Seluruh Dunia Adakan Perhimpunan Membantah Kekejaman yang dilakukan Israel, Polis Malaysia Nak Halang... Apa Hal????


Program Solat Hajat Perdana dan Pidato Khas yang dihadiri pemimpin politik dan pertubuhan bukan kerajaan di Stadium Melawati, Shah Alam malam tadi.SHAH ALAM, 4 Jun — Timbalan Presiden PAS, Nasharudin Mat Isa menyifatkan tindakan polis mahu menghalang demonstrasi bagi membantah serangan Israel atas misi kemanusiaan ke Gaza sebagai “tidak mengikut perkembangan semasa.”

“Ketika seluruh dunia mengadakan perhimpunan bagi membantah kekejaman yang dilakukan Israel, polis pula mahu menghalangnya.

“Ini menunjukkan mereka tidak mengikuti perkembangan semasa yang berlaku sekarang.

“Lagipun ini juga adalah perhimpunan rakyat yang sama-sama membantah kekejaman yang dilakukan Israel,” kata beliau ketika ditemui selepas program Solat Hajat Perdana dan Pidato Khas bagi menyokong dan mendoakan keselamatan konvoi misi bantuan kemanusian ke Gaza malam tadi.

Program tersebut diadakan di Stadium Malawati.

Nasharudin berkata demikian ketika diminta mengulas amaran Ketua Polis Kuala Lumpur Datuk Wira Muhammad Sabtu Osman bahawa polis tidak menerima sebarang pemohonan untuk mengadakan perhimpunan dan menyifatkannya sebagai perhimpunan haram.

“Perhimpunan ini juga dikhuatiri akan membahayakan keselamatan awam dan mendatangkan unsur keganasan,” katanya.

Nasharudin berkata perhimpunan itu akan tetap diteruskan kerana berpendapat ia hanya perhimpunan aman dan tidak akan mengundang bahaya.

“Kita akan tetap teruskan perhimpunan ini kerana ini adalah perhimpunan rakyat jadi tidak ada apa yang akan membahayakan.

“Saya sendiri hairan bagaimana beliau (Muhammad Sabtu) boleh berpendapat sedemikian,” katanya lagi.

Pergerakan Pemuda Umno dijangka mengadakan perhimpunan bagi mengutuk serangan berdarah tentera Israel itu di Masjid Negara selepas solat Jumaat manakala Pakatan Rakyat akan mengadakan rundingan meja bulat di Kelab Sultan Sulaiman pada pukul 11 pagi dan kemudian akan bergerak dari Masjid Jamek Kampung Baru ke arah Kedutaan Amerika Syarikat selepas solat Jumaat.

Program Solat Hajat Perdana dan Pidato Khas dianjurkan oleh Jabatan Agama Islam Selangor (Jais).

Turut hadir Menteri Besar Selangor Tan Sri Khalid Ibrahim, Pengerusi Jawatankuasa Tetap Hal Ehwal Islam, Adat-adat Melayu, Infrastruktur dan Kemudahan Asas Negeri Datuk Dr Hasan Ali, Ahli Parlimen Shah Alam, Khalid Abdul Samad dan Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) Sekinchan, Ng Suee Lim.

Selain itu, beberapa pertubuhan bukan kerajaan (NGO) turut menyertai program tersebut termasuk Muslim Care, Jemaah Islah Malaysia (JIM), Yayasan Amal, Majlis Perundingan Pertubuhan Islam Malaysia (MAPIM) dan Angkatan Belia Islam Malaysia (ABIM).

Progam tersebut dimulakan dengan solat Maghrib yang diketuai Imam Masjid Subang Jaya, Mohd Shukri Ali.

Kemudian ia diikuti dengan zikir munajat dan disusuli dengan solat Isyak sebelum melakukan solat hajat.

Sebaik sahaja selesai solat hajat program diteruskan dengan pidato khas oleh para penceramah yang hadir terdiri daripada ahli politik dan juga wakil dari setiap NGO.

Menurut Setiausaha JIM, Nahar Md Noor, tindakan yang dilakukan Israel begitu serius dan harus ditentang oleh semua rakyat di negara ini.

“Tindakan Israel menyerang konvoi yang membawa misi kemanusian ini amat kejam dan tidak berperikemanusiaan.

“Justeru rakyat sama ada yang beragama Islam ataupun tidak perlu membantah kerakusan yang dilakukan Israel.

“Kekejaman yang dilakukan Israel ini menyebabkan ramai orang yang tidak berdosa terpaksa menerima penderitaan,” katanya.

