PRN Sarawak: Ganggu Undi Pos, DAP Berjaya Rakam Perlakuan Di Wisma Sanyan, Sibu

DAP hari ini mendedahkan satu klip ringkas video kepada pihak media yang didakwa parti itu menunjukkan berlakunya perbuatan mengganggu undi pos. Parti pembangkang itu mendakwa insiden itu telah dirakamkan di Wisma Sanyan, Sibu, tempat pembuangan undi pos semalam.

Dalam klip video selama 1.32 saat itu, seorang lelaki dikatakan telah dirakamkan sekitar waktu tengah hari, menerima kertas undi pos dari empat pengundi wanita, sebelum menyedari tindakannya dirakam. Lelaki itu dengan cepat memulangkan kertas undi tersebut dan cuba menghalang ejen pengundian DAP, daripada memantau proses undi pos.

Ejen pengundi pos DAP, Mary Josephine Prittam Singh berkata, kertas undi tidak patut diberikan kepada orang lain, sekaligus dia percaya perbuatan membeli undi berlaku di Wisma Sanyan.

Satu laporan polis akan dibuat.- Malaysiakini

Pengerusi JKK di Kg Enseng Melayu Kecewa: Setelah Meter Elektrik Dipasang Dan Berfungsi, Tiba2 Datang Pegawai Sesco Suruh Tanggal, Kaitan Diskriminasi

SADONG JAYA, 13 April: Seorang Pengerusi Jawatankuasa Kemajuan Kampung (JKK) di Kampung Ensengei Melayu di sini kecewa selepas meter elektrik yang tak sampai 24 jam di pasang, dicabut semula.

Kediaman penghulu tersebut, Tuan Haji Wahab Johari didakwa didatangi dua juruteknik Sarawak Electricity Supply Corporation (Sesco) lebih kurang jam 3 petang semalam.

Mereka memasang meter elektrik sehingga selesai dan kemudiannya menjalankan ujian sebelum mengesahkan ianya berfungsi.

Namun beberapa minit selepas itu, seorang pegawai Sesco didakwa datang dan memaklumkan nama penghulu tersebut tiada dalam senarai.

Beliau kemudiannya mengarahkan meter yang siap dipasang itu ditanggalkan semula.

Difahamkan Haji Wahab ada merayu kepada pegawai tersebut agar tidak mencabut semula meter elektrik itu, namun tidak dilayan.

Jam 12 sebelum itu, AJK PAS Pusat, Datuk Kamaruddin Jaffar ada berkunjung ke rumah beliau dalam siri kempen rumah ke rumah sempena pilihan raya kecil Sarawak kali ini.

Dalam pertemuan kira-kira 20 minit itu, Haji Wahab ada menceritakan salasilah keturunannya yang memang berasal dari kampung tersebut.

Selepas pertemuan itu pula, petugas PAS dari Selangor turut berkunjung ke rumah sama.

Difahamkan Haji Wahab adalah penyokong PBB sejak sekian lama.

Bagaimanapun tidak dapat dipastikan sama ada penarikan semula meter elektrik di rumahnya itu ada kaitan dengan dua kunjungan dari PAS sebelum itu.


Calon PAS, Abang Eddy Abang Fauzi ditentang calon BN, Aidel Lariwoo dan seorang lagi calon bebas, Mahayudin Bin Wahab.

Umi Hafilda Ali Hanya Saman Main2... Mahkamah Tinggi Batal Saman Fitnah Tuntut RM100 juta Terhadap Baginda & MalaysiaKini

Hakim Datin Zabariah Mohd Yusof membuat keputusan itu dalam kamar berikutan peguam kedua-dua pihak tidak hadir ke mahkamah.
KUALA LUMPUR: Mahkamah Tinggi hari ini membatalkan saman fitnah dengan tuntutan ganti rugi RM100 juta yang difailkan ahli perniagaan Umi Hafilda Ali terhadap bekas rakan perniagaannya dan portal berita Malaysiakini.

