimpin-pemimpin Umno Bahagian Tenggara termasuk anggota parlimennya, Datuk Halimah Sadique, Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) Pasir Raja, Dr Adham Baba serta Adun Panti, Datuk Baderi Dasuki, didesak agar bangkit mempertahankan hak rakyat yang wakili jikia mereka benar-benar membela kepentingan rakyat.

Khaled yang juga Anggota Parlimen Pasir Gudang, memberi alasan kononnya kos pembinaan kampus UiTM akan menelan belanja yang besar jika dilakukan di tapak asal.

Alasan itu bagaimanapun disanggah Ketua Pemuda Umno Bahagian Tenggara, Abd Halim Abd Jalil, yang menyifatkannya tidak munasabah sambil membantah tindakan memindahkan lokasi kampus UiTM ke tempat baru.

Ketua Penerangan PAS negeri, Mazlan Aliman (gambar) ketika ditemui selepas mengiringi timbalanya, Onn Jaafar, membuat laporan di Balai Polis Skudai, dekat sini, kelmarin berkata, sehingga hari ini pemimpin-pemimpin Umno Bahagian Tenggara masih belum membuat sebarang kenyataan berhubung perkara itu.

“Mereka sepatutnya lebih awal membantah tindakan memindahkan lokasi UiTM ini sekiranya mereka benar-benar mempertahankan hak rakyat di kawasan yang mereka wakili,” ujarnya.

Sebaliknya menurut Mazlan, hanya ketua pemuda Umno bahagian tersebut, Abd Halim Abd Jalil, bersama 25 NGO telah bangkit membantah tindakan itu dengan mengadakan demonstrasi aman baru-baru ini.

“Kita hairan kenapa pemimpin-pemimpin lain di Tenggara masih mendiamkan diri tanpa membuat sebarang penjelasan secara terbuka sedangkan mereka mewakili kepentingan rakyat di kawasan tersebut,” katanya.

Menurutnya, bekas Menteri Pengajian Tinggi, Datuk Mustapa Mohamad telah mengumumkan pembinaan UiTM di tapak tersebut pada 2007, difahamkan UiTM sudah menjelaskan wang premium kepada YPJ untuk tapak yang dianggarkan seluas 500 ekar tahun lepas.

“Bagaimana pun kita tidak pasti berapa jumlah wang premium ini, namun kita menganggarkan jumlahnya tentulah banyak.

“Pembatalan tapak asal ini menimbulkan berbagai spekulasi lebih-lebih lagi apabila wang premium sudah pun dijelaskan, selain itu timbul juga persoalan kenapa pemindahan lokasi dibuat hanya setelah wang premium dibayar sedangkan kajian terperinci tentunya sudah dilakukan sebelum cadangan pembinaan ini diputuskan.

“Oleh kerana itu kita meminta polis dan SPRM menyiasat perkara ini kerana kita tidak menolak kemungkinan berlaku amalan tidak sihat dalam projek ini, sama ada penyelewengan yang membabitkan kepentingan peribadi pemimpin tertentu atau pun kepentingan-kepentingan lainya,” tegas Mazlan lagi.

Video2: Jika PAS & UMNO BersatuMasuk UMNO Syirik


UMNO Nak Gabung Dengan PAS


Nik Aziz Nyanyuk - Mahathir


Cadangan Nik Aziz


Hudud Itu Lucu - Shabery Cheek


Debat - Khairy Jamaluddin VS Husam Musa


UMNO Tolak Hudud


Khairy Dah Mengaku Untuk Lepaskan Jawatan Ketua Pemuda UMNO...

KUALA LUMPUR 15 Julai — Ketua Pemuda Umno, Khairy Jamaluddin mengesahkan yang beliau sedang mempertimbangkan dengan serius untuk tidak mempertahankan jawatannya pada pemilihan parti dijangka diadakan tahun depan.

Ketua Pemuda penggal pertama ini bagaimanapun enggan mengulas lanjut mengenai perkara tersebut.

“Betullah apa yang ditulis dalam Agendadaily itu,” kata beliau dipetik Utusan Malaysia.

Menurut laporan Agendadaily semalam, Khairy sedang menimbangkan secara serius untuk tidak mempertahankan jawatannya sebagai Ketua Pemuda Umno pada pemilihan parti nanti.

Beliau yang juga Ahli Parlimen Rembau berkata, keputusannya untuk melepaskan jawatan itu semata-mata kerana mahu memberi laluan kepada bakat baru.

“Ya, memang saya ada berkata begitu. Walaupun belum muktamad lagi tetapi saya memang menimbangkan secara serius untuk tidak mempertahankan jawatan Ketua Pemuda,” katanya.