Wakil ABIM, Zawawi Ahmad Mughni berkata, tindakan segera harus diambil ke atas kekejaman yang dilakukan oleh Israel.

“Kita perlu menyatakan sikap dan membantah kekejaman yang dilakukan Israel ini, disebabkan mereka ramai yang menderita.

“Selain itu, rakyat di negara ini perlu memboikot produk-produk daripada Israel.

“Setiap barangan Israel yang ada perlu dibuang dan digantikan dengan barangan tempatan kerana sudah tiba masanya untuk kita bertindak dan ini merupakan langkah pertama kita,” katanya.

Wakil MAPIM, Azmi Mohd Hamid pula berkata, tindakan yang diambil oleh setiap rakyat kali ini perlu konsisten dengan menetapkan pendirian membantah kekejaman yang dilakukan Israel.

“Kali ini kita semua perlu menetapkan pendirian kita dengan membantah kekejaman yang dilakukan oleh Israel ini.

“Kita perlu perlu menuntut supaya Israel mengaku bahawa mereka telah melakukan satu jenayah yang serius.

“Malah kita juga perlu menuntut supaya seluruh dunia memutuskan sebarang hubungan dengan Israel,” katanya.

Program tersebut turut diselangi dengan laungan takbir “Allahuakhbar”, “Hidup-hidup” “Hidup Islam” dan “Bangkit-bangkit” “Bangkit Islam”.

Program tersebut turut dihadiri oleh seorang rakyat Palestin, Sheikh Ahmad Husin Mohamad yang mengatakan bahawa rakyat di Malaysia telah memberikan sumbangan dan sokongan yang banyak kepada Palestin.

“Sokongan yang diberikan oleh rakyat Malaysia melalui demontrasi dan ceramah lebih bernilai daripada wang ringgit yang disalurkan kepada rakyat Palestin.

“Melalui sokongan dan sumbangan yang diberikan ini menyebabkan rakyat Palestin menganggap bahawa Malaysia adalah sebahagian daripada kami di Palestin,” katanya.

Sementara itu, Hasan berkata tindakan kejam yang dilakukan Israel itu telah menyebabkan rakyat seluruh dunia bersatu padu membantah tindakan mereka.

“Hari ini kita lihat bukan sahaja di Malaysia malah seluruh dunia mengecam tindakan kejam yang dilakukan Israel tempoh hari.

“Jadi hari ini saya menyeru supaya seluruh rakyat supaya bersatu padu menentang kekejaman yang dilakukan mereka dan pada masa sama meneruskan perjuangan ini,” katanya.

Langsung Dari Mahkamah - Pihak pembela tunda soal-balas doktor HKL Kes Liwat DS Anwar

Peguam Karpal Singh memberitahu mahkamah bahawa hari ini pasukan pembela telah mengemukakan notis usul, yang disokong oleh afidavit, untuk mendapatkan akses kepada dokumen-dokumen tertentu. Usul tersebut adalah untuk mendapatkan dokumen tambahan mengenai nota klinikal, laporan, bahan dan spesimen.

Menurutnya, Mahkamah Persekutuan telah memutuskan bahawa pihak pembela boleh memohon untuk mendapatkan dokumen-dokumen tersebut pada mana-mana tahap prosiding, dan kerana itulah pihak pembela melakukannya sekarang.

Hakim Datuk Mohamad Zabidin membenarkan soal balas terhadap Dr Mohd Razali ditunda kepada 14 Jun untuk mendengar permohonan tersebut.

8.40am: Wartawan yang menunggu di luar Mahkamah Tinggi Jalan Duta dibenarkan masuk ke bilik perbicaraan.

Beberapa polis berpakaian biasa kelihatan merakamkan orang ramai hadir memasuki bilik perbicaraan. Perkara itu dilihat dilakukan sejak beberapa hari lalu. Kira-kira 70 orang berada di galeri awam.

Perbicaraaan kes kontroversi liwat bersambung hari ini dengan pasukan pembelaan akan menyoal-balas pakar daripada Hospital Kuala Lumpur Dr Mohd Razali Ibrahim.

Dr Mohd Razali semalam semalam mengaku bahawa terdapat kesan mani pada sampel yang diambil.

Pihak pembelaan akan dibantu pakar forensik Dr David Wells, profesor kriminologi di University Melbourn yang didatangkan daripada Australia semalam.

Dr David juga mengetuai perubatan forensik klinikal di Victorian Institute of Forensic Medicine.