Hakim Datin Zabariah Mohd Yusof membuat keputusan itu dalam kamar berikutan peguam kedua-dua pihak tidak hadir ke mahkamah.

Saman itu, yang difailkan pada 17 Mac lalu, dijadualkan untuk sebutan hari ini.

Ummi Hafilda, 43, memfailkan saman itu melalui Tetuan Sahrihan & Hamdan di kaunter Mahkamah Sivil dengan menamakan Nor Azman Abdullah @ Baginda Minda sebagai defendan pertama dan Mkini Dotcom Sdn Bhd yang menyelenggarakan laman berita Malaysiakini sebagai defendan kedua.

Ummi Hafilda dalam saman pemula itu mendakwa defendan dalam satu temu ramah di lobi bangunan Parlimen telah mengeluarkan kenyataan bersifat fitnah dan menyerangnya secara peribadi.

Beliau mendakwa kenyataan yang dikeluarkan oleh Nor Azman adalah semata-mata untuk memalukannya dan bermotifkan niat jahat.

Ummi Hafilda juga mendakwa kenyataan Nor Azman seolah-olah beliau seorang wanita yang mempunyai banyak skandal dan amat tidak jujur, serta terlibat dengan bekas pembantu peribadi Datuk Seri Anwar Ibrahim, Mohd Saiful Bukhari Azlan.

Beliau mendakwa defendan kedua pula telah secara cuai membenarkan penerbitan, penulisan dan penyiaran artikel bersifat fitnah tersebut di web portal www.malaysiakini.com pada 15 Mac lalu.

Selain menuntut ganti rugi am sebanyak RM100 juta, plaintif memohon satu injunksi untuk melarang kedua-dua defendan daripada terus membuat
kenyataan-kenyataan berbaur fitnah terhadapnya.

Ummi Hafilda juga turut memohon ganti rugi teladan dan ganti rugi teruk, serta lain-lain relif yang difikirkan adil dan sesuai oleh mahkamah.

- Bernama

Bantahan Desak DS Zambry Tunai Janji Di luar DUN Perak Berakhir Dengan 12 DitangkapPolis

Sekurang-kurangnya 12 orang ditahan polis kerana melancarkan bantahan bagi mendesak Datuk Seri Zambry Abdul Kadir menunaikan janjinya membekalkan tanah untuk pemindahan mereka.

Sekurang-kurangnya 12 orang ditahan polis kerana melancarkan bantahan di luar bangunan dewan undangan negeri Perak bagi mendesak Menteri Besar, Datuk Seri Zambry Abdul Kadir menunaikan janjinya bagi membekalkan tanah untuk pemindahan mereka.

Mereka yang ditahan itu berasal dari setinggan Kampung DBI di Buntong dan aktivis Parti Sosialis Malaysia (PSM) dan Parti Hak Asasai Manusia (HRP).

Menurut penyelaras PSM R Rani beberapa wakil setinggan telah menghantar puluhan memorandum dan surat kepada pejabat Menteri Besar tetapi diarahkan merujuk dari satu jabatan ke jabatan lain tanpa sebarang penyelesaian.

Katanya, kebanyakan mereka adalah bekas pekerja Majlis Bandaraya Ipoh yang berpendapatan rendah dan membina rumah mereka berhampiran kuarter kerajaan di Kampung DBI.

"Mereka telah merayu untuk dapatkan plot kecil tanah selama 14 tahun dan setiap Menteri Besar telah berjanji untuk menyelesaikan masalah mereka.

"Menteri Besar ini (Zambry) telah beri jaminan bahawa semua kawasan setinggan dan masalah perumahan di Perak akan diselesaikan... dan semua setinggan yang tinggal di kawasan mereka lebih 10 tahun akan diberikan hak tanah secara automatik,” katanya.

Polis bertindak menahan penunjuk perasaan ini apabila arahan supaya bersurai dari lokasi berkenaan tidak diendahkan.