Khairy berkata demikian apabila ditanya sama ada benar atau tidak beliau ada membuat kenyataan mengenai hal itu ketika merasmikan satu mesyuarat perwakilan Pemuda Umno Bahagian di Pahang baru-baru ini.

Awal tahun ini, wujud desakan supaya Khairy berundur untuk menyelamatkan pergerakan itu.

Seorang Exconya, Mohd Hishamuddin Yahaya dilaporkan membentangkan beberapa bukti yang menunjukkan kepimpinan pergerakan yang diterajui Khairy itu tidak berminat untuk membantu parti dan kerajaan menarik sokongan sebaliknya mengugut agar diberi jawatan.

Difahamkan, Hishamuddin mencadangkan dua usul sama ada Khairy meletakkan jawatan dan membenarkan Ketua Pemuda dipangku oleh Datuk Razali Ibrahim atau keseluruhan Exco meletakkan jawatan bagi membolehkan satu pemilihan baru dibuat secepat mungkin.

Khairy menggantikan Datuk Seri Hishammudin Hussein sebagai Ketua Pemuda Umno setelah memenangi jawatan itu dalam pertandingan tiga penjuru dengan Datuk Mukhriz Mahathir dan Datuk Seri Dr Mohamad Khir Toyo pada pemilihan parti yang lalu.

Walaupun memenangi jawatan itu tahun lalu Khairy beliau lagi menganggotai Kabinet Najib.

Kari Ini Ketua Pembangkang DUN Selangor Akan Kembali Bersilat... Kita Lihat Pagi Ini....

SHAH ALAM, 15 Julai — Bekas menteri besar Datuk Seri Dr Khir Toyo mengakhiri hukuman penggantungan daripada menghadiri sidang Dewan Undangan Negeri (DUN) selama setahun hari ini.

Ketua Pembangkang DUN dijadual kembali mengambil bahagian pada persidangan pagi ini.

“Saya gembira saya masih seorang anggota (Dewan) dan gembira kerana dapat hadir kembali di Dewan,” kata Khir kepada The Malaysian Insider malam tadi.

Dengan berakhirnya hukuman digantung daripada menghadiri sidang DUN selamat setahun, Khir berazam untuk terus bersuara bagi memperbaiki Selangor dan pentadbiran kerajaan negeri.

Khir telah digantung tahun lalu dan dilucutkan elaunnya oleh Jawatankuasa Hak dan Keistimewaan berhubung kesalahan menghina DUN.

Pada 15 Julai tahun lalu, DUN Selangor meluluskan usul menggantung Khir selama setahun dan empat Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) Barisan Nasional (BN) lain selama enam bulan dengan keistimewaan kepada mereka dilucutkan.

Jawatankuasa itu sebelum ini telah mencadangkan Khir digantung daripada menghadiri sidang Dewan dan elaunnya dipotong selama setahun kerana kegagalannya menghadiri pendengaran awam Jawatan Kuasa Pilihan Khas Mengenai Keupayaan, Kebertanggungjawaban dan Ketelusan (Selcat)) mengenai Badan Amal dan Kebajikan Isteri-isteri Selangor (Balkis).

Jawatankuasa itu juga telah mencadangkan supaya empat Adun BN iaitu Datuk Marsum Paing (Dengkil), Datuk Warno Dogol (Sabak), Mohd Isa Abu Kasim (Batang Kali) dan Datuk Mohamed Idris Abu Bakar (Hulu Bernam) digantung daripada menghadiri sidang Dewan dan elaun dipotong selama enam bulan kerana didapati bersalah menghina Selcat di dada akhbar.

Ketika itu, Khir dalam ucapan perbahasannya mengenai usul itu sebelum melangkah keluar dewan berkata usul itu dibawa dan dibahaskan adalah bertujuan untuk menutup mulut pembangkang dalam Dewan.

Khir berkata walaupun Selcat dan jawatankuasa itu adalah jawatankuasa dewan tetapi kesalahan beliau tidak menghadiri pendengaran awam Selcat dan tindakan rakan-rakannya mengeluarkan kenyataan terhadap Selcat di akhbar tidak sepatutnya dianggap menghina Dewan.

Khir akan kembali ke DUN hari ini dalam persekitaran berbeza berbanding ketika setahun yang lalu.

Sidang DUN kali ini dijadual akan melantik seorang Adun BN selaku pembangkang sebagai ketua Jawatankuasa Kira-Kira Awam (PAC).
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Powered by Blogger.

Search

Swedish Greys - a WordPress theme from Nordic Themepark. Converted by LiteThemes.com.