9.36am: Kedua-dua pihak pendakwaan dan pembelaan dan pendakwaan memohon bertemu dengan hakim mahkamah tinggi Mohamad Zabidin Mohd Diah dalam bilik. Tidak jelas tujuan perjumpaan itu.

Bagaimanapun, selepas 10 minit, kedua-dua pihak kini kembali ke bilik perbicaraan. Sehinggga 9.46 pagi, semua pihak masih menunggu ia dimulakan.

9.54am : Mohamad Zabidin Mohd Diah memulakan perbicaraan. Dr Mohd Razali Ibrahim mengambil tempat dan mula ditanya beberapa soalan oleh pihak pendakwaan Mohd Yusof Zainal.

9.55pm: Dr Razali memberitahu mahkamah bahawa pemeriksaannya terhadap pengadu (Saiful) dilakukan menggunakan peralatan yang disteril.

katanya, semasa pemeriksaan itu, Saiful tidak menunjukkan sebarang tanda terdapat sesuatu dimasukkan ke dalam dubur.

Dr Razali, ketika menjawab soalan Mohd Yusof juga memberitahu lembapan yang ditemui dalam kawasan perianal Saiful boleh disebabkan oleh material berasaskan cecair.

Kenyataan Jurucakap Israel Disangkal Sama Sekali


SEORANG aktivis yang cedera selepas diserang komando Israel di perairan antarabangsa
di Gaza duduk di atas kerusi roda semasa menghadiri pengkebumian seorang aktivis lain
yang terbunuh di Istanbul semalam.

ISTANBUL - Saksi-saksi di atas sebuah kapal membawa bantuan kemanusiaan ke Gaza yang diserang oleh anggota-anggota komando Israel semalam menceritakan bahawa beberapa penumpang ditembak mati dan menafikan bahawa mereka melepaskan tembakan dengan menggunakan pistol-pistol yang dirampas daripada anggota komando itu.

Dalam insiden ganas melibatkan kapal misi bantuan ke Gaza, Mavi Marmara pada Isnin lalu di perairan antarabangsa dekat Gaza itu, seramai sembilan aktivis terbunuh.

Israel mendakwa anggota-anggota komandonya terpaksa mempertahankan diri kerana telah dipukul, ditikam dan ditembak oleh aktivis yang merampas senjata mereka.

Namun, seorang aktivis yang merupakan warga Kanada, Farooq Burney memberitahu, dia melihat seorang lelaki tua mengalami pendarahan akibat ditembak di dada yang kemudian meninggal dunia.

Dia menyatakan bahawa anggota-anggota komando Israel menunggu lebih sejam sebelum merawat aktivis-aktivis yang cedera.

Farooq dan Pengerusi Yayasan Hak Asasi Manusia, Kebebasan dan Bantuan Kemanusiaan (IHH), Bulent Yildirim menyatakan aktivis-aktivis tidak pernah melepaskan tembakan dengan menggunakan senjata yang dirampas daripada komando yang menaiki kapal berkenaan menerusi helikopter.

"Kami merampas pistol, mengeluarkan peluru dan membuangnya. Tiada siapa pun yang melepaskan tembakan," kata Farooq yang juga Pengarah Inisiatif Pendidikan Qatar.

Bulent turut menafikan dakwaan Israel bahawa aktivis-aktivis menggunakan pistol.

"Ya, kami ada merampas pistol mereka. Jika kami tembak pun, ia adalah sebagai tindakan mempertahankan diri. Tetapi kami buang semua senjata ke laut," kata Bulent.

Menurutnya, kami memberitahu rakan-rakan kami di atas kapal: "Kita akan mati, menjadi syahid tetapi jangan tunjukkan bahawa kita sebagai orang yang menggunakan senjata," katanya.

Kedua-dua mereka menceritakan pengalaman tersebut di sebuah lapangan terbang di Istanbul selepas dibebaskan pihak berkuasa Israel kelmarin.


BEBERAPA aktivis yang dibebaskan Israel menunjukkan isyarat keamanan
semasa tiba di sebuah lapangan terbang di Istanbul semalam.

Bulent telah ditahan dan disoal siasat selama tiga hari. "Kami menyerahkan sembilan mayat dan ada senarai lebih panjang mereka yang hilang," katanya.

Menurutnya, seorang doktor warga Indonesia ditembak sebanyak lima kali di perut ketika dia sedang membantu seorang askar Israel yang cedera.

"Ketika pertempuran berlaku di dek, kami cuba menjaga seorang askar Israel di tingkat bawah.

"Semasa kami memberi mereka (beberapa askar Israel) air, kami diberitahu bahawa rakan-rakan mati ditembak," katanya.