Beberapa aktivis, termasuk ketua HRP Perak A Ramesh mendakwa dikasari dan dipukul oleh polis sebelum ditangkap.

Ketua Polis Ipoh ACP Azisman Alias berkata bantahan itu adalah “perhimpunan haram” mengikut Seksyen 27, Akta Polis.

Rayuan Tuan Guru Presiden PAS Kepada Rakyat Sarawak

(Ustaz Abdul Hadi bersama pemimpin PAS Sarawak di samping calon PAS Beting Maro, Abang Mat [kanan sekali] di Pusa Hulu, Beting Maro)

BETING MARO, 13 April: Presiden PAS, Datuk Seri Tuan Guru Abdul Hadi Awang memberi jaminan bahawa mana-mana Dun yang dimenangi oleh PAS dalam pilihanraya negeri (PRN) Sarawak akan dijadikan Dun angkat PAS pusat.

Jaminan itu dinyatakan beliau dalam satu ceramah di sini malam tadi.

"Yang mana, Dun tersebut akan dijadikan sebagai model yang akan memangkinkan kemasukan PAS ke Sarawak dan Sabah dengan lebih meluas lagi,"katanya.

(Gambar: Bukan guna helikopter tetapi hanya dengan sampan untuk bertemu pengundi)

Sementara itu, semalam beliau juga telah menghubungi menerusi telefon kesemua calon PAS yang bertanding di lima Dun di sini iaitu di Beting Maro, Sebuyau, Sadong Jaya, Muara Tuang dan Tanjung Datu.

Selain bertanyakan khabar kepada calon, beliau turut memberikan kata nasihat dan motivasi.

Antara lain, beliau menasihatkan agar calon meneruskan usaha mendekati rakyat dan tetap dalam perjuangan biarpun wujud usaha pihak tertentu menawarkan ganjaran agar calon menarik diri.

Sebelum ini, Wakil Calon PAS Tanjong Datu, Syed Abdul Rahman telah membuat laporan polis ekoran tindakan pihak-pihak tertentu memujuk calon PAS di itu, Hani Sahari menarik diri.

Yang amat dikesali adalah panggilan itu antaranya dari dari nombor telefon yang kemudiannya dikenalpasti dari Bukit Aman sendiri.

(Gambar: Ustaz hadi di sambut orang ramai setibanya di Pusa Hulu)

Kepada jentera pula, Ustaz Hadi menyeru agar mereka membantu calon dalam usaha bertemu seramai mungkin pengundi di kawasan Dun masing-masing.

Hari ini masuk hari ke lapan kempen pilihan raya di sini yang masih berbaki dua hari sebelum hari pembuangan undi 16 April ini.

Di fasa terakhir ini, parti-parti yang bertanding dilihat makin agresif menjalankan kempen mereka.

Hari ini Perdana Menteri, Datuk Seri Najib sendiri dijanga akan turun berkempen di Dun Sebuyau di mana PAS meletakkan Pesuruhjaya PAS Sarawak, Hj Adam Ahid sebagai calon mereka menetang calon BN Julaihi Narawi.

Sementara itu, Abdul Hadi membuat rayuan khas kepada rakyat Sarawak menjelang hari mengundi 16 April ini. Berikut adalah rayuan beliau.

Rayuan Presiden PAS kepada rakyat Sarawak

Saya percaya bahawa sudah tiba masanya untuk seluruh pengundi di Sarawak, yang mengandungi berbagai resam budaya dan etnik, agama, untuk bersama dengan PAS dan Pakatan Rakyat bagi melakukan satu perubahan yang jelas dalam pilihan raya kali ini dengan satu mesej yang paling jelas, iaitu : Marilah Kita Berubah Dengan Menolak Barisan Nasional (BN) Dalam Pilihan Raya Kali Ini.

Cukuplah negeri Sarawak yang kaya dengan hasil bumi ini dipergunakan oleh BN selama puluhan tahun dengan meminggirkan rakyat sejak sekalian lama.

Janji dan rasuah politik oleh BN sepanjang tempoh pilihan raya ini akan terus diulang-ulang oleh pemimpin BN untuk mereka mengekalkan kuasa dan seterusnya mengumpulkan kekayaan untuk diri mereka sendiri.

Akhirnya nasib rakyat masih tidak berubah sejak puluhan tahun ini. PAS akan memastikan konsep Federalisma terus dipelihara, dan perpaduan kaum akan menjadi keutamaan di negeri Sarawak ini.

PAS merayu kepada pengundi di Sarawak untuk memilih calon dari PAS dan Pakatan Rakyat dalam pilihan raya kali ini. PAS akan memastikan wakil rakyat dari PAS nanti akan berkhidmat dengan penuh dedikasi kepada rakyat, membawa aduan dan suara rakyat ke Dewan Undangan Negeri Sarawak untuk melakukan sau perubahan bersama rakyat Sarawak.

Sekiranya menang di DUN Beting Maro, Sadong Jaya, Tanjung Datu, Muara Tuang dan Sebuyau dalam pilihanraya kali ini, PAS akan memastikan kawasan ini dibela dengan menjadikan DUN ini sebagai kawasan contoh di Malaysia, di mana seluruh petugas PAS akan menyumbang tenaga secara langsung di sini nanti.

Di sinilah nanti PAS akan menunjukkan contoh Keadilan Islam Untuk Semua Golongan di negeri Sarawak tanpa mengira anutan agama dan keturunan. Itulah sebenarnya wajah Islam yang ingin kami bawa.

Datuk Seri Tuan Guru Abdul Hadi Awang
Presiden PAS.

Presiden MIC Yang Baru Telah Mencantas Datuk T. Murugiah, Jawatannya Sebagai Timbalan Menteri Gugur, Tak Jadi Senator Lagi...


KUALA LUMPUR, 13 April — Kedudukan Datuk T. Murugiah sebagai anggota Dewan Negara yang akan berakhir Isnin ini tidak disambung, sekali gus akan digugurkan sebagai timbalan menteri di Jabatan Perdana Menteri, demikian menurut sumber-sumber MIC dan pembantunya.

Seorang menteri atau timbalan menteri lazimnya merupakan anggota Parlimen sama ada ahli Dewan Rakyat ataupun Dewan Negara.

Di bawah Perlembagaan Persekutuan seorang boleh memegang jawatan senator maksimum dua penggal atau selama enam tahun.

Perkembangan itu juga dijangka membawa kepada rombakan kecil Kabinet minggu depan, sejurus selepas pilihan raya negeri Sarawak Sabtu ini.

The Malaysian Insider difahamkan Murugiah, bekas pemimpin Parti Progresif Penduduk (PPP) yang menyertai MIC Ogos lalu, telah dimaklumkan secara rasmi mengenai kedudukannya oleh Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak.

Satu lagi sumber berkata, Murugiah telah dimaklumkan mengenai keputusan itu minggu lalu tetapi surat rasmi hanya keluar semalam.

“Surat berkaitan juga sudah dikeluarkan hari ini (semalam),” kata satu sumber itu kepada The Malaysian Insider.

Tempat beliau akan digantikan oleh Pengerusi MIC Pulau Pinang Datuk P. K. Suppiah, tetapi sama ada akan dilantik sebagai timbalan menteri tidak pasti.

“Berdasarkan maklumat saya terima, Datuk Suppiah hanya akan dilantik sebagai senator, bukan timbalan menteri,” kata sumber itu.

Satu sumber yang melihat kandungan surat kepada Murugiah berkata, Najib selaku Pengerusi Barisan Nasional (BN) telah memaklumkan bahawa penggal perkhidmatan sebagai senator tidak disambung dan beliau mengucapakan terima kasih kepada timbalan menteri itu.