Beliau juga menjelaskan bagaimana seorang jurugambar ditembak di dahi dari jarak satu meter manakala seorang aktivis lain ditembak ketika dia sedang menyerah diri.

"Saya menanggalkan baju dan mengibarkannya sebagai bendera putih. Kami ingat bahawa serangan akan berhenti tetapi mereka terus membunuh aktivis. Seorang rakan memberitahu ada melihat dua mayat di dalam bilik air," kata Bulent.

Salah seorang yang terbunuh ialah remaja lelaki berusia 19 tahun, Furkan Dogan yang merupakan warga Turki dan memiliki pasport Amerika Syarikat (AS).

Agensi berita Anatolia melaporkan mangsa ditembak empat kali di kepala dan sekali di bahagian dada.

Atlet taekwondo kebangsaan Turki, Cetin Topcuoglu yang juga menjadi aktivis misi bantuan ke Gaza itu turut mati. - Reuters

TG Haji Hadi, Anwar dan Kit Siang Sertai Demo Anti Israel Lepas Jumaat.

Hadi anuar limOleh Fazy Sahir

PETALING JAYA: Demonstrasi Anti Israel akan diteruskan esok di hadapan Kedutaan Amerika yang akan disertai Presiden PAS Datuk Seri Abdul Hadi Awang, Ketua Umum PKR Datuk Seri Anwar Ibrahim dan Penasihat DAP Lim Kit Siang.

Bertempat di Masjid Jamek Kampung Baru perarakan akan diteruskan ke Kedutaan Amerika (AS) selepas solat jumaat.

Dianggarkan lebih 15 ribu penyokong dari seluruh negari dijangka menyertai demonstrasi anjuran Pakatan Rakyat ini.

Menurut Naib Presiden PAS Salahudin Ayub, sebelum demonstrasi satu persidangan meja bulat dibuat di Kelab Sultan Sulaiman esok sebelum menyerahkan memorandum mengecam serangan Israel kepada Kedutaan.

Perbincangan itu mengenai pelan tindakan "Keamanan dan Keadilan untuk Gaza" yang diadakan bersama NGO, tokoh-tokoh masyarakat dan pemimpin politik yang hadir.

"Sebelum kita membuat perarakan persidangan meja bulat akan dibuat bermula pukul 11 pagi esok. Deklarasi ini menuntut beberapa perkara yang akan diputuskan dalam perbincangan esok.

"Antaranya mengenai serangan rejim Zionis ke atas kapal Turki Mavi Marmara yang membawa misi bantuan ke Gaza. Malah kami menggesa agar kerajaan Malaysia lebih proaktif serta berani mengesyorkan tindakan drastik menghentikan sebarang serangan itu kepada Israel," katanya ketika dihubungi Free Malaysia Today hari ini.

Menurutnya lagi, melalui persidangan itu membawa kepada mesej penting bahawa era diplomasi ke atas Israel sudah tamat.

"Melalui kesepakatan PR dalam meja bulat esok kami turut mengesyorkan Malaysia sebagai Pengerusi Pertubuhan Negara-Negara Islam (OIC) untuk menggesa negara-negara Islam lain bersama-sama mengenakan sekatan ekonomi serta tindakan ketenteraan terhadap Israel.

"Era diplomasi sudah tamat untuk Israel dan sudah tiba masanya dunia mengenakan tindakan mengajar rejim zionis ini," kata beliau.

Sementara itu ketika ditanya mengenai keengganan Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak menyertai rundingan meja bulat esok beliau berkata pelbagai sudut perbincangan boleh dilakukan.

"Jika alasan beliau (Najib) untuk membawa perbincangan isu serangan ini ke Parlimen itu adalah satu sudut perbincangan lain. Kita akan buka banyak ruang perbincangan kerana ia membabitkan isu kemanusiaan dan rakyat mahu lihat pemimpin negara duduk semeja berbincang mengenainya," katanya.

Semalam dilaporkan Najib enggan menyertai rundingan meja bagi membincangkan isu serangan tentera Israel ke atas kapal “Mavi Marmara” yang membawa misi bantuan kemanusiaan ke Gaza.

Sebaliknya kata Najib, beliau sendiri akan membentangkan usul di Dewan Rakyat pada Isnin ini bagi isu itu dibahaskan.

Keputusan untuk pembentangan usul di Parlimen dibuat dalam mesyuarat Kabinet semalam.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Powered by Blogger.

Search

Swedish Greys - a WordPress theme from Nordic Themepark. Converted by LiteThemes.com.