Murugiah tidak dapat dihubungi untuk mendapatkan komen beliau dan difahamkan berada di Sarawak berkempen untuk BN.

Empat bulan sebelum Datu Seri S. Samy Vellu melepaskan jawatan presiden MIC, Murugiah diterima secara rasmi menyertai parti itu dan menjadi ahli biasa cawangan Batu Matang di Bukit Gantang, Perak.

Murugiah, ketua Pemuda PPP yang dipecat telah dilantik sebagai senator dan diberikan jawatan timbalan menteri ketika masih menganggotai parti itu.

Kelmarin, Presiden MIC Datuk G Palanivel berkata, MIC ingin mengehadkan tempoh bagi anggotanya memegang jawatan senator kepada satu penggal atau tiga tahun sahaja bagi membolehkan parti itu ‘memberi kuasa’ kepada pemimpinnya di negeri yang BN tewas pada pilihan raya umum 2008.

Palanivel, yang juga bertaraf senator berkata, selepas BN kehilangan negeri Selangor, Pulau Pinang dan Kedah pada pilihan raya umum 2008, kebanyakan senator MIC adalah dari Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur.

Palanivel yang juga Timbalan Menteri Perusahaan, Perladangan dan Komoditi enggan memberi butiran lanjut sama ada nama Murugiah turut disenaraikan untuk dilantik semula.

‘Terpulang kepada perdana menteri untuk memutuskan... ia hak mutlaknya. Saya hanya mempunyai hak untuk membuat cadangan tetapi keputusan muktamad terletak di tangan perdana menteri,” katanya.

Ia kali pertama tindakan sedemikian - tidak disambung senator, sekali gus digugurkan jawatan timbalan menteri diputuskan oleh Palanivel sejak mengetuai MIC Disember lalu.

Gempar!!! Bahana Bulu Mata Palsu, Pelakon Popular Masuk Hospital, Diberi Ubat Setiap 15 Minit, Tolak Tawaran Berlakon....

Amyza Aznan

PETALING JAYA: Pelakon Amyza Aznan ditahan di hospital Ampang Puteri, dekat sini, Selasa kerana dipercayai mengalami jangkitan kuman pada kedua belah matanya.

Amyza memberitahu kedua belah matanya bengkak selepas dia menggunakan bulu mata palsu ketika penggambaran drama berjudul Ahmad Albab Yang Punya.

“Sebelum ini mata saya pernah bengkak selepas guna bulu mata palsu tetapi kesannya tak lama. Beberapa hari selepas itu sudah baik, tapi kali ini lebih teruk dan sakit.

“Sejak Jumaat lalu mata saya berair, membengkak dan terlalu sakit sehingga tidak boleh tidur,” ujarnya ketika dihubungi mStar Online di sini, Selasa.

Amyza (kiri) ditahan selama tujuh hari di Hospital Ampang Puteri akibat jangkitan kuman pada mata. Turut melawatnya penyanyi Fazli Zainal (tiga dari kiri) dan rakannya, Kelly Azman.

Bagaimanapun, katanya, doktor masih menjalankan pemeriksaan terperinci terhadap jangkitan tersebut.

“Buat masa ini doktor masih bagi ubat setiap 15 minit sekali dan mahu melihat keadaan saya dalam masa tujuh hari ini.

“Dan jika keadaan semakin kritikal mungkin akan diberi suntikan antibiotik,” ujarnya yang mengangkakan akan ditahan selama tujuh hari untuk mendapatkan rawatan lanjut.

Tambah Amyza dia terpaksa berehat daripada penggambaran drama tersebut sehingga kedua belah matanya pulih sepenuhnya.

Selain itu, Amyza turut kesal apabila terpaksa menolak sebuah tawaran telefilem yang bakal memulakan penggambaran beberapa hari ini akibat masalah berkenaan.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Powered by Blogger.

Search

Swedish Greys - a WordPress theme from Nordic Themepark. Converted by LiteThemes.com.